25.07.06, 23:49
please help.

czy w akademiku da sie przezyc na 1 roku lek? co polecacie raclawicka czy
prokocim ?
Obserwuj wątek
    • f-stfo Dołączam się do pytania :) 29.07.06, 10:37
      Czy da się życ w takim akademiku, w ktorym lepiej miszkac? Czy moze najlepiej
      isc na stancje?
      • silvanana Re: Dołączam się do pytania :) 31.07.06, 13:38
        Jesli chcecie, piszcie na priw - udziele wam garsc porad. Bo generalnie ciezko
        jest na I roku i ciezko sie zorientowac samemu we wszystkim.
        ja mieszkalam na stacji, a z akademikow poecam na poczatek raclawicka - blizej
        wszedzie (poza wf, ale raz w tygodniu mozna dojechac na prokocim). Nie warto
        tracic czasu, bo czas jest bardzo cenny.
        w akademcu jest ten komfort ze duzo ludzi, dobry dostep do notatek - ale to
        medycyna, sporo jest ludzi, ktorzey swoich notatek nie pozyczaja, nie daja i w
        ogole sa niemili, udaja, ze nic nie maja, nic nie wiedza... po prostu trzeba
        takich zlac.
        uwazajcie na kupowanie ton kserowek, wiekszosc (z embriologii) jest
        niepotrzebna. co do czaszki - przydaje sie i to bardzo, ale bez niej tez mozna
        osiagnac swietny wynik, a 200-300 zł (albo wiecej) zostaje w kieszeni.
        polecam kupowac rzeczy uzywane, mozna sporo zaoszczedzic (ze strony cm-uj jest
        przejscie na gielde ksiazek, tam mozna mnostwo rzeczy kupic).
        Warto na wszelkie mozliwe sposoby wpychac sie do prosekturium, umawiac sie z
        astystentem na dodatkowe zajecia, spotkania, warto prosic (żądac i wymagac),
        zeby wam wszystko pokazywal, wszystkie struktury.
        Mam liste preparatow, moge wam wyslac (taki niezbednik, co trzeba umiec pokazac
        na ciele i nie tylko, po polsku i po lacinie).
        generalnie mozna dac rade, ale trza cholernie kuc.
        warto w I semetrze zglaszac sie na embrio do odpowiedzi (szczegolnie przy
        omawianiu spermatogenezy z milym panem z wąsikiem), i koniecznie isc na zerowke!
        kolosy z embrio, jesli nie macie testowych, sa losowe do zdania - zalezy, na
        kogo traficie... z ta sama wiedza mozna u roznych prwadzacych dostac albo 3,
        albo 5... Uwaga na Pigi.
        W razie czego piszczie, wszystko wam powiem.
        • aerial.dream Re: Dołączam się do pytania :) 31.07.06, 14:18
          Mam parę pytań odnośnie tego co napisałaś:
          1. co to znaczy: iść na zerówkę? :)
          2. kto to Pigi?
          i takie ogólne pytanie: kim są ci asystenci i jakie pełnią zadania?
          Dzięki :)
        • f-stfo Re: Dołączam się do pytania :) 31.07.06, 16:30
          A czy w tym akademiku na Racławickiej mieszkają studenci stomatologii?? Czy
          tylko przyszli lekarze? :)
          • nea111 Re: Dołączam się do pytania :) 01.08.06, 08:36
            kurcze :/ a ja z kolezanka juz zakreslilysmy prokocim :F chociaz w sumie bylam
            tam i nie jest tak daleko (20-25 min tramwajem)
            • f-stfo Re: Dołączam się do pytania :) 02.08.06, 21:03
              Ja też w koncu zaznaczylam Prokocim, babka w dziekanacie mowila mi ze ten na
              Raclawickiej jest z lekka sypiący sie a w Prokocimiu lepsze warunki i dobry
              dojazd. Takze trudno, raz kozie smierc zobaczymy :)
    • pablooo13 Re: cmuj 01.08.06, 16:25
      cze silvanana; fajnie że napisałaś kilka rzeczy o których żadko można się
      dowiedzieć a są bardzo ważne szczególnie dla nas-początkujących:) jeśli może sz
      to prześlij mi te materiały które masz na pablooo13@op.pl będę ogromnie
      wdzęczny;) aha i jeszcze mam pytanko dotyczące pierwszego tygodnia... czy od
      razu jek przyjdziemy mamy coś umieć czy wszystko nam powiedzą??? a do
      prosektorium można wchodzić kiedy się chce czy tylko za pozwoleniem kogoś???
    • pablooo13 Ree: cmuj 01.08.06, 16:27
      aha moje gg to 5638374 więc jeśli będziesz miała czas to napisz do mnie:)
    • silvanana Re: cmuj 02.08.06, 11:31
      Hej, ciesze sie, ze moge pomoc.
      Jesli chodzi o pierwszy tydzien - trzeba umiec na anatomie!!! (Wiekszosc
      asystentow pyta i na poczatku jest wredna, ale potem sa lajtowi i da sie z nimi
      fajnie zyc). Material, ktory trzeba umiec na anato - wywieszony bedzie w
      gablocie na katedrze anatomii, kopernika 12. Obejmuje raczej pierwsze 30 stron
      skryptu do czaszki. Lepiej zakuc od razu 60, bo nastepne anato bedzie w piatek
      (albo wtorek i czwartek, sa dwie czesci), wiec potem jest malo czasu. Na embrio
      pierwsze nie trzeba umiec, na histo tez (dopiero wam powiedza, co i jak).
      ISC NA zerowke - znaczy: zglaszac sie do odpowiedzi na zajeciach i dostawac 4,5
      lub 5,0, dobrze zdac kolosy (na 4,5 lub 5) i miec srednia powyzej 4,5 - i wtedy
      idzie sie na egzamin zerowy, czyli rozmowe z decentem Śliwą, ktora jest
      przyjemna i zwykle wychodzi sie z piatka;P
      Kto to Pigi? Zobaczycie sami;)
      Materialy wysylam:D
      • angelrosaltito Re: cmuj 10.08.06, 12:51
        hejka:) ja tez bym chciala te materiały jesli mozecie mi przeslac:) moj e-mail m_lurz@onet dozobaczenia w pazdzierniku..ps idziecie na impreze inauguracyjną 12.10?? :D
    • pablooo13 Re: cmuj do silvanna 03.08.06, 09:57
      cze;) dzięki za info i materiały...na pewno się przyda:) aha i jeszcze jedno
      pytanko, bo chciałem kupić książki na 1 rok ale nie wiem czy te z tamtego roku
      będą nadal aktualne i czy muszę kupować wszystkie czy jakieś są ważniejsze lub
      całkiem bezużyteczne???
      • anet_tka Re: cmuj do silvanna 05.08.06, 15:59
        jesli można ja równiez prosze o przesłanie materiałów o których mowa byla
        wczesniej:) (mój mail anecia_17@op.pl podaje tez nr gg 7731136)
        • kropkenstein Re: cmuj do silvanna 05.08.06, 17:14
          to ja tez poprosze

kropcioch@gmail.com
          • aerial.dream Re: cmuj do silvanna 05.08.06, 18:27
            i ja
            aerial.dream@gazeta.pl
      • silvanana Re: cmuj do silvanna 06.08.06, 19:36
        Na pewno do anato beda aktualne;) I do nhisto raczej tez (mozesz potem porownac
        z kims z grupy i skserowac te 1 czy 2 nowe strony... ale rili. nie oplaca sie
        nowych kupowac, chyba, ze masz duuuzo kasy...)
      • aga_7777 Re: cmuj do silvanna 09.08.06, 05:23
        ja tez prosze o przesłanie:) aga_7777@poczta.fm lub gg:6692826 z góry dziekuje:)
        • taki_budyn Re: cmuj do silvanna 09.08.06, 10:43
          i ja rowniez prosze na maila gazetowego :)thx :)
    • pawelszudy Re: cmuj 13.08.06, 11:29
      Ja również proszę o przesłanie tych materiałów.
      pawelszudy@gazeta.pl

Dziękuję
      • roxiii Re: cmuj 13.08.06, 15:31
        Ja też prosze o materiały
        totssie@onet.eu
        Dziekuje
        • margolcia0071 Re: cmuj 14.08.06, 18:31
          Ja też bardzo proszę:) gosiaczek870@onet.eu, mam jeszcze pytanko, wynajmujesz
          mieszkanie czy mieszkasz w akademiku, bo ja chciałabym wynajmować mieszkanko ze
          studentami CM, może coś mi polecisz. Dziękuję i pozdrawiam!Gośka.
    • silvanana Re: cmuj 17.08.06, 22:59
      Jestem na wczasach. Na maile i prosby odpowiem we wrzesniu. :D pozdrawiam.
      • karolinucha29 Re: cmuj 18.08.06, 16:34
        Hej ja tez bym prosila o te materialy karolinawojciechowska29@wp.pl moje gg to
        788983) ja w prawdzie nie jestem studentka medycyny, bede w tym roku zdawac
        mature i po niej mam zamiar dostacsie na CJUM, mam pytanie jak to z ta nowa
        matura? jakie trzeba miec oceny z bioli, chemi i fizy zeby sie dostac?? i jak
        to jest na 1 roku czy naprawde jest tyle kucia i ze nie ma sie na nic czasu?
        byla bym wdzieczna . aha i jeszcze czy z ta lacina to tzreaba juz jej sie
        uczyc w liceum czy tam sie wszystkiego nauczymy??
        dzieki za wczasu
        • benia00 Re: cmuj 21.08.06, 20:33
          bardzo proszę i z gory dziekuję :D karolina2512@wp.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka