Dodaj do ulubionych

Prace budżetowe AD 2006/2007

11.01.07, 11:46
Szanowni Państwo, wczoraj Komisja Rewizyjna Etapu A na zaproszenie zarządcy
J. Kazińskiego oraz współpracującego z nim zespołu spotkała się inicjując
prace nad nowym budżetem oraz, co wynika ze statutu, nad wykonaniem budżetu
za rok ubiegły. Ponieważ na przyjęcie związanych z tym uchwał jest czas do
końca marca, to zachęcamy, aby osoby zainteresowane MERYTORYCZNĄ współpracą w
tym zakresie zgłaszały swoje uwagi zarzadcy i p. księgowej. Będzie to
sprzyjać zarówno lepszemu przygotowaniu planu, jak i szybszemu (miejmy
nadzieję) jego uchwaleniu na zebraniu.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • grzegorz_zz Re: Prace budżetowe AD 2006/2007 11.01.07, 14:39
      Ja z "B", ale przy okazji.
      Czy KR-B, też sugeruje podobne rozwiązanie dla naszej wspólnoty?
      • january33 Re: Prace budżetowe AD 2006/2007 11.01.07, 17:33
        grzegorzu_zz ja odn pewnego czasu usilnie namawiam KR-B na ujawnienie oceny
        zarzadcy / vide post ,,co z ta ankieta ,,/ . Niestety nie udaje mi się to.
        Na okrągło, obok tematu,mam własna ocene ale jej nie ujawnie - to główne
        wnioski z wymiany pogladów jakie na ten temat wymieniłem z Panem zz138 b
        Nie wiem, strach jakis czy inna niemoc? A jest o czym tu podyskutowac. I nie
        warto z tym czekac do zebrania
    • freediver100 Re: Prace budżetowe AD 2006/2007 11.01.07, 16:29
      Budżet budżetem ale jesli praca zarządcy w 2007 ma wyglądać tak samo jak w 2006
      to ja już uchwały nad kontynuacją umowy z Panem Kazińskim nie podpiszę!
      Wypiszę tylko kilka spraw które mnie irytują:
      - sprawa parkujących na lewo aut
      - sprawa bierności i braku odpowiedzialności ochrony (chodzi o kradzierze
      samochodów, chodzenie osób postronnych przez zepsute furtki, burdy na ktore
      skarżyli sie mieszkańcy, wuszczanie taxówek bez żadnej kontroli kto do kogo,
      itp.)
      - sprawa utrzymania czystości w garażach i parkingach
      - sprawa nowego wyjazdu z osiedla
      - sprawa braku efektywnych działań wobec dłużników wspólnoty przez co wszyscy
      płacimy wyższy czynsz
      - bierność w opiece nad zielenią pseudo Zielonego Zacisza
      Nie chce być odebrany źle ale naprawdę uważam że Pan Kaziński poprostu sobie
      nie radzi, natomiast z braku rozsądnej alternatywy, zarządza osiedlem przez
      kolejne kadencje.
      • michal_74 Re: Prace budżetowe AD 2006/2007 12.01.07, 10:16
        WYdaje mi się, ze moja prośba dotyczyła trochę innego tematu i nie ukrywam, ze
        dotyczyła przede wszystkim mieszkańców (właścicieli) w budynku A. Jednak co do
        ww uwag wydaje mi isę, ze oczekujecie nie zarządcy, ale supermena, który będzie
        połaczeniem kapitana Żbika, Matki Teresy i promocji z wyprzedaży.
        pozdrawiam
        • freediver100 Re: Prace budżetowe AD 2006/2007 12.01.07, 14:09
          Nie oczekuję supermana ale osoby która będzie dotrzymywała zobowiązań za które
          pobiera pieniądze!
          Każdy ma prawo do opinii, moja po 2 czy 3 latach rządów Pana Kazińskiego
          niestety jest mało przychylna dla jego dalszej działalności ..
    • zz138b dot B 12.01.07, 12:14
      1. Panie Tomaszu - nie wiem czy Pan Józef czyta forum wink
      Przypominam ze prosiłem meilem o:
      - sprawozdanie z wykonania planu gopod B 2006 (do 1 II br)
      - liste lokali-dłużników na 31 XII 2006

2. Sz. january33: moja (krytyczna) ocena pracy zarzadcy jest chyba wszystkim
      znana - wielokrotnie pojawiała się na tym forum, wielokrotnie tez wskazywałem
      przyczyny tego stanu rzeczy (brak srodków dysyplinowania finansowego zarzadcy)
      • january33 do zz138bB ciagle to samo.... 12.01.07, 18:08
        Otóż Sz zz138b wiem że masz ocenę krytyczną pracy zarządcy. Powtarzasz to już
        kilka razy. Ja zwracałem się do Ciebie jako do członka KR z prosba o konkrety.
        Także z pytaniem jaką ocenę ma KR ? Jak KR oceniła zarzadcę w połowie roku?
        Dlaczego ta ocena / jesli była / nie została upubliczniona? A Ty ciagle obok
        tematu. Także nie o przyczynach chcę rozmawiać bo nie znam oceny !. Ciągle
        kluczysz, mówisz o sobie zamiast KR, na okrągło bez konkretów. To jest trochę
        denerwujące
    • mooj dotyczy wszystkich wspólnot 12.01.07, 12:35
      pewien zakres jest wspólny dla wszystkich
      stąd jeśli któraś ze wspólnot nie zawrze w planie gospodarczym wydatków na
      wspólny dla całego osiedla cel nie będzie on mógł być zrealizowany
      dlatego warto wymienić poglądy nt wspólnych planów także przyt budżecie ZZ I (i
      pozostałych dwóch wspólnot)
      przykładowe plany/koszty wspólne (tj takie które wymgają uzwględnienia we
      wszystkich planach):
      1. środki na utrzymanie (doposażenie?) placu zabaw, terenu wpsólnie
      uzytkowanego działki D
      2. ochrona -usługi
      3. ochrona - sprzęt (system dostępu, kamery, inne)
      4. bramki, szlabany ine związane
      5. ew. wspólne przyszłe inwestycje
      6. inne

ad1. kazda ze wspólnot w planie gopsodarczym powinna zapewnić srodki na
      pokrycie kosztów (wg przyjetego klucza podziału kosztów) wg wspólnie ustalonego
      zakresu prac -pytanie jakie prace i do jakiej wysokosci -co ZZ I (także wg
      członków innych wspolnot) powinna współfinansować:
      <przykłady: wymiana piachu - już omawiana, altanka, podlewanie, sprzątanie,
      konserwacja boiska>
      ad2. czy wszystkie wspólnoty są zgodne co do zakresu ochrony? czy nie
      nalezaloby przyjąć jakiejśc rezerwy na np dodatkową osobę ew. na możliwość
      zmiany ochrony (jesli byłąby konieczna drozsza)
      ad3. tu chiałbym uniknać szczególów n aforum tj podawania co ew. naleząłoby
      poprawić/wymienić/doposazyć bo szwankuje
      ad4. jw.
      ad5. <przykładowe pomysły nie forsuje ich! ogrodzenie części działki D (miejsce
      po "parkingu od strony B") jako wybieg dla psów, zieleń na D>
      ad6. jak w nazwiesmile
      • freediver100 Re: dotyczy wszystkich wspólnot 12.01.07, 14:11
        skoro jest tyle spraw wspólnych, wzajemnie uzależniających wszystkie 3
        wspólnoty to moze warto w końcu zrobić przetarg na zarząd dla całego osiedla?
        • mooj Re: dotyczy wszystkich wspólnot 12.01.07, 14:30
          moim zdaniem nie warto na zarząd
          na administrowanie prawdopodob nie warto

sporo jest równiez rozbieznych interesów
      • january33 mooju wyjasnij mi.... 12.01.07, 18:19
        Wyjaśnij jak jest z ta działką D i połozonym tam placem zabaw? Wspólnota to
        przejęła w końcu czy nie przejęła ? Turret oddał plac pod klucz czy ciagle
        jeszcze go oddaje? Parkingowe miejsca przy samym placu , kosztem zieleni, są
        akceptowane przez zarzadców czy nie / przepisy sa w tej sprawie jednoznaczne/
        Czy ktoś obliczył koszt roczny utrzymania takiego placu czy nie? Sprawa poprawy
        pracy ochrony. Czy jest jakaś w miare obiektywna ocena tej pracy? Czy wiemy
        jakie sa oczekiwania mieszkańców w sprawach ochrony osiedla ? Czy ktoś to badał,
        oceniał? Itp itp Przecież tego się nie załatwi na zebraniu mieszkańców. Może
        inicjatywa w tej sprawie / sprawach / powinna wyjść od dwu osób tj zarządcy AB i
        zarządcy C? Co im przeszkadza aby się tym zająć? Na jakiej podstawie możemy
        oceniać ich roczną pracę pozytywnie jeśli tyle spraw leży odłogiem i czeka?
        • mooj Re: mooju wyjasnij mi.... 13.01.07, 16:44
          ponieważ wątek miał dotyczyć planu gospodarczego 2007 ograniczę się do
          odpowiedzi
          "niezależnie czy już przejęliśmy plac zabaw to nalezy planowac tak jakbysmy go
          już przejęli (przewidziec wydatki i sposób ich finansowania) aby być gotowym
          nawet jesli nie przejęliśmy"
          jesli nie przejęliśmy i nie przejmiemiemy a w planie będzie - nie ma problemu
          jeśli przejmiemy a w planie nie będzie -problem jest/będzie

******[w rzeczywistości została wpisana słuzebność działki D (poza miejscami
          parkingowymi) na rzecz wszystkich trzech wspólnot]******

ten sam tok rozumowanie tyczy pozostałych kwestii
          niezależnie jak oceniamy pracę ochrony, zarządcy, administratorów etc to
          koszty, wydatki i sposoby ich finansowania nalezy przewidzieć
          nawet więcej: im bardziej negatywnie oceniamy pracę tym bardziej powinniśmy
          odpowiedzialnie współtworzyć plany gospodarcze
          w nich bowim bedzie tkwić możliwość naprawy sytuacji
          od planowanych wydatków może zależeć nie tylko poprawa pracy ale równiez
          możliwość zmiany firm/osób/procedur
          jesli "będziemy jechać" na starych planach (2006) albo na tych zaproponowanych
          nam bez naszego udziału niemożliwa może okazać się zmiana na droższych
          usługodawców (co może uniemozliwić jakąkolwiek zmianę)
          a dodatkowo.. tak to już jest że czym większa inicjatywa/parcie na rozwiązanie
          problemów (do rozwiązań typu przecięcie węzłów gordyjskich włącznie) i
          determinacja włascicieli/usługobiorców/wuborców tym wieksza skłonność
          zarządzających to przedstawienia rozwiązań, tym wieksza szansa na pozytywny
          efekt
          pańskie oko konia tuczy
          i w spółkach publicznych i niepublicznych i we wspólnotachsmile
          jak włascicielom wisi to trudno oczekiwać 100%samodyscypliny od wynajętych
          zarządzających
          pozdrawiam
          • january33 Re: mooju wyjasnij mi.... 13.01.07, 17:25
            Jeżeli plac zabaw został przejęty to, w jakim stanie? Jest to ważne, min dla
            okreslenia wysokości środków finansowych niezbędnych na jego utrzymanie.
            Następnie określenia udziałów w tym przedsięwzięciu poszczególnych wspólnot.
            Natomiast jeśli plac nie został przejęty to sprawa się nieco komplikuje.A to
            dlatego że nalezałoby / kto? / domagac się od Turreta właściwego przygotowania
            tego placu, zgodnego z przepisami / sprzęt / ,odpowiednio ogrodzonego i
            prawidłowo urzadzonego.Sa w tej sprawie dośc precyzyjne przepisy. To samo z
            boiskiem. A wiec robimy z tego własnym kosztem plac zabaw i boisko czy tez
            przejmyjemy je urządzone i z odpowiedni a gwarancja używalności i tylko
            konserwujemy? To różne kwoty.Ale przecież nie o to chodzi. Póki c, plac zabaw i
            boisko sprawiaja wrażenie niezagospodarowanych i bez właściciela. To jest moim
            zdaniem wiekszy problem niz planowanie wydatków / jakich, na co ?/.Co z
            tego ,że jakies wydatki na utrzymanie zieleni były rezerwowane jak efekty ich
            spozytkowania sa marne. Marne nie z powodu skapych środków lecz z powodu
            braków w zarzadzaniu / o szczegółach moznaby wiele /.Tak więc uparcie domagam
            sie rzetelnej oceny jakości zarządzania a dopiero póżniej przymiarki do planu
            gospodarczego.Nie odwrotnie !Jest teraz czas na taka dyskusje.
            • grzegorz_zz Re: mooju wyjasnij mi.... 13.01.07, 17:39
              Zupełnie jak "zzola".
    • grzegorz_zz Re: Prace budżetowe AD 2006/2007 13.01.07, 17:46
      Proponuję:
      1. Sukcesywną wymianę trawników na tarasach na trawę "z rolki". Bardzo
      przyzwoicie to wygląda w etapie D i E.
      2. Komunikatory w windach - miały być w planie 2006, ale się nie doczekaliśmy
      3. Komunikację pomiędzy sąsiednimi lokalami przy wykorzystaniu istniejącej
      infrastruktury - jeśli to możliwe
      4. Postawienie masztu/masztów dla flag narodowych smile
      ...
      • freediver100 Re: Prace budżetowe AD 2006/2007 15.01.07, 08:56
        A po co niby te maszty? Ja nie widzę sensu pakowania w to pieniędzy wspólnot ..
        • january33 Re: Prace budżetowe AD 2006/2007 15.01.07, 13:10
          freediver nie słyszałeś? Ma byc maszt, na nim flaga osiedlowa i oczywiście
          plac apelowy. Co tydzień, po opuszczeniu flagi, Kaziński bedzie prowadził apel
          udzielając nagany i pochwały.Po ustanowieniu / jest tu spór odnosnie daty /
          dnia zielonozacisznina koło maszt ustawi sie armatkę - sygnałówke.Trwaja juz
          prace nad muzyka hymnu zielonozaciszańskiego.Podobno dyskutuje się nad
          wzmocnieniem obecnego systemu ochrony osiedla poprzed budowę wałów od strony
          Wincentego i otoczeniu osiedla fosą połaczoną z kanałkiem.
          • freediver100 Re: Prace budżetowe AD 2006/2007 15.01.07, 13:27
            dobre dobre !
            pozdrawiam,
          • grzegorz_zz Re: Prace budżetowe AD 2006/2007 15.01.07, 14:40
            smile
            No proszę, i coś śmiesznego.

Maszt był jakiś czas temu omawiany na forum. Niektórzy byli za, inni przeciw.
            Jest to tylko propozycja tak jak armatka, hymn, dzień zielonozaciszanina, wał i
            fosa.
            smile

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka