Dodaj do ulubionych

czy HSG boli?

22.01.06, 13:50
Czesc dziewczyny, jestem po 2 poronieniach. Mam zrobione duzo badan. Ostatnio
moj gin zalecil zrobienie HSG.Jak dlugo trwa taki zabieg, jak sie go
wykonuje? Czy zakladaja jakies "kleszcze" i potem cos wstrzykuja? Czy to
boli? bardzo? Czy jest to podobny bol do zwyklego badania? Bardzo prosze o
pomoc. C.
Obserwuj wątek
    • maluszek100 Re: czy HSG boli? 22.01.06, 17:46
      ja tez jestem po 2 poronoieniach. Powiedz mi jakie miałas badania bo ja na
      razie żadnych
    • kasia410 Re: czy HSG boli? 22.01.06, 18:24
      Histerosalpingografia (HSG) jest to radiologiczne badanie obrazujące jamę macicy
      i jajowody przy użyciu środka cieniującego.

Badanie wykonuje się między 7 a 10 dniem od początku miesiączki.
      Nie jest wymagane specjalne przygotowanie. Można przyjmować posiłki i leki bez
      ograniczeń.

Badanie wykonuje się w pracowni rentgenowskiej. Pacjentce leżącej na stole do
      badań w pozycji
      jak do badania ginekologicznego, po dezynfekcji skóry okolicy łonowej i po
      założeniu wziernika,
      lekarz ginekolog umieszcza w kanale szyjki cewnik. Przez cewnik lekarz radiolog
      podaje
      kontrast w celu uwidocznienia jamy macicy i jajowodów.

Po podaniu kontrastu lekarz radiolog będzie oceniał przebieg badania na
      monitorze
      telewizyjnym oraz wykona pewną ilość zdjęć w rożnych pozycjach ciała pacjentki.

W trakcie podawania środka cieniującego mogą wystąpić skurcze macicy.
      Po badaniu może wystąpić drobne plamienie lub skurcze macicy.

Zaleca się aby przez dobę po badaniu nie kapać się, nie używać tamponów i nie
      odbywać stosunków.
      Ja miałam znieczulenie miejscowe, ale bardzo mnie bolało-ryczałam jak mi
      wstrzykiwano kontrast-pewnie dlatego,że miałam drobne zrosty i jajowody mogły
      być poskręcane.
    • monia10000 Re: czy HSG boli? 22.01.06, 21:44
      Witam cię Carrolino,ja jestem po badaniu HSG..gdyby nie to badanie chyba nigdy
      bym nie zaszła w ciążę mimo,że starałam sie o dziecko ponad 5lat..a przyczyna
      było(zatkane 2 jajowady)Po tym badaniu został odetkany 1 jajowód,ból
      niesamowity,krzyczałam i darłam się to mi pomagało.Lekarza tak podrapałam,że
      miał dość ale niestety nie dało sie wytrzymać tego bólu..Póżniej po tym badaniu
      krwawiłam dosyć długo,pamiętam wtedy ze jesli bym miała zrobić je powtórnie nie
      zgodziłabym się,chyba ze dali by znieczulenie.Z tego co wiem nie daja..acha i
      płaciłam za te badanie 80zł ale wychodziłam ze szpitala w tym samym dniu,bo
      jesli bezpłatnie trzeba zostać dłużej..Pozdrawiam Monia..

mama aniołka Nikoli..
      • carroline1 Re: czy HSG boli? 23.01.06, 10:04
        dziewczyny, dzieki za odpowiedzi.Troche mnie zdolowaly...Teraz boje sie
        strasznie. Ja mam badanie na poczatku lutego. Moze jest ktos, kto mial to
        badanie i go nie bolalo? Moze mozna podac jakies znieczulenie dozylne, zeby
        nic nie czuc-np. jak przy czyszczeniu macicy po poronieniu? C.
        • monia10000 Re: czy HSG boli? 23.01.06, 10:18
          Witam cie Carrolino,z tego co wiem to nie podaje sie znieczulenia ale jeśli
          twoje jajowody będą odetkane to raczej nie będziecie bolało..ja miałam zatkane
          2,dlatego ból był okropny,powiem Ci że dobrze iż to badanie trwa ok.10min.Ja
          kiedy rodziłam to mniej mnie bolało niż to badanie HSG..ale pocieszałam sie ze
          po tym badaniu urodzę wreszcie dziecko,które tyle lat pragnełam i tak sie
          stało.Narazie sie nie martw bo nie wiadomo czy wogóle masz zatkane
          jajowoby..Pozdrawiam Monia..
        • bastet7 Re: czy HSG boli? 23.01.06, 10:18
          Ja czytalam, że się podaje głupiego jasia i nie robi sie tego tak całkiem na
          żywca!wink
          A ból jest określany najczęściej jako bardziej bolesna @.
          • monia10000 Re: czy HSG boli? 23.01.06, 14:39
            Droga Bastet7,ja przeszłam to badanie i to prywatnie i nie dostałam żadnego
            głupiego jasia a bólu nie da sie opisać..Lepiej sie przyszykować,ze naprawde to
            boli niz sie rozczarować.Pozdrawiam Monia.
    • olab1 Re: czy HSG boli? 23.01.06, 15:29
      Cóż, miłe to nie jest, no ale czego się nie robi dla dziecka, prawda?
      Miałam HSG robione kilk lat temu, dziś jestem mamą i prawdę mówiąć niemal
      zapomiałam że było takie badanie. Nie jest ono przyjemne, też mi coś dali,
      zapewniali, że nie boli a bolało. Nie drapałam lekarza, ale czułam się strasznie
      oszukana, bo mówili mi, że to coś w rodzaju miesiączki - ból porównywalny do
      tego bólu. Zapewniam, zupełnie inny ból boli i niestety dobrze jest mieć tego
      świadomość i nie oszukiwać się. Mnie chyba damo "głupiego jasia", ale proponuję
      zapytać przynajmniej o znieczulenie - może dają, zapytać na pewno warto.
      To wszytsko jest dla ludzi i można przeżyć. Ja jestem przykładem tego, że warto
      zacisnąć zęby i przejść przez najgorsze.
      Powodzenia.
      • nusik1 Re: czy HSG boli? 23.01.06, 18:17
        Również przeszłam to badanie. Ból był podobny do bólu @ ale o wiele
        intensywniejszy. Poproś o coś przeciwbólowego, albo zapytaj lekarza czy przed
        badaniem stosują jakieś środki przeciwbólowe. Nie miałam na szczęście żadnych
        zrostów mimo to nie odważyłabym się na badanie bez środków przeciwbólowych.
        Intensywność bólu zależy od tego czy są zrosty lub poskręcane jajowody, tego
        jednak nikt nie wie przed badaniem i należy się zaopatrzyć w środek
        znieczulający.
        Życzę Ci abyś przeszła to badanie bezboleśnie i głowa do góry, nie taki diabeł
        straszny jak go malują :o) Da się wytrzymać :o)
        Pozdrawiam Nusia
        • carroline1 Re: czy HSG boli? 23.01.06, 21:32
          Dzieki Kochane, ze tyle z Was mi odpowiedzialo!!! Jestem wdzieczna za wszystkie
          komentarze. Popoludniu zadzwonilam na Oddzial do szpitala, gdzie mam miec
          wykonane badanie i zapytalam czy podaja jakies srdoki znieczulajace.
          Odpowiedzieli, ze Dolargan dozylnie. Czy macie z tym lekiem jakies
          doswiadczenie? Czy dzieki niemu nic sie nie czuje? Czy sie zasypia? Caluski, C.
          • gosiunia74 Re: czy HSG boli? 24.01.06, 17:42
            Wczoraj miałam robione HSG, bardzo się bałam, bo czytałam tu i ówdzie w necie, nie czytajcie za dużo( nadmienię, iż jestem po 2 laparotomiach usunięcia torbieli endometrialnych, więc ryzyko zrostów było duże) i wierzcie mi naprawdę nic mnie nie bolało, czułam tylko,że coś we mnie wlewają), nie miałam żadnego znieczulenia , wzięłam tylko 2 Ibupromy godz. przed. Jajowody wyszły drożne. Wsiadłam do samochodu i pojechałam do domciu, dziś czuje się również super. Powodzonka
    • renata.bw Ja spałam, nic nie bolało 02.02.06, 11:40
      Porozmawiaj z lekarzami, czy nie mogą zrobić Ci HSG w znieczuleniu - takiej
      krótkiej narkozie.

Jestem z Wrocławia, a ten zabieg miałam wykonywany w Trzebnicy. Bardzo się
      bałam mając za sobą traumatyczne doświadczenia z łyżeczkowania po poronieniu we
      Wrocławiu.
      W Trzebnicy lekarz zadbał o to, by mnie na krótko uśpić. Obudziłam się dopiero
      na sali. Wieczorem wyszłam do domu.
      Zero bólu. Samopoczucie miałam dobre.
      • happymay o hsg 13.02.06, 23:00
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=191&w=26687409
    • lidek0 Re: czy HSG boli? 15.02.06, 06:56
      Nie zawsze jets tak koszmrnie jak piszą dziewczyny, byc moż enei masz zatkanych
      jajowodów i nie będzie tak bolało. U mnie nie było tak źle
      • alicja0 Re: czy HSG boli? 16.02.06, 21:31
        Ja miałam HSG z 8 lat temu - nie dali wtedy żadnego środka przeciwbólowego, ale
        samo badanie nie bolało. No, może podawanie kontrastu dawało takie odczucie
        miesiączkowe. Wyszłam o własnych siłach, ale .... ale po godzinie miałam
        reakcję alergiczną na kontrast: trzęsło mnie i brzuch mnie bolał dość mocno.
        Ostatecznie zrostów nie miałam, więc pewno dlatego samo badanie mnie nie bolało.
        Z tego co wiem, np. w Warszawie w szpitalu św. Zofii teraz podaje się
        znieczulenie podczas HSG, więc czasy się zmieniają i dadzą leki przeciwbólowe i
        lepszy kontrast, na ktory człowiek nie reaguje alergicznie smile
        Natomiast Dolargan daje się kobietom podczas porodu - dla samego porodu to nie
        jest dobre, bo kobieta robi się śpiąca, ale dla HSG na pewno jest bardzo dobre.
        Ja już rok temu rodziłam, miałam cesarkę i leżąc na pooperacyjnej dostałam
        właśnie Dol. i dzięki temu nie miałam bóli, więc skoro Ci go podadzą podczas
        HSG, to wszystko powinno być OK tj. nie boleć smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka