Dodaj do ulubionych

nazewnictwo ?

09.02.06, 09:29
mam pytanie dotyczace stosowania nazw budynkow A 1 2 3 4 itd ?
skad to sie bierze ? przeciez budynki maja swoje numery A B C D itd . nie
mozemy uzywac stosowanej numerologii i nazewnictwa niz sie domyslac ktorego
bloku dotyczy sprawa ?
Obserwuj wątek
    • mariuszjerzy Re: nazewnictwo ? 09.02.06, 10:21
      nazewnictwo z "A" wynika z naszych umów, które w większości podpisywaliśmy w
      czasie, gdy budynki nie miały jeszcze "urzędowego" adresu (moje A8 nie było
      wówczas nawet budynkiem ;) ). Myślę, że większość z nas przyzwyczaiła się do
      tej numeracji zwłasza, że jest ona czytelna (budynki numerowane są kolejno).
      Tymczasem adresu "urzędowe" są dla mnie przynajmniej trochę nieczytelne
      (dlaczego ja mam "D" skoro mój budynek jest ósmy??) i wczoraj trochę musiałem
      poszukać budynku "F", a gdybym wiedział, że chodzi o A6 to w ciemno
      wiedziałbym, że jest to budynek na przeciwko mojego. Myślę, że jak sobie trochę
      pomieszkamy, to przyzwyczaimy się do równoległego używania obu nomenklatur ale
      póki co proszę: nie odbieraj nam prawa używać czegoś,c o jest dla nas wygodne ;)
    • ania1waw Re: nazewnictwo ? 09.02.06, 10:25
      Juz tłumacze. W chwili budowy osiedla obowiązywało nazewnictwo A1, A2, A3...
      itd, Kazdy z mieskzanocow ktory doglądal budowy posługiwał sie tymi własnie
      nazwami, natomist pózniej gmina nadając kod pocztowy i ustalając adresy musiała
      nazwać te budynki "po swojemu" i stąd sie wzieły 10A, 10B itd, Ja wciąz
      posługuje się starymi nazewnictwem, poza tym według mnie troche nie logicznie
      nadano numery poszczególnym blokom, do 10D jest uporządkowane, natomiast dalej
      to szachownica
    • ania1waw Re: nazewnictwo ? 09.02.06, 10:29
      Przepraszam pomyliłam się, porządek jest do 10C a potem zaczyna sie galimatias

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka