krytyk2 24.10.07, 11:41 chodza mi po głowie rozne definicje,ale żadna nie oddaje specyfiki mężczyzny Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
7zahir Re: co to jest męskość? 24.10.07, 11:46 Kiedyś to były cechy macho przydatne w czasach jaskiniowych, a teraz mężczyzna - przyjaciel na którego możesz zawsze liczyć. Odpowiedz Link
krytyk2 Re: co to jest męskość? 24.10.07, 11:59 ale to nie wyróżnia mężczyzny sposrod ludzi,bo taką samą cechą powinny wykazywać sie kobiety w stosunku do swoich partnerow Odpowiedz Link
jan_stereo Re: co to jest męskość? 24.10.07, 12:19 krytyk2 napisał: > ale to nie wyróżnia mężczyzny sposrod ludzi,bo taką samą cechą > powinny wykazywać sie kobiety w stosunku do swoich partnerow A widzisz, nie jestem przekonany czy mamy 100% mezczyzn i tak samo sprawa ma sie z kobietami, te cechy sie w nas przeplataja w roznych proporciach, zalezy od osobnika. Sa kobiety berdziej meskie niz mezczyzni lub jak kto woli, mezczyzni bardziej kobiecy.... ps. kiedy jednak rozwazymy zagadnienie w oderwaniu od samej plci, wowczas nie powinno byc takiego zagmatwania. Odpowiedz Link
krytyk2 Re: co to jest męskość? 24.10.07, 12:27 A widzisz, nie jestem przekonany czy mamy 100% mezczyzn i tak samo > sprawa ma sie z kobietami, te cechy sie w nas przeplataja w roznych > proporciach, zalezy od osobnika. Sa kobiety berdziej meskie niz > mezczyzni lub jak kto woli, mezczyzni bardziej kobiecy.... No tu sie z Toba zgadzam,ale przecież używamy pojęć "męski" ,"kobiecy" i nie mamy tu bynajmniej na mysli płciowości ,ale raczej cechy charakteru bardziej.Czy zatem nie ma sie juz o co bić i puścic to wszystko na iniseksualne niezrożnicowanie czy tez da sie cos jeszcze uratować? Odpowiedz Link
7zahir Re: co to jest męskość? 24.10.07, 12:23 krytyk2 napisał: > ale to nie wyróżnia mężczyzny sposrod ludzi,bo taką samą cechą > powinny wykazywać sie kobiety w stosunku do swoich partnerow> Tak teraz przez kobiety jest postrzegany ideał mężczyzny , mysle, że to wymóg kształtujacy kierunek ewolucji człowieka. Spośród ludzi wyróznia Was zarost i brak biustu w ubraniu, a bez....sam Wiesz Odpowiedz Link
elissa2 Re: co to jest męskość? 24.10.07, 12:32 Niektórzy panowie mają całkiem całkiem biuścik A niektóre panie całkiem całkiem zarościk. Jeśli chodzi o anatomię to grdyka, narządy płciowe i ... brak jednego żebra. Odpowiedz Link
krytyk2 Re: co to jest męskość? 24.10.07, 12:33 no to konkretnie spytam:co Ciebie Zahir chwyta,w kontakcie z jakim facetem przezywasz dreszczyk ,ze "to jest to"? Odpowiedz Link
7zahir Re: co to jest męskość? 24.10.07, 12:39 krytyk2 napisał: > no to konkretnie spytam:co Ciebie Zahir chwyta,w kontakcie z jakim > facetem przezywasz dreszczyk ,ze "to jest to"? > Na pierwszym miejscu ciekawe rozmowy i porywajca polemika - taki aerobik dla szarych komórek, jest dla mnie najlepszą gra wstepną. Potem szczery uscisk dłoni , czy tzw "niedźwiadek" i to trudne do precyzyjnego okreslenia spokojne poczucie bezpieczeństwa. Odpowiedz Link
krytyk2 Re: co to jest męskość? 24.10.07, 12:44 > Na pierwszym miejscu ciekawe rozmowy > i porywajca polemika - taki aerobik dla szarych komórek, > jest dla mnie najlepszą gra wstepną. > Potem szczery uscisk dłoni , czy tzw "niedźwiadek" > i to trudne do precyzyjnego okreslenia spokojne > poczucie bezpieczeństwa. Czy nie byłoby to zbytnim zubozeniem gdybym nazwal to co opisalas slowami "inteligentny","opiekuńczy","dający oparcie"? Odpowiedz Link
7zahir Re: co to jest męskość? 24.10.07, 12:47 krytyk2 napisał: > Czy nie byłoby to zbytnim zubozeniem gdybym nazwal to co opisalas > slowami "inteligentny","opiekuńczy","dający oparcie> Jeszcze bardziej zubozyłabym Twoje zubożenie: Inteligentny, dający oparcie Odpowiedz Link
krytyk2 Re: co to jest męskość? 24.10.07, 12:52 a moze jeszcze coś?jakas cecha marginalna ,ktora akurat Ciebie chwyta? Odpowiedz Link
7zahir Re: co to jest męskość? 24.10.07, 13:05 Marginalna? Hmmmmm.... Fizycznie chyba wzrost...kreca mnie wysocy faceci Odpowiedz Link
e_w_a_g_5 Re: co to jest męskość? 24.10.07, 14:21 krytyk napisał: >Czy nie byłoby to zbytnim zubozeniem gdybym nazwal to co opisalas slowami "inteligentny","opiekuńczy","dający oparcie"? Ty to nazywasz zubożeniem? Facet powinien dawać oparcie, słuchac, kiedy sie do niego mówi i traktowac potzreby kobiet, jak najbardziej poważnie. Opiekuńczy męzczyzna, jest po prostu MĘZCZYZNĄ Dreszcze mijaja szybciej, niż śnieg na wiosnę Odpowiedz Link
krytyk2 Re: co to jest męskość? 24.10.07, 14:53 > Facet powinien dawać oparcie, słuchac, kiedy sie do niego mówi i traktowac > potzreby kobiet, jak najbardziej poważnie. Podobnie ma sie rzecz z mojego punktu widzenia;kobieta powinna dawać oparcie,umiec inteligentnie sluchać i traktować mnie powaznie/a nie tylko uadawać ,ze tak robi/. Z tą umiejętnością słuchania u kobiet to jest przykra sprawa.W zyciu spotkałem b niewiel takich ,ktore to potrafią.Wykładnik jest przewaznie taki:im więcej gada ,tym mniej slucha)) Odpowiedz Link
e_w_a_g_5 Re: co to jest męskość? 24.10.07, 15:04 a jakie wg Ciebie oparcie powinna dawać kobieta? Bytowe? Odpowiedz Link
krytyk2 Re: co to jest męskość? 24.10.07, 15:08 e_w_a_g_5 napisała: > a jakie wg Ciebie oparcie powinna dawać kobieta? Bytowe? Dlaczego bytowe?Jestem zwolennikiem partnerstwa w tym temacie-każdy stara sie wg zdolności ,mozliwosci i umiejetnosci wrzucic cos do wspolnej kasy. Myślalem o psychicznym.a w nim najistotniejsze jest wlasnie zrozumienie wynikające z umiejętnego,czujnego słuchania.Jesli facet coś mowi do swojej ukochanej to moze miec tez wyraz wolania o wsparcie psychiczne.Sa takie sytuacje w zyciu,ze czasem i Herkules dupa.. Odpowiedz Link
kryskaedka Re: co to jest męskość? 24.10.07, 12:28 jednak siła..wewnętrzna. to nie jest takie łatwe tak w kilku słowachmeski jest gość który polega na sobie i nie obarcza winą innych za swoje błedy i niepowodzenia życiowe, polega na sobie i nie wisi na ludziach. To tez Prostota umysłu, która polega na dosc łatwym znajdywaniu sposobu rozwiązania problemu bez zbędnego komplikowania to wszystko można rowniez powiedzieć o kobietach tylko ze wtedy nie sa męske ..ale mówi sie "twarda baba" z niej..bo kobiety są bardziej emocjonalne i płaczliwe i rozdygotane..szczegolnie jak maja okres lub sa w ciazy. Zapraszam w imieniu Pauli na nowe forum: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=49387 Odpowiedz Link
krytyk2 Re: co to jest męskość? 24.10.07, 12:31 kryskaedka napisała: > jednak siła..wewnętrzna Bardzo trafia do mnie to co napisalaś.Ale jak sama napisałas podobne cechy maja niektore kobiety Odpowiedz Link
kryskaedka Re: co to jest męskość? 24.10.07, 12:37 no tak ale czy tgzw twarda baba jest obiektem pożądania ..raczej nie .. bo własnie jest bardziej meska niz kobieca..kobiecość kojarzy sie z niewinoscia i lekkim dzieciecym ukierunkowaniem osobowosci...najbardziej kobieca jest kobieta ktora przypomina swoim zachowaniem dziewczynkę i wtedy facet ma pole do popisu bo moze sie wykazac swija meskoscia; to ogolnie oczywiscie.. Odpowiedz Link
krytyk2 Re: co to jest męskość? 24.10.07, 12:51 kryskaedka napisała: > no tak ale czy tgzw twarda baba jest obiektem pożądania ..raczej nie Znam masę małżenstw ,w ktorych to kobita nosi portki ..kobiecość kojarzy sie z niewinoscia i > lekkim dzieciecym ukierunkowaniem osobowosci...najbardziej kobieca jest kobiet > a > ktora przypomina swoim zachowaniem dziewczynkę i wtedy facet ma pole do popisu > bo moze sie wykazac swija meskoscia; Myślisz o prawdzie czy o technikach manipulacyjnych,mających wyzwolic w facetach instynkty opiekuńcze? Odpowiedz Link
kryskaedka Re: co to jest męskość? 24.10.07, 22:15 mówie o typach(kobiecych) osobowościowych ..każda manipulacja wychodzi w praniu bo jest sztucznym zachowaniem.. znam kobiete 37 letnia, którą jest tak dziewczęca (naturalnie)ze faceci kładą jej sie "do nóg"..a dlaczego to robią? ..bo wtedy ich męskość sie ujawnia w 100% ale niestety mamy teraz tendencje ze to baba "nosi spodnie" w związkach. w takich przypadkach facet jest zniewieściały...a czy dobrze mu z tym czy nie to już inny problem..na pewno czasem wygodniej Odpowiedz Link
kryskaedka Re: co to jest męskość? 24.10.07, 12:32 przepraszam ze pisze tak chaotycznie ale jestem na konferencji i dostęp do kompa mam chwilowy:0..znowu musze lecieć..pa co nagle to po diable Odpowiedz Link
krytyk2 Re: co to jest męskość? 24.10.07, 12:35 swoja pracę doktorska musisz w takim razie napisać w takich polowych warunkach,bo wychodzi Ci znakomicie!!!!!!! Odpowiedz Link
kryskaedka Re: co to jest męskość? 24.10.07, 12:38 na pisałam ja 3 lata temu Dziekijuz lece naprawde..pa Odpowiedz Link
synvilla Re: co to jest męskość? 24.10.07, 17:59 meski znaczy - meski glos. taki basowy. Odpowiedz Link
7zahir Re: co to jest męskość? 25.10.07, 19:28 synvilla napisała: > meski znaczy - meski glos. taki basowy.> I zarost na twarzy i chromosom Y ) Odpowiedz Link
krytyk2 Re: co to jest męskość? 25.10.07, 20:55 ten wątek powstał dlatego ,ze wczoraj mialem sen. Pogodzilem sie w nim z ojcem. Aż do jego śmierci kilkanascie lat temu nie rozmawialismy przez kilka lat.wydawalo mi sie ,ze to juz jest nieważne,zasypane przez wydarzenia i czas.W tym snie mialem tak duzo cieplych uczuć dla ojca jak nigdy w realnym zyciu.w tym snie czułem,ze mu przebaczyłem i ze ma nieograniczony kredyt zaufania u mnie.I czułem tez,że on mnie kocha.i że jest mu wstyd za wszystkie swoje głupie zachowania. Odpowiedz Link
dingdong Re: co to jest męskość? 25.10.07, 22:25 widzisz krytyku, problem jest w tym, ze wydarzenia (ich prawdziwosc a interpretacja, to dwie inne sprawy) potrafia nakrecic czlowieka...do tego dodaj inne osoby i ich interpretacje...i pozostaje ci pod koniec dnia mily sen...tylko...niestety. Odpowiedz Link
krytyk2 Re: co to jest męskość? 26.10.07, 10:15 jak zwykle sobie kpisz Ale tu kolejnośc zdarzeń jest zupelnie inna.To nie rzeczywistośc rozdawala karty tylko -podswiadomośc.Te ukryte, odlozone latami, moje pragnienia wygenerowały sen,a jego realnośc dla mnie stala sie równa albo nawet większa od tej "rzeczywistej".Z reką na sercu przyznaj ,ze nie ma zadnej różnicy pomiedzy tym o czym marzysz na jawie a marzeniami reprezentowanymi przez sny.Pozostaje tylko oczyścic sny z absurdu i wyłuskać z nich pozytywną treśc pragnienia.Bo jestesmy jednością. Odpowiedz Link
7zahir Nie bardzo rozumiem ? 26.10.07, 11:09 Wzruszył mnie twój sen, cieszę się, że go miałeś. Nie rozumiem jednak jego zwiazku z tematem wątka. Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Nie bardzo rozumiem ? 26.10.07, 11:26 bo widzisz,po tym snie poczułem sie pełen... całe zycie mi czegoś brakowało,to tak jak z uczuciem szczęścia,ono jest pełnią mając pełna akceptację ojca facet nie musi juz grać faceta tylko moze nim po prostu byc) Odpowiedz Link
7zahir Re: Nie bardzo rozumiem ? 26.10.07, 11:29 krytyk2 napisał: > bo widzisz,po tym snie poczułem sie pełen... > całe zycie mi czegoś brakowało,to tak jak z uczuciem szczęścia,ono > jest pełnią > mając pełna akceptację ojca facet nie musi juz grać faceta tylko > moze nim po prostu byc)> Ciekawe, nigdy by mi to nie przyszło do głowy. Na mnie sprawiałeś 100% faceta, to co teraz będzie? Juz wiem....będziesz supermanem Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Nie bardzo rozumiem ? 26.10.07, 11:32 7zahir napisała: > Ciekawe, nigdy by mi to nie przyszło do głowy. > Na mnie sprawiałeś 100% faceta, > to co teraz będzie? > Juz wiem....będziesz supermanem Dziękuję)) Może tej subiektywnej pelni mi tylko brakowało Odpowiedz Link
krytyk2 Re: Nie bardzo rozumiem ? 26.10.07, 11:30 tj zamiast udawać odważnego po prostu czasem nim być zamiast udawać zdecydowanego -po prostu nim byc itd Odpowiedz Link
7zahir Re: Nie bardzo rozumiem ? 26.10.07, 11:32 krytyk2 napisał: > tj zamiast udawać odważnego po prostu czasem nim być > zamiast udawać zdecydowanego -po prostu nim byc > itd> Nie potrafię udawać....jestem sobą Odpowiedz Link
shachar a co to jest skurczybyctwo? 26.10.07, 12:59 a czy udawanie odwaznego nie jest juz tak samo dobre jak bycie nim? albo udawanie skurczybyka? a propos skurczybykow przypomnial mi sie jeden z najpiekniejszych filmow, w nim nicholson byl juz w zasadzie skurczybykiem zdeklarowanym, ale ktos opatrznie zrozumial jego intencje, a mianowicie pewna kelnerka i wystosowala do niego list dziekczynny rozkurczowy to ja mowie dziendobry, a jesli mozna jeszcze cos dodac, to kiedy poczta zacznie dzialac normalnie,he? Odpowiedz Link
krytyk2 Re: a co to jest skurczybyctwo? 26.10.07, 13:08 vel skurwysynstwo to taka postawa, w ktorej kazdy napotkany czlowiek ma wyplacone na dziendobry za to ,ze zycie sie po mnie przejechalo a moze nawet każdy napotkany czlowiek jest temu winien tego juz niestety nie mozna udawać,to sie musi grać spontanicznie... Odpowiedz Link
ala.l Re: co to jest męskość? 26.10.07, 10:52 to samo co kobiecosc,trudne do okreslenia.. albo sie to ma albo nie.. Odpowiedz Link
krytyk2 Re: co to jest męskość? 26.10.07, 11:08 a wiąże Ci się kobiecośc z poczuciem wlasnej wartości,czy raczej nie ? Odpowiedz Link
7zahir Re: co to jest męskość? 26.10.07, 11:10 krytyk2 napisał: > a wiąże Ci się kobiecośc z poczuciem wlasnej wartości,czy raczej > nie ?> Mnie.... nie Odpowiedz Link
krytyk2 Re: co to jest męskość? 26.10.07, 11:22 a ja widzę u siebie wyraźną pozytywną korelację Odpowiedz Link
7zahir Re: co to jest męskość? 26.10.07, 11:30 krytyk2 napisał: > a ja widzę u siebie wyraźną pozytywną korelację> A ja lubię siebie jako człowieka Odpowiedz Link
krytyk2 Re: co to jest męskość? 26.10.07, 11:39 7zahir napisała: > A ja lubię siebie jako człowieka tak chyba powinno byc Nie otwiera mi sie poczta na gazecie,przepraszam wszystkich ewent piszących,ze nie odpowiadam Odpowiedz Link
7zahir Re: co to jest męskość? 26.10.07, 11:56 Podaj inny adres. Wyslałam Ci cos jakis czas temu. Odpowiedz Link
krytyk2 Re: co to jest męskość? 26.10.07, 12:10 wykorzystalem ten adres ,ktory mi podalaś Odpowiedz Link
ala.l Re: co to jest męskość? 26.10.07, 16:53 krytyk2 napisał: > a wiąże Ci się kobiecośc z poczuciem wlasnej wartości,czy raczej > nie ? tak ale oby nie przeroczla ta pewnosc pewnej granicy. Odpowiedz Link