popiolkowa 19.03.03, 22:20 Jakie programy dla dzieci pamiętacie? Kto je prowadził? Jak nazywał się pan od Zwierzyńca? Próbuję sobie przypomnieć, co się za młodych lat oglądało. A co wy pamiętacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
filmmix Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa 19.03.03, 22:32 ten pan ze "Zwierzyńca" nazywał się Michał Sumiński a inne programy? "Teleranek" "Sobótka" 5-10-15 i "Delfin Um" dobranocka jakaś chińska "Drops" "Dyskoteka Pana Dżeka" no i jeszcze..."Kwadrans rolniczy" :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
sasky7 Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa 19.03.03, 22:50 "Ekran z bratkiem"na przykład.. Odpowiedz Link Zgłoś
popiolkowa Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa 19.03.03, 23:53 Dzięki, jasne, że Sumiński. Jako prawdziwa postać jest króciótko wspomniany w fikcyjnej "Dzikiej Mrówce", zdaje się, że Pod żaglami. A propos żagli. Zwierzyniec co drugi poniedziałek z Latającym Holendrem. Ding dong. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sixa Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: *.acn.pl 20.03.03, 08:57 5-10-15 oczywiście jeszcze w soboty po południu na programie 2 z kompletną czołówką - gdy przeniesiono program na rano to czołówka została obcięta i straciła połowę swojego klimatu poza tym rambit w piątek, cojak we wtorek, kwant w czwartek, luz w poniedziałek tik tak najpierw był w środy potem we wtorki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kriss Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: *.CNet.Gawex.PL 08.04.03, 18:45 We czwartki o 20:00 Bergerac (francuski film kryminalny) po polsku a po 22:00 ten sam odcinek w oryginale:-) Był też Dempsey i Makepeace Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barton98 Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.04.03, 18:29 taaaak LUZ . niewiele pamietam . jedno jest pewne zaden rower blazeja nie moze sie z nim rownac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: popiolkowa Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: 213.122.224.* 20.04.03, 23:42 Po obejrzeniu Luz-u (wiek mocno pacholęcy) zadałam rodzinie pytanie: co to znaczy "ćpać"?. Nikt mi wtedy nie odpowiedział. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kriss Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: *.CNet.Gawex.PL 08.04.03, 18:42 barbapapa , Bolek i Lolek, załoga G Odpowiedz Link Zgłoś
oryginal Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa 19.03.03, 23:06 Łapy, łapy - cztery łapy! A na łapach pies kudłaty! Kto dogoni psa, kto dogoni psa? Może ty? Może on? A może właśnie ja! :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ulster Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.03, 23:10 A pamiętacie piosenkę z "Delfina Uma"? Odpowiedz Link Zgłoś
popiolkowa Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa 19.03.03, 23:48 Delfina nie pamiętam, niestety...a co dopiero piosenkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: crazy_r Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: 195.116.133.* 20.03.03, 07:56 Tik Tak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AlexK Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.03, 19:13 To jest link pod którym można znaleźć stronkę o delfinie :). Pod AUDIO można znaleźć też piosenkę z serialu :). Życzę miłych wspomnień ;-D. Pozdrówka AlexK P.S. Ten adres, nomen omen, był kiedyś podawany na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rgtuty Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 29.03.03, 20:46 hej podaj ten link .........prosze;-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brian Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: *.defbank.com.pl 20.03.03, 10:18 dodam od siebie, że "Zwierzyniec" i "Ekran z bratkiem" oglądałem głównie dla filmów wyświetlanych zaraz po tych programach. No i jeszcze "Pora na Telesfora", ale te pierwsze odcinki prowadzone przez Macieja Damięckiego. Niedzielne przedstawienia teatralne Jana Wilkowskiego. I oczywiście, w czsie ferii zimowych "teleferie" (..ach, niezapomniany smok Smokofilomidanek z filmu "Gość ze Smokolandii", Pipi Langstrumpf...) Czy ktoś już wspomniał "Teleranek" (czterej pancerni...) Jak coś mi się jeszcze przypomni to dopiszę. P.S. No oczywiście... "Kino Ptyś". ale to już prehistoria..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaś Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: *.acn.waw.pl 20.03.03, 10:30 Pora na Telesfora Odpowiedz Link Zgłoś
popiolkowa Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa 22.03.03, 18:25 Porę na Telesfora znam tylko z winylowej płyty z przedszkola. Była tam piosenka, o którą do dziś się spieramy z mężem - "Cztery słonie (zielone, różowe*) słonie". Może pamiętasz, jakiego koloru były te słonie? pozdrawiam * Niepotrzebne skreślić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brian Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.03.03, 01:00 Słonie były zielone ( na 100%) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: 195.94.204.* 01.04.03, 11:21 Gość portalu: brian napisał(a): > Słonie były zielone ( na 100%) Zgadzam się. Ale było też o słoniu różowym (dlatego im się pomyliło): Był sobie słoń rózowy Jak poziomkowy krem coś tam coś tam... Mówiłem druhnie o nim lecz powiedziała mi, że nie ma takich słoni, że pewnie mi się śnił... Słoń różowy, słoń różowy na różowej trąbie gra bum ta ra ra bum tara... pamięta to ktoś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ana Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: *.krakow.pl 23.03.03, 13:54 Cztery słonie, zielone słonie każdy kokardkę ma na ogonie ten kudłaty, ten łaciaty kochają się jak wariaty Odpowiedz Link Zgłoś
uriel1 Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa 23.03.03, 18:41 Gość portalu: Ana napisał(a): > Cztery słonie, zielone słonie > każdy kokardkę ma na ogonie > ten kudłaty, ten łaciaty > kochają się jak wariaty ====== Poszły nad rzekę cztery słonie, małe, wesołe, zielone słonie, wtem gwałtu rety!! - jeden tonie!! smarkaty - tonie. Na pomoc biegną mu wszystkie wnet Za trabę ciągną go i za grzbiet I wyciągnęły wreszcie go Węc razem nucą to: Cztery słonie, zielone słonie..... Kurcze, zwrotek było chyba z sześć. Dobrze, ze mi przypomnieliscie o tym. Mam w domu takie małe pachole, które żąda piosenek. No to się zemszczę i MU ZAŚPIEWAM. Ha ha... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolek Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: *.ae.poznan.pl 01.04.03, 12:25 Słonie były jak najbardziej zielone. Cztery słonie, zielone słonie, każdy z kokardką na ogonie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gch Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 14.04.03, 20:09 Słonie były zielone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: *.echostar.pl 30.05.03, 21:29 Nie pamiętam jakiej produkcji był serial ze Smokofilomidankiem. Czy ktoś pomoże? Odpowiedz Link Zgłoś
ew.ka Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa 20.03.03, 10:32 Już za chwileczkę już za momencik piątek z Pankracym zacznie się kręcić kręcić się będzie Pankracy z Panem czy wszystkie dzieci już roześmiane? to był mój ulubiony program... oprócz tego Michałki we wtorki... 5-10-15 też bardzo lubiłam i Tik Tak ale juz mniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kali Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: 194.204.184.* 20.03.03, 10:52 oj tylko wam teleranek w głowie a SOBÓTKA - kto pamięta? Odpowiedz Link Zgłoś
popiolkowa Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa 24.03.03, 00:41 Przypomniało mi się, jak miałam 5 lat i leżałam w szpitalu, który jest ok. 50 kilometrów od mojej miejscowości. Była ostra zima, autobusy rzadko kiedy kursowały. Mama wybrała się odwiedzić mnie w niedzielę. Po 5 minutach odwiedzin powiedziałam, że muszę pójść obejrzeć teleranek i odwróciłam się na pięcie. Mama do dziś mi to wypomina. Ech, szalona młodość;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Graceful Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: 157.25.119.* 20.03.03, 13:19 A co to był za program jak jakiś koleś zmieniał się w malutkiego człowieczka i skakał po pianinie ?????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P-77 Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.03, 17:23 Gość portalu: Graceful napisał(a): > A co to był za program jak jakiś koleś zmieniał się w malutkiego człowieczka i > skakał po pianinie ?????? Tytułu nie pamiętam ,ale zdaje się, że gościem był Tadeusz Kwinta, aktor z Krakowa, który w "Przybyszach z Matplanety" grał Sigmę. Ja pamiętam -poniedziałki - najpierw "Zwierzyniec" potem "Luz", pierwszy z programów stricte młodzieżowych z dosć "niepoprawnymi" poglądami -wtorki - magazyn harcerski "Kwant" a później Cojak albo "Wyprawy profesora Ciekawskiego" gdzie zaczynali idole dzieci lat 90 - Kulfon i żaba Monika (mówiąca głosem męskim) -środy, wiadomo Tik - Tak, ale do czasu od 1988 przeniesiono na wtorki. PRogram zepsuł się w momencie, kiedy przyszedł pan Krzysio Marzec wcześniej grający z Robertem Janowskim w zespole ZOO -czwartki magazyn popularnonaukowy "Kwant" -piątki teleturnej "Rambit" dla szkół z nagrodą w postaci anteny satelitarnej (to były czasy) no i "Piątek z Pankracym". Tam były kultowe filmy (np. czeski "Nikto nie je doma") i piosenki do zapamiętania. Potem odszedł p. Kęstowicz i się popsuło -soboty rano nakpierw magazyn "Sobótka", potem "Klub zdobywców oceanów", wreszcie najlepszy moim zdaneim "Drops". 5-10-15 był dobrym programem po południu i z Mannem (długo nie wiedziałem nawet jak wygląda, znałem tylko głos), przeniesiony na rano dużo stracił a ostatnio sprowadzony do 15- minutowych popłuczyn -no i "Teleranek" w niedziele z prowadzącym Tadeuszem Brosiem (ostatnio objawił się w "Klanie" jako pośrednik w handlu nieruchomościami). Nie wiem, czy jeszcze jest, ale pewnie podobnie jak 5-10-15 mocno podupadł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P-77 Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.03, 17:24 Gość portalu: P-77 napisał(a): > -wtorki - magazyn harcerski "Kwant" a później Cojak albo "Wyprawy profesora > Ciekawskiego" gdzie zaczynali idole dzieci lat 90 - Kulfon i żaba Monika > (mówiąca głosem męskim) Pardon, oczywiście "Krąg", "Kwant" był w czwartki. Odpowiedz Link Zgłoś
asci Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa 02.04.03, 14:26 Gość portalu: Graceful napisał(a): > A co to był za program jak jakiś koleś zmieniał się w malutkiego człowieczka i > skakał po pianinie ?????? To był Henryk Kwinta, nazwy programu nie pamiętam, natomiast on kiedyś tam śpiewał taką piosenkę, która do dziś mnie męczy: Co ja mam, co ja mam, księżycowy kamień Błyszczy się , świeci się księżycowy kamień To się ze mną zamień ja ci dam, ja ci dam (tu wymienia kilka różnych dziecięcych skarbów, których nie pamiętam i właśnie to mnie tak męczy) Koraliki liczydełka i te dwa pudełka Czy ktoś zna resztę tekstu, czy też do końca świata ta piosenka nie da mi spokoju. Pzdr.A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: didi Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: *.acn.pl 10.04.03, 16:24 asci napisała: > > To był Henryk Kwinta, nazwy programu nie pamiętam, natomiast on kiedyś tam > śpiewał taką piosenkę, która do dziś mnie męczy: > jeśli już to tadeusz kwinta :)) imię henryk skojarzyło ci się z pewnym przedwojennym kasiarzem o bardzo podobnym nazwisku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: KIĘZYCOWY KAMIEŃ IP: 217.153.15.* 11.04.03, 11:21 To było tak: Co ja mam, co ja mam, księżycowy kamień Błyszczy się, srebrzy się księżycowy kamień To się ze mną zamień ja ci dam, ja ci dam kredki, znaczki, szkiełka, koraliki, liczydełka i te dwa pudełka Nie dam go, nie dam go, nie dam za nic w świecie Musiałabym, musiałbym znów na księżyc lecieć a w jakiej rakiecie? gidze ją masz, pokaż nam, może ty nas kłamiesz może to nie księżycowy ale zwykły kamień To jest moja ukochana piosenka, długo nie mogłam przypomniec sobie całego tekstu, ale od kilku lat znam cały i mam nadzieję, że nie zapomnę. Gorąco pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uasiczka Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: 212.244.209.* 20.03.03, 13:32 UWAGA SIGMA, UWAGA PI!!! CZEKAMY NA KOLEJNY ROZKAZ Z MATPLANETY Odpowiedz Link Zgłoś
givenchy Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa 21.03.03, 17:07 a ja lubiłam ogłądać "Piątek z Pankracym", Teleranek, "Zrób to sam" (chyba tak się nazywał ten program o majsterkowaniu) i jeszcze był taki program, w którym prowadząca Pani (Magda ?) czytała listy od dzieci. Ktoś może pamięta ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ana Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: *.krakow.pl 21.03.03, 18:47 1. Zwierzyniec ze wspaniałym panem Michałem Sumińskim "I kudłate, i łaciate Pręgowane i skrzydlate te co skaczą i fruwają na nasz program zapraszają..." 2. Kółko graniaste - wystepowali tam aktorzy z takimi wielkimi, sztucznymi głowami "Kółko graniaste, czerokanciaste, kręci się po domu, czasem może pomóc..." 3. Pankracy z Panem Zygmuntem - mój ulubiony program z dzieciństwa 4. 5-10-15 - rosłam razem z programem... najpierw było 5, potem 10, potem 15... a potem niestety ja wyrosłam, a program podupadł "Że co? że jak? no własnie 5-10-15 zaraz się zacznie...." 5. Tik-tak - nie znosiłam Zająca Poziomki...chyba miałam na niego jakąś alergię :) "Ja jestem Pan tik tak, a to mój mały swiat... tak tak tak, to ja tik-tak ten zegar to mój znak..." 6. Teleranek - i jego czołówka z kogutem, który biegł po płocie i w pewnej chwili płot zamieniał się w napis: TELERANEK Ponadto uwielbiałam filmy "Biały delfin Um" oraz "Był sobie człowiek". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gch Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 14.04.03, 20:14 W 5-10-15 zza ekranu gadał Wojciech Mann... Wtedy był to chyba jedyny program dla dzieci na dobrym poziomie... A wcześniej było ich bez liku... Wspominany Zwierzyniec, Ekran z bratkiem... A pamiętacie przeglądy teatrów lalek w czasie ferii zimowych? To było w erze Studia 2... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pata pusia Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: *.kolmet.com.pl 18.04.03, 11:46 Gość portalu: Ana napisał(a): > 1. Zwierzyniec ze wspaniałym panem Michałem Sumińskim > "I kudłate, i łaciate > Pręgowane i skrzydlate > te co skaczą i fruwają > na nasz program zapraszają..." > > 2. Kółko graniaste - wystepowali tam aktorzy z takimi wielkimi, sztucznymi > głowami > "Kółko graniaste, czerokanciaste, > kręci się po domu, > czasem może pomóc..." > > 3. Pankracy z Panem Zygmuntem - mój ulubiony program z dzieciństwa > > 4. 5-10-15 - rosłam razem z programem... najpierw było 5, potem 10, potem 15... > > a potem niestety ja wyrosłam, a program podupadł > "Że co? że jak? no własnie > 5-10-15 > zaraz się zacznie...." > > 5. Tik-tak - nie znosiłam Zająca Poziomki...chyba miałam na niego jakąś > alergię :) > "Ja jestem Pan tik tak, > a to mój mały swiat... > tak tak tak, to ja tik-tak > ten zegar to mój znak..." > > 6. Teleranek - i jego czołówka z kogutem, który biegł po płocie i w pewnej > chwili płot zamieniał się w napis: TELERANEK > > Ponadto uwielbiałam filmy "Biały delfin Um" oraz "Był sobie człowiek". a kto pamięta pata piki: a któż to może być nadstawię dobrze uszka lecz wpierw policzę ich policzę na paluszkach: pata pik pata pusia pata tatuś i mamusia a kogo jeszcze brak? zrzędy! to była bajka!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daner Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 23.03.03, 18:19 Po Ekranie z bratkiem były najlepsze seriale na które się czekało,"Stawiam na Tolka Banana","Szaleństwo Majki Skowron"itp.To były czasy... Odpowiedz Link Zgłoś
uriel1 Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa 23.03.03, 18:43 Gość portalu: daner napisał(a): > Po Ekranie z bratkiem były najlepsze seriale na które się czekało,"Stawiam na > Tolka Banana","Szaleństwo Majki Skowron"itp.To były czasy... Daner, a pamiętasz - "Tylko Kaśka"? Odpowiedz Link Zgłoś
martuha Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa 23.03.03, 20:25 pamietam, ze w piatki, chyba po Pankracym byl teleturniej dla mlodziezy. wystepowaly tam 3 druzyny (z roznych szkol w kraju) zlozone z 3 osob kazda. oprocz zadan typowo kwizowych byly rowniez zadania sprawnosciowe. nie moge sobie przypomniec jaki tytul mial program. poza tym moge jeszcze dorzucic francuski film animowany, cos na zasadzie "Bylo sobie zycie" ale tym razem o "fizyce". zwal sie ten serial Ordi, od imienia glownego bohatera, takiego latajacego stworka. Odpowiedz Link Zgłoś
uriel1 Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa 23.03.03, 22:46 O rany, jeszcze mi się przypomniało, że w czasie wyczynów naszego Hermaszewskiego, jedna z regionalnych telewizji realizowała taki program dla "młodych kosmonautów". No i był jeszcze Adam S., który namawiał "Zrób to sam". Rany, ale jestem staty... :o( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łezka Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: *.iry.warszawa.supermedia.pl 25.03.03, 08:20 uriel1 napisał: > O rany, jeszcze mi się przypomniało, że w czasie wyczynów naszego > Hermaszewskiego, jedna z regionalnych telewizji realizowała taki program > dla "młodych kosmonautów". > > No i był jeszcze Adam S., który namawiał "Zrób to sam". Rany, ale jestem > staty... :o( ten kosmiczny program był nadawany z Poznania i zaczynała go piosenka"To my,tu <Orbita>,telewizja młodych kosmonautów".prowadzący nmiała narzeczoną w moim bloku(notabene na Os.Kosmonautów);)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: didi Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: *.acn.pl 24.03.03, 12:50 ten program to był rambit prowadził go pan szurgot a konkurencje sportowe pan bunio Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norman Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: *.acn.pl / 10.65.3.* 28.03.03, 18:54 Krzysztof Surgowt dla precyzji... I Michał Bunio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: 217.153.94.* 30.03.03, 16:04 J apamietam Tylko Kaska ! Ich mama gdzies wyjechala, a oni zostali sami w domu i musieli walczyc z jakimis dryblasami ze starszych klas. A Kaska kochala sie w Jacku i zapisywala pamietniki wyznaniami milosnymi !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esscort Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.03, 02:05 popiolkowa napisała: > Jakie programy dla dzieci pamiętacie? Przemówienia Władysława Gomułki. Trwały godzinami. Kto je prowadził? Tow. Wiesław Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AlexK Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.03, 15:23 Gość portalu: esscort napisał(a): > popiolkowa napisała: > > > Jakie programy dla dzieci pamiętacie? > > Przemówienia Władysława Gomułki. Trwały godzinami. > Kto je prowadził? > Tow. Wiesław > No to Ty rzeczywiście stary jesteś ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xionc Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: 213.77.7.* 24.03.03, 16:03 A pamiętacie "Michałki"? Albo jeszcze serial koreański o dwóch niedźwiadkach (chyba dżeki i nuka)? rambit też był ok... za to zupełnie nie pamiętam Cojaka... Natomiast zawsze czekałem na ferie zimowe, bo przedpołudniowe programy dla dzieci zawsze mi się podobały (no i te seriale)... Zresztą w wakacje też było fajnie np. lato z Juliuszem Verne... Odpowiedz Link Zgłoś
norma_jean Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa 24.03.03, 19:07 Delfin Um!!! Jak ja bym go chciala znowu zobaczyc! No i oczywiscie Piatek z Pankracym, Pan Zygmunt niestety sie postarzal....jak my wszyscy :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: popiokowa Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: *.in-addr.btopenworld.com 28.03.03, 21:38 A po wyemitowaniu serialu o koreańskich niedźwiadkach połowa psiaków w okolicy wabiła się Dżeki. (ta brzydsza połowa oczywiście) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antek TELEWIZYJNE PROGRAMY DLA DZIECI OBECNIE IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 24.03.03, 22:42 W TE FERIE BYL EMITOWANY PROGRAM"BUDUJEMY MOSTY" WTVP1 - uwazam,ze swietny najlepszy program tivi. szkoda,ze go nie ma. W dwojce jest emitowany dla dzieci program"Krzyzowka 13 latkow"- podoba mi sie.Wiel szkol z polskiw nim sie prezentuje I DOSTAJA fajne nagrody Odpowiedz Link Zgłoś
ellivia Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa 24.03.03, 23:24 Tik Tak , pi i sigma, Domowe przedszkole. Chodziłam do szkoly na popoludniu więc rano oglądałam telewizję. Abstrahując od programów typowo dla dzieci mam też parę innych telewizyjnych wspomnień. Pamietam np. program "Pilkarska karda czeka". To sie zaczalo w stylu " witajcie dziewczęta i chlopcy ze wsi i miasteczek" czy jakos tak. Prowadzil taki śmieszny facet:-) W drugiej polowie lat 80-tych program telewizyjny zaczynał się zwykle okolo 16- tej, chyba ,że były jeszcze jakies programy edukacyjne typu Telewizyjne technikum Rolnicze.Najbardziej lubiłam oglądać transmisje z mistrzostw w jezdzie figurowej na lodzie i kibicowałam Grzesiowi Filipowskiemu, pamięta go ktoś? Największym hitem były tez dla mnie wybory Miss Polonia. Co roku z zapartym tchem ogladałam ten konkurs... pozdrawiam E. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lala Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.03.03, 08:22 Straszne z was małolaty:)) Moje programy z dziciństwa to sobótka, teleranek, zwierzyniec (ach, ten pies huckleberry:))), telesfor i teodor. Z koleżankami załozyłyśmy chyba w I czy II klasie podstwówki klub niewidzialnej ręki i rysowałyśmy laurki dla pań z klubu rencistów:))) Robiłam też zabawki wg pana Słodowego, np. miś yogi kręcacy nogami umocowanymi na korku. pan miał taką super białą strzałkę. I kochałam się w Klossie:))) A 5,10, 15 to było w liceum i pamietam, że straszyła tam sandra walter, brrrr:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasiacz Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: *.abo.wanadoo.fr 28.03.03, 23:13 To pewnie ktos pamieta Klub Czarnego Krazka wtedy go nie cierpialam i odwracalam sie plecami do telewizora, ateraz pewnie chetnie posluchalabym tych starych kawalkow. Nie pamietam tylko kto to prowadzil, ale to bylo chyba w ramach Teleranka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: *.isep.pw.edu.pl 25.03.03, 17:42 ellivia napisała: > Pamietam np. program "Pilkarska karda czeka". To sie zaczalo w stylu " witajcie > > dziewczęta i chlopcy ze wsi i miasteczek" czy jakos tak. Prowadzil taki > śmieszny facet:-) Koleś nazywał się chyba Adam Gocel i poza tym programem prowadził jeszcze w niedzielę rano "Tydzień" albo "Tydzień na działce", rolniczy w każym razie. Pamiętam że w tym programie Janusz Chomontek uczył techniki, Michał Listkiewicz wyjaśniał "co powinien zrobić sędzia", a program kończyło ...jak robią to gwiazdy światowego futbolu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: didi Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: *.acn.pl 28.03.03, 06:02 tak dla uściślenia rano był program do godziny ok.12 a potem była przerwa (zależnie czy było ttr czy nie była krótsza albo dłuższa) w poniedziałki nie było porannego programu o godzinie 10.00 był dziennik telewizyjny z okna - może ktoś wie kiedy był ostatni raz - z tym że chodzi mi właśnie o to poranne wydanie a nie 19.30 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łezka Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: *.iry.warszawa.supermedia.pl 25.03.03, 08:23 ...a czeski film nadawany w teleferiach "Lato z Katką" pamietacie??od tego filmu czeskie klimaty chwytaja mnie za serce do dzisiaj ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chayanne Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: *.com.pl 25.03.03, 13:48 Oczywiście "Pora na telesfora" ale razem z Teodorem, Teleranek z "Niewidzialna Ręka to także TY". Uwielbiałam też Michałki i jak w 5-10-15 uczyli angielskiego z tekstów piosenek najnowszych przebojów. A z zapomnianych seriali pamiętam "Siedem stron świata" albo jakoś podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryejk Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: *.crowley.pl 25.03.03, 15:54 Był też taki program "Co-jak" A pamiętam bo kiedys oglądaliśmy i przyszedł starszy brat. Zapytał co oglądamy - gdy usłyszał odpowiedź :"cojak" to chwilke nie wiedział o co chodzi a potem powiedział: "chyba kodżak!!!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoya Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: 81.15.148.* 25.03.03, 18:41 A Arabellę i Rumburaka pamiętacie? Eh, te czeskie filmy... Do tych wszystkich w/w programów przypomnę jeszcze "Sondę". Acha, padło już to pytanie: jak sie nazywał ten program gdzie skakał po instrumentach muzycznych ( zwłaszcza po fortepianie) taki śmieszny pan. Był super. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kail Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: 194.204.184.* 26.03.03, 07:17 Pamiętam jeszcze film chyba niedzielny, nie chcę spalić tytułu może ktoś podpowie, ale leciało to tak: - EEEEMMILLLL( Imil) marsz do drewutni kochałem ten film :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martuha Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: *.chello.pl 26.03.03, 07:36 to byl Emil z Lenebergii!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aldona Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: *.elartnet.pl 04.04.03, 22:31 To jest na podstawie książki Astrid Lindgren "Emil ze Smalandii". Do tej pory chwyta za serce. Czytam moim dzieciom i ryczę ze śmiechu. Odpowiedz Link Zgłoś
thesims Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa 26.03.03, 16:05 pamietam ze po zwierzyncu w poniedzialek byl film rysunkowy Jana z Dżungli. W poniedzialki po poludniu mialem basen ktory konczyl sie na 10 min przed rozpoczeciem filmu. pamietam jak bieglem do domu, zazwyczaj film juz trwal i zazwyczaj ogladalem go w kurtce, bo przeciez nie moglem tracic czasu na jakies tam rozbieranie sie ;-) Byl tez film, chyba czeski albo enerdowski, pt. "Pan Tau" o takim gosciu z melonikiem, ktory cos nim czarowal - tez mi sie podobal. Emisja Arabeli przpadala akurat na okres gdy mialem chyba pierwsza komunie bo pamietam ze dosyc czesto chdzilem w tym okresie do kosciola. Pamietam ze kazda modlitwe konczylem slowami "...i zebym mial czarodziejski pierscien Arabeli" Odpowiedz Link Zgłoś
popiolkowa Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa 26.03.03, 20:34 Najbardziej chciałam mieć pierścień Arabelli, kiedy pracowałam z Mamą przy zbieraniu ogórków:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: punia Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: *.ciech.waw.pl 27.03.03, 14:55 Oprocz Jany z Dzunglii byla jeszcze kultowa Zaloga G (haslo "G force" wszyscy rozumieli), a pozniej He-man czy jakos tak. Kto pamieta ten cykl koreanskich lub japonskich bajek, ktore zawsze zaczynaly sie piosenka: "Szla noca bajka przez pola i wsie, przez zaklety las. Smutno bylo jej isc, bo nawet jej przyjaciel ksiezyc zgasl. Wtem promyk swieczki na drozke padl i piosenka chops z okienka za bajka w swieat. Jutro znow wzejdzie ze snow kolorowy swiat, znow bedzie drozka do kresu dnia bajeczka szla." Rany, tyle lat, a to ciagle tkwi gdzies w mozgu. A Jacek i Agatka, a Miś z okienka? Odpowiedz Link Zgłoś
uriel1 Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa 27.03.03, 22:11 Jestem wredny. ale Cię poprawię... Gość portalu: punia napisał(a): > "Szla noca bajka przez pola i wsie, przez zaklety las. > Smutno bylo jej isc, bo nawet jej przyjaciel ksiezyc zgasl. to szło tak "smutno bło jej i źle. Nawet jej przyjaciel księżyc zgasł. dalej już pamiętasz wspaniale: > Wtem promyk swieczki na drozke padl i piosenka chops z okienka > za bajka w swieat. > Jutro znow wzejdzie ze snow kolorowy swiat, > znow bedzie drozka do kresu dnia bajeczka szla." > Rany, tyle lat, a to ciagle tkwi gdzies w mozgu. > Masz rację, Puniu. Siedzi w głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: 213.17.139.* 28.03.03, 19:19 Moim ulubionym programem był Pankracy zasze płakałam jak się kończył. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouchi MIś Koralgol IP: 195.136.95.* 31.03.03, 15:52 Gość portalu: Joanna napisał(a): > Moim ulubionym programem był Pankracy zasze płakałam jak się kończył. przypomniałam sobie jeszcze jedno. absolutnym hitem mojego dzieciństwa był Miś Koralgol. kochałam go nad życie. ciągle jednak płakałam, jak miś płakał ( a robił to często) wtedy mama wyłączała mi telewizor, a ja ryczałam jeszcze głośniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiagryniasia Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: *.parpa.pl 01.04.03, 11:22 czekalam na te bajki jak wariatka, a juz wcale nie bylam taka mala! fajne byly, z moralem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouchi Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: 195.136.95.* 31.03.03, 15:46 no nareszcie jakiś rówieśnik, bojuz zaczynałam się czuć strasznie staro i samotnie. Zaloga G była super, Jacka i Agatkę też pamiętam, a tak poza tym, to większości tych programów dla dzieci nie trawiłam (jakś dziwna widocznie jestem). do dziś dostaję gęsiej skórki ze wstrętu na te głupie czeskie seriale czy programy typu tik-tak i 5-10-15 (choć to już nie moje dzieciństwo) z wielkim nabożeństwem za to wpartywałam się panów Kurka i Kamińskiego i Sondy nigdy nie opuściłam (choć miałam jakieś 9-10 lat) Gość portalu: punia napisał(a): > Oprocz Jany z Dzunglii byla jeszcze kultowa Zaloga G (haslo "G force" wszyscy > rozumieli), a pozniej He-man czy jakos tak. > > Kto pamieta ten cykl koreanskich lub japonskich bajek, ktore zawsze zaczynaly > sie piosenka: > "Szla noca bajka przez pola i wsie, przez zaklety las. > Smutno bylo jej isc, bo nawet jej przyjaciel ksiezyc zgasl. > Wtem promyk swieczki na drozke padl i piosenka chops z okienka > za bajka w swieat. > Jutro znow wzejdzie ze snow kolorowy swiat, > znow bedzie drozka do kresu dnia bajeczka szla." > Rany, tyle lat, a to ciagle tkwi gdzies w mozgu. > > A Jacek i Agatka, a Miś z okienka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daner Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.03, 20:49 Serial "Tylko Kaśka" pamiętam,bo ojca bohaterki grał kapitan Kloss,co niezmiernie mnie dziwiło no i tematyka była jak na owe czasy niecodzienna. Z serialu "Siedem stron świata "pamiętam jednego z bohaterów ,który musiał opiekować się siostrą Dorotką i na wszystkie chłopackie spotkania targał ją w wózku,nieszczęsny.Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: *.uni-rostock.de 29.03.03, 14:20 A pamietacie Marysie Sadowska, ktora spiewala strasznie durne piosenki dla nastolatkow? Co sie z nia teraz dzieje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: memems Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: 212.76.37.* 29.03.03, 21:56 ciekawe...co sie z nia dzieje. Miałyśmy z siostrą niezły ubaw gdy deklamowała: a nagrody, walkmany , ufundowała firma Braborg.. była sztuczna i nadęta, dziecko warszawki...brrr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ssx Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: *.przedpole.hoop 30.03.03, 03:46 Czeski serial "Nikto nie je doma" - mój ulubiony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: *.visp.energis.pl 17.06.03, 00:27 Gość portalu: ssx napisał(a): > Czeski serial "Nikto nie je doma" - mój ulubiony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: punia Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: *.acn.waw.pl 30.03.03, 10:12 To nie byl co prawda program dla dzieci, ale pamietam go z dziecinstwa, wiec przypomne: Piorkiem i weglem prowadzone przez prof. Zina. Z otwarta buzia patrzylam jakie cudenka potrafi wyczarowac przy pomocy wegla i kredy w kilku kolorach. I pamietam, ze tej kredy to zawsze mial takie ogryzki, ze prawie nie bylo ich widac. :) Odpowiedz Link Zgłoś
rose2 Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa 30.03.03, 14:28 Byl jeszcze Szymon Kobylinski i tez rysowal weglem. Pamietam rowniez domowe przedszkole i piosenki Natalii Kukulskiej o puszku okruszku miedzy innymi. Lub Majke Skowron. Lubilam piosenke o ogorku: orgorek ogorek ogorek zielony ma garniturek i buzie i sandaly zielony zielony jest caly... Delfin Um niezapomniany, Pan Tau, Arabella, pies Fido, Pomyslowy Dobromil. Adam Slodowy i jego lampa blyskowa z lyzki aluminiowej, mini odkurzacz z puszki po groszku oraz niezapomniane misie. Lubilam Muppet Show (najbardziej swinie w kosmosie) i Fraglesow. Pamietam tez, ze nie bylo programu drugiego, tylko jedynka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bajeczka Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: *.in-addr.btopenworld.com 30.03.03, 22:05 Była ona wyświetlana w niedzielę, pamiętam, że ją kochałam. W czołówce chłopiec i smok czy wąż, na którym ten chłopiec podróżuje. Wąż (czy smok) wił się po ekranie, w tle muzyka. Produkcja koreańska albo jakaś inna azjatycka. Ktokolwiek pamięta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jada_jada_misie Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: *.47.30.61.isp.tfn.net.tw 18.04.03, 10:31 Ja pamietam...to byla chyba produkcja japonska, ale bajki byly chinskie. Pamietam jak przez mgle odcinek, w ktorym bohater mogl rozumiec mowe ptakow i dzieki temu unikal niebezpieczenstw. Byla tez woda, ktora odmladzala i para staruszkow na koncu odcinka zostala para niemowlat. Cudowne czasy... sciskam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cypisek Re: Telewizyjne programy z dzieciństwa IP: *.gwiazda.net.pl 31.03.03, 09:38 Ja bedąc jeszcze w podstawówce gdy chorowałem ogladałem wszytsko 'mama i ja" ('dobrz w domu być z mamą i wieczorem i rano...') 'domowe przedszkole' ( i nie umiałem pojąć co to 'tuptanocą') i wiele innych... 'tik tak' 'teleranek' '5,10,15' (przy czym będąc małym nie lubiłem części dla 15latków) 'klub pana Rysia' tyle tego było... Odpowiedz Link Zgłoś