golo25 19.04.04, 11:20 Droga Elu! Z nieba mi spadłaś. Proszę Cie bardzo, powiedz coś o bakteriach zwanych "ziarniaki". Robiłam badanie na obecność chlamydii w cewce moczowej, wynik dostałam z opisem "ujemny, liczne bakterie "ziarniaki". Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
przeciwcialo Re: do przeciwciała 19.04.04, 12:38 Nie wiem jakie badanie robiłaś w sensie technicznym. Opis liczne ziarniaki może wskazywać na obecność bakterii o charakterysycznym kształcie. Aby sie dowiedzieć co to za bakteria to mależałoby zrobić posiew czy są to bakterie chorobotwórcze. Jesli tak to dorobić antybiogram i przeleczyć. na pocieszenie dodam że jak nie ma chlamydii to bardzo dobrze bo to bardzo podstepne drobnoustroje. Mogą powodować problemy z zajsciem w ciążę, donoszeniem, poronieniem, czy ciążą pozamaciczną włącznie. Serdeczmie pozdrawiam- Ela. Odpowiedz Link
golo25 Re: do przeciwciała 19.04.04, 13:10 Wielkie dzięki Ela! Jeszcze nie konsultowałam tego z gin. Dopiero się wybieram z tym wynikiem. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
budeczka Re: do przeciwciała 20.04.04, 09:46 Jeśli można, to podłączę się pod wątek z moim pytaniem Czy dla wykrycia chlamydii jest jakaś różnica czy robi się wymaz czy badanie z krwi? Odpowiedz Link
przeciwcialo Re: do przeciwciała 20.04.04, 09:56 W rozmazie znajduję się konkretny mikroorganizm lub zminay w komórkach które one powodują. We krwi możemy szukac przeciwciał, które jak wiadomo powstaną po kontakcie z antygenem ( mozemy wnioskować ze z chlamydia mieliśmy do czynienia, lub mamy obecnie w zależności od uzyskanych wyników). Dobry cytolog chlamydie rozpozna w rozmazie cytologicznym . Odpowiedz Link
budeczka Re: do przeciwciała 20.04.04, 10:45 Dzięki wielkie za odpowiedź! Ale czy można powiedzieć, że któraś metoda jest lepsza czy dokładniejsza, jeśli chodzi o wykrycie chlamydii? Czy jest obojętne, którą się wybierze? Miesiąc temu miałam cytologię - lekarz nic niepokojącego nie wykrył, chociaż wyszła II. Pozdrawiam Odpowiedz Link
przeciwcialo Re: do przeciwciała 20.04.04, 10:53 z cytologią jest tak że u współyjącej kobiety wynik G.I. jest niefizjologiczny. Wiem- może niektóre z was sie oburzą ale taka jest prawda. Gdy wynik jest. I. to można polemizować co do odczytu. Ale stwierdzeni II nie zwalnia od dokładnego obejrzenia preparatu. Z regóły ginekolodzy robią to pod innym katem niż patolodzy wiec zalezy kto czytał. Nie zawsze czytający ma wgląd o pois kliniczny pacjętki i stąd błedy. Szukal lekarza który pobiera cytologie a potem sam czyta. Odpowiedz Link
budeczka Re: do przeciwciała 20.04.04, 11:43 Właśnie u takiego byłam-sam pobierał i badał. Ale to mniej istotne, bo chlamydię i tak chcę zbadać. Proszę odpowiedz, którą metodę wybrać, czy jest to obojętne. Ze względu na wygodę skłaniam się do badania z krwi. Dzięki jeszcze raz Odpowiedz Link
przeciwcialo Re: do przeciwciała 20.04.04, 13:43 O rodzaju badania decyduje lekarz który zna obraz kliniczny pacjentki. Trudno mi sie wypowiedziec. Są zwolwnnicy kazdej z metod tak jak przeciwnicy. Ja nie moge wypowiadac sie za lekarza. Jestem analitykiem, więc wykonuję zalecenia lekarza. Mogę mówić z pacjentem o interpretacji wyniku, ale nie mogę narzucać metodyki. Etyka zawodu. Pozdrawiam- Ela Odpowiedz Link