Dodaj do ulubionych

fakt o ciąży i co dalej ?

27.01.05, 12:04
Prawdopodobnie jestem w ciąży. Wszystko okaże się 6-12 luty. Kiedy trzeba iść
do ginekologa na badania i jakie?
pozdrawiam kobiety z poznania
p.s. nowa Poznanianka
Obserwuj wątek
    • pimpek_sadelko Re: fakt o ciąży i co dalej ? 27.01.05, 12:06
      jesli nic niepokojacego sie nie dzieje to okolo 8 tc. mozna juz w 7 sie pokusic.
      • jael777 Re: fakt o ciąży i co dalej ? 27.01.05, 12:10
        Najbardziej frustrujące jest to, że literatura na temat ciąży w internecie i
        księgarniach jest tak ogromna, że czytając to wszystko można dostać manii albo
        obsesji na punkcie swojego brzucha :). Więc wolę zapytać się tutaj, bo forum
        jest naprawdę fajne i miłe kobietki są ;D.
      • blanka22 Re: fakt o ciąży i co dalej ? 27.01.05, 12:11
        Czemu piszesz "prawdopodobnie"? Robiłas już teścik?
        Ja też czekam do 6 lutego
        • jael777 Re: fakt o ciąży i co dalej ? 27.01.05, 12:13
          bo czekam na okres albo nie-okres, który ma być pomiędzy 6-a 12 luty. Testu nie
          robiłam, ale mam wszystkie objawy ciążowe. Własnie nie wiem czy teraz jak zrobię
          test, to czy wyjdzie pozytywny, czy może poczekać na 6 luty i potem do ginekologa?
          • blanka22 Re: fakt o ciąży i co dalej ? 27.01.05, 12:15
            A moge zapytac jakie masz objawy? W którym dc jesteś?
            • jael777 Re: fakt o ciąży i co dalej ? 27.01.05, 12:18
              częste oddawanie moczu, bolące piersi z ciemnym zabarwieniem, "dziwny"apetyt :),
              powiększony obwód brzucha, nudności, zawroty głowy i wymioty nieszczęsne.
              • jael777 Re: fakt o ciąży i co dalej ? 27.01.05, 12:18
                a ty robiłaś test ?
                • blanka22 Re: fakt o ciąży i co dalej ? 27.01.05, 12:27
                  Nie i raczej nie będę robiła przed @ bo już tyle razy sie rozczarowałam.
                  Ja nie mam objawów, brzuch mnie bolał do wczoraj,piersi tylko lekko przy dotyku
                  i sutki. A w którym dc jesteś i kiedy miałaś owu. w którym dc?
                  • luna333 Re: fakt o ciąży i co dalej ? 27.01.05, 12:37
                    a mnie sutki wogóle nie bolały i nie bolą i wcale nie pociemniały brodawki i
                    mdłości nie miałam i nie mam i siusiu często robię dopiero od tygodnia :) więc
                    co do objawów to różnie z tym bywa :)
                  • jael777 Re: fakt o ciąży i co dalej ? 27.01.05, 12:45
                    nie wiem szcerze mówiąc nie interesuję się tak chorobliwie moją owulacją ;/.
                    Poczekam na okres, jak nie będzie to idę do ginekologa i już. Po co mam
                    histeryzować. Tydzień mnie nie zbawi. Nie dajmy się zwariować. :). Przez 9
                    miesięcy trzeba też inne rzeczy robić.
    • mamaszyma Re: fakt o ciąży i co dalej ? 27.01.05, 12:39
      Ja też mam ten problem, ale ja juz jestem po teście (pozytywnym) teraz tylko
      czekam na wizyte u gina, ale doczekać się nie moge, umówiłam się z nim na
      przyszy czwartek, ale chyba nie wytrzymam i polecę juz dzisiaj....
      • blanka22 Re: fakt o ciąży i co dalej ? 27.01.05, 12:47
        Tak sie zastanawiam nad tym co napisałaś Jael777 jeżeli pisałaś że niechciana
        oczywiście @ miałaby się pojawić pomiędzy 6-12 lutego to czy możliwe jest aby
        już mieć większośc objawów, oczywiście nie kwestjonuję tego że je masz życzę Ci
        jak najlepiej z całego serduszka tylko tak się zastanawiam.
        Dziewczynki co o tym myslicie?
        • jael777 Re: fakt o ciąży i co dalej ? 27.01.05, 12:50
          może to w wyniku moich komplikacji zdrowotnych bo ja najzdrowsz anie jestem :(.
          Mam anemie i problemy z nerkami. Tak czy owak, takie objawy mam i nie wiem z
          czego. Ale świadomie o dziecko to się starałam z moim menem, więc nie ma co
          płakać ;-).
      • jael777 Re: fakt o ciąży i co dalej ? 27.01.05, 12:48
        no to napisz potem jak wygląda taka 1 wizyta i jakie badnaia musze zrobić. Czy
        jak idę do prywatnego do musze mieć z soba jakieś papiery ? Mieszkam miesiąc
        dopiero w Poznaniu i nie wiem jak tu wygląda służba zdrowia. Może ktoś wie?
        (wcześnie mieszkałam na śląsku gdzie wszystko jest zakręcone).
        • pimpek_sadelko Re: fakt o ciąży i co dalej ? 27.01.05, 12:52
          wiesz, moze najpierw poczekaj na test. objawy ciazy przed terminem @ moga
          rownie dobrze zwiastowac sama @. to nie zlosliwosc, tylko wlasne doswiadczenie.
          nie wsluchcuj sie w siebie itd, bo to chore. przed ciaza badania juz robilas,
          ze sie wybierasz na ciazowa wizyte do ginekologa? a toksoplazmoza, cytomegalia
          w obu klasach zrobiona? przeciwciala na rozyczke zrobione? cytologia? ocena
          narzadu rodnego?
          ciaza jest po terminie @. teraz masz druga faze cyklu. nie nakrecaj sie. zejdz
          na ziemie. ciza przyjdzie, ale wierz mi, ze czesto ciazkoja od razu poznac. u
          mnie po prostu nie bylo @. nic wiecej.
          • pimpek_sadelko Re: fakt o ciąży i co dalej ? 27.01.05, 12:53
            a co do czestego siusiania: przewaznie w okolicach 6 tc to sie zaczyna. jak
            macie to teraz moze sobie mocz zbadajcie.
          • jael777 Re: fakt o ciąży i co dalej ? 27.01.05, 12:59
            heh, ta cała ciąża to więcej problemów niż wychowanie dzidziusia. haha. dzięki
            za informacje, więc sobie poczekam do tego lutego. więc na jakie badnaia wstępne
            muszę iść ?? nie nie miałam badań żadnych.
            • pimpek_sadelko Re: fakt o ciąży i co dalej ? 27.01.05, 13:04
              toksoplazmoza, cytomegalia w klasie IgG i IgM, sprawdzic przeciwciala na
              rozyczke, cytologia, w polowie cyklu usg dopochwowe: ocena narzadu rodnego-
              wykluczenie wad anatomicznych, sprawdzenie owulacji, jajnikow, sluzowki macicy
              itd.lykaj folik.
              • jael777 Re: fakt o ciąży i co dalej ? 27.01.05, 13:14
                dzięki. odezwe się tu po 12 lutym :).
                • kasiapor Re: fakt o ciąży i co dalej ? 27.01.05, 15:40
                  No hej ja we wtorek robiłam test i miałam dwie kreski. @ nie widać. Jutro chce
                  powtórzyc test zeby się upewnić, chociaz i tak wiem że mam moją ukochaną
                  kruszynkę w sobie. Wizytę u gin. mam dopiero 14.02 czy to nie za późno??Wiecie,
                  ja mam teraz dwa egzaminy i obronę 1.02. i boję się żeby dzidzi nic się nie
                  stało, wiadomo stresy. Tak w ogóle to jak to jest na pierszej wizycie u gin.
                  jak jesteśmy w ciązy. Napiszcie coś na ten temat, bo ja jestem bardzo ciekawa.
                  Pozdrawiam gorąco - Kasia
                  • pimpek_sadelko Re: fakt o ciąży i co dalej ? 27.01.05, 17:07
                    14.02 to dobra pora, nie za wczesnie i nie za pono. gratuluje:)
    • mamaszyma Re: fakt o ciąży i co dalej ? 28.01.05, 09:19
      Ja nie wytrzymałam i poleciałam wczoraj do lekarza. No i co? Nic. Opieprzył
      mnie że za wcześnie, ciązy jeszcze nie widać w badaniu "wewnetrznym" ale
      przynajmniej jest pewność, ze nie ma ciązy pozamacicznej, bo jajowody były ok.
      A mascica powiększa się w czwartym-szóstym tygodniu od zapłodnienia, a u mnie
      to dopiero trzeci....
      No i dowiedziałam sie jeszcze, że mój gin był w Warszawie na jakimś sympozjum
      lekarzy, i tam powiedzieli, żeby nie robic ug w trzeg pierwsych miesiącach
      ciąży, bo fale usg podnosza temperature w macicy i mogą uzkodzic płód. Takie
      podobno najniowsze badania. A jeżeli juz robic to mozliwe najkrócej. No więc
      nie zrobił mi usg, ciązy w sumie tez nie potwierdził, dlatego dzisiaj rano
      zriobiłam sobie kolejny raz Betę, zeby zobaczyć czy rośnie... Jakaś nawiedzona
      chyba jestem....
      • szymma Re:Do pimpek_sadelko 28.01.05, 19:40
        Cześć:) Piasałaś, ze nie miałaś żadnych objaów ciążowych, ja właśnie o dziwo
        też nie mam żadnych objawów a zawsze przed @@przynajmniej bolały mnie piersi.
        Teraz nic nie odczuwam. Mam pytanie czy Ty też miałaś jakieś dolegliwości przed
        @@? A we wcześniutkiej ciąży-nic?
        • pimpek_sadelko Re:Do pimpek_sadelko 29.01.05, 08:25
          nigdy az tak bardzo sie nie wsluchuje w siebie. ale pamietam, ze w cyklu
          ciazowym po owulacji ( tak z tydzien po) zaczely bolec piersi. potem przed
          terminem @ przeszlo. w normalnych cyklach raczej mnie niec nie bolalo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka