Dodaj do ulubionych

przesadzone opłaty za garaz

20.02.07, 21:08
Dzis dostałem kalkulacje kosztów utrzymania miejsca garazowego.Wynika z niej
ze ok 44 zł miesiecznie płaci własciciel miejsca garazowego za utrzymanie
nieruchomości wspólnej -czyli ok 7 zł/m2 przy mow miejsca ok 6 m2. To jakas
paranoja w takim razie za mieszkanie o pow.70 m2 powinno sie płacic 490 zł za
samo utrzymanie niuruchomosci wspólnej a przeciez tak nie jest.Widac tu
wyraźnie ze opłata za garaz jest "wyssana z palca" Widac z tej kalkulacji za
samo utrzymanie miejsca grazowego kosztuje 27 zł/m-c.Nie zamierzam dopłacac
do nieudolności naszego Zarządcy.
Obserwuj wątek
    • zzrobert Re: przesadzone opłaty za garaz 20.02.07, 22:10
      hmmm minimalne wymiary miejsca parkingowego to 2,3 na 5m czyli 11,5m2 a nie 6m2
      więc i kwota opłaty za m2 dzieli się co najmniej na 2.
      • stewald Re: przesadzone opłaty za garaz 20.02.07, 22:23
        Chwileczkę, przecież trzeba całą powierzchnię garażową podzielić przez ilość
        współwłaścicieli. Nie można brać pod uwagę tylko samego miejsca. Przecież cała
        reszta wraz z alejkami również należy do lokalu jakim jest garaż, to nie jest
        niczyje.
        • zzrobert Re: przesadzone opłaty za garaz 20.02.07, 22:47
          Masz rację, dlatego napisałem że co najmniej o tyle mniej.
    • piotr1223 Re: przesadzone opłaty za garaz 21.02.07, 10:43
      OK, wymiary miejsca sa rzeczywiscie wieksze 2,5x5 m , ale to nie zmienia faktu
      ze opłaty sa grubo przesadzone.Pozostałych powierzchni nie bralem pod uwage
      gdyz w mieszkaniu tez płacimy opłate od pow.mieszkania - bez klatek
      schodowych .Zadałem zarzadcy pytanie jak liczy te koszty ale na razie bez
      odpowiedzi
      • sc77 Re: przesadzone opłaty za garaz 21.02.07, 12:41
        Jesli umiesz mnozyc i dzielic to podziel koszty nieruchomosci wspolnej czesci
        mieszkalnej na ilosc mieszkan. Wtedy koszt jednostkowy na mieszkanie bedzie
        niewielki, jesli podzielimy koszty nieruchomosci wspolnej czesci garazowej,
        ktora np w A ma az 25% powierzchni calkowitej i podzielisz to na 150 miejsc
        parkingowych to koszty wyjda spore.
        Ot cala matematyka.
        • piotr1223 Re: przesadzone opłaty za garaz 21.02.07, 20:31
          W jaki sposób wyszło Ci że pow.garaży w etapie A stanowi 25 % pow.nieruchomości
          skoro jest 5 pieter(nie licząc poddaszy),czyli razem 7 kondygancji , wiec
          powinno byc 1/7 - ok 14%
          • sc77 Re: przesadzone opłaty za garaz 22.02.07, 10:35
            Źródło - akt notarialny.
            • piotr1223 Re: przesadzone opłaty za garaz 22.02.07, 11:46
              nie chce sie z tobą sprzeczac o pow.garaży , chce po prostu wyjasnic zbyt
              wysokie moim zdaniem opłaty za garaz , zapewniam cie ze jak dostane wszystkie
              potrzebne informacje od Zarządcy to poinformuje cie czy opłaty sa własciwe
              • zz138b pytałem Zarzadce i ... 22.02.07, 12:40
                ja do Zarzadcy:
                ustawa mówi że właściciele partycypują w kosztach utrzymania
                PROPORCJONALNIE - dla jednych to oznacza ze za m2 garażu czy mieszkania nalezy
                płacic tyle samo (dla mnie "proporcjonalnie" to nie to samo co choćby "wprot
                proprcjonalnie" a juz na pewno nie po równo z m2)
                W A i B przyjeto zasadę ze nie płacimy po róno za m2 garazu i mieszkania.
                Więc jesli nie po równo z m2 to wg. jakiej zasady wyliczono kwote za m2
                garażu - na to pytanie na zebraniu rok temu Pan Zarządca nie odpowiedział
                WIĘ DZIŚ JE PONAWIAM tylko prosze nie pisac ze to wynika z uchwały, prosze
                napisac dlaczego akurat tyle Pan do uchwały zaproponował

Z. do mnie
                Wg ustawy powinno się za garaz placic zgodnie z jego udzialem w
                nieruchomosci, a niektorzy uwazaja że powinien placic wiecej jako lokal
                uzytkowy o
                znacznej uciazliwosci. Czyli w kosztach utrzmania czesci wspolnej partycypuje
                zgodnie z udzialem plus wlascicielo ponosza koszty utrzy]nia instalacji
                stanowiacej wyposazenie lokalu bramy wentylacja czujnili stezenia gazu
                utrzymanie
                porzadku itp
                > 2. W A i B nie placi się po rowno za mieszkanie i garaz. Jest uchwala
                ktora mowi jeśli dobrze pamietam że wspolnota wyraza zgode żeby garaz mial
                przypisane 50% kosztow wyliczonych zgodnie z udzialem w nieruchomosci. Zatem
                jak garaz B ma ok. 40% udzialu w calym budynku to przypisujemy mu tylko 20%
                kosztow utrzymania nieruchomosci wspolnej. Pozostale 20% ponosza wlasciciele
                lokali mieszkalnych. Oczywiscie wlasciciele garazu ponosza wszystkie koszty
                zwiazane z bezposrednim utrzymaniem garazy.

ja do Z 15 lutego 2007 19:07 :
                MOZE JESZCZE RAZ ... PROSZE O WSKAZANIE KOSZTOW EKSPLOATACJI GAZARY INNYCH
                NIZ OPŁATY "Z POWIERZCHNI" W B ZA 2006 - NA PISMIE AUTORYZOWANYM PAA
                PODPISEM

i cisza...
                • siszn Re: pytałem Zarzadce i ... 21.03.07, 20:18
                  Czytam to i nie bardzo rozumiem, a jestem licencjonowanym praktykującym zarządcą.
                  Nie mieszkam na Zaciszu i na ten wątek natknąłem się przypadkowo. Pragnę Wamm
                  jednak wyjaśnić, że zaliczki za miejsce postojowe w lokalu użytkowym to zupełnie
                  co innego, niż zaliczka na koszty utrzymania części wspólnej nieruchomości -
                  wynikająca z udziału lokalu w całkowitej powierzchni użytkowej.
                  Na obsługę garażu powinna być zawarta odrębna umowa z pełnomocnikiem (lub
                  pełnomocnikami)współwłaścicieli hali garażowej, która nie jest nieruchomością
                  wspólną. Obsługiwanie hali garażowej, to obsługiwanie prywatnego lokalu, jak np.
                  pomiesczenia sklepu czy nawet mieszkania.
                  To nie jest zakres umowy zarządu częścia wspólną nieruchomości. Zarządcy
                  upraszczają procedury, bo tak jest prościej, ale to nie jest prawidłowe.
                  Jakby co to zapraszam na: biuro@zarzadcynieruchomosci.pl
                  pozdrawiam
                  Andrzej S.
                  • mooj Re: pytałem Zarzadce i ... 21.03.07, 22:52
                    " zaliczki za miejsce postojowe w lokalu użytkowym"
                    otóz to lokalu, lokalu wchodzącego w skąłd nieruchomości wspólnej
                    mającego określony udział w utrzymaniu nieruchomości wspólnej
                    co do reszty - pełna zgodasmile
                    tj oprócz udziału w kosztach nieruchomości wspólnej sa koszty utzrymania
                    odrebneo lokalu "garaż" i owszem powinien być wyłoniony pełnomocnik itd
                    kodeksowo -współwłasność-jednomyślnie...150 współwłascicieli jednomyślnie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka