IP: *.investbank.pl 03.04.02, 10:52
Jestem ciekaw waszej opinii na temat choroby papieża. Wczoraj doszło w moim
towarzystwie do ostrej dyskusji. Jestem katolikiem , ale uważam , że papież ze
względu na swój stan zdrowia powinien abdykować i spędzić swoje ostatnie lata w
swoim ulubionym Zakopanem.Myślę , że stan jego zdrowia nie pozwala już na
pełnienie takiej funkcji /misji/.Natomiast moi znajomi twierdzą , że powinien
sprawować swoje powołnie aż do śmierci bez względu na stan zdrowia. Co o tym
myślicie?
Obserwuj wątek
    • d.z Re: Papież 03.04.02, 11:39
      Zgadzam się z Tobą. Jakby nie spojrzeć Karol Wojtyłła jest
      Papieżem "przełomowym". Za Jego "kadencji" tyle się na świecie wydarzyło i tak
      zmieniła opinia o Watykanie (na pozytywną), że wartałoby to utrzymać dla
      potomnych. Jak sądzę kosciół, gdyby chciał, mógłby znaleźć formułę godnego
      odejścia - typu nadanie tytułu "Papieża wieku" lub coś podobnego. Mógłby On
      zostać do końca życia duchowym namiestnikiem ale "duchowym", do którego po radę
      by przychodzono i zwracano się o rozwiązywanie problemów zasadniczych.
      Natomiast "nowy" Papież mógłby spokojnie sprawować posługę, w tym coraz bardziej
      szalonym świecie...
      Może porównanie, którego użyję będzie swego rodzaju świetokradzctwem ale oddaje
      ono chyba dokładnie to, co chcę powiedzieć. Co by było gdyby Brigitte Bardott nie
      zrezygnowała pewnego dnia z aktorstwa? W dalszym ciągu jest Ona pewnym symoblem
      wpisanym na stałe w historię i kanony kina, gdyby grała nadal teraz by patrzono
      na pomarszczoną babcię, która nie potrafi pogodzić się z upływem czasu...
      • Gość: ........ Re: Papież IP: *.sympatico.ca 13.04.02, 23:10
        Mysle, ze o tym on sam powinien decydowac.
        • remy Re: Papież 14.04.02, 08:00
          Porównuję Papieża sprzed 20 lat i tego obecnie i robi mi się przykro. Czy on
          aby jest jeszcze w stanie o czymkolwiek sam decydować?
          • Gość: ramzes:) Re: Papież IP: *.dip.t-dialin.net 14.04.02, 14:21
            > Porównuję Papieża sprzed 20 lat i tego obecnie i robi mi się przykro. Czy on
            > aby jest jeszcze w stanie o czymkolwiek sam decydować?

nie wiem, ale wydaje mi sie, ze powinien zostac do konca swoich dni papiezem...
            ostetecznie to nie zawod na kilka lat, tylko mosja..nie wiem, czy wszyscy
            historyczni papieze byli do konca swoich dni papiezami, ale wydaje mi sie ze tak.

ramzes:)
            • Gość: Agata Re: Papież IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 25.04.02, 20:54
              Kiedyś papieże nie dożywali takiego wieku - wcześniej zawsze znalazł się jakis
              miłosierny, który z litości albo załatwił sprawę arszenikiem, albo nożem :-)
    • Gość: xsenia Re: Papież IP: *.bydgoska.krakow.pl 14.04.02, 15:05
      Gość portalu: jjj2 napisał(a):

>powinien abdykować i spędzić swoje ostatnie lata w

> swoim ulubionym Zakopanem.

tylko nie w Zakopanem!!!!! niech już lepiej zostanie gdzie jest
    • Gość: paul Re: Papież IP: 193.0.117.* 15.04.02, 13:56
      Powinien abdykowac ze wzgledow estetycznych, bo caly czas wycieka mu z ust
      strumien sliny, co wcale ladnie nie wyglada.
      • wari Re: Papież 25.04.02, 23:37
        Nie jestem katolikiem, więc mnie mało to obchodzi. Ale jestem Polakiem i jeżeli
        już ma odejść to - błagam - nie do Zakopanego. Niech zostanie w Watykanie.
        Polska nie ma tyle kasy aby "drogiego" dziadka utrzymywać. Wystarczy, że ciągle
        tu przyjeżdża za co niestety w postaci podatków płacę również ja, choć mnie to
        wcale nie bawi. Pamiętam jak się kiedyś śmiano z Breżniewa. Niestety papież
        dzisiaj to taka sama marionetka, tyle że w rękach urzędników Watykanu. Ciekawa
        jest teza postawione w jednym z postów, że opinia o Watykanie zmieniła się
        ostatnio na lepsze. Proponuję ruszyć się poza krąg Radia Maryja i "bogobojnych"
        polskich mediów, w których nawet delikatne krytyczne uwagi o papieżu są
        cenzurowane. Watykan zbiera ostre cięgi i jest krytykowany na świecie za
        dogmatyzm i konserwatyzm. Niestety obecny papież otoczył się
        największym "betonem" kardynalskim i po nim nic się nie zmieni.
        • Gość: geo Re: Papież IP: *.toya.net.pl 26.04.02, 08:43
          nie sadzę.
          Owszem Watykan jak i cały kościół katolicki jest bardzo konserwatywny,
          ale niektóre sprawy podczas kadencji papieża były znacznie zliberalizowane...

Popieram propozycje D.Z. tak byłoby najlepiej. W tym weieku papież już nie decydsuje sam..jest tylko figura....niestety
          • Gość: Niuniek Re: Papież IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.04.02, 18:27
            Ani mnie to ziębi ani parzy, ale jak go zobaczyłem na tym rydwanie obwożonego
            jak na jarmarku jakimś to już by lepiej było żeby gdzieś w spokojnym miejscu
            wypoczywał.
    • Gość: I Re: Papież IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.04.02, 05:12
      To jest takie pytanie jak o celibat, albo kapłaństwo kobiet.
      Nauka i doktryna Kościoła nie przewidują przejścia Ojca Św. na emerturę.
      Jako katoliczka, bardzo bym życzyła naszemu Papieżowi mozliwości spokojnego
      spędzenia ostatnich lat Jego życia w naszych górach. Wiem, że towarzyszyliby mu
      tam i opiekowali się nim kochający Go ludzie.
      Ale to jest niewykonalne. Więc nie ma o czym dyskutować.
    • Gość: Przemek Odejdzie - w odpowiednim czasie. IP: *.pl 04.05.02, 02:15
      Każda decyzja i każda opinia w takich sprawach to kwestia wiary...
      Nie jestem głupim chłoczykiem-dewotą.
      Przeciwnie, zbyt często przeginam, szczególnie ostatnio.
      ale... dzieciaki, czy zastanawialiście się kiedyś nad tym-
      jak ON tym wszystkim kieruje.
      Jeśli nie miałby STAŁEGO kontaktu z Bogiem-to wszystko nie układałoby się tak.
      ON odejdzie-bedzie wiedział kiedy.
      TO BĘDZIE DECYZJA BOGA.
      proste. podobnie jak stałość dogmatów, których nie nalezy zmieniać ze wzgladu
      na wygodę.
      Ja tez nie chciabym obowiązku wiernośći wobec mojej kobiety po ślubie,
      też chciałbym sie kochać z facetem będąc z NIĄ.
      ale WIEM, ŻE TO ZŁE i jeśli kiedys o tym zapomnę tacy ludzie jak Papież
      przypomną mi o tym.
      P.s. Na kogo zmienić, na Petza ???????????????
      Nie boicie się, że to będzie ktoś nieodpowiedni..........
      Nie ma czasu na ryzyko teraz. Szczególnie przy poziomie wiary,
      jaką reprezentują dziś ludzie. Jaką WY(my) zaprezentowaliśmy
      swoimi wypowiedziami.
      • Gość: kunce Re: Odejdzie - w odpowiednim czasie. IP: *.chello.pl 04.05.02, 18:04
        W Anglii zyje astrofizyk, którego ciało odmówiło posłuszeństwa. Jedyne, co
        potrafi zrobić, to nieznacznie poruszać głową, oczami, językiem. W tym
        bezużytecznym ciele mieszka mózg na miarę Einsteina. I ten mózg cały czas
        działa i nicuje wszechświat.
        Wasze posty, mówiące o tym, że człowiek, którego ciało zawodzi, do niczego juz
        sie nie nadaje, świadczą o waszym stosunku do starości i niepełnosprawności. I
        pomieszaniu pojęć (ta BB!). Papież działa poprzez swojego ducha i rozum. Jego
        ciało to marna skorupa, która ma już ponad 80 lat. Ale jego więź z Bogiem,
        rozum i wiara powiększyły sie przez te wszystkie lata pontyfikatu.
        Papież to nie Mister Universum. Nie musi być piekny. Jest wielki, a jego
        pontyfikat tego dowodzi. I ciągle nie chce umrzeć, co jest solą w oku jego
        wrogom, którzy w ciągu minionych lat przygotowali na niego kilkanaście (tak!!!)
        zamachów.
    • Gość: mikolo Re: Papież IP: 213.76.59.* 04.05.02, 22:35
      a to on jeszcze żyje ?!
      • Gość: wikul Re: Papież IP: *.acn.waw.pl 19.05.02, 01:42
        Gość portalu: mikolo napisał(a):

> a to on jeszcze żyje ?!

On tak . Ale ty , po co? , dla kogo? , dlaczego?

• ninna Re: Papież 05.05.02, 17:19
      Ja jestem za tym, by papiez poszedl na emeryture. Nawet zwierzeta traktujemy
      lepiej niz on jest teraz traktowany.

Zgadzam sie co do tego, ze moze on ma wpanialy mozg zamkniety w starym ciele,
      ale gdy chodzi o starych ludzi, to najczesciej nie jest prawda. Prawdopodobnie
      zaczyna staruszek byc dementem.

A co do jego kontaktu z Bogiem. LUDZIE. On zostal wybrany glowa Kosciola przez
      Kosciol a nie przez Boga. Jest papiezem a nie nowym Mojzeszem (co zostal
      wybrany przez Boga), wiec nie ma spacjalnej komunikacji z Bogiem. Zkad wam to
      przyszlo do glowy???

NINNA
      • Gość: Sylwia Re: Papież IP: *.amg.gda.pl 06.05.02, 13:35
        Każdy ma prawo mieć swoje zdanie. Wszystkim, którzy uważają, że Papież powinien
        usunąć się w cień proponuję, aby już dziś znaleźli ustronne miejsce na sędziwą
        i pogodną STAROŚC dla swych dziadków, rodziców, a nawet za wczasu dla siebie.
        Nie wiadomo jak kiedyś za nas zadecydują INNI. Życzę zdrowia.
        • Gość: req Re: Papież IP: *.bredband.skanova.com 06.05.02, 18:13
          Gość portalu: Sylwia napisał(a):

> Każdy ma prawo mieć swoje zdanie. Wszystkim, którzy uważają, że Papież powinien
          >
          > usunąć się w cień proponuję, aby już dziś znaleźli ustronne miejsce na sędziwą
          > i pogodną STAROŚC dla swych dziadków, rodziców, a nawet za wczasu dla siebie.
          > Nie wiadomo jak kiedyś za nas zadecydują INNI. Życzę zdrowia.

chcialem ci powiedziec ze nikt mu nie szuka miejsca tylko wyraza swoja opinie,
          tutaj akurat duza czesc osob uwaza ze powinien USTAPIC ze swojego stanowiska. to
          jest zasadnicza roznica, nikt nie chce go przeciez zamknac w domu starcow. chyba
          wiesz co to jest emerytura czy nie? wiec to twoje ironizowanie ze znalezieniem
          dla siebie, swoich rodzicow lub dziadkow miejsca na starosc jest nie na miejscy.
          a w tym przypadku ludzie powinni wyrazac swoja opinie poniewaz j.p.2 piastuje
          wazna funkcje.
          pozdrowienia
          • wari Re: Papież 07.05.02, 00:14
            Nie wiem gdzie te genialne myśli w starym ciele? Od początku pontyfikatu z jego
            ust padają same banały. Chcecie je usłyszeć za znacznie niższą cenę, mogę podać
            numer konta :)))
            Najbardziej mnie śmieszą te dotyczące np. pomocy materialnej dla biednych. Miło
            tak nawoływać, żeby inni wyłożyli kasę, jak się siedzi na tonach złota. Oj,
            miło...
            Niektórzy to już go za Boga uważają. W głowach chyba się pokręciło, jednak
            prowatykańska cenzura w polskich mediach okazuje się skuteczna. A może to
            wynika z nieznajmości języków obcych ? Sam nie wiem.
          • Gość: Sylwia Re: Papież IP: *.amg.gda.pl 07.05.02, 08:30
            Gość portalu: req napisał(a):

> Gość portalu: Sylwia napisał(a):
            >
            > > Każdy ma prawo mieć swoje zdanie. Wszystkim, którzy uważają, że Papież pow
            > inien
            > >
            > > usunąć się w cień proponuję, aby już dziś znaleźli ustronne miejsce na sęd
            > ziwą
            > > i pogodną STAROŚC dla swych dziadków, rodziców, a nawet za wczasu dla sie
            > bie.
            > > Nie wiadomo jak kiedyś za nas zadecydują INNI. Życzę zdrowia.
            >
            > chcialem ci powiedziec ze nikt mu nie szuka miejsca tylko wyraza swoja opinie,
            > tutaj akurat duza czesc osob uwaza ze powinien USTAPIC ze swojego stanowiska. t
            > o
            > jest zasadnicza roznica, nikt nie chce go przeciez zamknac w domu starcow. chyb
            > a
            > wiesz co to jest emerytura czy nie? wiec to twoje ironizowanie ze znalezieniem
            > dla siebie, swoich rodzicow lub dziadkow miejsca na starosc jest nie na miejscy
            > .
            > a w tym przypadku ludzie powinni wyrazac swoja opinie poniewaz j.p.2 piastuje
            > wazna funkcje.
            > pozdrowienia

Szanowny/a PANIE/Pani dwa miejsca ewentualnego pobytu Papieża zostały powyżej
            przedstawione.Na szczęście opinie wyrażane na ten temat nie będą miały znaczenia
            dla dalszego "losu" Papieża.
            Pozdrowienia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka