sc77 28.05.03, 09:27 Mam pytanie do Pana SB: Czy trawa, ktora przetrwala na tarasach zielonych bedzie skoszona i podlana? Jesli nie to ostatki ladnej trawy uschna. Moze warto ja uratowac??? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sc77 Re: Trawa na tarasach zielonych 12.06.03, 17:27 Trawa zostala skoszona i podlana. Nie widze jednak aby codziennie ktos ja podlewal. Spotkalem kogos tylko 2 razy od momentu skoszenia. U mnie wyglada ona jeszcze calkiem niezle i tylko podlewanie utrzyma ja przy zyciu. Odpowiedz Link
zzslawek Re: Trawa na tarasach zielonych 13.06.03, 13:29 To zdaje się jest kłopotliwy temat wnioskując z braku odzewu ze strony TP /MA i Administracji. Mieszkam na parterze i codziennie oglądam ogródek między I klatką a II,III. - nie należy to do przyjemności, przypomina to złej jakości nieodkurzaną wykładzinę z minionej epoki. O ile np. trawniki przy wejściu do klatki I są jako tako utrzymywane, to w/w ogródek został chyba zapomniany. A może problem polega na tym, że trzeba przystawić drabinę i wejśc do góry? Po kilku rozmowach z Administratorem jakiś czas temu zostały uprzątnięte co grubsze śmieci i ze dwa razy został on podlany - i na tym koniec. Czy Zielone Zacisze będzie nim tylko z nazwy, folderów i elewacji na budynku B?!? Sławek Odpowiedz Link
robur2 Re: Zieleń na ZZ 13.06.03, 14:36 Ogólnie rzecz biorąc trawa na całym osiedlu jest marna. Została źle zasiana, słaby gatunek trawy, zły projekt zieleni (o ile w ogóle był) a poza tym bez profesjonalnego podejścia do sprawy. Problem "zielonego" osiedla powrócił w momencie posadzenia tuj przed klatkami. Zauważcie że połowa już usycha. Tuje przed ogrodzeniem też marnieją. Grunt to ładnie opisać akcję sadzenia drzewek w gazecie - reklama dla biura sprzedaży. Goście z Polluxa leją na robotę a już na pewno nie leją wody regularnie drzewkom i trawie. A Pan Boliński leje wodę nam, jak zawsze zresztą. Jak już gość podlewa to robi to w pełnym słońcu i po prostu pali rośliny. Gratuluję. Zobaczcie jak zasiali trawę na środku osiedla, skandal, same chwasty. To jest całe podejscie profesjonalne ekipy MA i Turreta. Skończy się na tym, że kiedyś MA nie będzie już zarządzał naszym osiedlem, ale wspólnota zostanie z problemem fatalnego stanu zieleni. Zapłacimy za to z naszych porfeli. Ps. Ostatnio przechodziłem obok osiedla na przeciwko naszego, zobaczcie jak zadbaną trawę tam mają (nieba a ziemia Panie Boliński!!!) Odpowiedz Link
mooj Re: Zieleń na ZZ 13.06.03, 14:46 wiesz ale tuje to chyba nie z niepodlewania -wyglądało to na jakies choróbsko Odpowiedz Link
zzmetro Re: Zieleń na ZZ 13.06.03, 15:45 Drogi Roburze , Nie bardzo rozumiem Pańską napastliwość . 1. Projekt zieleni wykonała firma profesjonalna i takowa go wykonała - co odzwierciedla zarówno dokumentacja jak i odbiór . 2. Akcja sadzenia drzewek wypadła chyba nie najgorzej - czerwone buki rosną jak złoto . Oczywiście , ze mamy problem z tujami i problem ten zna również dostawca roślinek - Fa. Marciniak z Wielkopolski , która obiecała nam ów problem jesienią [ najlepszy okres dla nowych nasadzeń ] zrekompensować . 3. Problem aktywności POLLUX zostanie w najbliższych dniach definitywnie rozwiązany . Inną rzeczą , jest że ich pracownik obecnie c o d z i e n n i e w godzinach 7 - 9 i 18 - 20 podlewa zieleń . Przykro mi ale przenoszenie incydentalnego roszenia trawy w południe na całą aktywność p. Darka z Pollux'u jest chyba nieco złośliwe. 4. Za wysianie trawy na środku osiedla odpowiada jeden z podwykonawców etapu B i naturalnie w takim stanie nikt "trawnika" nie odbierze . 5. Trawa , szczególnie eksponowana od stron południowych wysycha w s z ę d z i e i administracja Zielonego Zacisza również nie wymyśli prochu. Wniosek bardziej ogólny : Ze względu na ogromną powierzchnię terenów zielonych widzimy absolutną konieczność wprowadzenia systemu autoamtycznych nawodnień na terenie nieruchomości . Najprawdowpodobniej niedługo fragmencik takiego systemu pojawi się pilotażowo w najbardziej newralgicznym punkcie , zaś później będziemy się zastanawiać nad pozyskaniem finansowania tego zlecenia . Pozdrawiam SB Odpowiedz Link
zzwojtek Re: Zieleń na ZZ 14.06.03, 12:44 zzmetro napisał: > Wniosek bardziej ogólny : > Ze względu na ogromną powierzchnię terenów zielonych widzimy absolutną > konieczność wprowadzenia systemu autoamtycznych nawodnień na terenie > nieruchomości . > Najprawdowpodobniej niedługo fragmencik takiego systemu pojawi się pilotażowo > w najbardziej newralgicznym punkcie , zaś później będziemy się zastanawiać nad > pozyskaniem finansowania tego zlecenia . > Sądzę, że potrzebne jest kompleksowe podejście, do nawadniania, trawy i nasadzeń drzewek. Jeśli mamy rozmawiać o dawno już wspominanym funduszu zieleni (NB: teraz to już zapewne objąłby etap A i B -> lepsze rozłożenie kosztów) i TP/MA chce potraktować sprawę poważnie, to przed ponownym wystąpienien z wnioskiem do wspólnoty o finansowane należy przedstawić w jaki sposób ów fundusz zostanie wykorzystany (przynajmniej w najbliższym roku) - jakie instalacje i gdzie, jakie roślinki i gdzie etc. Do tego należy zrobić to szybko - minie lato, minie jesień i nici z rewitalizacji zieleni, zdąży "zdechnąć" przez ten sezon. Wolę wydać kilka złotych niż mieszkać na przywiędłej pustyni. Poza tym mam pytanie do TP/MA - czy chwastowisko na środku osiedla pozostanie w tym roku (dłużej?) jedynie chwastowiskiem lub łączką, czy może pojawią się tam np. jakieś solidne drzewka, ławeczki? Sądzę też, że będzie trzeba jakoś zapobiec parkowaniu samochodów w tym rejonie - poletko może wyglądać zachęcająco dla wkrótce pojawiających się ekip w etapie B, a ochrona może okazać się nieco niewydolna (co z tego, że poproszą o przeparkowanie, jak już trawnik zostanie rozjechany). Może takie drewniane palisadki jak na rogach trawników przy etapie A ? A co z pawilonem usługowym ? Pozdrawiam, Odpowiedz Link
sc77 Re: Zieleń na ZZ 04.07.03, 15:01 Porusze raz jeszcze temat podlewania. Ja jeszcze nigdy nie widzialem aby pracownik Polluxa podlewal trawe po godzinie 18:00. Na gorze go nigdy nie bylo. Druga sprawa Panie Slawomirze. Czy pracownicy odnawiajacy balustrady posprzataja rowniez resztki starej farby i rozlana nowa farbe na tarasach zielonych i na balkonach na samym dole?? Odpowiedz Link
zzmetro Re: Zieleń na ZZ 04.07.03, 19:14 1. Od dziś działa nasz własny osiedlowy serwis sprzątający i podlewa [ jest g. 19.10 ]. Jutro podlewał będzie [ o ile nie będzie padać od g. 5.30 rano ] - aż do skutku . Posprzątanie po pracach malarskich jest dla mnie bezdyskusyjne . Pozdrawiam SB Odpowiedz Link
zzmetro Re: Zieleń na ZZ 04.07.03, 19:25 zzwojtek napisał: > zzmetro napisał: > > > Wniosek bardziej ogólny : > > Ze względu na ogromną powierzchnię terenów zielonych widzimy absolutną > > konieczność wprowadzenia systemu autoamtycznych nawodnień na terenie > > nieruchomości . > > Najprawdowpodobniej niedługo fragmencik takiego systemu pojawi się pilotaż > owo > > w najbardziej newralgicznym punkcie , zaś później będziemy się zastanawiać > > nad > > pozyskaniem finansowania tego zlecenia . > > > > Sądzę, że potrzebne jest kompleksowe podejście, do nawadniania, trawy i > nasadzeń drzewek. > Jeśli mamy rozmawiać o dawno już wspominanym funduszu zieleni (NB: teraz to już > > zapewne objąłby etap A i B -> lepsze rozłożenie kosztów) i TP/MA chce > potraktować sprawę poważnie, to przed ponownym wystąpienien z wnioskiem do > wspólnoty o finansowane należy przedstawić w jaki sposób ów fundusz zostanie > wykorzystany (przynajmniej w najbliższym roku) - jakie instalacje i gdzie, > jakie roślinki i gdzie etc. Do tego należy zrobić to szybko - minie lato, minie > > jesień i nici z rewitalizacji zieleni, zdąży "zdechnąć" przez ten sezon. > Wolę wydać kilka złotych niż mieszkać na przywiędłej pustyni. > > Poza tym mam pytanie do TP/MA - czy chwastowisko na środku osiedla pozostanie w > > tym roku (dłużej?) jedynie chwastowiskiem lub łączką, czy może pojawią się tam > np. jakieś solidne drzewka, ławeczki? > Sądzę też, że będzie trzeba jakoś zapobiec parkowaniu samochodów w tym rejonie > - > poletko może wyglądać zachęcająco dla wkrótce pojawiających się ekip w etapie > B, a ochrona może okazać się nieco niewydolna (co z tego, że poproszą o > przeparkowanie, jak już trawnik zostanie rozjechany). Może takie drewniane > palisadki jak na rogach trawników przy etapie A ? > A co z pawilonem usługowym ? > > Pozdrawiam, > 1. Fundusz zieleni - od poniedziałku / wtorku admin zbierał będzie głosy pod uchwałą w sprawie rzeczonego funduszu [ PLN 5,- lokal / miesiąc ] . Oczywiście chcielibysmy by decyzje w kwestii rozdysponowania funduszu podjęło szersze gremium [ Komisja Rewizyjna + ci Lokatorzy , którzy dysponują większą wiedzą ogrodniczą ]. Tak czy inaczej koncepcję przedstawi fachowiec i wspólnota będzie ją zatwierdzać . 2. "Chwastowisko" jak widać cywilizuje się i niedługo powinno wyglądać całkiem nieźle . Naturalnie , że planujemy ożywienie go małą architekturą itp . Bardziej trwałą roślinnością - raczej nie gdyż w przyszłym roku na to miejsce przenosic będziemy boisko i plac zabaw . 3. Ochrona jak na razie się sprawdza . Premia za niewłaściwe parkowanie w postaci odbioru auta z Wołomina wydaje się być wystarczająco motywująca . 4. Jak na razie nie pojawił się żaden sensowny partner , z którym chcielibyśmy [ bez obawy fundowania sobie i Wspólnocie konia/osła trojańskiego ] budowac pawilon . SB Odpowiedz Link
mooj Re: Zieleń na ZZ 04.07.03, 19:50 to bardzo miłe wiadomości na koniec tygodnia! szczegolnie podoba mi się brak pawilonu przez dłuższy czas Odpowiedz Link
zzslawek Re: Zieleń na ZZ 04.07.03, 20:37 Mam tylko nadzieję, że ten nowy serwis nie będzie zapominał o ogródku nad wjazdem do garażu za I klatką! Nie pamiętam kiedy ostatni raz był podlewany i sprzątany. Jesli mam płacić dodatkowe pieniądze, to za dobrą usługę, a nie za fikcję, jak to miejsce obecnie w przypadku tego właśnie trawnika. Sam zresztą rozmawiałem dziś z tym nowym panem i poinformowałem go o istnieniu tego zapomnianego kawałka darniny. Pan ma skonsultować się w tej sprawie z Administratorem - oby skutecznie. Sławek Odpowiedz Link
zzslawek Re: Zieleń na ZZ kolejny raz to samo 25.07.03, 15:55 zzslawek napisał: > Mam tylko nadzieję, że ten nowy serwis nie będzie zapominał o ogródku nad > wjazdem do garażu za I klatką! Nie pamiętam kiedy ostatni raz był podlewany i > sprzątany. Jesli mam płacić dodatkowe pieniądze, to za dobrą usługę, a nie za > fikcję, jak to miejsce obecnie w przypadku tego właśnie trawnika. > Sam zresztą rozmawiałem dziś z tym nowym panem i poinformowałem go o istnieniu > tego zapomnianego kawałka darniny. Pan ma skonsultować się w tej sprawie z > Administratorem - oby skutecznie. > > Sławek No właśnie - napisałem to jakiś czas temu i nic się nie zmieniło w kwestii wspomnianego ogródka. Przebywam duzo czasu na ZZ i ani razu nie widziałem, aby ktokolwiek wchodził i podlał ten kawałek "nawierzchni". To samo dotyczy jego sprzątania - jest brudno, a brud ten leci do mieszkań ludzi na parterze. Mnie to przeszkadza. Wydaje się, że sytuację uzdrowiłoby zaproszenie przy następnej wizycie gości z Ameryki z MA/TP, żeby zobaczyli jaki mam widok z okna na zielonym osiedlu. I może ktoś poinformuje pana od nawadniania o tym ogródku i poda mu drabinę. Sławek Odpowiedz Link
batman100 Re: Trawa na tarasach zielonych 26.07.03, 09:11 Nawiązując do dyskusję na temat trawników zastanawiam się dlaczego tak trudno podlewać trawnik nad garażami pomiędzy pierwszą i drugą klatką. Codziennie straszy mnie widok brunatnej powierzchni pod moim balkonem. Poza wyschnietą trawą na "poletku zielenie - ha ha ha" znajdują się śmieci, które jakimś cudem powypadały z balkonów lokatorów. Tak na prawdę wystarczyłoby by służba sprzątająca przystawiła sobie drabinę i przynajmniej pozbierała śmieci bo już dawno przestałem liczyć że ktokolwiek podleje ten pseudo trwanik. Panie Boliński spotykam Pana często rano na osiedlu - prosiłbym o zwrócenie uwagi sprzątającym na zajęcie się tym zapomnianyn skrawkiem nad garażami. Niestety interwencje w administracji z tym związane nie przynoszą żadnego skutku. Jak na razie pozostaje mi tylko nie patrzeć w dół stojąc na balkonie Odpowiedz Link
zzslawek Re: Trawa na tarasach zielonych 26.07.03, 13:03 Batman! Piszemy o tym samym tarasie/"trawniku" - widzę, że nie tylko ja jestem "przeczulony" na ten widok... Tylko, że ja muszę go oglądać, bo mieszkam na parterze. Sławek Odpowiedz Link
marcin_robert Re: Trawa na tarasach zielonych 04.08.03, 09:26 Przed tarasem mam początkujące klepisko - czy w etapie B tą trawę ktoś podlewa? Odpowiedz Link