wmazurczyk 24.09.03, 10:46 Witam! Chciałbym zapytać jakie usterki mieszkańcy ZZ najczęściej odkrywali przy odbiorze mieszkania - czyli na co najbardziej zwrócić uwagę? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zz_nowy Re: Odbiór mieszkania 24.09.03, 11:27 równoległość ścian w łazienkach - u mnie to było istotne bo jedna ze ścian wchodząca pod ukośny sufit była krzywa, przez co krzywa była linia łączenia sufit/ściana (linia nie była równoległa do podłogi = do górnej linii glazury) U mnie był problem ścian - otóż jest na nich tynk maszynowy - taka super gładź. Niestety wykonawca chciał "lepiej" i pomalował, a raczej pochlapał jakąś nadpsutą białą farbą ściany co spowodowało, że były po prostu nie do przyjęcia (w momencie malowania kolorem wyglądały obrzydliwie) i musiałem robić gładzie. Sprawdź jak z tym u Ciebie i spróbuj zgłosić to jako usterkę - zobaczymy co zrobią. Inni na forum piszą o oknach, porysowanych szybach - ja czegoś takiego nie zauważyłem u siebie. Odpowiedz Link
smart16v Re: Odbiór mieszkania 24.09.03, 14:18 okna były porysowane. poza tym wszystko ok. za rok zapewne zardzewieją barierki na balkonie, bo tak było w etapie A. No i w A widziałem też pękniętą ścianę. Okropny widok, ale tak to jest z nowymi budynkami, że muszą się trochę poruszać pzdr smart Odpowiedz Link
hana77 Re: Odbiór mieszkania 24.09.03, 14:50 1. w rogach pomieszczeń - krzywe wylewki 2. "peknięte" wylewki w przejściach do pomieszczeń 3. wywietrznik w łazience wybity nie w tym pionie co potrzeba 4. drzwi wejściowe krzywo osadzone 5. pęknięte tynki 6. źle położona wylewka pod terakotą na balkonie - wycieki dopiero po zamieszkaniu Odpowiedz Link
zz_nowy Re: Odbiór mieszkania 24.09.03, 17:06 pęknięcia wylewki w przejściach to szczeliny dylatacyjne. Z tego co słyszałem to normalne (no chyba, że się o nie potykasz - wtedy juz nie) Odpowiedz Link
daniel_zab Re: Odbiór mieszkania 29.09.03, 21:06 Zwróćcie uwagę na: 1.Okna (szyby) 2.Stolarka okienna 3.Podniesione podłogi w narożnikach (najlepiej długą poziomicą) 4.Popękany sufit 5.Parapety (uszczerbione lub z wadami produkcyjnymi - wgłębienia) 6.Płytki na balkonie, jeżeli słychać pusty odgłos przy uderzeniu np. kluczami to świadczy o braku zaprawy/kleju - pęknięcia w zimę pod wpływem zamarzającego lodu 7.Balustrady na balkonie, w etapie B przy odbiorze były już lekko zardzewiałe w jednym miejscu (śmiech na sali) 8.Regulacja okien, drzwi - niedomykanie, szczeliny po zamknięciu. Można by było pisać i pisać. Mam taką cichą nadzieję, że nikt nie będzie musiał wojować z tyloma usterkami oraz niechęcią współpracy ze strony administracji, co ja. Po wielu bojach udało sie to wszystko załatwić, ale potrzebna była motywacja ze strony dyrekcji TP. Tym miłym akcentem życzę wszystkim nowym mieszkańcom ZZ krótkich i efektywnych odbiorów swoich własnych mieszkanek. Pozdro Dani Odpowiedz Link
mir_s Re: Odbiór mieszkania 04.10.03, 09:48 Czy ktoś miał problemy z narożnym słupkiem w mioeszkaniach 52,8m2 w etapie B? Wykonany niezgodnie z projektem, niezgodnie z normami budowlanymi oraz sztuką budowlaną. Okno od strony północnej przesunięte o 5 cm od słupka. Wypełnienie styropianem. Pomieszczenia gospodarcze bez kanału wentylacyjnego ( otwory w drzwiach mają za zadanie dostarczyć powietrze a nie odprwadzić) Windy oddylatowane tylko z jednej strony patrz etap B klatka pierwsza od Św. Wincentego.Próg balkonowy wykonany niechlujnie. Brak kątów pomiędzy ścianami czy sufitem i ścianą(wystarczy nabyć przymiar kątowy(Castorama, Obi, Praktiker) i przyłożyć dla ułatwienia podam możliwe odchyłki - odległości 1m max 3mm) Parapety wewnętrzne - zaglądnijcie od spodu u mnie wszystkie do wymiany Parapety zewnętrzne - zwróćcie uwagę na krawędzie styku z oknem czy tynkiem a poza tym porysowane. Nadproża nad otworem drzwiowym w kuchni gołym okiem krzywe. mierząc 4cm na 1m. Glif przy drzwiach wejściowych krzywy w dwóch płaszczyznach wystarczy przyłożyć poziomicę max odchyłka nie powinn być większa od 3mm na 1m. Sprawdźcie płaszczyznę ścian u spodu tam gdzie będzie listwa parkietu możecie się zdziwić przy wykańczaniu. Tynki zewnętrzne na balkonach tragedia. Okna - ramy niechlujne, potynkowane, obite, niedokładnie pomalowane.Nie wspomnę o regulacji bo to rzecz oczywista. Grzejniki.Macie głowice Danfosa? Ja na początku nie miałem ale upomniałem się przy odbiorze (w umowie mam zapisane). A macie może instajację internetową. Ja nie mam. Chyba , że liczyć linię telefonoczną czy gniazdko elektryczne jako internet. Przy okazji przejęcia obiektu przez wspólnotę trzeba pomyśleć o wykonaniu badań akustycznych dla mnie akustyka wątpliwa. Odpowiedz Link
zz_b Re: Odbiór mieszkania 04.10.03, 22:17 mir_s napisał: > Czy ktoś miał problemy z narożnym słupkiem w mioeszkaniach 52,8m2 w etapie B? > Wykonany niezgodnie z projektem, niezgodnie z normami budowlanymi oraz sztuką > budowlaną. To trzeba sie zastanowic skad pozwolenie na użytkowanie...... > Okno od strony północnej przesunięte o 5 cm od słupka. Hmmmmmmmmmmmmmm. Z tego co sie orientuje to w B nie było tych mieszkań od północy tylko od południa ( no chyba, że Biuro Sprzedaży sie pomyliło i wcisneło mi od pólnocy 40 m > Wypełnienie styropianem. > Pomieszczenia gospodarcze bez kanału wentylacyjnego ( otwory w drzwiach mają za > > zadanie dostarczyć powietrze a nie odprwadzić) Nic nie powiem bo nie kupiłam (nie stać mnie ((((((( > Windy oddylatowane tylko z jednej strony patrz etap B klatka pierwsza od Św. > Wincentego.Próg balkonowy wykonany niechlujnie. Próg i tak zakryjue sie parkiemtem ))))) > Brak kątów pomiędzy ścianami czy sufitem i ścianą(wystarczy nabyć przymiar > kątowy(Castorama, Obi, Praktiker) i przyłożyć dla ułatwienia podam możliwe > odchyłki - odległości 1m max 3mm) Z tego co powiedział mój specjalista to liczy sie na 2 metrach 5 mm a i tak tego nie widać gołym okiem - sama sprawdzałam. > Parapety wewnętrzne - zaglądnijcie od spodu u mnie wszystkie do wymiany Było troszke farby i już to zmyłam > Parapety zewnętrzne - zwróćcie uwagę na krawędzie styku z oknem czy tynkiem a > poza tym porysowane. > Nadproża nad otworem drzwiowym w kuchni gołym okiem krzywe. mierząc 4cm na 1m. > Glif przy drzwiach wejściowych krzywy w dwóch płaszczyznach wystarczy przyłożyć > > poziomicę max odchyłka nie powinn być większa od 3mm na 1m. I ponownie 5 mm na 2 m. wg mojego specjalisty ... > Sprawdźcie płaszczyznę ścian u spodu tam gdzie będzie listwa parkietu możecie > się zdziwić przy wykańczaniu. > Tynki zewnętrzne na balkonach tragedia. U mnie urocze połaczenie zieleni z kremowym (bo to chyba jakis taki kolrek > Okna - ramy niechlujne, potynkowane, obite, niedokładnie pomalowane.Nie wspomnę > > o regulacji bo to rzecz oczywista. Regulacje dostałam od reki > Grzejniki.Macie głowice Danfosa? Ja na początku nie miałem ale upomniałem się > przy odbiorze (w umowie mam zapisane). Były ani jednej nie brakowało > A macie może instajację internetową. Ja nie mam. Chyba , że liczyć linię > telefonoczną czy gniazdko elektryczne jako internet. Instalacja internetowa jak w kjazdym budynku (a ogladałam przed zakupem wiele :- ) to albo własnie kabel kablowki albo telefonu a np w JW nie ma nic > Przy okazji przejęcia obiektu przez wspólnotę trzeba pomyśleć o wykonaniu badań > > akustycznych dla mnie akustyka wątpliwa. Ja mieszkam w środku budynku i nic nie słysze ale może wiek i słuch nie ten Ogólnie prosze o wiecej info może coś przegapiłam ... pozdr. nowa na ZZ ))))))))) Odpowiedz Link
mir_s Re: Odbiór mieszkania 06.10.03, 13:20 Masz wspaniałego specjalistę. Spytaj Go tylko z jakiej normy budowlanej korzystał. Powiem szczerze nie widziałem przymiaru kątowego o ramieniu długości 2m, no ala jak twój fachowiec takim dysponuje to bardzo dobrze. A tak przy okazji widziałaś żeby sprawdzał kąty? oprócz oczywiście wizualnych odczuć? Jutro podam Ci nr normy sama ocenisz jego fachowość... Co do strony północnej - MÓJ BŁĄD oczywiście południowa!!!!! Ale zróbmy test Rozwierć słupek narożny od okna południowego na głębokość 7m sama zobaczysz czy kłamię. Napewno masz głowice Danfosa? Sprawdź firmę. Jeśli chodzi o wentylację w pomieszczeniu gosp.- należy zapewnić wymianę powietrza a nie jego dostarczenie!!! Masz niezależne od instalacji telefonicznej gniazdo instalacji internetowej? Pozdr. Odpowiedz Link
mir_s Re: schowek ok 06.10.03, 17:15 do zz_beatka Jeżeli masz osobny kanał wentylacyjny z kratką pod sufitem to tylko się cieszyć. Nie wszyscy mają takie szczęście. Na twoim miejscu sprawdził bym czy czasem nie jest on dzielony z innymi pomieszczeniami tudziesz korytarzem. pozdr. Odpowiedz Link