Dodaj do ulubionych

Zapytanie o internet.

24.06.03, 13:54
Witam.
Moje pytanko dotyczy internetu, ja obecnie mam internet dostarczany przez
kablówke UPC. Transfer 512/128, łącze nie jest współdzielne, mam własny numer
IP, nie mam filtrów na programy p2p(czyli mogę troszkę popiratować)limit 15
gb na miesiąc, serfuje do bólu przez 24 g/d i płacę za to ok. 110zł(159 razem
z tv kablową). Czy w Sprayu jest podobna opcja, zbliżona?

Dzięki za odp.
Obserwuj wątek
    • mooj Re: Zapytanie o internet. 24.06.03, 14:17
      spray ma mi do jutra odpowiedzieć nt dokładnych warunków
      standartowy regulamin jest fatalny (punkt o tym że brak dostępu prez 8 godzin
      nie jest powodem do reklamacji to kpina), opłaty instalacyjne wysokie i zdaje
      się że brak sygnału radiowego w kablusad
      ze wstępnych rozmów wynika, ze ich elastyczność jest minimalna
      nie wygląda to wspaniale ale może praktyce będzie lepiej -zobaczymy
      jelsi się nie sprawdzi to trudno - poszukam czegoś innego
    • zzslawek Re: Zapytanie o internet - łącze stałe 26.06.03, 21:30
      Witam!

Mam pytanie do użytkowników łącza stałego Spray. Od niedawna i ja z niego
      korzystam, ale co 2-3 dni, praktycznie za każdym razem wieczorem występuja
      problemy z łącznością. Po prostu to przestaje działać ;-( Czasami pomaga (
      tylko na chwilę) restartowanie komputera. Czy u Was wszystko jest OK z tym
      łączem?

I czy posiadanie firewalla i wysokiego poziomu zabezpieczenia antywirusowego i
      antywłamaniowego może tu mieć jakieś znaczenie? (tak by wynikało ze wstępnej
      sondy w Sprayu - osobiście nie bardzo mnie to przekonuje...)

Może nawala konwerter?

Dzięki z góry za odpowiedż!

Sławek
      • liss1 Re: Zapytanie o internet - łącze stałe 27.06.03, 09:22
        nie mam firewalla, ani wysokiego poziomu zabezpieczen.... a problemy z
        lacznoacia rowniez mam bardzo czesto
    • mooj Re: Zapytanie o internet. 27.06.03, 10:11
      a jakiej "opcji" są te problemy?
      podobno spray oferuje kilka możliwości -czy wszystkie sa tak fatalne?
      jak jest z utrzymywaniem połączenia (transef mniej wazny) w ciągu dnia?
      a może jednak zmienić firmę skoro ta ma usługi bardzo złej jakości?
      dyskusj abyła nt Spray a Stoen. Stin (informatyczna odnoga Stoenu) w zasadzie
      nie oferuje IP publicznego (bo trudno mówić o ofercie jeśli koszt IP to
      dodatkowe 1000zł) poza tym wstrzymali zgłoszneia do momentu wywiązania się z
      poprzednich
      co z WiFi? byliby chętni do wyposazenia komputerów w "karty sieciowe z
      antenkami"? wtedy można myśleć o dzierżawie jakiegoś łącza i dzieleniu się nim
      bo kablować to nie jest dobry pomysł
      czy moglibyście jakoś stestowac usługe spray'a? kiedy i jak długie występują
      przerwy
      • zzslawek Re: Zapytanie o internet. 30.06.03, 15:16
        Witam!

mooj napisał:

> a jakiej "opcji" są te problemy?

NIe jestem znawcą komputerów od strony technicznej, więc nie napiszę wiecej
        niz ostatnio...

Po prostu w pewnym momencie łączność zostaje zerwana i już. Gdy restartujesz
        komputer lub go w oógle wyłączysz i włączysz, "pomaga: na 1 - 2 minuty i znowu
        zerwanie połączenia.

Co ciekawe, konwerter zewnętrzny nie okazuje, że coś nie tak - palą się
        przepisowo 3 diody. Ale czasami jest i tak, że gaśnie dioda odpowiedzialna za
        zasilanie i wtedy wiadomo co jest przyczyną, ale akurat takie przypadki są
        rzadkie i zwykle po paru chwilach ( minutach) jest OK

> czy moglibyście jakoś stestowac usługe spray'a? kiedy i jak długie występują
        > przerwy

To jest ciekawe - bo te naprawdę wkurzające rozłączenia zdarzają się pod
        wieczór ( godz. 19 - 22) i wtedy "święty Boże nie pomoże". Testowałem
        wielokrotnie - nie ma sensu próbować podłączyć się, bo zawsze Cię wywali po 1
        minucie. I prawie na 100% tego dnia( wieczora) zapomnij o Sieci! I tak jest co
        3 - 4 dni: średnio, bo raz było bez problemów przez 5 dni, a raz dwa dni po
        sobie katastrofa.

A następnego dnia rano, włączasz komputer i wszystko chodzi na cacy! Fajne, no
        nie?

Są jeszcze drobne wpadki w ciągu dnia, ale - o dziwo - krótkotrwałe.

Oczywiście nie wykluczam, że w moim kompie jest coś nie tak, ale na taką opcję
        daję 10% prawdopodobieństwa. Na całą resztę - albo nawalający konwerter
        zewnętrzny (czy jest możliwe, że po 12 godzinach pracy np. nagrzewa się on i
        fiksuje???) albo złe łącze jako takie...

Na razie tyle.

Sławek
        • mooj Re: Zapytanie o internet. 30.06.03, 15:33
          przede wszystkim dziękuję bardzo za informacje- a jeszcze korzystając z Twojej
          uprzejmości
          co na to spray? tzn biuro obsługi abonenta?
          • zzmetro Re: Zapytanie o internet. 30.06.03, 18:51
            No właśnie , co na to BOK Spray'a ?!
            Pytam gdyż w najbliższym czasie będę spotykał się z prezesem Spray'a i chętnie
            zadałbym bardziej szczegółowe pytania odnośnie jakości świadczonych przez nich
            usług ale jakoś na chwilę obecną nikt z Państwa mi ich nie zgłasza .

Proszę jak najszybciej o w s z e l k i e krytyczne uwagi , wnioski i
            postulaty .

Pozdrawiam
            SB
            • mooj Re: Zapytanie o internet. 30.06.03, 21:30
              jestem w trakcie ustalani awarunkow umowy
              niestety do Zarządu nie dotarłem - odbijam się o ichniejszego firewala w
              postaci przesympatycznej kobiety
              zalezy mi na gwarantowanym łączu - Spray jak do tej pory umoywa ręce (i
              kieszeń) w prezypadku przerw trwających krócej niż 8 godzin
              będę nalegał na łącze przy którym mam pewność połączenia non-stop (oczywiście
              dopuszczam możliwość awarii raz na kilka tygodni czy powiedzmy zrywanie 2-3
              razy dziennie połączenia na kilkanaście sekund)
              Jeśli ten provider nie jest w stanie zapewnić dość niewygórowanych to będę
              nalegał na uruchomienie konkurencji
              co do sygnału TV i telefonu nie mam zdania
              no może tylko tyle że mogliby zainstalowac telefon na placu zabaw z
              połączeniami gratis wewnątrz spray-a; i im by sie opłaciło (co za efekt
              marketingowy dla dzieciatych którzy mogą oczekiwa ckontaktu z dziecmi) i
              mieszkańcom -inwestcj awszak nieduża
              polecam ww sprawy Pana uwadze
              było długo ale zdaje się że Pan ma większe szanse niż ja żeby przekazać
              zarządowi Spraya sugestie
              P.S. Może pan przekażać również że Regulamin świadczenia usług
              telekomunikacyjnych, w kórym mowa jest o odpowiedzialności za brak usług i
              bonifakaty z tym związane (a raczej ich brak jeśli przerwa krótsza jest niż 8
              godzin) stosowany jest do usług powszechnych. Wg UOKiK i URT usługi dostępu do
              internetu nie kwalifikują się do rozwiązań stosowanych przy "zwykłych "
              telefonach jako że są usługą specyficzną
              pozdrawiam
              • zzwojtek Re: Zapytanie o internet. 01.07.03, 20:04
                Moje uwagi co do Spraya:

1) Internet - OK. W ciągu 11 miesięcy korzystania z łącza (zwykle niezbyt
                intensywnie, choć nie zawsze, z reguły w godzinach szczytu odbiorców
                indywidualnych) miałem 2-3 razy problem z zerwaną łącznością na kilka godzin,
                ostatnio padł konwerter, następnego dnia mi wymieniono.
                Również kilka razy zdarzyło mi się odczuć "przeciążenie" sieci.
                Minus - wprowadzenie opłaty za publiczny adres IP.

2) Telefon - przydałoby się więcej informacji nt. usług dodatkowych. Wolę
                samoobsługę od papierowych zamówień, a informacja z rachunku mi nie odpowiada
                (za mało szczegółów, np. jakie są ograniczenia, czy wszystkie usługi są
                dostępne na ZZ etc. - dla przykładu odmówiło mi ustawienia przekierowania
                połączeń)

3) Kablówka - może również nie jestem telemaniakiem, ale mam uwagi choćby ze
                skakania pilotem po kanałach:
                - co pewien czas (często) któremuś programowi zdarza się gubić pół obrazu
                (widać tylko górną połowę rozciągniętą na cały ekran)
                - jest kilka kanałów, na których brak jest sygnału (plansza nienadawanego
                programu lub radosny komunikat "brak sygnału"...)
                + zauważyłem, że ostatnio jeden z programów-widmo zamienił się na TVN Meteo

Pozdrawiam,
                WB
                • mooj Re: Zapytanie o internet. 01.07.03, 20:19
                  to ile chcą za IP publiczne?
                  • zzslawek Re: Zapytanie o internet. 01.07.03, 21:00

Jeśli chodzi o moją interwencję w BOK-u Spraya, to niedługo po tym, jak
                    wystapiły pierwsze problemy ( na początku czerwca), zadzwoniłem do nich i
                    wówczas powiedziano mi, że to pewnie z powodu firewalla i zabezpieczeń. Przy
                    okazji kolejnej "rozłąki" przetestowałem to wyjasnienie i wg mnie jest ono
                    nieprawdziwe - nawet z wyłączonymi opcjami nie było łączności z siecią i
                    mailem.

Dałem sobie trochę czasu właśnie na "obserwację" problemu - w ciągu miesiąca
                    było 6 - 7 poważnych rozłączeń. Od 5 - ciu dni wszystko działa bez zarzutu i
                    nie mam motywu, żeby u nich gardłować wink Ale miesięczny okres ochronny
                    skończony i przy kolejnym incydencie dam im się we znaki.wink

Sławek
                    • zzslawek Re: Zapytanie o internet. 01.07.03, 22:34

Życie jest piękne - ledwo co napisałem, że od paru dni z łączem jest OK, a
                      ono parę minut później padło! ;-((

Pomogło wyłączenie na jakiś czas konwertera - ratunku!!!

Teraz robię dym w Sprayu.

S
                  • zzwojtek Re: Zapytanie o internet. 02.07.03, 20:53
                    mooj napisał:

> to ile chcą za IP publiczne?

"...z dniem 01.09.2003 roku [...] 8,00 złotych brutto (w tym podatek VAT=7%)..."
                    • zzmetro Re: Zapytanie o internet. 03.07.03, 08:03
                      Dziękuję wszystkim Państwu za uwagi odnośnie spray'a - i proszę o jeszcze .
                      Po przyszłotygodniowym spotkaniu przekażę Wam ich odpowiedź .

SB
                      • mooj Re: Zapytanie o internet. 03.07.03, 09:30
                        to jeszcze jedna uwaga:
                        co z ofertami kokurencyjnymi?
                        monopol zawsze szkodzi klientom -nawet lokalnysad
                        pozdrawiam
                        • zzslawek Re: Zapytanie o internet. 07.07.03, 19:38
                          Po mojej ostatniej interwencji w BOK-u zjawił się technik i wymienił stary
                          konwerter na zabawkę lepszej klasy. Trzeba uczciwie powiedzieć, ze starał się
                          też dociec co jest żródłem problemu z utratą łączności. Póki co , miałem 2
                          krótkie przerwy w łączeniu, ale nie było to przykre wink

Slawek
                      • zabrocki Re: Zapytanie o internet. 20.07.03, 15:39
                        Dzień dobry,

zzmetro napisał:
                        > Dziękuję wszystkim Państwu za uwagi odnośnie spray'a - i proszę o jeszcze .
                        > Po przyszłotygodniowym spotkaniu przekażę Wam ich odpowiedź .

Panie Sławku, niestety dopiero dzisiaj trafiłem na ten wątek... Ale może przy
                        okazji kolejnego spotkania z przedstawicielami firmy Spray, można im zwrócić
                        delikatnie uwagę.
                        Otóż w którąś niedzielę czerwca Netia aktualizowała oprogramowanie na swoim
                        sprzęcie (centrale, routery). Z racji tego w Sprayu od godzin wieczornych do
                        ok. 2 w nocy nie było ani łączności telefonicznej, ani internetowej.
                        Oprogramowanie aktualizować trzeba - rozumiem - ale w dobrym stylu, zwłaszcza
                        firmy technologicznej, jest poinformować o tym abonentów choćby na stronie
                        internetowej (spraya) z odpowiednio dużym wyprzedzeniem. Zawsze ktoś trafi na
                        takiego newsa i poinformuje pozostałych zainteresowanych. Jestem przekonany,
                        że Netia zaplanowała taką operację dużo wcześniej.
    • sc77 Re: Zapytanie o internet. 09.07.03, 16:00
      Jestem osoba, ktora chetnie podlaczylaby sie do osiedlowej sieci.
      Moze to byc WiFi albo kabel.
      Oczywiscie bardzo fajnie by bylo miec przy okazji niedrogie podlaczenie do Netu.
      A moze Spray bylby w stanie pociagnac kilka komputerow przez router?

Dzielac 120zl na 4 osoby juz wychodzi 30zl miesiecznie smile
      • zabrocki Re: Zapytanie o internet. 20.07.03, 15:28
        sc77 napisał:
        > Dzielac 120zl na 4 osoby juz wychodzi 30zl miesiecznie smile

Można to ew. uczynić we własnym zakresie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka