Dodaj do ulubionych

Czy PiS odciął swoj korzen?

29.08.12, 22:17
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,12387419,Adamowicz_do_marszalek_Sejmu__Poslowie_PiS_uczestniczyli.html?lokale=wroclaw
bo jakby nie było , to powstanie Solidarności ściśle wiże się ze Stocznią Gdańską im. Lenina
a onni jednym cięciem chlasneli jeden z wrażych członów nazwy. Czy to zachowanie można przyrównac do zachowania talibów w Afganistanie?

Teraz idąc za ciosem należałoby wyburzyć wszystkie pamiątki po komunie - łącznie z ochydnymi blokami z płyty, nie mówiąc o Pałacu Kultury.Popalic ksiązki i płyty ...
Może ktoś kształcony w piśmie mi wytłumaczy - powiadają 'wybaczamy , ale nie zapomniemy' , a działania ludzi z PiSu podpiąłbym pod 'nie wybaczamy i pozwolimy zapomnieć'.

A.
Obserwuj wątek
    • dachs Idioci dla idiotów 29.08.12, 22:25
      andrzejg napisał:

> bo jakby nie było , to powstanie Solidarności ściśle wiże się ze Stocznią Gdańs
      > ką im. Lenina

> Może ktoś kształcony w piśmie mi wytłumaczy - powiadają 'wybaczamy , ale nie za
      > pomniemy' , a działania ludzi z PiSu podpiąłbym pod 'nie wybaczamy i pozwolimy
      > zapomnieć'.

Też tak to widzę. Ale czemu zatrzymali sie w pół drogi?
      Można by np. wymienić korzeń "Lenin" na korzeń "Kaczyński" by niedouki nastepnych pokoleń pytały dlaczego Solidarnośc protestowała przeciw Jarosławowi
      • andrzejg Re: Idioci dla idiotów 29.08.12, 22:33
        jak już to chyba Lecha...

Kolebka Solidarności...ale dlaczego i po co?
        Zarobek będą mieć przewodnicy i muzea ze zdjęciami

A.
        • dachs Re: Idioci dla idiotów 29.08.12, 22:44
          andrzejg napisał:

> Kolebka Solidarności...ale dlaczego i po co?

Przeciw kolebce Solidarności trudno coś mieć. Sowiety rozpadły by się wprawdzie i bez niej, ale kiedy?

> Zarobek będą mieć przewodnicy i muzea ze zdjęciami

A czemu nie? Też działają w prywatnym biznesie. smile
          >
          > A.
    • snajper55 Re: Czy PiS odciął swoj korzen? 30.08.12, 01:21
      andrzejg napisał:

> wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,12387419,Adamowicz_do_marszalek_Sejmu__Poslowie_PiS_uczestniczyli.html?lokale=wroclaw
      > bo jakby nie było , to powstanie Solidarności ściśle wiże się ze Stocznią Gdańs
      > ką im. Lenina
      > a onni jednym cięciem chlasneli jeden z wrażych członów nazwy. Czy to zachowani
      > e można przyrównac do zachowania talibów w Afganistanie?
      >
      > Teraz idąc za ciosem należałoby wyburzyć wszystkie pamiątki po komunie - łączni
      > e z ochydnymi blokami z płyty, nie mówiąc o Pałacu Kultury.Popalic ksiązki i pł
      > yty ...
      > Może ktoś kształcony w piśmie mi wytłumaczy - powiadają 'wybaczamy , ale nie za
      > pomniemy' , a działania ludzi z PiSu podpiąłbym pod 'nie wybaczamy i pozwolimy
      > zapomnieć'.

Ja bym się nie ograniczył do pamiątek po komunie. Pamiątkami po III Rzeszy też należałoby się zająć. Na przykład innym napisem nad inną bramą...

https://www.reformiert-info.de/daten/Image/Bild_Upload_Orig/2326_org.jpg

S.
    • ada08 Utawianie, obalanie, ustawianie, obalanie... 30.08.12, 07:47
      "Miasto Gdańsk postanowiło przywrócić stoczniowej bramie wygląd z sierpnia 1980 r. i w połowie maja tego roku, w miejscu dotychczasowego napisu "Stocznia Gdańska S.A.", pojawiła się nazwa "Stocznia Gdańska im. Lenina", na bramę wrócił też metalowy Order Sztandaru Pracy. Napis był w tym czasie kilka razy zasłaniany transparentem Solidarności.

Była sobie brama stoczniowa. Władze dawnego reżimu ustawiły nad nią napis "im. Lenina", dla uczczenia wiadomej osoby. Napis stał długo i miał się dobrze.

Potem przyszła rewolucja i wyniosła do rządzenia inną władzę, która obaliła wraży napis. Na jego miejscu ustawiła napis "S.A.".

Kolejna władza (ale tego samego rewolucyjnego chowu) zatroskała się o edukację historyczną społeczeństwa, obaliła napis "S.A.", z pietyzmem odtworzyła napis "im. Lenina" i ustawiła go na dawnym miejscu.

Tu wkroczyła opozycja (tej samej proweniencji co w/w władza) i z oburzeniem obaliła napis "im. Lenina".

Kolejny ruch należy teraz do władzy, która kto wie, czy poprzestanie na naskarżeniu do marszałek Sejmu na opozycję.

Sytuacja jest rozwojowa.

Czysta groteska, proszę Państwa.
      a.
    • rycho7 zwrot Ziem "Odzyskanych" 30.08.12, 09:20
      andrzejg napisał:

> Teraz idąc za ciosem należałoby wyburzyć wszystkie pamiątki po komunie

Moznaby jeszcze przywrocic stan pomiedzy III rozbiorem a Napoleonem. Z granica prusko austriacka na rzece Wisla.

Ewentualnie na zlosc Janukowyczowi stan z konca I Wojny Swiatowej.
    • pikrat Rewolucjonisci 30.08.12, 09:31
      andrzejg napisał:

> wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,12387419,Adamowicz_do_marszalek_Sejmu__Poslowie_PiS_uczestniczyli.html?lokale=wroclaw
      > ką im. Lenina
      > a onni jednym cięciem chlasneli jeden z wrażych członów nazwy. Czy to zachowani
      > e można przyrównac do zachowania talibów w Afganistanie?
      >
      > Teraz idąc za ciosem należałoby wyburzyć wszystkie pamiątki po komunie - łączni
      > e z ochydnymi blokami z płyty, nie mówiąc o Pałacu Kultury.Popalic ksiązki i pł
      > yty ...
      > zapomnieć'.
      >
      > A.

To zachowanie jest typowe dla rewolucjonistow. Nigdy nie watpilem w rewolucyjnego ducha pisowszczyzny. Solidarnosc jest jej zbrojnym ramieniem a KK duchowym. Dokad zaprowadza Polske, pomijajac fakt, ze granice smiesznosci juz osiagnieto?

Ciekawe czy miasto Gdansk posunie sie do wysuniecia oskarzenia z paragrafu o niszczeniu mienia. Wyrok dla pana oficjera moglby skutecznie zablokowac mu przyszly stolek w przyszlym parlamencie.
      • wikul Dudzie & Co brakuje poczucia humoru 30.08.12, 10:29
        Odpiłowanie napisu wiszącego nad bramą Stoczni Gdańskiej pokazuje, że Polską rządzi kompletna paranoja. Oczekiwałbym od działaczy „Solidarności” większego poczucia humoru – stwierdził w rozmowie z Wprost.pl Władysław Frasyniuk były działacz „Solidarności”.

Władysław Frasyniuk: Z całą pewnością nie. Myślę, że przede wszystkim brakuje tu poczucia humoru. To jest niestety cecha wszystkich Polaków - jak widać także Piotra Dudy. Stocznia imienia Lenina to przecież świetna gra słów. Z jednej strony „Solidarność” a z drugiej Lenin – tak historycznie było. Ale to jednak „Solidarność” wygrała, a nie Lenin. Oczekiwałbym od działaczy „Solidarności” poczucia humoru – wiecznie żywy Lenin skończył się. Walka z tym napisem pokazuje, że Polską rządzi kompletna paranoja.

www.wprost.pl/ar/342147/Frasyniuk-ja-nie-odpilowalbym-Lenina-Dudzie-brakuje-poczucia-humoru/
        • rycho7 poniewczasie 30.08.12, 12:54
          wikul napisał:

> Polską rządzi kompletna paranoja.

Oczywista oczywistość. Od ponad 20 lat kompletny brak rozważenia wniosków.
          • wikul Nie manipuluj 30.08.12, 15:11
            Walka z tym napisem pokazuje, że Polską rządzi kompletna paranoja.

To jest całe cytowane zdanie, zresztą nie moje a Frasyniuka, więc nie manipuluj.
            • rycho7 Re: Nie manipuluj 30.08.12, 19:47
              wikul napisał:

> więc nie manipuluj

Rozbawiles mnie. Ja zachecam do wysiagania wnioskow. Nie podpowiadam zadnych wnioskow. Wiec czym manipuluje? Sugerujesz, ze zachecanie do uzywania rozumu jest prowokacja albo czyms takim? A to nie jest paranoja?
    • rycho7 Jarek zostal eunuchem? 30.08.12, 12:51
      andrzejg napisał:

> Re: Czy PiS odciął swoj korzen?

> powstanie Solidarności ściśle wiże się ze Stocznią Gdańską im. Lenina

Sadzilem, ze oni to sol soli zoliborskiej bananowej mlodziezy. Jakos mi sie nie kojarza z Solidarnoscia ani Stocznia. Byli musi tak skromni, ze sie nie rzucali w oczy.
      • pikrat Re: Jarek zostal eunuchem? 30.08.12, 14:25
        Jak to, przeciez oni z Bratem i z mama od Powstania w konspiracjiwink
        A szef tej psiarni od zawsze bez korzenia. Ucial sobie kiedy byl maly, bo nie pozwalal mu stawac na bacznosc pod lozkiem.
    • gandalph Re: Czy PiS odciął swoj korzen? 31.08.12, 01:15
      Nie tyle odciął sobie korzeń, co już dawno temu stracił jaja.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka