Dodaj do ulubionych

Pan Prezydent wzywa???

IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 20.01.03, 18:05
Podziwiam determinację Pana Prezydenta Lubawskiego i innych przedstawicieli
władz w "walce" o telewizję w Kielcach. Szczególnie wyróżnia się Pan
Prezydent. Słyszałem już o wystąpieniu do Trybunału Konstytucyjnego,
awanturach, porozumieniu ponad podziałami, lobbowaniu itp. Dzsiaj jednak
usłyszałem w Radio Kielce informację, która powaliła mnie na kolana. Otóż
Radio poinformowało, że Prezydent Lubawski rozważa możliwość zaapelowania o
zaprzestanie płacenia abonamentu telewizyjnego. Panie Prezydencie toż to
chyba przestępstwo? O takich rzeczach się nie mówi tylko się je robi. A tak
nawiasem, to ciekawy jestem, czy swoje wystąpienia Pan Prezydent układa sam,
czy "przyjaciel", który chce Go skompromitować? Panie Prezydencie oddałem na
Pana swój głos. Bardzo bym nie chciał, żeby ktoś w stosunku do Pańskiej ekipy
użył fraszki Jana Sztaudyngera:
"Łajno dla łajna
To fajna
Ferajna".
Pozdrawiam :-(
Obserwuj wątek
    • Gość: Obserwator Re: Pan Prezydent wzywa??? IP: 81.26.15.* 20.01.03, 19:03
      BBB widzę że jesteś zdeklarowanym przeciwnikiem obecnego Prezydenta. Czytam już
      od dłuższego czasu Twoje wypowiedzi i dawno nie widziałem takiego jadu... Niech
      Lubawski pokaże co umie zrobić... Jeśli jest partaczem to wyborcy już
      odpowiednio go zweryfikują. Ja przez ostatnie cztery lata nie widziałem żeby
      władze samorządowe próbowały rozwiązać naprawdę ważne problemy miasta. Lubawski
      zachłystywał się swoimi pomysłami niech teraz pokaże co potrafi. A pomysł z
      obywatelskim nieposłuszeństwem i niepłaceniem abonamentów uważam za dobry.
      Jeśli Lepper wyzywa publicznie innych, niszczy własność prywatną, kpi sobie z
      sądów i jeszcze jest w parlamencie to uważam że pomysł Lubawskiego jest całkiem
      spokojny. Ciekaw jestem dlaczego tak go nie znosisz...
      • Gość: BBB Re: Pan Prezydent wzywa??? IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 20.01.03, 19:42
        Pewnie można odnieść takie wrażenie. Ale sam przyznasz, że niektóre wypowiedzi
        Prezydenta i Jego współpracowników aż się proszą o złośliwy komentarz. O
        poprzednich władzach mam zdanie o wiele gorsze i zdaję sobie doskonale sprawę,
        że obecna, tragiczna sytuacja Kielc powstała w wyniku rządów poprzedników.
        Zauważ także, że "towarzysze" z SLD, przynajmniej ostatnio, wypowiadają się
        mniej i rozważniej. To, że głosowałem na Pana Lubawskiego jest prawdą. Chociaż
        jak już kiedyś napisałem (słowa Korwina - Mike) miałem wybór między dżumą i
        cholerą. Nie wiem jak Ty, ale ja oczekuję, że w naszym Mieście dojdzie do głosu
        zdrowy rozsądek. Z posunięć Prezydenta Lubawskiego pozytywnie oceniam na razie
        jedno - nasilenie kontroli jednostek finansowanych przez Miasto. Inna sprawa,
        jak te kontrole są przeprowadzane i jakie są ich efekty. Pozostałe dwie istotne
        dość istotne sprawy, o których się mówi, czyli reforma ZOZ i likwidacja ZOO
        pozostają w sferze mglistych koncepcji. Być może Prezydent robi wiele innych
        godnych pochwały rzeczy ale nie jesteśmy o nich poinformowani? Przyrzekam, że
        każdy sukces Prezydenta powitam z radością i nie będę szczędził pochwał!
        Tymczasem proponowałbym określenie hierarchii celów. Niewątpliwie ważnym jest
        rozwiązanie zadłużenia ZOZ. Ale dla mnie o wiele ważniejszy jest problem
        aktywizacji gospodarczej. Bez tego zawali się budżet miejski i ZOZ diabli
        wezmą. Bezrobocie w Kielcach szacuje się na 18%. Według mnie jest dużo większe
        (mogę wytłumaczyć dlaczego). Szkoda, że nie ogłoszono danych o bezrobociu
        wynikających z przeprowadzonego spisu (a może nie było takiego pytania? - nie
        pamiętam). Ostatnio dowiadujemy się, że ze służby zdrowia zwolni się ca 220
        ludzi, z PKS ca 90 osób. MPK też planuje ograniczenie zatrudnienia. O innych
        firmach, które zbankrutują na dniach nic na razie nie wiemy a jest to pewne. I
        telewizja, którą zajmuje się co najmniej ostatni tydzień Pan Prezydent nawet
        gdyby powstała (wybacz brzydkie słowo) g...o nam pomoże. Nieco przydługa ta
        wypowiedź ale gdybyś życzył sobie rozwinięcia tematu to daj znać. Pozdrawiam!
      • Gość: BBB Re: Pan Prezydent wzywa??? IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 22.01.03, 07:59
        Wyrażam swoje uznanie dla Pana Prezydenta za złożenie wizyty Pani Janus i
        złożenie życzeń z okazji 105 urodzin! Jak widzisz znalazłem coś pozytywnego!
        Pozdrawiam!
      • Gość: BBB Re: Pan Prezydent wzywa??? IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 22.01.03, 08:07
        Wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta za wspólne z przewodniczącym Rady Miejskiej
        Markiem Piotrowiczem wystąpienie do prezesa Telewizji Polskiej Roberta
        Kwiatkowskiego w sprawie utworzenia regionalnego ośrodka TVP. Było to jak sądzę
        pozozumienie ponad podziałami. Jako dość prosty człowiek, zastanawiam się na
        czym polega "podział"? Pozdrawiam!
      • Gość: BBB Re: Pan Prezydent wzywa??? IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 22.01.03, 08:17
        Wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta za okazanie charakteru "prawdziwego gracza
        politycznego"!
        W wywiadzie przeprowadzonym 25.10.02r. przez Joannę Gergont powiedziano:
        "Mówi Pan o usamodzielnieniu przychodni. A co z ich długami?
        - Mam na to rozwiązanie.
        Jakie?
        - Mówię to z pełną odpowiedzialnością, ale na razie nie chcę zdradzać.
        Konsultowałem się w tej sprawie z wieloma praktykami, między innymi
        biznesowymi, i to pomysł realny."
        Dzisiaj okazuje się, że długi ma spłacić miasto, czyli my. Czyż nie był to
        manewr godny genialnego gracza? (Przepraszam nie mogłem oprzeć się przed drobną
        złośliwością.) Pozdrawiam!
      • Gość: BBB Słowa uznania IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 22.01.03, 08:56
        Wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta za zaangażowanie się w pracę Komisji
        Rozwiązywania Problemów Alkoholowych (strona UM)! Pozwolę sobie wyrazić
        nadzieję, że Komisja ta będzie działała o wiele lepiej niż mityczny Komitet z
        lat osiemdziesiątych w składzie generałów Oliwy, Baryły i Żyta. Pozdrawiam!
      • Gość: BBB Wyrazy uznania cokolwiek złośliwe IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 22.01.03, 09:02
        Wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta za energiczną realizację programu
        aktywizacji gospodarczej, o którym w rozmowie z Pania Joanną Gergont w dniu
        25.10.02 powiedziano tak:
        "...Poza tym gospodarka, gospodarka, gospodarka. Chcę pozyskiwać środki z
        zewnątrz, np. z Unii. W Kielcach niezbędni są inwestorzy, by tworzyć miejsca
        pracy.
        A skąd ich wziąć?
        - Ja prowadziłem już rozmowy z kilkoma inwestorami i mam ich zapewnienie, że
        gotowi są tu przyjść."
      • Gość: BBB Wyrazy uznania ciut złośliwe IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 22.01.03, 09:08
        Wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta za minimalizację zmian kadrowych w UM i
        podległych instytucjach, o których 25.10.02r. mówił tak:
        "Czy zamierza Pan robić czystki w urzędzie, jeśli zostałby Pan prezydentem?
        - Czystek nie będzie. Dowodem na to może być moje trzyletnie urzędowanie jako
        wojewody. Nie było sytuacji, że ja zwalniałem ludzi, a w ich miejsce
        zatrudniałem innych. W Urzędzie Miasta trzeba zmienić system zarządzania
        dlatego, że jest on po prostu zły. Na pewno powinna zmniejszyć się liczba
        dyrektorów, kierowników, bo to są koszty. Ale nie oznacza to, że ci ludzie
        stracą pracę. Oczywiście, w mojej ocenie kilku dyrektorów nie powinno w
        urzędzie pracować, bo są słabi merytorycznie."
        I bardzo słusznie, poniważ jak napisał J. Sztaudynger:
        Efekt czystek
        Efekt czystek -
        Wypłynął chłystek...
        Pozdrawiam!
      • Gość: BBB Wyrazy uznania i ostrzeżenie IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 22.01.03, 20:13
        Wyrażam Panu uznanie za to, że będąc Wojewodą nie popełnił Pan (mam nadzieję)
        takiego świństwa jak Wojewoda Wójcik. Otóż z tekstu Gazety "Wymijająca
        odpowiedź na zapytanie o lancię" wynika, że cyt: "Wojewoda Wójcik pochwalił się
        też, że w ramach programu oszczędności w ubiegłym roku zmniejszone zostały
        planowane wydatki na promocję województwa (z 1,218 mln do 200 tys. zł) i nie
        podwyższano pensji urzędnikom". Proszę uważać Panie Prezydencie aby wspólna
        walka z Wojewodą o sprawy regionu nie zakończyła się dla Pana nożem w plecach.
        Pozdrawiam!

• Gość: BBB Wyrazy uznania i propozycja IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 23.01.03, 09:15
        Wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta za wystapienie do ZUS o umorzenie 40%
        zaległości ZOZ (podało Radio Kielce). Jak rozumiem jest to realizacja,
        określonego w programie wyborczym, programu restrukturyzacji ZOZ. Z wnioskiem
        tym Pan Prezydent wystąpił z pewnością po konsultacjach z "wieloma praktykami,
        między innymi biznesowymi". Czy aby owi praktycy wysokości tej (40%) nie
        zaczerpnęli z prawa układowego, które w tym przypadku nie ma zastosowania? Kudy
        mnie do owych "praktyków"? Jednak pozwolę sobie złożyć propozycję - proszę
        wystąpić o umorzenie 67,4% długu wobec ZUS. Nie wątpię, że inni forumowicze
        zaproponują korzystniejsze rozwiązania. Pozdrawiam!
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za wierność IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 24.01.03, 12:01
        Wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta za wierność przyjaciołom w szcególności
        Panu Kozie. Dzisiaj w Radio Kielce Pan Prezydent stwierdził, że fundamentalną
        sprawą jaka różni Go z radnymi lewicy jest pogląd na osobę Pana Kozy. Tak więc
        okazuje się, że słynne "podziały" polityczne to kwestia uczuć! Pozdrawiam!
      • Gość: BBB Gratulacje i pytania IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 28.01.03, 18:52
        Składam gratulacje Panu Prezydentowi z okazji osiągnięcia wieku dojrzałości!
        W tekście Gazety „Czy w miejscu dawnego więzienia powstanie hotel?”
        czytamy : „Czas na męskie decyzje. Ta ruina nie może dalej szpecić centrum
        miasta - mówi Wojciech Lubawski”. Wprawdzie w starożytności uznawało się za
        granicę dojrzałości wiek około 30 lat ale obecnie chcemy być jak najdłużej
        młodzi. Przy okazji kilka pytań: czy jest już znany ewentualny inwestor, jeżeli
        nie znajdzie się żaden inwestor na budowę hotelu to czy Pan Prezydent ma plan
        alternatywny? Natomiast co do wyburzenia, to może by tak latem uczcić w formie
        happeningu rocznicę zburzenia Bastylii?
      • Gość: BBB Gratulacje za realizację wyobrażeń IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 30.01.03, 12:09
        Wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta za konsekwentną realizację swoich
        wyobrażeń. Dzisiaj w Radio Kielce Pan Prezydent stwierdził, że w odwołaniu
        komendanta Straży Miejskiej wyniki kontroli nie były sprawą fundamentalną.
        Najważniejszym czynnikiem był fakt, że dotychczasowy komendant nie spełniał
        wyobrażeń Pana Prezydenta. Być może dotychczasowy komendant nie dość
        rygorystycznie karał za chamskie zachowania? Ponieważ karanie za chamskie
        zachowanie na ulicach będzie, jak się dowiedzieliśmy, jednym z głównych zadań
        Straży Miejskiej. Pozwolę sobie poradzić przeprowadzenie szkoleń dla strażników
        w zakresie zasad dobrego wychowania aby byli w stanie dokonać selekcji
        zachowujących się po chamsku przechodniów. Pozdrawiam!
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za milczenie IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 05.02.03, 12:47
        Wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta Lubawskiego za zachowanie milczenia,
        wszak "milczenie jest złotem...". Chociaż możliwe, że wiele wypowiedzi umknęło
        mojej uwadze. Z drugiej strony, jeżeli Pan Prezydent będzie milczał za długo to
        nie bedę miał za co składać gratulacji. Pozdrawiam!
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za wizję "małej Spały" IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 06.02.03, 09:11
        Wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta Lubawskiego za przedstawienie wizji
        organizacji dochodowego kompleksu sportowo-rekreacyjnego w Kielcach. Na
        stronach UM czytamy cyt.: "Wojciech Lubawski zapowiedział ponadto wybudowanie w
        przyszłości "małej Spały", która przynosiłaby dochody". W związku z faktem, że
        w Kielcach posiadamy kilka obiektów do uprawiania sportów zimowych proponuję
        wybudowanie także "małego St. Moritz". A co dalej?! To przerasta najśmielsze
        wyobrażenia! Pozdrawiam!
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za kolejne osiągnięcia IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 11.02.03, 08:15
        Wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta Lubawskiego za powrót do działań typu (zob.
        strona UM) "objęcie patronatem", "z inicjatywy", "udział w uroczystości" itp.
        Działania te stanowią wszak najjaśniejsze punkty w życiorysie Pana Prezydenta.
        Szczególne wyrazy uznania składam za udział w uroczystym odbiorze pługu.
        Pozdrawiam!
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za koncepcję dochodowej kultury IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 13.02.03, 08:26
        Wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta Lubawskiego za przedstawienie koncepcji
        kultury jako dochodowej dziedziny gospodarki. Wczoraj na konferencji prasowej
        (zob. strona UM) Pan prezydent stwierdził cyt.: "...Konieczne są nie tylko
        bardzo głębokie zmiany w funkcjonowaniu jednostek kultury, ale także inne
        postrzeganie zadań kultury w Kielcach. ...Dlatego, obok rozwoju gospodarki,
        jest to pewna dziedzina, która może przynosić pieniądze. I właśnie w tym
        kierunku będzie się ona rozwijać w naszym mieście...". Pomysł rzeczywiscie
        genialny i godny popularyzacji w całej Polsce. W niedługim czasie osiągniemy
        dobrobyt. Będziemy zarabiać na sporcie ("mała Spała"), kulturze, a może jeszcze
        innych dziedzinach. Tylko po co nam w takim razie te ponad 2 mln. zł. na
        kulturę, które wyżebrał od Ministra Towarzysz Wojewoda? Pozdrawiam!
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za znajomość potrzeb mieszkańców IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 14.02.03, 22:00
        Wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta Lubawskiego za dogłębną wiedzę o potrzebach
        mieszkańców województwa. W piśmie do Prezesa TVP Pan Prezydent zwraca się z
        (cyt. z Gazety):"prośbą o decyzje, które zaowocują powstaniem wyczekiwanej z
        ogromną nadzieją przez wszystkich mieszkańców naszego województwa telewizji
        regionalnej". To jest najświętsza prawda! Ja na przykład nie mogę się doczekać
        cotygodniowych telewizyjnych orędzi Prezydenta Lubawskiego do mieszkańców Kielc.
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za kryteria doboru kadr IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 19.02.03, 07:58
        Wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta Lubawskiego za przyjęcie wysokich i jasnych
        kryteriów doboru kadry. Jak pisze Gazeta, członkiem Rady Nadzorczej Miejskiego
        Przedsiębiorstwa Zieleni została Pani Mira Bielecka. Pan Praezydent uzasadnił
        to tak (cyt. za Gazetą)"Ma poczucie estetyki..." Wprawdzie "poczucie estetyki"
        to kwestia gustu ale to przeogromny atut. Z pewnością raz lub dwa razy do roku
        Pani Mira oceni wygląd Prezesa MPZ i sprawdzi czy Mu np. nogi nie śmierdzą. Ja
        podpowiem inne kryterium - CZYRAKI. Człowiek posiadajacy czyraki nie usiedzi za
        biurkiem, będzie chodził i pilnował. A jak wiadomo pańskie oko ... :-))

• Gość: BBB Wyrazy uznania za kierowanie się "wiarą" IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 21.02.03, 10:28
        Wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta Lubawskiego za kierowanie się wrażeniem
        oraz swoją "wiarą" przy obsadzaniu stanowisk kierowniczych w spółkach
        kontrolowanych przez Miasto. Pan Prezydent Lubawski uzasadniając nominację Pana
        Skowrona na stanowisko Prezesa KTBS powiedział cyt. za Gazetą: "...ale
        zapewniam, że Zdzisław Skowron zrobił na mnie najlepsze wrażenie. Wierzę, że
        jest człowiekiem uczciwym". Co do "wiary" Pana Prezydenta to sprawa jest
        bezdyskusyjna. Ale jak zrobić na Panu Prezydencie "najlepsze wrażenie" skoro
        nie jest się kobietą ani takim przystojniakiem jak Zdzisław S.? :-D
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za praworzadność, humor, itp. IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 27.02.03, 14:08
        Wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta Lubawskiego za stanowczą obronę imienia
        Pana Kozy oraz swojego a także wysokie poczucie humoru.
        Pan Prezydent Lubawski powiedział (strona UM) cyt: "Skierowałem do sądu sprawę
        radnego Sławomira Kopycińskiego, który na jednej z ostatnich sesji Rady
        Miejskiej swoją wypowiedzią naruszył dobre imię Janusza Kozy, ... a sugestia,
        że prezydent miasta zatrudnia osobę o przestępczej przeszłości stawia mnie w
        ujemnym świetle i podważa do mnie zaufanie mieszkańców Kielc". Wierność Pana
        Prezydenta Panu Kozie jest zdumiewająca. Być może Pan Prezydent lubi mleko i
        doi. Mam nadzieję, że Pan Prezydent nie wierzy reklamie - "Pij mleko będziesz
        wielki" - zapomnieli dodać - "i głupi jak krowa". Dziwne jest także to, że Pan
        Koza chyba nie poczuł się obrażony. A dobry humor? Czy sugestia o
        przeszłości "Kozy" może podważyć zufanie mieszkańców do Prezydenta?! :-)
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za tytuł i Rady IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 05.03.03, 10:42
        Wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta Lubawskiego za zdobycie tytułu "Polityka
        Roku 2002" w plebiscycie SL. Osiągnięcie tym cenniejsze, że wyprzedził tak
        wybitne osobistości jak Panowie Domagalski i Długosz. Poseł Długosz zajął
        trzecie miejsce. Tym razem z pewnością nie zwróci się do zwycięzców
        per "ciuliki" gdyż nie należą do SLD.
        Wyrażam także uznanie Panu Prezydentowi Lubawskiemu za szerokie włączenie
        przedstawicieli lokalnej społeczności do procesu decyzyjnego. Pan Prezydent
        powołał Radę Kombatantów i Pamięci Narodowej, która przedstawiła
        już "propozycję wykazu uroczystości państwowych i miejskich, które winny być
        zorganizowane ze szczególną starannością". Pan Prezydent powołał też Radę ds.
        Kultury. Do Rady zostali powołani ludzie, "...którzy nic ode mnie (Pana
        Prezydenta) nie będą chcieli" oraz, których Pan Prezydent zdołał przekonać do
        hip hopu. Poza tym cyt. za Panem Prezydentem "Rada jest niewygodna dla ludzi,
        którzy wygodnie się usadowili i nie chcą zmian".
        Ja natomiast modlę się, żebyśmy pewnego dnia nie obudzili się w "Kraju Rad".
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za zaskoczenie IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 11.03.03, 08:09
        Wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta Lubawskiego za to, że został ZASKOCZONY
        faktem cyt. za Gazetą: "... że, województwo świętokrzyskie w żaden sposób nie
        wyróżniło swojej stolicy..." (na targach ITB 2003 w Berlinie).
        Jednocześnie, ze strony UM wynika, że UM był jednym z głównych autorów
        prezentacji Regionu na targach: "...Stoisko świętokrzyskie obsługiwać będą
        pracownicy Urzędu Miasta Kielce, ... Na targi udaje się także prezydent Kielc
        Wojciech Lubawski, ... Wśród 500 kilogramów materiałów promocyjnych ...,
        zabranych przez delegację kielecką, znajdują się m.in. przewodniki "Kielce-
        znakowane szlaki turystyczne", "Kieleckie Vademecum Turystyczne", "Szlak
        staromiejski", najnowsze wydanie kwartalnika "Kielce, Wczoraj, Dziś i
        Jutro"...".
        Może Pan Prezydent zanim wyruszył na Targi powinien zapoznać się ze
        scenariuszem i materiałami? Chyba lepiej czytać niż dźwigać? Mam nadzieję, że
        Pan Prezydent nie dostał przepukliny.
        Pan Prezydent powiedział także (za Gazetą): "W przyszłości będziemy reklamować
        się, pełni wiary, że jesteśmy najlepsi". Ja natomiast, być może naiwnie, wierzę
        jeszcze, że Panu Prezydentowi oprócz wiary pozostało odrobinę zdrowego
        rozsądku. Bezkrytyczna wiara niejednego już przywiodła do zbrodni.
        • Gość: Jakub Ostro! IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 11.03.03, 09:06
          "Bezkrytyczna wiara niejednego już przywiodła do zbrodni." - pisze BBB. Ostro,
          jak na ocenę, niewymagającej ofiary z krwi, wpadki słownej Lubawskiego.
          Te dowody, które przedstawiłeś, rzecz jasna powinny nieźle zdyskwalifikować
          Lubawskiego, jako polityka lokalnego, w oczach wyborców, ale także jako
          polityka o ambicjach szerszych niż tylko wpływy lokalne. Z pewnością kielczan
          czeka jeszcze niejedno chlapnięcie językiem ze strony nie zawsze politycznie
          ostrożnego Lubawskiego, dlatego proponuję nabrać więcej dystansu do takich
          wypowiedzi i rozpatrywać je raczej w kategoriach żartobliwych (lżej się
          czyta!), niż, choćby najbardziej lokalnej, ale "zbrodni". Inaczej możemy dojść
          do obu naraz popularnych symboli Kielecczyzny: scyzoryka i szkieletu. :)
          Musiałeś nieźle się zdenerwować.
        • Gość: Jakub Re: Wyrazy uznania za ... IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 11.03.03, 09:22
          Wyrazy uznania za tę autorską rubrykę dla BBB. Jest to jeden z naprawdę
          nielicznych pozytywnych (przynajmniej dla mnie) przykładów krytyki politycznej
          i stałości obserwacji poczynań lokalnego polityka.
          • Gość: BBB Re: Wyrazy uznania za ... IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 11.03.03, 09:26
            Dzięki!
            Mam jednak nadzieję, że inni też będą składać gratulacje.
            Pozdrawiam!
            • Gość: BBB Re: Wyrazy uznania za ... IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 11.03.03, 09:30
              Oczywiście gratulacje Panu Prezydentowi.
              • Gość: Jakub Re: Wyrazy uznania za ... IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 11.03.03, 09:55
                :)
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za walkę o fundusze na toalety IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 11.03.03, 19:56
        Wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta Lubawskiego za przedstawienie nowatorskiej
        koncepcji sfinansowania remontu szkół z pieniędzy unijnych. Pan Prezydent na
        posiedzeniu Komisji Oświaty poświęconemu miedzy innymi remontom szkół wyraził
        opinię cyt. za Gazetą: „...na remonty należy przeznaczyć 20 milionów. Jeśli w
        tym roku opracujemy odpowiedni projekt, te pieniądze możemy uzyskać ze środków
        Unii Europejskiej. Nie widzę więc powodu, aby pochopnie wydawać pieniądze
        podatników ...”. Okazuje się, że za pieniądze z Unii zrobimy wszystko:
        wyremontujemy toalety, wymienimy okna, ocieplimy ściany, wybudujemy hale
        sportowe i baseny a może każdy kupi sobie po mercedesie? Wystarczy
        tylko „odpowiedni projekt”! A przy tym jak Pan Prezydent dba o pieniądze
        podatników! Chociaż, czasami zaczynam się zastanawiać, czy nie jestem chory, a
        jeżeli przedstawię „odpowiedni projekt” to będę leczył się za fundusze unijne?
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za logikę IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 12.03.03, 22:13
        Wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta Lubawskiego za kierowanie się w swoich
        poczynaniach żelazną logiką. Pan Prezydent wyraził opinię cyt. za Gazetą: „MPK
        nie może jednocześnie spełniać funkcji usługowej dla mieszkańców miasta i
        przynosić z tej działalności zyski. - To wbrew logice”. Każdy to z pewnością
        przyzna, że przedsiębiorstwa świadcząca usługi dla ludzi (wszak mieszkańcy
        miasta to też ludzie) nie mogą przynosić zysków. My w Kielcach mamy jednak
        niebywałe szczęście ponieważ posiadamy Pana Prezydenta. To Pan Prezydent
        sprawi, że w Kielcach zyski będziemy czerpali z kultury, oraz sportu i
        rekreacji (dochodowa „mała Spała”). I tym sposobem bilans wyjdzie na zero.
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za troskę o dobro miasta IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 12.03.03, 22:16
        Wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta Lubawskiego za troskę o dobro Kielc. Pan
        Prezydent wycofał z sądu pozew przeciwko radnemu Kopycińskiemu, który
        stwierdził, że na Panu Kozie ciąży wyrok sądowy. Była to obraza Pana Kozy i
        podważenie wiarygodności Pana Prezydenta. Pan Prezydent uzasadnił swoją decyzję
        tak cyt. za Gazetą: „- Pozew postanowiłem wycofać, gdy Sławomir Kopyciński
        został wybrany na stanowisko przewodniczącego miejskich struktur SLD... spór z
        Kopycińskim oznaczałby spór z całym SLD. Nie chcę, aby wpłynęło to na dobro
        miasta i sprawy dla niego najistotniejsze. Tę decyzję traktuję jako
        wyciągnięcie ręki do pana Kopycińskiego”. To jest uczynek prawdziwie
        chrześcijański. Ponieważ nie podejrzewam, że zostało to spowodowane np.
        koniecznością uiszczenia kosztów sądowych (z własnej kieszeni?), czy też butą
        Pana Kopycińskiego, który twierdzi, że racja jest po jego stronie. Zastanawiam
        się tylko czy istnieje jeszcze podział między lewicą i prawicą, którego
        fundamentem, wg Pana Prezydenta, był stosunek do Pana Kozy?
        Jan Sztaudynger napisał:
        ”Z chorągwi mojej został tylko strzępek,
        Lecz ocaliłem za to własny pępek”.
        Ale w tym z pewnością nie ma żadnego odniesienia do Pana Prezydenta.
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za powołanie komisji IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 13.03.03, 11:27
        Wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta Lubawskiego za stosowanie nowoczesnych
        rozwiązań w zakresie organizacji i zarządzania. Ze stron UM dowiadujemy się, że
        cyt.: „Dziś rozpoczęła pracę specjalna, powołana przez prezydenta Kielc,
        komisja do przygotowania dokumentów, pozwalających wprowadzić dwuinstancyjność
        decyzji dotyczących strefy płatnego parkowania w centrum miasta. Od każdej
        decyzji administracyjnej, a tym jest nałożenie mandatu, musi istnieć możliwość
        odwołania. Osoba, która otrzyma mandat za parkowanie w strefie bez ważnego
        biletu będzie mogła odwołać się do prezydenta miasta. -Wysokość kary, zapisanej
        w rozporządzeniu, to jedna sprawa, a zasadność jej przyznania to druga-
        powiedział prezydent Wojciech Lubawski”.
        I czyż to nie jest piękne? Jak precyzyjnie zostały określone zadania komisji.
        Proszę także zwrócić uwagę na lakoniczność a jednocześnie głęboko humanitarną
        treść wypowiedzi Pana Prezydenta. Ciekawy jestem, o czym mówi rozporządzenie?
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za kultywowanie tradycji IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 13.03.03, 20:31
        Wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta Lubawskiego za kultywowanie tradycji i
        przypominanie Kielczanom o historii Miasta. Pan Prezydent wystąpił z
        następującą inicjatywą cyt. za Gazetą: „Żeliwnymi cegiełkami miasto chce
        oznaczyć trasę przemarszu legionistów Józefa Piłsudskiego - to jeden, ale nie
        jedyny pomysł na przypomnienie kielczanom historii ich miasta”.
        Nie chciałbym aby na widok ekipy Pana Prezydenta zatrzaskiwały się okiennice i
        śpiewano pierwotną wersję „Marszu I Brygady”:
        „Nie chcemy już od was uznania,
        Ni waszych słów, ni waszych łez.
        Skończyły się dni kołatania
        Do waszych serc – jebał was pies!”
        A może na każdej cegiełce należałoby wyryć ten tekst. Ku pamięci!
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za wybór mniejszego zła IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 18.03.03, 19:53
        Wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta Lubawskiego za wybór mniejszego zła. W
        tekście Gazety „Burza nad stacją” dotyczącego wybudowania wzbudzającej
        kontrowersje stacji benzynowej Statoil w centrum Kielc Pan Prezydent
        mówi: „Trzeba postawić pytanie: Czy jest lepsza koncepcja zagospodarowania tego
        terenu? Ja się jeszcze z takim pomysłem nie spotkałem. Na pewno wybudowanie tej
        stacji jest lepszym rozwiązaniem niż ruiny, które były w tym miejscu
        dotychczas. Zgodnie z moimi informacjami stacji ma również towarzyszyć
        wybudowanie przejścia podziemnego pomiędzy ulicami Targową a Kozią. Ta stacja
        to na razie najlepszy pomysł”.
        Pan Prezydent się nie spotkał! A może pomógłby Panu Prezydentowi "Dream Team" -
        "Drużyna Marzeń" zrzeszającą młodych, ambitnych i bardzo zdolnych ludzi z
        naszego regionu, o którym czytamy w życiorysie Pana Lubawskiego?
        Póki co, zapodam pomysł. Pan Prezydent spowodował wybudowanie w Kielcach
        pierwszego w świecie pomnika Milesa Davisa. Ostatnio zaś Pan Prezydent jest
        zwolennikiem hip hopu. Proponuję zamiast stacji wybudować pierwszy w świecie
        pomnik przedstawiciela tego gatunku muzyki. Natomiast do pomnika powinna nas
        doprowadzać dróżka z żeliwnych cegiełek z wyrytymi na nich dokonaniami Pana
        Prezydenta.
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za liczenie IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 19.03.03, 12:19
        Wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta Lubawskiego za nadzieję na przygotowanie
        programów, dzięki którym uda się pozyskać środki z funduszy unijnych.
        Na spotkaniu z delegacją z Ukrainy było tak (ze strony UM): „...Dużą część
        spotkania w Urzędzie Miasta prezydent Kielc poświęcił kwestii akcesji Polski do
        Unii Europejskiej. Mówił o przygotowaniach, szansach na rozwój gospodarczy,
        nadziejach i obawach, jakie wiążą się z procesem integracji. Podkreślił, że
        Kielce bardzo liczą na przygotowanie programów, dzięki którym uda się pozyskać
        środki z funduszy unijnych...”.
        Gości z Ukrainy zapewne zafascynował ten temat. Ja jestem ciekawy, kto
        przygotuje programy, albo przynajmniej będzie koordynował przygotowanie
        programów? Jeżeli nie będzie to Pan Prezydent ani stworzony przez Niego "Dream
        Team", to może krasnoludki i sierotka Marysia?
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za uporczywą dyskrecję IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 20.03.03, 21:58
        Wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta Lubawskiego za utrzymywanie w tajemnicy
        planu uzdrowienia kieleckiej służby zdrowia. Na pytania Pana Ziemowita Nowaka w
        tekście Gazety z dnia 20.03.2003r. „Co dalej z miejskimi przychodniami” Pan
        Prezydent odpowiada tak:
        ”Co dalej z miejskim przychodniami?
        - Damy sobie radę.
        Jak? ZOZ dalej nie będzie płacił składek do ZUS, czyli dalej się zadłużał?
        - Na razie nie mogę upubliczniać, jaki mamy plan, bo obawiam się, że nasi
        polityczni przeciwnicy to wykorzystają. Zapewniam, że damy sobie radę”.
        W wywiadzie udzielonym Pani Joannie Gergont z dnia 25.10.2002r. Pan Prezydent
        mówił tak:
        „Mówi Pan o usamodzielnieniu przychodni. A co z ich długami?
        - Mam na to rozwiązanie.
        Jakie?
        - Mówię to z pełną odpowiedzialnością, ale na razie nie chcę zdradzać.
        Konsultowałem się w tej sprawie z wieloma praktykami, między innymi
        biznesowymi, i to pomysł realny”.
        Jedno z pewnością nie podlega dyskusji – za każde rozwiązanie wybrane przez
        Pana Prezydenta zapłacą Kielczanie. Jednak żywię nadzieję, że przed końcem
        kadencji Pan Prezydent uchyli rąbka tajemnicy.
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za rewanż IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 21.03.03, 21:12
        Wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta Lubawskiego za przekazanie środków na cele
        oświaty. Na stronie internetowej UM napisano tak: „"Marzanna pozdrawia
        Prezydenta i Mieszkańców Kielc" - z takimi życzeniami przybyli dziś do
        Wojciecha Lubawskiego uczniowie Prywatnej Szkoły Podstawowej ... Wojciech
        Lubawski z okazji pierwszego dnia wiosny został obdarowany wielkimi kwiatami z
        bibułki. Zrewanżował się dzieciom słodyczami”.
        Ciekawy jestem czy było to już rozpoczęcie realizacji programu Pana Prezydenta
        w tym:
        ”-Zapewnienie szkołom środków na działalność pozalekcyjną, która obejmie
        uczniowskie zainteresowania: rekreacyjne, sportowe, artystyczne i kulturalne.
        -Otoczenie specjalną pomocą dzieci ze specyficznymi potrzebami edukacyjnymi
        (wychowawczymi, dydaktycznymi i socjalnymi). W związku z wdrażaną reformą
        oświaty, wprowadzimy na powszechną skalę pomoc w odrabianiu lekcji”.
        Słodycze były z pewnością kupione z naszych podatków. Więc jest to niewątpliwie
        zasilenie oświaty z budżetu Kielc. W jednym od początku kadencji Pan Prezydent
        pozostaje niewzruszony: kto przyjdzie do Pana Prezydenta i da - ten dostanie.
        Jak widzę, w szkołach prywatnych od samego początku jest wpajana dzieciom
        zasada – nic za darmo. Żal, że dzieci nie „przerabiały” I. Krasickiego. Być
        może wtedy powiedziałyby Panu Prezydentowi wierszyk:
        „Ale nie dość siąść w krześle sporym i wygodnym
        Trzeba jeszcze coś więcej: być siedzenia godnym;
        Bo krzesło nie nadaje rozumu i cnoty...”
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za odpór IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 25.03.03, 08:04
        Wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta Lubawskiego za przejrzenie niecnych gier
        Towarzysza Wojewody i danie temu procederowi zdecydowanego odporu. Towarzysz
        Wojewoda wstrzymał egzekucję należności ZUS od ZOZ jednocześnie poddając w
        wątpliwość profesjonalizm Pana Prezydenta. Pan Prezydent dał temu zdecydowany
        odpór cyt. za Gazetą: „Dziękuję panu wojewodzie, że wstrzymał egzekucję długu
        ZOZ, ale nie powinien on prowadzić przy okazji takich politycznych gierek. Jest
        reprezentantem tego rządu, bałagan w instytucjach państwowych jest taki, że
        przez 60 dni nie otrzymaliśmy odpowiedzi na program restrukturyzacji ZOZ, który
        przedstawiliśmy już 15 stycznia. Rozpoczęliśmy program prywatyzacji, jest on na
        etapie mocnego zaawansowania. Udawanie, że nic się na ten temat nie wie, jest
        kompromitacją” oraz : „Trzeba też zadać pytanie, komu zależało na pozbawianiu
        ludzi pensji, a pacjentów opieki zdrowotnej. Kto chciał podburzać ludzi i
        prowokować protesty?”.
        Jest sprawą oczywistą, że będąc na etapie mocnego zaawansowania nie można
        poddawać się politycznym gierkom i pozostawać bez odpowiedzi 60 dni. Ludzi z
        pewnością chciał podburzać i prowokować jeden z „ciulików” z orszaku Posła H.
        Długosza i to pomimo faktu, że Pan Prezydent okazał miłosierdzie Towarzyszowi
        Kopycińckiemu. Dobrze się stało, że Pan Prezydent nie zdradził jeszcze sposobu
        na spłatę zadłużenia ZOZ. A Towarzysz Wojewoda nich lepiej w nowej Lanci z
        Dyrektorem Siejką "wymyśla sposoby" jak nas przekonać do głosowania za UE.
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za system IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 25.03.03, 20:20
        Wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta Lubawskiego za pracę nad systemem usuwania
        nieczystości.
        Pan Prezydent nawiązując do akcji wiosennych porządków powiedział tak (cyt. za
        Gazetą): „W Kielcach jest brudno, nie da się tego ukryć. Ale da się z tym
        walczyć i właśnie zaczynamy to robić. Docelowo sytuację uratować może system,
        który będzie tak skonstruowany, żeby rozwiązać problem nieczystości. Już nad
        nim pracujemy”.
        Gdyby się dało ukryć, to system nie byłby potrzebny. Ale „nasze orły” zaczynają
        walczyć. Wynaleźli już koło, a obecnie opracowują system, który uratuje nas
        przed utonięciem w gó...ie. Pana Prezydenta oczywiście problem nie dotyczy
        ponieważ jak napisał kiedyś S. Wyspiański:
        „Ptok ptakowi nie jednaki,
        człek człekowi nie dorówna,
        dusa dusy zajrzy w oczy,
        nie polezie orzeł w gówna”
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za mechanizmy IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 27.03.03, 00:15
        Wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta Lubawskiego za uruchomienie mechanizmów,
        które będą bacznie sprawdzać. W związku z akcją sprzątania miasta Pan Prezydent
        powiedział (cyt. za Gazetą): „Zdecydowałem, aby uruchomić mechanizmy kontrolne,
        które bacznie będą sprawdzać stan czystości kieleckich ulic. Nie mogę
        dowiadywać się z prasy o tym, gdzie trzeba posprzątać. Miasto powinno jako
        pierwsze dowiadywać się o takich problemach i interweniować. To nie wymaga
        wysokich nakładów finansowych i myślę, że z łatwością znajdziemy na ten cel
        środki”. Jak rozumiem, mechanizmy będą sprawdzać w ramach systemu usuwania
        nieczystości, nad którym pracuje Pan Prezydent. Zgadzam się całkowicie z tym,
        że nie wymaga to wysokich nakładów finansowych. Wszak mechanizmy zadowalają się
        niską pensją i nie strajkują.
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za w stanie stan IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 27.03.03, 00:23
        Wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta Lubawskiego za nie bycie w stanie.
        W związku z kontrolą MPK, która stwierdziła ..., Pan Prezydent powiedział (cyt.
        za Gazetą) tak: „Nie jestem w stanie odpowiedzieć na pytanie, czy stan MPK to
        wina prezesa Nowaka. Spółce grozi upadłość. Jeśli do końca roku nie będzie
        przynosić zysków, to przestanie mieć monopol na komunikację w mieście.
        Konieczna jest głęboka restrukturyzacja. Jeżeli związki chcą spełnić rolę
        grabarza, to proszę bardzo”.
        Dopiero co Pan Prezydent i Pan Nowak uświadomili nam, że MPK nie może przynosić
        zysków i jest to normalne na całym świecie. Jak więc będzie? Sprawa jest
        prosta. Pan Prezydent zwiększy dotację dla MPK. W związku z tym powiedzie się
        program restrukturyzacji i Pan Prezydent i Pan Nowak potwierdzą, że są osobami
        wybitnymi. MPK nie upadnie a rok zamknie jednocześnie zyskiem i stratą. Zaś
        związki zawodowe wylądują tam, gdzie ich miejsce – na cmentarzu w Cedzynie!
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za gotowość IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 27.03.03, 07:37
        Wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta Lubawskiego za gotowość do "bycia
        przekonanym" w sprawie regionalnej sieci informacji turystycznej.
        Gazeta pisze: "...Znacznie prostsze byłoby utworzenie regionalnej sieci
        informacji w oparciu o miejski ośrodek. Problem w tym, że Kielce ciągle jeszcze
        nie są w ROT. Jacek Kowalczyk zamierza umówić się na spotkanie z prezydentem
        Wojciechem Lubawskim, aby jemu przedstawić sprawę. - Jestem gotów rozmawiać.
        Jeśli mnie przekona, nie będę przeciwny - deklaruje Lubawski...".
        Tymczasem w programie wyborczym Pana Prezydenta czytamy: "Spowodować
        przystąpienie Kielc do nowoutworzonej Regionalnej Organizacji Turystycznej
        Województwa Świętokrzyskiego (ROT), jako podstawowej płaszczyzny współpracy
        wszystkich zainteresowanych rozwojem turystyki w ramach partnerstwa publiczno -
        prywatnego. Udział Kielc w działaniach ROT pozwoli na włączenie miasta w
        europejskie, krajowe oraz regionalne struktury zarządzania turystyką.
        Postulujemy włączenie Miejskiego Ośrodka Informacji Turystycznej w strukturę
        tej organizacji".
        Czyżby Pan Prezydent zapomniał o programie wyborczym. Nie sądzę bowiem aby był
        zazdrosny. A może Pan Prezydent postanowił zaczekać na ułożenie żeliwnych
        cegiełek, po których turyści będą kicać śladami Marszałka Piłsudskiego?
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za spodziewanie się IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 27.03.03, 08:33
        Wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta Lubawskiego za to, że spodziewał się, że
        Kielczanie czyli my będziemy płacić i nic nie zrobił.
        W związku z faktem, że zakończenie remontu ulicy Bodzentyńskiej przesunie się
        na jesień z powodu opóźnienia w położeniu instalacji elektrycznej Pan Prezydent
        powiedział (cyt. za Gazetą) tak: „Spodziewałem się takiej sytuacji. Teraz
        kielczanie będą płacić za przedwyborczy spektakl, gdy w ciągu kilku miesięcy
        rozpoczęto kilka poważnych inwestycji. Tak było także na ulicy Jesionowej,
        gdzie mieszkańcy pobliskich domów nawet nie wiedzieli, że będą wykupywane od
        nich grunty. Mogę tylko obiecać, że zainteresuję się tą sprawą”.
        Faktem jest, że inwestycja i harmonogram prac przygotowane były po kretyńsku i
        dotyczy to stwierdzenie ekipy Pana Stępnia. Widział to każdy, kto przechodził
        ulicą Bodzentyńską w czasie remontu. Potwierdza to także obecna sytuacja. Tym
        niemniej jest dziwne, że Pan Prezydent nie czuje się w niczym odpowiedzialny za
        poczynania poprzedników i obciąża nas (za karę?) kosztami nieudolności
        poprzednich ekip. Jeżeli Pan Prezydent chce tworzyć tylko rzeczy nowe, to może
        wyjedzie na pustkowie i tam będzie realizował swoje wizje. Może wyprowadzi się
        z budynku UM, wybudowanego i wyremontowanego przez poprzedników? Jedno z
        pewnością nie wzbudza w Panu Prezydencie oporów – pobieranie pensji z naszych
        podatków oraz przeznaczanie tychże podatków na finansowanie swoich, co najmniej
        kontrowersyjnych, pomysłów. Czy w głowie Pana Prezydenta pojawiła się
        kiedykolwiek myśl, że powołany został na to stanowisko po to, żeby służyć i
        bronić interesów nas – Kielczan?
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za bolesne procedury IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.03, 22:39
        Wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta Lubawskiego za stanowczość i groźbę
        rozpoczęcia bolesnych procedur.
        Po przeprowadzonej kontroli w MZB, która potwierdziła „nieprawidłowości”, o
        których w Kielcach jest głośno od co najmniej kilku lat, dyrektor MZB nie
        rezygnuje ze swojego stanowiska. W tej sytuacji Pan Prezydent powiedział (cyt.
        za Gazetą) tak: „Absolutnie nie widzę możliwości dalszej współpracy, chyba że
        na etapie wyjaśniania wyników kontroli. Jeżeli dyrektor MZB nie poda się do
        dymisji, będę musiał rozpocząć procedury, które będą dla niego bolesne”.
        Ja, a jak myślę, także wielu mieszkańców Kielc, na nic innego nie czekamy jak
        tylko na te bolesne procedury!
        Mam nadzieję, że Pan Lisowski nie posiada „haków” na Pana Prezydenta lub osoby
        z Jego ekipy np. radnych lub członków "Porozumienia Samorządowego - Wojciech
        Lubawski". Poza tym:
        Lepszy przykład
        Niźli wykład!
        J. Sztaudynger
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za prosty plan IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 02.04.03, 08:15
        Wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta Lubawskiego za przedstawienie prostego
        planu przywrócenia historycznego kształtu pałacowi biskupów krakowskich -
        obecnej siedzibie Muzeum Narodowego. Pan Prezydent powiedział (cyt. za Gazetą)
        tak: „Nie ma piękniejszego zabytku w Kielcach niż pałac, ale świerki przed
        frontem tak go szpecą, że traci swój urok. Mój plan jest prosty. Wycinamy
        świerki, zrywamy asfalt, a w jego miejsce kładziemy piękną kostkę. Jeśli wydane
        na ten cel pieniądze mają dać efekt, to nie widzę innego wyjścia jak wycięcie
        drzew z klombu i przywrócenie mu historycznego kształtu”.
        Jestem przekonany, że pod pojęciem „pięknej kostki” pan Prezydent miał na myśli
        żeliwne cegiełki, którymi chce uwiecznić każdy krok Marszałka Piłsudskiego w
        Kielcach. A przed pałacem Pan Marszałek często się w swoim czasie przechadzał.
        Pan Prezydent Lubawski całym Kielcom chce przywrócić historyczny kształt. Nie
        sprecyzował jednak z którego wieku.
        Na rynku przed UM z pewnością powinny odbywać się jarmarki. Opracowywany system
        usuwania nieczystości w kontekście „historycznego kształtu” pozbawi nas pewnie
        kanalizacji, a g...a będą płynęły rynsztokami. Po mieście będziemy chodzili
        piechotą ponieważ MPK zbankrutuje, a na przejazdy innymi środkami (karetami,
        dorożkami?) nie będzie nas stać.
        Ochrona zdrowia w „historycznym kształcie” będzie polegała na dostępie do
        pięciu lekarzy, dwóch aptekarzy i siedmiu znachorów.
        Boję się pomyśleć o innych pomysłach. W każdym razie mamy igrzyska.
        Hej radujcie się ludziska,
        Pełna miska i igrzyska,
        Kto się z tego nie raduje,
        Ten jest ewidentnym wrogiem.
      • Gość: BBB Wyrazy uznania bez jaj IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 03.04.03, 07:33
        Wyrażam szczere uznanie dla Pana Prezydenta Lubawskiego za poczucie humoru i
        autoironię.
        Gazeta zamieściła tekst, który przytaczam w całości:
        „Wczoraj usłyszane
        wysł. jull 02-04-2003, ostatnia aktualizacja 02-04-2003 15:04
        Na konferencji prasowej prezydenta i wiceprezydentów Kielc omawiano między
        innymi kwestię żłobków.
        - Żłobek jest jedną z najgorszych form wychowania. Rozwój dzieci, które
        chodziły do żłobka, jest gorszy - powiedział Andrzej Sygut, wiceprezydent Kielc.
        Po chwili milczenia odezwał się prezydent Kielc Wojciech Lubawski:
        - O przepraszam, ja chodziłem do żłobka”.
        Nie ukrywam, że można się pokusić o złośliwy komentarz. Jednak trudno
        wypowiedzi Pana Lubawskiego nie docenić, ponieważ ... jest dobra.
        Jeszcze raz gratulacje (bez jaj) dla Pana Prezydenta.
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za czekanie na opinię IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 03.04.03, 08:42
        Wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta Lubawskiego za to, że przed podjęciem
        decyzji sankcjonującej prowadzenie baru w Urzędzie Miasta przez firmę
        zarządzaną przez radnego, czeka na opinię prawników.
        Pan Tomasz Bogucki, radny, zarządza firmą prowadzącą bar w UM. Pan Bogucki
        złożył u Pana Prezydenta pismo, w którym informuje, że kierowana przez niego
        firma rezygnuje z prowadzenia lokalu. Jest to gest świadczący o przyzwoitości.
        Nie przypuszczam bowiem aby wynikał z groźby utraty mandatu radnego.
        Pan Prezydent powiedział natomiast (cyt. za Gazetą) tak: „Czekamy teraz na
        opinię prawników wojewody. Jeśli i ona będzie pozytywna dla radnego, będzie
        mógł prowadzić lokal w urzędzie”.
        Wypowiedź Pana Prezydenta rzuca cień na decyzję Pana Boguckiego. Mam nadzieję,
        że jest to przejęzyczenie. Nie sądzę, że Pan Prezydent chce przysporzyć
        korzyści swoim zwolennikom kosztem zakwestionowania ich przyzwoitości. Cóż mają
        bowiem wspólnego opinie prawników ze szlachetnymi intencjami Pana Boguckiego?
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za niepopularne decyzje IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 04.04.03, 21:18
        Wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta Lubawskiego za zapowiedź podjęcia
        niepopularnych decyzji.
        Pan Prezydent po spotkaniu Rady ds. Kultury powiedział (cyt. za Gazetą)
        tak: „Jeśli chodzi o kulturę, to Kielce zdecydowanie są w drugiej lidze.
        Podejmę jeszcze wiele decyzji, które będą niepopularne, ale na pewno przysłużą
        się temu miastu; Pojawiło się wiele haseł. Wkrótce pomówimy o konkretach”.
        A Rada:
        - starała się umiejscowić Kielce na mapie Polski (kulturalnej),
        - patrzyła ogólnie (dzieje się dużo),
        - przyglądała się bliżej (brak optymistycznych wniosków),
        - patrzyła całościowo (zgodziła się z Prezydentem),
        - postanowiła lepiej zorganizować? (Zyta Trych),
        - uznała, że należymy do drugiej ligi, tylko Muzeum jest w pierwszej (Alojzy
        Oborny – Dyrektor Muzeum).
        Gazeta w tytule napisała o „Radzie Artystycznej”. Ciekawe czy Pan Prezydent i
        artyści zasiadający w Radzie należą do pierwszej czy drugiej ligi?
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za patronat IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 09.04.03, 09:02
        Wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta Lubawskiego za objęcie honorowego patronatu
        nad konkursem o tytuł „Miss Polonia Ziemi Świętokrzyskiej 2003”.
        Wybrano już szesnaście najpiękniejszych. Na stronie UM napisano: „Oprócz
        nienagannej prezencji, urody i poczucia rytmu, jury brało pod uwagę także
        umiejętność prezentacji oraz walory intelektualne kandydatek”.
        Ja też myślę, że dobrze i bezpiecznie jest objąć patronatem konkurs, w którym
        jednym z najważniejszych walorów podlegających ocenie jest d...a. Poza tym:
        Nic od kobiety człowiek nie wymaga -
        Może być naga...
        J. Sztaudynger
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za fabrykę albo muzeum IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 09.04.03, 14:45
        Wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta Lubawskiego przyznanie się do niewiedzy i
        prognozy.
        W związku z ogłoszeniem przetargu na działkę położoną między ulicami
        Leszczyńską a Domaszowską, której cenę wywoławczą określono na 4,5 mln zł. Pan
        Prezydent powiedział (cyt. za Gazetą) tak:
        „To bardzo atrakcyjny teren. Nie wiem, jaka inwestycja byłaby najlepsza. Może
        fabryka, a może muzeum. Chociaż nie spodziewam się, aby ktoś, kto wyłożył tyle
        pieniędzy, nie chciał zarobić później na inwestycji”.
        A ja się spodziewam i twierdzę, że będzie to na pewno muzeum. Przecież w Polsce
        dochowaliśmy się już biznesmenów, których stać na inicjowanie bezinteresownych
        akcji i inwestycji bez oglądania się na rachunek ekonomiczny dla dobra
        publicznego.
        Przykładem takiego człowieka jest niewątpliwie Pan Prezydent Lubawski.
        • Gość: Jakub Re: Wyrazy uznania za fabrykę albo muzeum IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 09.04.03, 18:09
          A jeśli Lubawski wie co mówi? Przecież na muzeum też da się zarobić, pod
          warunkiem, że jest to muzeum holokaustu. A w Kielcach może być jeszcze gorzej.
          Wszyscy uwierzą...
          • Gość: BBB Re: Wyrazy uznania za fabrykę albo muzeum IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 09.04.03, 20:08
            Jest dzisiaj taki tekst Gazety „Kieleckie pomysły na unijne dotacje”. Pan
            Prezydent Parafiniuk dotychczas zbytnio się nie eksponował. Teraz
            zaprezentował „program marzeń”. W tym kontekście wszystko jest możliwe.
            Pozdrawiam
            • Gość: Jakub Re: Wyrazy uznania za fabrykę albo muzeum IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 09.04.03, 23:29
              Ja tylko żartowałem, gorzko, ale żartowałem. Niemniej pamiętam pogróżki Żydów i
              ich zwyrodniały pęd do robienia zła innym. I ich zbrodnicze możliwości.
              Akurat dzisiaj pokazali w TV €-parlamentarzystę, jak ubliżał Polsce. Ze
              zdumieniem przeczytałem jego nazwisko: Kohn-Bendit. Wciąż jeszcze młodo wygląda
              ten obywatel Republiki Francuskiej, Żyd, agent Izraela i Mosadu we Francji,
              główny organizator zamieszek młodzieży francuskiego roku 68, którego celem było
              obalenie generała de Gaulla, co mu się w pełni udało.
              Wiem, że €-parlament składa się przede wszystkim z socjalistów, komunistów,
              złodziei, pedałów, masonów, lesbijek, Żydów i belgijskich sodomistów, ale nie
              sądziłem, że żydowski fachowiec od wywoływania rewolucji i obalania rządów
              francuskich bohaterów narodowych, także może być €-parlamentarzystą jak
              Jaskiernia.
              (Przepraszam, że zakłóciłem tok Twojej rubryki prezydenckiej. Ale zaczęło się
              od tego kawałka ziemi na sprzedaż...).
              • Gość: BBB Re: Wyrazy uznania za fabrykę albo muzeum IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 10.04.03, 07:18
                Żart, wprawdzie gorzki i ironiczny zrozumiałem. Boję się tego, że w naszym
                kraju często najbardziej absurdalne żarty "ciałem się stają".
                Przepraszać nie ma za co. Zapraszam do "zakłócania".
                Pozdrawiam
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za zostanie & & #35 8222;Człowiekiem Marca& & #35 8221; IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 14.04.03, 14:21
        Wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta Lubawskiego za uzyskanie tytułu „Człowieka
        Marca”
        Na stronie UM napisano tak:
        „Wojciech Lubawski, prezydent Kielc został "Człowiekiem Marca" w
        plebiscycie "Echa Dnia" i Radia "TAK". Wyróżnienia otrzymali: Ewa Kozłowska,
        organizator imprez estradowych i Dariusz Wdowczyk, trener piłkarzy Kolportera
        Korony Kielce”.
        Ciekawe kim jest Marzec?
        • wijas21 Re: Wyrazy uznania za zostanie & & & #35 35 8222 14.04.03, 16:30
          Gość portalu: BBB napisał(a):

> Wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta Lubawskiego za uzyskanie tytułu „Czło
          > wieka
          > Marca”
          > Na stronie UM napisano tak:
          > „Wojciech Lubawski, prezydent Kielc został "Człowiekiem Marca" w
          > plebiscycie "Echa Dnia" i Radia "TAK". Wyróżnienia otrzymali: Ewa Kozłowska,
          > organizator imprez estradowych i Dariusz Wdowczyk, trener piłkarzy Kolportera
          > Korony Kielce”.
          > Ciekawe kim jest Marzec?

Odpowiadam na końcowe pytanie:
          Pan Marzec należy do Ludzi Sierpnia, którzy kultywując ideały Października
          doprowadzili do Grudnia i Czerwca w porozumieniu z red. Majem.
          pozdrawiam kwietniowo.
          • Gość: BBB Re: Wyrazy uznania za zostanie & & & & #35 IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 14.04.03, 18:57
            Dzięki za wyjasnienie :)
            Nie byłem pewien czy to Marzec czy Marc :)
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za weryfikację IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 14.04.03, 23:13
        Wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta Lubawskiego zweryfikowanie oczekiwań Panów,
        którzy planowali.
        Kieleckim klubom sportowym ograniczono dotacje o 160 tys. zł. i przeznaczono je
        na finansowanie Kolportera Korony aby wywiązać się z zawartej w ubiegłym roku
        umowy, o której na etapie planowania zapomniano. Pan Prezydent w związku z tym
        powiedział (cyt. za Gazetą) tak:
        „W tym roku 200 tysięcy złotych pójdzie na organizowanie grup młodzieżowych w
        klubie Kolporter Korona. Zaangażowanie firmy Kolporter w klub jest ogromne i
        miasto też musi go wspierać. Panowie, którzy planowali pieniądze dla innych
        klubów, nieco się przeliczyli. Ja to zweryfikowałem. O niektórych klubach
        słyszałem pierwszy raz i teraz dowiaduję się, że otrzymują kilkadziesiąt
        tysięcy. Nie wszyscy są tego warci, ale to wymaga weryfikacji”.
        Pan Prezydent, o niektórych klubach słyszy pierwszy raz. Ja zresztą też. Pan
        Prezydent nie zna też wszystkich pracowników UM. O ile „niektórych klubów” Pan
        Prezydent nie pozna, o tyle z pewnością pozna pracowników UM. Pan Prezydent
        sfinansuje z ZAOSZCZĘDZONYCH środków zakup kamer do UM i tym sposobem będzie
        mógł poznać wszystkich pracowników.
        Pracownicy UM! Przed każdą kamerą należy się uśmiechnąć i lekko skłonić!
        I w żadnym wypadku nie pluć na serwery stojące na korytarzach!
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za Stabat Mater IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 15.04.03, 13:19
        Wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta Lubawskiego za objęcie patronatem wraz JE
        Biskupem Kazimierzem Ryczanem koncertu w kościele p.w. Józefa Robotnika.
        Ze stron UM dowiadujemy się:
        „...Koncert wykona wybitny polski pianista, urodzony w Kielcach - Włodek
        Pawlik; Artyście towarzyszyć będzie warszawski Chór Kameralny Musica Sacra;
        Patronat nad koncertem objęli Ordynariusz Diecezji Kieleckiej ksiądz biskup
        Kazimierz Ryczan oraz prezydent Kielc Wojciech Lubawski. Wstęp wolny”.
        Skądinąd wiemy, że Pan Włodek Pawlik jest dobrym kolegą Pana Prezydenta. Po co
        płacić obcemu? Nie wiem, czy jest to realizacja koncepcji „dochodowej kultury”.
        Dochód będzie miał być może kościół z „tacy”.
        Oczekuję z niecierpliwością na realizację kolejnych dotyczących wiary
        przedsięwzięć Pana Prezydenta w tym (z programu wyborczego):
        „...sfinalizujemy utworzenie Muzeum Sztuki Sakralnej Leszka Mądzika z siedzibą
        w Domu Praczki, które będzie się wzajemnie promować z targami sztuki sakralnej
        Sacro - expo, powołamy do życia Muzeum Diecezji Kieleckiej”.
        A katolickiemu klubowi sportowemu dotację Pan Prezydent obciął. Czyżby
        kierownictwo było zbyt niskiej rangi?
        J. Sztaudynger popełnił taką fraszkę:
        Nie zawsze purpuraci
        Są czystych rąk i czystych gaci.
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za wstrzemięźliwość IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 16.04.03, 19:52
        Wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta Lubawskiego za zachowanie dystansu do
        pomysłu Radnego Burzawy.
        Pan Radny Burzawa po konsultacji z proboszczem przedstawił pomysł aby z wieży
        katedry odgrywany był hejnał przez hejnalistę odzianego w uniform górnika.
        Radny znalazł nawet w budżecie miejskim pieniądze na hejnalistę! Pochodziłyby
        one (pieniądze) oczywiście z „oszczędności”. Jest prawdopodobne, że hejnałem
        byłaby pieśń „Wieczny odpoczynek”. Może wg Pana Radnego powinna się ona spełnić
        jak najszybciej w stosunku do mieszkańców naszego Miasta. Jest to całkiem
        realne biorąc pod uwagę starania niektórych Radnych.
        Pan Prezydent Lubawski powiedział (cyt. za Gazetą) tak: „Myślę, że trzeba się
        nad tym dłużej zastanowić”.
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za ogłoszenie przetargu IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 16.04.03, 20:18
        Wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta Lubawskiego za ogłoszenie przetargu na
        projekt turystycznego logo miasta.
        Jest to z pewnością ogromny krok w kierunku (cyt. z programu Pana
        Prezydenta): „nadanie Kielcom charakteru ogólnopolskiego a w perspektywie
        międzynarodowego miasta turystycznego”.
        Logo, kolejka linowa, wesołe miasteczko i żeliwne cegiełki. Dobry kierunek.
        Turystów będziemy oczywiście witali hejnałem „Wieczny odpoczynek”.
        Aby utrwalić miłe wspomnienia z pobytu, przy wyjeździe powinien być ustawiony
        napis „Niech Wam ziemia lekką będzie”.
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za dalej jest i będzie IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 17.04.03, 08:19
        Ponownie wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta Lubawskiego za obronę baru w UM
        prowadzonego przez firmę kierowaną przez Pana Radnego Boguckiego.
        Pan Prezydent powiedział (cyt. za Gazetą) tak: „Dalej jest i będzie. Nie
        przyjąłem rezygnacji. Gdyby się wyprowadził, mielibyśmy problem; Nie mam
        możliwości interpretacji przepisów, mam swoich prawników”.
        Ja też uważam, że mielibyśmy problem. Moglibyśmy się np. narazić JE Biskupowi
        (Pan Bogucki jest Prezesem Stowarzyszenia Rodzin Katolickich Diecezji
        Kieleckiej). Bierze wtedy w łeb mnóstwo projektów Pana Prezydenta. Poza tym nie
        mielibyśmy gdzie zjeść i wypić.
        Jest także oczywistym, że nie ma możliwości interpretacji. Natomiast prawnicy
        zajęci są przygotowaniem wystąpienia do Trybunału Konstytucyjnego w sprawie
        telewizji w Kielcach.
        Czuję przez skórę, że niedaleka jest chwila, gdy usłyszymy hejnał „Wieczny
        odpoczynek” :(
        • Gość: BBB Wyrazy zachęty IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 25.04.03, 19:11
          Tak trzymać Panie Prezydencie!
          Nie będą tu Kuźmiuk i Kalisz głosili, że Pan Bogucki łamie prawo. Pan Bogucki
          jeżeli cokolwiek łamie, to tylko sobie głowę jak zapewnić nam pomyślność.
          Kuźmiuk do Radomia!
          Kalisz do Kalisza!
          Chłopy do roboty!
          Koza do woza ... o przepraszam - na sekretarza!
          • Gość: BBB Vox populi (vox Dei) ? IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 07.05.03, 21:25
            Pan Prezydent okazuje się wielkoduszny. Pan Prezydent ustępuje, chociaż ma
            rację.
            Najpierw miało być w sprawie Radnego Boguckiego konsylium 15 najlepszych
            kieleckich prawników. Potem 10. Wreszcie zebrało się sześcioro, w tym troje
            związanych bezpośrednio z UM. Z tego pięcioro uznało, że Pan Radny nie łamie
            prawa.
            Więc Pan Prezydent miał rację od początku.
            Jednak Pan Bogucki poinformował Pana Prezydenta, że wycofa się z prowadzenia
            baru. Tym razem Pan Prezydent nie jest przeciwny. Pan Prezydent powiedział
            (cyt. za Gazetą) tak: „Radny Bogucki poinformował mnie o tym, że wycofa się z
            prowadzenia baru. Dziś zrobił już pierwszy krok w tym kierunku”.
            Ciekawe ile będzie tych kroków i jak rozciągniętych w czasie?
            Nie zmienia to jednak faktu, że Pan Prezydent jest władcą oświeconym.
            • Gość: BBB Re: Vox populi (vox Dei) ? IP: *.internal 29.08.03, 19:10

> Pan Prezydent okazuje się wielkoduszny. Pan Prezydent ustępuje, chociaż ma
              > rację.
              > Najpierw miało być w sprawie Radnego Boguckiego konsylium 15 najlepszych
              > kieleckich prawników. Potem 10. Wreszcie zebrało się sześcioro, w tym troje
              > związanych bezpośrednio z UM. Z tego pięcioro uznało, że Pan Radny nie łamie
              > prawa.
              > Więc Pan Prezydent miał rację od początku.
              > Jednak Pan Bogucki poinformował Pana Prezydenta, że wycofa się z prowadzenia
              > baru. Tym razem Pan Prezydent nie jest przeciwny. Pan Prezydent powiedział
              > (cyt. za Gazetą) tak: „Radny Bogucki poinformował mnie o tym, że wycofa s
              > ię z
              > prowadzenia baru. Dziś zrobił już pierwszy krok w tym kierunku”.
              > Ciekawe ile będzie tych kroków i jak rozciągniętych w czasie?
              > Nie zmienia to jednak faktu, że Pan Prezydent jest władcą oświeconym.
              • Gość: BBB To nie ja IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 29.08.03, 19:21
                To nie było eleganckie.
                Czyżbyś się wstydził/a?
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za to, że jestem IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 18.04.03, 18:02
        Wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta Lubawskiego za to, że dostrzegł, że Pan
        Wojewoda Go nie dostrzega.
        Gazeta w sondzie przeprowadzonej wśród lokalnych polityków zadała pytanie „kogo
        Pan chciałby zlać w śmigus-dyngus?”
        Pan Prezydent zlałby Pana Wojewodę i powiedział (cyt. za Gazetą) tak:
        „Tylko po to, żeby zauważył, że jestem i że mamy wspólne interesy”.
        Więc wszystkie starania Pana Prezydenta mają na celu zwrócenie na siebie uwagi
        Pana Wojewody? A może wystarczyłaby odrobina uczucia? Myślę, że z kompleksami
        Pan Prezydent powinien zwrócić się do specjalisty.
        Co do interesów, to się nie dziwię. Wygodnie jest je (interesy) załatwiać jadąc
        nową Lancią Pana Wojewody.
        Z okazji Świąt Wielkiej Nocy ośmielę się życzyć Panu Prezydentowi Wojciechowi
        Lubawskiemu wiele zdrowia, optymizmu, wytrwałości oraz wszelkiej pomyślności
        zarówno w życiu osobistym jak i na zajmowanym stanowisku.
        A, i jeszcze jedno – żebym już nie musiał wyrażać Panu Prezydentowi uznania.
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za nie proste IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 25.04.03, 23:17
        Wyrażam uznanie Panu Prezydentowi Lubawskiemu za określenie poziomu pensji
        prezesów.
        Pan Prezydent powiedział (cyt. za Gazetą) tak: „Wypowiedzenie komuś warunków
        pracy nie jest proste i wymaga czasu, ale trzeba to zrobić. Pensje prezesów nie
        powinny być wyższe od zarobków prezydenta”.
        Oczywiście, że nie jest proste, szczególnie jak się ma takich prawników jak Pan
        Prezydent, a pensje ustala raczej Rada Nadzorcza. Ciekawe czy to pensje „gołe”,
        czy obejmują także nagrody i premie?
        Pan Józef Pokora (Prezes RPZ) pewnie nie przypadł do gustu Pani Mirze
        Bieleckiej (członek Rady Nadzorczej, estetka). Być może dlatego, że jak
        słyszałem jest chorowity (aby do emerytury?) i wystawił sobie już chyba ze dwie
        chałupki (pewnie niegustowne). Panom Skowronowi i Nowakowi z pewnością nie
        należy obniżać. Rozważyłbym raczej podwyżkę. Wszak to wybitni menedżerowie.
        Wykazali się, że hej!
        Reasumując (bez jaj) uważam, że pensje naszych menedżerów powinny być powiązane
        z wynikami ich pracy. A te nie napawają optymizmem! Czy mogą być wyższe od
        poborów Pana Prezydenta? Absolutnie nie! To Pan Prezydent jest ostoją i
        nadzieją oraz kreatorem naszego szczęścia.
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za dużą ilość IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 28.04.03, 10:34
        Wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta Lubawskiego za przedstawienie
        profesjonalnego uzasadnienie konieczności sprzedaży części lokali zarządzanych
        przez MZB.
        Pan Prezydent jest zdania (cyt. za Gazetą) że: „MZB zarządza za dużą ilością
        takich lokali, dlatego powinno się je sprzedać”.
        Kryterium godne najwyższej klasy menedżera. Oczywiście, że „co za dużo, to
        niezdrowo”!
        • Gość: Koza Re: Wyrazy uznania za dużą ilość IP: *.cidernet.pl 08.07.03, 12:21

> Wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta Lubawskiego za rozchrzanienie wszyskiego
          co się dało i za bardzo trafne decyzje personalne przy osadzaniu "nowych"
          stanowisk Teraz potrzeba będzie dwóch kadecji na doprowadzenie do porządku po
          tak trafnych decyzjach bo jedna to będzie za mało
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za capstrzyk IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 06.05.03, 07:43
        Wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta Lubawskiego za zaproszenie Kielczan na
        capstrzyk w dniu 2 maja. Szkoda, że nie mogłem przybyć. Capstrzyk bez Panów
        Marszałka, Wojewody i „ciulików” z otoczenia Posła Długosza, to jest coś. Po
        takim capstrzyku można by nawet walnąć strzemiennego w barze Radnego
        Boguckiego. A potem to już tylko ... hajda na koń!!!
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za zaufanie i katarynę IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 06.05.03, 07:50
        Wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta Lubawskiego za mienie i utratę zaufania.
        Pomimo złożenia rezygnacji przez Panią Ewę Cybulę, Pan Prezydent nie stracił do
        Niej zaufania i nie przyjął rezygnacji. Pani Ewa uznała sprawę za niebyłą i
        odwdzięczyła się stwierdzeniem: „Chciałam chronić pana prezydenta. Pomyślałam,
        że to, co dzieje się w jego gabinecie, powinno zostać między nami”.
        Oczywiście, że w gabinecie powinno pozostać, tym bardziej, że:
        Honoru trzeba strzec
        Od przodu i od plec.
        Pan Kamiński został odwołany ponieważ utracił zaufanie m.in. ze „względów
        historycznych” i ustaleń co do wywiadów prasowych.
        Panu Prezydentowi należy się także uznanie za zagranie na katarynce. Był to
        niebagatelny wysiłek ponieważ jak stwierdził Pan Prezydent: „Granie na
        katarynce, jeżeli chodzi o siłę fizyczną, jest trudniejsze niż bycie
        prezydentem”.
        Panie Prezydencie proszę nie prowokować, bo na nowego prezydenta powołamy
        kataryniarza...
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za & & #35 8222;Ikara& & #35 8221; IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 06.05.03, 08:21
        Wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta Lubawskiego za chęć przejęcia
        gazety „Ikar”.
        Przestał płacić Pan Marszałek, będzie płacił Pan Prezydent. Pan Prezydent nie
        przejmie redakcji. O profilu gazety zadecyduje, powołana przez Pana Prezydenta,
        Rada Kultury, która ma nas wprowadzić do pierwszej ligi.
        Ikar był nierozsądny. Spadł i utonął już dawno. Czy warto wskrzeszać kolejny
        mit?
        • Gość: BBB Tylko tyle??? IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 08.05.03, 09:49
          Pan Prezydent Lubawski powiedział (cyt. ze strony UM) tak: „Czasopismo
          dotyczące życia kulturalnego Kielc jest niezbędne; Jeśli chcemy osiągnąć jakieś
          sukcesy w dziedzinie kultury, musimy mieć pismo lekko prowokujące, dotykające
          wszystkich nurtów kulturalnych, które są istotne dla mieszkańców Kielc”.

Jeżeli wystarczy tylko lekko prowokować i mieć sukcesy, to brać „Ikara” i dalej
          jazda.
          Ciekawy jestem czy Pan Prezydent i Rada ds. Kultury posiadają
          zestawienie „wszystkich nurtów kulturalnych, które są istotne dla mieszkańców
          Kielc”?
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za szkoła to świątynia IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 07.05.03, 22:04
        Wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta Lubawskiego za rozszerzenie ilości świątyń.
        Pan Prezydent, uzasadniając zakaz organizowania wesel w szkołach, powiedział
        (cyt. za Gazetą) tak: „Dla mnie szkoła to świątynia, nie powinno się w jej
        budynku pić alkoholu”.
        A na boiskach szkolnych (wszak to nie budynki) można grzać? Chyba tak, boć to
        nie świątynie.
        Ciekawe, czy KaCyK też jest świątynią np. kultury? Chyba nie, ponieważ tam
        podobno pije się, chociaż... tylko do pierwszej ... utraty świadomości.
        • Gość: BBB Wołowiec z prawicy? IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 07.05.03, 22:52
          Natomiast Pan Radny Jacek Wołowiec (wizytator kuratorium oświaty) uważa, że w
          świątyni można czasami wypić. Pan Radny powiedział (cyt. za Gazetą) tak: „...Z
          tego co wiem, nawet jeśli wesela czy jakieś castingi odbywały się w szkole, to
          nigdy nie miało to wpływu na uczniów”.
          I to jest sojusznik Pana Prezydenta?
          A tak nawiasem, to ciekawe czy jeszcze pracuje w jakiejś szkole Pan Nauczyciel
          W. Smolił w wielu szkołach, w których pracował. Podobno nawet w czasie lekcji.
          Uczniami się nie przejmował. Może kolega Pana Radnego?
        • Gość: ina Re: Wyrazy uznania za szkoła to świątynia IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 09.05.03, 23:17
          Skąd kolego masz takie dobre wiadomości o piciu w K.C.K.
          jest wiele firm w których napewno piją a o tym nie piszesz.
          Napisz o imprezach które z woli p.prezydenta pracownicy muszą robic za darmo.
          Zarejestrój agencję napisz pismo a już masz salę za darmo-ewentualnie ludzi lub
          sprzęt.A prasa napisze żeK.C.K. ciągnie pieniadze z obcych imprez
          • Gość: BBB KaCyK świątynia IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 10.05.03, 09:15
            Wielce Szanowna Ino!
            O piciu w KaCyKu krążą legendy od dawna. Ja sam otrzymałem takie wiadomości z
            kręgów zbliżonych do władz naszego Miasta. Otóż członkowie tych władz często
            uczestniczyli w takich imprezach. Niedawno Gazeta napisała o „chorej” (chociaż,
            jako cham mam prawo powiedzieć nap...nej) sekretarce, która przecież musiała
            być tolerowana przez Dyrektora KaCyKa.
            Jeżeli piją w firmach prywatnych, to na koszt właścicieli tych firm. Ich
            blaszka. W KaCyKu pije się na mój, Twój, nasz koszt. Nie zapominaj, że KaCyK
            jest instytucją utrzymywaną z naszych pieniędzy. Został wybudowany za nasze
            pieniądze (płaci nam czynsz?). Każdego roku KaCyK otrzymuje z naszych pieniędzy
            niebagatelną dotację. Oprócz tego dotowane są także poszczególne imprezy.
            Czy za te pieniądze, Pan Prezydent nie ma prawa żądać zorganizowania kilku
            darmowych imprez?
            Gdyby KaCyK był firmą prywatną, to miałbym to w głębokim poważaniu.
            Nie otrzymywałby żadnych dotacji, płaciłby Miastu czynsz w wysokości
            miesięcznej np. 500 tys. zł. (tak sobie strzeliłem) lub innej. Wtedy niech
            sobie tam jedzą, piją i lulki palą. Mogą się nawet oddawać uciechom cielesnym.
            To na tyle. Gdybyś życzył/a sobie obszerniejszych wyjaśnień, to będę wdzięczny
            za sygnał.
            Z wyrazami szacunku
            BBB
            • Gość: BBB Re: KaCyK świątynia IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 10.05.03, 10:18
              Jeszcze jedno. Co do firm wyraziłem się nieprecyzyjnie. Jeżeli piją w firmach
              państwowych lub miejskich, to także jestem przeciwny. Niedawno Gazeta podała,
              że dyrektor bodajże PKS był w czasie pracy naprany. Wg mnie od ręki powinien
              zostać zwolniony. Ale chyba został. Klika partyjno – biznesowa panuje. Nie wiem
              czy piją np. w KTBS u Pana Skowrona lub w MPK u Pana Nowaka lub w tym podobnych
              firmach. Jeżeli wiesz coś o tym, to napisz. Myślę, że na forum, co jakiś czas
              ktoś o tym przypomni.
              Pozdrawiam
            • Gość: ina Re: KaCyK świątynia IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 12.05.03, 23:44

> Wielce Szanowna Ino!
              > O piciu w KaCyKu krążą legendy od dawna. Ja sam otrzymałem takie wiadomości z
              > kręgów zbliżonych do władz naszego Miasta. Otóż członkowie tych władz często
              > uczestniczyli w takich imprezach. Niedawno Gazeta napisała o „chorej̶
              > 1; (chociaż,
              > jako cham mam prawo powiedzieć nap...nej) sekretarce, która przecież musiała
              > być tolerowana przez Dyrektora KaCyKa.
              > Jeżeli piją w firmach prywatnych, to na koszt właścicieli tych firm. Ich
              > blaszka. W KaCyKu pije się na mój, Twój, nasz koszt. Nie zapominaj, że KaCyK
              > jest instytucją utrzymywaną z naszych pieniędzy. Został wybudowany za nasze
              > pieniądze (płaci nam czynsz?). Każdego roku KaCyK otrzymuje z naszych
              pieniędzy
              >
              > niebagatelną dotację. Oprócz tego dotowane są także poszczególne imprezy.
              > Czy za te pieniądze, Pan Prezydent nie ma prawa żądać zorganizowania kilku
              > darmowych imprez?
              > Gdyby KaCyK był firmą prywatną, to miałbym to w głębokim poważaniu.
              > Nie otrzymywałby żadnych dotacji, płaciłby Miastu czynsz w wysokości
              > miesięcznej np. 500 tys. zł. (tak sobie strzeliłem) lub innej. Wtedy niech
              > sobie tam jedzą, piją i lulki palą. Mogą się nawet oddawać uciechom cielesnym.
              > To na tyle. Gdybyś życzył/a sobie obszerniejszych wyjaśnień, to będę
              wdzięczny
              > za sygnał.
              > Z wyrazami szacunku
              > BBB
              ina gdyby tylko chodziło o kilka ale lepiej brzmi----wszystkie----i pamiętaj
              outworzeniu agencji
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za sygnały IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 07.05.03, 22:21
        Wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta Lubawskiego za chęć udostępnienia uczniom
        sal gimnastycznych do późnych godzin wieczornych.
        Pan Prezydent powiedział (cyt. za Gazetą) tak: „Miałem takie sygnały, że w sali
        gimnastycznej odbywały się zajęcia dla osób prywatnych, a dzieci musiały
        włóczyć się po klatkach schodowych. A tak nie może być. Sale gimnastyczne
        powinny być dostępne dla uczniów do późnych godzin wieczornych”.
        Święta racja. Kto to widział, żeby na salach przebywały osoby prywatne, a
        publiczne dzieci musiały się szlajać po klatkach schodowych.
        Oczywiście, że publiczne dzieci powinny mieć możność przebywania na salach co
        najmniej do 23.
        Tylko, kto zapłaci nauczycielom? Może by tak z funduszu przeciwdziałania
        alkoholizmowi i prostytucji?
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za klucze IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 09.05.03, 20:39
        Wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta Lubawskiego za przekazanie studentom kluczy
        do bram miasta.
        Pan Prezydent powiedział przy tym (cyt. ze strony UM) tak: „Mam nadzieję, że
        jak będziecie oddawać te klucze w moje ręce, to Kielce nie będą wyglądały
        gorzej niż dziś, a mam nadzieję, że może nawet lepiej”.
        Ja nie mam nadziei, ja mam pewność. Gdyby to tylko trwało dłużej i bez
        oddawania...
        • Gość: Jakub Re: Wyrazy uznania za klucze IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 09.05.03, 21:25
          A czy studenci sprawdzili, czy te klucze pasują do bram miasta? Może Lubawski
          zażartował sobie z nich i miasto pozostanie zamknięte na cztery spusty?
          • Gość: BBB Re: Wyrazy uznania za klucze IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 09.05.03, 21:38
            Myślę, że nie sprawdzili. To w większości idealiści.
            Ale są chyba swoi. Obcym Pan Prezydent z pewnością nie dałby kluczy.
            Czy ze swoich Pan Prezydent może także żartować?
            Pozdrawiam
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za żonę IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 09.05.03, 21:53
        Wyrażam uznanie Panu Prezydentowi Lubawskiemu za posiadanie żony.
        Żona Pana Prezydenta staje się Pierwszą Damą Kielc. Ze strony UM dowiadujemy
        się, że Pierwsza Dama Kielc wręczy Pani Krystynie Gondek list gratulacyjny na
        uroczystości związanej z przyznaniem Pani Gondek Orderu Uśmiechu.
        Żywię nadzieję, że Pierwsza Dama Kielc nie przebierze się za śrubę, jak to
        pewnego razu uczyniła Pierwsza Dama RP. Wszak mąż jest głową, a żona szyją.
        Gdyby więc szyja w postaci śruby zawirowała zbyt szybko, to co się stanie z
        główką...
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za diety IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 10.05.03, 19:28
        Wyrażam uznanie Panu Prezydentowi Lubawskiemu za smykałkę do interesów.
        Pan Poseł Nowak w wątku „Nowy szef MZD?” napisał:
        „a może Pan Lubawski powie, jakim prawem jako prezydent kasuje za udział w
        Wodociągach 650 zł diety. Pan prezydent z urzędu i w ramach swojego
        wynagrodzenia nadzoruje tą komunalną spółkę.
        Panie prezydencie- mam opinie z Sejmu, ze pobieranie diet w takim przypadku
        jest bezprawne. Proszę to zwrócić!”

Po długim czasie Pan Prezydent zwoła z pewnością konsylium prawników, którzy
        orzekną, że nie jest to sprzeczne z prawem. W ten sposób Pan Prezydent wykaże
        swoją praworządność. Następnie zrezygnuje z pobierania diety aby cień nie padł
        na Jego śnieżnobiałe sumienie.
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za folder IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 13.05.03, 07:55
        Wyrażam uznanie Panu Prezydentowi Lubawskiemu za ogłoszenie przetargu na
        realizację folderu promocyjnego (ze strony UM).
        Natomiast z tekstu Gazety „Kielce chcą się aktywniej promować” dowiadujemy się,
        że nakład folderu ma wynieść 10. TYS. EGZ. W CIĄGU 2 LAT. Folder ma być
        rozdawany nieprzypadkowym osobom w supermarketach, na stacjach benzynowych i
        być może w samolotach. Kto będzie wybierał te „nieprzypadkowe osoby”?
        A wszystko to odbędzie się przy udziale kieleckich twórców i znawców sztuki
        (pierwszo czy drugoligowych?) z wyeksponowaniem Muzeum Zabawkarstwa.
        Podziwiam oszczędność i rozwagę Pana Prezydenta. Ja rozdałbym 10 tys. folderu w
        ciągu 2 tygodni w 2 supermarketach. Panu Prezydentowi starczy to na dwa lata i
        jeszcze obskoczy stacje benzynowe i samoloty...
        K...a mać, ja pie...lę!
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za w trakcie IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.03, 21:07
        Wyrażam uznanie Panu Prezydentowi Lubawskiemu za to, że w trakcie nie obiecywał.
        Ze strony UM (w tym Pan Prezydent powiedział):
        „W związku z wczorajszym artykułem "Lista Lubawskiego" w "Echu Dnia" na temat
        osób, które wspomagały kampanię wyborczą Wojciecha Lubawskiego, prezydent Kielc
        powiedział - Chciałbym zapewnić Państwa, że w trakcie zbierania pieniędzy
        przedwyborczych nie obiecywałem nikomu żadnej pracy. Jakiekolwiek insynuacje,
        że ktoś sobie ją kupił lub załatwił są nieprawdziwe”.
        Obiecuje się zwykle „przed”. Natomiast „po” najlepiej wycofać się z obietnic.
        Nikt nie zamierza insynuować. Fakty są znane. Co do pracy to ja także nie
        uważam, że ktokolwiek ją (pracę) sobie kupił. Jeżeli już, to otrzymał synekurę.
        Co widać po efektach.
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za wystąpienie IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.03, 21:46
        Wyrażam uznanie Panu Prezydentowi Lubawskiemu za wystąpienie na ogólnopolskiej
        konferencji „Miejsce rodziny i szkoły w profilaktyce uzależnień”.
        Pan Prezydent powiedział (cyt. ze strony UM) tak:
        „... rodzina i szkoła na co dzień dają bodźce do rozwoju dziecka, pokazują jak
        rozumieć otaczające je zjawiska, jak odnosić się do innych i siebie samego,
        jakie cele należy sobie w życiu wyznaczać i do czego dążyć. Zdrowa rodzina to
        znakomity kapitał dla każdego młodego człowieka na przyszłość; w naszym mieście
        od 1995 r. realizowany jest program "Szkoła - Rodzina - Środowisko", który
        umożliwia diagnozowanie i analizowanie problemów rodzin dysfunkcyjnych i
        patologicznych, wyznacza właściwy kierunek postępowania i odpowiednie metody. -
        Integruje działania wychowawcze rodziców, szkół, policji, straży miejskiej i
        służb socjalnych w jeden zespół, który w sposób kompleksowy i systemowy niesie
        pomoc rodzinom”.
        Patronat nad konferencją, oprócz Pana Prezydenta, objęli: Wojewoda
        Świętokrzyski, Marszałek Województwa Świętokrzyskiego, Biskup Kielecki oraz
        rektor Akademii Świętokrzyskiej.
        Niech teraz czerwoni, czarni i naukowcy powiedzą lepiej ;)
        • Gość: BBB Wystąpić na konferencji IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.03, 22:50
          Odkryć odkryte i z fantazji uczynić rzeczywistość.
          Wypaść dobrze, nie zrobić z siebie błazna. Słuchają wszak autorytety.
          Konferencja była owocna i otworzyła nowe perspektywy...
          K..a mać :(
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za poważne i kosztowne innowacje IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 15.05.03, 12:48
        Wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta Lubawskiego za przedstawienie pełnego
        rozmachu projektu modernizacji stadionu przy ul. Ściegiennego w Kielcach.
        Plany są następujące (cyt. za Gazetą):
        „Podgrzewana murawa, boisko treningowe ze sztuczną nawierzchnią oraz większa
        liczba miejsc dla kibiców - to najważniejsze poprawki do koncepcji przebudowy
        stadionu przy ul. Ściegiennego w Kielcach. Te ustalenia zapadły na spotkaniu
        prezydenta Kielc z prezesem Kolportera Korona”.
        Natomiast Pan Prezydent powiedział (cyt. za Gazetą) tak:
        „- Jak już coś robić, to porządnie. To nie są drobne poprawki, ale poważne i
        kosztowne innowacje. Chcemy, by obiekt był prawdziwą wizytówką miasta”.
        Ma być jeszcze zadaszenie. To jest projekt niezbędny naszemu miastu. W związku
        z postępującą pauperyzacją ludności i małą ilością przytułków, stadion może
        spełniać zimą funkcję noclegowni.
        Połączenie sportu na światowym poziomie z działalnością charytatywną. To byłby
        projekt już nie europejski ale światowy.
        Korona, Maracana, Mistrzostwo, Puchar, Europa, Ziemia, Kosmos...
        W głowie się mąci...
        • Gość: Jakub Re: Wyrazy uznania za poważne i kosztowne innowac IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 16.05.03, 16:29
          Mam wykonawcę rozsuwanego zadaszenia stadionu piłkarskiego w Kielcach! Co
          prawda zbankrutowanego, ale swojskiego, bo z Ostrowca Św.
          Jedna ze spółek, która wykształciła się z Huty Ostrowiec, świetnie wykonała
          taki dach na słynnym paryskim Stad de France (chyba tak się nazywa), na
          Mistrzostwa Świata w Piłce Nożnej we Francji. Tyle, że zrobiła to za pół darmo,
          bo miała to być reklama firmy i podobno miało czekać już pełno następnych
          zleceń. Ale nie czekały. Firma upadła, mimo, że zrobiła najlepszy rozsuwany
          dach w Europie.
          "Europa" ma dach i nie ma konkurencji w Polsce.

(Szkoda, że nie mogę dopisać się do Twoich postów z czymś pozytywnym i
          pokrzepiającym. Nawet tak fachowa firma musiała upaść).
          • Gość: BBB Re: Wyrazy uznania za poważne i kosztowne innowac IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.03, 16:45
            Cóż - szkoda
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za pytania retoryczne IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.03, 16:09
        Wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta za dyplomatyczne postawienie retorycznych
        pytań w patriotycznym kontekście.
        Pan Prezydent przed decydującym o mistrzostwie meczem Vive – Wisła powiedział
        (cyt. za Gazetą) tak:
        „Oczywiście, że będę na meczu. Kto wygra? No, jak mógłbym powiedzieć, że Wisła?
        Jasne, że Vive. Widziałem poprzedni mecz tych drużyn, był bardzo zacięty. Ten
        będzie podobny, a nawet jeszcze bardziej brutalny”.
        Nie spodziewałem się, że taki esteta, jakim jest niewątpliwie Pan Prezydent,
        lubi brutalne widowiska. Prawdziwy człowiek renesansu – raz koncert w kościele,
        raz rozbity łeb i wybite zęby na meczu.
        A pytania były retoryczne czy obłudne?
        • Gość: BBB Re: Wyrazy uznania za pytania retoryczne IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 20.05.03, 10:22
          Pan Prezydent obejrzał mecz. Chyba był zadowolony ponieważ przeznaczył na
          nagrodę dla Vive 100 tys. zł.
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za jednomandatowe okręgi IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 17.05.03, 21:34
        Wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta Lubawskiego za opowiedzenie się za
        jednomandatowymi okręgami wyborczymi.
        Pan Prezydent powiedział (cyt. z przeglądu prasy na stronie UM) tak:
        „Tylko nowa ordynacja wyborcza, wprowadzająca jednomandatowe okręgi wyborcze,
        może odsunąć realną groźbę, że w przyszłym parlamencie rządzić będą populiści”.
        Pan Prezydent objął patronat nad konferencją poświęconą zmianie ordynacji
        wyborczej. Co do populistów, to rządzą cały czas. Tak więc przemyślenia Pana
        Prezydenta są cokolwiek spóźnione. Poza tym, zapobieżenie rządom populistów to
        nie najistotniejsza zaleta ordynacji opartej na jednomandatowych okręgach
        wyborczych.
        A biorąc pod uwagę program wyborczy i dotychczasowe działania Pana Prezydenta –
        to Pan Prezydent jest populistą czy nie?
        Dla pełnej jasności – ja także jestem zwolennikiem jednomandatowych okręgów
        wyborczych. Ale do omówienia pozostaje kilka bardzo istotnych drobiażdżków,
        wśród których populizm nie jest najistotniejszym.
        W jednomandatowych okręgach wyborczych też nie zabraknie populistów.
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za nie wszystko stracone IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 20.05.03, 10:12
        Wyrażam uznanie Panu Prezydentowi Lubawskiemu za pozytywne myślenie o
        przyszłości Województwa.
        W związku z raportem przedstawionym przez IBnGR Pan Prezydent powiedział (cyt.
        za Gazetą) tak:
        „To bardzo dobra okazja, żeby poważnie zastanowić się nad przyszłością naszego
        województwa. Widzę wiele pracy dla wszystkich polityków oraz samorządowców z
        naszego regionu. Myślę, że czarny scenariusz nie musi się sprawdzić, nie
        wszystko jest stracone. Czeka nas po prostu wiele pracy”.
        W raporcie stwierdzono, że w latach 2004-1012 w Regionie Świętokrzyskim wzrost
        zatrudnienia wyniesie średniorocznie ca 0,1% natomiast wzrost gospodarczy 1,4%.
        Autorzy raportu ostrzegają, że w pozytywne efekty pokażą się w 4 roku po
        przystąpieniu do UE. Pan Prezydent raport IbnGR traktuje jako czarny scenariusz.
        Ja stwierdzam, że jest to scenariusz bardzo, ale to bardzo optymistyczny.
        Raport, w skali kraju, zakłada średnioroczny wzrost gospodarczy 5,5% natomiast
        wzrost zatrudnienia 1,6%.
        Jak to się ma do sytuacji gospodarczej w UE?
        Zresztą ewentualny wzrost to daleka przyszłość (pozytywne efekty w 4 roku, a
        kulminacja w latach 2009-2012!!). Gruszki na wierzbie?
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za książkę tasiemca i pomniki IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 26.05.03, 10:20
        Wyrazy uznania za książkę tasiemca
        Wyrażam uznanie Panu Prezydentowi Lubawskiemu za zakup 100 egzemplarzy książki
        tasiemca.
        Pomysł nie jest nowy. Pojawił się bodajże za prezydentury Pana Stępnia. Miało
        to być kilka egzemplarzy. Powrócił w początkach tego roku. Także miało być to
        kilka egzemplarzy. Obecnie okazuje się, że będzie 100 szt. Kiedyś koszt jednej
        sztuki był szacowany na kilka tysięcy zł. Przy długiej serii być może książka
        będzie tańsza.
        Książka o długości 10,5 m powinna wisieć na ścianie. Z pewnością nie będzie
        wisiała. Książka nie przyczyni się do promocji Miasta. Myślę, że naszymi
        pieniędzmi podzielą się Pan Nowakowski oraz osoba zlecająca.
        Czekam także z niecierpliwością na dwa nowe pomniki na Kadzielni. Jeden pomnik
        ślimaka, natomiast drugi, z tego co zrozumiałem, słup z nierdzewnej blachy. Co
        do słupa to artysta zafundował nam już jeden przed UM.
        • Gość: Jakub Re: Wyrazy uznania za książkę tasiemca i pomniki IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 26.05.03, 10:33
          I tak macie (mamy) szczęście, że artysta nie postawi w Kielcach palmy z
          plastiku, jak w Warszawie. Tam palma była (jest?) izraelsko - nowojorska.
          • Gość: BBB Będzie lśnił IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 17.06.03, 08:25
            Przekonałem się do kolumny z nierdzewki. Artysta, Pan Sławomir Micek powiedział
            (cyt. za Gazetą):
            „- Projekt, który zgłosiłem, z pewnością będzie łatwo rozpoznawalny, ponieważ
            wykonany zostanie ze stali nierdzewnej. Będzie lśnił nawet z daleka”.
            Skoro "będzie lśnił z daleka" to tylko przyklasnąć :))
            • Gość: Jakub Uwaga, bo będzie lśnił IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 08.07.03, 09:51
              Będzie lśnił z daleka? A jeśli oślepi kierowcę reb ambasadora Izraela i
              Szewachu nam się uszkodzi, to będzie z tego antysemityzm.
              • Gość: BBB Re: Uwaga, bo będzie lśnił IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 08.07.03, 10:06
                Gość portalu: Jakub napisał(a):
                > Będzie lśnił z daleka? A jeśli oślepi kierowcę reb ambasadora Izraela i
                > Szewachu nam się uszkodzi, to będzie z tego antysemityzm.

Jeżeli tak się stanie, to bedzie to z pewnością lśnienie antysemickie i jako
                takie godne najwyższego potępienia. Dlatego też Pan Prezydent powinien zadbać o
                to, aby słup nie lśnił lub lśnił w innym kierunku i w innym znaczeniu.
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za ożywcze wartości IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 26.05.03, 11:02
        Wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta Lubawskiego za chęć stworzenia nowego
        tytułu prasowego z ożywczymi wartościami.
        Pan Prezydent powiedział (cyt. za Gazetą) tak:
        „- Doradzono mi, żeby pożegnać się z "Ikarem" i w jego miejsce stworzyć nowy
        tytuł o podobnym charakterze, ale wnoszący nowe, ożywcze wartości; Myślę, że
        formatem zbliżony będzie do "Polityki". A o reszcie będziemy rozmawiać za
        miesiąc na kolejnym zebraniu doradców. Może czytelnicy "Gazety" wybraliby jakiś
        tytuł? Czekam na propozycje”.
        Propozycje: „Hejnał Zwierzy”, „Żeliwny Mózg”, „Głos Prezydenta”, „Pod przewodem
        Ratusza”, „Z Kozą na Urzędzie”, „Wężykiem z KaCyKa”, „Wojtusiowe
        Bajania” , ..., i oczywiście „Pan Prezydent wzywa”.
        • Gość: nie poseł Re: Wyrazy uznania za ożywcze wartości IP: *.one.pl / 192.168.5.* 26.05.03, 19:51

> Wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta Lubawskiego za chęć stworzenia nowego
          > tytułu prasowego z ożywczymi wartościami.
          > Pan Prezydent powiedział (cyt. za Gazetą) tak:
          > „- Doradzono mi, żeby pożegnać się z "Ikarem" i w jego miejsce stworzyć n
          > owy
          > tytuł o podobnym charakterze, ale wnoszący nowe, ożywcze wartości; Myślę, że
          > formatem zbliżony będzie do "Polityki". A o reszcie będziemy rozmawiać za
          > miesiąc na kolejnym zebraniu doradców. Może czytelnicy "Gazety" wybraliby
          jakiś
          >
          > tytuł? Czekam na propozycje”.
          > Propozycje: „Hejnał Zwierzy”, „Żeliwny Mózg”, „Gł
          > os Prezydenta”, „Pod przewodem
          > Ratusza”, „Z Kozą na Urzędzie”, „Wężykiem z KaCyKa̶
          > 1;, „Wojtusiowe
          > Bajania” , ..., i oczywiście „Pan Prezydent wzywa”.

A ja proponuję coś na wzór od H.Sienkiewicza. To COŚ chyba jest związane z
          białymi płaszczami.
        • Gość: Jakub Re: Wyrazy uznania za ożywcze wartości IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 26.05.03, 20:37
          Można by zbadać myśl p. Prezydenta! Co miał na myśli, mówiąc: "Myślę"? ("że
          formatem zbliżony będzie do 'Polityki'"). O jaki format może tu chodzić?

Co do tytułu, to wydaje misie, że "Hejnał Zwierzy" jest zanadto aktualny i może
          zawierać treści niedopuszczalnie sugerujące. To powinno być coś bardziej
          ponadczasowego, zatem "Wojtusiowe bajanie" wydaje się bardziej adekwatne i w
          sam raz.
      • Gość: BBB Wyrazy uznania stolicę regionu europejskiego IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 26.05.03, 21:52
        Wyrażam uznanie Panu Prezydentowi Lubawskiemu za przekonywanie dzieci do Unii
        Europejskiej.
        Pan Prezydent wziął udział w Tygodniu Europejskim w Szkole Podstawowej nr 18 w
        Kielcach. Pan Prezydent powiedział dzieciom (cyt. za Gazetą) tak:
        „Będziecie uczestniczyć w ważnym wydarzeniu. Kielce staną się stolicą regionu
        europejskiego. Będziecie mieli większe szanse realizacji swoich marzeń”.
        Kampania unijna skupia się na dzieciach i młodzieży. Dorosłym trzeba
        odpowiedzieć konkretnie na zadawane pytania. Pan Prezydent nie odbiega od
        innych polityków. Za czasów socjalizmu także obiecywano świetlaną przyszłość
        dzieciom i wnukom. Dzieci są ufne. Pewnie uwierzą nauczycielom i Panu
        Prezydentowi. Aktualna sytuacja i prognozy są znane. Oby marzenia dzieci nie
        ograniczyły się do trzech posiłków dziennie :(
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za niemoralne porównanie IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 28.05.03, 15:44
        Wyrażam uznanie Panu Prezydentowi Lubawskiemu za przedkładanie egzystencji nad
        okna.
        Na propozycję obniżenia funduszy z „nadwyżki budżetowej” przeznaczonych na dla
        Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie i skierowanie ich na remonty szkół, złożoną
        przez funkcjonariuszkę ZNP Panią Alicję Obarę, Pan Prezydent powiedział (cyt.
        za Gazetą) tak:
        „Porównywanie wymiany okien z egzystencją jest moim zdaniem niemoralne. Chce
        pani zabrać tym ludziom te niewielkie pieniądze, które już dziś otrzymują?”

Myślę, że gdyby poszperać, to u Pani Obary można by się doszukać ciut więcej
        niemoralności (zresztą niedawno donosiła o tym Gazeta).
        Pan Prezydent zamknął wszystkim usta. Jak bowiem można odbierać biednym
        pieniądze:? Szkoda, że w budżecie Pan Prezydent nie zaplanował odpowiedniej
        dotacji dla MOPR, którym kieruje świeżo mianowana supergwiazda Pan Marek S.
        Pan Prezydent wydaje się, że jest z prawicy, która tnie świadczenia socjalne,
        ale bardzo sobie ceni znajomość z JE Biskupem. W związku z tym musi się wykazać
        walorami moralnymi.
        Zresztą Pan Prezydent jest zdania, że szkoły wyremontujemy z funduszy UE.
        Odpowiedni wniosek sporządzi „drużyna marzeń”.
        Przyszłoroczny budżet będzie tragiczny, zresztą tegoroczny też. W przyszłym
        roku nie będzie pieniędzy na remonty szkół nawet przy drastycznych planach
        podatkowych Kołodki.
        Nie zaoszczędzimy więc na ogrzewaniu i nie powstrzymamy dekapitalizacji
        substancji szkół.
        Ale to gówno. Można zwiększyć ilość dzieci w klasie do 40. Wtedy nie trzeba
        wcale grzać. Gnoje pochuchają i będzie ciepło. W taki też sposób osiągniemy
        standardy europejskie.
        A ja proponuję żeby na Kadzielni zamiast jednego, strzelić z dziesięć pomników
        ślimaka. To i tak będzie mało bo tam amonitów od ..... . A do tego pięć
        artystycznych słupków z nierdzewki. To już będzie flota kosmiczna.
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za okno na UE IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 28.05.03, 18:44
        Wyrażam uznanie Panu Prezydentowi Lubawskiemu za znalezienie okna na Unię
        Europejską.
        Pan Prezydent powiedział (cyt. za Gazetą) tak:
        „Chcielibyśmy w Gotha otworzyć biuro, które stałoby się naszym oknem na Unię
        Europejską. Mam nadzieję, że dzięki temu moglibyśmy pomagać małym i średnim
        firmom, które chciałyby zaistnieć na zachodnim rynku. Wiem, że polscy
        przedsiębiorcy mają przede wszystkim problem z zasadami prawa europejskiego”.
        Gotha jest to dość atrakcyjnie położone miasteczko w byłej NRD. Dobre na pracę
        w delegacji. Pan Prezydent wybiera się w delegację aby popracować.
        Po ambasadzie w Brukseli otworzymy konsulat w Gotha!
        Całe szczęście, że podobno przez okno rzadko się sra. Może więc nikt nas nie
        osra?
        • Gość: BBB Powrót z tarczą IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.03, 20:25
          Pan Prezydent wrócił z Gothy. Pan Prezydent wrócił z tarczą. Pan Prezydent
          „Gotha ma dobre położenie, jest usytuowana blisko Brukseli i blisko Paryża”.
          Wnioski naszych przedsiębiorców o pomoc unijną będą weryfikowane najpierw przez
          urzędników z Gothy. My będziemy mieli za darmo biuro, a Gotha będzie się mogła
          wystawiać za darmo na targach.
          Ave, Prezydent, morituri te salutant!
        • Gość: BBB Jak się cieszę :-)))))) IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 18.09.03, 13:55
          Na stronie UM w aktualnościach jest tak:
          „Dziś wieczorem przyjeżdża do naszego miasta delegacja ze szkoły
          Berufsschulzentrum Gotha-West; (dyrektor szkoły w Gotha, nauczyciel i trzech
          uczniów);
          W przyszłym tygodniu, 24 września do zaprzyjaźnionego z Kielcami Gotha wyjeżdża
          dwuosobowa delegacja (dyrektor i nauczyciel języka niemieckiego) z Gimnazjum nr
          15 w Kielcach”.

Zdumiewająca intensywność stosunków. Szkoda, że polscy uczniowie nie jadą :(
          Ale i tak korzyści są wymierne :)))
          Jak się kurwa cieszę :-))))))))))))))))))))))
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za nie wiadomo skąd IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 28.05.03, 19:25
        Wyrażam uznanie Panu Prezydentowi Lubawskiemu za nie wiadomo co i nie wiadomo
        skąd.
        W związku z faktem, że na oświatę zabraknie w budżecie miasta 12 mln. zł. Pan
        „Można by pomyśleć, że to błąd w sztuce, ale poprzednie władze z pełną
        świadomością jesienią podały tylko 25 proc. potrzeb. Likwidowany Zakład Obsługi
        Oświaty ma 800 tysięcy długu. Nie wiadomo skąd na ten cel wziąć pieniądze”.
        Tak to poprzednie władze zrobiły Panu Prezydentowi na złość. Co tu dużo mówić
        wredne ciuliki i sk...yny!
        Pan Prezydent i Jego „drużyna marzeń” ni spostrzegli podłożonej świni.
        Dodawanie, odejmowanie, mnożenie i dzielenie to przecież domena kretynów.
        Natomiast w „drużynie marzeń” są jednostki wybitne.
        Pan Prezydent dobrze robi, że ukrywa przed wszystkimi swój genialny pomysł na
        uregulowanie długów ZOZ. To pewne, że przeciwnicy czyhają aby to wykorzystać
        przeciwko Panu Prezydentowi.
        Bądźmy jednak dobrej myśli. Pan Prezydent pojedzie do Gothy i znajdzie
        rozwiązanie. Poza tym mamy „NADWYŻKĘ BUDŻETOWĄ” z ubiegłego roku.
        O k...a mać
        • Gość: nie poseł Re: Wyrazy uznania za nie wiadomo skąd IP: *.one.pl / 192.168.5.* 29.05.03, 22:54

> Wyrażam uznanie Panu Prezydentowi Lubawskiemu za nie wiadomo co i nie
          wiadomo
          > skąd.
          > W związku z faktem, że na oświatę zabraknie w budżecie miasta 12 mln. zł.
          Pan
          > Prezydent powiedział (cyt. za Gazetą) tak:
          > „Można by pomyśleć, że to błąd w sztuce, ale poprzednie władze z pełną
          > świadomością jesienią podały tylko 25 proc. potrzeb. Likwidowany Zakład
          Obsługi
          >
          > Oświaty ma 800 tysięcy długu. Nie wiadomo skąd na ten cel wziąć pieniądze”
          > ;.
          > Tak to poprzednie władze zrobiły Panu Prezydentowi na złość. Co tu dużo
          mówić
          > wredne ciuliki i sk...yny!
          > Pan Prezydent i Jego „drużyna marzeń” ni spostrzegli podłożonej świ
          > ni.
          > Dodawanie, odejmowanie, mnożenie i dzielenie to przecież domena kretynów.
          > Natomiast w „drużynie marzeń” są jednostki wybitne.
          > Pan Prezydent dobrze robi, że ukrywa przed wszystkimi swój genialny pomysł
          na
          > uregulowanie długów ZOZ. To pewne, że przeciwnicy czyhają aby to wykorzystać
          > przeciwko Panu Prezydentowi.
          > Bądźmy jednak dobrej myśli. Pan Prezydent pojedzie do Gothy i znajdzie
          > rozwiązanie. Poza tym mamy „NADWYŻKĘ BUDŻETOWĄ” z ubiegłego roku.
          > O k...a mać

Co "BBB" powiedziałbyś na moją propozycję aby Lubawski wysłał swoją "słynną
          ekipę " kontrolną na tych ,którzy Mu taką świnię podłożyli (w tamtym roku
          w listopadzie)o imieniu "BUDŻET".
          Zapewne "psy" (tylko bez skojarzeń z eks-milicjanto-policjantem Przybylskim)
          znajdą tego winnego ,który tak budżet "schował" skutecznie w listopadzie ,że
          Lubawski biedaczek dopiero teraz go znalazł i dowiedział się jak wygląda.
          A to komuszki-kłamczuszki. Pół roku kręcili wokół swego palca Lubawskiego.
          Swoją drogą "zdolnych" ludzi ma Lubawski. A jakich "bystrych i szybkich".
          pozdrawiam
          • Gość: BBB Re: Wyrazy uznania za nie wiadomo skąd IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.03, 23:13
            Ponoć kruk krukowi ...
            Ale Tygrys Chojnowski to kto wie ...
            Pozdrawiam
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za nie przewidujemy IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 28.05.03, 22:44
        Wyrażam uznanie Panu Prezydentowi Lubawskiemu za określenie strategii MPEC.
        Pan Prezydent po uzgodnieniu strategii z nowym Prezesem MPEC Panem Matysiakiem,
        „Przez jakiś czas nie przewidujemy zastępców w MPEC”.
        Chodzi o to, że nowy Pan Prezes zwolnił zastępców ds. ekonomicznych i
        technicznych.
        Uzasadnił to tak: „Chodzi tu o uproszczenie struktury, zmniejszenie kosztów
        działalności spółki. Obecnie pracujemy nad kształtem nowych struktur”.
        W kształcie nowej struktury jako wiceprezes może się zmieści Pan Strząbała –
        były komendant Straży Miejskiej.
        Poeta pisał:
        „Hej, użyjmy żywota!
        Wszak żyjem tylko raz;
        Tu stoi czara złota,
        A wnet przeminie czas”.

Tenże Poeta napisał także:
        „Patrz, jak nad jej wody trupie
        Wzbił się ... „
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za wspólne oczekiwanie IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 05.06.03, 13:18
        Wyrażam uznanie Panu Prezydentowi Lubawskiemu za inicjatywę wspólnego
        oczekiwania wyników unijnego referendum.
        Na stronie UM jest tak:
        „Prezydent Kielc Wojciech Lubawski zaprasza wszystkich kielczan na Plac
        Konstytucji (od strony USC) w dniu 8 czerwca br. (niedziela) od godz. 20.00
        (tuż po zamknięciu urn wyborczych) do godz. 24.00 na wspólne oczekiwanie
        wyników unijnego referendum. W programie spotkania: zabawa przy muzyce
        dyskotekowej oraz pokaz sztucznych ogni”.
        Nie ma to jak wspólne czuwanie. Oczywiście bez butelki.
        Tylko, czy sztuczne ognie mogą rozjaśnić umysł?
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za 50 procent IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 05.06.03, 13:39
        Wyrażam uznanie Panu Prezydentowi Lubawskiemu za wydanie złodziejskiego
        zarządzenia.
        Chodzi o to, że ludzie wprowadzający się do mieszkań komunalnych i zakładowych
        wpłacali kaucje. Trybunał Konstytucyjny i Sąd Najwyższy orzekły, że osobom,
        które wpłaciły kaucje należy się ich zwrot oraz, że mogą (kaucje) być
        waloryzowane.
        Natomiast nasz przebiegły Pan Prezydent wydał zarządzenie (za Gazetą), z
        którego wynika, „że osoby ubiegające się o zwrot kaucji będą mogły liczyć na
        zwrot 50 procent wyliczonej kwoty”.
        Pan Kędra - dyrektor Wydziału Gospodarki Przestrzennej i Administracji
        Budowlanej UM powiedział (cyt za Gazetą) tak: „Takie przyjęliśmy zasady. Jeśli
        ktoś będzie domagał się wypłaty całej kwoty, pozostanie mu droga sądowa”.
        Wtedy zapłacimy dużo więcej. Ale to szczegół nieistotny. Pan Prezydent ze swoją
        moralnością jest już w UE. Będzie na nią (UE) czekał w dniu 08.06.2003r. na
        placu przed Ratuszem bez butelki, za to w blasku sztucznych ogni.
        A jak nie przystąpimy, to też będą ognie?
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za wewnętrzną degrengoladę IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 08.06.03, 22:43
        Wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta Lubawskiego za jest dobrze.
        Pan Prezydent po zakończonym referendum powiedział (cyt. za Gazetą) tak:
        „To jeden z najpiękniejszych dni w moim życiu. Dopiero teraz dotarło do mnie,
        co by się stało, gdybyśmy jednak nie opowiedzieli się za. Myślę, że byłby to
        nie tylko wstyd, ale również początek wewnętrznej degrengolady. Dobrze się
        stało, że powiedzieliśmy "tak". Jest dobrze”.

Pan Prezydent przyznaje, że z prognozowania nie jest najlepszy. Pan Prezydent
        uważa, że jest dobrze i nie ma „wewnętrznej degrengolady”. Ale mogłaby być.
        Zastanawiam się dlaczego mogłaby być. Przecież zarówno ja jak i wielu Kielczan
        dlatego oddaliśmy głos na Pana Prezydenta aby „wewnętrznej degrengolady”
        uniknąć.
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za nie ruszone obowiązki IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 11.06.03, 19:41
        Wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta Lubawskiego za odwołanie Prezesa MPK Pana
        Nowaka.
        Pan Prezydent uzasadniając swoją decyzję powiedział (cyt. za Gazetą) tak:
        „Nałożyłem na prezesa obowiązki restrukturyzacyjne i czas pokazał, że nie
        ruszyły one do przodu. Nie wykonywał precyzyjnie zadań, które mu zlecałem”.
        Jeszcze niedawno Pan Prezydent i Pan Nowak ćwierkali jak dwa wróbelki. Podstawą
        oceny restrukturyzacji miał być wynik 2003r.
        Tymczasowo obowiązki dyrektora będzie pełnił Pan Słoń. Kiedyś już Pan Słoń
        wypowiadał się na łamach Gazety. Jego wypowiedzi świadczyły o Jego ignorancji.
        Nowym Prezesem ma zostać Pan Gajewski. Pan Gajewski posiada „niezbędne
        certyfikaty” i ma doświadczenie. Był jakiś czas, póki Go nie wyrzucono,
        prezesem PKS.
        Ostatnio doniesiono nam, że miasto ma przejąć dystrybucję biletów. Nie wiem czy
        ma to być działalność dochodowa, czy charytatywna na nasz koszt?
        A Prezesa Nowaka należało odwołać już dawno.
      • Gość: BBB Wyrazy uznania i napomnienia IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 13.06.03, 11:30
        Wyrażam uznanie Panu Prezydentowi Lubawskiemu za udział w Międzynarodowej
        Wystawie Budownictwa i Wyposażenia Kościołów, Sztuki Sakralnej i
        Dewocjonaliów "Sacroexpo.
        Jednak, z prawdziwą przykrością muszę tym razem także zganić Pana Prezydenta.
        Na stronie Sejmiku jest fotografia z uroczystości otwarcia Międzynarodowej
        Wystawy Budownictwa i Wyposażenia Kościołów, Sztuki Sakralnej i
        Dewocjonaliów "Sacroexpo. Na fotografii jest Pan Prezydent Lubawski wśród
        notabli, w tym kościelnych. Zarówno postawa jak i strój Pana Prezydenta są
        niedbałe, jakby wymięte i pozbawione szacunku dla rangi uroczystości.
        Jest pewne, że udział w uroczystościach z ludźmi, których od Pana Prezydenta
        odróżnia znany podział, jest ryzykowny. Jak zwykle wrogowie Pana Prezydenta
        wykorzystali to bez skrupułów.
        Proszę się strzec Panie Prezydencie!
        A spodenki warto wyprasować!
        • Gość: nie poseł Re: Wyrazy uznania i napomnienia IP: *.one.pl / 192.168.5.* 14.06.03, 21:39

> Wyrażam uznanie Panu Prezydentowi Lubawskiemu za udział w Międzynarodowej
          > Wystawie Budownictwa i Wyposażenia Kościołów, Sztuki Sakralnej i
          > Dewocjonaliów "Sacroexpo.
          > Jednak, z prawdziwą przykrością muszę tym razem także zganić Pana
          Prezydenta.
          > Na stronie Sejmiku jest fotografia z uroczystości otwarcia Międzynarodowej
          > Wystawy Budownictwa i Wyposażenia Kościołów, Sztuki Sakralnej i
          > Dewocjonaliów "Sacroexpo. Na fotografii jest Pan Prezydent Lubawski wśród
          > notabli, w tym kościelnych. Zarówno postawa jak i strój Pana Prezydenta są
          > niedbałe, jakby wymięte i pozbawione szacunku dla rangi uroczystości.
          > Jest pewne, że udział w uroczystościach z ludźmi, których od Pana Prezydenta
          > odróżnia znany podział, jest ryzykowny. Jak zwykle wrogowie Pana Prezydenta
          > wykorzystali to bez skrupułów.
          > Proszę się strzec Panie Prezydencie!
          > A spodenki warto wyprasować!

"BBB" mam do Ciebie prośbę. Czy mógłbyś wskazać dokładnie gdzie jest taka
          wspaniała fotka prezydenta-eleganta naszego kochanego?
          Wlazłem na strony sejmiku ale nic z tego.Z góry dziękuję.
          pozdrawiam
          • Gość: BBB Re: Wyrazy uznania i napomnienia IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.03, 22:02
            Gdyby poniższe nie działało to trzeba wejść w archiwum i w czerwiec. 12 czerwca
            będą trzy fotografie.
            Pozdrawiam
            www.sejmik.kielce.pl/aktual/czerwiec2003/11.06.2003%205.JPG
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za lokalnych bohaterów IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 13.06.03, 22:27
        Wyrażam uznanie Panu Prezydentowi Lubawskiemu za znalezienie lokalnych wzorów
        dla młodzieży.
        Pan Prezydent na spotkaniu z zawodnikami Vive Kielce powiedział (cyt. za
        Gazetą) tak:
        „Najlepszym wzorem dla naszej młodzieży nie są sportowcy z Warszawy czy
        Krakowa, ale lokalni bohaterowie, czyli wy”, a po otrzymaniu czapeczki i
        szalika tak: „Jeden taki mam już od Korony. Obiecuję, że samotnie w nim po
        Płocku nie będę spacerował”.

Ostatnie zdanie jest oczywiście żartem Pana Prezydenta. Nikt przy zdrowych
        zmysłach nie sądzi, że Panu Prezydentowi mogłaby się stać w Płocku krzywda od
        młodzieży, dla której wzorami są tamtejsi lokalni bohaterowie.
        Po zastanowieniu, dochodzę do wniosku, że Pan Prezydent wybrał dobre wzory.
        Taki np. szkolony masowo politolog może zostać w najlepszym razie listonoszem
        (np. w Ostrowcu) lub konserwatorem powierzchni płaskich za granicą.
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za Mazura syna Mazura IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 16.06.03, 22:54
        Wyrażam uznanie Panu Prezydentowi Lubawskiemu za mianowanie Andrzeja Mazura,
        syna Zygmunta Mazura, na stanowisko kierownika stadionu na Pakoszu.
        Pan Andrzej Mazur skończył studia ekonomiczne ze specjalnością hotelarstwo i
        turystyka. Pan Andrzej Mazur jest doświadczonym menedżerem ponieważ w szkole
        średniej biegał.
        Poza tym tata Pana Andrzeja, Pan Zygmunt Mazur, wpłacił na kampanię wyborczą
        Pana Prezydenta 6000 zł.
        J. Sztaudynger napisał:
        „Przy pustej głowie i przy pełnej misie –
        Powodzi wam się i – powodzi mi się!”
        Ja jednak znając szlachetność, chrześcijańskie miłosierdzie i szacunek Pana
        Prezydenta dla tradycji uważam, że lepiej pasuje:
        „Jeszcze jeden Mazur dzisiaj...”
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za fundament rozwoju IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.03, 00:15
        Wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta Lubawskiego za określenie „fundamentu
        rozwoju miasta”.
        Pan Prezydent powiedział (cyt. za przeglądem prasy ze stron UM) tak:
        „Kultura ma być dla nas nie dodatkiem, ale fundamentem rozwoju miasta. Jednak
        żeby tak było, trzeba będzie zmienić mentalność ludzi. Ta inicjatyw idzie w
        dobrym kierunku”.

Wiedzieliśmy, że kultura w Kielcach ma być dziedziną dochodową. Teraz okazuje
        się, że już „fundamentem rozwoju”!!! To już nie gospodarka???

Przypomnę, że w rozmowie z Joanną Gergont w dniu 25.10.2002r. Pan Prezydent
        powiedział:
        „I dlatego mam pewne priorytety. Dla mnie bardzo ważne na przykład będą
        inwestycje drogowe na osiedlach, na peryferiach, gdzie czasami suchą nogą
        przejść się nie da. Oczywiście modernizacja Sienkiewicza na pewno tak, ale nie
        kosztem reszty miasta. Poza tym gospodarka, gospodarka, gospodarka. Chcę
        pozyskiwać środki z zewnątrz, np. z Unii. W Kielcach niezbędni są inwestorzy,
        by tworzyć miejsca pracy”.
        Natomiast w programie wyborczym przygotowanym przez „specjalnie w tym celu
        powołane zespoły problemowe, w skład których weszli znani kieleccy praktycy i
        teoretycy samorządności”, napisał: „GOSPODARKA, DROGĄ ROZWOJU”.

Teraz okazuje się, że fundamentem rozwoju jest słup z nierdzewki i pomnik
        slimaka (Pan Prezydent wypowiedział zdanie o fundamencie z okazji wręczenia
        nagród za te projekty).
        Dobrze chociaż, że inicjatywa idzie w dobrym kierunku. Tylko trzeba zmienić
        moją pieprzoną mentalność, o ile jestem człowiekiem :(
      • Gość: BBB Wyrazy uznanie za przyjdzie sama IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.03, 00:17
        Wyrażam uznanie dla Pana Prezydenta Lubawskiego za określenie kiedy przyjdzie
        wymiana kulturalna.
        Z przeglądu prasy na stronie UM:
        „...(ambasador Bułgarii, Latchazar Petkov gościł wczoraj w Kielcach; Po
        południu ambasador spotkał się z prezydentem Kielc Wojciechem Lubawski. Pan
        ambasador chciałby przede wszystkim nawiązać współpracę w zakresie kultury. To
        bardzo ważne, jednak istotniejsza byłaby szeroka współpraca gospodarcza, na
        której skorzystałyby obie strony. Gdy będzie takie porozumienie, to wymiana
        kulturalna przyjdzie sama relacjonuje Wojciech Lubawski, prezydent Kielc)”.

I święta racja Panie Prezydencie!
        Bułgarska kultura jest do dupy i nie może być fundamentem rozwoju miasta!
        • Gość: Jakub Re: Wyrazy uznanie za przyjdzie sama IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 19.06.03, 02:44
          Zaraz, zaraz, BBB, nie pędź tak szybko do przodu! Mamy tu w Kielcach jednego
          przedstawiciela kultury, którego by można przy tej okazji wysłać na
          międzynarodowy festiwal do Bułgarii. Nie marnujmy tej szansy.
          PS. Dupa to też środek wyrazu! Wspólny dla obu kultur, zwłaszcza w teatrach
          ulicznych. Równie zręcznie stosowany na ulicy Sienkiewicza, jak i przez
          działające w kulturze Bułgarki.
          • Gość: BBB Re: Wyrazy uznanie za przyjdzie sama IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.03, 11:51
            Jeżeli masz na myśli Tego Artystę, to lepiej nie zaczynać. Jest chyba
            spragniony popularności:)
            Jednak Twoja wypowiedź skłoniła mnie do refleksji.
            Pan Prezydent w kontekście Bułgarii powiedział, że najpierw gospodarka.
            A gdyby tak przy „łatwo rozpoznawalnym” słupie z nierdzewki, „lśniącym nawet z
            daleka” , stworzonym przez Artystę Sławomira Micka urządzić tzw. tańce przy
            słupie?!
            Na początek mogłyby tańczyć nawet bułgarskie „tirówki”. Rozochoconą publikę
            inne panie mogłyby zabierać celem świadczenia usług pod ślimaka, lub do hotelu
            na stadionie zarządzanym przez Mazura syna Mazura. Byłoby to wszak połączenie
            biznesu ze sportem i rekreacją. A zbliżenie kultur nie ulega wątpliwości. Gdyby
            jeszcze na koniec aktu ... tworzenia zabrzmiał hejnał „Wieczny odpoczynek”...
            Pozdrawiam :)
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za trzeba rozdzielić IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 23.06.03, 23:27
        Wyrażam uznanie Panu Prezydentowi Lubawskiemu za koncepcję rozdzielenia scen.
        W związku z doniesieniami Gazety o wynikach kontroli w KaCyKu Pan Prezydent
        „Musimy mieć wizję, co chcemy osiągnąć i na czym nam zależy. Trzymając się KCK -
        są tam dwie sceny, trzeba je rozdzielić. Mała powinna być przeznaczona dla
        sztuki alternatywnej, dla wąskiej, elitarnej grupy odbiorców. Duża powinna być
        reprezentacyjna, pokazywać najważniejszymi wydarzenia. Poza tymi dwiema scenami
        jest mnóstwo miejsca, które musi być nasycone życiem kulturalnym”.
        Pan Prezydent posiada niewątpliwie wizję (mam nadzieję, że nie po imprezach w
        KaCyKu). Kultura powinna być dziedziną dochodową oraz fundamentem rozwoju Kielc.
        Idzie BIEDA. Dobrze, że przyjdzie w „miejsce nasycone życiem kulturalnym”.
        Co zaś się tyczy rozdzielenia, to proponowałbym oddzielić tępe ryje od żłobów.
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za inicjatywę lokalną IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.03, 19:07
        Wyrażam uznanie Panu Prezydentowi Lubawskiemu za zapewnienie w budżecie środków
        na remont ulicy Jałowcowej, przy której mieszka.
        Przed sesją Rady Miejskiej, na której ma nastąpić atak radnych SLD, Pan
        „Na szczęście budowa tej ulicy to inicjatywa lokalna, a decyzję o jej remoncie
        podpisał mój poprzednik Włodzimierz Stępień”.
        Czy pod pojęciem „inicjatywy lokalnej” można np. rozumieć wniosek Pana
        Prezydenta i Jego sąsiada?
        Szkoda, że „inicjatywy lokalne” innych Kielczan pozostają bez echa. Czy są
        wrzucane przez urzędników Pana Prezydenta do kosza?
        Ulicę Jałowcową trzeba z pewnością wyremontować. Pan Prezydent nie może być
        ubabrany w błocie.
        Jednak w błocie można się ubabrać także w innych miejscach np. w UM. Być może
        jest to błoto inne niż na Jałowcowej, ale czy mniej śmierdzące?
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za bycie uczestnikiem dwóch krańców IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 25.06.03, 21:31
        Wyrażam uznanie Panu Prezydentowi Lubawskiemu za uczestniczenie w wielu
        imprezach.
        Uzasadniając powierzenie Pani Magdalenie Kusztal pełnienie funkcji dyrektora
        KaCyKa Pan Prezydent powiedział (cyt. za Gazetą) tak:
        „Jej podstawową zaletą jest wrażliwość w obszarze kultury. Byłem uczestnikiem
        wielu imprez w KCK i DŚT i były to imprezy z dwóch krańców”.
        To mnie przekonuje całkowicie. Podobnie jak przy mianowaniu Pani (bodajże) Miry
        Bieleckiej na stanowisko członka Rady Nadzorczej MPZ argument, że „posiada
        poczucie estetyki”.
        Przy okazji Pan Prezydent usprawiedliwił byłego dyrektora Pana Rucińskiego
        mówiąc tak:
        „Moja refleksja po tych rozmowach jest taka, że większość zarzutów
        pokontrolnych bezpośrednio nie obciąża pana Rucińskiego. On był po prostu
        wykonawcą nieprzemyślanych bądź nieracjonalnych decyzji np. Rady Miejskiej”.
        Pamiętajmy, że Pan Prezydent także wykonuje decyzje Rady Miejskiej.
        W historii, nawet tej nieodległej, znajdujemy bardzo wiele przykładów osób,
        które tylko „wykonywały rozkazy”.
        Czy Pan Prezydent wszystkie te osoby usprawiedliwia?
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za bilans zamknięcia otwarcia IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 25.06.03, 22:53
        Wyrażam uznanie Panu Prezydentowi Lubawskiemu za przedstawienia „Bilansu
        zamknięcia kadencji samorządowej 1998-2002” (dostępny na stronie UM w
        aktualnościach).
        Ów bilans zamknięcia jest jednocześnie bilansem otwarcia kadencji 2002-2006.
        Jest to dokument piękny. Istny teatr absurdu. Gratulacje dla twórcy bilansu. Na
        głównego księgowego to on się nie nadaje. To trzeba koniecznie przeczytać!
        Mnie najbardziej spodobało się stwierdzenie dotyczące straży miejskiej:
        „na cały stan etatowy straży miejskiej jedynie dwóch strażników było
        przeszkolonych i miało prawo posiadać podczas służby pałkę służbową
        wielofunkcyjną”.
        To jest porażające. Strażnik, który nie ma prawa posiadać „pałki służbowej
        wielofunkcyjnej”!
        A czy mogli chociaż posiadać KBKB, że już o lasce nie wspomnę?
        Czy do posiadania laski też jest potrzebne przeszkolenie?

KBKB – krótki bojowy kij bambusowy.
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za zacząć pracę IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 26.06.03, 13:40
        Wyrażam uznanie Panu Prezydentowi Lubawskiemu za decyzję o rozpoczęciu pracy
        dla miasta.
        Po prawie ośmiu miesiącach sprawowania urzędu Pan Prezydent przedstawił bilans
        zamknięcia – otwarcia. Na sesji rady miejskiej powiedział (cyt. z przeglądu
        prasy na stronie UM):
        „Przedstawiam go, by zakończyć etap rejestrowania tego, co zastałem i od dziś
        zacząć pracę dla miasta, nie oglądając się już w tył. Chcę żeby była jasność,
        co do tego za co odpowiadam, a za co nie”.

Rejestracja trwała osiem miesięcy. Rozumiem też, że za te osiem miesięcy nikt
        nie odpowiada. Może więc Pan Prezydent i Jego protegowani oddadzą pobory za ten
        czas.
        Ale to nic. Najgorsza jest zapowiedź, że Pan Prezydent rozpocznie pracę dla
        miasta.
        To już chyba nie będą igrzyska. Boję się, że to będzie „totalny burdel”...
        A z tą odpowiedzialnością, to przedni żart :)))))))
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za uzgadnialiśmy co innego IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 02.07.03, 10:32
        Wyrażam uznanie Panu Prezydentowi Lubawskiemu za umiarkowaną „niewiarę” .
        W związku z faktem, że Dyrektor KaCyKa Pan Ruciński zachorował i nie można Go
        odwołać Pan Prezydent powiedział (cyt. za Echem Dnia) tak:
        „Przyznam, że dyrektor Ruciński zaskoczył mnie swoją chorobą. Uzgadnialiśmy co
        innego. Chcę wierzyć, że rzeczywiście zachorował”.
        A co, czy Pan Prezydent uzgodnił z Panem Rucińskim, że pozostanie w dobrym
        zdrowiu?
        Jeżeli nie, to co uzgodnił z Panem Rucińskim Pan Prezydent? Proszę o uchylenie
        rąbka tajemnicy.
        Ja bym uwierzył Panu Rucińskiemu, że jest chory. Być Panem na KaCyKu to
        wyczerpujące zajęcie.
        Panie Prezydencie, czyżby zachwiała się Pańska niezachwiana wiara?
        Wiara Panie Prezydencie przenosi ponoć góry. Pańska wiara z pewnością
        uzdrowiłaby Pana Rucińskiego.
        A gdyby była poparta propozycją drobnej synekury to wróżę CUD...
      • Gość: BBB Wyrazy uznania za w zakresie zakres IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 03.07.03, 07:38
        Wyrażam uznanie Panu Prezydentowi Lubawskiemu za zdecydowaną obronę swoich
        uprawnień.
        Pan Prezydent powiedział (cyt. ze strony UM) tak:
        „Kierujemy do RIO sprawę w zakresie umniejszenia moich uprawnień w zakresie
        przesuwania pieniędzy w działach, gdyż moim zdaniem i prawników miejskich
        został złamany zapis Statutu Miasta, który mówi, iż tego typu poprawki powinny
        być zaopiniowane przez prezydenta. O taką opinię nikt nie wystąpił”.

I bardzo dobrze ponieważ nie wyobrażam sobie, żeby w ”zakresie przesuwania”
        obyło się bez opinii.
        Gdyby w „zakresie przesuwania” była opinia negatywna, to Rada w swoim zakresie
        z pewnością nie ograniczyłaby zakresu Pana Prezydenta.
      • Gość: BBB