Dodaj do ulubionych

Judaizm zamiast chrzescijanstwa

IP: *.chelm.cvx.ppp.tpnet.pl 28.08.01, 22:47
Witam!
Co by bylo, gdyby w przeszlosci zamiast chrzescijanstwa przyjeto judaizm?
A moze jeszcze warto sie "nawrocic"?
Obserwuj wątek
    • Gość: Scan Re: Judaizm zamiast chrzescijanstwa IP: *.home.net.pl 29.08.01, 06:26
      Z tym problemem musisz się zwrócić do najbliższego terytorialnie rabina. Nie wiem
      czy jest w Lublinie, w Warszawie tak - ul. Twarda 6

Gość portalu: Nonomad napisał(a):

> Witam!
      > Co by bylo, gdyby w przeszlosci zamiast chrzescijanstwa przyjeto judaizm?
      > A moze jeszcze warto sie "nawrocic"?

• Gość: scanner Re: Judaizm zamiast chrzescijanstwa IP: *.244.107.208.Dial1.SanJose1.Level3.net 29.08.01, 06:59
        Gość portalu: Scan napisał(a):

> Z tym problemem musisz się zwrócić do najbliższego terytorialnie rabina. Nie wi
        > em
        > czy jest w Lublinie, w Warszawie tak - ul. Twarda 6
        >
        > Gość portalu: Nonomad napisał(a):
        >
        > > Witam!
        > > Co by bylo, gdyby w przeszlosci zamiast chrzescijanstwa przyjeto judaizm?
        > > A moze jeszcze warto sie "nawrocic"?
        >

A co sie stalo z twoim herbem,czy zawsze fantazja i klamstwo chodza w parze.?
        Scan , nie jestes juz wiarygodnym partnerem.
        Jwstes poprostu malym oszolomem ,klamca i wychowankiem zydo-komuny.

• Gość: Onyx Re: Judaizm i Chrześcijaństwo IP: 62.87.254.* 29.08.01, 07:29
          Jeżeli nie jestś Żydem, to przejście na Judaizm może się odbyć tylko w sferze
          intelektualnej. Też się kiedyś zastanawiałem jak wyglądąłby świat gdyby
          teologia Judaizmu nie tworzyła narodowej bariery dla nowych wyznawców.
          Chrześcijaństwo w swoim rozwoju, najprawdopodobniej po wewnętrznych
          problemach, zbliży sie do chrześcijaństwa pierwotnego ( z pierwszych wieków
          naszej ery) i bardziej będzie wyeksponowany wątek Boga Ojca, co można
          tłumaczyć jako przybliżenie się do Judaizmu.
          Przypominam, żę pesymiści, nazywają trzecie tysiąclecie erą postchrześcijańska.

Onyx

• Gość: Blong Re: Judaizm i Chrześcijaństwo IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 29.08.01, 12:34
            Gość portalu: Onyx napisał(a):

> Jeżeli nie jestś Żydem, to przejście na Judaizm może się odbyć tylko w sferze
            > intelektualnej.

Nie zgadzam sie z tym a to dla tego, ze naprzyklad naczelny rabin Czech Karol
            Sidon jest z pochodzenia 100% czechem co przeszedl na Judaizm. Ale jakies
            dokladniejsze informacje na temat zmiany wiary by z pewnoscia mogla udzielic
            Miriam albo Mosze.
            • Gość: Scan Re: Judaizm i Chrześcijaństwo IP: *.home.net.pl 29.08.01, 15:19
              W wątku "Żydowska tradycja" czasami b.sensownie zabiera głos niejaki
              IZI. "Chcącemu" być Zydem udzielił znakomitej i wyczerpującej odpowiedzi w wątku
              "Chcę być Zydem". Polecam ewent. kandydatom na "konwertytów". Wiedzieć zawsze
              warto.
              Scan

Gość portalu: Blong napisał(a):

> Gość portalu: Onyx napisał(a):
              >
              > > Jeżeli nie jestś Żydem, to przejście na Judaizm może się odbyć tylko w sf
              > erze
              > > intelektualnej.
              >
              > Nie zgadzam sie z tym a to dla tego, ze naprzyklad naczelny rabin Czech Karol
              > Sidon jest z pochodzenia 100% czechem co przeszedl na Judaizm. Ale jakies
              > dokladniejsze informacje na temat zmiany wiary by z pewnoscia mogla udzielic
              > Miriam albo Mosze.

• Gość: Amaral Re: Judaizm i Chrześcijaństwo__-____Do___Scana. IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 30.08.01, 00:46
                Gość portalu: Scan napisał(a):

> W wątku "Żydowska tradycja" czasami b.sensownie zabiera głos niejaki
                > IZI. "Chcącemu" być Zydem udzielił znakomitej i wyczerpującej odpowiedzi w wątk
                > u
                > "Chcę być Zydem". Polecam ewent. kandydatom na "konwertytów". Wiedzieć zawsze
                > warto.
                > Scan

Witaj !

"Zydowska tradycje" odnajduje ale "Chce byc Zydem" nijak nie moge.

Prosze o pomoc.

Pozdrawiam
                Amaral

• Gość: Scan Re: Judaizm i Chrześcijaństwo__-____Do___Amarala IP: *.home.net.pl 30.08.01, 01:09
                  Witam również,
                  Może mi się nazwy wątków pozajączkowały. Sprawdzę, dam znać w tym wątku - OK?
                  To było jakieś 3 tyg. temu, ale nie pamiętam czy tu czy na Kraju.
                  Pozdrawiam
                  Scan
                  PS. Parę postów wyżej częściowo odpowiedział już TEREK.
                  • Gość: Amaral Re: Judaizm i Chrześcijaństwo__-____Do___Scana. IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 30.08.01, 02:23
                    Wiem, dziekuje.
                    Spotkalem juz Tereka.
                    Teraz bede czekal na Ciebie.

Amaral
                    Pzdr.
        • Gość: JB Re: Judaizm zamiast chrzescijanstwa IP: *.inetia.pl 29.08.01, 12:16
          Gość portalu: scanner napisał(a):

> Gość portalu: Scan napisał(a):
          >
          > > Z tym problemem musisz się zwrócić do najbliższego terytorialnie rabina. N
          > ie wi
          > > em
          > > czy jest w Lublinie, w Warszawie tak - ul. Twarda 6
          > >
          > > Gość portalu: Nonomad napisał(a):
          > >
          > > > Witam!
          > > > Co by bylo, gdyby w przeszlosci zamiast chrzescijanstwa przyjeto juda
          > izm?
          > > > A moze jeszcze warto sie "nawrocic"?
          > >
          >
          > A co sie stalo z twoim herbem,czy zawsze fantazja i klamstwo chodza w parze.?
          > Scan , nie jestes juz wiarygodnym partnerem.
          > Jwstes poprostu malym oszolomem ,klamca i wychowankiem zydo-komuny.
          >

Nie bardzo wiem do czego pijesz scanner.
          Dlaczego scan nie jest wiarygodnym partnerem?
          Każdy człowiek opiera się na informacji przez kogoś dostarczonej, natomiast
          interpretacja musi być własna (jeśli ktoś myśli samodzielnie).

Scanner, jak by na to nie patrzeć zdajesz się być dzieckiem żydokomuny.
          (to rozpoznanie po krótkim stylu wypowiedzi).

A co do judaizmu zamiast chrześcijaństwa to jest to bardzo ciekawy temat.
          Wszakże 10 przykazań mojżeszowych to chreścijańskie podwaliny. Tylko który to ten
          dzień święty?

Scanner-zastanów się czasami nad swoją nicością.

Bezczelny JB, który udzielił Ci dobrej rady.
    • Gość: Terek Konwersja IP: *.chello.pl 29.08.01, 22:19
      Widzę, że ciężkie tematy, nawet w sytuacji braku Miriam, Was dopadją!

1. W polskich warunkach przejście na judaizm jest bardzo trudne lub wręcz
      niemożliwe. Prozaiczna przyczyna: musi być rabin prowadzący, konwersja ma sens
      jedynie w przypadku przejścia nie jednej osoby ale całej rodziny (chyba można
      tak powiedzieć, że judaizm jest religią domu a nie osoby), dążąc do konwersji
      natrafisz na celowe zniechęcanie cię [to ma sens, to pozwala wyczuć siłę twojej
      woli], a przede wszystkim nauka o judaiźmie i konieczność chęci czucia bycia
      żydem... A męźczyźni, obrzezanie was czeka. A gdzie mohel? Darujcie sobie.

2. Nawet jeśli kongregacja reformowana uzna konwertytę za żyda, to nigdy
      ortodoksyjna czy konserwatywna. Zawsze jest problem z uzniem dzieci za żydów.
      No, powiecie, ale w Ameryce... Tak w Ameryce różne rzeczy są możliwe!

3. Judaizm nigdy nie był religią misyjną (jaką jest chrześcijaństwo) i nie
      oczekuj, że ktoś wyciągnie do ciebie rękę z zachętą. Do bycia żydem trzeba
      dojrzeć. A będąc Żydem (żydem), choćby się nie chciało nim być, pozostaje się
      nim na zawsze!

4. Zamiast myśleć o konwersji, lepiej pomyśleć o piwie.

Życzę chłodnego piwa i dużej pianki.
      • Gość: Scan Re: Piwo IP: *.home.net.pl 29.08.01, 22:27
        Wirtualna łapa do Ciebie, Tereku. Czym Cię w "ziemi plag" poili, że tak tęskno
        Ci do naszego jasnego? Dzięki za kartkę. Dzisiaj doszła!!!
        Pozdrawiam serdecznie
        Scan
        • Gość: Terek Re: Piwo IP: *.chello.pl 30.08.01, 12:10
          Witam, witam.
          To podłe piwsko nazywa się stela.
          Ale jeśli ktoś ma nosa (w tym przypadku nie zawiódł mnie) i wytropi dzielnicę
          koptyjską, to może nacieszyć i oczy, i gardło (niezły wybór jak na egipskie
          warunki i rewelacyjne ceny).
          Jedną taką alkoholową "budę" [czytaj: sklep] nagrałem (jeszcze nie sprawdziłem,
          jak wyszło).
    • Gość: Abra Re: Judaizm zamiast chrzescijanstwa IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 01.09.01, 10:54
      No nie!!! Nie dam mojego.... pejsa... nigdy, przenigdy!!! Przykro mi!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka