18.10.13, 17:29
To może zapytam jeszcze o Parysa smile

Parys (gr. Πάρις – Paris) – imię męskie, prawdopodobnie pochodzenia przedhelleńskiego, o znaczeniu nieznanym. W mitologii greckiej nosił je Parys, ukochany Heleny Trojańskiej. W Kościele katolickim jego patronem jest św. Parys, biskup Teano.
W Polsce imię notowane od 1385 r. jako Parys, Parzysz i w zdrobnieniu Parzyszek.
Odpowiedniki obcojęz.: łac. Paris, Parid, gr. Páris, fr. Pâris, wł. Paride. Parys do 1994 roku miał 35 nadań.

Parys imieniny obchodzi 17 marca i 5 sierpnia.

Co myślicie?
Obserwuj wątek
    • liliowewzgorze Re: Parys 18.10.13, 18:42
      to tak jakby nazwać dziecko Warszawa.
    • dolcevita007 Re: Parys 18.10.13, 21:33
      Bardzo ladne z pewnych wzgledow nie moglabym go nadac. Podoba mi sie bardzo i znam je raczej jako nazwisko popularne we Francji i Wloszech . W Polsce znam jednego chlopca o tym imieniu natomiast imie jego siostry mogloby nie spodobac sie na forum.
      • dolcevita007 Re: Parys 18.10.13, 21:36
        Warszawa moze nie ale Wars i Sawa juz predzej .
    • vi0let Re: Parys 18.10.13, 21:55
      Przez Paris Hilton jednoznacznie kojarzy mi się z ubóstwem intelektualnym. sad
      • dolcevita007 Re: Parys 18.10.13, 22:43
        Przykro mi to slyszec, jak kocham Paryz w kazdej formie, akurat ogladam program o Piaf tak na marginesie. No , ale wiadomo nie moge zmusic do tej milosci reszty swiata.
        • vi0let Re: Parys 18.10.13, 23:54
          Ale ja nie napisałam nic złego o Paryżu (też lubię E. Piaf), tylko o Paris Hilton.
    • gaudencja Re: Parys 18.10.13, 23:17
      Podoba mi się, ale z dwojga imion kojarzących się z mężczyzną nieprzeciętnej urody wybrałabym Apollona.
      Nie rozumiem za to skojarzeń z Warszawą - Parys jest prędzej porównywalny z Hektorem, Apollonem, Odyseuszem itd. niż z miastem.
      • dolcevita007 Re: Parys 18.10.13, 23:23
        gaudencja napisała:

> Nie rozumiem za to skojarzeń z Warszawą - Parys jest prędzej porównywalny z Hek
        > torem, Apollonem, Odyseuszem itd. niż z miastem.
        Ja rozumiem przynajmniej tak mysle, bo to nie ja zaczelam. Porownanie nazw stolic , ze Paris, Warszawa. Pierwsze wystepuje jako imie czy nazwisko drugie nie. jednak Warszawa powstala z polaczenia dwu imion i wlasciwie w tej formie sa jednak porownalne.

• gaudencja Re: Parys 18.10.13, 23:57
          Ale Parys to postać mitologiczna, a nie Paris - Paryż!
          • dolcevita007 Re: Parys 19.10.13, 09:10
            Tak rozumiem, ale np po francusku imie czy nazwisko Paris jest pisane tak samo jak nazwa stolicy. Roznica polega tylko w wymowie. I czesto zastanawialismy sie , ze Paris brzmi ladnie , a Warszawa juz tak troche mniej. To tyle, po polsku juz brzmi inaczej. Paryz - Parys.
    • adriankaa.s Re: Parys 18.10.13, 23:54
      Kojarzy mi się z dziedziczką hotelowej fortuny Paris Hilton, ale chyba nawet bardziej z komikiem Perezem Hiltonem..
      Raczej nie nadała bym takiego imienia dziecku.
    • florianne Re: Parys 19.10.13, 13:24
      Nie jestem fanką tego imienia.
    • agjato Re: Parys 19.10.13, 13:39
      Z brzmienia nawet mi się podoba choć ja sama nie nadałabym.
    • dalenia Re: Parys 19.10.13, 18:37
      Dla mnie zbyt jednoznaczne.
    • olianka Re: Parys 19.10.13, 19:47
      Podoba mi się Parys, ale dla istotnej części naszego społeczeństwa byłoby to imię kojarzące się jedynie z Hiltonówną uncertain
      • ksiezna_pani1 Re: Parys 19.10.13, 20:53
        olianka napisała:

> dla istotnej części naszego społeczeństwa byłoby to im
        > ię kojarzące się jedynie z Hiltonówną uncertain

Niestety uncertain

• niwius Re: Parys 19.10.13, 21:03
      Trochę nie wyobrażam go sobie do niemiecko brzmiących nazwisk, do nazwisk odrzeczownikowych, w sumie do wielu innych grup również.
    • abiela Re: Parys 19.10.13, 22:54
      Nie podoba mi się.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.