Dodaj do ulubionych

Millenium-może się czepiam,ale...

06.06.06, 02:33
informacje o regionie to tylko powiat kielecki i ogólna strona o
województwie. Na całe szczęście Magonie są koło Ostrowca,a nie kielc.
Ostrowiec czy Opatów już za daleko,zeby była wycieczka po okolicy.Rozumiem-
nie było zrzuty na stronę,nie ma info
Obserwuj wątek
    • bmwariat Re: Millenium-może się czepiam,ale... 06.06.06, 06:34
      ale są Doly Biskupie koło Kielc i Kunów koło Kielc:)
    • banan9991 Re: Millenium-może się czepiam,ale... 06.06.06, 17:56
      oni swoja pozycje widocznie nadmiernie wykorzystuja do swoich celow
      promocyjnych po co zwiedzac krzemionki czy wachock
      • brazylion3 Re: Millenium-może się czepiam,ale... 06.06.06, 23:51
        A czego się spodziwać po Nich!To jest impreza z punktu widzenia interesu województwa bardzo wazna.
        1. Raz ,że mozna podciągnąc troche na promocji,
        2. Zintegrować się wewnątrz
        3. Wskazać na turystykę otoczeniu zew. i wew.
        4. Budować relacje zew. i wew.
        Ale najpierw trzebabyło siąśc przy wspólnym stole, zenbrac wszystkie najwazniejsze kreatywne głowy wojewodztwa, pogadać, pokombinowac, siąść nad kartka papieru i nakreslic: dobra, słuchajcie pany jest wazna impreza, musimy to i to przede wszystkim zrobic, a tego i tego nie ma.
        Zorganizowac media, ale najpierw się musi chcieć!!!!!!!!!!
    • pathos_phobos Re: Millenium-może się czepiam,ale... 07.06.06, 13:22
      Święty Krzyż przygotowuje się do milenium

Fot. Jarosław Kubalski / AG

jak 06-06-2006 , ostatnia aktualizacja 06-06-2006 18:16

Dobiegają końca przygotowania do głównych obchodów Świętokrzyskiego Milenium.

Drogowcy finiszują z remontem drogi Huta Nowa - Święty Krzyż. Przed tzw. Bramą
      Wschodnią do klasztoru nowicjusze zakonu oblatów ustawiali wczoraj podesty pod
      nagłośnienie i kamery telewizyjne, które będą rejestrować mszę świętą
      pontyfikalną w niedzielę o godz. 12. Rozpoczęła się także budowa podium pod
      ołtarz polowy, który umiejscowiony zostanie na specjalnie przygotowanym
      nasypie. - Ołtarz zostanie zadaszony, a jego tłem będzie klasztor - mówi ojciec
      Bernard Briks, superior klasztoru na Świętym Krzyżu. Na skarpie powyżej ołtarza
      znajdą się miejsca dla VIP-ów. Jak poinformował ojciec Briks, udział w
      uroczystościach zapowiedzieli m.in. marszałek Sejmu Marek Jurek, premier
      Kazimierz Marcinkiewicz, a także ministrowie Kazimierz Ujazdowski (kultury) i
      Jan Szyszko (środowiska). Mszy przewodniczył będzie kardynał Peter Erdö, prymas
      Węgier. Nie przyjedzie zapowiadany wcześniej kardynał Józef Glemp, prymas
      Polski.

Szczegółowy program obchodów Świętokrzyskiego Milenium, mapa dojazdów na Święty
      Krzyż, adresy parkingów i inne przydatne informacje dla wybierających się na
      uroczystości milenijne - w piątek w "Gazecie".

Józef nie przyjedzie-Za mało dostał co łaska na budowę świątyni?
      • bmwariat Re: Millenium-może się czepiam,ale... 07.06.06, 13:25
        On nigdzie nie jeżdzi. Jak zmarł Papież JP II to on robił tourne po Argentynie.
        • pathos_phobos Re: Millenium-może się czepiam,ale... 07.06.06, 13:41
          Góry Świętokrzyskie to za mały pikuś?
          • bmwariat Re: Millenium-może się czepiam,ale... 07.06.06, 13:43
            Prymas Węgier przyjedzie, a prymas Polski ma przyjazd w poważaniu. Spoko. Może
            będzie miał tourne po Antarktydzie tym razem.
            • pathos_phobos Re: Millenium-może się czepiam,ale... 07.06.06, 13:44
              Co będzie tu do bidoków przyjeżdżał.
              • brazilion Re: Millenium-może się czepiam,ale... 07.06.06, 15:33
                Faktem jest, ze nasz prymas chyba prymusem z historii, ani z matematyki nie
                jest. Powinien przeciez wiedziec, ze jubileusz 1000-lecia zdarza sie raz na
                1000 lat i na drugi juz przyjechac nie bedzie mogl... ;)
        • buksy ej, nie sprawdzicie, a oskarżenia rzucacie... 07.06.06, 13:47
          Święty Krzyż jest ważnym miejscem (świętym) rownież dla kościoła i państwa węgierskiego. W tym roku będzie trochę pielgrzymów z Węgier, a obecność prymasa węgierskiego podkreśla pamięć o węgierskim księciu Emeryku (tak , to ten co klęczy w N.Słupi - syn Stefana I, krola Węgier), który podarował (przynajmniej tak mowi legenda) "krzyż swięty" dla ówczesnego klasztoru Benedyktynów. Co ciekawe, jak mówi legenda, Emeryk dostał "objawienia" w czasie polowania z naszym Mieszkiem - tak to kawał pięknej historii Polsko-Wegierskiej

możecie trochę poczytać tu :www.swietykrzyz.pl/index1.php?go=fundacja
          • bmwariat Re: ej, nie sprawdzicie, a oskarżenia rzucacie... 07.06.06, 13:50
            nikt nie rzuca oskarżeń. Domyślałem się, ze Węgry mają jakiś związek ze Świętym
            Krzyżem. 1000 lecie klasztoru to ważne wydarzenie. Znacie przykład innego
            klasztoru w Polsce, który ma 1000 lat i przetrwał w stanie używalności do dziś?
            Nie wiem czy są jeszzce jakieś i dlatego dziwi mnie nieobecność prymasa Polski.
          • pathos_phobos Re: ej, nie sprawdzicie, a oskarżenia rzucacie... 07.06.06, 13:51
            Ja nie neguję,wiem,że węgry sa zwiazane ze Świętym krzyżem.Chodzi mi o postawę
            naszego prymasa.Nie uważasz,ze powinien byc na obchodach 1000lecia najstarszego
            polskiego sanktuarium?
            • buksy Re: ej, nie sprawdzicie, a oskarżenia rzucacie... 07.06.06, 13:54
              nie wiem czy powinien, czy nie - nie znam się, ale obecność prymasa Węgier jest OBOWIĄZKOWA, bo to jest dla nich PIELGRZYMKA NARODOWA.
              • pathos_phobos Re: ej, nie sprawdzicie, a oskarżenia rzucacie... 07.06.06, 13:59
                A dla nas nie NARODOWA? To miejsce nie wąże sie z początkami państwa polskiego?
                Z chrystianizacja małopolski w obrządku łacińskim? Z Jagiełłą i wojną polsko-
                krzyżacką?Nie było miejscem kaźni narodu polskiego?
                • buksy Re: ej, nie sprawdzicie, a oskarżenia rzucacie... 07.06.06, 14:11
                  Nie jest ogłoszona pielgrzymką narodową, a początki państwa, christianizacja i Jagiełło rownie dobrze można skojarzyć z paroma znacznie bardziej "prężnymi" ośrodkami w Polsce.
                  Zeby było jasne - nie chce tu usprawiedliwiać nieobecności prymasa, ale mamy tu ciekawy przykład, ze nasza turystyczna wizytówka regionu może być również i to może nawet bardziej "duchowo", w sensie religijnym, zwiazana z Węgrami niż Polską, ot ciekawy temat i tyle.
                  • pathos_phobos Re: ej, nie sprawdzicie, a oskarżenia rzucacie... 07.06.06, 14:14
                    Każde wydarzenie o charakterze ogólnokrajowym można wiążać z wieloma
                    miejscami,ale Święty Krzyż jest jednym z nich. I warto by przywrucić mu dawna
                    świetność-chcę ci przypomnieć,ze do czasów Jasnej Góry Święty Krzyż był
                    NAJWIĘKSZYM miejscem pielgrzymkowym w Polsce.
                    • buksy Re: ej, nie sprawdzicie, a oskarżenia rzucacie... 07.06.06, 14:22
                      Miejsca pielgrzymek zmieniaja się wraz z historią kraju. Był Święty krzyż, jest Częstochowa, może będzie Kałków :) - w tradycji chrześcijanskiej nie jest to zbyt trwałe. Inaczej jest u muzułmanów, tam Mekka i Medyna będzie zawsze.

Jestem sceptyczny co do możliwości odrodzenia Św.Krzyża jako ogólnokrajowego i popularnego miejsca pielgrzymek. Wierzę natomiast w możliwości turystycznej restytucji na ciekawym, nieosiągalnym gdziekolwiek poziomie historyczno-narodowo-patriotycznym.
                      • pathos_phobos Re: ej, nie sprawdzicie, a oskarżenia rzucacie... 07.06.06, 14:49
                        W przeciwieństwie do pewnych partii i pewnych organizacji młodzieżowych nie
                        chcę nakazywać ludziom w co mają wierzyć i co czcić.Chodzi mi o szeroko pojętą
                        turystykę-i religijną i rekraacyjną.
                        Byłem rok temu w lato-Ludzi jak w odpust w szewnie ;-) Nigdzie ani napiś
                        sie,ani zjeść-dobrze,ze obważanki sprzedawali.Ode mnie grupka z Wrocławia
                        dowiedziała się o Kałkowie,chyba tam pojechali,bo im pokazałem na platformie,
                        gdzie to jest-a kościół i golgote ładnie widać przez lornetkę.
                        Trzeba dbac o kompleksową promocję i infrastrukturę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka