Dodaj do ulubionych

KANDYDACI NA BURMISTRZA LEŻAJSKA

08.10.06, 12:10
OTO LISTA WIADOMYCH MI KANDYDATÓW NA BURMISRZA LEŻAJSKA W WYBORACH 12
LISTOPADA 2006r.

1. ROBERT ŻOŁYNIA - PLATFORMA OBYWATELSKA

2. TADEUSZ TRĘBACZ - (SLD i ogólnie lewica)

3. STANISŁAW CHMURA - popierany przez PIS

4. IRENEUSZ STEFAŃSKI - popierany przez staroste Kozikowskiego (PIS/LPR)i
swój komitet "Moje Miasto Leżajsk", pozwolę sobie na kila słów komentarza o
tym panu,
strasznie cyniczna nazwa komitetu świadcząca o podeściu tego pana do Leżajska
nie liczy się dobro miasta tylko moje, podsumowójąc panu Stefańskiemu
przyświecają stołki, stołki jeszcze raz stołki dla mnie i moich. w wyborach w
2002 roky również kandydował na burmistrza i do rady powiatu, został radnym
powiatowym i tą zaszczytną funkcję powieżoną przez mieszkańców Leżajska w
wyborach zamienił na stołek naczelnika wydziału edukacji w starostwie, w
końcu zamiast 600 złotych diety radnego ma ponad 3 tyśące (brutto) pensji
naczelnika, oszukał tym samym wyborców którzy w wyborach 2002r oddali na
niego swój głos.I teraz próbóje pozaz kolejny nabrać wyborów w tegorocznych
wyborach. ponadto za kadencji kiedy burmistrzem Leżajska był pan Wylaź, pan
Stefański pełnił funkcję zastepcy burmistrza i wsławił się obniżeniem do
minimum dodatków dla nauczycieli szkół leżajskich ( sam będąc nauczycielem)
jest osobą zarozumiałą i cyniczną, potwierdzają to osoby które pracowały z
tym panem w mieście, osoby które miały z nim do czynienia jak petenci
wydziału edukacji, skandal z przyjmowaniem wniosków na stypendia dla uczniów.
MIESZKAŃCY LEŻAJSKA NIE DAJCIE SIĘ ZWIEŚĆ TEMU PANU POARZ KOLEJNY, ON JUŻ
WSPÓŁŻĄDZIŁ LEŻAJSKIEM Z PANEM WYLAZIEM I POZOSTAŁO PO JEGO WSPÓŁRZĄDACH:
STACJA WTAKEM I TYLE ,CZYLI NIC DOBREGO DLA LEŻAJSKA.

5) ponoć równierz kandydować ma pan Słupek z zarządu Manmte.

Do rady miasta wiem że we wszystkich sześciu okręgach wyborczych w Leżajsku
kandydatów na radnych wystawią KW Platforma Obywatelska i KWW Nasze Miasto

Przedstawiłem Państwu swoją opinię o panu Stefańskim z własnych doświadczeń z
tym panem oraz opinię o tym panu jaką przekazali mi znajomi i nauczyciele.
proszę państwa o opinie o innych kandydatach na burmistrza Leżajska.
WYBIERZMY NAJLEPRZEGO!!
- 12 LISTOPAD 2006 -
WYBORY DO RADY MIASTA LEŻAJSK I BURMISTRZA LEŻAJSKA
- 12 LISTPAD 2006 -
Obserwuj wątek
    • stefanprotek Re: KANDYDACI NA BURMISTRZA LEŻAJSKA 11.10.06, 12:27
      lezajsknatak napisał:

> 4. IRENEUSZ STEFAŃSKI - popierany przez staroste Kozikowskiego (PIS/LPR)i
      > swój komitet "Moje Miasto Leżajsk", pozwolę sobie na kila słów komentarza o
      > tym panu,
      > strasznie cyniczna nazwa komitetu świadcząca o podeściu tego pana do Leżajska
      > nie liczy się dobro miasta tylko moje,

Odniosę się tylko do tego.
      Bardzo proszę sprawdzić na stronie PKW dane o tym komitecie.
      Sam to przed chwilą jeszcze raz sprawdziłem, bo byłem zdumiony informacją.
      I cóż się okazuje?
      Jest to komitet zarejestrowany WYŁĄCZNIE do zgłaszania kandydatów na radnych
      i NIE MOŻE zgłaszać kandydata na burmistrza.

A więc już w pierwszym zdaniu kłamstwo.
      Więc na prawdę nie ma co czytać dalszych wypocin...

Co do "cyniczności" nazwy: czyż inne nazwy komitetów nie są bardziej "cyniczne":
      Nasze Miasto - a dleczego wasze ?, Nasz Powiat - a dlaczego wasz ? itp. itd.
      Nazwa jak nazwa, ważne jakich ludzi zgłosi na radnych.

Rozumiem, że dla lezajsknatak obojętne jest kto wygra byle nie wygrał
      ten konkretny ?
      Ciekawe podejście do idei samorządu terytorialnego.
      Czyż nie miałeś podobnego w wyborach parlamentarnych?

PS.
      Ach no tak i popierany przez kogoś z Nowej Sarzyny.
      No tak, to natychmiast powoduje odruch wymiotny u "krzaków" z Leżajska.
      Czyż nigdy nie skończa się te animozje?
      Już zmarnowano szansę na wspólną strefę ekonomiczną z gminą Leżajsk.
      Bo najważniejsze dla obecnych decydentów było walenie po pijaku pięścią
      w stół i wrzask "ja tu rządzę! To NASZE MIASTO"
      • lezajsk06 Re: KANDYDACI NA BURMISTRZA LEŻAJSKA 15.10.06, 20:22
        stefanprotek napisał:

> lezajsknatak napisał:
        >
        > > 4. IRENEUSZ STEFAŃSKI - popierany przez staroste Kozikowskiego (PIS/LPR)i
        >
        > > swój komitet "Moje Miasto Leżajsk", pozwolę sobie na kila słów komentarza
        > o
        > > tym panu,
        > > strasznie cyniczna nazwa komitetu świadcząca o podeściu tego pana do Leża
        > jska
        > > nie liczy się dobro miasta tylko moje,
        >
        >
        > i NIE MOŻE zgłaszać kandydata na burmistrza.
        >
        >
        > PS.
        > Ach no tak i popierany przez kogoś z Nowej Sarzyny.
        > No tak, to natychmiast powoduje odruch wymiotny u "krzaków" z Leżajska.
        > Czyż nigdy nie skończa się te animozje?
        > Już zmarnowano szansę na wspólną strefę ekonomiczną z gminą Leżajsk.
        > Bo najważniejsze dla obecnych decydentów było walenie po pijaku pięścią
        > w stół i wrzask "ja tu rządzę! To NASZE MIASTO"

Sama myśl, że Stefańskiego popierają ludzie z Nowej Sarzyny, którzy sami nie
        potrafia rządzić nowosarzyńskim samorządem przyprawia mnie o bóle głowy i
        wymioty (i proszę nie nazywać mnie "krzakiem" tylko dlatego że jestem z Lezajska
        miasta które cenię i szanuję, bo nie chciałbym nazwać Cię drogi Panie "Tatarem"
        czy jakimś zupełnie idiotycznym określeniem.
        Najlepiej to niech sobie w Sarzynie na burmistrza ten pan startuje i będzie
        święty spokój.
        P.S. TU JEST LEŻAJSK NIE NOWA SARZYNA !!!
      • lezajsk11 Re: KANDYDACI NA BURMISTRZA LEŻAJSKA 18.10.06, 11:53
        stefanprotek napisał:

> Odniosę się tylko do tego.
        > Bardzo proszę sprawdzić na stronie PKW dane o tym komitecie.
        > Sam to przed chwilą jeszcze raz sprawdziłem, bo byłem zdumiony informacją.
        > I cóż się okazuje?
        > Jest to komitet zarejestrowany WYŁĄCZNIE do zgłaszania kandydatów na radnych
        > i NIE MOŻE zgłaszać kandydata na burmistrza [...]

Szanowny "znawco" (raczej nieznawco) przepisów Ordynacji wyborczej:
        1. Cytowane powyżej twierdzenie i zarzucanie kłamstwa komuś kto ma rację jest
        krótko mówiąc największą głupotą jaką człowiek potrafi sobie sam zrobić.
        2. Proszę przed dyskusją i wyrażaniem swoich opini drogi Panie sprawdzić
        przepisy ustawy - Ordynacja wyborcza do rad gmin, rad powiatów ... (znajdzie ją
        Pan na stronie Państwowej Komisji Wyborczej)- twierdzi pan, że sprawdzał Pan tam
        KWW Moje Miasto, którego pełnomocnikiem jest Pan Janas. Tak jest taki komitet i
        ten właśnie komitet zgłosił Stefańskiego jako kandydata na burmistrza.
        Proszę sprawdzic na stronie PKW:
        wybory2006.pkw.gov.pl/kbw/geoGmina.html?id=180801&type=0
        Na dzień dzisiejszy (środa) są tam trzej kandydaci:

Wybory Burmistrza

1.Stefański Ireneusz Marian 44 wyższe Leżajsk Zgłoszony przez: Komitet
        Wyborczy Wyborców Moje Miasto Leżajsk

2.Trębacz Tadeusz Aleksander 58 wyższe Leżajsk Zgłoszony przez: Komitet
        Wyborczy Wyborców Nasze Miasto Leżajsk

3.Żołynia Robert 42 wyższe Leżajsk Zgłoszony przez: Komitet Wyborczy
        Platforma Obywatelska RP

Źródło: wybory2006.pkw.gov.pl/kbw/geoGmina.html?id=180801&type=0

Reasumując należy stwierdzić, że pochopnie oskarża Pan innych forumowiczów o
        kłamstwa. Pochopność prowadzi do tego, że jest Pan mało wiarygodny. Być może to
        Pana młodzieńcza zarozumiałość polityczna, której głównym efektem jest brak
        doświadczania życiowego i brak wiedzy w temacie regulacji prawnych dotyczących
        samorządu.

P.S. Proponuje wieczorkiem po dwie strony Ordynacji - z całą pewnościa za cztery
        lata może będzie Pan mocniejszy w argumentach.

Pozdrawiam Serdecznie!
    • maenair Re: KANDYDACI NA BURMISTRZA LEŻAJSKA 11.10.06, 16:35
      Oczywiście rozumiem że przedstawiona poniżej lista kandydatów jest wg. Pana całkowicie bezstronna... Zauważam jednak coś, co ludzie z wyższym wykształceniem nazywają bad PR. Chociaż osobiście uważam to za chwyt poniżej dobrze pojętych norm, rozumiem że tonący brzytwy się chwyta.

Wskazywanie negatywnych cech jednego tylko kandydata wskazuje na przynależność do innej opcji politycznej i poparcie innego kandydata. Rozumiem także że wszczynanie dyskusji na temat "zasług" innych kandydatów może być dla nich samych niebezpieczne, w końcu lepiej liczyć na spiralę chamskich oskarżeń wobec tylko jednego...

W tym miejscu należy się odrobina wyjaśnień. Należę do młodego pokolenia, pokolenia straconego dla takiego zaścianka jakim jest dzięki wielu poprzednim władzom miasta; Leżajsk. Rozumiem także że może się to spotkać z kpiną ze strony osób "dorosłych" liczących na to, że doświadczenia poprzedniego systemu czynią ich jakkolwiek lepszymi. Wyjątkiem wśród moich rówieśników czyni mnie to, że jestem dalej zainteresowany polityką lokalną mojego miasta (cóż za ironia, właśnie przywłaszczyłem sobie Leżajsk...).

Leżajsk można traktować jako Polskę w pigułce. Tutaj ujawniły się bowiem najgorsze cechy polskiej polityki, rzeczy niespotykane w państwach o długiej tradycji demokracji. Należy do nich łamanie ciszy wyborczej, agitacja bazująca nie na akcentowaniu własnych realnych zasług, ale przypisywaniu ich sobie czy ich wyolbrzymianiu oraz na ośmieszaniu przeciwników politycznych sposobami znanymi z systemu nazistowskiego i radzieckiego (wystarczy przypomnieć AKowca- zaplutego karła reakcji i olbrzyma). Brak perspektyw na znalezienie pracy w rodzinnym mieście jak i chamstwo lokalnych polityków skutecznie utwierdziły mnie w przekonaniu że nie jest to już więcej miejsce dla mnie. Do podobnych wniosków doszło wielu moich rówieśników. Dlatego chciałbym przedstawić tutaj moją oceną podanej listy kandydatów:

1. ROBERT ŻOŁYNIA - PLATFORMA OBYWATELSKA - kandydat jest faktycznie popierany tylko przez część platformy skupioną wokół Zbigniewa Rynasiewicza. Jeśli Rynasiewicz to czyta, to mam pytanie: ile dało ci na kampanię wyborczą MANTE? A to że wisiałeś na WSZYSTKICH drzewach przy drodze z nowej sarzyny do leżajska było tylko irytujące, nie zachęcające do zmarnowania na ciebie głosu. O tym jak chciałeś wyrzucić Stefańskiego za to że pomagał w kampanii innemu kandydatowi PO pewnie nikt już nie pamięta albo nie wie. Gratulacje dla Pana Żołyni- znalazłeś sobie doskonałego protektora...

2. TADEUSZ TRĘBACZ - (SLD i ogólnie lewica) - miłościwie nam panujący, znany były działacz lewicy post-komunistycznej, która wraz z transformacją musiała schować swoje książeczki z napisem PZPR. Znany mi z przywłaszczania sobie zasług poprzednich ekip (pierwsze rondo wybudowane bez udziału Urzędu Miasta przez zarząd dróg - zemsta Wylazia, drugie rondo wybudowane za pieniądze unijne przez zarząd dróg - podarunek Trębacza), chwytami z poprzedniego systemu wykorzystywanymi w kampanii wyborczej, łamanie ciszy wyborczej (skąd nagle tyle ulotek pod komitetami w dzień wyborów skoro dzień wcześniej ich nie było? wiatr przywiał?), chamstwo i odwalanie całej roboty przez współpracowników. Wykorzystanie zdobytego stanowiska do walki przeciw przegranym, ale potencjalnie niebezpiecznym rywalom. Zerwanie kontaktów z miastem szwedzkim (Ukraiński nowojaworowsk został, w końcu mają tam tanią wódkę!). Nie rozwijanie żadnej nowej współpracy (Wylaź przynajmniej szukał podobno "bratnich" miast nawet na węgrzech). Na koniec wspomnę o długu który powiększa się szybciej od długu Polski!

Pan Trębacz z racji najdłuższego "stażu" na stanowisku burmistrza odpowiedzialny jest wg. mnie także za niskie wykorzystanie środków unijnych (a tam gdzie zostały wykorzystane Urząd Miasta Leżajska nie miał nic do gadania lub był to efekt dokończenie tego co inni zaczęli). Brak jasnej idei wykorzystania przyrodniczych wartości okolic Leżajska (Na ponad 30 pomysłów na które wpadłem pisząc pracę na zwykły konkurs geograficzny kilka lat temu w liceum (sic!) zrobiono tylko centrum informacji turystycznej. Skoro ja jako nastolatek na to wpadłem, co z szeregiem "specjalistów" w Urzędzie Miasta?).

4. IRENEUSZ STEFAŃSKI - nazwę Moje Miasto Leżajsk rozumiem jako akcentowanie pochodzenia a nie przywłaszczanie sobie całego miasteczka. Po tonie wypowiedzi wnioskuję że leżajsknatak dalej dzieli Polskę wg. zasady MY-ONI. Dla Pańskiej wiadomości taki sposób myślenia czyni z nas naród kaleki społecznie, gdzie wszelkie inicjatywy leżą w gestii państwa. To nie sprawdziło się nigdy i jest tylko pozostałością po dawnym systemie. Wie to każdy student po choćby podstawach socjologii...

Co do zamiany stołków z tego co pamiętam Pan Stefański nie krył że chce powrócić na stanowisko nauczyciela, w czym skutecznie przeszkodziła mu ekipa Pana Trębacza tuż po przejęciu władzy. Świat nie jest czarno-biały lezajsknatak i to że facet zrezygnował ze stanowiska mogło się wiązać także z szykanami politycznymi. Ale widzę że ty przyjąłbyś takie stanowisko i wolałbyś dusić się w smrodku lokalnej polityki. Zresztą o czymś takim jak utrzymanie rodziny to Stefański ma nie myśleć, co nie? Skoro tak mu zazdrościsz to zauważ to że gość nigdy nie miał samochodu! Całe życie widziałem jak zapieprzał na piechotę zarówno gdy był tylko dyrektorem i później.

Co do sytuacji nauczycieli:płace niskie, ale ile razy widzę nauczycieli żyjących w dobrych warunkach, pozwalających sobie na coroczne wyjazdy do ciepłych krajów i częstą zmianę samochodów... Kadra nauczycielska w Leżajsku starzeje się, ale dalej nie dopuszcza młodych nauczycieli. Wykorzystywane metody nauczania są przestarzałe, wykorzystanie internetu w zaniku a o stosunku do uczniów nie mówię. Na szczęście dalej są chlubne wyjątki, zwłaszcza z języków oraz biologii...

Stefański obniżył dodatki, mimo żę sam był nauczycielem? Znowu rozumujesz w imię źle pojętej przynależności MY-ONI. Dzięki takiemu sposobowi myślenia PIS obsadził ludźmi koalicjantów wszystkie stołki. Budżet to nie bank, kredytów się nie bierze, tylko dzieli to co się ma. Dzięki takim jak ty zarówno Leżajsk jak i Polska mają ogromne długi a Stefański najwyraźniej bardziej ma na sercu właściwe rozdysponowanie środkami niż działania pod publiczkę.

Co do stosunku do ludzi mogę ocenić z perspektywy byłego ucznia, że Stefański był sprawiedliwy. Miły nie musiał być, tego się od niego nie wymagało. Wiem jednak od krewnych że załatwienie sprawy u niego zarówno jako wiceburmistrza jak i w starostwie odbywało się szybko. Miał czas, nie odsyłał do innych, czasem sam chodził aby załatwić coś dla INNYCH.

Stypendia? Trzeba być idiotą aby nie rozumieć że była to kwestia ministerstwa. Kuzyn korzysta z tej formy pomocy, zapamiętał faceta jako kompetentnego. Zresztą co ma do czynienia ze stypendiami gość który informuje o nich? Pewnie jeszcze wg. ciebie trzyma forsę w kieszeni i rozdaje tylko znajomym, co?

5) ponoć również kandydować ma pan Słupek z zarządu Manmte - tutaj nie wypowiadam się, nie znając bliżej tej postaci.

Wypowiedziałem się. W listopadzie wracam z Krakowa i będę głosować, oczywiście na Stefańskiego. Obawiam się tylko, że jest już za późno aby coś się zmieniło, przynajmniej dla mnie.

A co do ludzi pokroju lezajsknatak: przez takich jak ty (naucz się poprawnej polszczyzny zanim coś napiszesz!), takich jak aktualnie rządzący, jak ci wszyscy którzy wmieszani są w afery wyjechałem z Leżajska i chcę wyjechać z kraju. Będę głosował, abyście nie wygrali, robię to już nie dla siebie ale choćby dla mojej rodziny i dziewczyny, bo oni i tak zostaną jeszcze trochę w tym miasteczku. Czego (o ile nie zmieni się władza) nie życzę nikomu...
      • zwyczajna7 Re: KANDYDACI NA BURMISTRZA LEŻAJSKA 15.10.06, 19:34
        Tyle w tych wypowiedziach nienawiści i wrogości,
        Prostactwa i złości,
        ,że ja coś dodam od siebie jeśli chodzi o kandydata Staefańskiego:

1. "Powiewny jak choragiewka" - niestety wielką słabością i wadą człowieka jest
        to, że idzie tam gdzie "wiatr zawieje". Człek taki jednak mierny jest w rozumie
        i nadzwyczaj niewiarygodny.
        2. "Władza dla mądrych nie zaś dla głupich jest" - niestety człek o obsesji
        władzy nigdy rządcą dobrym się nie stanie. Jest butny i zarozumiały.
        3. "Kłamstwo na jaw zawsze wychodzi" - trzymać z innymi (Sarzyniakami) to dla
        lezajszczan karygodne.

• lezajsk06 Re: KANDYDACI NA BURMISTRZA LEŻAJSKA 15.10.06, 20:32
        a tak na marginesie to Stefański w tym wyścigu się zupełnie nie liczy - ludzie w
        Leżajsku doskonale wiedzą na kogo mają głosować i sami o tym zdecydują 12
        listopada br.
    • zwyczajna7 Re: KANDYDACI NA BURMISTRZA LEŻAJSKA 15.10.06, 19:09
      Listy oficjalnej kandydatów na Burmistrza nikt jeszcze nie zna (termin składania
      upływa w środę). Trudno mi cokolwiek pisać na temat poszczególnych kandydatów bo
      pewnie zaraz powstaną komentarze o tzw. "wyborczej propagandzie" ale jednak mam
      swój typ (swojego kandydata) i pier...e Was wszystkich którzy takie zarzuty mi
      postawicie! Reasumując mam swój jeden głos w wyborach, który zamierzam oddać na
      jednego kandydata i oddam go (czy komuś się podoba czy nie) na Pana Tadeusza
      Trębacza. Po co nam nowy Burmistrz jak obecny jest dobry.
      Pewnie powie ktoś, że Trębacz się nie nadaje, że "komuch" etc. Jest jednak
      sprawdzony w samorządzie i wie co robi - efekty widać.
      P.S.
      Sami oceńcie pracę Trębacza.
    • lezajsk06 Re: KANDYDACI NA BURMISTRZA LEŻAJSKA 15.10.06, 20:34
      Chmura ? dobre sobie. Chyba jaja sobie robisz z ludzi.
    • fanksu Re: KANDYDACI NA BURMISTRZA LEŻAJSKA 15.10.06, 21:08
      Polecam Wszystkim ten tekst:

Wyssali z wielu życie, zabrali godność nam,
      Stworzyli kraj żebraków twierdząc, że wszystko gra,
      Z uśmiechem na ekranie szyderców leci show,
      Lwie paszcze otwierają pożerać ciągle chcą.

Nikt Cię nie broni Polsko, gdy wokół głodne psy,
      Upokorzony Naród – cierpienie, nędza, łzy.

Gdy mordy swe utuczą
      Kolejni pchają się
      W koryta ryje włożą
      I zaczną doić Cię
      Lecz karmy wnet zabraknie
      I w stołki wbiją kły
      A role się odwrócą
      I kopa damy im

Źródło: www.ksu.of.pl

• przyczlap Re: KANDYDACI NA BURMISTRZA LEŻAJSKA 18.10.06, 08:37
      lezajsknatak napisał:

> „podsumowójąc”, powieżoną,” próbóje” „równierz” „WSPÓŁŻĄDZIŁ” „WYBIERZMY
      > NAJLEPRZEGO!!”

Znam pana Stefańskiego i uważam, że jest uczciwym człowiekiem. Nadaje się na
      stanowisko burmistrza. Powinien jednak zostać nauczycielem i nie wypuszczać ze
      szkoły takich analfabetów..
      Poza tym, skąd mały człowieczku możesz wiedzieć przez kogo jest popierany...
      Nie siej głupiej propagandy, nie szczekaj jak wściekły pies na innych, słownik
      ortograficzny w łapę a jad swój wykorzystaj do innych celów.
      • lezajsknatak Re: KANDYDACI NA BURMISTRZA LEŻAJSKA 19.10.06, 09:56
        Kochany przyczłapku,
        Wielki fanie Stefańskiego
        Podaj jeden merytoryczny powód dlaczego mam głosować na twojego kandydata
        Co zrobił jako zastępca burmistrza??????
        Co zrobił jako radny powiatowy zanim przeskoczył na stołek naczelnika w
        Starostwie????????????

To że jest dobrym człowiekiem to jest trochę za mało żeby być dobrym
        burmistrzem, każdy kto nie jest skazany prawomocnym wyrokiem sądowym jest
        dobrym człowiekiem.

Żadnego programu, żadnej wizji rozwoju Leżajska, żadnej aktywności społecznej w
        naszym lokalnym środowisku nie prowadził i nie prowadzi twój kandydat,

A kto go namaścił i popiera wiem ze Starostwa i naszego leżajskiego środowiska.

Co do języka jaki użyłem nie jest jadowity - po prostu brak Ci argumentów na
        korzyść twojego kandydata, brak programu twojego kandydata, - świadczy to tylko
        o twoim analfabetyzmie wyborczym, totalnym braku rozeznania w sprawach Leżajska.

Twoja żałosna odpowiedz obnaża Cię jako zakompleksionego, sfrustrowanego,
        człowieczka,
        Który krytykuje nie podając żadnych merytorycznych argumentów na swoją korzyść

Nie mając programu dla Leżajska można się czepić literówek w tekście – doprawdy
        żałosne.

• przyczlap Re: KANDYDACI NA BURMISTRZA LEŻAJSKA 19.10.06, 12:09
          lezajsknatak napisał:

> Kochany przyczłapku,
          > Wielki fanie Stefańskiego
          > Podaj jeden merytoryczny powód dlaczego mam głosować na twojego kandydata

Pan Stefański nie jest moim kondydatem i jest mi to obojętne na kogo
          zagłosujesz.

> Co zrobił jako zastępca burmistrza??????
          > Co zrobił jako radny powiatowy zanim przeskoczył na stołek naczelnika w
          > Starostwie????????????

Powinieneś właśnie rozmawiać na tym poziomie a nie ujadać na człowieka jak
          bezpański pies.

> To że jest dobrym człowiekiem to jest trochę za mało żeby być dobrym
          > burmistrzem, każdy kto nie jest skazany prawomocnym wyrokiem sądowym jest
          > dobrym człowiekiem.

Nie każdy. On by na Ciebie nie ujadał jak ty na niego. Ale możesz tego nie
          zrozumieć. To kwestia klasy człowieka.

> Co do języka jaki użyłem nie jest jadowity - po prostu brak Ci argumentów na
          > korzyść twojego kandydata, brak programu twojego kandydata, - świadczy to
          > tylko o twoim analfabetyzmie wyborczym, totalnym braku rozeznania w sprawach
          > Leżajska.

Mnie nie chodzi o przekonywanie kogoś do pana Stefańskiego. Mnie chodzi o to
          żeby plugawi ludzie nie obrażali nikogo w taki sposób jak Ty to robisz za
          pośrednictwem internetu. To właśnie przez takich ludzi jak Ty jest w Polsce tak
          jak jest. Przez ludzi konfliktowych, krzykaczy, przez ludzi szkalujących innych.

> Twoja żałosna odpowiedz obnaża Cię jako zakompleksionego, sfrustrowanego,
          > człowieczka,
          > Który krytykuje nie podając żadnych merytorycznych argumentów na swoją korzyść

Korzyścią jaką chciałem osiągnąć było to, byś pisał jak Polak po Polsku. Udało
          mi się bo widzę, że przecedziłeś swój tekst przez worda. Następne co chciałbym
          osiągnąć to to byś nie ujadał na innych ludzi obojetnie czy to jest pan
          Żołynia, Trębacz, Chmura czy Stefański. Każdy z nich jest na pewnym poziomie i
          napewno skrytykowałby Twoje zachowanie i Twoje słownictwo. Każdy z nich
          chciałby wygrać te wybory w uczciwy sposób bez pomocy ludzi Twojego pokroju.
          Może coś z tego zrozumiesz.

Pozdrawiam
          • lezajsknatak Re: KANDYDACI NA BURMISTRZA LEŻAJSKA 19.10.06, 14:27
            Przyczłapku,

I dalej nie odpowiedziałeś na jedno proste pytanie dlaczego ten kandydat jest
            taki „dobry”, nieskazitelny i bez wad, i będzie takim cudownym
            burmistrzem?????????????????????????
            Jaki ma program, co chce zrobić dla Leżajska jako
            burmistrz???????????????????????????

Jak Ty nie chcesz odpowiedzieć to ja Ci odpowiem ten kandydat nie ma programu,
            nie działa społecznie, nie jest rozpoznawalny w Leżajsku, nie ma osiągnięć
            samorządowych, poza stacją Watkem za jego kadencji zastępcy burmistrza sprzed
            czterech lat.

I jeszcze do formy językowej, mój język jest taki straszny to co powiesz o
            języku naszych polityków, czy niektórych naszych samorządowców, czy słyszałeś
            jak mówi radny powiatowy Kosior, Kula, Kozikowski przyjdź na sesje rady
            powiatu i posłuchaj.

Atakujesz nie podając żadnych argumentów programowych bronionego przez ciebie
            kandydata.
            podyskutujmy merytorycznie co jest potrzebne naszemu miastu.
            Bez wzajemnych kąśliwości językowych. Merytoryczna i rzeczowa dyskusja.

I na koniec, przez Worda to ty cedzisz skoro o tym piszesz, ja piszę
            bezpośrednio na forum i mogą mi się przytrafić literówki, dla twojej
            satysfakcji będe bardzo uważał na literówki skoro cię to tak razi.

pozdrawiam

• san5 Re: KANDYDACI NA BURMISTRZA LEŻAJSKA 19.10.06, 21:28
              Ja nawet jestem gotów zgodzić się z argumentacją leżajsknatak, wszak pod
              warunkiem, że opisze on innych kandydatów ubiegających się o stanowisko
              burmistrza Leżajska, ich wizje rozwojowe miasta, dokonania przeszłe tudzież
              program na przyszłość. Jako żywo śledzę wybory samorządowe w Leżajsku i jeszcze
              nigdzie nie natrafiłem na materiały Stefańskiego, Trębacza, Żołyni czy Słupka.
              Skąd więc czerpie wiedzę leżajsknatak postponując jednego, a o innych nie raczy
              nawet się zająknąć.
              To nie wygląda zbyt wiarygodnie. No chyba, że obecność leżajsknatak na tym forum
              spowodowana jest wyłącznie zwalczaniem Stefańskiego z racji jego udziału w
              wyborach. Wprawdzie nielubienie kogoś też zalicza się do kategorii uczuć, ale
              argument w dyskusji to raczej wątły.
              • stefanprotek Re: KANDYDACI NA BURMISTRZA LEŻAJSKA 20.10.06, 21:46
                > Ja nawet jestem gotów zgodzić się z argumentacją leżajsknatak, wszak pod
                > warunkiem, że opisze on innych kandydatów ubiegających się o stanowisko
                > burmistrza Leżajska, ich wizje rozwojowe miasta, dokonania przeszłe tudzież
                > program na przyszłość. Jako żywo śledzę wybory samorządowe w Leżajsku i jeszcze
                > nigdzie nie natrafiłem na materiały Stefańskiego, Trębacza, Żołyni czy Słupka.

Zacznijmy więc dyskusję. Porzućmy czcze inwektywy.
                Dzisiaj "wpadła" mi w ręce gazetka o zadziwającym tytule "Samorząd Leżajsk".
                Pierwsze wrażenie: czyzby obecne władze wydały miejskie pieniądze na reklame swą?
                Ale nie na str. 5 widzę wywiad z kandydatem na burmistrza Andrzejem Słupkiem.
                Wywiad w otoczeniu - a jakże - wspaniałych inwestycji. Jest opis remontu dworu
                starościnskiego, jest również wspomnienie o odnowieniu murów obronnych
                Klasztoru. Sprawia to wrażenie, że to wlasnie kandydat "maczał" w tym palce i
                jakiś sposób "dopomógł" w realizacj tych wielkich dzieł.
                No cóż, można i tak. Przypisywanie sobie cudzych dokonań jest znanym chwytem
                propagandowym. Z powodzeniem i nagminnie stosowanym przez obecną ekipę w
                Ratuszu, więc dlaczegoż by się nie podłączyć, wszak korzenie niemal te same...
                Ale czytajmyż dalej. Cóż takiego ma nam do powiedzenia szanowny kandydat?
                Otóż okazuje się, że nie poglądy są ważne ale marsz w tym samym kierunku.
                Hmm, ciekawe podejście. Natychmiast w głowie dudni wiersz wykuwany w szkole na
                blachę:

"Błękitnobluzi
                rwijcie
                za oceany
                Zali się pancernika na redzie
                stępiły dzioby ze stali
                Niech się lew brytyjski pręży
                niech ostrą koroną olśniewa
                komuny nikt nie zwycięży
                Lewa!
                Lewa!
                Lewa!"

Jaki to jest kierunek dowiadujemy się z dalszej części wywiadu. :)
                A mamy tam taki kwiatek jak:
                - powrót do tradycji sprzed 30 lat (kartek na cukier sie zachciewa czy jak? a
                może wspanialą tradycja komisarzy wojskowych w każdym zakładzie? albo SB na
                ulicach - SB czyli Spokój i Bezpieczeństwo);
                - godne miejsce w czołówce podkarpackich "tygrysów gospodarczych" (jeżeli na
                wzór firmy z której się kandydat wywodzi - to ja dziękuję za takie tygrysowanie.
                Na prokuraturę to żaden tygrys nie pomoże.);
                - no i na koniec wzorowanie się na ojcu... Hmm, ojciec rzecz święta, i
                powiadają, że ojca się nie wybiera ale czy naprawdę jest się na kim wzorować?
                Po co szanowny kondydat przypomina nam, ludziom starszej daty, o np. remoncie
                domu w Rynku na koszt miasta? I o szybkiej potem srzedaży tego domu za psie
                pieniądze dla spółki p.S. i p.Cz. ? I o innych machlojkach drobnych i wielkich
                jakich bez liku wtedy było? O LOKu i o TPPR?
                I tylko ulica szeptała cichutko, cichutko bo wszak wspomniane wyżej SB czuwało i
                niepokorni dziwnie szybko znikali...

"Zali wzrok orli zgaśnie
                Czyż ulegniemy w walce
                Ciaśniej
                ściśnijcie światu na gardle
                proletariatu palce
                Naprzód pierś podaj nagą
                niech flaga na niebo zawiewa
                Kto tam znów rusza prawą!
                Lewa!
                Lewa!
                Lewa!"

++++++

Kto następny pokaże swoje materiały wyborcze?
                Chętnie je omówię...
                • obserwator0071 Re: KANDYDACI NA BURMISTRZA LEŻAJSKA 23.10.06, 18:20

JESTEŚ BEZNADZIEJNY i NIE MOŻNA Z TOBA DYSKUTOWAĆ PANIE STEFANPROTEK
                  BRAK ARGUMENTÓW i BEZNADZIEJNE TE TWOJE KOMENTARZE

P.S. Omów to:
                  "Poszła Ola do przedszkola
                  zapomniała parasola ..." tak byś miał co robić :)
                • more-than-a-man Re: KANDYDACI NA BURMISTRZA LEŻAJSKA 23.10.06, 21:12
                  Ech tak nędznego komentarza dawno nie czytalem...Najpierw wezwanie do odejścia
                  od inwektyw a później caly post ziejący nienawistnymi epitetami, prostackimi
                  kalkami umyslowymi, stereotypami, i pogmatwaną, czytelną tylko dla autora
                  logiką. Najpierw Slupek, potem SB (na ulicach!-gratulacje wiedzy historycznej:-
                  ), najpierw wredny, robiący przekręty kapitalista, a potem sugestie dotyczące
                  jego lewicowości. Polemika z tezami, które sam sobie autor wymyslil i wlożyl w
                  glowy i w usta adwersarza. To wszystko okraszone cytatami z Majakowskiego,
                  mające dyskretnie sugeruwać, że autor jest erudytą. Nędza. Pewnie wydaje się
                  Panu, że masz Pan talent publicystyczny. Niestety nie masz Pan.
                  P.S. Z góry zaznaczam, że nie jestem rodziną Slupka.
                  • obserwator0071 Re: KANDYDACI NA BURMISTRZA LEŻAJSKA 06.11.06, 18:26
                    Co się stało ze stefanemprotek. Czyżby dużo plakatów do rozwieszenia było ???
                    Chyba, że sesja w Krakowie ...?!

P.S. Powodzenia życzę!
                    • maenair Re: KANDYDACI NA BURMISTRZA LEŻAJSKA 06.11.06, 20:42
                      Taa. Ksywka obserwator tylko z nazwy wskazuje bezstronność jak widać. Sesja w Krakowie przebiega prawidłowo :P A właściwie to nie sesja tylko pierwsze kolokwia. Oj, dawno stary studiowałeś...

A następnym razem ugryź sie w język a nie łącz ludzi z ich kandydatami. To że zagłosuję na Stefańskiego nie znaczy że gość od razu musi się podszywać i pisać o sobie pochlebne komentarze...

Za to niektóre osoby na tym forum, chociaż z różnymi imionami są niezwykle zgodne co do niego. Zwłaszcza w zakresie argumentów. Jak dla mnie to ta dyskusja wygląda dalej tak samo: Osoba 1: Stefański to %^%^%. Osoba2/3/4/whatever: Zgadzam się, bo w końcu to %&^#%#*.

Ciepłe pozdrowienia z kraku :D. Przyda się bo podobno was zasypało...
        • stefekburczymucha2 Re: KANDYDACI NA BURMISTRZA LEŻAJSKA 09.11.06, 17:02
          lezajsknatak napisał:

> Kochany przyczłapku,
          > Starostwie????????????

Zgadzam się z toba - Nic nie zrobił

> dobrym człowiekiem.
          >
          > Żadnego programu, żadnej wizji rozwoju Leżajska, żadnej aktywności społecznej w
          >
          > naszym lokalnym środowisku nie prowadził i nie prowadzi twój kandydat,

Brak aktywności społecznej to poważny minus u Pana Stefańskiego. Program
          okrojony do cna. Negatywna i zarazem godna potępienia kampania wyborcza
          Stefańskiego to wielki minus dla tego kandydata.

> A kto go namaścił i popiera wiem ze Starostwa i naszego leżajskiego środowiska.

Popierany prawdopodobnie przez starostę Kozikowskiego z Nowej Sarzyny (obecnego
          pracodawcę Pana Stefańskiego w Starostwie powiatowym)

• obserwator0071 Re: KANDYDACI NA BURMISTRZA LEŻAJSKA 14.11.06, 16:49
            26 listopada rozstrzygnięcie !!!
            • parafka1 Re: KANDYDACI NA BURMISTRZA LEŻAJSKA 14.11.06, 19:32
              Ja jestem zadowolona jedynie z faktu, że wygrał Trębacz. Co do drugiego
              kandydata Stefańskiego to jestem zawiedziona. Moim drugim faworytem był Pan
              Słupek. Cóż tak się stało. Teraz pozostaje mi jedynie głosować na obecnego
              burmistrza Trębacza. Stefański dla mnie nie przedstawia wartości jako człowiek w
              samorządzie. Tym bardziej, że nic społecznie nie reprezentuje.
              • lezajsk1 Re: KANDYDACI NA BURMISTRZA LEŻAJSKA 15.11.06, 12:11
                Żal, że Ci trzej panowie nie umieli się porozumieć, aby rozwalić istniejący
                układ. I niestety będzie powtórka z przed 4 lat. Przykre, ale prawdziwe. Tak
                kończą się chore ambicje niektórych ludzi. A o zmiany w Leżajsku aż się prosi.
                Niestety przez najbliższe 4 lata trzeba o nich zapomnieć i ich tymczasem nie
                będzie. Możemy ewentualnie zrobić sondaż, jaki deficyt w mieście będzie za 4
                lata. Tymczasem chyba będzie trzeba wybrać mniejsze zło ( i na dzień dzisiejszy
                dla każdego wyborcy będzie oznaczało to co innego) Pozdrówka
                • san5 Re: KANDYDACI NA BURMISTRZA LEŻAJSKA 15.11.06, 12:52
                  Nie bardzo rozumiem tezę leżajsk1. Wynikałoby z niej bowiem, że gdyby trzej
                  kandydaci na burmistrza (Słupek, Stefański, Żołynia) porozumieli się ze sobą,
                  wówczas można by myśleć o rozwaleniu istniejącego w mieście układu i
                  zwycięstwie nad T. Trębaczem. Zwracam uwagę, że sumowanie wyników trzech i
                  przypisywanie ich jednemu jest zabiegiem czysto hipotetycznym i w praktyce
                  nierealnym - wyborcy jednego niekoniecznie są zwolennikami drugiego.
                  Szanse na zwycięstwo Stefańskiego w drugiej turze są rzeczywiście niewielkie,
                  pytanie czy będzie chciał powalczyć i odkryć do końca szemrane interesy w
                  magistracie?
                  W radzie dwa komitety wyborcze (Moje Miasto Leżajsk, Nasze Miasto Leżajsk)
                  wzięły po 7 mandatów - 1 dla PO. Czy siedmioosobowa opozycja okaże się trwała i
                  na ile kompetentna do zapanowania nad sprawami miasta - to dopiero się okaże.
                  Dotychczasowe doświadczenia na tym polu są marne. Ale może...
                  • stefekburczymucha2 Re: KANDYDACI NA BURMISTRZA LEŻAJSKA 15.11.06, 18:09
                    Fakt, że T. Trębaczowi brakło tak niewiele głosów by wygrać już w I turze
                    wyborów na burmistrza świadczy o tym jak wiele ludzi mu ufa. I pisanie
                    bezsensownych, pozbawionych logiki wypowiedzi o niby to jakimś "układzie" jest
                    kompletna bzdurą. Biorąc obecnie pod uwagę kandydatów Trębacza i Stefańskiego,
                    to jak by na to nie patrzeć Trębacz jest jedynym kandydatem, który nadaje się na
                    to stanowisko.

P.S. Co do budżetu to Panowie postudiujcie troszkę prawo budżetowe. Czcze wywody
                    na temat leżajskiego budżetu zostawcie tym co co nieco na ten temat wiedzą - no
                    chyba, że to nowy temat paszkwili Stefańskiego, które przyniosły mu więcej złego
                    niż dobrego.
                    • san5 Re: KANDYDACI NA BURMISTRZA LEŻAJSKA 15.11.06, 23:25
                      To, że T. Trębaczowi ufa 2800 wyborców Leżajska nie oznacza, że muszę również
                      ufać mu ja. Historia zna bowiem przypadki, że nie społeczność jednej gminy, ale
                      znakomita większość narodu zaufała swojemu przywódcy i demokratycznie go
                      wybrała. Finał był tragiczny dla przywódcy i, co gorsza, dla całego narodu.
                      Większość w demokracji oznacza m.in. wyborcze zwycięstwo, ale w żadnym razie nie
                      oznacza prawa do racji.
                      Trębacz byłby być może także moim kandydatem, gdyby był uczciwy (to a propos
                      "układu"). Ale nie jest moim kandydatem. I mam w ogóle problem z kandydatem.

Gdyby stefekburczymucha2 wskazał na czym polegają moje czcze wywody na temat
                      budżetu miasta, chętnie się do tego odniosę, a może nawet postudiuję troszkę
                      prawo budżetowe. Postawić zarzut bez odniesienia go do konkretnej tezy potrafi
                      każdy, nawet stefekburczymucha2. Z tym, że jest to czczy zarzut. W rzeczy samej.
                  • lezajsk1 Re: KANDYDACI NA BURMISTRZA LEŻAJSKA 15.11.06, 23:31
                    Faktycznie w rozpędzie napisałem wierutną bzdurę. Gdyby było jak pisałem, to
                    pewno nie trzeba by było 2-jej tury. W tym momencie szkoda już strzępić jęzora,
                    bo sprawa jest dosyć jasna.
                    • parafka1 Re: KANDYDACI NA BURMISTRZA LEŻAJSKA 16.11.06, 18:42
                      Poparcie dla T. Trębacza przerosło moje oczekiwania i mogę tylko mieć nadzieję,
                      że przewaga nad Stefańskim będzie jeszcze większa w II turze wyborów. Biorąc pod
                      uwagę efektywność w pracy samorządowej to T. Trębacz ma olbrzymią przewagę.
                      Niestety według mojej oceny Pan Stefański razem z Panami Janasem (pełnomocnikiem
                      komitetu który zgłosił Stefańskiego) i Panem Dziurą mają mierną samorządową
                      praktykę. Można tu porównać (jak już nie jeden pisał na tym forum) działalność
                      tych osób w dawnym samorządzie. I trafnym stwierdzeniem jest, że po tych czasach
                      vice burmistrzostwa Stefańskiego i rajcy Dziury została stworzona jedynie jedna
                      stacja paliw. Więc co tu dużo mówić - głosuje na Trębacza.
                      • san5 Re: KANDYDACI NA BURMISTRZA LEŻAJSKA 16.11.06, 20:22
                        To, co napisał(a) parafka1 absolutnie mnie przekonuje, po czasach Stefańskiego
                        pozostała w środku miasta stacja paliw Watkem - to prawda. Jednak po kadencji
                        Trębacza pozostaje: (1) co najmniej podejrzana sprawa zbycia gruntu na którym
                        budowany jest supermarket Lidl (ile zarobiło na tym miasto jako właściciel
                        terenu - nic; kto zarobił - to się dopiero okaże, bo ktoś zarobił i to niemałe
                        pieniądze)(2) ośmiomilionowe zadłużenie miasta(przy 25-milionowych rocznych
                        dochodach), które w najbliższym czteroleciu znacznie wzrośnie, bo Leżajsk będzie
                        chciał skorzystać ze środków pomocowych UE (3) co najmniej dwuznaczna sytuacja
                        ze sprzedażą przez miasto myjni samochodowej (kto inny kupił obiekt, a syn
                        burmistrza czerpie z niej pożytki jako udzialowiec spółki).
                        Istotnie, ma rację parafka1, można porównywać działalność w samorządzie
                        Stefańskiego z Trębaczem i na odwrót. Zanim jednak zacznie wypisywać się
                        bezkrytyczne peany na cześć jednego i przygany - na pohybel drugiego, lepiej
                        zachować dystans do jednego i drugiego, bo można wpakować się w kozi róg ułudy o
                        jednym lub drugim.
                        Pnaegiryk wyborczy też ma swoje granice umiaru, po ich przekroczeniu nie jest
                        nawet śmieszny. Budzi politowanie.
                        • parafka1 Re: KANDYDACI NA BURMISTRZA LEŻAJSKA 16.11.06, 21:41
                          Tak prostym językiem to co napisałeś san5 przypomina mi puszczane ulotki przez
                          komitet Stefańskiego i bezpośrednio przez Stefańskiego - nasycone totalną
                          krytyką, agresją i wszystkim co miało zaszkodzić Trębaczowi w I turze wyborów.
                          Twoje wywody i porównanie skłania mnie ku myśleniu, że jesteś na tym forum
                          jednym z tych którzy za wszelką cenę chcą by Stefański wygrał w II turze
                          wyborów. Jako wyborca masz do tego pełne prawo (to podkreślam). Natomiast
                          wykorzystywanie tego forum do propagandy identycznej z "czarną" propagandą
                          stosowaną przez Stefańskiego i jego komitet skłania mnie jednoznacznie do
                          myślenia o tym, że jesteś tu tylko po to by uprawiać propagandę na niekorzyść
                          Trębacza.
                          Twoje myślenie, że można ludzi przyciągnąć wymyślną "czarną wizją Stefańskiego"
                          na jego stronę to ułuda pozbawiona sensu.
                          LUDZIE WIEDZĄ KTO LEPIEJ NADAJE SIĘ NA BURMISTRZA!

TERAZ PO TWOJEJ "CZRNEJ WIZJI STEFAŃSKIEGO" STOSOWANEJ PRZEZ TEGO KANDYDATA W
                          ULOTKACH WYBORCZYCH PRZED I TURĄ ZMIENIAM ZDANIE I NIE GŁOSUJĘ NA STEFAŃSKIEGO
                          TYLKO NA TRĘBACZA!!!

P.S.
                          Dzięki za pomoc w wyborze kandydata!
                          Pozdrawiam Cię serdecznie
                          • stefekburczymucha2 Re: KANDYDACI NA BURMISTRZA LEŻAJSKA 16.11.06, 21:49
                            Podoba mi się to hasło "CZARNA WIZJA STEFAŃSKIEGO"

Parafka 1 - tak trzymaj!
                            • obserwator0071 Re: KANDYDACI NA BURMISTRZA LEŻAJSKA 17.11.06, 17:34
                              Znakomite podsumowanie kampanii wyborczej Stefańskiego - "Czarna wizja
                              Stefańskiego" to znakomite podsumowanie kampanii tego kandydata (śmiesznej i
                              przeprowadzanej metodami znanymi z PRL). Bzdetne wypociny osoby, która za
                              wszelką cenę chce zostać burmistrzem.
                              Parafka1 - trafiłaś w 10-tkę.
                              Z mojej strony również - tak trzymaj!!!
                              Pozdrawiam!
                          • san5 Re: KANDYDACI NA BURMISTRZA LEŻAJSKA 16.11.06, 23:16
                            1. Tak, tak przypomina ulotki wyborcze Stefańskiego... A może parafka1 zanim
                            zacznie przyganiać innym zechciałaby/zechciałby przeczytać uważnie swoje
                            dotychczasowe posty. Czyż emanuje z nich obiektywne spojrzenie na kandydatów
                            oraz rozsądna ocena dokonań jednych i drugich? Wolne żarty. Prawie wszystkie
                            jej/jego posty są peanami na cześć Trębacza i bałwochwalczą oceną wszystkiego,
                            co uczynił. Skoro zarzuca mi się, że stoję w rzędzie orędowników Stefańskiego
                            proszę wskazać choć jeden mój post, w którym gloryfikuję jego osobę lub dokonania.
                            W tym kontekście stawianie mi zarzutu stronniczości przez osobę, która sama ma z
                            tym ogromne problemy jest z jej strony zwykłą obłudą.

2. Najłatwiej porzucić meritum sprawy i skoncentrować się na ocenie tekstu, że
                            nasycony agresją, totalną krytyką etc. Ucieczka od istoty zarzutów jest próbą
                            skierowania uwagi na boczny tor, zatem co szanowna/y parafka1 ma do powiedzenia
                            na temat gruntu dla Lidla, myjni samochodowej i zadłużenia miasta? Byłbym
                            wdzięczny, gdybym mógł poznać w tych sprawach stanowisko parafki1. Chyba, że się
                            mylę i problemu terenu dla Lidla, myjni i zadłużenia miasta po prostu nie ma.

3. Gdyby parafka1 zechciał/a jaśniej sformułować myśl w sprawie opisanej przez
                            siebie wielkimi literami. Trudno się połapać, czy w I turze głosował na
                            Stefańskiego, a teraz zmienił zdanie pod wpływem mojej "czarnej wizji
                            Stefańskiego" i będzie glosowal na Trębacza? Nie daruję sobie - przez parafkę1
                            Stefański przegra II turę. Niebywałe.
                            • parafka1 Re: KANDYDACI NA BURMISTRZA LEŻAJSKA 18.11.06, 23:06
                              san5 napisał:

> 1. Tak, tak przypomina ulotki wyborcze Stefańskiego... A może parafka1 zanim
                              > zacznie przyganiać innym zechciałaby/zechciałby przeczytać uważnie swoje
                              > dotychczasowe posty. Czyż emanuje z nich obiektywne spojrzenie na kandydatów
                              > oraz rozsądna ocena dokonań jednych i drugich? Wolne żarty. Prawie wszystkie
                              > jej/jego posty są peanami na cześć Trębacza i bałwochwalczą oceną wszystkiego,
                              > co uczynił. Skoro zarzuca mi się, że stoję w rzędzie orędowników Stefańskiego
                              > proszę wskazać choć jeden mój post, w którym gloryfikuję jego osobę lub dokonania.

Po pierwsze - nie przeganiam nikogo.
                              Po drugie - to, że moje posty w jakimś stopniu przemawiaja za poparciem dla T.
                              Trębacza to tylko i wyłącznie sprawa tego jak ten człowiek sprawował władzę na
                              stanowisku Burmistrza Miasta Lezajska w ostatniej kadencji (i w latach
                              poprzednich gdy był burmistrzem), którą oceniam pozytywnie i jako wyborca mam do
                              tego prawo. Jeśli masz inne zdanie i wolisz "czarną wizję Stefańskiego" to twoja
                              sprawa szanowny san5.

> 2. Najłatwiej porzucić meritum sprawy i skoncentrować się na ocenie tekstu, że
                              > nasycony agresją, totalną krytyką etc. [...]

Po trzecie - meritum sprawy nie porzuciłam dlatego, że sam jak piszesz "tekst"
                              propagandy stosowanej przez Stefańskiego jest przecież niczym innym jak wyrazem
                              myśli samego Stefańskiego i jego komitetu wyborczego. Oceniam to tak jak oceniam
                              i uważam taką propagandę za agresywną, niedopuszczalną i naruszającą moralne
                              zachowania - odnoszę się do tej "czarnej propagandy Stefańskiego" krytycznie i
                              mam do tego prawo.

> 3. Gdyby parafka1 zechciał/a jaśniej sformułować myśl w sprawie opisanej przez
                              > siebie wielkimi literami. Trudno się połapać, czy w I turze głosował na
                              > Stefańskiego, a teraz zmienił zdanie pod wpływem mojej "czarnej wizji
                              > Stefańskiego" i będzie glosowal na Trębacza? Nie daruję sobie - przez parafkę1
                              > Stefański przegra II turę. Niebywałe.

To jak głosowałam w I turze to moja sprawa i nic ci do tego. Wiec tylko jedno,
                              że pod wływem twojej "czarnej wizji Stefańskiego" upewniłam się jedynie o tym by
                              nie głosować na Pana Stefańskiego i to wszystko. Natomiast to kto wygra II ture
                              wyborów w Lezajsku wyjaśni się po głosowaniu - wybiorą wyborcy.

Pozdrawiam serdecznie
                        • stefekburczymucha2 Re: KANDYDACI NA BURMISTRZA LEŻAJSKA 16.11.06, 21:58
                          san5 napisał:

> Pnaegiryk wyborczy też ma swoje granice umiaru, po ich przekroczeniu nie jest
                          > nawet śmieszny. Budzi politowanie.

No właśnie san5 Twoje twierdzenie jest słuszne ale sam do tego nie potrafisz się
                          zastosować.
                          Przekroczyłeś "granice umiaru" i "niejest to nawet śmieszne"
                        • stefekburczymucha2 Re: KANDYDACI NA BURMISTRZA LEŻAJSKA 16.11.06, 22:01
                          san5 napisał:

> Pnaegiryk wyborczy też ma swoje granice umiaru, po ich przekroczeniu nie jest
                          > nawet śmieszny. Budzi politowanie.

Jeszcze zapomniałem - "BUDZI POLITOWANIE"
                        • more-than-a-man Re: KANDYDACI NA BURMISTRZA LEŻAJSKA 17.11.06, 00:10
                          Widzę sanie5, że ponownie wylatujesz na wyżyny obiektywizmu...Piszesz do
                          twojego interlokutora: "Zanim jednak zacznie wypisywać się bezkrytyczne peany
                          na cześć jednego i przygany - na pohybel drugiego, lepiej zachować dystans do
                          jednego i drugiego, bo można wpakować się w kozi róg ułudy o jednym lub
                          drugim." Toż popadasz w tym rozumowaniu w tautologie i sprzeczność jednocześnie
                          bo jeszcze w zdaniu poprzednim zrównujesz z blotem Trębacza, o Stefańskim się
                          nie zająknąwszy. Więc gdzież ten twój niby jednaki dystans ?
                          Zarzucasz parafka1, że ten wypisuje panegiryki wyborcze. Tymczasem ja
                          wyczytalem u niego rzeczowe, pozbawione emocji argumenty na rzecz Trębacza, i
                          merytoryczna krytykę Stefańskiego. Raczej twoje wypowiedzi są nacechowane
                          egzaltowaną krytyką Trębacza, a co za tym idzie poparciem dla Stefańskiego - w
                          drugiej turze przeca tertium non datur.
                          W końcu bawi mnie twoja poza rzekomo obiektywnego eksperta, chociaż jesteś
                          jednoznacznie zaangażowany na rzecz konkretnego kandydata. Jeśli twierdzisz
                          inaczej, to używając twoich slów wpakowaleś się w kozi róg uludy, albo chcesz
                          nas wpakować.
                          • san5 Re: KANDYDACI NA BURMISTRZA LEŻAJSKA 17.11.06, 10:47
                            1. Gdyby moi szanowni adwersarze (parafka1, witam szanownego more-than-a-man)
                            zechcieli więcej uwagi poświęcać istocie dyskusji i odnieść się do mojej
                            zasadniczej tezy o braku elementarnej uczciwości kandydata Trębacza
                            (przepraszam more-than-a-man chodziło mi o "pewnego kandydata") uznałbym, że
                            prowadzimy spór o pryncypia w życiu publicznym. Tymczasem oni wolą prowadzić
                            spór ze mną o mnie, byle tylko nie wkraczać na grząski dla kandydata Trębacza
                            grunt jego wątpliwych dokonań na polu gospodarki nieruchomościami (Lidl ,
                            myjnia samochodowa – mogę wymienić więcej) oraz finansów miasta (8 mln zł długu
                            i perspektywa pułapki dalszego zadłużania). Śmiało panowie (przepraszam, być
                            może panie lub państwo) wytoczcie armaty i walnijcie z nich, że to wszystko com
                            napisał obraża "pewnego kandydata", boć od początku do końca to nieprawda, cała
                            nieprawda i jeszcze raz nieprawda.

2. Pisze more-than-a-man do mnie, że cyt. "(…)zrównujesz z blotem Trębacza, o
                            Stefańskim się nie zająknąwszy. Więc gdzież ten twój niby jednaki dystans ?".
                            Chętnie zająknę się na temat uczciwości kandydata Stefańskiego, byleby coś w
                            tej materii do mnie dotarło. Mają moi adwersarze jakąś wiedzę?
                            Myli się more-than-a-man twierdząc, że krytykując wyłącznie kandydata Trębacza
                            popieram kandydata Stefańskiego, bo przecież - tertium non datur. Oto moje
                            stanowisko zapisane w tym wątku z 15.11 "Trębacz byłby być może także moim
                            kandydatem, gdyby był uczciwy (to a propos "układu"). Ale nie jest moim
                            kandydatem. I mam w ogóle problem z kandydatem."

3. Informacje nadciągające od strony more-than-a-man na temat mojej pozy
                            rzekomego eksperta interesują mnie średnio, ale skoro jemu przynoszą ulgę….
                            Powtarzam istotą sporu są pryncypia w życiu publicznym i kwalifikacje moralne
                            osób aspirujących do urzędów publicznych. O to warto toczyć poważny spór, nie
                            tylko w okresie wyborczym, ale zawsze; by życie w ogóle, a życie publiczne w
                            szczególe nie schodziło nam na psy, by nikomu, kto ma coś "za uszami" nawet do
                            głowy nie przyszło, że może przewodzić lokalnej lub regionalnej społeczności. O
                            całej nacji nie wspominając.
                        • obserwator0071 Re: KANDYDACI NA BURMISTRZA LEŻAJSKA 17.11.06, 17:43
                          Trębacz jaki jest, taki jest ale dużo w Leżajsku zrobił i nadal robi. Ja
                          osobiście niemógłbym oddać głosu na Stefańskiego z prostej przyczyny - ten
                          człowiek juz współrządził miastem i nic konkretnego nie zrobił w Leżajsku. Miał
                          swoje przysłowiowe pięć minut i się niesprawdził. Dlatego Stefański jest dla
                          mnie gorszym kandydatem niż Trębacz i z tego powodu wolę oddać głos na Trębacza.

Tak po prostu myślę.
                          • lezajsk1 Re: KANDYDACI NA BURMISTRZA LEŻAJSKA 17.11.06, 22:04
                            W mieście Leżajsk jest już chyba jak powiada stare powiedzenie "pozamiatane". A
                            co w N. Sarzynie się dzieje? Czy dziadzio Kida dalej będzie włodarzył
                            namaszczony przez tamtejszych dobrodziejów, czy tym razem ludzie spróbują sami
                            ruszyć głowami i poproszą o zmianę. Leżajsk im tej zmiany serdecznie życzy ;).
                            A może ktoś ma jakieś wieści z bitwy o starostwo, to niechże się podzieli na
                            forum. Ja słyszałem tyle tylko, że jedynym zbawicielem powiatu leżajskiego może
                            być tylko pan Kryla w tandemie z panem Kozikowskim. Matko jedyna czy to prawda?
                            Czy pan Kozikowski swoimi płomiennymi mowami dalej będzie kompromitował powiat?
                            Zlitujcie się radni i nie dopuście do tego. Wdzięczny mieszkaniec powiatu tego
                            wam życzy. Pozdrawiam!
                            • stefekburczymucha2 Re: KANDYDACI NA BURMISTRZA LEŻAJSKA 18.11.06, 11:49
                              Szanowny lezajsk1 w Leżajsku (jak pewnie Ci wiadomo) rozstrzygnięcie wyborcze
                              nastąpi 26 listopada. Co do N. Sarzyny to przykro mi ale nie mam wiadomości w
                              tym temacie. Słyszałem jedynie, że jest tam również II tura wyborów na
                              burmistrza pomiędzy obecnym burmistrzem, a kandydatem który pracuje w Urzędzie
                              Skarbowym w Leżajsku.
                              Co do kwestii powiatu lezajskiego to podzielam twój niepokój. Sama myśl, że
                              starosta Kozikowski czy Kryla zostanie starostą przyprawia mnie o ciarki i bóle
                              głowy. Mam jednak nadzieję, że pomimo trudności władzę w Starowstwie sprawować
                              będzie przez następne 4 lata inna opcja polityczna niż obecnie. Takie jest moje
                              zdanie i wielu moich znajomych. Poczekamy zobaczymy. Zawsze jest jakaś szansa,
                              że będzie lepiej, a ludzie niekompetentni (płomieniście kompromitujący nasz
                              powiat) odejda z samorządu.
                              Pozdrawiam
                            • stefekburczymucha2 Re: KANDYDACI NA BURMISTRZA LEŻAJSKA 18.11.06, 11:54
                              lezajsk1 tak na marginesie jeśli chodzi o starostę kozikowskiego to jak pisał
                              lezajsknatak jest to kompan kandydata na burmistrza Stefańskiego. Widzisz tak to
                              już jest, że ludzie przyciągają się swoimi charakterami.
                              • lezajsk1 Re: KANDYDACI NA BURMISTRZA LEŻAJSKA 18.11.06, 17:59
                                Przykro mi to w tym przemiłym towarzystwie mówić, ale byłem uczestnikiem co
                                najmniej 2-ch kompromitujących urząd starosty przemówień byłego starosty
                                (Kozikowskiego). I tak się zastanawiam, czy w 16-to tysięcznym mieście nie ma
                                człowieka, który mógłby pełnić tę funkcję i nie kompromitować tego urzędu. Czy
                                Matka Pocieszenia nas już opuściła??? Jestem dobrej myśli i życzę najlepiej
                                temu miastu i środowisku!
                                • stefekburczymucha2 Re: KANDYDACI NA BURMISTRZA LEŻAJSKA 18.11.06, 19:18
                                  lezajsk1 napisał:

> Przykro mi to w tym przemiłym towarzystwie mówić, ale byłem uczestnikiem co
                                  > najmniej 2-ch kompromitujących urząd starosty przemówień byłego starosty
                                  > (Kozikowskiego). I tak się zastanawiam, czy w 16-to tysięcznym mieście nie ma
                                  > człowieka, który mógłby pełnić tę funkcję i nie kompromitować tego urzędu. Czy
                                  > Matka Pocieszenia nas już opuściła??? Jestem dobrej myśli i życzę najlepiej
                                  > temu miastu i środowisku!

Widzisz, szanowny lezajsk1 - kandydatem którego ja osobiście widziałbym na
                                  stanowisku Starosty Leżajskiego jest Pan Żołynia, natomiast jeśli chodzi o
                                  stanowisko Burmistrza Leżajska to bez wątpienia funkcję tą powinien sprawować
                                  Pan Trębacz.

Stefańskiego i Kozikowskiego, jak mówi lezajska ulica cechuje brak elementarnych
                                  umiejętności w pracy samorządowej. Moim zdaniem ci panowie to laicy, którzy coś
                                  "lizneli" pracy w samorządzie lokalnym i którym wydaje się, że zawojują świat.
                                  Takie myslenie prawdopodobnie powoduje, że ich ambicje przerosłu ich samych. I z
                                  tej strony mam nadzieję, że ani Stefański ani Kozikowski nie będą piastowac
                                  stanowisk które za wszelką cenę chca sprawować.

Pozdrawiam.

• lezajsknatak Re: KANDYDACI NA BURMISTRZA LEŻAJSKA 19.11.06, 14:39
                                    witam wszystkich,
                                    Jedne wybory już za nami , za tydzień dogrywka w Leżajsku i Nowej
                                    Sarzynie,
                                    co do wyników w wyborach do rady miasta w Leżajsku, opcja Trębacza 7 radnych,
                                    Stefański i spółka 7 radnych, PO – jeden radny, średnia wieku radnych
                                    emerytalna nic dodać nic ująć, nawet młody Karakuła się nie dostał.
                                    Kadencja tej naszej miejskiej nowej/starej rady szykuje się niezwykle
                                    ciekawie, jeżeli Trębacz wygra a Stefański i radny pan Dziura, będzie starał
                                    się realizować w radzie szczytne hasła: 3xP czyli Praca, Prawość,
                                    Przejrzystość - to doprawdy będzie ciekawie i Trębacz i jego radni emeryci
                                    mogą nie dociągnąć do końca kadencji bo czeka ich albo prokurator, albo ciężkie
                                    powikłania zdrowotne, bo to co pisał Stefański w swoich materiałach wyborczych
                                    to podchodzi pod prokuratora i albo przedstawi dowody na te wszystkie tezy
                                    które wypisał do spółki z Janasem, albo totalnie się skompromituje, jeden
                                    przykład - jeżeli bowiem prawdą jest że Leżajsk ma 8 milionów złotych długu
                                    komercyjnego to z funduszami unijnymi na większą skale możemy się pożegnać, bo
                                    skąd tak zadłużone miasto weźmie te 15% na wkład własny przy dużych
                                    inwestycjach????
                                    I jeszcze Lidl –Lidl na swojej oficjalnej stronie internetowej pisze
                                    że szuka terenów pod inwestycje w miejscowościach powyżej 18-tyś mieszkańców, a
                                    naszemu Leżajskowi brakuje jeszcze pary tyś. do 18-stki, a do tego te wszystkie
                                    niejasności i nie domówienia z terenem na którym się buduje w Leżajsku – panie
                                    Stefański proszę o wyjaśnianie tych wszystkich zarzutów dla dobra naszego
                                    miasta.
                                    Jeszcze Powiat tu dopiero robi się galimatias – Kozikowski i Kryla –
                                    ludzie którym społeczeństwo podziękowało za dotychczasową pracę w samorządzie
                                    wszelkimi sposobami chcą się utrzymać na stołkach, knują, mieszają, oczerniają
                                    innych radnych, próbują namówić swoich radnych Kozikowski pana Suma żeby
                                    zrezygnował ze swojego mandatu radnego na rzecz Kozikowskiego, Kryla który też
                                    nie wszedł do rady powiatu idzie w zaparte i chce być starostą – naprawdę ich
                                    działania sięgnęły dna, powiatowi grozi kompromitacja taka jak dokładnie rok
                                    temu i znowu w roli głównej szara eminencja powiatu jego świątobliwość Kryla,
                                    ludzie ci traktują powiat jak urząd rejonowy, żadnych działań prorozwojowych
                                    dla powiatu, tylko stołki dla siebie, w myśl PRL-lowskiego powiedzenia „czy się
                                    stoi czy się leży 5, 7 tyś na rączkę za miesiąc się należy”( tyle miej więcej
                                    zarabiają Kozikowski i Kryla) Tak jak powiedział mi znajomy z Poznania jak u
                                    was się takie rzeczy (chodziło mu to ten żenujący spektakl w starostwie z przed
                                    roku) dzieją to wy nie jesteście Polską B tylko D, smutne lecz prawdziwe, mali
                                    zakompleksieni ludzie, nieudacznicy, zawistni, patrzący tylko na własny interes
                                    niszczą nam POWIAT – którego za cztery lata możemy nie mieć jak nas połączą z
                                    Łańcutem albo Rzeszowem. Do Kozikowskiego i Kryli nie dochodzi to że ludzie ich
                                    nie chcą w samorządzie powiatowym, a oni idą w zaparte i nie chcą odejść.
                                    Dla Kryli już wójt Tołpa w gminie trzyma stanowisko wice wójta,
                                    niebawem wyjdzie na światło dzienne kolejny przekręt jakiego dopuścili się
                                    Tołpa, Wylaż i Kryla a chodzi o park przemysłowy Stare Miasto –
                                    proszę sobie wyobrazić że panowie ci złamali przepisy dotyczące ochrony
                                    środowiska, na terenie parku miał być lokowany tylko przemył
                                    lekki i rolno spożywczy a oni pokrętnie wprowadzili zapis że
                                    również przemysł ciężki może tam inwestować, i tu jest jedno duże ale -
                                    znajdują się tam ujęcia wody dla miasta Leżajska i browaru, jest
                                    tam strefa ochronna wód. Odbyło się spotkanie wójta Tołpy z dyr. Browaru – na
                                    którym Tołpa stwierdził że Heinken jest tak bogatą firmą że może zabezpieczyć
                                    sobie źródła wody, na co zdenerwowany dyr. Browaru odpowiedział, że Heinken
                                    jest tak bogatą firmą że może dać odprawy 300 pracownikom w leżajskim browarze,
                                    zamknąć browar i przenieść produkcje gdzie indziej, na co Tołpa
                                    się już nie odezwał słowem, a chodzi jeszcze o wodę pitną dla 15-sto tyś.
                                    Miasta!!!!!! – uczulam na tą sprawę bo ona niebawem wyjdzie z
                                    wielkim hukiem, podałem ją jako kolejny przykład układu kolesiów teraz pod
                                    szyldem PIS bo PIS jest na razie na topie, przypomnijcie sobie gdzie to już nie
                                    byli ci kolesie.
                                    Mamy niezłe bagno w Powiecie, trzeba o tym mówić i uświadamiać ludzi żeby
                                    paczyli uważnie władzy na ręce,.
                                    pozdrawiam
                                    • obserwator0071 Re: KANDYDACI NA BURMISTRZA LEŻAJSKA 19.11.06, 18:21
                                      Pan Stefański swoją kampanią wyborczą w I turze już się skompromitował. Tak więc
                                      nie ma nic do stracenia w II turze. Myślę, że wygra tu rozsądek wyborców i
                                      Trębacz zostanie burmistrzem na nastepną kadencję.

P.S. Demagogów i populistów w Polsce nie brakuje. Jak widać w Lezajsku tez się
                                      znaleźli.

• parafka1 Re: KANDYDACI NA BURMISTRZA LEŻAJSKA 19.11.06, 19:59
                                      Na temat "materiałów wyborczych" Stefańskiego już się wypowiedziałam - brudna,
                                      parszywa kampania wyborcza tego kandydata, której głównym celem jest pozyskanie
                                      głosów wyborców.
                                      Tak już to w naszej Polsce jest, że jeśli ktoś coś robi dla miszkańców i chce to
                                      dalej robić (a tak jest w przypadku Trebacza) to napotyka na ordynarną,
                                      pozbawianą skrupułów i zachamowań moralnych agitację przeciwnika. Takie
                                      zachowanie Stefańskiego ja osobiście potępiam i mam nadzieję, że prowokacji Pana
                                      Stefańskiego nie ulegną mieszkańcy miasta.

P.S. To przeciesz przypomina UB-eckie metody rodem z PRL.
          • stefekburczymucha2 Re: KANDYDACI NA BURMISTRZA LEŻAJSKA 15.11.06, 18:11
            lezajsknatak napisał:

> Kochany przyczłapku,
            > Starostwie????????????

Zgadzam się z toba - Nic nie zrobił

> dobrym człowiekiem.
            >
            > Żadnego programu, żadnej wizji rozwoju Leżajska, żadnej aktywności społecznej w
            >
            > naszym lokalnym środowisku nie prowadził i nie prowadzi twój kandydat,

Brak aktywności społecznej to poważny minus u Pana Stefańskiego. Program
            okrojony do cna. Negatywna i zarazem godna potępienia kampania wyborcza
            Stefańskiego to wielki minus dla tego kandydata.

> A kto go namaścił i popiera wiem ze Starostwa i naszego leżajskiego środowiska.

Popierany prawdopodobnie przez starostę Kozikowskiego z Nowej Sarzyny (obecnego
            pracodawcę Pana Stefańskiego w Starostwie powiatowym)
    • mt100 Re: KANDYDACI NA BURMISTRZA LEŻAJSKA 24.10.06, 08:04
      Proszę nie zaśmiecać tego forum wpisami komitetów wyborczych.
      Ps. Wszyscy trzej to wuje..
      • obserwator0071 Re: KANDYDACI NA BURMISTRZA LEŻAJSKA 28.10.06, 14:31
        ho,ho cisza przed burzą?!
    • obserwator0071 Re: KANDYDACI NA BURMISTRZA LEŻAJSKA 28.10.06, 14:45
      gandalff3 szacunku trochę dla starszych kandydatów. Z tymi "starymi dinozaurami"
      to przesadziłeś. Jeszcze jak jesteś kandydatem na radnego 20 letnim to ci
      wybaczam. Dzieciom zawsze głupoty w głowie :)

Zdrowia
      • gandalff3 Re: KANDYDACI NA BURMISTRZA LEŻAJSKA 28.10.06, 19:39

do obserwatora0071 obrońcy "starych dinozaurów"
        a co dobrego dla nas zrobiły "stare dinozaury" - NIC - co zrobili dla młodych
        ludzi żeby zostali w Leżajsku??????? - słowa, słowa, słowa, puste obietnice,
        totalny bełkot w swoich ulotkach,
        pamiętacie jaki los spotkał dinozaury - WYMARŁY - Leżajsk też mogę stać się
        wymarłym miastem w przyszłości jeżeli w radzie będą emeryci a młodym będzie się
        zarzucać że nie mają doświadczenia, a gdzie je mają zdobyć jeżeli "stare
        dinozaury" wszędzie się pchają i spychają młodych na margines życia
        społecznego?????
        pozdrowienia dla obserwatora0071 obrońcy "starych dinozaurów"
        a na zdrowie kup sobie Biovital "starym dinozaurom" to ponoć pomaga
        • lezajsk1 Re: KANDYDACI NA BURMISTRZA LEŻAJSKA 28.10.06, 19:53
          Ten gandalff3 to bystry gośc. Takich więcej w tym mieście i może coś drgnie ku
          lepszemu. Jego obserwacje są trawione w 10!!! Dzisiaj już można było na mieście
          obejrzeć niektóre komitety w komplecie i potwierdza się to co gandalff3 rzekł
          był. Na niektórych "zasępieni goście" w wieku nieco podeszłym. I mało tego;
          znowu chcą naprawiać to miasto ;-). A przecież przez ostatnie 4 lata nic
          innego, tylko to robili. Ale nic to, w tym wieku skleroza, to żadne coś
          wielkiego. Pozdrawiam wszystkich a szczegolnie gandalffa3. Ten gość i jeszcze
          kilka znanych mi osób już zajarzyło. Ale czy można liczyć na pozostałe kilka
          tysiecy mieszkańców??? Mam spore wątpliwości raczej. Pzdr
        • obserwator0071 Re: KANDYDACI NA BURMISTRZA LEŻAJSKA 28.10.06, 20:19
          "młody ogierze" do "starych dinozaurów" się nie zaliczam - 30-stki jeszcze nie
          przekroczyłem. Twoje populistyczne wywody typu: wyjechali młodzi itp. są na
          gruncie samorządu gminnego (miejskiego) mało racjonalne. Czy twoim zdaniem
          samorząd gminny odpowiada z sytację związaną z migracją, emigracją młodych. Czyż
          nie jest w tym wzgledzie większ rola naczelnych i centralnych organów państwa.
          Jeśli tak myślisz to sporo brakuje Ci wiadomości na temat zadań i kompetencji
          samorządu gminnego. Czyż nie należy to w węższym zakresie do zadań powiatu.
          Ciekaw jestem jak Ty jako kandydat z 20-o kilu letnim życiem masz pojęcie co
          należy zrobić by taka sytacja nie miała miejsca. Jak na razie to słyszę twój
          młodzieńczy bunt (okres dorastania jest ciężkim okresem w życiu człowieka:) i
          wiele błędów człowiek popełnia - mam nadzieję, że w twoim przypadku jest inaczej
          :)). Spokojnie i tak Ty jako kandydat/ka lub twój kandydat nie wygra w tych
          "wyścigach" . A, tak na marginesie to może masz rację, że bliżej "koryta więcej
          się naje" :) Czyż nie jest to cel - jakiś, szansa na lepsze życie w tym
          parszywym państwie, jak sam powiadasz państwie "starych dinozaurów".:)
          P.S.
          Polecam Wszystkim ten tekst:

Wyssali z wielu życie, zabrali godność nam,
          Stworzyli kraj żebraków twierdząc, że wszystko gra,
          Z uśmiechem na ekranie szyderców leci show,
          Lwie paszcze otwierają pożerać ciągle chcą.

Nikt Cię nie broni Polsko, gdy wokół głodne psy,
          Upokorzony Naród – cierpienie, nędza, łzy.

Gdy mordy swe utuczą
          Kolejni pchają się
          W koryta ryje włożą
          I zaczną doić Cię
          Lecz karmy wnet zabraknie
          I w stołki wbiją kły
          A role się odwrócą
          I kopa damy im

Źródło: www.ksu.of.pl

Pochodzi z tego forum:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=145&w=49976165&a=50386114
          Niezły kawałek warto posłuchać!:)
        • more-than-a-man Re: KANDYDACI NA BURMISTRZA LEŻAJSKA 28.10.06, 22:48
          Rozumiem, że usilujesz nam wcisnąć (zapewne siebie) jako kandydata na radnego.
          Sęk w tym, że jedynym "argumentem" jakiego używasz jest twoja mlodość. Ale u
          diabla, co to niby 20 - latek jest z definicji lepszy niż 50 - latek? Co to w
          ogóle za kretyńskie kryterium? To trochę tak jakby krzyczeć: glosujcie na
          blondynów, bo bruneci już narobili dużo zlego ! Idiotyzm.
    • mjot1 Dyrdymały 30.10.06, 20:26
      Posypało się tu pod adresem kandydatów sporo słów sceptycznych i negatywnej
      krytyki.
      A to, że czerwony czy czarny a to, że bezpartyjny a przecie należał czy też
      odwrotnie, że stary albo młody, że niski albo gruby, że rudy albo blondyn, że
      tatuś albo inny wujek, szwagier a może nawet i teść itd. itd. i że głoszone
      programy to jedno wielkie pustosłowie bez pokrycia.
      A przecie ci kandydaci to nie są jacyś „obcy”. To jesteśmy my!
      Oto mamy rzadką okazję zobaczyć samych siebie, dokładnie, z detalami. Tacy
      właśnie jesteśmy.
      Że wygłaszają pierdoły, brednie, że wręcz kłamią w żywe oczy?
      Toż mówią dokładnie to, co chcemy słyszeć my; elektorat. Elektorat „światły
      inaczej” (rzecz jasna w ogólnej swej masie, co dobitnie potwierdzają wyjątki z
      rzadka spotykane ot choćby i tu na tym forum).

Ot wyobraźmy sobie, że oto ktoś w kampanii wygłasza takie dyrdymały (i tu kilka
      hasełek ot tak na gorąco):
      - Podstawa to plan przestrzennego zagospodarowania.
      - Wydatki na komunalizację gruntów z zastrzeżeniem, że obecni właściciele nie
      zrobią na tym interesu życia. Ponoć dobro ogółu wszyscy cenimy nade wszystko.
      - Wydatki na uzbrajanie terenów dla przyszłych inwestorów.
      - Ratujemy miasto przed ruiną! Czyli:
      Bez względu na koszta budowa obwodnicy.
      Wyrzucamy samochody poza rogatki! Przy wszystkich szosach wlotowych
      (wylotowych) powstaną parkingi. Parkingi naprawdę! strzeżone. W mieście będą
      poruszać się jedynie samochody służb i zaopatrzenia oraz kilkadziesiąt busów
      komunikacji miejskiej i taksówki.
      - Jeden zjazd na kilkadziesiąt posesji. Przy każdej przebudowie dróg
      likwidowane będą prywatne, indywidualne zjazdy.
      - Likwidacja (możliwie maksymalna) wszelakich ulg (np. podatki od budynków
      gospodarczych, które to ulgi niejako już z urzędu przyznaje się rolnikom,
      pseudorolnikom i klerowi. Żadnych sprzedaży wiadomej instytucji za przysłowiową
      złotówkę. Każdy jest równy. Ponoć?
      - itd. itd. litanię można ciągnąć dalej. Czyli koszty, koszty i jeszcze raz
      koszty!
      Prastara prawda wszak powiada, że by wyjąć wprzódy włożyć należy.
      A gdzie tu miejsce na „kiełbaskę wyborczą?
      Na jakiż odsetek głosów mógłby liczyć taki kandydat?
      Przecie takie hasła może rzucać jeno samobójca.
      Któż mitrężyłby siły swe cenne i czas zakładając z góry, że owoce tych poczynań
      zbierze kiedyś, ktoś inny i to być może z wrogiej frakcji o zgrozo!

Czytam tu, że na przyszłość postawić należy.
      Hm... Przyszłość...
      Przyszłość to inwestycje, czyli wydatki, czyli brak zysków nie tylko „na dziś”.
      Ale przyszłość to przecie też nadzieja, że może za 10 lat...? Kto wie...

Najniższe ukłony!
      Aspołeczny M.J.
    • stefekburczymucha2 Re: KANDYDACI NA BURMISTRZA LEŻAJSKA 31.10.06, 22:15
      lezajsknatak napisał:

> OTO LISTA WIADOMYCH MI KANDYDATÓW NA BURMISRZA LEŻAJSKA W WYBORACH 12
      > LISTOPADA 2006r.
      >
      > 1. ROBERT ŻOŁYNIA - PLATFORMA OBYWATELSKA
      >
      > 2. TADEUSZ TRĘBACZ - (SLD i ogólnie lewica)
      >
      > 3. STANISŁAW CHMURA - popierany przez PIS
      >
      > 4. IRENEUSZ STEFAŃSKI - popierany przez staroste Kozikowskiego (PIS/LPR)i
      > swój komitet "Moje Miasto Leżajsk", pozwolę sobie na kila słów komentarza o
      > tym panu,
      > strasznie cyniczna nazwa komitetu świadcząca o podeściu tego pana do Leżajska
      > nie liczy się dobro miasta tylko moje, podsumowójąc panu Stefańskiemu
      > przyświecają stołki, stołki jeszcze raz stołki dla mnie i moich. w wyborach w
      > 2002 roky również kandydował na burmistrza i do rady powiatu, został radnym
      > powiatowym i tą zaszczytną funkcję powieżoną przez mieszkańców Leżajska w
      > wyborach zamienił na stołek naczelnika wydziału edukacji w starostwie, w
      > końcu zamiast 600 złotych diety radnego ma ponad 3 tyśące (brutto) pensji
      > naczelnika, oszukał tym samym wyborców którzy w wyborach 2002r oddali na
      > niego swój głos.I teraz próbóje pozaz kolejny nabrać wyborów w tegorocznych
      > wyborach. ponadto za kadencji kiedy burmistrzem Leżajska był pan Wylaź, pan
      > Stefański pełnił funkcję zastepcy burmistrza i wsławił się obniżeniem do
      > minimum dodatków dla nauczycieli szkół leżajskich ( sam będąc nauczycielem)
      > jest osobą zarozumiałą i cyniczną, potwierdzają to osoby które pracowały z
      > tym panem w mieście, osoby które miały z nim do czynienia jak petenci
      > wydziału edukacji, skandal z przyjmowaniem wniosków na stypendia dla uczniów.
      > MIESZKAŃCY LEŻAJSKA NIE DAJCIE SIĘ ZWIEŚĆ TEMU PANU POARZ KOLEJNY, ON JUŻ
      > WSPÓŁŻĄDZIŁ LEŻAJSKIEM Z PANEM WYLAZIEM I POZOSTAŁO PO JEGO WSPÓŁRZĄDACH:
      > STACJA WTAKEM I TYLE ,CZYLI NIC DOBREGO DLA LEŻAJSKA.

> Przedstawiłem Państwu swoją opinię o panu Stefańskim z własnych doświadczeń z
      > tym panem oraz opinię o tym panu jaką przekazali mi znajomi i nauczyciele.
      > proszę państwa o opinie o innych kandydatach na burmistrza Leżajska.
      > WYBIERZMY NAJLEPRZEGO!!

Kilka słów komentarza:
      Kandydatów na burmistrza Lezajska znamy (nie ma tam Pana Chmury):

1. Słupek - zgłoszony przez Komitet Wyborczy Wyborców Lepsza Przyszłość,
      2. Stefański - zgłoszony przez Komitet Wyborczy Wyborców Moje Miasto Leżajsk
      3. Trębacz - zgłoszony przez Komitet Wyborczy Wyborców Nasze Miasto Leżajsk
      4. Żołynia - zgłoszony przez Komitet Wyborczy Platforma Obywatelska RP

Odnośnie do tego co napisał lezajsknatak cyt. "... IRENEUSZ STEFAŃSKI -
      popierany przez staroste Kozikowskiego (PIS/LPR)i swój komitet "Moje Miasto
      Leżajsk", pozwolę sobie na kila słów komentarza o tym panu, strasznie cyniczna
      nazwa komitetu świadcząca o podeściu tego pana do Leżajska nie liczy się dobro
      miasta tylko moje, podsumowójąc panu Stefańskiemu przyświecają stołki, stołki
      jeszcze raz stołki dla mnie i moich. w wyborach w 2002 roky również kandydował
      na burmistrza i do rady powiatu, został radnym powiatowym i tą zaszczytną
      funkcję powieżoną przez mieszkańców Leżajska w wyborach zamienił na stołek
      naczelnika wydziału edukacji w starostwie, w końcu zamiast 600 złotych diety
      radnego ma ponad 3 tyśące (brutto) pensji naczelnika, oszukał tym samym wyborców
      którzy w wyborach 2002r oddali na niego swój głos.I teraz próbóje pozaz kolejny
      nabrać wyborów w tegorocznych wyborach. ponadto za kadencji kiedy burmistrzem
      Leżajska był pan Wylaź, pan Stefański pełnił funkcję zastepcy burmistrza i
      wsławił się obniżeniem do minimum dodatków dla nauczycieli szkół leżajskich (
      sam będąc nauczycielem)jest osobą zarozumiałą i cyniczną, potwierdzają to osoby
      które pracowały z tym panem w mieście, osoby które miały z nim do czynienia jak
      petenci wydziału edukacji, skandal z przyjmowaniem wniosków na stypendia dla
      uczniów. MIESZKAŃCY LEŻAJSKA NIE DAJCIE SIĘ ZWIEŚĆ TEMU PANU POARZ KOLEJNY, ON
      JUŻ WSPÓŁŻĄDZIŁ LEŻAJSKIEM Z PANEM WYLAZIEM I POZOSTAŁO PO JEGO WSPÓŁRZĄDACH:
      STACJA WTAKEM I TYLE ,CZYLI NIC DOBREGO DLA LEŻAJSKA..."

to, faktycznie świadczy w jakimś stopniu o samouwielbieniu swojej osoby, które
      to samouwielbienie zarzuca swoim rywalom. Nazwa "Moje Miasto Leżajsk" mi
      osobiście kojarzy się z arogancją wobec wyborców - "Moje" czyli tego kandydata.
      Jednak może ta nazwa ma konkretny cel? Przecież jest komitet popierający
      obecnego burmistrza Trębacza o podobnej nazwie "Nasze Miasto Leżajsk". W końcu
      nazwy te różnią się od siebie jednym słowem - "Moje" - Stefański, "Nasze" -
      Trębacz. O czym to świadczy ...?!

Natomiast jeśli chodzi o poparcie starosty Kozikowskiego dla Pana Stefańskiego,
      to jednym słowem można skwitować - to mierne poparcie, które ma prawdopodobnie
      zagwarantować temu Panu pewne stanowisko pracy w Starostwie gdy nie wygra on
      wyborów na burmistrza Leżajska (takie podwójne zabezpieczenie swojego bytu). O
      czym to świadczy? Pozostawiam do myślenia...

Pozdrawiam

• parafka1 Re: KANDYDACI NA BURMISTRZA LEŻAJSKA 23.11.06, 20:49
      [*]

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka