Dodaj do ulubionych

Czy wrócą?

01.05.06, 16:05
Ci wszyscy, którzy wyjechali za pracą do krajów UE. Czy jest szansa,że wrócą własnie do Ostrowca. Wśród tych ludzi olbrzymia przewaga to absolwenci wyższych uczelni w Krakowie, Lublinie itd. Ciekawi mnie czy wrócą do Ostrowca, a może w inne miejsce:) no i czy w ogóle wrócą?
Obserwuj wątek
    • pathos_phobos Re: Czy wrócą? 01.05.06, 16:09
      wróca jak bedzie praca-co jeszcze da sie powiedziec?
      • brazylion3 Re: Czy wrócą? 01.05.06, 16:14
        Pathos młodzi ludzie tylko kryterium pracy się nie kierują. Są jeszcze inne aspekty: jakość zycia itd.
        • pathos_phobos Re: Czy wrócą? 01.05.06, 16:17
          wielu moich znajomych nie wróciło,bo zamieszkało u teściów. Już nieraz mowiłem
          i powtorze-w ostrowcu wcale nie jest źle. Bo chyba nie powiesz.że komfort zycia
          w warszawie lepszy?
          Ja osobiscie nie ciese sie na powrót do Lublina jak kiedyś,wolałbym zostac tu.
          • brazilion Re: Czy wrócą? 01.05.06, 16:23
            Po zalozeniu rodziny i narodzinach dzieci wrocic jest szczegolnie ciezko.
            • pathos_phobos Re: Czy wrócą? 01.05.06, 16:28
              Zwłaszcza,jak nie ma za co domu kupic.
              • brazilion Re: Czy wrócą? 01.05.06, 16:30
                Otoz to. Nie mowie jednak koniecznie o domu - czasem nawet i mieszkania nie ma
                za co kupic.
                • brazylion3 Re: Czy wrócą? 01.05.06, 16:39
                  To mówiłem ogólnie o tej jakości zycia tak dla przykladu:)
                • pathos_phobos Re: Czy wrócą? 01.05.06, 16:42
                  dom w znaczeniu ogólnym-miejsce do mieszkania.
                  • brazylion3 Re: Czy wrócą? 01.05.06, 16:45
                    No własnie o to chodzi:) Widze ,ze zazębiły sie tryby myślenia:)
    • w.kielanowska Re: Czy wrócą? 01.05.06, 23:04
      Ja trochę porównuję wyjazdy na zachód do mojego wyjazdu z Ostrowca.Na początku
      myślałam trochę popracuję, zarobię,wrócę na stare śmieci w końcu to niedaleko i
      co...Mija rok ,drugi wkręcam się w nowe środowisko,poznaję nowych znajomych,
      przyjaciół,rodzę dziecko,zakładam jedną firmę,póżniej drugą,teraz kupuję
      mieszkanie,a za parę lat marzy mi się domek....W pażdzierniku minie 5 lat jak
      jestem w Mławie i co myślicie,że łatwo mi by było to wszystko zostawić...Może i
      tak,ale powiem tak: teraz nie jestem sama z mężem(mały szkrab naprawdę bardzo
      dużo zmienia w życiu) i trochę trudno podjąć takie ryzyko,żeby wszystko zaczynać
      od nowa....Chociaż czasem kuszą takie myśli.A tak od siebie zawsze podziwiam
      ludzi którzy wracają....właśnie za odwagę...Ale się rozpisałam..Papapa
      • wichajsterr Re: Czy wrócą? 01.05.06, 23:36
        Pewnie część wróci a część tam zostanie....
        Wrócą Ci co zarobią kasę i będą mieli dokąd wrócić (dom, rodzina).
        W Polsce założą sobie jakąś firmę i będą jakoś prosperować. Dadzą nowe miejsca
        pracy...
        Oby tak było.
        Pozdr
        • brazylion3 Re: Czy wrócą? 01.05.06, 23:39
          wichajsterr, to nie jest tak łatwo,że...wrócą założą firmę.Wg badań 5% jest skłonna założyć po przyjeździe firmę.To niewiele!
          • w.kielanowska Re: Czy wrócą? 01.05.06, 23:47
            Czyli badania potwierdzają nasze myślenie.Ale 5% "jest skłonna" założyć firmę, a
            ile tak naprawdę założy...
    • buksy Re: Czy wrócą? 02.05.06, 11:10
      wlaśnie w cnn podają, że w Chicago odbywają się wielkie demonstracje emigrantów (300 000 ludzi) - tak naprawdę to problem ogólnoswiatowy.
    • banan9991 Re: Czy wrócą? 02.05.06, 11:21
      w tvn24 wczoraj podali ze w stoczni brakuje 600 spawaczy ,jest niebespiecznie
      dla naszych firm ,za wiele osob wypierdziela, a na opolszyznie emigracja jest
      tak ogromna ,ze na terenie objetych dzialaniami wojennymi tak wiele ludzi nie
      ucieka
      • brazylion3 Re: Czy wrócą? 02.05.06, 15:14
        z tamtych okolic prawie każdy członek jakiejs rodziny jest w Niemczech. Najwięcej samochodów na Opolskich numerach jest u naszego sąsiada.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka