Dodaj do ulubionych

_________________Gdzie piq/hymenios?_________

07.01.11, 09:53
Obserwuj wątek
    • hasz0 a to? 08.01.11, 00:17

Na początek polecam wywiad z Janem Tomaszewskim, krewnym prezydenta Kaczyńskiego, świadkiem zdarzeń na lotnisku Siewiernyj wieczorem 10 kwietnia. Opisuje on jak wyglądał wyjazd Jarosława Kaczyńskiego i części rodzin do Smoleńska tego dnia - celowe opóźnianie dojazdu, brama lotniska zamknięta aż do zmroku, dziwne przeszukania w samolocie oraz taki incydent:

"Co bardzo mnie tam na miejscu zastanowiło, to sytuacja, że w pewnym momencie, gdy poszedłem do autobusu - chyba po płaszcz, nagle do stojących nieopodal naszych ochroniarzy podbiegł ktoś w polskim mundurze i bardzo przejęty pytał ich o samolot, którym mieliśmy odlecieć do Polski. Ochroniarze odpowiedzieli, że jest w powietrzu, bo wówczas leciał po nas do Smoleńska. Wtedy ten człowiek powiedział, żeby pilot natychmiast kontaktował się z ziemią i żeby przez cały czas był na linii z tymi ochroniarzami, bo jak powiedział: "Jezus Maria, będzie druga tragedia", i mówił jeszcze coś o tym, że "ten samolot też chcą zestrzelić". Dokładnie tych słów może już nie pamiętam, bo to było ponad osiem miesięcy temu, a ja też byłem wówczas w szoku. Ale taki był ich sens.Ten wojskowy powiedział to przy Panu? - Nie, oni mnie nie widzieli, bo ja znajdowałem się w ciemnym autobusie. Słyszałem to jednak przez otwarte drzwi. Jak na te słowa zareagowali ci ochroniarze? - Zapanowała wśród nich konsternacja i zaczęli się między sobą naradzać. Dalszej wymiany zdań jednak już nie usłyszałem. "

Pozostawiam ten fragment bez komentarza. Zwracam zaś uwagę na wątki pokazujące, że Rosjanom z jakiegoś powodu bardzo zależało, by nie robic na miejscu katastrofy zdjęc za dnia. Z innych relacji wiemy, że OMON-owcy konfiskowali wtedy ludziom karty pamięci z aparatów, grozili robiącym fotki aresztowaniem itp. Coś takiego wydarzyło się również Sławomirowi Wiśniewskiemu, z tymże tam z OMON-owcami w tuszowaniu współpracował Polak:

"Tajemniczy Polak namawiał rosyjskich funkcjonariuszy do aresztowania i zniszczenia sprzętu autora pierwszego filmu z miejsca katastrofy smoleńskiej – wynika z akt śledztwa Wojskowej Prokuratury Okręgowej w Warszawie, do których dotarł portal Rebelya.pl. Po tym, jak „Wprost” ujawnił, że jest w posiadaniu 57 tomów akt, możemy ujawnić, że mamy 60 tomów akt z tego śledztwa.

„Chcę zeznać, że gdy funkcjonariusze próbowali mi wyrwać torbę z kamerą, którą schowałem do środka, w grupie rosyjskich funkcjonariuszy był przynajmniej jeden Polak. Ci co mnie zatrzymali zapytali się czy mnie zna. On odpowiedział po polsku, ja nie znam tego człowieka, a następnie po rosyjsku powiedział, żeby mnie aresztować i zniszczyć sprzęt” - mówił autor pierwszego filmu z miejsca katastrofy, montażysta TVP, Sławomir Wiśniewski w czasie przesłuchania w prokuraturze wojskowej w Warszawie.

Wiśniewski dodał: „Ja kojarzę z twarzy tego człowieka, wydaje mi się, że jest to jakiś pracownik ambasady albo konsulatu polskiego. Rozpoznałbym go, był wysoki, szczupły, krótko obcięty szatyn, w długim beżowym płaszczu. Miał na pewno więcej niż 50 lat. Jestem przekonany, że był to Polak, mówił po polsku bez akcentu, twardo, bez zmiękczenia”.

Na lotnisku Siewiernyj przebywało wówczas kilku Polaków - dyplomatów oraz pracowników pomocniczych ambasady (licząc łącznie z BOR-owcem będącym kierowcą ambasadora). Zdaniem niektórych obserwatorów, do opisu przedstawionego przez Wiśniewskiego pasuje najbardziej Tomasz Turowski, ambasador tytularny (to nazwa stopnia dyplomatycznego, nie należy jej mylic z nazwą kierownika placówki dyplomatycznej) w Moskwie.

Tak się akurat dziwnie składa, że Turowski był w latach '90-tych rozpracowywany przez UOP pod kontem jego kontaktów z płkiem Grigorijem Jakimiszynem, oficerem prowadzącym "Olina". Wcześniej, w latach '70-tych i '80-tych Turowski był niebezpiecznym nielegałem SB pracującym w Watykanie. Rozpracowywał tam oprócz Kościoła, również polską emigrację i krajową opozycję. Szkodził m.in. Januszowi Krupskiemu, który (co za paradoks) zginął w Smoleńsku. Po odejściu z seminarium Turowski próbował poślubic córkę byłego francuskiego premiera, ale służby Republiki się nim zainteresowały i zrezygnował.

W III RP stał się dyplomatą rzuconym na kierunek wschodni, a przez kilka lat nawet ambasadorem w Hawanie. W 2001 r. ówczesny minister Władysław "Hyyyy...." Bartoszewski, tak zachwalał jego kandydaturę na to stanowisko:

"Mieliśmy tradycyjnie znakomite stosunki z Kubą. Obecnie nie są one aż tak dobre. Trzeba jednak zauważyć, że prezydent Putin okazał zainteresowanie Kubą, zanim okazał zainteresowanie wieloma innymi krajami. Dla nas także coś znaczy (...) Kandydat ma doświadczenie jeśli chodzi o proces transformacji na terenie postradzieckim. Był wysoko oceniany przez naszych partnerów rosyjskich, o czy wiem drogą nieoficjalną. Jest to nienajgorsza referencja dla Polaka udającego się na Kubę".

Słowa kuriozalne, ale cóż, starzy ludzie często pieprzą trzy po trzy... Ale wracając do TW "Orsoma": przestał pracowac w MSZ w 2007 r., ponoc w związku z nową ustawą lustracyjną. I nagle wrócił do MSZ 14 lutego 2010 r. i od razu został skierowany do Moskwy, by przygotowywac katyńskie wizyty Tuska i Kaczyńskiego. Jak je przygotował to już inna sprawa, ale później jeden z urzędników MSZ zeznał później w prokuraturze, że 10 kwietnia:

"O ile dobrze pamiętam ambasador Turowski około godz. 12:00 przekazał mi, że otrzymał informację od funkcjonariusza FSO, że trzy osoby przeżyły i w ciężkim stanie zostały przewiezione do szpitala. Ja spytałem o to Pawła Kozłowa, który stwierdził, że nic o tym nie wie, ale polecił sprawdzić wszystkie szpitale. Informacja ta się nie potwierdziła"

Jeśli więc narzekacie na "teorie spiskowe" o rannych ze Smoleńska - do kierujcie pretensje do Turowskiego. Może by coś wyjaśnił. Podobnie jak ten incydent z Wiśniewskim.

Skoro bowiem w Smoleńsku doszło do zwykłego wypadku, nie było zamachu ani awarii, to skąd to całe tuszowanie? Czemu polski dyplomata wzywał OMON-owców, by aresztowali Wiśniewskiego i bezprawnie zniszczyli mu sprzęt? Czemu rozsyłał dezinformacje o rannych? Jeśli jednak był zamach, to można się spodziewac, że ewentualni rosyjscy zamachowcy (tuszując sprawę sami kierują na siebie podejrzenia...) mogli miec polskich wspólników. To jak najbardziej logiczne, zważywszy na to, że Rosja od XVIII w. ma u nas bardzo wielu "przyjaciół".

17:57, foxmulder2 , Polityka Polska
      Link Komentarze (8) »
      foxmulder.blox.pl/html
      • hasz0 Tuszowanie i zamiatanie.... 08.01.11, 08:52
        https://www.gazetapolska.pl/gfx/okladki/okl.jpg
        • hasz0 Macierewicz 08.01.11, 08:57
          widziałam i słyszałam Posła we Wrocławiu na spotkaniu..Niesamowity facet. wiedza ogromna, mówi fantastycznie- juz dzisiaj malo kto tak pieknie przemawia, i do tego ma racjęERYKA 49 472 | 18.10.2010 13:45
          • rycho7 stalinowskie zamachniecie sie na sie 08.01.11, 10:33
            hasz0 napisał:

> widziałam i słyszałam

Zmienila Ci sie plecia w wyniku obwisania rak do IQ. Znaczy siem na siem zamachles.

Ciesze sie, ze Macierewicz obstaje przy tym, ze w pijanym widzie nocnego balowania mamrotek siem zamachnal na cale 96 skacowanych.
            • hasz0 To Eryka a nie ja. 08.01.11, 17:14

• rycho7 z Waszych urojen 08.01.11, 19:55
                hasz0 napisał:

> to skąd to całe tuszowanie?

Ja mam ograniczone mozliwosci uzyskiwania informacji. W tym zakresie widze jedynie lawine Waszego mataczenia. Usilujac uniknac tej lawiny uzywam haszystowskiego powiedzenia, ze widocznie macie cos do ukrycia. Po to tak intensywnie pomawiacie i konfabulujecie. Sprawa jest wiec prosta. Jak zwykle najlepiej kompromitujesz sie sam. Wystarczy dzganie zaostrzonym kijkiem. Ja w temacie "kazni smolenskiej" prawie nic nie pisalem.
                • hasz0 ______________________zobacz jak z Waszych urojen 08.01.11, 20:15

• hasz0 zobacz jak to gra fajnie z Waszymi ułudami urojeń 08.01.11, 20:18

• rycho7 Re: zobacz jak to gra fajnie z Waszymi ułudami ur 08.01.11, 21:02
                      hasz0 napisał:

>

Ja znajac urojenia polaczkow potrafie sie wczuc w sposob myslenia kontrolerow.

Oni po prostu sadzili, ze piloci zachowaja sie rownie racjonalnie jak kilka minut wczesniej ci z Moskwy. Debesciaki zaszpanowaly ladowaniem z zaskoczenia dla kontroli. Dla Ruskich jest nieprzewidywalne zachowanie samobojcow z Priwislianskowo Kraja. Dla mnie to oczywista oczywistosc. Nawet poczuwam sie do winy, ze zawczasu tych popaprancow nie wymordowalem. Jest przyznanie sie do winy, wiec mozesz sie ze mna pojednac, wybaczyc.
    • wikul Re: Gdzie piq/hymenios ? 08.01.11, 17:29
      W dupie, sraczkosieju.
      • hasz0 ___________wiem! stąd ta gnojówka z GWna 08.01.11, 17:30
        Dzieki raz jeszcze!
        forum.gazeta.pl/forum/w,13,120683907,120688272,Samo_uzycie_rusycyzmu_swolocz_deklasuje.html?wv.x=2
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka