Dodaj do ulubionych

Czy istnieje partia,ktora reprezentuje polska inteligencje? UW? Inne?

IP: *.wlfdle1.on.wave.home.com 06.10.01, 22:22
Obserwuj wątek
    • samsaranathanal Najpierw mi wyjaśnij co to znaczy reprezentuje? 06.10.01, 22:29
      Witaj

Szczerze pisząc nie rozumiem Twojego pytania, ni w ząb. Czy inteligencja to
      jest jakiś pogląd polityczny? Co zrobić jeśli jeden inteligent jest prawicowcem
      (obojętnie jak rozumiemy słowo prawica), a drugi lewicowcem? Mają głosować na
      to samo stronnictwo? O co chodzi z tym pytaniem?

pozdrawiam

Sam
      • Gość: niewazne Re: Najpierw mi wyjaśnij co to znaczy reprezentuje? IP: *.wlfdle1.on.wave.home.com 07.10.01, 00:13
        A czy ja dziele na prawice,lewice i centrum? Troche rozsadku zycze! Pytam sie
        ironicznie.Ciekaw jestem gdzie sie podziala polska inteligencja? Podobno w tych
        wyborach nie miala na kogo glosowac.Takie glosy slyszalem od wielu badaczy
        opinii publicznej.
        • samsaranathanal Wybacz mi :)) 07.10.01, 00:33
          Źle Cię zrozumiałem. Wydawało mi się, jak widzę niesłusznie, że nawołujesz do
          powstania (ew. przekształcenia już istniejącej) jakiejś partii klasowej
          inteligencji. Nie zrozumiałem ironii.

Jeszcze raz przepraszam. To wszystko przez tę moją proletariacką czujność w
          tropieniu podziałów klasowych...

pozdrawiam

sam
    • Gość: V.C. Re: Czy istnieje partia,ktora reprezentuje polska inteligencje? UW? In IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.10.01, 22:31
      A może Unia Pracy ? Wszyscy jej posłowie posiadaja wykształcenie wyższe ( w
      tym pięcioro tytuł doktora ) . Podobnie 6 z 7 jej senatorów ( dwóch z tytułem
      doktora ).
      • Gość: Balzer Re: Czy istnieje partia,ktora reprezentuje polska inteligencje? UW? In IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.10.01, 23:58

Gość portalu: V.C. napisał(a):

> A może Unia Pracy ? Wszyscy jej posłowie posiadaja wykształcenie wyższe ( w
        > tym pięcioro tytuł doktora ) . Podobnie 6 z 7 jej senatorów ( dwóch z tytułem
        > doktora ).

To ze ktos posiada wyksztalcenie wyzsze nie oznacza od razu ze jest inteligentny.
        Biorac pod uwage dziesiejszy poziom szkolnictwa wyzszego w Polsce, mysle
        ze nawet polowa nie reprezentuje poziomu ktory mozna by nazwac inteligencja.
    • Gość: piotrq polskiej inteligencji juz nie ma IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 09.10.01, 23:45
      • Gość: Stoik Re: polskiej inteligencji juz nie ma IP: 10.0.207.* / 212.191.188.* 10.10.01, 00:25
        Chyba jednak jest. Inteligencja nie jest rzeczownikiem zbiorowym dla opisu
        ludzi inteligentnych, bo wtedy do inteligencji trzeba by zaliczyć
        inteligentnego chłopa. Tak więc nieinteligentny inteligent to tylko z pozoru
        oksymoron.
        • ada Re: polskiej inteligencji juz nie ma 10.10.01, 07:25
          Gość portalu: Stoik napisał(a):

> Chyba jednak jest.

Chyba jednak nie ma smile
          A przynajmniej nie ma jej w takim znaczeniu, a jakim
          zwyklo sie tego pojecia do niedawna jeszcze uzywac.
          W znaczeniu takim, jakie to pojecie mialo np. w XIX wieku.

Dzisiaj mowimy o klasie sredniej, ale to jednak nie to
          samo, jak wiadomo smile

• Gość: # Re: polskiej inteligencji juz nie ma IP: *.wroclaw.tpnet.pl 10.10.01, 07:56
            ada napisał(a):

> > Dzisiaj mowimy o klasie sredniej, ale to jednak nie to
            > samo, jak wiadomo smile

In The Ligue End.
            (oczywiscie chodzi o partie, ktora sama sie definiuje
            jako in...teee..ligentna)
            Najwazniejszym parametrem pomiaru tej inteligencji
            jest stopien poparcia jak najwiekszej roznicy mdz
            oprocentowaniem kredytu i wskaznikiem inflacji.(tzw. LICHWA).

Dzis w radiu podano, ze stacja Tarn. Gory splajtuje, bo nie ma na prad
            a z pary wg idei Stevensona, z powodu drogiego wegla sprzedawanego
            z kopalni Tarn. Gory przez lamcuszek "inteligentnych"spolek zrezygnowano.

Trzeba szybko sprywatyzowac drogi ( w tym polne), by nie zasmiecac
            zbiorami z pol drogim i zlym polskim zarciem, naszego "niewidzialnego" rynku.

Dodam tylko, ze stacyjka Tarn. Gory jest najwiekszym towarowym wezlem
            kolejowym w Europie. Musimu ja przed wejsciem zmniejszyc podobnie jak reszte
            gospodarki (stocznie, huty, cementownie, cukrownie, instytuty...) by wejsc w nowa
            role wg zadan Brukseli.
            Z ujemnym (nie - 0) zdziwieniem #
            0 - obojetnosc
            + - zadowolenie
            - - ........!!!!!!!!
          • Gość: piotrq Re: Ada, miod ci z wdziecznych ust Twych plynie... IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 10.10.01, 08:48
            ... to wlasnie mialem na mysli. W kazdym razie inteligencja jezeli jest, to na
            zasadzie ginacego gatunku. "Inteligencja" jako warstwa w ujeciu spolecznym
            Europy srodkowej i wschodniej to cos wiecej niz wyksztalcenie - to cala postawa
            zyciowa. I ona zanika.
            Nawiasem mowiac przed wojna Z PEWNOSCIA byla inteligencja - i nalezala do
            doprawdy najprzerozniejszych partii (nawet PSL-u, ale to byl inny PSL, i PPS-u,
            ale to byl inny PPS). Zadna partia nie uzurpowala sobie monopolu na
            reprezentowanie polskiej inteligencji. To by bylo nienormalne poniewaz
            inteligentem sie bylo ze wzgledu na inne kryteria, niz przekonania polityczne.

pozdrawiam bystra Ade i pozostalych
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka