Dodaj do ulubionych

Wstążki do orderów

10.08.15, 19:11
Nie głosowałam na Komorowskiego. Jakoś ten rubaszny leniuszek nigdy mi się nie podobał. Strzelanie do bezbronnych zwierząt powstrzymywało mnie skutecznie od zakusów, by zagłosować przeciwko Dudzie. Na Dudę rzecz jasna także nie głosowałam.
Dziś wiem, że były to dobre decyzje.

,, Prywatny koncert – ponad 10 tys. zł, tablety – ponad 46 tys. zł, prezentacja multimedialna – ponad 7,5 tys. zł, ozdobne filiżanki i porcelana – ponad 65 tys. zł, wynajem samolotu na lot prezydenta do Japonii – ponad 1,4 mln zł! A to tylko ułamek przedsięwzięć, za które prezydencka kancelaria Bronisława Komorowskiego (63 l.) zapłaciła krocie! Dotarliśmy do pełnego wykazu wydatków za pierwsze półrocze 2015 r. Szokuje!
Do jednego z prezydenckich ośrodków kupiono elektroniczny fortepian Yamaha za 150 tys. zł! Prototypy futerałów do orderów i odznaczeń kosztowały blisko 19 tys. zł, a samo obszywanie wstążkami orderów i odznaczeń – blisko 144 tys. zł! Przygotowanie oprawy artystycznej uroczystości podsumowania obchodów 25-lecia wolności w Polsce – ponad 74 tys. zł! Wymieniać można jeszcze długo.’’

www.fakt.pl/polityka/szokujace-wydatki-w-kancelarii-prezydenta,artykuly,564580.html

Orderomania kwitła juz od dawna. Nikt chyba nie próbował jej powstrzymać. W końcu człowiek musi mieć jakieś zajęcie.
Znalazłam swój post z 2012 r.

forum.gazeta.pl/forum/w,13,130935369,130937011,Ordery_wstazki_kokardki_.html

Obserwuj wątek
    • qwardian Re: Wstążki do orderów 10.08.15, 22:43

Porcelanowe słoniki, pamiątki z wiewiórkami. Queer, gender, pedalstwo.

- Dzisiaj mądry polski patriotyzm oznacza szukanie równowagi między potrzebą zmiany, unowocześnienia, a koniecznym szacunkiem dla tradycyjnych wzorów i oczekiwań, dla historycznie ukształtowanych wrażliwości i przyzwyczajeń - mówił w piątek prezydent Bronisław Komorowski na Zamku Królewskim w 222. rocznicę uchwalenia Konstytucji 3 maja.

Cały tekst: wyborcza.pl/1,76842,13847113,Czym_jest_wspolczesny_patriotyzm__Komorowski__Praca.html#ixzz3iRl0Ntni
    • jerycho666 nalezy pietnowac zlotymi zgloskami 11.08.15, 09:03
      ewa8a napisała:

> zapłaciła krocie!

Zloto lane wprost do rozdrapywanych ran powinno zadowolic kazdego. Trojki robotniczo-chlopskie muszom lustrowac czystosc klasowom zlota, aby nie spekulowano tombakiem lub olowiem.

Konstytucyjnie facio od pilnowania zyrandola ma sie zajmowac rozdawnictwem swiecidelek mamiacych nie mniej niz zyrandol.
      • ewa8a Re: nalezy pietnowac zlotymi zgloskami 11.08.15, 15:45
        jerycho666 napisała (napisała ?!!!) :
        > Konstytucyjnie facio od pilnowania zyrandola ma sie zajmowac rozdawnictwem swiecidelek mamiacych nie mniej niz zyrandol.

No dobra, ale już to obszywanie wstążkami orderów mógłby sobie odpuścić. Albo jakoś zautomatyzować tę robotę.
        • jerycho666 Re: nalezy pietnowac zlotymi zgloskami 11.08.15, 16:28
          ewa8a napisała:

> No dobra, ale już to obszywanie wstążkami orderów mógłby sobie odpuścić.

On jest waadza wykonawcza. Swiecidelkowatosc okresla ustawa waadzy ustawodawczej.

Jak zautomatyzuje to profity z licencji bedzie czerpal osobiscie - naduzycie stanowiska, lub jakos tak.

On reprezentuje Majestat Rz-plitej. Cosik tak przesmiesznego w kamieniokupie, ze samo o tym myslenie powinno byc karane z maksymalna surowoscia.

Zwierzchnik powinien isc do sklepu z zabawkami, kupic sobie szabelke i konika na patyku. Bedzie latal na mietle za tymi co to potrafia nawet na wrotach od stodoly.

Wzorem swego mistrza poprzednika powinien sie polozyc na ziemi i tupac nozkami. Moze na jesieni upieka go na kartoflisku.
          • qwardian Re: nalezy pietnowac zlotymi zgloskami 11.08.15, 21:54

Klątwa Jordana, litościwie pozostawił przy życiu Piastów, od poczatku do końca tym światem powinni rządzić biskupi i nikt pozatem....
            • jaceq Re: nalezy pietnowac zlotymi zgloskami 11.08.15, 22:13
              Źródła twierdzą, że to raczej Piastowie pozwolili pożyć Jordanowi. Szkoda, że pozwolili pożyć też tzw. św. Wojciechowi. Gdyby wbili Adalberta na pal, być może nie byłoby potrzeby ściągać sobie na kark cywilizacji w postaci Krzyżaków.
              • jerycho666 Re: nalezy pietnowac zlotymi zgloskami 12.08.15, 04:49
                jaceq napisał:

> Gdyby wbili Adalberta na pal

Jego wystarczylo odeslac do domu. Wrszowcy pozwoliliby mu dolaczyc do reszty rodziny. Relikwie bez zbednego transportu bylyby od razu w Pradze.

> nie byłoby potrzeby ściągać sobie na kark cywilizacji w postaci Krzyżaków.

W 1612 wystarczyloby zaplacic podatki a Polska by mogla byc po Wladywostok.

Krzyżacy mieli walczyc zamiast bohaterskich obroncow Ojczyzny. Obroncom za darmo sie nie chcialo.
                • qwardian Re: nalezy pietnowac zlotymi zgloskami 14.08.15, 09:29

Krzyżacy zrobili co do nich należało na wyraźną prośbę nieudolnego księcia Mazowsza. Zaprowadzili cywilizację Prus, Jaćwieży i pośrednio Litwy. W dodatku wygonili Brandenburczyków z Gdańska. W mojej opinii należało przyłączyć całą Polskę do Państwa Zakonnego, bo biskupi są lepszymi administratorami, niż rodzina królika.

jerycho666 napisała:

> W 1612 wystarczyloby zaplacic podatki a Polska by mogla byc po Wladywostok.

Katolicy byli zbyt łagodni żeby wyczyścić Krym i trzymać zaciśniętą pięścią Kaukaz. Mi się wydaje, że Rosja jest nadal w naszym kręgu cywilizacyjnym i kiedyś Unia będzie po Władywostok, jeżeli Anglosasi ponownie nie rozpirzą tego pomysłu Żyda z wąsikiem...
                  • jerycho666 Re: nalezy pietnowac zlotymi zgloskami 14.08.15, 09:53
                    qwardian napisał:

> biskupi są lepszymi administratorami, niż rodzina

Dzieki celibatowi.

> Katolicy byli zbyt łagodni żeby wyczyścić Krym i trzymać zaciśniętą pięścią Kau
                    > kaz.

Chyba twoje urojenie katolikow. "Zabic wszystkich, Bog rozpozna swoich".

> Mi się wydaje, że Rosja jest nadal w naszym kręgu cywilizacyjnym i kiedyś
                    > Unia będzie po Władywostok, jeżeli Anglosasi ponownie nie rozpirzą tego pomysłu
                    > Żyda z wąsikiem...

A ile na tym mozna stracic? Po pierwsze primo dokonczyc dzielo partacza.
                    • qwardian Re: nalezy pietnowac zlotymi zgloskami 14.08.15, 10:27

jerycho666 napisała:

> Chyba twoje urojenie katolikow. "Zabic wszystkich, Bog rozpozna swoich".

Kiedy Luter wywołał bunt w Wittenberdze (zakończony ofiarami 150 tys. chłopów), w Rzymie dokonano splądrowania Rzymu..

de.wikipedia.org/wiki/Sacco_di_Roma
                      • jerycho666 Re: nalezy pietnowac zlotymi zgloskami 14.08.15, 12:12
                        qwardian napisał:

> Kiedy Luter wywołał bunt w Wittenberdze (zakończony ofiarami 150 tys. chłopów),
                        > w Rzymie dokonano splądrowania Rzymu..

Tobie niezmiennie nie uwiera Prawda twego kosciola.

"Sam Marcin Luter uważał te poglądy za zbyt radykalne i jawnie się im przeciwstawiał („Przeciwko zbójeckim i morderczym rotom chłopów”, 1525)."
                        pl.wikipedia.org/wiki/Wojna_ch%C5%82opska_w_Niemczech
                        "zdobycie i złupienie Rzymu w dniach 6–14 maja[1] 1527 przez niemiecko-hiszpańskie wojska Karola V podczas wojny z Francją, papieżem Klemensem VII oraz miastami włoskimi (liga w Cognac 1526)."
                        pl.wikipedia.org/wiki/Sacco_di_Roma
                        Jak widac Luter osobiscie jako Habsburg dowodzil watahami chlopstwa.

Putin przynajmniej dobrze ci placi za kompromitowanie poplecznikow Epidiaskopu?
                        • qwardian Re: nalezy pietnowac zlotymi zgloskami 14.08.15, 18:52

Ja Tobie Rycho tylko delikatnie sugeruję, że koncept wojen religijnych nie wyszedł z Watykanu, a co z tym fantem zrobisz to Twoja sprawa. Owszem, Luter gasił pożar, który sam wywołał.
                          • jerycho666 Re: nalezy pietnowac zlotymi zgloskami 14.08.15, 20:07
                            qwardian napisał:

> Ja Tobie Rycho tylko delikatnie sugeruję, że koncept wojen religijnych nie wysz
                            > edł z Watykanu, a co z tym fantem zrobisz to Twoja sprawa.

Moge jedynie uwierzyc:

pl.wikipedia.org/wiki/Rekonkwista
                            pl.wikipedia.org/wiki/Krucjata
                            pl.wikipedia.org/wiki/Wyprawy_krzy%C5%BCowe
                            "I wyprawa krzyżowa (1096–1099) – stanowiła bezpośrednią odpowiedź na wezwanie papieża Urbana II."

> Owszem, Luter gasił pożar, który sam wywołał.

pl.wikipedia.org/wiki/Aleksander_VI
                            "papież w okresie od 11 sierpnia 1492 do 18 sierpnia 1503"

pl.wikipedia.org/wiki/Marcin_Luter
                            "31 października 1517 roku, ... ogłosił Marcin Luter swoich 95 tez"

Czy ty czasem za duzo ode mnie nie wymagasz? Mam sie cofnac w rozwoju do barana?

Jest cos takiego jak ciag przyczyn i skutkow. Mogl Borgia blatowac Lutra zapraszaniem do burdelu jakim byl Watykan. Zgorszenie bylo powszechne. Luter chcial przywrocic dobro. Ja po wiekach juz wiem, ze sie nie da. Jedynie srodki bogate kosciola.

Jest problem rozszerzania sie islamu jak pozoga. Ale malo kto ten pierwotny proces nazywa wojna religijna. Podatkowo byl to socjalistyczny pozar stepu. Ciemny lud, bo ciemny, wolal wiecej dzieciom do michy wkladac, marnujac szanse "cywilizacji".

Na dodatek Arabowie opanowali terytoria, ktore niedlugo wczesniej zostaly religijnie odzyskane przez Watykan od Arian. Kilka wiekow pozniej to samo zaszlo w Bosni, zgnojonej przez krucjaty.

W odpowiednim czasie, jak Bog da, ja takze zdefiniuje moje dobro.
                            • qwardian Re: nalezy pietnowac zlotymi zgloskami 14.08.15, 20:51

Rycho ja naprawdę przepraszam, ale to są argumenty na poziomie faceta gotowego przyłączyć się do Państwa Islamskiego. Dlaczego Ty na siłę szukasz wartości gdzie jej nie ma. Dla mnie wszystkie debaty na osi tron-państwo-ołtarz odbywają się na naszym ukochanym kontynencie i w nim należy czerpać. Ja zawężam go do Twojej przestrzeni w której się obracasz i dysponujesz najbardziej rozbudowaną dokumentacją. Cesarz niemiecki z ołtarzem zawsze był w konflikcie ale jednocześnie nie mogli żyć bez siebie. Pokochaj wreszcie rzeczywistość, która puka do okna. Miałeś niebywałe szczęście, że urodziłeś się, widziałeś już wszystko i mieszkasz w pępku świata pod każdym względem...
                              • jerycho666 Re: nalezy pietnowac zlotymi zgloskami 14.08.15, 21:21
                                qwardian napisał:

> Rycho ja naprawdę przepraszam, ale to są argumenty na poziomie faceta gotowego
                                > przyłączyć się do Państwa Islamskiego.

Wrog mojego wroga jest moim przyjacielem. Dlaczego KK traktuje mnie jak wroga?

Na Panstwo Islamskie znalazlem jeszcze dwoch wrogow. Mam wizje ciagu historii.

> Dlaczego Ty na siłę szukasz wartości gdzie jej nie ma.

Moge to pytanie odwrocic do ciebie. Pytanie do mnie zadajesz z karaju, w ktorym KK ma najgorszy wizerunek. Dla mnie odrazajacy.

Wiesz gdzie szukam wartosci? To mi to wyjasnij.

> Dla mnie wszystkie debaty na osi tron-państwo-ołtarz odbywają się na naszym ukochanym
                                > kontynencie i w nim należy czerpać.

Ja sobie przypisuje inne pochodzenie:
                                upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ad/Scythia-Parthia_100_BC.png
                                Co ciekawsze jestem w zdecydowanej wiekszosci Indoeuropejczykow.

> Cesarz niemiecki z ołtarzem zawsze był w konflikcie ale jednocześnie
                                > nie mogli żyć bez siebie.

Zdrajca interesow moich przodkow.

> Pokochaj wreszcie rzeczywistość, która puka do okna.

Nigdy.

> Miałeś niebywałe szczęście, że urodziłeś się, widziałeś już wszystko i mieszkas
                                > z w pępku świata pod każdym względem...

Daj kurze grzede, ...

Ja nie mam sentymentow, mam interesy. Z sentymentow wyleczyli mnie ci, ktorych jestes poplecznikiem. Nalezy myslec i dzialac strategicznie. Islamisci przygotuja grunt. Zaoraja Bolanda z mieszkancami. Ja z luboscia bede z daleka ogladal kleske, tych ktorzy mnie nienawidza. Nienawistnicy hartuja sie z wiekiem. Milosc mantruja w modlitwach jedynie werbalnie. Ja odwzajemniam.
                                • qwardian Re: nalezy pietnowac zlotymi zgloskami 14.08.15, 22:19

jerycho666 napisała:

> Wrog mojego wroga jest moim przyjacielem.

To się idealnie wpisuje w pogląd wyrażany przez Marcina Lutra. On uważał, że muzułmanie są zesłani przez Boga, żeby zniszczyć Antychrysta w Watykanie. Doprawdy dziwne są wędrówki ludzkiej wyobraźni kiedy buduje się na proteście, a nie fundamencie...

At the time of the Marburg Colloquy, Suleiman the Magnificent was besieging Vienna with a vast Ottoman army.[173] Luther had argued against resisting the Turks in his 1518 Explanation of the Ninety-five Theses, provoking accusations of defeatism. He saw the Turks as a scourge sent to punish Christians by God, as agents of the Biblical apocalypse that would destroy the antichrist, whom Luther believed to be the papacy, and the Roman Church.[174] He consistently rejected the idea of a Holy War, "as though our people were an army of Christians against the Turks, who were enemies of Christ. This is absolutely contrary to Christ's doctrine and name".[175] On the other hand, in keeping with his doctrine of the two kingdoms, Luther did support non-religious war against the Turks.[176

Niebywałe...
                                  • jerycho666 Re: nalezy pietnowac zlotymi zgloskami 15.08.15, 05:22
                                    qwardian napisał:

> kiedy buduje się na proteście, a nie fundamencie...

Wedlug ciebie fundamentem jest okradanie mnie, abym mial mniej niz zyskalbym na spolecznej synergii. Ja protestuje, bo nie widze sensu aby ktos ostentacyjnie konsumowal za moja prace.

Zaprawde powiadam ci, ze pokretnie wedruje twoja mysl.

> the Biblical apocalypse that would destroy the antichrist, whom Luther
                                    > believed to be the papacy, and the Roman Church.

Aleksander VI (Roderic Llançol i de Borja) byl Belzebubem z Watykanu. Wszyscy jego nastepcy sa jego dziedzicami i Belzebubami. Wy wobec swoich wrogow stosujecie dokladnie ta retoryke. Ja Szatany jestem wedlug was dziedzicem Stalina. Kompromisu nie bedzie.

> Luther did support non-religious war against the Turks.
                                    > Niebywałe...

Nauki ida w las, nie w was.

Ja umilowalem cie nad zycie i sie za ciebie modle. Podoba ci sie ta retoryka? Wierzysz w to? A jak odwrocisz to do mnie, to jak bedzie?

Ja wielokrotnie przez lata pisywalem w szambonecie o rzymskiej maksymie "pacta sunt servanda" (zobowiazan nalezy dotrzymywac). Ty jestes ze swiata, w ktorym atomowe rozbrojenie Ukrainy nie jest warte podtarcia tylka. Wy nie mozecie miec sojusznikow, bo jest oczywiste, ze ich zdradzicie. Jak chcesz to moge przejsc na pozycje sojusznika aby zdradzic was. Krol jest nagi. Mozna go ubrac lub sie go pozbyc. Ja wybieram krolowa jednej nocy u nudystow.
            • jerycho666 stan odwieczny 12.08.15, 04:53
              qwardian napisał:

> Klątwa Jordana, litościwie pozostawił przy życiu Piastów, od poczatku do końca
              > tym światem powinni rządzić biskupi i nikt pozatem....

Z plemienia Leviego. Wedlug Swietej Ksiegi. A co ci sie nie zgadza?
    • a000000 Re: Wstążki do orderów 15.08.15, 01:14
      ewa8a napisała:

> Do jednego z prezydenckich ośrodków kupiono elektroniczny fortepian Yamaha za 150 tys. zł!

jeśli za 150 000 tys zł to jest to fortepian z niższej półki i na pewno akustyczny.
      I bardzo dobrze, że kupiono. Jest to dobro trwałe i będzie służyć pokoleniom. Zdarzy się nam mądry prezydent i fortepian powędruje do szkoły muzycznej, na chwałę polskiej kultury.
      I oby tak się stało.
      • ewa8a Re: Wstążki do orderów 16.08.15, 15:15
        a000000 napisała:
        > I bardzo dobrze, że kupiono. Jest to dobro trwałe i będzie służyć pokoleniom

Jest wiele takich przedmiotów, które są trwałe i będą służyć pokoleniom. Nic tylko kupować ! Kiedyś na pewno się przydadzą. Oczami wyobraźni widzę prezydenta Komorowskiego, ucinającego sobie drzemkę przy dźwiękach, płynących z owego fortepianu.
        Wyobrażam sobie także jak piękne muszą być te filiżanki za 65 tys. Tylko tak mali, przyziemni ludzie jak ja mogą żałować prezydentowi gadżetów, które go przecież uszlachetniają.
        • jerycho666 urzedowy majestat v. charyzma 16.08.15, 16:43
          ewa8a napisała:

> żałować prezydentowi gadżetów, które go przecież uszlachetniają.

Papiez Aleksander VI nie żałował sobie nawet orgii z prostytutkami. Posredniczyl z Bogiem tak majestatycznie jak tyklo sie da.

Nie wiem czy aktualnemu panaprezydentowi zona pozwoli. Czy czasem uganianie sie za oplatkami to nie za duzo.
          • ewa8a Re: urzedowy majestat v. charyzma 17.08.15, 09:49
            Na co aktualny pan prezydent sobie pozwoli, czas pokaże. Jak na razie regułą jest, że kto dorwie się do koryta czerpie z niego pełnymi garściami. A maluczcy tłumaczą to sobie np. rangą spotkań z dostojnymi gośćmi.
            • jerycho666 Re: urzedowy majestat v. charyzma 17.08.15, 10:45
              ewa8a napisała:

> kto dorwie się do koryta czerpie z niego pełnymi garściami.

Przy korycie mozna sie udlawic zachlannoscia i zapic na smierc (alkoholowa). Najlepiej leczy dlugotrwaly trening. Niektorzy licza go nawet iloscia pokolen.

Trudno to wyjasic dorywczym uczestnikom i postronnym obserwatorom.

> tłumaczą to sobie np. rangą spotkań z dostojnymi gośćmi.

Znam lepsze wyjasnienia instynktami stadnymi tego gatunku drapieznikow. No ale kreacjonisci nie pochodza od malpy i na nic im proste wyjasnienia.

Spotkalem kiedys dostojnego goscia, ktory zachwycil sie chwilka prostoty. Ja tez bylem zachlanny tej prostoty.

Kobiety uzywaja gadki o bogatym wnetrzu. Tyle ze namietnie dbaja o zewnetrzne pozory. Ciekawe czy od tej strony rozwinelabys tytuowy dylemat?
              • ewa8a Re: urzedowy majestat v. charyzma 17.08.15, 10:54
                Uważam, że bogate wnętrze rozmówcy jest znacznie ważniejsze niż bogate wnętrza. Jeśli prezydent nie jest zbyt interesujący, musi to zrekompensować choćby bogatą zastawą stołową, czy stojącym niby od niechcenia fortepianem, na którym zapewne nawet nie brzdąka. Odwróci nieco uwagę od swojej osoby. Ale, czy naprawdę musimy za to płacić ?
                Znacznie prościej byłoby wybrać prezydenta na tzw poziomie. Ale jak to zrobić, skoro tacy nie kandydują ?
                • jerycho666 po co jesc ta zabe? 17.08.15, 11:18
                  ewa8a napisała:

> Znacznie prościej byłoby wybrać prezydenta na tzw poziomie. Ale jak to zrobić,
                  > skoro tacy nie kandydują ?

Pies ma dwa sposoby.

Jak wejdzie do wody to powstrzasa i sie z wody otrzasnie.

Jak widzi g/wno to sie wytarza aby sie upodobnic zapachowo.

Dlaczego ludzie zawsze wybieraja mimikre? Lubisz byc zywicielka wszy?
        • a000000 Re: Wstążki do orderów 16.08.15, 17:46
          ewa8a napisała:

> Wyobrażam sobie także jak piękne muszą być te filiżanki za 65 tys. Tylko tak ma
          > li, przyziemni ludzie jak ja mogą żałować prezydentowi gadżetów, które go przec
          > ież uszlachetniają.

i po co ten jad? prezydentowi żaden gadżet nie jest potrzebny, jest dostatecznie uszlachetniony. Te gadżety są potrzebne aby podnieść rangę spotkań z dostojnymi gośćmi. W tak głupim świecie żyjemy.
          • ewa8a Re: Wstążki do orderów 17.08.15, 09:41
            a000000 napisała:

> prezydentowi żaden gadżet nie jest potrzebny, jest dostatecznie uszlachetniony

Bronek ? Ty tak serio ???? Jestem zdania, że znacznie bardziej by go uszlachetnił słownik ortograficzny i savoir vivre w ładnej oprawie.

> Te gadżety są potrzebne aby podnieść rangę spotkań z dostojnymi gośćmi. W tak głupim świecie żyjemy.

Nie żyjemy w głupim świecie, tylko wy – drobnomieszczanie macie takie pojmowanie oprawy spotkań z ,,dostojnymi gośćmi'', jak wyobrażenia o cenach fortepianów.
            • a000000 Re: Wstążki do orderów 17.08.15, 10:23
              ewa8a napisała:

> Bronek ? Ty tak serio ?

tak, serio... Jego "uszlachetnienie" było znacznie powyżej średniej krajowej.

> Nie żyjemy w głupim świecie, tylko wy – drobnomieszczanie macie takie poj
              > mowanie oprawy spotkań z ,,dostojnymi gośćmi'',

no to my, drobnomieszczanie na wizytę u królowej ubierzemy się zgodnie z naszym pojmowaniem.
              zaś Ty, arystokratka, możesz iść nago... będzie postępowo i genderowo.

> jak wyobrażenia o cenach fortepianów.

czyli co?
              • ewa8a Re: Wstążki do orderów 17.08.15, 10:47
                Jeśli uszlachetnienie Bronka było znacznie powyżej średniej, to niewielka to pociecha. Bardzo Ci współczuje, że masz wokół siebie wzorce, na tle których to porównanie wypadło tak korzystnie. W czasie swojej prezydentury pan Komorowski dał się niestety poznać jako człowiek z gminu, a po szlachetnym pochodzeniu nic już nie pozostało. Oczywiście mogło być gorzej, więc specjalnie nie narzekam.

>zaś Ty, arystokratka, możesz iść nago... będzie postępowo i genderowo.

Kompletnie nie wiem, jak się te nonsensy mają do mojej wypowiedzi. Rozumiem jednak, że zawsze musisz mieć jakąś tam odpowiedź, a że jest ni z gruszki ni z pietruszki, to już drobiazg.

Odnośnie cen fortepianów - ja także ich na co dzień nie kupuję. Zadałam sobie jednak niewielki trud i wygooglowałam ceny. 150 tys.to nie jest taka znów niska półka. Otwórz linki, by przekonać się, że tylko niewiele z nich ma cenę wyższą lub porównywalną.

www.thomann.de/pl/fortepiany.html?kat_id=45&gclid=CJzH-dzar8cCFfMZtAodBQQHSQ

www.thomann.de/pl/fortepiany.html?kat_id=45&gclid=CJzs77Xcr8cCFWWWtAodowQPOw

• dachs Re: Wstążki do orderów 16.08.15, 18:32
          ewa8a napisała:

> Jest wiele takich przedmiotów, które są trwałe i będą służyć pokoleniom. Nic ty
          > lko kupować ! Kiedyś na pewno się przydadzą. Oczami wyobraźni widzę prezydenta
          > Komorowskiego, ucinającego sobie drzemkę przy dźwiękach, płynących z owego fort
          > epianu.

W każdym razie żadnego z lewicy. Oni grają na fortepianie sami - w 66.

> Wyobrażam sobie także jak piękne muszą być te filiżanki za 65 tys. Tylko tak ma
          > li, przyziemni ludzie jak ja mogą żałować prezydentowi gadżetów,

Jak się cieszę, że wreszcie mogę się z Tobą zgodzić
          • ewa8a Re: Wstążki do orderów 17.08.15, 09:44
            Ty Dachs nie musisz niczego żałować naszym politykom. Z Twoich podatków prezydent nie kupuje gadżetów, więc masz prawo dobrodusznie mu wybaczać słabości do luksusu. Mnie też niewiele by obchodził sedes Angeli Merkel na 100 tys. euro.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka