Dodaj do ulubionych

Program obywatelski

10.09.14, 08:25
W związku ze zbliżającymi się wyborami, chciałbym stworzyć coś na wzór programu obywatelskiego. Coś co będzie następnie realizowane. I tu prośba do Was, co Wam utrudnia życie w mieście? Co można poprawiać? Tylko jeszcze raz podkreślam chodzi o miasto. A więc na przykład ul. Powstańców odpada, bo jest drogą powiatową. Wszyscy znamy perypetie płk. Olkowicza, który "nadużył stanowiska" płacąc karę za niepełnosprawnego i ma teraz kłopoty. Ja kłopotów nie chcę i skupiam się na problemach miasta.
Obserwuj wątek
    • vandikia Re: Program obywatelski 10.09.14, 09:01
      może na początek jakieś pozycje z tego wątku
      forum.gazeta.pl/forum/w,132,150192380,150192380,wybory_2014_kandydowac_.html
      • zibi-pruszkow Re: Program obywatelski 11.09.14, 09:24
        proszę wybaczyć, jeżeli potencjalny wyborca nie godzi się oddać ani metra zniszczonego trawnika - podkreślam, zniszczonego trawnika - na parking, to gdzie te auta mają być parkowane? na księżycu? pomimo kilku dobrych punktów nie kontynuuję tej dyskusji.
        • vandikia Re: Program obywatelski 11.09.14, 09:39
          w tamtym wątku poruszane były nie tylko kwestie trawników
          • zibi-pruszkow Re: Program obywatelski 11.09.14, 10:47
            dlatego napisałem o kilku dobrych punktach.
    • ibor25 Re: Program obywatelski 10.09.14, 09:58
      Moze jednak zaczac od wspolpracy z innymi jednostkami samorzadow, sejmikiem itd?
      To ludziom utrudnia zycie w miescie, podzial chociazby drog na miejskie, wiejskie i niczyje.
      Klasyczny pin-pong.
      Dobrym przykladem, ze jednak mozna, jest wspolpraca Michalowic z Powiatem. Grodzisk tez nie ma wiekszych problemow.
      Ja sie chce to sie da, tylko trzeba ruszyc tylek.
      A tak...jak w filmie;) gmina Pruszkow ma juz poobrazane wszystkie okoliczne gimny i powiaty;)
      Rozumiem, ze masz juz swoj program i chcesz go uzupelnic pomyslami/sugestiami mieszkancow.
      Mozesz przedstawic swoj program? Co chcesz zrealizowac?
      • tomekf76 Re: Program obywatelski 10.09.14, 17:48
        Wszystko ładnie pięknie, nie chcę krytykować ale początkowy wpis brzmi mniej więcej jak: "powiedzcie czego chcecie a ja Wam to obiecam, wybierzcie mnie a po wyborach zobaczymy co da się zrobić"...
        Ja wiem na pewno, że nie zagłosuję na na ekipę rządzącą od nastu lat.
        Czas na zmiany.
        • zibi-pruszkow Re: Program obywatelski 11.09.14, 09:31
          a teraz powiedz nam Tomku jaką masz alternatywę? PiS z p. Mazurem, który chce rozliczać przeszłość zamiast budować przyszłość? a może PO, które dopiero budzi się z letargu, kilka dni temu na fb nastąpiła zmiana nazwy strony z "Wojtek Gawkowski kandydat na prezydenta Pruszkowa" na "Wojtek Gawkowski", a swoją drogą ciekawe kogo wystawią tym razem.

Nie obiecuję gruszek na wierzbie, za mną przemawiają konkretne działania. Najlepszy przykład to projekt WiFi. Niejeden pisał, że szybciej mu kaktus na ręku wyrośnie, a innych chciał pomnik stawiać. Ani kaktusa, ani pomnika nie ma, za to jest WiFi.

Udało się z WiFi, uda się z innymi tematami.
          • tomekf76 Re: Program obywatelski 11.09.14, 17:55
            Widzisz, mi zależy aby powstało coś ponad ugrupowaniami napieprzajacymi się na każdej radzie miejskiej. Zależy mi aby wszyscy, tam zasiadający grali do jednej bramki, żeby słuchali głosu Mieszkańców a nie tak jak jest do tej pory istniał umacniający się układ towarzysko-biznesowy do którego wybacz ale przystąpiłeś...
            Mówisz o rozliczaniu przeszłości, moim zdaniem ciekawy jestem wyników niezależnego audytora, który zbadałby wydatki i przychody spółek miejskich, zbadałby przypadki nepotyzmu i kumoterstwa, jeśli o takie rozliczanie przeszłości chodzi to jestem ZA.
            Platforma z Wojtkiem Gawkowskim, partia mnie nie przekonuje ale np. Wojtka bardzo szanuję, następnym radnym brzmiącym bardzo rzeczowo jest S. Fabijaniak.
            W SPP oprócz Wacławka Przewodniczącego Rady jakoś nie widzę nikogo sensownego, zapytaj się swojego teraz już kolegi, Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej ile razy uznał skargę na Prezydenta jako zasadną...
            Ale wróćmy do Twojej osoby i Twojej chęci zrobienia czegoś. Fajnie, że Ci się chce, mnie skutecznie wyleczyli z wszelkich prób robienia czegokolwiek...
            WIFI - już chyba wszyscy wiedzą, że masz w tym temacie swój udział, wydaje mi się, że wałkowanie tego tematu i wyciąganie go po raz n-ty na tapetę nie ma sensu, oczekuję abyś powiedział nam wszystkim jaki masz sposób na rozwiązanie rąk Pana Prezydenta.
            • zibi-pruszkow Re: Program obywatelski 11.09.14, 19:37
              Osobiście znam J. Osińskiego, w 1999 roku razem byliśmy w Straży Parafialnej podczas wizyty Papieża Jana Pawła II w Warszawie i podobnie jak Ty dobrze wypowiadasz się o osobach z PO i ja personalnie dobrze wypowiadam się o osobach z PiSu, jednak rozliczanie przeszłości zostawiłbym historykom z IPNu, mamy za dużo problemów, musimy zadbać o przyszłość.

Już pokazałem, że realizuję postawione sobie cele, a po ich osiągnięciu nie odpuszczam tematu. Wiem, że w Pruszkowie jest wiele do zrobienia i wszystkim nie dogodzisz. Jednak takie sprawy jak bezawaryjna dostawa wody, dobra komunikacja czy odśnieżone w zimę drogi to jednak podstawa.
          • ibor25 Re: Program obywatelski 13.09.14, 22:58
            "kilka dni temu na fb nastąpiła zmiana nazwy strony z "Wojtek Gawkowski kandydat na prezydenta Pruszkowa" na "Wojtek Gawkowski" "

wybacz, ale przyganial kociol garnkowi.
            na stronie twojego spp tez jest pustka miedzy listopadem 2010 a lipcem 2014.
            w mojej ocenie idziecie leb w leb, budzicie sie z letargu mniej wiecej w jednym czasie.
            (strona druga w aktualnosciach twojego spp - Nie znaleziono strony, Błąd 404)
      • ibor25 Re: Program obywatelski 11.09.14, 08:32
        eee
        nie doczekam sie....
        to moze za strona spp.pruszkow.pl, program SPP na lata 2010-2014

MIASTO:

PROGRAM WYBORCZY na lata 2010 - 2014
        Współpraca z organizacjami społecznymi i wspieranie inicjatyw mieszkańców, skierowanych do młodzieży, rodzin, seniorów.
        Rozwój komunikacji miejskiej oraz budowa ulic i miejsc parkingowych.
        Budowa ścieżek rowerowych.
        i tutaj rozszerzenie do hasla:
        Pruszków jest gminą pilotującą program pod nazwą „Budowa systemu ścieżek rowerowych na terenie gmin zachodniego Mazowsza” o długości 121 km. W projekcie uczestniczy 9 gmin. Zadanie oparte jest na dwóch osiach komunikacyjnych: jedna wzdłuż kolejki WKD od granicy Warszawy do Grodziska Mazowieckiego, druga od Lasów Młochowskich do Puszczy Kampinoskiej

Budowa parku na osiedlu Prusa.
        Kontynuacja budowy nowych placów zabaw.
        Powiększenie zasobu mieszkaniowego miasta.
        Budowa Centrum Kultury.
        Zakończenie programu budowy nowoczesnych sal sportowych w szkołach podstawowych i gimnazjach

POWIAT

Powiat przyjazny i nowoczesny
        1. Wspólnota celów i partnerska współpraca z samorządami gminnymi
        wyglada na to ze radni/czlonkowie SPP z powiatu zakladaja wspolprace z gmina, ale gmina z powiatem juz nie. Żal...
        2. Nowoczesne i przyjazne szkoły
        3. Profesjonalna i dostępna służba zdrowia
        4. Budowa powiatowej sieci komunikacyjnej – we współpracy z gminami
        5. Usprawnienie organizacji pracy Starostwa Powiatowego
        6. Walka z bezrobociem poprzez wspomaganie rozwoju gospodarczego.
        7. Pomoc niepełnosprawnym przez aktywizację zawodową , integrację społeczną i likwidację barier architektonicznych.

to chyba jest najlepsze:

"nasz program nie festiwalem obietnic wyborczych bez pokrycia"
        • zibi-pruszkow Re: Program obywatelski 11.09.14, 09:33
          jeżeli już kopiujesz to całe zdania, a nie wyrazy wyrwane z kontekstu:

"Zdajemy sobie sprawę, że budżet Pruszkowa nie jest z gumy, a nasz program nie festiwalem obietnic wyborczych bez pokrycia. To, co prezentujemy, jest możliwe do zrobienia w ciągu najbliższej kadencji."

I rzeczywiście, np. Park Żwirowisko na os. Prusa miał być i jest. Więc o co chodzi?
          • ibor25 Re: Program obywatelski 11.09.14, 11:08
            Budujecie program na obecnym "korycie", wykorzystujac miejska kase.
            Park Zwirowisko - tak, szlo to jak krew z nosa, ale bedzie akurat na wybory. Bedzie sie czym pochwalic.
            Sciezek rowerowych nie ma wzdluz Utraty i raczej nie bedzie.
            Przez 4 lata nic sie nie zmienilo.
            Budujac kawalek siezki rowerowej w miescie przed wyborami skazujecie sie na kpiny a nie wdziecznosc.
            Sam jezdzisz rowerem, po chodnikach rowniez, to zdajesz sobie sprawe z tego ze sa potrzebne.

Budujecie centrum kultury za 60 baniek majac gdzies potrzeby mieszkancow.
            Strasznie bogata gmina...

Nie ma wystarczajacej ilosci szkól, nie ma przedszkoli.

Nie ma dogodnego przejazdu w ciagu Dzialkowej, przecieliscie i zablokowaliscie pol miasta.
            Mozesz z tym polemizowac, ale fakty sa takie jak widac.
            Wlodarze na ostatnim spotkaniu z mieszkancami w tej sprawie nie popisali sie.

Wiesz czego oczekuja/potrzebuja mieszkancy?
            Nie pustych obietnic, nie programow wyborczych skleconych na kolanie po przeszukaniu forum w gazeta.pl i wpr24.pl.
            Oczekuja dzialan, konkretnych, namacalnych, takich ktore da sie zobaczyc, zmierzyc, poczuc.
            Zbudujcie szkoly, przedszkola, wiadukt nad torami, udroznijcie miasto, wspolpracujcie z powiatem, gminami, sejmikiem.

Dzieki za program, ambitny.
            • zibi-pruszkow Re: Program obywatelski 11.09.14, 11:24
              Na szybko nie ustosunkuję się do całej wypowiedzi, jednak chcę zaznaczyć, że nie jestem człowiekiem od gadania, co pokazał projekt WiFi. Był pomysł i został zrealizowany.
      • zibi-pruszkow Re: Program obywatelski 11.09.14, 09:25
        Bardzo wstępny szkic programu wyborczego:

1. Alternatywne źródła zaopatrzenia miasta w wodę.
        W 2010 roku pracowałem przy opracowaniu projektu zdalnego monitoringu i sterowania 3 studni głębinowych na terenie miasta Pruszkowa. Takich studni jest więcej. Należy zapoznać się z ich stanem faktycznym, wyprowadzić niezbędne modernizacje i wpiąć do jednego systemu monitoringu i sterowania. W przypadku niewystarczającej liczby studni głębinowych należy opracować projekty budowy nowych ujęć.
        2. Komunikacja miejska
        Z roku na rok mamy coraz lepszą komunikację miejską. Jednak nadal jest sporo do zrobienia w tym temacie. Zwłaszcza ostatnio przy częstych zmianach rozkładu jazdy KM/SKM autobus linii nr 1 nie jest z nimi skoordynowany.
        3. Uporządkowanie przestrzeni publicznej pod kątem miejsc parkingowych.
        Uporządkowując dzikie miejsca parkingowe uzyskamy lepsze ich wykorzystanie, dzięki czemu część z nich będzie można znów przywrócić do terenów zielonych.
        4. Udogodnienia dla niepełnosprawnych
        Wiele obiektów architektonicznych w Pruszkowie jest niedostępnych dla osób niepełnosprawnych ruchowo oraz matek z małymi dziećmi w wózkach. Tu dobrym przykładem jest SP nr 2.
        5. Wprowadzenie nowych technologii do przestrzeni publicznej miasta.
        Projekt bezpłatnego dostępu do sieci Internet to niewątpliwie wielki sukces. Należy go maksymalnie wykorzystać. Aktualnie oczekujemy na decyzję UKE w sprawie przyspieszenia transferu danych.
        6. Ścieżki rowerowe.
        Budowa ścieżki rowerowej wzdłuż Utraty.
        • kemot8 Re: Program obywatelski 11.09.14, 15:22
          > 6. Ścieżki rowerowe.

Ścieżki rowerowe, ale tylko z nawierzchniami bitumicznymi (lub nieutwardzonymi np. w parkach). W mieście powinny być określone standardy budowy dróg rowerowych, zgodnie z którymi projektowano by nowe i modernizowano stare ścieżki. Można przy tym wykorzystać gotowe rozwiązania: "(...) miasto Pruszków uzyskało do Biura Drogownictwa i Komunikacji m.st. Warszawy zgodę na korzystanie z opracowania Standardy projektowe i wykonawcze dla systemu rowerowego w m.st. Warszawie autorstwa TransEko sp.j." (źródło: siskom.waw.pl/pisma/?p=183 ). Niestety Pruszków z tego dokumentu nie korzysta.
          • zibi-pruszkow Re: Program obywatelski 11.09.14, 15:54
            O tym, że coś można zrobić lepiej wszyscy poza urzędnikami wiedzą. Prosty przykład. Aero2 od października 2012 roku ma transfer 512kbps, a u nas cisza. Dopiero pod koniec zeszłego roku zapytałem UKE czy możemy zwiększyć, odpowiedzią było abyśmy złożyli wniosek i tak wniosek o został złożony w styczniu, a ponieważ UKE obsługuje cały kraj, to czekamy wciąż w kolejce.
            Ponoć mamy w mieście różne kluby rowerowe, jak np. Zdrowy Rower itp, ale co z tego jak one poza organizacją symbolicznych imprez nic nie robią? Urzędnicy nic nie zrobią, potrzebni są ludzie, którzy ich przypilnują, Tacy jak ja w temacie WiFi. I dlatego powinniście na mnie głosować.
    • follow A proszę: 10.09.14, 21:55
      forum.gazeta.pl/forum/w,132,132201300,132230469,Re_Poszerzenie_Al_Jerozolimskich_kiedy_.html
      I ścieżkę rowerową wzdłuż WKD (przynajmniej w granicach Pruszkowa) proszę mi obiecać. :-)
      • stary_pawian Re: A proszę: 10.09.14, 22:21
        Witam
        Może też połączenie ścieżki rowerowej Powstańców z Armii Krajowej wzdłuż Wojska Polskiego?
        Pisałem kiedyś by dać mi farbę i pędzel, a sam wymaluję ścieżkę wzdłuż chodników na WP. Ruch pieszych tam "żaden", a chodniki owszem szerokie.
        • zibi-pruszkow Re: A proszę: 11.09.14, 09:37
          Pawianie Twoje słowa zostały wysłuchanie i w czyn obrócone. Link do przetargu na realizację przedmiotowej ścieżki: umpruszkow.bip.org.pl/?tree=przetarg&typ=wyniki&id=1583
          • stary_pawian Re: A proszę: 25.09.14, 20:33
            zibi-pruszkow napisał:

> Pawianie Twoje słowa zostały wysłuchanie i w czyn obrócone. Link do przetargu na realizację przedmiotowej ścieżki: umpruszkow.bip.org.pl/?tree=przetarg&typ=wyniki&id=1583

Witaj Zibi

Czy przypadkiem nie tu jest "pies pochowany" ?
            Przetarg na 300 m białej kreski i mniej więcej 6 znaków "rowerków" z szablonu?
            Teraz Urzędnicy (majestat) będą przez parę tygodni lub miesięcy rozpatrywać oferty. Wygra najtańsza i kreska i symbole zostaną wymalowane za ? zł na śniegu.
            Rozumiem, że wydatki miasta podlegają prawu o zamówieniach publicznych.
            A nie dało by się zrobić tak, że Urząd Pracy - w ramach prac interwencyjnych - bierze dwóch bezrobotnych, daje im po 200 zł, pędzel, dwa (no niech będzie trzy) wiaderka farby i szablony?
            Założę się, że ten kawałek oblecą w 2 godziny i jeszcze zdążą pójść na piwo (mam nadzieję, że po wymalowaniu prostej :) ).
            Piszę TYLKO o tym kawałku Woj. Polskiego do Al. Niepodległości. Co tam przebudowywać?
            • zibi-pruszkow Re: A proszę: 25.09.14, 23:13
              Pawianie prace przy ścieżkach rowerowych już się rozpoczęły, więc śnieg to przykryje już gotową ścieżkę rowerową.
              Nie zgłębiałem tematu tej ścieżki, jednak z własnego doświadczenia wiem, że w przypadku remontów dróg i ciągów pieszo-rowerowych przeprowadza się konserwację biegnących wzdłuż tych duktów instalacji. Możliwe, że i tym razem jest podobnie.
              • stary_pawian Re: A proszę: 02.10.14, 20:55
                Witaj Zibi
                Nie miałem na myśli zrywania chodnika czy przekopywania al. WP.
                Myślałem tylko o pomalowaniu na tym - praktycznie nieużywanym chodniku - białej linii oddzielającej pieszych od cyklistów (każdy albo prawie każdy jest i jednym, i drugim)
                • zibi-pruszkow Re: A proszę: 02.10.14, 21:33
                  Powiem Ci Pawianie, że mi także wiele rzeczy wydaje się bardzo prostych, jednak gdy przychodzi do realizacji czesto piętrzą się problemy, oczywiście ze wszystkimi sobie radze, jednak to co miało zająć miesiąc czasu, trwa już pół roku i końca nie widać.
      • zibi-pruszkow Re: A proszę: 11.09.14, 09:36
        Z Alejami jest problem gruntów, właściciele nie chcą oddać. Jednak w Warszawie wywłaszczono właściciela działki przy ul. Powstańców Śląskich, a ostatnio na Domaniewie gmina Brwinów wywłaszcza niepokornego właściciela. Także może to jest droga do poszerzenia Alei Jerozolimskich u wlotu do Pruszkowa.

Osobiście wolałbym ścieżkę rowerową wzdłuż Utraty, ale i wzdłuż kolei WKD dopisze do programu.
        • follow Re: A proszę: 26.09.14, 13:56
          Nie chodzi mi ani o "słynne" poszerzenie przy Zniczu, ani o to poszerzenie o którym jest mowa w tekście (to oczywiście w jakiejś perspektywie też, ale to grubsza sprawa poza zasięgiem miasta) ale o fragment dotyczący połączenia Dolnej z Piastowską/Tysiąclecia. Tam zdaje się też są problemy własnościowe, ale gdzie ich nie ma? A łącznik i ucywilizowanie wyjazdu z Malich jest i w kompetencji, i interesie miasta i mieszkańców (a nie powiatu czy tam województwa). Zresztą patrz zalinkowany post humptyangela.

Myślę, że poważne potraktowanie tej sprawy (tylko co miałoby to znaczyć na miesiąc przed wyborami?) może się spotkać z zainteresowaniem/uznaniem wszystkich (zmotoryzowanych) mieszkańców dzielnicy którzy od lat nadkładaja kilka kilometrów za kazdym razem gdy chcą przeciąć Jerozolimskie (albo wbrew prawu skręcają w lewo z Dolnej).

Na początek może wartio by było sprawdzić jak to faktycznie jest z regulacjami prawnymi o których pisze humptyangel, gdyż wydaje się, że skręt w lewo z Dolnej możnaby zrealizować naprawdę szybko i bez specjalnej straty dla przepustowości Jerozolimskich.

Co do ścieżki rowerowej to w tej części w której Utrata i WKD przebiegają równolegle dla sprawnej komunikacji wystarczy oczywiście jedna scieżka. Pisałem o WKD, bo to część szerszego projektu ciagu rowerowego z Grodziska do Warszawy, której realizacja coś nie bardzo idzie, ale Pruszków mógłby "wyjść przed szereg" i swoją część zrealizowac (z korzyścią dla sowich mieszkańców).

Oczywiście jest tez mozliwość że cąły projekt zostałby dofinansowany z nowych programów europejskich które podobno mają stawiać właśnie na "regionalne" projety, ale tym też musiałby się ktoś zająć.

PS. Tak, poważna deklaracja (może poparta wstępnym rozeznaniem w temacie?) zajęcia się tymi dwoma zagadnieniami chyba mi wystarczy aby na deklarującego zagłosować. Może nie mi jednemu.
          • zibi-pruszkow Re: A proszę: 26.09.14, 15:12
            Sprawa wyjazdu z Malich jest mi ogólnie znana, jednak nie znam się na drogownictwie, nie znam nawet dobrze tej okolicy, jedynie w Tesco bywam czasami, ostatnio zresztą sporadycznie. Z powyższych powodów, a także mając na uwadze fakt, że nie obiecuję gruszek nie wierzbie, sprawą wyjazdu z Malich zająć się nie będę w stanie.

Natomiast ścieżka rowerowa jest w zakresie moich codziennych zainteresowań, i ten temat, obok innych wymienionych w programie, będzie mi bliski.
    • stary_pawian Re: Program obywatelski 10.09.14, 22:53
      zibi-pruszkow napisał:

Wszyscy znamy perypetie płk. Olkowicza, który "nadużył stanowiska" płacąc ka
      > rę za niepełnosprawnego i ma teraz kłopoty. Ja kłopotów nie chcę i skupiam się
      > na problemach miasta.
      Witaj Zibi
      Kłopotów nie chcesz to może nie kandyduj.
      Czego chcesz? Wygodnej posadki?
      Albo chcesz coś dobrego zrobić i mieć kłopoty ale i poparcie ludzi (kłopoty "urzędnicze", poparcie realne), albo nie masz "kłopotów urzędniczych" i "skazujesz płk. Olkowicza" i co dalej?
      Podołasz?
      • kk.nn Re: Program obywatelski 10.09.14, 23:39
        sciezke na powstancow proponuje zaorac tyle dziur i niefachowych laczen ze srubki od roweru odpadaja
        • zibi-pruszkow Re: Program obywatelski 11.09.14, 09:39
          W kilku miejscach bym ją poprawił i niech zostanie.
      • zibi-pruszkow Re: Program obywatelski 11.09.14, 09:38
        Namawianie do czynu zabronionego jest przestępstwem.
        • stary_pawian Re: Program obywatelski 13.09.14, 22:14
          zibi-pruszkow napisał:

> Namawianie do czynu zabronionego jest przestępstwem.
          Witaj Zibi
          Do jakiego czynu zabronionego Cię namawiam?
          Namawiam Cię do MYŚLENIA nawet wbrew "prawu".
          Zdrowy rozsądek, myślenie na najniższych szczeblach może będą w stanie zmienić prawo ogólnie nam panujące na bardziej sensowne.
          Ale jak wolisz nie mieć kłopotów?

Taka moja prowokacja.
    • varsovinn Re: Program obywatelski 11.09.14, 16:05
      A ja bym w tym mieście poparł każdego kto zadeklarowałby i doprowadził do likwidacji (lub ograniczenia do obsługi monitoringu miejskiego) straży miejskiej. Pieniądze te powinny być przekazane policji na zwiększenie ilości szeregowych policjantów i zwiększenie patroli w mieście.
    • hicc-ups Re: Program obywatelski 11.09.14, 17:56
      Propozycja programu na podstaiwe Pana wcześniejszych wpisów:

1. Poprawa współpracy z województwem i powiatem, żeby nie było, że 'prezydent Starzyński odpisze: "inicjatywa piękna, godna naśladowania i pochwały, ale drogi nie nasze - WP zarządza ZDW, a Prusa i AK są powiatowe" ... i na tym temat zakończony.' - forum.gazeta.pl/forum/w,132,126948716,127074810,Re_kolejny_wypadek_na_skrzyzowaniu_Plantowa_WP.html

2. Walka z nielegalnymi reklamami i ogłoszeniami na słupach: 'czy straż miejska lub inne odpowiedzialne za utrzymanie porządku w mieście służby nie mogłyby rozwiązać tego problemu?' - forum.gazeta.pl/forum/w,132,118231351,118231351,ogloszenia_na_slupach_energetycznych.html

3. Zwiększenie liczny nocnych patroli straży miejskiej: 'a mosci nam panujacy waszmosc prezydent po raz kolejny robi z siebie pajaca, gdzie on widzial po zmroku patrole strazy miejskiej???' - forum.gazeta.pl/forum/w,132,86649160,86649293,Re_Chuligani_na_Lipowej_co_robi_miasto_.html i forum.gazeta.pl/forum/w,132,83933719,83935676,naiwniak_czy_idiota_.html

4. Pozyskiwanie dotacji z UE: 'tak, cała Polska potrafi zadbać o swoje tyłki i ubiegać się o dotację, a nasi włodarze jak widać nie umieją, gdyż wyznają jakąś dziwna arytmetykę, z której wynika, że 100% z kredytu jest mniejsze niż 75% z kredytu i 25% z dotacji, chyba czas wrócić do szkoły, i to na poziomie podstawowym.' - forum.gazeta.pl/forum/w,132,130653189,130711567,Re_jak_Starzynski_pozyskuje_fundusze_z_UE.html

5. Ochrona zabytków i miejsc historycznych na terenie miasta: 'pojawia się w tym miejscu pytanie: kto pozwolił na kilkuletnie niszczenie obiektu zabytkowego w centrum miasta? czemu dopiero teraz władze się tym zainteresowały?' - forum.gazeta.pl/forum/w,132,118508143,118546651,Re_Centrum_kultury_w_Porcelicie_.html

Startuje Pan z list ugrupowania, które tak Pan krytykował?
      • zibi-pruszkow Re: Program obywatelski 11.09.14, 19:27
        Zdania wyrwane z kontekstu, dodatkowo sprzed kilku ładnych lat ... w Pruszkowie rządzi SPP, PiS i PO, i tylko SPP nie daje legitymacji, tam po prostu można robić to na czym dana osoba się zna, bo nikt z nas na wszystkim się nie zna.
        • varsovinn Re: Program obywatelski 12.09.14, 14:19
          I tu tkwi sedno sprawy. ?Zdania wyrwane z kontekstu, dodatkowo sprzed kilku ładnych lat?, czyli modyfikujesz swoje zdanie w zależności od oczekiwanych profitów. Dodatkowo cały wątek można streścić: powiedzcie ludziska, co Wam obiecać żebyście na mnie głosowali. Trochę to niepoważne, nie sądzisz? Mieszkając tyle lat w Pruszkowie nie masz wizji zmian i wiedzy o potrzebach społeczności? A jaką ludzie, potencjalni wyborcy, mają gwarancję, że miesiąc, dwa, po wyborach znowu nie doznasz objawienia i nie zrobisz kolejnej wolty, bo zmieni Ci się sposób postrzegania miasta i jego włodarzy. Żadnej, po prostu będziesz głosował i meczał jak inne owce w stadzie. Poza tym nie jest tak jak mówisz, że tylko SPP nie daje legitymacji, bo z tego, co wiem może równie dobrze startować z list innych partii, jako kandydat niezrzeszony. A jak uważasz, że masz dobry program to, czemu nie zaryzykujesz startu na własną rękę - wiem, że jest to odrobinę trudniejsze i wymaga trochę więcej wysiłku niż wchodzenie na czyichś barkach, ale może warto zweryfikować swoje poparcie. Zwłaszcza, gdy teraz okręgi są jednomandatowe masz ?tylko? 4 ? 5 kontrkandydatów do pokonania, (ale za to w swoim okręgu w którym ludzie Cię znają, a nie z okręgu wskazanego przez zarząd).
          • zibi-pruszkow Re: Program obywatelski 12.09.14, 15:48
            Cóż, są ludzie, którzy całe życie w jednym miejscu tkwią i tacy co się rozwijają, zdobywają doświadczenie i działają. Sądzę, że projektem WiFi pokazałem, że jestem osobą skuteczną, osiągającą postawione sobie cele.

Niestety Twoje wszelkie rady na temat założenia własnego komitetu są jak najbardziej cenne, ale niestety już nieaktualne, gdyż poniedziałek był ostatnim dniem rejestracji komitetów wyborczych.

Nie jest też tak, że startuję tam gdzie mnie zarząd posłał. Mieszkam na os. Staszica, a znajdę się na liście os. Prusa. Ponieważ mieszkam tu już kilkadziesiąt lat, wiem, że oba osiedla mają te same problemy z brakiem wody czy brakiem miejsc do parkowania.

Zapraszam do obejrzenia spotu: www.youtube.com/watch?v=70vunaQji38
            a także na profil na fb: www.facebook.com/sppzbigniewbednarek
            • tomekf76 Re: Program obywatelski 12.09.14, 20:15
              Zibi, znowu WIFI ? daj na luz. Wiemy wiemy wiemy.
              Mówisz, że zdania wyrwane z kontekstu i do tego stare... zdania, które krytykowały "władzę" .
              Jednak 25 marca tego roku piszesz wprost, że nie należysz do ptaków, które własne gniazdo kalają... napisałeś to w wątku zapowiadającym Twoje wstąpienie do SPP, ja rozumiem to jak varsovinn, potwierdzasz, że będziesz tańczył jak Ci zagrają a to już jest smutne. Przynajmniej przed wyborami bym zachowywał na Twoim miejscu przynajmniej pozory.
              • zibi-pruszkow Re: Program obywatelski 13.09.14, 09:11
                I znów zdanie wyrwane z kontekstu.
                Pisałem, że nie będę punktował błędów, bo to nic nie da, lepiej zacząć to poprawiać.
                Jaki byłby sens robienia do własnego gniazda jak sroka? Żaden!
                Jeszcze raz zaznaczam, pokazałem, że jestem osoba skuteczną. Rozumiem, że projekt WiFi to za mało, dla takich osób jak Ty czy varsovin powinienem mieć zrealizowane projekty z drogownictwa, budownictwa i podróży kosmicznych :)
                • tomekf76 Re: Program obywatelski 13.09.14, 10:06
                  Ok, to teraz następne Twoje słowa pewnie też stwierdzisz, że wyrwane z kontekstu :D

" Zbigniew B.? 6 miesięcy temu

Miejski Internet powstał jako tzw. "kiełbasa przedwyborcza", naprędce ustalone lokalizacje hot-spotów na obiektach należących w większości do miasta, bez żadnego ładu i składu, regulamin pisany na kolanie - do którego nie da się podchodzić nieswobodnie, gdyż jego treść to jeden wielki bełkot, a dość duża awaryjność sieci (podczas pisania tego materiału nie mogłem uzyskać połączenia z hot-spotem na boisku przy Helenowskiej), sprawiają, że korzystanie z tego cuda technologicznego jest dobrym dowcipem."

Nie będę komentował powyższego tekstu bo ktoś może uznać, że się znęcam ;)
                  • zibi-pruszkow Re: Program obywatelski 13.09.14, 18:42
                    Miało nie być więcej o WiFi, ale skoro sobie tego życzysz.

Zapraszam do lektury tekstu: www.idg.pl/news/88156/livebox.neostrada.tp.w.nowym.wcieleniu.html

Ten tekst, zgodnie z rankingiem przeczytało ponad 67 tys. osób, czyli więcej niż Pruszków ma mieszkańców. A ranking masz tu: www.pcworld.pl/news/104463/Najpopularniejsze.najlepsze.najciekawsze.materialy.na.witrynach.IDG.edycja.2006.html

Ale do rzeczy. W tekście na pruszkowmowi.pl wspomniałem o kilku niedociagnięciach w naszym WiFi, w tekście opublikowanym w serwisie pcworld.pl punktowałem Liveboxa. Możesz uznać, że w obu artykułach pastwię się nad realizatorami tych projektów, jednak zamysł był dokładnie inny. Nikt z nas, a tym bardziej realizatorzy tych projektów nie są omnibusami, nie znają się na wszystkim. I dzięki tam artykułom, mają okazje poznać zdanie osoby, która posiada nie tylko i doświadczenie i wykształcenie w tym kierunku - jestem autorem dwóch prac dyplomowych na Politechnice Warszawskiej, obie poświęcone technologii WiFi, współpracując z IDG miałem okazje testować najnowsze zabawki zanim pojawiły się na rynku.

Ale wróćmy do Twojego postu. Czy nie zgadzasz się z którymś stwierdzeniem zawartym w cytowanym fragmencie artykułu, którego jestem autorem?
                    • z-zespolem-downa Re: Program obywatelski 13.09.14, 21:15
                      Czyli od 2006 roku nic nie napisałeś?
          • stary_pawian Re: Program obywatelski 13.09.14, 22:28
            !!!!
    • hicc-ups Re: Program obywatelski 14.09.14, 12:48
      Znalazłem bardzo podobny temat z 2009 roku. Ówczesny radny napisał:
      "Zapraszamy do odwiedzenia naszej strony i napisania swoich propozycji tematów dotyczących kierunków rozwoju Pruszkowa. Wszystkie propozycje i opinie są mile widziane i będą szczegółowo przez nas analizowane."

Pana odpowiedź była następująca:
      "Widze ze polubil pan lenistwo i to do ktorejs potegi, zgodnie z filozofia: wyborcy wybiora, wyborcy program napisza i wreszcie wyborcy ze swoich podatkow oplaca moja ciepelka posadke. gdyby wykazal sie pan odrobina kreatywnosci, zwlaszcza teraz, majac w najblizszych planach wybory i przedstawil wlasne pomysly do publicznej analizy, to bylby jakis plus, a tak to masz pan, panie radny duzego minus."

Wpisy można znaleźć tutaj: forum.gazeta.pl/forum/w,132,102224870,,Plan_Komisji_Rozwoju_na_rok_2010.html?v=2

W 2009 roku zwrócenie do się do użytkowników forum o pomysły jest lenistwem i brakiem kreatywności. Teraz jest to działanie obywatelskie.

Obejrzałem filmik, można z niego wywnioskować, że Pana grupą docelową są kaczki ;-) Jeśli chce Pan dotrzeć do ludzi to na początek polecam poprawę literówki w końcówce - jest Bdnarek zamiast Bednarek.
      • zibi-pruszkow Re: Program obywatelski 14.09.14, 15:53
        Dziękuję za zwrócenie uwagi, materiał poprawiony pod linkiem: youtu.be/lZ6OAMPR57A

Radny Sebastian to była barwna postać, wszyscy pamiętamy jego "vafancollo" czy jakoś tak.
      • varsovinn Re: Program obywatelski 16.09.14, 23:09
        Czyli jednak chorągiewka :) . A kandydowanie pod szczytnymi hasłami "epokowych" zmian w Pruszkowie z ramienia ugrupowania które przez ostatnie lata (mimo gigantycznego potencjału) sprowadziło nasze miasto do poziomu głębokiej prowincji jest niczym kandydowanie z hasłami dekomunizacji i rozliczenia poprzedniego ustroju pod sztandarem SLD.
        • zibi-pruszkow Re: Program obywatelski 19.09.14, 11:34
          Chorągiewka zmienia poglądy jak wiatr zawieje, natomiast ktoś kto w drodze zdobywania doświadczenia w ciągu 5 lat zmieni zdanie to raczej efekt ewolucji, ale jak wolisz.

Natomiast nazywanie Pruszkowa głęboka prowincją to jakieś nieporozumienie. Mam nowe osiedla mieszkaniowe, SKMke, komunikację miejską - kilka rzeczy bym w niej poprawił ale faktem jest że ona jest i funkcjonuje. Mam piękne parki, miejsca rekreacji zdobywające wyróżnienia. Oj, chyba ktoś z domu noska nie wystawił od kilku ładnych lat.
          • wlacz_sie_w_pruszkow Re: Program obywatelski 30.09.14, 10:06
            zibi-pruszkow napisał:

> Chorągiewka zmienia poglądy jak wiatr zawieje, natomiast ktoś kto w drodze zdob
            > ywania doświadczenia w ciągu 5 lat zmieni zdanie to raczej efekt ewolucji, ale
            > jak wolisz.
            >
            > Natomiast nazywanie Pruszkowa głęboka prowincją to jakieś nieporozumienie. Mam
            > nowe osiedla mieszkaniowe, SKMke, komunikację miejską - kilka rzeczy bym w niej
            > poprawił ale faktem jest że ona jest i funkcjonuje. Mam piękne parki, miejsca
            > rekreacji zdobywające wyróżnienia. Oj, chyba ktoś z domu noska nie wystawił od
            > kilku ładnych lat.

Panie Zbigniewie i dziwnym trafem tuż przed wyborami przechodzi Pan z SLD do SPP ? Przecież niedawno sam Pan się chwalił na WPR24, że przeszedł do SPP bo trzeba bratać się ze zwycięzcami, więc proszę tu nie pisać o jakimś "dojrzewaniu". Jest to po prostu zmiana poglądów na zawołanie. No niestety dużo osób już się na Panu poznało że za Prezydentem to by Pan w ogień skoczył i ślepo jest Pan w niego zapatrzony. Proszę nabrać do tego trochę dystansu bo z tego co Pan pisze to w Pruszkowie jest idealnie, więc po co zadaje Pan pytanie co zmienić? Wpiszcie po prostu do swoich obietnic, że po prostu nie pozwolicie żeby ktoś zniszczył tak idealnie zarządzane miasto...
            • zibi-pruszkow Re: Program obywatelski 30.09.14, 14:33
              wlacz_sie_w_pruszkow napisał(a):

> Panie Zbigniewie i dziwnym trafem tuż przed wyborami przechodzi Pan z SLD do SP
              > P ?

Nie wiem, jakie zioła tam jaracie, ale nigdy nie należałem do żadnej partii, ani PO, ani PiS, ani SLD. Na facebooku takie same brednie wypisujecie, oto tylko krótki fragment:

Włącz się w Pruszków: ... chcemy budowy ulicy. Będziemy patrzeć władzy na ręce ...

Zbigniew Bednarek: Akurat budowa ulic, remont już istniejących, idzie całkiem sprawnie ... Proszę podać przykład, o jaką ulicę chodzi?

Włącz się w Pruszków:Panie Zbigniewie proszę poczytać posty zamieszczone poniżej. Dziury na ulicach były przykładem, ale swoją drogą proszę nie kłamać że mamy super drogi bo wystarczy wejść na jakikolwiek portal związany z Pruszkowem i poczytać co ludzie piszą.

Zbigniew Bednarek: Prosiłem o podanie przykładu, a Pan odsyła mnie do portali. Przepraszam, ale taka forma dyskusji mi nie odpowiada. Rozmawiamy o konkretach albo wcale.

Włącz się w Pruszków: Panie Zbigniewie to Pan kandyduje nie my, więc dlaczego mamy Pana przekonywać ...Dlatego uczepił się Pan teraz tych dróg ...

Normalnie ręce opadają. Mam nadzieję, że ten profil jakiś gimnazjalista prowadzi, bo jeżeli taki tok rozumowania reprezentują wyborcy, to może warto rozważyć wycofanie się z tej całej kampanii
    • tom05800 Re: Program obywatelski 28.09.14, 23:41
      Program obywatelski według SPP. Rządzić z każdym, zerwać koalicje a potem zwalić na niego winę za nieudane 4 lata dla Pruszkowa. SPP to taki PSL z każdym ma zdolność koalicyjną, tylko w pozyskiwaniu funduszy skuteczność ZEROWA!
      • zibi-pruszkow Re: Program obywatelski 29.09.14, 12:13
        Jedno się nie zgadza, PSL nigdy nie miał większości w Sejmie, SPP ma większość już drugą kadencję.
        • tom05800 Re: Program obywatelski 30.09.14, 16:51
          Bo w sejmie tylu nie da się przekupić stanowiskami, ale już w samorządzie łatwiej :)
          • zibi-pruszkow Re: Program obywatelski 30.09.14, 17:08
            Pomijając już wszelkie zarzuty, których i tak nikt nie jest w stanie udowodnić, arytmetyka jest prosta, skoro w Pruszkowie większość mieszkańców pozostaje ta sama to SPP z prezydentem Starzyńskim ma wciąż większość, a to oznacza, że każdy kto chce cokolwiek zrobić powinien się przyłączyć i zacząć działać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka