15.06.05, 08:12
Witam przyszłe mamusie,
chciałabym się Was coś poradzić. Jestem już w 11 tc. Gdy ostatnio byłam u
lekarza, przebadał mnie i stwierdził, że wszystko jest w jak najlepszym
porządku. Na koniec spytałam o witaminy i kwas foliowy. Powiedział, że nie
widzi narazie potrzeby brania tego typu rzeczy, ponieważ mam młody silny
organizm, a na dodatek mam idealne wyniki. Dodam, że jest to jeden z
najlepszych specjalistów. W szpitalu zajmuje się najbardziej zagrożonymi
przypadkami ciąży. Dlatego chyba wie co mówi prawda? Jednak dodał, że jak
bardzo chce to moge kupic sobie Folik, i brać jedną tabletke dziennnie.
Kupiłam, ale tam jest napisane , ze bierze się go przed ciążą, i w pierwszym
trym. Mi już ten pierwszy się kończy, więc czy jest sens bym to brała? Czy to
w późniejszym stadium ciąży nie zaszkodzi? Jak myślicie?..
Obserwuj wątek
    • ariana1 Re: Folik! 15.06.05, 12:01
      Moja gina odpowiedziała mi,ze kwas foliowy mam przyjmować przec cały okres
      ciąży i karmienia, jak ja zapytałam jasno i wyraźnie: DO kiedy mam go brać.
      • mycha79 Re: Folik! 15.06.05, 12:56
        Staram sie o dziecko juz ponad rok i od samego poczatku biore folik z zalecenia
        swojej ginki. Nie wyobrazam sobie jak lekarz moze nie zalecic brania kwasu
        foliowego??
        • dziwnaja Re: Folik! 15.06.05, 13:16
          Powiem Ci dlaczego. Bo kwas foliowy, to jak witaminy.
          Tabletki np. Folik, to jak inne zastępcze witaminy.

Zresztą zastanów się, czy kiedyś kobiety brały jakieś kwasy foliowe?? Witaminy??
          Zdarzało się czasami, że podczas całej ciąży były jeden raz u lekarza.
          A i tak dzieci rodziły się silne i zdrowe.

Popatrzcie, ile tutaj dziewczyn/kobiet odrazu panikuje, bo nie brało kwasu
          foliowego. Denerwują się i martwią. Myśle, że to niepotrzeba panika, i
          wprowadzanie jej. Bardziej dzidzi może zaszkodzić ta panika matki, niż nie
          branie kwasu foliowego. I do końca nie bardzo rozumiem, po co niektórzy
          wszczynaja tę panike.
          • marcia112 Re: Folik! 15.06.05, 17:16
            Nie ma co panikować z tym kwasem foliowym, wystarczy prawidłowo sie odżywiać!
          • agadiaz Re: Folik! 15.06.05, 17:17
            Moze kiedys nie braly kobiety kwasu foliowego i witamin, bo dziecko samo sobie
            sciaga od matki potrzebne mu skladniki, tylko pytanie co z matka, przeciez ona
            tez potrzebuje, a to tylko dziala na jej niekorzysc, wiec proponuje brac kwas
            foliowy mimo wszystko i witaminki dla kobiet w ciazy!!!!
          • bebe73 Re: Folik! 15.06.05, 18:12
            dziwnaja napisała:
            "Zresztą zastanów się, czy kiedyś kobiety brały jakieś kwasy foliowe?? Witaminy?
            > ?
            > Zdarzało się czasami, że podczas całej ciąży były jeden raz u lekarza.
            > A i tak dzieci rodziły się silne i zdrowe."
            kiedyś , kiedyś, kiedyś... a jaka kiedyś była umieralność noworodków, na pewno
            wyższa niż teraz. Nie wiem ale wydaje mi się ze świat idzie naprzód. To co 10
            czy 20 lat temu było normą, teraz już może nią nie być. Kwas foliowy jeszcze
            nikomu nie zaszkodził, a może i pomógł. co do witamin, to jedzenie spożywamy
            teraz tak przetworzone (gotowaniem, zamrażaniem itp. itd), że witaminki dla
            kobiety w ciąży są jak najbardziej wskazane.
            • mala67 Re: Folik! 17.06.05, 11:55
              zgadzam sie z przedmowczynia , kwas foliowy to nic innego jak vit, z grupy B,
              jej niedobor moze powodowac wady cewy nerwowej u plodu, a ciekawa jestem czy
              kazda z nas odzywia sie tak zeby nasycic ogranizm hhmmm?zwlaszcza w zimie?
              poczytajcie gdzie mozna go znalezc. a po za tym np przyjmowanie tabl antykonc
              zmniejsza wchlanaianie kw foliowego z przewodu pokarmowego , a zatem kazda taka
              co brala ma pewnie niedobór, ktory trzeba uzupelnic; tyle
              pozdr
              ewa 26tydz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka