Dodaj do ulubionych

Archiwalny program telewizyjny

27.03.06, 18:03
Czy ktoś z państwa wie, czy w internecie można znaleźć gdzieś archiwalny
program telewizyjny? Chodzi mi o programy TVp1, Tvp2 , Polsatu i Tvn-u z lat
90tych.
Czy istnieje jakaś strona gdzie można by to sprawdzić-np. Polsat 7 Stycznia
1992 roku nadawał to i to.
Gdzie to może być w internecie, jeżeli w ogóle? Na stronach Tvp, Polsatu i
Tvn u-nie ma takich archiwów.
Obserwuj wątek
    • griswold79 Re: Archiwalny program telewizyjny 27.03.06, 21:05
      Proponuję bibliotekę lub czytelnię i przejrzenie chocby Wyborczej.
      • bragiel Re: Archiwalny program telewizyjny 27.03.06, 21:30
        Tak, tylko mi chodzi o jakieś strony internetowe, tak żebym mógł przeglądać go
        na spokojnie w domowym zaciszu.
        Gazet z biblioteki nie można pozyczyć ani nawet skserować , a sam nie dysponuję
        kolekcją ,,Wyborczej" z 10 lat.
        Może ktoś wie, gdzie w internecie możnaby takie archiwum programów
        telewizyhjnych znaleźć, o ile można?(bo szczerze mówiąc zaczynam wątpić , że
        gdziekolwiek w internecie to jest).
    • habudzik Re: Archiwalny program telewizyjny 04.04.06, 23:36
      Archiwalnych materiałów raczej nie uwidzisz bo takie materiały sa ściśle
      chronione. Trzeba miec specjalne pozwolenie aby konkretny archiwalny program
      wyciagnąc z wideoteki . Trafiają się pewnie jakieś z prywatnej "kolekcji" ale to
      wyjątki .
      • dzika_rzeka Re: Archiwalny program telewizyjny 05.04.06, 05:52
        Naprawdę stare programe telewizyjne są "ściśle chronione"? A dlaczego
        właściwie?
        Sama jestem zainteresowana tym wątkiem, bo od paru lat szukam tytułu filmu
        francuskiego, wyświetlonego w TVP1 w 2000r. Mogę nawet w przybliżeniu podać
        datę emisji i godzinę ;)
        • michal_82 Re: Archiwalny program telewizyjny 05.04.06, 20:57
          Z kontekstu habudzik pisze o programie jako audycji, że są chronione, co jest
          oczywiste, ale akurat nie na temat. Bo stary program jako ramówka to co to za
          tajemnica, skoro można sprawdzić sobie w starej gazecie w bibliotece.

A co do Twojego filmu... którego dnia był on emitowany? Możliwe, że coś się uda
          zaradzić. :)
          • dzika_rzeka Re: Archiwalny program telewizyjny 05.04.06, 21:26
            Michał - mogę podać w przybliżeniu, że był to drugi lub trzeci tydzień stycznia
            roku 2000, na pewno poniedziałek, na TVP1, godzina ok.23 Pamiętam, że Jedynka
            nadawała wtedy przez kilka tygodni jakiś poniedziałkowy cykl filmów francuskich
            (bądź europejskich).
            Fabuła oparta była na historii kobiety pracującej w wydawnictwie i jej związku
            z dużo młodszym facetem. Ciekawa, nieco surrealistycznie opowiedziana historia
            (mam nadzieję, że nie wyidealizowałam wartości artystycznych tego filmu przez
            lata poszukiwań ;))
            Będę zobowiązana za każdą wskazówkę, a jak się nie uda, to za dobre chęci.
            Dzięki i pozdrawiam.
            • michal_82 Re: Archiwalny program telewizyjny 05.04.06, 22:13
              > Michał - mogę podać w przybliżeniu, że był to drugi lub trzeci tydzień
              stycznia
              > roku 2000, na pewno poniedziałek, na TVP1, godzina ok.23 Pamiętam, że Jedynka
              > nadawała wtedy przez kilka tygodni jakiś poniedziałkowy cykl filmów
              francuskich
              >
              > (bądź europejskich).

Sprawdziłem cztery styczniowe poniedziałki 2000 roku (3, 10, 17 i 24), ale nic
              takiego nie ma. Po 23:00 jest nadawany cykl filmowy "Gorąco polecam", a od 24
              zmienił nazwę na "Obejrzę, ocenię", faktycznie kino europejskie - niemieckie,
              hiszpańskie, włoskie, ale opisy filmów mają się raczej nijak do opisu
              przedstawionego przez Ciebie. Na pewno styczeń? Na pewno poniedziałek?

Przeczytałem przy okazji pozostałe styczniowe filmy i znalazłem taki, który
              możliwe, że będzie pasował. Film ten został wyemitowany w czwartek 13 stycznia
              2000 w TVP1 o 23:55.

"Zatrzymać przeszłość" (To Have and to Hold) - dramat psychologiczny, Australia
              1994, reż. John Hillcoat, wyk. Tcheky Karyo, Rachel Griffiths, Steve Jacobs,
              Anni Finsterer (95 min)

Film utrzymany jest w mrocznym klimacie, a pełna napięcia akcja toczy się w
              odległej wiosce nad rzeką Sepik pośród tropikalnej dżungli. Jack jest
              francuskim emigrantem. Niegdyś miał piękną żonę i był bardzo szczęśliwy, jednak
              Rose umiera, a okoliczności jej śmierci pozostają tajemnicą. Nie mogąc się z
              tym pogodzić, mężczyzna popada w alkoholizm. Teraz żyje ze sprzedaży kaset
              video, a wolne chwile spędza z kompanami od kieliszka. Po jakimś czasie
              postanawia odmienić swoje życie. W Melbourne przypadkowo poznaje, a następnie
              zakochuje się w popularnej autorce romansów, Kate Henley, która odwzajemnia
              uczucie i wkrótce przeprowadza się do niego. Niestety szczęście nie trwa długo.
              Jack nocami, przy wódce wspomina miłość do Rose. Terroryzuje Kate, jest
              agresywny i więzi bezbronną kobietę w domu...
              • babunowa michal... 06.04.06, 00:29
                podaj tytuly tej reszty co znalazles;)
                i po 24 tez masz jakies tytuly?:)bo to napewno byl francuski film:)
              • dzika_rzeka Re: Archiwalny program telewizyjny 06.04.06, 07:28
                michal_82 napisał:

> Sprawdziłem cztery styczniowe poniedziałki 2000 roku (3, 10, 17 i 24), ale
                nic
                > takiego nie ma. Po 23:00 jest nadawany cykl filmowy "Gorąco polecam", a od 24
                > zmienił nazwę na "Obejrzę, ocenię", faktycznie kino europejskie - niemieckie,
                > hiszpańskie, włoskie, ale opisy filmów mają się raczej nijak do opisu
                > przedstawionego przez Ciebie. Na pewno styczeń? Na pewno poniedziałek?
                >

Jednego jestem pewna - w filmie posługiwano się językiem francuskim, jednak
                mógł zostać nakręcony w kooprodukcji wielonarodowej przecież, nie jest więc
                pewnym, że podpisuje się go jako "film francuski".
                Co do daty emisji - nie będę się upierać co do stycznia, jednak na pewno był to
                poniedziałek.
                I jeszcze przypomniało mi się (chociaż to może nieistotna informacja), że tego
                samego dnia w polskiej telewizji wyemitowano Blue Velvet Lyncha (na stacji
                ogólnodostępnej). Aczkolwiek, istnieje spore prawdopodobieństwo, że się mylę i
                sprowadzam poszukiwania w ślepą uliczkę. Tak czy inaczej - bardzo Ci dziękuję.
                • michal_82 Re: Archiwalny program telewizyjny 06.04.06, 11:20
                  > I jeszcze przypomniało mi się (chociaż to może nieistotna informacja), że
                  tego
                  > samego dnia w polskiej telewizji wyemitowano Blue Velvet Lyncha (na stacji
                  > ogólnodostępnej). Aczkolwiek, istnieje spore prawdopodobieństwo, że się mylę
                  i
                  > sprowadzam poszukiwania w ślepą uliczkę. Tak czy inaczej - bardzo Ci dziękuję.

Blue Velvet był w niedzielę 20 lutego o 22:45 w TVP1. Zbyt duży rozrzut i wiele
                  niejasności bym coś konkretnego mógł znaleźć. Niestety :(
                  • dzika_rzeka Re: Archiwalny program telewizyjny 06.04.06, 13:40
                    Ach, rozumiem, ale jeszcze nigdy dotąd nie byłam tak blisko! Ostatnia prośba -
                    spójrz proszę na dwa poniedziałki po Blue Velvet i dam Ci już spokój. Z góry
                    dziękuję ;)
                    • michal_82 Re: Archiwalny program telewizyjny 06.04.06, 14:55
                      21 lutego nie wiem co było, a 28 lutego był western z Robertem
                      Redfordem "Jeremiah Johnson".
                      • dzika_rzeka Re: Archiwalny program telewizyjny 06.04.06, 16:59
                        michal_82 napisał:

> 21 lutego nie wiem co było, a 28 lutego był western z Robertem
                        > Redfordem "Jeremiah Johnson".

Aaaaaaaa! So close!
                        Wielkie dzięki tak czy inaczej, będzie Ci to pamiętane ;)
                        • michal_82 Re: Archiwalny program telewizyjny 06.04.06, 17:38
                          Nic tylko iść do biblioteki po gazetę z 21 lutego 2000. :)
            • bazyliszek4 "Nelly i pan Arnaud"? 06.04.06, 01:53
              czy to nie jest przypadkiem "Nelly i pan Arnaud" z Emmanuelle Beart? bo opis
              filmu jakby pasuje, choć bohaterka nie pracuje w wydawnictwie, ale redaguje
              zapiski starszego pana...
              • dzika_rzeka Re: "Nelly i pan Arnaud"? 06.04.06, 07:34
                bazyliszek4 napisał:

> czy to nie jest przypadkiem "Nelly i pan Arnaud" z Emmanuelle Beart? bo opis
                > filmu jakby pasuje, choć bohaterka nie pracuje w wydawnictwie, ale redaguje
                > zapiski starszego pana...

Dzięki za pomoc, ale sprawdziłam i to na pewno nie był ten film. Zresztą,
                problem polega na tym, że w filmie poszukiwanym, nie grała żadna znana postać i
                stąd zawężone pole działania. Emmanuelle Beart na pewno bym zapamiętała ;)
          • habudzik Re: Archiwalny program telewizyjny 06.04.06, 10:42
            Masz racje źle zrozumiałem autora watku. Myslałem ze chodzi mu o konkretne
            materiały emitownaekonkretnego dnia .
    • dziad_borowy Re: Archiwalny program telewizyjny 05.04.06, 08:27
      Do takiego czegos nigdy nie dotarlem. Ale jest archiwum TVP1, TVP2, TVP3 i
      Polonii, z tym, ze zawiera czesciowo 2004, caly 2005 i 2006 do teraz. Zawsze
      mozna to archiwizowac i za 10 lat posiadac niezle wypasione archiwum:-)
      www.tvp.pl/prasa/
      Dzierżżż!!!!
    • babunowa do dzikiej 06.04.06, 00:26
      wyobraz sobie,ze jak przeczytalam o tym,ze szukasz tytulu filmu,to pomyslalam
      zaraz o tym samym filmie;)
      tez go ogladalam,tez niesamowite wrazenie na mnie wywarl i tez nie pamietam
      tytulu ;(
      pamietam,ze tytul byl gra slow i bylo tam obecne slowo zazdrosc.
      tylko tyle:( eh
      moze tutaj ktos kto zna francuski i ich kino poszuka.
      • dzika_rzeka Re: do dzikiej 06.04.06, 07:20
        babunowa napisała:

> wyobraz sobie,ze jak przeczytalam o tym,ze szukasz tytulu filmu,to pomyslalam
        > zaraz o tym samym filmie;)
        > tez go ogladalam,tez niesamowite wrazenie na mnie wywarl i tez nie pamietam
        > tytulu ;(
        > pamietam,ze tytul byl gra slow i bylo tam obecne slowo zazdrosc.
        > tylko tyle:( eh
        > moze tutaj ktos kto zna francuski i ich kino poszuka.

Dzięki Babunowa, bo już myślałam, że sobie wymyśliłam ten film! ;) Z kim bym
        nie rozmawiała, to nikt go nie oglądał/nie kojarzył/nie pamiętał. Wreszcie mam
        dowód, że istnieje naprawdę ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka