20.07.07, 15:47
Przyjeżdzałam do Czarncy na wakacje jakieś 7 lat temu,bardzo miło wspominam
ten czas.Bardzo dawno juz mnie tam nie było a ponieważ urwały mi się kontakty
z ludzmi z tej uroczej wsi mam prośbe żeby ktoś opisał mi co zmieniło się tam
od 1999 roku.A może ktoś pamięta "klekocianki"????:)))))
Obserwuj wątek
    • schedapodentyscie Re: Czarnca 20.07.07, 16:25
      Czarnca to jest teraz wies gdzie na miejscu pieknego parku przed szkola, ktory
      wycieli i wybetonowali stoi wykurwisty pomnik Czarnieckiego. Calosc przywoluje
      jednoznaczne skojarzenia z epoka PRLu gdzie takie decyzje podejmowalo sie
      tasmowo i na porzadku dziennym. Bylem tam pare lat temu, bo czesto
      przyjezdzalem do Czarncy na jablka i na grzyby. A w likendy takze na kobiety.
      Zamiast zachowac zielen i postawic pomnik np w parku postawiono go wprost przed
      szkola co ma dodawac splendoru Czarncy i Czarncanom. Obecnie w miejscu tym
      odbywaja sie co jakis czas zalosne, smutne i nadete uroczystosci jak:
      poswiecenia, wmurowania, akademie, wprowadzanie sztandarow itp. Czasem kolo
      pomnika przejedzie woz z gnojem, a co jakis czas podleje go jakis pies. Mysle,
      ze sam Czarniecki nie chcialby stac w takim miejscu, bo on sam lubil przyrode,
      a glupote i prymitywizm ludu tepil na rowni z wrogiem.
      Czego mozna wymagac od zwyklych wiejskich dzialaczy bez poczucia gustu, smaku,
      poszanowania przyrody i dbalosci o otoczenie. Chcieli to sobie postawili
      pomnik. Niech maja i sie ciesza. Wszyscy i tak sie z nich smieja.
      Bylem tam ostatnio i jak to zobaczylem to padlem ze smiechu. Zrobilo mi sie tez
      smutno.
      • schedapodentyscie Re: Czarnca 20.07.07, 16:35
        Gospodarczo Czarnca jest troche stlamszona bliska obecnoscia Kuzek, ktore
        rozwijaja sie szybciej(wkrotce wkracza tam dunski developer). W Czarncy mieszka
        paru preznych gospodarzy, ktorzy dzialaja z powodzeniem w hodowli jaj, trzody,
        gesi i chrzanu. Z powodzeniem dziala tez skup mleka, jagod i siana, jest tez
        kosciol, bar i ze dwa sklepy. Mysle, ze przyszlosc Czarncy lezy w agroturystyce
        i ogolnie w hodowli.
    • kurak56 Re: Czarnca 20.07.07, 23:59
      nie wiem czy teraz trafiłbyś w dawne miejsce bo napewno nie znasz nazwy ulicy,a
      ulice mają-kolejny super pomysł
      • emma2010 Re: Czarnca 21.07.07, 15:36
        O chyba zły humorek Schedo? Coż Cię tak wytrąciło z równowagi, że taki "jadzik"
        z ust Twych wyszedł? Namąciłeś biednej dziewczynie w głowie . Może ona pomniki
        lubi?
        Lubi? A może nie? E.. wprowadziłeś zamieszanie :D
        • jst83 Re: Czarnca 23.07.07, 14:34
          Dzięki wszystkim którzy wypowiedzieli się na temat Czarncy :)A pomniki w niczym
          mi nie przeszkadzają:))Jak jeżdziłam do Czarncy to początki tego pomnika już
          stały,nie doczekałam się efektu końcowego.A znacie kogoś z Czarncy?
          • schedapodentyscie Re: Czarnca 23.07.07, 15:28
            Ja znam Mietka z Czarncy. Ladnie spiewa i czesto pali ogniska. Znam tez Jolke,
            ktora w piatki stoi na drodze i macha na autobusy. Kiedys znalem tez Czeska
            Kosciolka, ale poroznilem sie z nim dwa lata temu. Ukradl mi Echo Dnia i
            powiedzial, ze to nie on. Do tego poszlo jeszcze o kobiete, ktora to razem
            mielismy przyjemnosc spotykac na zmiane z Piotrkiem i Jozefem zza cmentarza.
            Znam wreszcie Andzelike, ale ona zbyt duzo czasu poswieca chlopakom z Bebelna.
            Ale jak masz dobry motor to moze zwroci na ciebie uwage. To chyba tyle tak na
            szybko...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka