Gość: Nonomad IP: *.chelm.cvx.ppp.tpnet.pl 28.08.01, 22:47 Witam! Co by bylo, gdyby w przeszlosci zamiast chrzescijanstwa przyjeto judaizm? A moze jeszcze warto sie "nawrocic"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Scan Re: Judaizm zamiast chrzescijanstwa IP: *.home.net.pl 29.08.01, 06:26 Z tym problemem musisz się zwrócić do najbliższego terytorialnie rabina. Nie wiem czy jest w Lublinie, w Warszawie tak - ul. Twarda 6 Gość portalu: Nonomad napisał(a): > Witam! > Co by bylo, gdyby w przeszlosci zamiast chrzescijanstwa przyjeto judaizm? > A moze jeszcze warto sie "nawrocic"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: scanner Re: Judaizm zamiast chrzescijanstwa IP: *.244.107.208.Dial1.SanJose1.Level3.net 29.08.01, 06:59 Gość portalu: Scan napisał(a): > Z tym problemem musisz się zwrócić do najbliższego terytorialnie rabina. Nie wi > em > czy jest w Lublinie, w Warszawie tak - ul. Twarda 6 > > Gość portalu: Nonomad napisał(a): > > > Witam! > > Co by bylo, gdyby w przeszlosci zamiast chrzescijanstwa przyjeto judaizm? > > A moze jeszcze warto sie "nawrocic"? > A co sie stalo z twoim herbem,czy zawsze fantazja i klamstwo chodza w parze.? Scan , nie jestes juz wiarygodnym partnerem. Jwstes poprostu malym oszolomem ,klamca i wychowankiem zydo-komuny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onyx Re: Judaizm i Chrześcijaństwo IP: 62.87.254.* 29.08.01, 07:29 Jeżeli nie jestś Żydem, to przejście na Judaizm może się odbyć tylko w sferze intelektualnej. Też się kiedyś zastanawiałem jak wyglądąłby świat gdyby teologia Judaizmu nie tworzyła narodowej bariery dla nowych wyznawców. Chrześcijaństwo w swoim rozwoju, najprawdopodobniej po wewnętrznych problemach, zbliży sie do chrześcijaństwa pierwotnego ( z pierwszych wieków naszej ery) i bardziej będzie wyeksponowany wątek Boga Ojca, co można tłumaczyć jako przybliżenie się do Judaizmu. Przypominam, żę pesymiści, nazywają trzecie tysiąclecie erą postchrześcijańska. Onyx Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blong Re: Judaizm i Chrześcijaństwo IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 29.08.01, 12:34 Gość portalu: Onyx napisał(a): > Jeżeli nie jestś Żydem, to przejście na Judaizm może się odbyć tylko w sferze > intelektualnej. Nie zgadzam sie z tym a to dla tego, ze naprzyklad naczelny rabin Czech Karol Sidon jest z pochodzenia 100% czechem co przeszedl na Judaizm. Ale jakies dokladniejsze informacje na temat zmiany wiary by z pewnoscia mogla udzielic Miriam albo Mosze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Scan Re: Judaizm i Chrześcijaństwo IP: *.home.net.pl 29.08.01, 15:19 W wątku "Żydowska tradycja" czasami b.sensownie zabiera głos niejaki IZI. "Chcącemu" być Zydem udzielił znakomitej i wyczerpującej odpowiedzi w wątku "Chcę być Zydem". Polecam ewent. kandydatom na "konwertytów". Wiedzieć zawsze warto. Scan Gość portalu: Blong napisał(a): > Gość portalu: Onyx napisał(a): > > > Jeżeli nie jestś Żydem, to przejście na Judaizm może się odbyć tylko w sf > erze > > intelektualnej. > > Nie zgadzam sie z tym a to dla tego, ze naprzyklad naczelny rabin Czech Karol > Sidon jest z pochodzenia 100% czechem co przeszedl na Judaizm. Ale jakies > dokladniejsze informacje na temat zmiany wiary by z pewnoscia mogla udzielic > Miriam albo Mosze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amaral Re: Judaizm i Chrześcijaństwo__-____Do___Scana. IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 30.08.01, 00:46 Gość portalu: Scan napisał(a): > W wątku "Żydowska tradycja" czasami b.sensownie zabiera głos niejaki > IZI. "Chcącemu" być Zydem udzielił znakomitej i wyczerpującej odpowiedzi w wątk > u > "Chcę być Zydem". Polecam ewent. kandydatom na "konwertytów". Wiedzieć zawsze > warto. > Scan Witaj ! "Zydowska tradycje" odnajduje ale "Chce byc Zydem" nijak nie moge. Prosze o pomoc. Pozdrawiam Amaral Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Scan Re: Judaizm i Chrześcijaństwo__-____Do___Amarala IP: *.home.net.pl 30.08.01, 01:09 Witam również, Może mi się nazwy wątków pozajączkowały. Sprawdzę, dam znać w tym wątku - OK? To było jakieś 3 tyg. temu, ale nie pamiętam czy tu czy na Kraju. Pozdrawiam Scan PS. Parę postów wyżej częściowo odpowiedział już TEREK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amaral Re: Judaizm i Chrześcijaństwo__-____Do___Scana. IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 30.08.01, 02:23 Wiem, dziekuje. Spotkalem juz Tereka. Teraz bede czekal na Ciebie. Amaral Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB Re: Judaizm zamiast chrzescijanstwa IP: *.inetia.pl 29.08.01, 12:16 Gość portalu: scanner napisał(a): > Gość portalu: Scan napisał(a): > > > Z tym problemem musisz się zwrócić do najbliższego terytorialnie rabina. N > ie wi > > em > > czy jest w Lublinie, w Warszawie tak - ul. Twarda 6 > > > > Gość portalu: Nonomad napisał(a): > > > > > Witam! > > > Co by bylo, gdyby w przeszlosci zamiast chrzescijanstwa przyjeto juda > izm? > > > A moze jeszcze warto sie "nawrocic"? > > > > A co sie stalo z twoim herbem,czy zawsze fantazja i klamstwo chodza w parze.? > Scan , nie jestes juz wiarygodnym partnerem. > Jwstes poprostu malym oszolomem ,klamca i wychowankiem zydo-komuny. > Nie bardzo wiem do czego pijesz scanner. Dlaczego scan nie jest wiarygodnym partnerem? Każdy człowiek opiera się na informacji przez kogoś dostarczonej, natomiast interpretacja musi być własna (jeśli ktoś myśli samodzielnie). Scanner, jak by na to nie patrzeć zdajesz się być dzieckiem żydokomuny. (to rozpoznanie po krótkim stylu wypowiedzi). A co do judaizmu zamiast chrześcijaństwa to jest to bardzo ciekawy temat. Wszakże 10 przykazań mojżeszowych to chreścijańskie podwaliny. Tylko który to ten dzień święty? Scanner-zastanów się czasami nad swoją nicością. Bezczelny JB, który udzielił Ci dobrej rady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Terek Konwersja IP: *.chello.pl 29.08.01, 22:19 Widzę, że ciężkie tematy, nawet w sytuacji braku Miriam, Was dopadją! 1. W polskich warunkach przejście na judaizm jest bardzo trudne lub wręcz niemożliwe. Prozaiczna przyczyna: musi być rabin prowadzący, konwersja ma sens jedynie w przypadku przejścia nie jednej osoby ale całej rodziny (chyba można tak powiedzieć, że judaizm jest religią domu a nie osoby), dążąc do konwersji natrafisz na celowe zniechęcanie cię [to ma sens, to pozwala wyczuć siłę twojej woli], a przede wszystkim nauka o judaiźmie i konieczność chęci czucia bycia żydem... A męźczyźni, obrzezanie was czeka. A gdzie mohel? Darujcie sobie. 2. Nawet jeśli kongregacja reformowana uzna konwertytę za żyda, to nigdy ortodoksyjna czy konserwatywna. Zawsze jest problem z uzniem dzieci za żydów. No, powiecie, ale w Ameryce... Tak w Ameryce różne rzeczy są możliwe! 3. Judaizm nigdy nie był religią misyjną (jaką jest chrześcijaństwo) i nie oczekuj, że ktoś wyciągnie do ciebie rękę z zachętą. Do bycia żydem trzeba dojrzeć. A będąc Żydem (żydem), choćby się nie chciało nim być, pozostaje się nim na zawsze! 4. Zamiast myśleć o konwersji, lepiej pomyśleć o piwie. Życzę chłodnego piwa i dużej pianki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Scan Re: Piwo IP: *.home.net.pl 29.08.01, 22:27 Wirtualna łapa do Ciebie, Tereku. Czym Cię w "ziemi plag" poili, że tak tęskno Ci do naszego jasnego? Dzięki za kartkę. Dzisiaj doszła!!! Pozdrawiam serdecznie Scan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Terek Re: Piwo IP: *.chello.pl 30.08.01, 12:10 Witam, witam. To podłe piwsko nazywa się stela. Ale jeśli ktoś ma nosa (w tym przypadku nie zawiódł mnie) i wytropi dzielnicę koptyjską, to może nacieszyć i oczy, i gardło (niezły wybór jak na egipskie warunki i rewelacyjne ceny). Jedną taką alkoholową "budę" [czytaj: sklep] nagrałem (jeszcze nie sprawdziłem, jak wyszło). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Abra Re: Judaizm zamiast chrzescijanstwa IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 01.09.01, 10:54 No nie!!! Nie dam mojego.... pejsa... nigdy, przenigdy!!! Przykro mi!!! Odpowiedz Link Zgłoś