Dodaj do ulubionych

wpływ ciągłego stresu w ciąży?

14.08.05, 22:34
Witam, wiem że stres i nerwy żle wpływaja na ciąże ale nie bardzo wiem w
jakim sensie, tzn. co może być skutkiem ciągłych nerwów, stresu , ja jestem
notorycznie wyprowadzana z równowagi przez ojca dziecka, doprowadza mnie do
płaczu(dziecko będę wychowywać sama), z nerwów sie czasem nawet trzęsę... co
taki stan, o który zresztą się sama nie proszę może spowodować... dziękuje za
odp. pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • malina232 Re: wpływ ciągłego stresu w ciąży? 15.08.05, 00:24
      Mam ten sam problem :(((

Tu wkleje Ci cos ,przeczytaj sobie,ja wole nie czytac na razie :(

Najnowsze badania wykazują, że stres w ciąży może sprzyjać rozwojowi autyzmu u
      dziecka. Choroba ta, polegająca na zaburzeniu rozwoju dziecka, ujawnia się w
      pierwszych trzech latach jego życia. Dzieci autystyczne mają kłopoty z mową,
      trudności w nawiązywaniu kontaktów społecznych, nie reagują prawidłowo na
      dotyk - tak jakby żyły w innym świecie. Przy czym cztery razy częściej choroba
      dotyka chłopców niż dziewczynki. Uczeni z USA przebadali blisko 200 matek
      dzieci autystycznych i tyle samo kobiet, które miały zdrowe dzieci. Naukowcy
      przeanalizowali czynniki stresujące (utrata pracy lub utrata bliskiej osoby),
      na które były narażone w czasie ciąży wszystkie uczestniczki badania. Okazało
      się, że matki dzieci autystycznych dwukrotnie częściej doznawały silnego stresu
      pomiędzy 24 a 28 tygodniem ciąży. Wtedy właśnie w mózgu płodu rozwija się ta
      część, której budowa u dzieci z autyzmem jest nieprawidłowa.
      "Zwierciadło nr 02/1864

www.mediweb.pl/womens/wyswietl.php?id=678
      Pozdrawiam Cie cieplutko,odezwij sie
    • pimpek_sadelko Re: wpływ ciągłego stresu w ciąży? 15.08.05, 09:03
      poronienie, przedwczesny porod. to moze byc skutkiem.
      • asca25 Re: wpływ ciągłego stresu w ciąży? 15.08.05, 22:28
        Jestem w tej samej sytuacji... w 25 tc miałam najgorszego doła przez tego "ojca
        dziecka"... i przez cały dzień nic nie zjadłam... i paliłam papierosy... :(((
        BOJĘ SIĘ :(((
        • pimpek_sadelko Re: wpływ ciągłego stresu w ciąży? 15.08.05, 22:43
          wspolczuje trudnej sytuacji, sprzeczki z partnerem, ale PALENIE to nalog i nie
          zwalaj tego stanu na kogokolwiek innego jak na siebie!
          nie mozesz palic!
          • asca25 Re: wpływ ciągłego stresu w ciąży? 16.08.05, 13:32
            Wiem... :((((( Ale mylisz się, wiem że to straszne, ale ja czasami się łapałam
            na tym, że paliłam właśnie specjalnie przy nim, jakby mu na złość. Wiem, że to
            bez sensu, ale jakoś tak podświadomie... a przecież już kocham Karinkę, czekam
            na nią i stała sie sensem mojego życia...
    • tretus Re: wpływ ciągłego stresu w ciąży? 16.08.05, 14:23
      Hejka!
      Nie jestem jeszcze mamą, ale ...
      U mojego brata była taka sytuacja, pierwsze dziecko miało 2 lata, drugie było w
      drodze. Bratowa cały czas była zdenerwowana, nie miała cierpliowści, byle co
      wyprowadzało ją z równowagi, a już najbardziej hałas i kaprysy starszej córki.
      Efekt? Dziecko urodziło się zdrowe, ale jest bardzo nerwowe. Nie chce jeść,
      jest bardzo płaczliwe. W porównaniu ze starszą siostrą, maluszek to naprawdę
      wcielony "diabełek". Zaznaczam, że nie było w tej rodzinie jakichś problemów
      czy konfliktów, nerwy wynikały raczej z burzy hormonalnej mamy.
    • sylwia_tlc Re: wpływ ciągłego stresu w ciąży? 16.08.05, 21:27
      myślę, że nie ma młodej mamy, która bezstresowo przeszła ciążę.
      ja jestem dopiero w 13tyg, 2mies temu mój tata miał powazny wypadek samochodowy
      i jego stan długo był krytyczny. lekarz w sytuacji mega-stresowej kazał mi brać
      nospę ale wiadomo, że leki w nadmiarze mogą zaszkodzić jeszcze bardziej.musimy
      być dzielne dla naszych maleństw i starać sie nie rozmyslać o tym co było tylko
      mieć nadzieję, ze wszystko będzie ok. takim zamartwianiem niczego nie zmienisz,
      a tylko buzujesz się tym stresem. pozdrawiam i trzymam kciuki, zeby było dobrze
      • verdana Re: wpływ ciągłego stresu w ciąży? 18.08.05, 09:19
        Moja kolezanka poroniła 4 pierwsze ciąże (dwie z nich w 6 miesiacu).
        Zaszła w piątą. W trzecim miesiacu mąż zachorował na białaczkę. W szóstym umarł.
        Urodziła bardzo spokojne, zrównoważone, wybitnie zdolne dziecko. Nie ma reguł.
        • aisza24 Re: wpływ ciągłego stresu w ciąży? 19.08.05, 10:30
          Dziewczyny, prosze Was, nie dołujmy sie nawzajem.Znam duzo dziewczyn,
          które "strasznie" przezyly ciaze i znam takze ich dzieci, które sa zdrowe, a
          tylko troszeczke nadpobudliwe.Z tego co wiem, dzieci takie wyrastaja z owej
          nerwowosci ok 4 roku zycia...Nie piszmy o poronieniach, prosze!Sama do 7
          miesiaca bylam prawie caly czas w stresie, a moj gin zapewnia mnie,ze Dzidzius
          ma sie bardzo dobrze i rosnie jak na drozdzach.
          Nie palcie papierosów na zlosc facetom,bo tylko same szkodzimy sobie i Naszym
          maluchom
          • lopo8 Re: wpływ ciągłego stresu w ciąży? 19.08.05, 11:08
            Masz racje, co ma być to i tak będzie... Ja jestem kłębkiem nerwów od początku
            ciąży ale głęboko wierze , ze mój mały chłopczyk urodzi się zdrowy i silny!!
            Inaczej być nie może!! :) Pzdrawiam i życzę dużo spokoju i pogody ducha.
        • pimpek_sadelko Re: wpływ ciągłego stresu w ciąży? 19.08.05, 22:37
          verdana napisała:

> Moja kolezanka poroniła 4 pierwsze ciąże (dwie z nich w 6 miesiacu).
          6 miesiac to nie poronienie. tylko porod przedwczesny.

strasznie mi przykro z powodu meza kolezanki!
    • patoga Re: wpływ ciągłego stresu w ciąży? 20.08.05, 22:15
      Ja mam stresy przez teściową, niby nic strasznego się nie dzieje ale jak już coś
      palnie to szkoda gadać. I tak raz mnie wkurzyła że dzień później wylądowałam w
      szpitalu ze skurczami. Ale póki co jeszcze się trzymam i mam nadzieję że będzie
      lepiej. A dzidzia to nerwowa może być, po mamusi :)
    • borysek8 Re: wpływ ciągłego stresu w ciąży? 18.10.05, 11:32
      Przeczytalam wszystkie wasze odpowiedzi dotyczace wplywu ciaglego stresu na ciaze. Najbardziej
      zdenerowala mnie odpowiedz Malina 232. Jak mozesz? Piszesz takie rzeczy, a czy znasz zrodla tych
      informacji? czy sa wiarygodne? Nie wszystko co pisza w Internecie jest prawda, najczesciej to wyssane z
      palca bzdury. Jak mozesz wogole cos takiego pisac do kobiety w ciazy. Pisanie o poronieniach jako
      wyniku stresu w ciazy to tez po pierwsze nieprawda , a po drugie nietakt.
      Znam dziewczyny ktore z nerwica przechodzily ciaze i urodzily zdrowe, radosne dzieci. Tu nie ma
      reguly.
    • ogaaa33 Re: wpływ ciągłego stresu w ciąży? 28.08.24, 10:43
      Dzień dobry? Czy stres odbił się jakoś na dziecku? Jest niespokojne, płaczliwe i niedokładalne?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka