Dodaj do ulubionych

będzie fontanna na placu przy ul.Kraszewskiego:-)

29.05.07, 19:14
Taką informację przeczytałem w najnowszym papierowym wydaniu "Kuriera
Południowego".

Fontanna (oraz ławki) ma być zlokalizowana na terenie skweru przy biblotece
powiatowej i miejskiej.

Informacja oparta jest na podstawie wypowiedzi z konferencji prasowej z
Prezydentem Starzyńskim.

Mam nadzieję, iż Urząd Miasta Pruszków przedstawi projekt mieszkańcom
Pruszkowa do konsultacji tak jak zostało to przeprowadzone w Ursusie.
Pozdrawiam
wpr2006

KONSULTACJE W URSUSIE:
"Fontanna przy Zagłoby
W roku 2004 powstał pomysł wybudowania fontanny dla mieszkańców
osiedla "Niedźwiadek", które to do niedawna określane było mianem 'pustyni".
Nie było parków, zieleń posadzona przy okazji budowania domów wielorodzinnych
rosła zbyt wolno. Zarząd Dzielnicy Ursus m. st. Warszawy na wniosek radnych
oraz mieszańców zlecił opracowanie koncepcji fontanny i parku u zbiegu ulic:
Wojciechowskiego Czechowicza i Jagiełły.
W 2006 r. wykonawca wyłoniony w przetargu rozpoczął, a w czerwcu zakończył
prace przy budowie fontanny - koszt budowy zgodnie z zawarta umową to
571.020,50 zł.
Podczas tegorocznych letnich upałów dzieci chętnie korzystały z ochłody, jaką
dają strumienie wody."
Żródło:www.ursus.warszawa.pl/inwestycje.php?kat=80
Obserwuj wątek
    • wpr2006 Re: będzie fontanna na placu przy ul.Kraszewskieg 29.05.07, 19:19
      Dodam, iż fontanna jest też podświetlana. A oto fotogaleria zdjęć fontanny w
      Ursusie:
      www.ursus.warszawa.pl/inwestycje/80/big/Fontanna.01.JPG
      www.ursus.warszawa.pl/inwestycje/80/big/Fontanna.02.JPG
      www.ursus.warszawa.pl/inwestycje/80/big/Fontanna.03.JPG
      www.ursus.warszawa.pl/inwestycje/80/big/Fontanna.04.JPG
      www.ursus.warszawa.pl/inwestycje/80/big/Fontanna.05.JPG
    • burza_gradowa Re: będzie fontanna na placu przy ul.Kraszewskieg 29.05.07, 19:41
      Szkoda tylko, ze fontanny nie są juz dzielami sztuki... pare rurek, ciekawe
      rozwiazanie techniczne, ze woda sobie tam plumka smiesznie.. tak wygladaja
      fontanny budowane obecnie. Czy to zlote tarasy czy arkadia czy inne centra.. czy
      budynek Fostera..jak mu tam.. no ten przy placu Pilsudskiego. Sa sympatyczne..
      ale jakiej by wartosci nabraly te miejsca gdyby te fontanny reprezentowaly cos
      wiecej niz mysl techniczna.. jednym slowem ja bym sobie wyobrazala konkurs,
      artysci zasiedliby w jury i wtedy to rozumiem..
      taka fontanna we wrocławiu .. mozna ja lubic lub nie ale jest ciekawa,
      zapamiętywalna..chcialabym czegos takiego w pruszkowie.. do konkursu sama bym
      sie chetnie zgłosila:)
      • magister11 auuuuuuuuuuuu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !! 29.05.07, 20:11
        yes, yes, yes!!! widać prezydentowi zależy na następnej kadencji (i nie
        tylko). Bez wątpienia to krok we właściwym kierunku! :-)
        • magister11 Re: auuuuuuuuuuuu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !! 29.05.07, 20:15
          ...a za parę lat rozbudują budynek biblioteki, przeszklą, zrobią mini ogród
          botaniczny na dachu oraz ogród zimowy wewnątrz i będzie Pruszkowski mini-BUW, a
          Pruszków będzie piękny! :-)

Jeszcze mogą puścić taki sztuczny mini potok wodny wzdłuż Kraszewskiego -
          widziałem coś takiego kiedyś na pewnym rynku miejskim (gdzie nie było bydła) i
          było to rewelacyjne...ale to już w następnej perspektywie finansowej UE (2013-
          2020)
          • zwierz.alpuhary Re: auuuuuuuuuuuu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !! 29.05.07, 21:45
            > ...a za parę lat rozbudują budynek biblioteki, przeszklą, zrobią mini ogród
            > botaniczny na dachu oraz ogród zimowy wewnątrz i będzie Pruszkowski mini-BUW, a
            >
            > Pruszków będzie piękny! :-)

no dobra, a co z ludźmi, którzy tam mieszkają?
            • magister11 Re: auuuuuuuuuuuu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !! 30.05.07, 14:16
              > no dobra, a co z ludźmi, którzy tam mieszkają?

Jak to co?

Będą sobie spacerować po ogrodzie na dachu biblioteki, będą mieli nareszcie cos
              ładnego w zasięgu.

(miałem na mysli rozbudowę biblioteki w poziomie, a nie w pionie - oczywiście
              cały ten budynek będzie musiał mieć ładnie odnowiona fasadę) :-)
        • z.bednarek Re: auuuuuuuuuuuu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !! 11.07.07, 15:09
          masz nieswieze informacje, skowronki na dachu spiewaja, ze prezydent konczy
          zabawe w polityke po tej kadencji, ponoc ma dosc.
    • paca57 Re: będzie fontanna na placu przy ul.Kraszewskieg 29.05.07, 21:37
      Z tego co wiem plac ten jest własnością prywatną. Miasto nie zwróciło i nie
      uregulowało sprawy z właścicielem, który ze względu na podeszły wiek nie ma
      siły walczyć o swoje. I znowu jakoś tak wyszło że się czepiam władzy w obronie
      posiadaczy zamiast cieszyć się że będzie ładnie. A tak przy okazji polecałbym
      małe ćwiczenie wyobrażni: wyobrażam sobie że ten plac jest mój (ile może być
      wart )i nie mogę go dostać z powrotem. Jakie uczucie rodzi się przy takiej
      zabawie ?
      • sqz Re: będzie fontanna na placu przy ul.Kraszewskieg 29.05.07, 22:02
        Wiesz moze mam glupie podejscie ale wg mnie miasto nie powinno oddawac tego
        placu. Powinno zaplacic rozsadne odszkodowanie bylemu wlascicielowi i na tym
        powinna zakonczyc sie sprawa . Ogolnie powiem tak jestem przeciwny zwracaniu
        nieruchomosci i to bez wzgledu kto byl poprzednim wlascicielem .Miasto powinno
        wyplacic odszkodowanie za utracone mienie i tyle .
        • paca57 Re: będzie fontanna na placu przy ul.Kraszewskieg 29.05.07, 22:27
          Podobno zaproponowano bony reprywatyzacyjne tylko że nie ma ustawy która
          umożliwiłaby realizację. Sprawę znam wyrywkowo od brata tej osoby.
        • zerozeroseven Re: będzie fontanna na placu przy ul.Kraszewskieg 30.05.07, 09:34
          > Ogolnie powiem tak jestem przeciwny zwracaniu
          > nieruchomosci i to bez wzgledu kto byl poprzednim wlascicielem. Miasto
          > powinno wyplacic odszkodowanie za utracone mienie i tyle .

Bardzo... bardzo uargumentowana wypowiedź ;-)

Bez obrazy, ale dlaczego to niby państwo ma mieć prawo zagrabiania ludziom ich
          własności? Nie wystarczy, że płacimy podatki? Czy mamy jeszcze drżeć, że
          przyjdzie urzednik i zakomunikuje mam żebyśmy się wynosili, bo akurat chce na
          naszej działce zrobić fontannę? Nie rozumiem tego. To się nazywa poszanowanie
          prawa i własności prywatnej czy nacjonalizacja? Ja proponuję jeszcze
          rozkułaczyć właścicieli działek powyżej 200 m2 oraz przywrócić mieszkańcom
          Osiedla Staszica i okolicznych blokowisk zielonych terenów Ostoji i Komorowa
          poprzez wysiedlenie zamieszkałych tam burżujów na Bąki (niech tam dla odmiany
          coś zagospodarują).

Urrrrra! Lenin wiecznie żyw! ;-)
          • mysza63 Re: będzie fontanna na placu przy ul.Kraszewskieg 30.05.07, 10:58
            Myślę, że chodziło o tereny, które w wyniku historii (bez względu na to, co o tej historii się myśli) stały się jakgdyby dobrem publicznym.

No wyobraź sobie, że teraz zgłasza się spatkobierca Łazienek Warszawskich, Wilanowa, parku Saskiego i mówi wynosić mi się ludeczkowie bo to moje.

Albo ktoś sobie przypomni, że ten kawałek ulicy to był własnością jego dziadka i zrobi szlabany.

Dużo łatwiej moim zdaniem byłoby też z prywatnymi kamienicami. Po diabła miasto ma budować nowe skoro lepiej byłoby zapłacić UCZCIWE pieniądze właścicielowi. Oczywiście nie pod przymusem ale może ktoś wolałby dostać forsę za kamienicę i np. domek w Komorowie sobie kupić i nie użerać się z lokatorami. Sporo osób mieszkających w tych czynszówkach chętnie wykupiło by mieszkania ale właśnie ze względu na nieuregulowaną do końca sytuację własnościową nie może.
            • mysza63 Re: będzie fontanna na placu przy ul.Kraszewskieg 30.05.07, 11:00
              Co do fontanny to popieram Burzę. Niech będzie ale na miłość Boską jakaś ładna, np. stylizowana coby do deptaka pasowała. A nie jakiś Narcyz, któremu z rurki sika. Choć on nie taki całkiem tragiczny. No i oczywiście musi być zadbana, żeby się nie rozpadła jak to w parku Sokoła.
              • magister11 Re: będzie fontanna na placu przy ul.Kraszewskieg 30.05.07, 11:06
                mysza63 napisała:

> Co do fontanny to popieram Burzę. Niech będzie ale na miłość Boską jakaś ładna
                > , np. stylizowana coby do deptaka pasowała. A nie jakiś Narcyz, któremu z
                rurki
                > sika. Choć on nie taki całkiem tragiczny. No i oczywiście musi być zadbana, że
                > by się nie rozpadła jak to w parku Sokoła.
                >

Masz rację i rację ma wpr2006 - miasto powinno teraz zaproponowac mieszkańcow
                kilka ciekawych wariantów - moze mały konkurs projektów.

Ten skwerek to może być perełka, ale trzeba go dobrze wykorzystać, bo przeciez
                w P. wielu takich miejsc już nie będzie...nie skopcie tego urzędnicy!
                • magister11 Re: będzie fontanna na placu przy ul.Kraszewskieg 30.05.07, 11:08
                  Podobne super miejsce mogłoby być na terenie ogródka należącego do ogrodzonego
                  (znów te płoty w centrum!!) budynku koło sądu - tam gdzie jest fontanna z
                  bocianem...ale chyba starostwu (właścicielowi) nie zalezy specjalnie na lepszym
                  wykorzystaniu tego bardzo atrakcyjnego lokalizacyjnie terenu...a szkoda taki
                  potencjał marnować....
                  • piastovka Re: będzie fontanna na placu przy ul.Kraszewskieg 30.05.07, 12:45
                    teraz czekam na wizualizację fontanny.tak jak w Ursusie zrobili.tam mieszkańcy
                    Ursusa współdecydowali o wyglądzie fontanny.
            • zerozeroseven Re: będzie fontanna na placu przy ul.Kraszewskieg 30.05.07, 21:28
              To co proponujesz i sqz także, to niebezpieczny relatiwizm. Podważa on jeden z fundamentów ładu
              społecznego jakim jest nienaruszalne prawo własności i może prowadzić do niebezpiecznych
              precedensów o trudnych do przewidzenia skutkach. Próby jego obalenia miały miejsce w poprzednim
              ustroju i doprowadziły między innymi do tego, że osiemnastowieczne dwory przerobiono w dobrej wierze
              na pegieerowskie chlewnie. ;-)
          • sqz Re: będzie fontanna na placu przy ul.Kraszewskieg 30.05.07, 20:39
            Panstwo caly czas ma prawo zabrac obywatelowi jego wlasnosc , oczywiscie za
            sensowna rekompensata . To sie nazywa prawo wywlaszczeniowe i bez niego byloby
            ciezko w naszym kraju cokolwiek zrobic. To po pierwsze:)
            A dokladniej rzecz ujmujac nie widze powodow by zwracac komus jakikolwiek teren
            utracony przez niego z tej czy innej przyczyny 30 -50 - 100 lat temu
            • paca57 Re: będzie fontanna na placu przy ul.Kraszewskieg 30.05.07, 21:53
              Wywłaszczenie może mieć miejsce tylko w przypadku WAŻNEGO celu społecznego.
              Powinno być poprzedzone próbą polubownego załatwienia sprawy tj umową
              sprzedaży. Na pewno waznym celem społecznym nie jest ( w państwie prawa ) plan
              wykonania skwerka na czyjejś ziemi. Takie rzeczy należą do historii. To było
              wywłaszczanie w PRL. Dla tamtych praktyk dzisiaj stosowniejsze jest określenie
              pozaprawne - kurewstwo.
              • magister11 Re: będzie fontanna na placu przy ul.Kraszewskieg 10.07.07, 11:19
                Niestety, ale wygląda na to, ze wygląd fontanny oraz jej charakter nie zostanie
                skonsultowany z mieszkańcami.

Budowa rusza w tym miesiącu...
                • z.bednarek Re: będzie fontanna na placu przy ul.Kraszewskieg 11.07.07, 15:10
                  skoro mieszkancy wybieraja sobie taka wladze w demokratycznych wyborach to o co
                  chodzi, co??
                  • kazuyoshi788 a jak będzie wyglądała fontanna? 28.07.07, 21:34
                    • paca57 Re: a jak będzie wyglądała fontanna? 28.07.07, 22:26
                      . . .
                      . . . . .
                      . ... .
                      \|/
                      |_____|

Oto projekt fontanny.
                      • paca57 Re: a jak będzie wyglądała fontanna? 28.07.07, 22:29
                        Cholera !taką ładną fontannę zaprojektowałem a tu wszystko mi zdeformowało.
                      • kazuyoshi788 Re: a jak będzie wyglądała fontanna? 29.07.07, 19:23
                        paca57 napisał:

> . . .
                        > . . . . .
                        > . ... .
                        > \|/
                        > |_____|
                        >
                        > Oto projekt fontanny.
                        :-)))
                        • piastovka odpowiedz z u.miasta 04.08.07, 16:25
                          Od: Wydział Inwestycji UM Pruszków <inwestycje@miasto.pruszkow.pl>
                          Data: 2007-07-25 11:19
                          Do: piastovka@gazeta.pl
                          Temat: pytanie do Prezydenta

W odpowiedzi na pytanie do Prezydenta zadane drogą elektroniczną informuję,
                          że projekt przyszłej fontanny na ul. Kraszewskiego jest obecnie w końcowej
                          fazie uzgodnień . Gotowy projekt zostanie udostępniony mieszkańcom na
                          stronach internetowych Pruszkowa.
                          Urząd Miejski w Pruszkowie
                          Wydział Inwestycji, Remontów i Infrastruktury Technicznej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka