IP: *.telkonet.pl 23.09.08, 17:40
witam! zamierzam zmienić usługodawcę internetu. mam internet z sieci telkonet
stały bez zmiennego i.p i chce zmienić ponieważ płacę 60 zł za 1mb/s a w
testach wychodzi mi że mam 128 kb/s lub ewentualnie (bardzo rzadko) 512 kb/s i
nic więcej. Pytanie do Was: jakiego polecacie usługodawce internetu bez
konieczności zakładania telefonu stacjonarnego. (w miare taniego)
Obserwuj wątek
    • dizzy81 Re: Internet 23.09.08, 17:41
      blokowe
      • Gość: STIEPAN93 Re: Internet IP: *.telkonet.pl 23.09.08, 17:48
        a adresy firm strony www cenniki można wiedzieć coś bliżej?
        • bmwariat Re: Internet 23.09.08, 17:53
          www.blokowe.pl
          ewentualnie jak masz telefon stacjonarny to Netia - 4 mb za 54 zł przy umowie na
          36 miesiecy
          • misiek7307 Re: Internet 23.09.08, 18:10
            Popieram Netię i jej 4MB, z tym, że ja skłaniam się ku umowie na 1
            rok. W tej chwili mam 1MB za 69 zł. na 12 m-cy i za 2 miesiące
            przechodzę znowu na roczna umowę z 4MB za praktycznie te same
            pieniądze. Wychodzę z założenia że rynek rozwija się tak szybko, że
            szkoda wiązać się aż na 3 lata.
            • Gość: szwagier222 Re: Internet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.08, 18:47
              Netia - nie polecam i nie tylko ja:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=84984803
              miałem z nimi do czynienia i niestety potwierdzam co piszą ich niezadowoleni
              klienci. Przedstawiciel twierdzi że mogą mi podłączyć neta i podpisuje umowę,
              natomiast pani w ich BOK-u mówi że nie mogą. Na szczęście nie przysłali mi
              modemu bo "bujałbym" się z nimi do dziś, choć i tak straciłem 1 miesiąc przez to
              ich zwodzenie.
              • Gość: bmw Re: Internet IP: *.gprs.plus.pl 23.09.08, 20:25
                Najwięcej do powiedzenia mają Ci , którzy nie znają NIC A NIC tematu:))
                • Gość: szwagier222 Re: Internet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.08, 21:42
                  Znam temat z autopsji.
        • dizzy81 Re: Internet 23.09.08, 17:53
          wystarczy wygooglować:)

www.blokowe.pl/index.php?lnk0=Us%B3ugi&lnk1=cennik%20us%B3ug%20internetowych%20(%B3%B1cza)
          • rotarepo Re: Internet 23.09.08, 18:06
            blokowe popieram
            • Gość: stiepan93 Re: Internet IP: *.telkonet.pl 23.09.08, 18:14
              patrzyłem na tej stronie i pisze że bloki hutnika czekamy na zgłoszenia
              czyli mozna założyć neta blokowego na ogrodach?
              • temponick Re: Internet 23.09.08, 18:42
                Ja też popieram Netię mimo, że zawsze z nimi też coś jest na pieńku. Jak założyłem podstawowy Net24 parę lat temu, to zawsze miałem przepustowość powyżej 100kbps
                • Gość: STIEPAN93 Re: Internet IP: *.telkonet.pl 23.09.08, 18:44
                  A CZY Z NETII TRZEBA MIEC TELEFON ŻEBY MIEĆ INTERNET?
                  • temponick Re: Internet 23.09.08, 18:51
                    Nie wiem, moze maja teraz bezprzewodowy w ofercie? Ale przeciez linie załoza Ci za darmo, Ogrody? Bez problemu. Nawet chyba nie trzeba abonamentu płacic zgodnie z ostatnimi ustaleniami. Zobacz www.netia.pl/
                    • Gość: bmw Re: Internet IP: *.gprs.plus.pl 23.09.08, 20:40
                      Bezprzewodowy jest na razie WIMAX, ale może coś w przyszłości:)
                  • Gość: szwagier222 Re: Internet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.08, 18:52
                    Nie ale musisz mieć podciągniętą linię telefoniczną, ale zapłacisz jakąś tam
                    opłatę która wynosi prawie tyle co abonament telefoniczny. Tak że na jedno
                    wyjdzie. A i tak nie wiadomo czy TP nie stwierdzi że nie ma możliwości
                    podłączenia na tej linii internetu.
                    • temponick Re: Internet 23.09.08, 19:03
                      Co ma Netia do TP na Ogrodach? Nic. Linię Netia założy na swoich
                      kablach na Ogrodach od ręki. A jak masz linię to jest jednoznaczne w
                      tej chwili z internetem. Nie widzę problemu.
                      • Gość: szwagier222 Re: Internet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.08, 19:13
                        Wszystko zależy od tego czy Netia podciągnie tam linię. A Netia do Tp-sy ma to
                        że w ogromnej ilości przypadków korzysta z jej linii (tak było w moim przypadku)
                        i jeżeli chcesz podłączyć sobie neta w Netii a masz telefon w TP to po tygodniu
                        dostaniesz odpowiedz z Netii że TP stwierdziła że nie ma technicznych możliwości
                        podłączenia na twojej lini internetu.
                        • temponick Re: Internet 23.09.08, 19:21
                          Jeżeli chcesz podłączyć sobie neta w Netii a masz telefon w TP, to rezygnujesz z TP, płacisz ostatni rachunek i mówisz TP good bye. Wtedy Netia Ci zakłada swoją linię, która jest 4 x szybsza od linii TP tak nawiasem mówiac.
                          • Gość: szwagier222 Re: Internet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.08, 19:31
                            Spróbuj to zrobić np na Henrykowie. Netia nie pociągnie tam swojej linii co
                            najwyżej może korzystać z infrastruktury TP i żadne good bye tu nic nie da bo po
                            miesiącu skruszony będziesz zmuszony przyjść do punktu obsługi klienta TP SA i
                            poprosić żeby z powrotem cię podłączyli.
                            • temponick Re: Internet 23.09.08, 19:38
                              To wyjaśnia sytuację. Henryków jest na koncu świata, a na Ogrodach
                              założyłem linię Netii bodajże w 2002 roku. W bloku należącym do
                              Spółdzielni Hutnik
                              • misiek7307 Re: Internet 23.09.08, 19:43
                                No wiesz Ty co???! Irlandia do Henrykowa względem Ostrowca to jest
                                dopiero koniec świata:) A tak na poważnie - łobuzy z TPsy biorą za
                                udostępnienie sieci pod internet z Netii 28,06 miesięcznie i tam
                                gdzie Netii nie ma nie ma też innej mozliwości. Jedyną zaletą że na
                                łączach TPsy internet Netii też śmiga aż miło:)
                                • lachien Re: Internet 23.09.08, 19:44
                                  Jakoś nam zniknęła nasza irlandzka dziewica evita. Może sieć jej wreszcie odłączyli?
                                • temponick Re: Internet 23.09.08, 20:00
                                  Rzeczywiście łobuzy. Ale wydawało mi się, że Netia położyła swoje kable tu i tam. Wiem, że chyba do konca Wspólnej. A do Henrykowa to przecież jeden krok. Swego czasu 2002-2004 kopali w mieście prawie wszędzie...Inna zaletą Netii jest to że jej łącza od początku były lepsze od TPSA
                            • Gość: bmw Re: Internet IP: *.gprs.plus.pl 23.09.08, 20:32
                              Boże drogi...

próbuj to zrobić np na Henrykowie. Netia nie pociągnie tam swojej linii co
                              > najwyżej może korzystać z infrastruktury TP i żadne good bye tu nic nie da bo p
                              > o
                              > miesiącu skruszony będziesz zmuszony przyjść do punktu obsługi klienta TP SA i
                              > poprosić żeby z powrotem cię podłączyli.

a jak myślisz, więcej na Henrykowie jest TP czy Netii?\
                              Ludzie, nie znacie tematu to się nie wypowiadajcie!, bo piszecie takie bzdury i
                              ludzi w błąd wprowadzacie
                              • Gość: szwagier222 Re: Internet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.08, 21:25
                                Nie wiem ty mi powiedz.
                                • bmwariat Re: Internet 23.09.08, 21:30
                                  Jeśli nie wiesz to proszę Cię, nie wypisuj bzdur. Gdybyś był kiedykolwiek na
                                  Henrykowie to zauważył byś słupki Netii tzw. RSU..Może większość ludzi na
                                  Henrykowie ma Netię, albo przynajmniej połowa z nich.
                                  • Gość: szwagier222 Re: Internet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.08, 21:38
                                    Mieszkałem tam kilkanaście lat. A co do wypisywanych bzdur. 2-3 lata temu
                                    rodzice chcieli przejść do Neti (bo kilkadziesiąt metrów dalej netia kładła
                                    kable i rozstawiała słupki). Zadzwonili to punktu obsługi klienta podali swoje
                                    namiary i w odpowiedzi usłyszeli że w najbliższym czasie nie będzie możliwości
                                    się podłączyć do nich.
                                    • bmwariat Re: Internet 23.09.08, 21:41
                                      jaka ulica?
                                      Co do odrzutów z TP to u nich normalna polityka.Nie chcą tracić klientów.
                                      Najlepsze jest to, że chcąc podłączyć np 6 Mb, przychodzi odpowiedź do Netii z
                                      TP, że nie mogą świadczyć usług na tej prędkości, po czym idzie wypowiedzenie do
                                      klienta, a za jakiś czas dzwoni konsultant TP, że mogą mu włączyć 6 Mb!
                                      TP dostała już kare za taką politykę od UKE
                          • temponick Re: Internet 23.09.08, 19:33
                            Zresztą po co ta dyskusja? Wejdz na www.netia.pl/kontakt.html, wypełnij Formularz Kontaktowy i czekaj. Podejrzewam, że agent się zgłosi jutro albo pojutrze.
                            • Gość: szwagier222 Re: Internet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.08, 19:44
                              Tłumaczyłem. Był u mnie przedstawiciel z Netii. Zapewniał że mogą mi podłączyć
                              internet i sam wypełnił formularze ja tylko podpisałem. Po miesiącu odezwała się
                              pani z BOKu Netii i powiedziała że dostała odpowiedź z TP że nie ma technicznych
                              możliwości podłączenia na tej linii internetu. Netia gdzie ma możliwość ciągnie
                              swoje "druty" a gdzie nie ma (a tak jest w dużej części Polski) korzysta z łączy TP.
                              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=84984803
                              • lachien Re: Internet 23.09.08, 19:45
                                Spisałeś nazwisko agenta? Jakiś ciołek, że nie zna oferty swojej firmy.
                                • misiek7307 Re: Internet 23.09.08, 19:49
                                  Ciężki typ do współpracy z tego agenta. Byłem przy rozmowie jak u
                                  klienta podpisywał papiery, nie dośc że na połowie pytań odpowiadał
                                  zagłębiając się w papiery (generalnie mało co sam wiedział) to taki
                                  jakiś . . . mało kontaktowy był.
                                  • Gość: bmw Re: Internet IP: *.gprs.plus.pl 23.09.08, 20:36
                                    Misiek, to są pewnie ludzie z autoryzowanych przedstawicielstw. Tam rotacja jest
                                    spora:)
                                • Gość: szwagier222 Re: Internet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.08, 19:51
                                  Ach szkoda gadać. Gość mieszka w centrum Ostrowca (czyli na ogrodach) a był tak
                                  kompetentny że tą moją umowę wysyłał do centrali 3 tygodnie. A co do tego
                                  nieszczęsnego neta w Netii na liniach TPsy. Ja po tej odmowie z Netii (tego
                                  samego dnia) zgłosiłem się do TPsy i po dwóch dniach miałem stałe łącze
                                  neostrada. Che a mówili że się nie da. Wszystko się da.
                                  • misiek7307 Re: Internet 23.09.08, 19:53
                                    He he - teraz po wygasnięciu umowy z TPsą juz Ci (Netii) nie wcisną
                                    kitu że nie mozna. Ja 2 lata męczyłem się z neostradą, a teraz już
                                    śmigam Netią na liniach TPsy i naprawdę wszystko fajnie działa.
                                    • Gość: szwagier222 Re: Internet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.08, 20:02
                                      No właśnie mam pewne obawy. Z TP jest wszystko możliwe. A Netia jak wtedy
                                      rozmawiałem z tą panią z BOKu Netii i powiedziałem że na pewno jest techniczna
                                      możliwość podłączenia mi neta to stwierdziła że mogą w moim imieniu reklamować w
                                      TPsie tą ich decyzję ale wie pan potrwa to nie wiadomo ile i nie ma pewności że
                                      i tak podłączą. Walczyli o klienta do upadłego.
                                    • temponick Re: Internet 23.09.08, 20:08
                                      I od tamtego czasu mam dwie linie w domu. TP z okresu poprzedzającego
                                      neostradę, kiedy jako jeden z pierwszych w Ostrowcu testowalem SDI a
                                      pózniej Netię, jeden z pierwszych klientów Net24.
                              • Gość: bmw Re: Internet IP: *.gprs.plus.pl 23.09.08, 20:34
                                Szwagier...czy w tej odpowiedzi miałeś podany KOD ODRZUTU z TP?(powód).\Brak
                                możliwości technicznych to może mieć wiele znaczeń
                                • Gość: szwagier222 Re: Internet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.08, 21:31
                                  Nie wiem może i jest jakiś kod w papierach. Wiem tyle że zadzwonili i
                                  powiedzieli że TPsa im odpowiedziała że nie ma technicznych możliwości, ja
                                  odpowiedzi z TP nie dostałem tylko Netia.
                  • Gość: bmw Re: Internet IP: *.gprs.plus.pl 23.09.08, 20:29
                    Jeśli masz telefon z TP, to nie musisz przechodzić do Netii by mieć od nich
                    internet. To się nazywa BSA (Bitstream Access)
                    • temponick Re: Internet 23.09.08, 20:48
                      5-6 lat temu nikt nie marzył w Polsce o tej technologii
              • rotarepo Re: Internet 23.09.08, 18:49
                Pewnie jak będą mieć wielu chętnych podłączą . zadzwoń i sie dowiedz
                • Gość: stiepan93 Re: Internet IP: *.telkonet.pl 23.09.08, 20:23
                  czy ma ktoś internet z tego www.blokowe.pl? czy to dobra firma ??
                  trzeba mieć w bloku z kims łacze czy samemu też mozna?
                  • Gość: bmw Re: Internet IP: *.gprs.plus.pl 23.09.08, 20:38
                    Moja siora ma radiówkę i jest bardzo zadowolona. Nie ma żadnych problemów jak na
                    razie, a ma już ponad pół roku.
                    • Gość: stiepan93 Re: Internet IP: *.telkonet.pl 24.09.08, 13:45
                      jaka jest prędkość tej radiówki?
                      na ogrodach jest możliwe zamontowanie?
                      jaka jest prędkość pobierania w kb/s?
                      bo nie chce mieć takich prędkości jak np. 30 kb/s bo to raczej wolne łącze.....:|
                      • Gość: bmw Re: Internet IP: *.opera-mini.net 24.09.08, 14:26
                        zglosisz,przyjda,zrobia pomiar i zadecydujesz.Darmo to.
                      • Gość: zibi Re: Internet IP: 83.238.163.* 24.09.08, 14:50
                        Wszystko zależy od dostawcy. Na wielkie prędkości bym nie liczył (porównując do
                        neostrady i neti).
    • pa-jong Re: Internet 24.09.08, 19:45
      Na ogrodach internet tez sięga ale obecnie tylko radio, ceny jak w cenniku,
      jakość usług ? dla mnie bomba, korzystam juz dobre 6 lat, i i do głowy
      przychodza mi tylko 2 dłuższe przerwy w dostawie, ( nieplanowana awaria a
      zarazem wymiana serwera, i awaria sieci elektrycznej w pobliżu wtedy jeszcze
      starej serwerwoni na jana pawła :)

predkość - jeszcze nie miałem przypadku zeby mi spadła poniżej 100 kB/s
      zazwyczaj idzie pełnym łączem a czasami i wiecej , w nocy przyśpiesza do 2 mbit ;]

przepustowosc sieci obecnie z tego co widze.. 70 mbit i powoli sie kończy więc
      zapewne będą podnosić :]
      statystyki ruchu w sieci poniżej ;]
      www.blokowe.pl/index.php?lnk0=Sie%E6&lnk1=statystyki%20ruchu

a jeszcze niżej statystyki pingów :]
      www.blokowe.pl/index.php?lnk0=Sie%E6&lnk1=statystyki%20ping%F3w
      życze udanego wyboru
      oraz wysokich tranfserów.
      pozdrawiam :]
      • Gość: stiepan93 Re: Internet IP: *.telkonet.pl 25.09.08, 08:00
        dziękuje za obszerne wyjaśnienie tematu
        pozdrawiam!:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się