Dodaj do ulubionych

Relanium w ciąży

08.10.03, 12:59
Czy któraś z Was bierze może relanium? Wczoraj byłam u mojej gin i przepisała
mi no-spę i relanium. Mam je brać na noc jedną tabletkę, ale zastanawiam się,
bo na ulotce nie jest wskazane zażywanie w czasie ciąży. Boję się czy nie
zaszkodzi to dziecku.
Ewa i 15-tyg. Bobo
Obserwuj wątek
    • lastka Re: Relanium w ciąży 08.10.03, 13:11
      No- spę rozumiem sama biorę ale po co relanium?
      Masz jakies silne stresy? Denerwujesz się czymś, może lepiej jakiś łagodny
      środek homeopatyczny?
    • mamalgosia Re: Relanium w ciąży 08.10.03, 13:15
      Rozumiem, że jak lekarka przepisała, to jest jakiś powód by brać to relanium.
      Ale na pewno nie szkodzi dzidziusiowi (oczywiście w rozsądnych dawkach), nawet
      przy długotrwałym przyjmowaniu
      • anatewka Re: Relanium w ciąży 08.10.03, 14:13
        Biorę relanium od 7 tyg. ciąży. Najpierw przeciwporonnie, teraz
        przeciwskurczowo. u mnie dodatkowym wskazaniem pewnie była obawa o dziecko-
        pierwsze dziecko straciłam, potem poronienie, więc pewnie chodziło też o to
        abym się nie stresowała. I nie wiem czy to właśnie przez relanium, ale wbrew
        moim oczekiwaniom jestem w tej ciąży bardzo spokojna o maleństwo.
        Najpierw brałam pół tabletki (czyli 2,5 mg) dwa razy dziennie, a teraz 2x5 mg.
        Miałam pewne obawy na początku, ale po pierwsze postanowiłam zaufać lekarzowi,
        że wie co robi, a po drugie będąc w szpitalu to zalecenie podtrzymało 2 innych
        ginekologów, więc widocznie stosowanie relanium w ciąży jest często
        praktykowane.
        Moja koleżanka leży od 2 m-cy na podtrzymaniu i ma silne bóle/skurcze i
        czasami dostaje nawet 2x dziennie relanium w zastrzyku (10 mg).
        Ja jestem obecnie w 33 tyg. dzidziuś jest ruchliwy i wszystkie dotychczasowe
        badania wskazują na to, że zdrowy.
        Mam nadzieję, ze cię trochę uspokoiłam.
        • eklon Re: Relanium w ciąży 08.10.03, 15:16
          Dziękuję! Faktycznie trochę mnie uspokoiłaś!
          Zaczynam w takim razie brać!
          Pozdrawiam
          Ewa i Bobo
          • agusia029 Re: Relanium w ciąży 08.10.03, 16:26
            Kiedy ja byłam jeszcze w pierwszych tygodniach ciazy i groziło mi poronienie, w
            szpitalu dostwałam oprócz zastrzyków z caprogestu i no - spy, takie robione
            duze tabletki w białych płatkach. Podobno ich skład między innymi był taki:
            pabialgina, papaweryna i relanium. Jakoś nikt jednak nie chciał ich łykac (było
            nas wiecej w podobnycm stanie), bo po nich czułyśmy się takie ospale i miałysmy
            cieżką głowę, wiec wszystkie tabletki lądowały w szufladzie, po 2 tygodnich
            miałam ich naprawde sporo, bo dawano nam to 2 lub 3 razy dziennie. Podobno
            miało nas to uspokajać i zmusic do lezenia w łożku, a nie biegania po szpitalu.
            Ja zreszta i bez tego i tak cały czas leżałam (bo musiałam, przez 2 ciąze - 16
            m-cy), ale za to teraz mam 2 wspaniałe córeczki (które naprawde wchodzą mi na
            głowę).
            Życzę zdrowia. Mama Oleńki i Inusi
          • natmartini.79 Re: Relanium w ciąży 18.10.21, 20:37
            Ciekawe czy tak sami sobie wypisują taki lek. Nie, nie wypisują. Ale są lekarzyny i lekarze, a dobry to podstawa.
            Taki.lek ma skład i po nim widać, że absolutnie nie można go brać w ciąży. Koleżanki mama brała w latach 70 i nie brała wce dużo i widać to po koleżance, bo takie sprawy wychodzą po latach!
    • olkamaz Re: Relanium w ciąży 08.10.03, 17:55
      jestem juz po ... ale brałam przez całą ciązę- 3-dziennie -5 mg, bp miałam
      podwyższony tonus macicy, dziecko zdrowe , duże tylko moze to zbieg
      okolicznosci ale mała była bardzo spokojna...
    • gochagocha Re: Relanium w ciąży 09.10.03, 15:26
      Lekarka w szpitalu zalecila mi branie relanium jako leku relaksujacego macice.
      W domu zjadlam jedna tabletke po czym przeczytalam, ze leku nie powinno sie
      stosowac w ciazy. Od razu zadzwonilam do mojego lekarza prowadzacego, ktory
      stwierdzil, ze jezeli faktycznie czuje sie bardzo zdenerwowana i nie moge sie
      w zaden inny sposob uspokoic to mam zazyc to relanium ale naprawde w
      ostatecznosci. Wiec nie zazylam juz ani jednej tabletki.
      Skoro ten lek moze powodowac wady rozwojowe plodu to po co go zazywac? Czy
      naprawde nie ma innych lekow - bezpieczniejszych dla naszych dzidzi w
      brzuszku? Na pewno sa.
      Gosia.
      • anatewka Re: Relanium w ciąży 09.10.03, 20:55
        Gosiu! Z tym czytaniem ulotki to czasami lepiej sobie darować... Prawie na
        wszystkich lekach jest napisane że nie powinno się stosować w ciąży, nawet na
        lekach na podtrzymanie!!! Oni tak piszą, bo nie chcą brać odpowiedzialności
        albo nie chcą wydawać pieniędzy na kosztowne badania które by musieli
        przeprowadzić żeby móc tak napisać- tak nam kiedyś wytłumaczył ginekolog na
        szkole rodzenia.
        A relanium jest stosowane tak powszechnie w ciąży, że jakby był jakiś inny lek
        którym by go można zastąpić to już pewnie by go zastąpili.
        Jasne, że jak nie trzeba to po co brać, ale jak lekarz zleci, to ni ma co
        takiej przyszłej mamy wpędzać w stres, że to zaszkodzi (cała rodzinka
        męża: "nie bierz relanium!!!" To co, mam powiedzieć lekarzowi że nie będę
        brała bo babcia twierdzi że to szkodzi. Do szału mnie doprowadzają ich
        komentarze!)
        • agaa5 Re: Relanium w ciąży 10.10.03, 09:15
          O relanium nieznalazłam info że jest teratogenny ale, że istnieje
          rawdopodonieństwo oddziaływania na płod i w związku z tym nie stosować w ciąży
          Ale z drugiej strony jeśli lekarz położnik nie widzi ryzyka a Twoja sytuacja
          tego wymaga to pewnie można mu zaufać.
          W czasie ciąży nie da się całkowicie uniknąc brania leków bo zawsze jakaś
          infekcja się przyplącze ( sama w sobie może być zagrożeniem dla dziecka)a i
          często do podtrzymania ciąży konieczne są leki.
          Faktem jest, że większośc leków jest nie zalecana (wynika to choćby z tego, że
          nikt w 100% nie oceni jak organizm czy płód zareaguje na lek),a tylkoniektóre
          są zabronione w ciąży.
          Można o tym poczytać na stronie - www.potomek.pl (art przyjmowanie leków w
          ciąży).
          Pozdrowienia
      • natmartini.79 Re: Relanium w ciąży 18.10.21, 20:39
        Bo można brać np.magnez (żaden suplement!), który powoduje uspokojenie nawet przy depresji powinno się zacząć od tego, ale lekarze mają w du., bo wypisana recepta, to lasa dla nich.
    • gochagocha Re: Relanium w ciąży 10.10.03, 13:30
      Diazepam (Relanium) nalezy do kategorii D lekow w ciazy - to ta grupa lekow,
      w ktorej obserwacje na ludziach wykazuja zagrozenie dla plodu. Stosowanie
      takiego leku podczas ciazy jest dopuszczone jedynie w sytuacji gdy jest to
      bezwzglednie konieczne dla dobra matki, a podanie bezpieczniejszego
      alternatywnego leku jest niemozliwe albo przeciwskazane. Gorsza kategoria
      lekow jest tylko kategoria X (teratogenne).
    • gochagocha Re: Relanium w ciąży 10.10.03, 13:32
      Zapomnialam znowu napisac, ze tej klasyfikacji lekow pod katem ich
      szkodliwosci stosowania w ciazy dokonala Swiatowa Organizacja Zdrowia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka