10.06.13, 11:04
Zyjemy w czasach kiedy inność, czy też indywidualizm nikogo już nie powinien dziwić czy szokować, ale czy to prawda ?
Czy rzeczywiście jestesmy tolarancyjni ? Ja już nie wspominam nawet o osobach odbiegających od szeroko pojetego kanonu, ale o sytuacjach na pozór zwyczajnych: jak wspomniane w wątku wczesniejszym, mamy z wózkami, osoby niepełnosprawne, żarliwi katolicy (niemylić z zdewociałymi), tudzież ateiści.
Mam wrażenie, ze zachowań tolerancyjnych jest co raz mniej, coraz rzadziej patrzy sie na człowieka jako istotę indywidualną, a zdecydowanie częsciej wrzuca się wszystkich do jednego worka. Jakże łatwo przychodzi nam ocenianie ....
Obserwuj wątek
    • witamina_b12 Re: Toleracja 10.06.13, 11:23
      ja jestem wyjątkowo tolerancyjna, nawet na brak tolerancji wink

Za to czasem wydaje mi się, że niektórzy mylą tolerancję z aprobatą jakiś zachować czy działań. To, że coś toleruję nie znaczy, że mi to odpowiada czy uważam to za właściwe.
      • ame_belge34 Re: Toleracja 10.06.13, 11:31
        Dokładanie tak, z ust mi to wyjęłaś. Nie wszystko mi sie podoba, ale czy od razu dana sytuacja zasługuje na ostracyzm ? chyba nie ...
    • finka9 Re: Toleracja 10.06.13, 11:42
      Często u żródeł nietolerancji leżą kompleksy
      • abyss7 Re: Toleracja 10.06.13, 19:21
        Patrząc po sobie myślę, że u podstaw tego zjawiska leży także zwyczajna niedojrzałość… Aż trudno mi uwierzyć, jak bardzo kiedyś byłem nietolerancyjny wobec poglądów innych niż te, które sam sobie uznałem za jedynie słuszne...

Doświadczenia życiowe uczą nas, że mało co jest proste i czarno-białe, że człowiek może w określonych sytuacjach zachować się tak, jak nigdy by wcześniej nie przypuszczał. Dojrzałość daje odwagę, żeby dostrzec własną niedoskonałość i tym samym odbiera ochotę do krytykowania innych…
        • ame_belge34 Re: Toleracja 10.06.13, 20:07
          czy ja mogę założyć Twój fub club ? wink big_grin

podpisuję się pod tym co napisałeś wszystkimi mackami jakie posiadamsmile
          • abyss7 Re: Toleracja 10.06.13, 21:25
            ame_belge34 napisała:
            > czy ja mogę założyć Twój fub club ? wink big_grin

Wow! Aż zaniemówiłem z wrażenia smile
            Myślę, że jednak wstrzymaj się z tym fun clubem, piszę co myślę, a nie zawsze to się musi podobać…
        • maruda2 Re: Toleracja 12.06.13, 21:36
          abyss7 napisał:

Dojrzałość daje odwagę, żeby dostrzec własną niedoskonałość i tym
          > samym odbiera ochotę do krytykowania innych…

Jeszcze pół biedy, gdy brak tolerancji ogranicza się do krytykowania inności. Gorzej , gdy za słowami idą czyny - pięść, kamień, nóż...
          Podczas rozmów o tolerancji za każdym razem przypomina mi się "Cud purymowy". Iluż spośród tych psioczących chociażby na żydów jest takich Janów Kochanowskich.... ?
    • slayerhood-ka Re: Toleracja 10.06.13, 11:45
      A ja myslę, że problem był zawsze tylko teraz jest moda na gadanie o tolerancji.
      Zawsze sa inni i zawsze są przeciwnicy innych.
      Ja prawdziwa tolerancję spotkałam tylko w USA.
      Tam nie jest wazne jak wygladasz ale co masz w glowie a jesli jej zawartośc komus nie pasuje - nie jestes osądzana/ny.
      pamietam jak zakładalam konto w banku w pierwszym tygodniu pobytu w NY i obslugiwala mnie baba wykolczykowana, wytatuowana od stop do głow. Byłam w szoku!
      Ale okazała się lepszym specjalista niż nasi kostiumikowi urzednicy.
      • slayerhood-ka Re: Toleracja 10.06.13, 11:48
        a tak jak wyzej o dzieciach wspomnieliście i o kompleksach itd....
        Mnie najbardziej wkur....a jak bezdzietne koleżanki mi rad udzielaja wychowawczych smile Nosz bajka smile Nic tylko nóż i ... smile Albo teksty....a jak ja będe miała dziecko....to...
        taaaa smile
        Miej se to zobaczymy smile
        • mayenna Re: Toleracja 11.06.13, 08:02
          Slayerka, ale czemu? Teoria też jest potrzebna. Ja tam lubię posłuchać takich rad bo przypominam sobie jaka to idealną matką byłam, zanim urodziłam dzieci.
      • ame_belge34 Re: Toleracja 10.06.13, 11:52
        ach te tatuaże wink pediatra mojego syna jest wydziargany calusieńki niemalże, nie wiedziałabym o tym gdyby nie przypadkowe spotkanie w Powsinie, on na rowerze, my pieszo, ale to najcudowniejszy lekarz świata, z ogromną wiedzą, doswiadczeniem i fantastycznym podejsciem do dzieciaków smile
        • slayerhood-ka Re: Toleracja 10.06.13, 11:53
          Lekarz...z tatu....daj no namiary smile Małego mi cos kaszle wink
          • ame_belge34 Re: Toleracja 10.06.13, 11:54
            oj ... zonaty niestety sad sad sad
            • slayerhood-ka Re: Toleracja 10.06.13, 11:59
              sad
    • com.xl Re: Toleracja 10.06.13, 11:54
      Słodziaczku kiss nie bądźmy hipokrytami jaka tolerancja big_grin przecież tolerujemy tylko to co nam pasuje big_grinbig_grin
      • slayerhood-ka Re: Toleracja 10.06.13, 12:00
        i to jest polska odpowiedz i ja sie z nia zgadzam wink
      • ame_belge34 Re: Toleracja 10.06.13, 12:02
        nie wiem do kogo był ten słodziaczek, ale nie masz do końca racji. Mi na przykład bardzo sie nie podobają osoby bardzo wykolczykowane, albo nie mające pojecia o pewnych aspektach historycznych , ale jawnie opowiadające się przeciwsko Żydom (niezależnie od pochodzenia). Jedyne co mogę w tej sytuacji zrobić to rozmawiać z tymi osobami, próbowac zrozumiec ich punkty widzenia, albo spróbowac przekonać ich do swoich racji, ale na pewno nigdy nie będe wytykac palcami, czy obrażać ich.
        • slayerhood-ka Re: Toleracja 10.06.13, 12:16
          Ale pamietaj, że punt widzenia.....
          Mieszkałam nieco w USA i nie toleruje Żydów!!!
          Jak pojedziesz sobie do ich dzielnicy i usłysza polska mowę - masz duże szanse aby zostac oplutą.
          Spotkało mnie to a to byl mój poczatek obcowania z nimi.
          • witamina_b12 Re: Toleracja 10.06.13, 12:19
            czyli, że na brak tolerancji odpowiadasz brakiem tolerancji wink

ale to chyba jakiś konkretny przedstawiciel tej nacji "pluł" a nie cała?
            • slayerhood-ka Re: Toleracja 10.06.13, 12:22
              Jak pisalam był to tylko poczatek...a Zydów tam jest sporo.
              Nie podejrzewam aby jeden i ten sam mi zycie umilal smile
              Nie bedę przytaczac przykladów ale Żydzi zza wielkiej wody (żeby nie było o polskich) obwiniaja Polakow o wiele spraw historycznych. Mialam okazje z mniej uprzedzonymi pogadac o tym. Ale nma moje lata tam - obserwacje i zycie - 90% Polakow nienawidzi.
              Poza tym (to juz wszedzie) ortodoksi ....ze tak powiem delikatnie brzydko pachna (nie moga uzywac niczego ...nawet mydła) zatem...tu juz moja tolerancja w autobusie sie konczyła smile
          • ame_belge34 Re: Toleracja 10.06.13, 12:19
            ok, moze źle się wyraziłam, bardziej chodziło mi o ogólnianie, jak cos źle się dzieje to na bank PIS, PO, Zydzi czy bóg wie jeszcze co ...
            • witamina_b12 Re: Toleracja 10.06.13, 12:20
              przecież to wiadomo... żydzi, masoni i cykliści....
          • robert.83 Re: Toleracja 10.06.13, 12:39
            Slayerka sprzed chwili:
            "
            > Ale pamietaj, że punt widzenia.....
            > Mieszkałam nieco w USA i nie toleruje Żydów!!!
            > Jak pojedziesz sobie do ich dzielnicy i usłysza polska mowę - masz duże szanse
            > aby zostac oplutą.
            "

i Slayerka sprzed 2 chwil:

"Ja prawdziwa tolerancję spotkałam tylko w USA.
            Tam nie jest wazne jak wygladasz ale co masz w glowie a jesli jej zawartośc komus nie pasuje - nie jestes osądzana/ny."

Powiem Ci, Slayerko, że mam dysonans poznawczytongue_out.
            Jeśli tak wygląda tolerancja w USA to ja czniam taką tolerancję.
            • slayerhood-ka Re: Toleracja 10.06.13, 13:10
              Nie usciśliłam, że chodzi mi o Amerykanów, bez naleciałości...
              • witamina_b12 Re: Toleracja 10.06.13, 13:17
                o indian? wink))
                • puch_atek Re: Toleracja 10.06.13, 13:52
                  prawie, konkretnie i Siouxow i Apaczow smile
        • com.xl Re: Toleracja 10.06.13, 12:31
          ame_belge34 napisała:

> nie wiem do kogo był ten słodziaczek,

Nie rań serca mego cukiereczku kiss
        • com.xl Re: Toleracja 10.06.13, 12:33
          Słowa , słowa para z ust jak mawiał pewien mędrzec big_grin
    • bez.pokory Re: Toleracja 10.06.13, 12:17
      nie, nie jesteśmy...

i pewnie jeszcze długo nie będziemy
      • slayerhood-ka Re: Toleracja 10.06.13, 12:26
        Pamiętac należy, że czesto sami robimy cos źle i tego nie widzimy i wówczas, jesli ktos nam zwroci uwagę mówimy : alez on nie jest tolerancyjny".
        znam cała mase osob, które za takowe się uważają a widza siebie tylko we własnym swietle.
        jestem tolerancyjna. Ale...mam specyficzne poczucie humory i dosyc nietypowe podejscie do ludzi...zawsze wale prosto z mostu.
        Dlatego - czesto jest to nawywane tytulowym brakiem T.
        Ale... ja tez częsciowo widze siebie we wlasnym świetle. ja mi cos nie pasuje - mówię.
        I na to licze ze strony innych..
        temat rzeka...
    • robert.83 Re: Toleracja 10.06.13, 12:31
      Inność i indywidualizm od zawsze i chyba jeszcze długo będzie szokował. Zmieniają się tylko definicje indywidualizmu i inności.
      W Korei Północnej szczytem indywidualizmu jest płakanie trochę mniej lub trochę inaczej na pogrzebie Wodza. W USA szczytem może być np. antykonsumpcjonizm czy krytyka walki z terroryzmem.

Chodzi o to, że możesz być indywidualna jak każdy, albo indywidualna bardziej.

Nie rozumiem tego:

> Zyjemy w czasach kiedy inność, czy też indywidualizm nikogo już nie powinien dz
      > iwić

w połaczeniu z tym:

> Mam wrażenie, ze zachowań tolerancyjnych jest co raz mniej

Bo jak to? Oceniając czasy mówisz, że są pro-indywidualistyczne (po czym sądzisz?) a poniżej piszesz, że coraz mniej tolerancji. No to może albo te czasy nie są takie pro, albo z tą tolerancją nie jest tak źle.
      • ame_belge34 Re: Toleracja 10.06.13, 18:44
        Robert, chodziło mi o to, że świat chyba nigdy jeszcze nie był tak różnorodny jak teraz, a toleracji, aprobaty wobec innego, jakby to nie nazywać jest coraz mniej.
        Jeśli w Stanach był ostracyzm wobec czarnoskórych to on był, powiedzmy w dużym uogólnieniu, "globalny", w Polsce lata 20-30 ste XX w. bojówki antysemickie, mało kto w obu przypadkach "wychylał" się z innymi poglądami, choć tacy tez się zdarzali. W tej chwili pojecie "inności" jest bardziej rozmyte, własnie przez tę zderzenie wielu kultur.
        • robert.83 Re: Toleracja 10.06.13, 18:55
          Zgadzam się z tym co piszesz o bojówkach i rasizmie sprzed 50 lat. I dlatego uważam, że jest o niebo lepiej niż wtedy było. Ale dla wielu osób to "niebo" nadal jest piekłem (białostoccy czeczeni, chrześcijanie w muzułmańskich częściach Afryki itp).

Przez to, że jeszcze nie jest dobrze mamy tendencję do mówienia, że jest gorzej niż było.
          • ame_belge34 Re: Toleracja 10.06.13, 19:04
            no wszystko to prawda, tylko jak widać kilka wątków ponizej problemem nie są bialostoccy czeczeni a matki z wózkami jeżdżącymi komunikacją miejską .....
            PS.

nie zarzucajcie mi sarkazmu, bo tak własnie miało to zabrzmieć.
            • czarny.onyks Re: Toleracja 10.06.13, 20:52
              Ami.....każdy ma czasem gorszy dzień, wraca bardziej zmęczony....i dzieciaki w komunikacji mogą czasem zmęczyć....
    • abyss7 Re: Toleracja 10.06.13, 20:09
      ame_belge34 napisała:
      > Robert, chodziło mi o to, że świat chyba nigdy jeszcze nie był tak różnorodny jak teraz, a toleracji, aprobaty wobec innego, jakby to nie nazywać jest coraz mniej.

Am, nie, zupełnie się z Tobą nie mogę zgodzić. Kto, jak kto, ale właśnie nasze pokolenie może dać temu świadectwo, bo jesteśmy świadkiem kolosalnych zmian na „+”. Zobacz, co było ledwie 20 lat temu… pamiętam, że nie było dnia, żebym nie słyszał na ulicy, w autobusie, czy w sklepie wyzwisk i pogardliwych komentarzy pod swoim adresem za długie włosy… Kilka razy chciano mnie za to nawet pobić!!! A jak było z religią – w ogólniaku byłem pierwszym rocznikiem, gdzie przywrócono ją do szkół i jako jedyny (w całej szkole) nie chodziłem na nią (w pierwszej klasie, w ostatniej już wiele osób nie chodziło). Nikomu nie życzę poczuć się w taki sposób wyalienowany… co się nasłuchałem to moje. Przypominam sobie jeszcze jak kumpla powiedziała, że nie chce mieć dzieci – myśmy ją prawie wyklęli za takie poglądy... Sam też nie byłem święty – przyznaję, że przyłożyłem gejowi… (wiem, wiem - wstydzę się za to).

Wyobrażasz sobie, że dzisiaj jakiś dzieciak wchodzi do autobusu i ktoś mu chce przylać za długość włosów??? Albo, że spotykasz się z szykanami, że nie chodzisz do kościoła, czy że świadomie nie chcesz mieć dzieci? Wyobrażasz sobie 20 lat temu, żeby jakakolwiek osoba publiczna przyznała się do homoseksualizmu?

Am, tolerancji jest znacznie, znacznie więcej. Niestety zmieniający się świat i liberalizacja obyczajowa bardzo złości osoby nietolerancyjne i dają one upust swym frustracjom na forach. Ale lepiej tu niż mielibyśmy mieć np. kolejną kryształową noc na ulicach.
    • czarny.onyks Re: Toleracja 10.06.13, 20:43
      tolerancja??

wystarczy popatrzeć na forum...wink
      każde odmienne zdanie narażone jest na atak...
      a do boju ruszają apostołowie głoszący jedna i niezmienną prawdę wink
      • ame_belge34 Re: Toleracja 11.06.13, 08:33
        Kazdy z nas ma swoje zdanie, ale patrząc na to co się czasami tu dzieje, mam coraz mniejszą ochotę wyrażać swoje. Moze lepiej ograniczyć sie do żarcików ...bezpieczniej... przynajmniej gromy na głowe nie spadną.
    • czarnamajka75 Re: Toleracja 10.06.13, 21:39
      Ja jako żarliwa chrześcijanka a na pewno wierząca staram sie jak mogę być tolerancyjna smile co do innych się nie wypowiadam bo to mi reguluje moja religia"....nie sądź...." smile
      • beja_81 Re: Toleracja 10.06.13, 22:00
        a jakie to trudne...
    • duza_madzia Re: Toleracja 10.06.13, 22:25
      Wstyd się przyznać , ale nie jestem tolerancyjna , mimo wielu prób bycia ...
    • witamina_b12 Re: Toleracja 11.06.13, 07:59
      się mi przypomniało ;D

Mechanik: No i co, sprała go, sprała?
      Grubas: Najpierw ją sprała. Ty, mówi, jak do cudzego łóżka włazisz, to se przedtem nogi umyj! A potem do Ryśka mówi: odprowadź swoją koleżankie do taksówki, bo widać, że jest ze wsi i się w mieście zgubić może!
      Mechanik: No, no, no.
      Grubas: A potem do Ryśka mówi: a ty szybko wracaj, żeby mnie złość nie przeszła, bo przy tej pani nie będę cię lać!
      Mechanik: No, Danka jaka jest, taka jest, ale jest tolerancyjna!
      Grubas: No, tolerancyjna jest!
      • tygrysgreen Re: Toleracja 12.06.13, 09:15
        big_grin big_grin big_grin
    • mayenna Re: Toleracja 11.06.13, 08:22
      Ame, dlaczego stawiasz tezę, że inność czy indywidualizm nie powinny dziwić nikogo?
      Zdziwienie to raczej normalna reakcja właśnie na coś, z czym na co dzień się nie spotykamy.
      Osoby świadomie wizualnie wyróżniające się robią to właśnie w tym celu: wywołania reakcji, aby ich zauważono. W zdziwieniu nie ma nic złego.
    • zielonooka38 Re: Toleracja 12.06.13, 09:47
      hm.. czy jestem tolerancyjna??

powiem tak szanuję prawo do bycia innym ale wymagam by szanowano i mnie
      nie mam problemów z innymi poglądami niz moje
      z orientacją seksualną ( dopóki nie tyka dzieci i zwierząt)
      z kolorem skóry
      inną religią czy światopoglądem

ale za to za grosz we mnie tolerancji dla przemocy, głupoty, okrucieństwa i cwaniactwa
      takiego które poprzez inność chce wymusić coś na innych
      np jestem gejem to teraz macie mnie tu do pracy przyjąć bo jak nie to jesteście homofoby - taki przykład z mojego podwórka - sprawa się chyba nawet o sąd oprze
    • czarny.onyks Re: Toleracja 12.06.13, 22:31
      widzę dużo rzeczy.....
      i niekoniecznie muszę zgadzać się z Tobą, prawda?

żarciki mają różny kaliber...
      a sytuacje różnych osób bywają różne, i różna też wrażliwość...
      i nie zawsze śmieszą...
      nie wiem, czy to do mnie...ale ja się bardzo często przyglądam sobiewink
    • marta-inna Re: Toleracja 13.06.13, 08:30
      Zgadzam się z Onyksem. Uważam, że są tu osoby, które wręcz lubują się w atakowaniu innych. Jedni robią to wprost, inni w białych rękawiczkach. Ale niezależnie jak i w co ubierzesz chamstwo zawsze pozostanie chamstwem.

Gra na litość? Tego nie rozumiem. Możesz uściślić o co lub o kogo ci chodzi? Bo nie wiem, czy dzielenie się swoimi problemami to już gra na litość?
    • ame_belge34 Re: Toleracja 13.06.13, 11:53
      Ojjj kobitki CIe obsiadły tongue_out Nie daj się wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka