Dodaj do ulubionych

tatusiu , zastrzel mnie ...dramat wypędzonych ...

15.08.06, 20:27
Walentynowicz: wystawa Eriki Steinbach daje fałszywy obraz
PAP 17:25
Wystawa zorganizowana przez Erikę Steinbach w Berlinie nie rozmija się z
faktami, ale daje fałszywy obraz o najnowszych wydarzeniach XX wieku - uważa
Anna Walentynowicz. Napisała tak w oświadczeniu skierowanym do
przewodniczącego Bundestagu Norberta Lammert, który w czwartek wystawę
otworzył.
---------------------------------------
Obserwuj wątek
    • v_2 Re: tatusiu , zastrzel mnie ...dramat wypędzonyc 15.08.06, 20:42
      wojna rozpętana przez Niemców a zainspirowana przez ZSRR trzeba dodac...
      • pozarski Re: tatusiu , zastrzel mnie ...dramat wypędzonyc 15.08.06, 21:07
        Moze bys rozwinal? II wojna zainspirowana przez Zwiazek? W jaki sposob?
        • v_2 Re: tatusiu , zastrzel mnie ...dramat wypędzonyc 15.08.06, 21:12
          O pakcie Ribenrtrop- Mołotow Ty nie słyszał?
          • pozarski Re: tatusiu , zastrzel mnie ...dramat wypędzonyc 15.08.06, 21:34
            Pakt Rib-Mol jako inspiracja II Wojny? To juz raczej okupacja Czechoslowacji z
            polska pomoca w marcu 1939, a wiec jakies pol roku przed paktem.
            • v_2 Re: tatusiu , zastrzel mnie ...dramat wypędzonyc 15.08.06, 21:49
              a co nie wydaje Ci się, że gdyby nie to porozumienie ponad granicami dające
              Hitlerowi pewnośc, że Stalin zaatakuje Polskę z drugiej strony to odłożyłby
              atak na Polskę. Przypominam Ci, że Polska podpisała układ z Anglią, który dał
              Hitlerowi do myslenia... Ale tow Stalin obiecał pomoc...
              • pozarski Re: tatusiu , zastrzel mnie ...dramat wypędzonyc 15.08.06, 21:56
                No, tak, zgadzam sie, ze pakt pomogl Hitlerowi w rozpoczeciu dzialan wojennych,
                ale nie zgadzam sie, ze zainspirowal Hitlera. Jego plany stworzenia nowej mapy
                Europy sa wczesniejsze i dosc jasno przedstawione w Mein Kampf. Na pewno nie
                potrzebowal Stalina dla urzeczywistnienia swoich planow. Przydal mu sie jedynie.
                • v_2 Re: tatusiu , zastrzel mnie ...dramat wypędzonyc 15.08.06, 22:10
                  Ja też się zgadzam, że słowo "zainspirował" nie było odpowiednie. Natomiast na
                  100% potrzebował Stalina do urzeczywistnienia planu podboju Europy. Zwróc
                  uwagę, że przed paktem Rosjanie pomagali Hitlerowi w szkoleniu chociażby
                  lotników a po agresji na Polskę aż do rozpoczęcia wojny "Ojczyźnianej" byli
                  największym niemieckim partnerem handlowym bez którego Niemcom nie byłoby łatwo
                  toczyc wojnę...
                  • pozarski Re: tatusiu , zastrzel mnie ...dramat wypędzonyc 15.08.06, 22:37
                    Tak, tak, zgadzam sie. Mnie szlo o te inspiracje.
                  • jaski Re: tatusiu , zastrzel mnie ...dramat wypędzonyc 16.08.06, 16:01
                    Ja też się zgadzam, że słowo "zainspirował" nie było odpowiednie. Natomiast na
                    > 100% potrzebował Stalina do urzeczywistnienia planu podboju Europy. Zwróc
                    > uwagę, że przed paktem Rosjanie pomagali Hitlerowi w szkoleniu chociażby
                    > lotników a po agresji na Polskę aż do rozpoczęcia wojny "Ojczyźnianej" byli
                    > największym niemieckim partnerem handlowym bez którego Niemcom nie byłoby
                    łatwo
                    >
                    > toczyc wojnę...
                    Hmm, ciekawe. Ale moze Kolega przypomni sobie sytuacje operacyjna z 17.IX? I
                    co, nie bylo latwo toczyc do 41.? A potem sie okazalo, ze jednak mozna. A
                    pamieta KOlega Monachium? I propozycje sovieckie? Mozemy oczywiscie powiedziec,
                    ze to bleff, ale mozemy rowniez nie powiedzic. Stalin byl uzyteczny, jak
                    najbardziej, tak do 1936, kiedy to sie okazalo, ze w sumie mozna robic wszystko
                    i nie trzeba czolgow na poligony pod dnipr wozic. Bardziej mi po drodze zgodzic
                    sie(fuj) z Panem Pozarlskim o uzytecznosci stalina niz z Twoimi tezami o
                    niezbednej potzrebie. Stalina.
                    • v_2 Re: tatusiu , zastrzel mnie ...dramat wypędzonyc 16.08.06, 21:18
                      jaski napisał:

> A
                      > pamieta KOlega Monachium? I propozycje sovieckie? Mozemy oczywiscie
                      powiedziec,
                      >
                      > ze to bleff, ale mozemy rowniez nie powiedzic.<

Pamietam też propozycje Stalina, że ruszy na pomóc Czechom pod warunkiem, że
                      Polska przepuści jego armię przez swoje terytorium... Taki chciał byc cwany...
                      • rycho7 czytanie mapy 16.08.06, 21:26
                        v_2 napisał:

> Pamietam też propozycje Stalina, że ruszy na pomóc Czechom pod warunkiem, że
                        > Polska przepuści jego armię przez swoje terytorium... Taki chciał byc cwany...

Polska graniczyla wtedy z Rumunia. Czechoslowacja nie graniczyla z ZSRR. Ale
                        jestes cwany.

Tak cwany jak polski rzad. Uciekali przez Kuty ale przystojniej wydawalo im sie
                        mowic, ze przez Zaleszczyki. Polaka obluda gigant.
                        • v_2 Re: czytanie mapy 16.08.06, 21:46
                          rycho7 napisał:

> Polska graniczyla wtedy z Rumunia. Czechoslowacja nie graniczyla z ZSRR. Ale
                          > jestes cwany.<

W tym rzecz nieuku.
                          • pozarski Re: czytanie mapy 16.08.06, 21:55
                            Obaj mondrzy. Czechoslowacji juz wtedy nie bylo, wiec nie graniczyla.
        • rycho7 Lenin niemieckim agentem 16.08.06, 20:20
          pozarski napisał:

> Moze bys rozwinal? II wojna zainspirowana przez Zwiazek? W jaki sposob?

Niemiecki wywiad w trakcie I Wojny zainspirowal II Wojne Swiatowa. Aby oslabic
          wojska carskie wyslal dywersantow z "partii komunistycznej". Ludki te zgodnie
          ze zleceniem mocodawcow przeprowadzili "rewolcje pazdziernikowa". Co
          zainspirowalo Hitlera do walki z komunizmem. W szkolce koranicznej (sorry,
          talmudycznej) tego nie uczyli?
          • pozarski Re: Lenin niemieckim agentem 16.08.06, 20:23
            Starasz sie Rychujku, ale ja nie Helga.
            • rycho7 kokieteria geja czy transwestyty? 16.08.06, 20:31
              pozarski napisał:

> Starasz sie Rychujku, ale ja nie Helga.

Moj Ty ulubiony kotlecie, gdy w Polske idziemy, Drodzy Panowie. Po litrze na
              twarz jestes bardzo sympatyczny.
              • pozarski Re: kokieteria geja czy transwestyty? 16.08.06, 20:57
                Z toba bym sie nie napil ani kieliszka.
                • rycho7 z kotletem jeszcze nie pijalem. 16.08.06, 21:22
                  pozarski napisał:

> Z toba bym sie nie napil ani kieliszka.

Pilalem pod kotlet ale nie z kotletem. Masz aspiracje.
                  • pozarski Re: z kotletem jeszcze nie pijalem. 16.08.06, 21:56
                    Ech, Rychujku, slaba masz pamiec, bo pewnie litr na twarz to twoja dzienna dawka.
            • rycho7 Droga bulanko Ziuka 16.08.06, 20:35
              pozarski napisał:

> ja nie Helga.

Naczelnk, ten ktory Cie dosiadal byl agentem i Austrii i Japonii. Mial mieszac
              na carskich tylach.
              • pozarski Re: Droga bulanko Ziuka 16.08.06, 20:59
                Biedaku. Probojesz wszystkiego, ale z nas dwoch ty jestes pedziem; sadzac po
                histerycznych postach, pedziem rodzaju zenskiego, czyli ciota.
                • rycho7 poziom aspiracji syjonisty 16.08.06, 21:19
                  pozarski napisał:

> Biedaku. Probojesz wszystkiego, ale z nas dwoch ty jestes pedziem;

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=46937505&wv.x=2&a=46991907
                  Informacja o Leninie nie zmierzala w klimaty seksualne. Nie miala Ci sprawic
                  przykrosci. Twoje reakcje sa znamienne. Ale ja nie jestem terapeuta. To nie moj
                  problem.
                  • pozarski Re: poziom aspiracji syjonisty 16.08.06, 21:58
                    No wiesz? Reakcja jak u cioty. Jakiej znow przykrosci? Myslisz, ze, jak Helga,
                    ja cie traktuje powaznie?
    • wikul Re: tatusiu , zastrzel mnie ...dramat wypędzonyc 15.08.06, 21:38
      abprall napisał:

> Żadne wydarzenie nie potrząsnęło tak bezładnie narodami Europy jak druga
      > wojna światowa.
      > Około 30 milionów ludzi zostało przesiedlonych albo brutalnie ze swej
      > ojczyzny wypędzonych.

Może tylko jeszcze przypomnij kto ta wojnę wywołał i w jaki sposób ja prowadził.
      Ciagle ci sie myla skutki z przyczynami.

> pamiętaj o sybirze ! to nie była turystyczna wycieczka !
      > bądż obiektywny w swych osądach , nawet wtedy gdy nie jest to ci rękę...
      > gdy otrzymasz odznaczenie , zachowaj dumę i nie staraj się podlizywać możnemu
      > tanim gestem politycznym...

Ten egzaltowany apel skieruj do siebie a zwłaszcza to : "bądż obiektywny
      w swych osądach, nawet wtedy gdy nie jest to ci rękę...".
    • palnick Pretensje seryjnego mordercy o usunięcie z miejsca 16.08.06, 07:55
      zbrodni.

To prawidłowy tytuł/nazwa "wystawy" Steinbachowej.

Tzw. wypędzeni brali czynny, bądź akceptująco bierny udział w powstaniu i
      demonicznym rozwoju maszyny do mordowania jaką była III Rzesza w rękach Hitlera.
      Co więcej doszedł on do władzy w drodze procesów demokratycznych, które potem
      za przyzwoleniem Niemców twórczo przemodelował.
      "Wypędzeni" czerpali przez lata korzyści z funkcjonowania machiny
      hitlerowskiego państwa. Nie odnotowano najmniejszego sprzeciwu społecznego
      wobec tego horrendum (pomijając elitarną próbę zamachu na satrapę).

Mordercy wywołali i podtrzymywali jako społeczeństwo przerażającą falę zbrodni
      a teraz mają pretensję, że zastosowano wobec nich abolicję polegającą na
      przeniesieniu ich poza miejsce zbrodni. To niewyobrażalna wręcz bezczelność.
      • hasz0 bezczelna arogancka buta i hipokryzja fałszu/n 16.08.06, 08:11
        • rycho7 Re: bezczelna arogancka buta i hipokryzja fałszu 16.08.06, 20:23
          Tak Haszu, posiadanie Heimatu powinno byc karane smiercia. Stanales juz w
          kolejce?
    • palnick Dziadku , zastrzel mnie ...dramat Tuska 16.08.06, 11:03
      Prezydent Tusk spotkał się 23 lutego 2005 r. w Zielonej Górze z Eriką
      Steinbach przewodniczącą Związku Wypędzonych co skreśla go całkowicie w moich
      oczach.Uczynił to będąc wicemarszałkiem Sejmu, bez zgody i bez wiedzy Prezydium
      Sejmu.Biorąc udział w dyskusji na temat rewizjonistycznych pomysłów dotyczących
      odszkodowań ze strony polskiej dla Niemców i upamiętniania cierpień niemieckich
      w postaci budowy Centrum Wypędzonych w Berlinie uwiarygodnił działania Eriki
      Steinbach i skompromitował Polski Sejm.
      Żaden SZANUJĄCY SIĘ polityk tak by nie postąpił. Chyba, że sam ma syndrom
      wypędzonego.
      • abprall Re: Dziadku , zastrzel mnie ...dramat Tuska 16.08.06, 18:57
        nie o to mi biega...tusk jest dla mnie niebytem politycznym.. nie interesują
        mnie jego rodowody...facet po prostu nie wchodzi mi na zwój myślowy ...polska
        nie dysponuje szanującymi się politykami ....i długo nie będzie , póki nowa
        lewica ( nie olejniczaki) dojdzie do tubki....
        sprowadzanie polemiki do problemu odszkodowań zniesmacza mnie...
        mnie idzie o problem ogólnoludzki ...o sferę niezawinionych cierpień człowieka
        tylko dla tego , że był i żył...
        • palnick Re: Dziadku , zastrzel mnie ...dramat Tuska 17.08.06, 01:11
          abprall napisał:

> mnie idzie o problem ogólnoludzki ...o sferę niezawinionych cierpień
          > człowieka tylko dla tego , że był i żył...
          -------
          Proszę:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=46937505&a=46952817
      • rycho7 Re: Dziadku , zastrzel mnie ...dramat Tuska 16.08.06, 20:29
        palnick napisał:

> Żaden SZANUJĄCY SIĘ polityk tak by nie postąpił.

Kazdy polityk by tak postapil. Pisiaki nie musza byc politykami.

> Chyba, że sam ma syndrom wypędzonego.

On jest Kaszubem. Ich terytorium rzadko bywalo polskie. Chrobry chyba kiedys
        przyjechal nad morze popatrzyc na fale. Pozniej Polaczkom nie bylo tam po
        drodze.

Moze ma syndrom, ze go na sile polonizowali. Taki jak Mazurzy.

Ty palnick jak cos palniesz to od razu widac ze Romus Ci musi zagwarantowac
        mature.
    • abprall Re: tatusiu , zastrzel mnie ...dramat wypędzonyc 17.08.06, 22:55
      PAP - Związek Sybiraków z Trzebiatowa wycofał swój sztandar z wystawy Eriki
      Steinbach "Wymuszone drogi. Ucieczka i wypędzenie w Europie XX wieku".
      ----------------
      • v_2 Re: tatusiu , zastrzel mnie ...dramat wypędzonyc 17.08.06, 23:05
        Brawo Sybiracy- precz z polityczna poprawnością!
    • abprall Re: tatusiu , zastrzel mnie ...dramat wypędzonyc 17.08.06, 23:07
      ..zasłyszane w chlewiku (odruch zawodowy) :
      „ jurek , znałem sybiraka który kooperował z bezpieką !”
      gdy pełen oburzenia odwróciłem głowę , kto to gada , zmienili temat na
      „ czy z spitsbergen można pieszo dojść do murmańska...
      qrwa, ja pier’dolę , gdzie ja trafiłem......

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka