Dodaj do ulubionych

Amatorzy z MA

19.12.03, 08:19
Wczoraj na spotkaniu wspólnoty mieliśmy pokaz amatorszczyzny w wykonaniu
p.Niewińskiego (zarzadca etapu A wywodzący się z MA). Całe spotkanie okazało
się nie ważne, bo pie... d... nie potrafił zliczyć udziałów przed zebraniem,
zorganizować zliczania głosów udziałami (a mamy wiek wszechobecnych
komputerów!!!), przygotować porządnie kart do głosowania, a wreszcie
poinformować że lista którą podpisywaliśmy przed zebraniem to niebyła tylko
lista obecności tylko jedno z głosowań.
Przez tego pier... wacka straciliśmy tylko kasę za wynajem sali w UD
Targówek.
Dzięki temu frajerowi, nawet nie mogliśmy uchwalić statutu naszej wspólnoty.

Mam nadzieję że na następnym spotkaniu wspólnoty (oby w marcu) skończy się
era panowania MA na naszym osiedlu.

Atmosfera między Turretem a MA jest na tyle zepsuta, że obecny na sali
p.Boliński nawet nie odezwał się słowem (a miał zawsze tyle do powiedzenia).

Reasumując każdy krok tego pierdoły zarządcy etapu A został zablokowany
przez Turreta. Jak nasze pieniądze są tak samo zarządzane, to aż boję się
pomyśleć...

Cały ten MA to chyba koledzy z jednej parafii...
Obserwuj wątek
    • mooj Re: Amatorzy z MA 19.12.03, 08:47
      wydaje mi się że wspólnota nie bedzie zmuszona do pokrycia kosztów najmu sali.
      Zebranie nie było przygotowane przez zarzadce i on powinien ponieść
      konsekwencje finansowe (pokrycie kosztu najmu)
      co do reszty (no może oprócz formysmile w zasadzie się zgadzamsmile

statut jest potrzebny -potraktujmy to poważniej (apel zarówno do MA jak i
      wspólnoty - reprezentowanych 61 lokali to nie wróży dobrze ucwlae ws zmiany
      podziału głosów (garaże))
      pozdrawiam
      • zz_nowy Re: Amatorzy z MA 19.12.03, 09:24
        Niewiele zrozumiałem z wczorajszego spotkania. Wyszedłem bo szkoda mojego czasu
        na ten bełkot.
        Jednego jestem jednak pewny - chcę jednego zarządcy dla obu wspólnot i nie chcę
        MA, bo są tak skonfliktowani z TP, że każde następne spotkanie będzie wyglądało
        w taki właśnie sposób jeżeli MA będzie nadal zarządzało bud. A.
    • netaip Re: Amatorzy z MA 19.12.03, 09:46
      no przykre to przykre...
      szkoda naszego czasu.
      na nastepne spotkanie przyjdzie jeszcze mniej ludzi bo nikomu nie bedzie sie
      chcialo marnowac czasusad

najgrosze jest to ze takie przepychanki nie pozwalaja zajac sie powaznymi
      problemami.
      czy dobrze uslyszal moj maz ze nastepne spotkanie pod koniec marca???!!!
      to chyba jakis zart, jest tyle spraw do omowienia...

jestem zduzgotana...
      • zzmetro Re: Amatorzy z MA 19.12.03, 10:03
        Szanowni Państwo ,

I ja opuściłem wczorajsze zebranie z uczuciem silnego niesmaku .

Z jednej strony napięcie na linii MA - TP nie powinno być może przyjmować tak
        ekspresyjnych form na zebraniu Wspólnoty , z drugiej zaś p. Niewiński jako nasz
        Zarządca podniósł szereg nierozwiązanych do chwili obecnej kwestii , na które
        nadal nie ma odpowiedzi .

Odnośnie zliczenia głosów .
        Trudno wymagać od zarządcy , który nie dysponuje aktami notarialnymi od
        developera , że listę taką sporządzi .
        Przypominam , że na podstawie przekazanych nam przez TP aktów notarialnych
        udział developera we Wspólnocie wynosił ok 17% [ i tak został ujęty w kartach
        do głosowania ] , zaś w trakcie zebrania TP okazał nam aktualny wypis z KW
        gdzie udział ten wynosi ok. 8 %
        I bądź tu człowieku mądry ...

Postaramy się by kwestia głosów garażowych została przez nas rozstrzygnięta
        jednoznacznie .

Oczywiście do tej pory udziały właścicieli garaży powiększały siłę ich głosu
        wynikającą z udziału lokalu mieszkalnego - i nie budziło to niczyich
        wątpliwości - identycznie przecież głosowaliśmy 1 kwietnia b.r.

Pozdrawiam
        SB
        • mooj Re: Amatorzy z MA 19.12.03, 10:11
          budziło
          zgłaszałem to Panu Niwińskiemu osobiście dwa miesiące temu
          to czy było to powiększnie czy pomniejszenie siły głosów nie ma znaczenia
          było to bezprawne

prosze o ustosunkowanie się do pokrycia kosztów wczorajszego spotkania
        • pawel112 Re: Amatorzy z MA 19.12.03, 10:49
          zzmetro napisał:

> Trudno wymagać od zarządcy , który nie dysponuje aktami notarialnymi od
          > developera , że listę taką sporządzi .
          > Przypominam , że na podstawie przekazanych nam przez TP aktów notarialnych
          > udział developera we Wspólnocie wynosił ok 17% [ i tak został ujęty w
          kartach
          > do głosowania ] , zaś w trakcie zebrania TP okazał nam aktualny wypis z KW
          > gdzie udział ten wynosi ok. 8 %
          > I bądź tu człowieku mądry ...
          >

Dlaczego p.Niewiński czekał przy faksie, zamiast pójść po wypis z KW, gdzie
          jest wszystko jasno określone.
          Zaznaczam ze nie bronie TP, tylko wkurza mnie bezczynność, bezmożność
          kolejnych pana, panie Boliński zarządców.

Nie znam zarządcy etapu B, ale proszę porównać sobie zachowania zarządcy etapu
          A i B na wczorajszym spotkaniu. Przecież to było jak spotkanie Kaczora Donalda
          (etap A)z Janem Marią Rokitą (etap B). Skąd Pan go wytrzasnął?
    • zz_nowy Re: Amatorzy z MA 19.12.03, 09:59
      Czy możemy jakoś pomiędzy zebraniami podejmować jakieś decyzje? Czy możemy
      odwołać zarządcę i zmienić go? Czy takie działanie ma sens?

CZY JEST TU KTOŚ KTO SIĘ ZNA NA TYM WSZYSTKIM BO JA SIĘ WKUR.IŁEM.
      MAKSYMALNIE!!!! ALE NIESTETY NI W ZĄB NIE ZNAM SIĘ NA TYCH RZECZACH.
      • mooj Re: Amatorzy z MA 19.12.03, 10:09
        owszem -tylko co w zamian?
        dopóki nie ma oferty od pana Łubińskiego chyba nie ma to sensu - je się nie
        pisze na zarządce rozdajacego ankiety pt ile osób zamieszkuje -zobacz ile jest
        z tego powodu kwasów z B -przypominam "u nich " oplaty miały spaść a wzrosły -
        nie wiem czy to dobry prognostyk, czy tak powinna zaczynac sie współpraca z
        zarządcą
        poza tym to pana Ł. tak samo jak MA wybierał Turret
        dlaczego tym razem miałby wybrac lepiej? usłyszelismy wczoraj że cała procedura
        wyboru trwała 2 tygodnie -trochę krótko prawda?
        nie pakujmy się w kłopoty na własne zyczenie
        poszukajmy informacji co sądzą ludzie zarządzani przez firme Pana Łubińskiego
        porównajmy oferty
        zastanówmy się
        miejmy jakies przesłanki do podjęcia decyzji
        nieprawda że nie może być gorzej

i róbmy swoje (statut, komisja rewizyjna, garaże - ich udział) równolegle -
        niezależnie od decyzji w sprawie zarządcy

być moze to bardzo sprawny zarządzajacy - dajmy mu szansę na przygotowanie
        jakiś propozycji
        al enie chce sytuacji w której bedzie on z góry namaszczony!

pozdrawiam
        • przemek.c Ankiety...? 19.12.03, 10:16
          Jakie ankiety? Tyle o nich czytam, mieszkam w etapie B, a jako żywo nie
          dostałem żadnej ankiety...
          • zzdorka Re: Ankiety...? 22.12.03, 21:07
            Bo lezaly na wycieraczce. Byc moze jakis sasiad ci gwizdnal.
        • sc77 Re: Amatorzy z MA 19.12.03, 11:18
          A moze by teraz poprostu pomyslec o zmianie zarzadcy na kogos z "jajami".
          Wystapmy do MA o zmiane zarzadcy i tyle.
          To chyba mozna zrobic.
          MA musi wiedziec, ze nie jest wieczna na tym osiedlu. Jesli nie spodoba nam sie
          jej praca to zawsze mozemy firme zmienic. Musza, wiec zrobic wszystko aby nam
          sie podobalo to co robia.
    • pawel112 Re: Amatorzy z MA 19.12.03, 10:40
      Przecież nikt nie mówi że zarządca etapu B będzie zarządcą etapu A. Jets tyle
      firm na rynku że jest w czym wybierać.
      Ale żeby doszło do zmiany musimy uchwalic statut, wybrać kilkuosobowy zarząd
      składający się min z mieszkańców i to oni beda podejmowac decyzje a nie jakis
      bobek z MA
      • mooj Re: Amatorzy z MA 19.12.03, 10:44
        dominuje opinia
        1 zarządca na osiedlu
        a jelsi dominuje to będzie miała wiekszośc w głosowaniu (kóre przeciez kiedyś
        się odbędziesmile
        a ponieważ jelsi ma być jeden a jest dwóch to pewnie jeden z tych dwóch ma
        największe szanse
        tytuł wątku wskazuje ż epewnie nie MA - choć być może wezmą sieteraz do pracy i
        przez kilkanascie tygodni nas przekonająsmile
        pozdrawiam - zwolennik jak najszerszej ofertysmile
        • trondzio Re: Amatorzy z MA 19.12.03, 10:48
          Witam wszystkich serdecznie
          Wczorajsze spotkanie to niewątpliwie porażka pod względem organizacyjnym.
          Jako jeden z przedstawicieli Komisji Rewizyjnej i inicjatorów zgromadzenia,
          czuję się zawiedziony zarówno sposobem jego przygotowania, zaczynając od
          zaniedbania elementarnych spraw jak karty do glosowania, po wpadkę z liczeniem
          głosów i niedoinformowaniem o zebraniu jednego z właścicieli lokali. Mówiliśmy
          o zebraniu już dawno i było mnóstwo czasu na jego przygotowanie, co nie musze
          przypominać leży w gestii MA, za to w końcu płacimy pieniądze.
          Ja również oczekuję, że koszt organizacji pokryty zostanie z portfela MA, a nie
          wspólnoty. Mam nadzieję, że następne spotkanie naszej wspólnoty podsumowujące
          działalność za rok 2003 odbędzie się w pełni przygotowane i bez uchybień
          proceduralnych.
          Nie zgadzam się z zz_nowym odnośnie jednego zarządcy dla obydwu wspólnot,
          zwłaszcza w chwili, kiedy TP jest większościowym udziałowcem wspólnoty B.
          Pamiętajcie ze ten miły pan, który miał okazje pochwalić się swoim
          doświadczeniem jest na usługach TP, nie wspólnoty B, to szalenie istotna
          kwestia, dla nas nie do końca dobra. Dlatego myślę, że na jednego zarządcę
          należałoby poczekać aż etap B się usamodzielni.
          Załamanie się współpracy TP i MA jest widoczne, ale nie powinno mieć dla
          wspólnoty znaczenia, może nawet lepiej się stało, że w końcu zaczęto ścigać TP
          o uregulowanie zobowiązań dotyczących usuwania usterek. Oczekuję, że marcowe
          spotkanie odbędzie się w lepszej atmosferze a przede wszystkim profesjonalnej
          organizacji, do czego mam nadzieję Pan SB zobowiąże swojego pracownika, tego
          lub kolejnego, dla mnie to bez znaczenia, w końcu już wielu zarządców
          wzbogacało swoje doświadczenia na naszym przykładzie.
          Na koniec jeszcze jeden problem dotyczący frekwencji. 60 + kilka mieszkań na
          229 to liczba świadcząca o zainteresowaniu mieszkańców swoimi sprawami, w
          zasadzie można to pozostawić bez komentarza. Polecam refleksję zwłaszcza tym
          forumowiczom, którzy czynnie się tu udzielają a których na zebraniu zabrakło...

Pozdrawiam

Dziubek (Pan)
          • mooj Re: Amatorzy z MA 19.12.03, 10:50
            trondziu- please głos w sprawie garaży1
            tzreba jechac z tym koksem
            • trondzio Re: Amatorzy z MA 19.12.03, 11:08
              Drogi mooju
              Ja się w kwestii garaży pogubiłem
              Musisz mi to wytłumaczyć jak krowie na miedzy, a wtedy zajmę stanowisko.

Podaję mojego mailea
              mgebski@chapmantaylor.pl

Pozdrawiam

Dziubek (Pan)
              • mooj Re: Amatorzy z MA 19.12.03, 11:11
                spróbuję bardziej przystępnie w tym watku z prośba o opinie
                • aktywista13 Re: Amatorzy z MA 19.12.03, 12:12
                  Garaże to jest naprawdę jeden, bardzo duży lokal, który nia ma opiekuna i
                  reprezentanta. Jeżeli miałby mieć, to jego współwłaściciele powinni się zebrać
                  i go wybrać, aby mógł on być aktywny - albo na zebraniu w miejscu garażu będzie
                  zawsze wolna rubryka, co nie jest zbyt szczęśliwym rozwiązaniem.
                  Co do przyjęcia na ZZ 1 zarządcy z etapu B to jestem sceptyczny. On działa
                  głównie w interesie TP, tak jak to robił na początku MA. Ale teraz TP próbuje
                  nam obrzydzić starą firmę, którą przecież sam wybrał. Nie wybierał jej chyba ze
                  względu na pp. Scholla i Bolińskiego. Jeśli tak było, to poponuję zebrać parę
                  ofert (np. ogłoszenie w prasie lokalnej) i zaprosić do konkursu wszystkich
                  zainteresowanych. Tak jak wczoraj powiedział p. Ł, on nie jest od obrony
                  naszych interesów, a wczoraj zrobił on wiele, aby utrudnić, a nie
                  konstruktywnie ułatwić zebranie. Był doradcą p. Zabojszcza - i będzie nim
                  prawie zawsze, bo do obsadzenia będzie jeszcze zarządzanie etapem C. To jest
                  kupa naszej (i nie tylko) kasy.
                  Szkoda że ZZMetro był wczoraj obecny na sali tylko ciałem. Oczekuję, że
                  potwierdzając swoją renomę poodkręca trochę problemów, które wczoraj sprawił
                  nam MA.
                  A Niewiński MUSI odejść.
                  • zzwojtek Re: Amatorzy z MA 19.12.03, 17:18
                    > A Niewiński MUSI odejść.

Nie jestem populistą, ale po wczorajszym spotkaniu przyłączam się do tego chóru.
                    Jeśli na co dzień reprezentuje się interesy ponad 200 właścicieli, to trzeba
                    wykazywać się zdecydowanie większą kompetencją i rzeczowymi wypowiedziami.
                    A sprawa z listami, głosami i udziałami to po prostu skandal - przecież MA
                    posiada komputery, na takie spotkanie można przynieść nawet stacjonarny i
                    rejestrować tylko "krzyżyki" w Excelu, a głosy same się podliczą. Wówczas
                    zaktualizowanie danych nawet na miejscu na podstawie przyniesionych wypisów z
                    KW lub aktów nie stanowi problemu.

Pozdrawiam,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka