Dodaj do ulubionych

Architektura pamięci

IP: *.grupa5.com.pl 01.02.10, 17:11
ale beton!
Obserwuj wątek
    • Gość: tomaszek82 Re: Architektura pamięci IP: *.chello.pl 01.02.10, 18:06
      poniewaz ten pierwszy nie powiedzial, ze jest pierwszy, to ja mowie, ze jestem pierwszy czyli PIERWSZY
    • gsb Re: Architektura pamięci 01.02.10, 18:17
      Czczę Pomnik Pomordowanych Żydów w Europie. Kojarzy się z teoriami Oskara Hansena. Z zewnątrz jakby go nie było, a przecież porażająco JEST. A przede wszystkim DZIAŁA !!!
    • Gość: gośc Re: Architektura pamięci IP: 195.116.98.* 01.02.10, 19:18
      Najbardziej znaczącym pomnikiem Holocaustu jest obóz Auschwitz.Przemawia do każdego odwiedzającego
      ...
      www.tnij.org/acer2010
    • Gość: gosc Re: Architektura pamięci IP: *.3s.pl 01.02.10, 21:57
      hehe.. autor nie bardzo chyba sie przygotowal. piszac o pomniku autorstwa eisenmana nie chcialo mu sie zglebic aktulanego problemu - to miejsce nie spelnia w ogole swojego zadania. jest jednym z wiekszych palcow zabaw w berlinie, zarowno dla turystow jak i miejscowych, gdzie fajnie poskakac, pogonic sie, wypic niezauwazonym jakiegos jabola albo wypalic jointa, zrobic serie zdjec z glowami wystajacymi nad betonowe bloki itd.. pomysl eisenmana w ogole nie zdal egzaminu i pozostaje jedynie ciekawym tematem dla badan socjologicznych. dlatego jak ktos pisze, ze jest przytlaczajacy, zmusza do przemyslen itd.. to nie zna problemu tej realizacji i chyba nigdy tam nie byl
    • Gość: do powyżej Re: Architektura pamięci IP: 188.33.87.* 01.02.10, 23:23
      wytłumacz mi bliżej w takim razie, jakie miał zadania spełniać ów pomnik i co złego jest w tym opisanym przez Ciebie "bezczeszczącym" życiu ludzi, które wnika w przestrzeń pomnika. Zabrakło w artykule kluczowej postaci dla nowoczesnej mysli upamiętniania katastrof XX wieku - Oskara Hansena i jego projektu dla Oświęcimia.
    • Gość: 625 Re: Architektura pamięci IP: *.grupa5.com.pl 02.02.10, 09:32
      ja ja ale kosteczki!!!!!!!!!
    • Gość: do do powyżej Re: Architektura pamięci IP: *.adsl.inetia.pl 02.02.10, 10:28

pomnik mial spelniac takie zadania, jak opisano w artykule. mial przytlaczac, powodowac zadume, przejscie waskimi przesmykami pomiedzy kamiennymi blokami mialo sklaniac do refleksi. problem jest niestety w tym, ze nie spelnia tych zalozen, nie powoduje zadumy wiekszosci odwiedzajacych, chodzenie pomiedzy i skakanie nad blokami jest super zabawa dla ludzi, klaustrofobiczne przestrzenie nie prowokuja refleksji, przyjscie tam nie jest "nie przyjemnoscia" (jak w tekscie) ale sa dobrym miejscem do wypalenia jointa, obmacywania sie, picia itd.
      nigdzie nie pisze, ze to zle lub dobrze. tak aktulanie jest - po prostu pomnik nie tyle co nie spelnil zalozen autora, ale nawet poprzez swoja strukture zacheca do zupelnie odwrotnych dzialan, przeciwnych do tych, o ktorych pisze autor. nikt nie przychodzi tam po zadume czy postawienie sobie powaznych pytan, wiec pisanie w artykule, ze tak pomnik odzialywuje nie jest prawda. przynajmniej nie na prztlaczajaca wiekszosc...

"Betonowy las z chwiejących się kloców, które stoją na falującym terenie może przypominać rzędy karnie ustawionych więźniów na apelu. Ich geometryczny porządek nawiązuje też do systemu, który z matematyczną, inżynierską dokładnością eksterminował naród żydowski. Pomiędzy stelami są przejścia wyłożone czarną, granitową kostką. Idąc między blokami można zagłębić się w labirynt, którzy przytłacza swoją wielkością, zniewala, pozwala poczuć się małym, "numerem", a nie człowiekiem. Spacer po tym odhumanizowanym pomniku nie jest przyjemny, ale i z założenia nie miał wywoływać pozytywnych odczuć.
    • Gość: gosc Re: Architektura pamięci IP: *.globalconnect.pl 02.02.10, 12:18
      ach ta wyborowa :D
    • Gość: zeta Re: Architektura pamięci IP: *.gdynia.mm.pl 03.02.10, 01:01
      Mi sie podoba. Ciężkie. Takie jak ma byc. I wlasnie moze o to chodzi, zeby bylo w srodku miasta, na samym srodku placu zabaw, zebys specjalnie chociaz w jednym miejscu nie mógł sam z siebie pajacowac z jointem, popstrykac kolorowych fotek, czy robic monkey buisness na hustawkach, bo bedzie Ci glupio przed samym sobą. Byc moze wlasnie o to chodzi, zeby w ludzi rzucic tym ciezarem i nie dac zapomniec, dac odczuc choc ułamek tragedii. Nie przejdziesz obojetnie. Co z tego, ze wiesz co sie stalo dziesiąt lat temu, co z tego, ze wiesz ile istnien zgaslo. Czy, gdy o tym myslisz tak czasami, przypadkiem, zdarza Ci sie tak naprawde wyobrazac tą tragedie? Nie sądze. Nie wszytsko musi byc kolorowe, zeby zycie ulatwiac i upogodniac i uwygadniac do czego tak usilnie dąza architekci i urbanisci. Nie chodzi tez o to, zeby takim czyms zycie uprzykrzyc czy oszpecic. Byc moze kolego chodzi o to, zeby czasami nabrac pokory, bo sie ludziom czesto w tyłkach przewraca i trzeba nimi potrzasnac.
      Według mnie świetna...juz moze nie architektura, ale rzeźba.
    • Gość: refleksja Re: Architektura pamięci IP: *.adsl.inetia.pl 03.02.10, 08:02
      niestety dzieło Eisenmana nie spełnia moim zdaniem swoich funkcji. Wydaje mi się, że widownie jest mimo wszystko (w większości) zbyt mało dojrzała na taka formę. Nasza najsłynniejsza architektura pamięci, czyli Grób Nieznanego Żołnierza: bit.ly/9vRCGL w swej formie jakby naturalnie wywołuje powagę - jest to też uzasadnione historycznie i kulturowo. W Berlinie natomiast między betonowymi blokami trwa w najlepsze zabawa w chowanego. To świetne miejsce, żeby zza kolejnego bloku wyskoczyć na znajomych i ich przestraszyć. Kusi wejście na bloki i skakanie z jednego na drugi - ogólnie zabawa na całego i trochę brak miejsca na refleksję.
    • Gość: umeczon Re: Architektura pamięci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.10, 10:04
      Co najmniej połowa turystów używa pomnika Eisenmana do zabawy w chowanego, gonitwy lub skakania po szczytach kostek. Nie wiem, czy to jest przywoływany w artykule doskonały sposób na uczczenie czyjejkolwiek pamięci?
    • Gość: vlep Re: Architektura pamięci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.10, 16:10
      Same g..na
    • Gość: ? Re: Architektura pamięci IP: *.gdynia.mm.pl 04.02.10, 15:41
      Moze projekt jest dobry, a ludzie są ułomni?
    • Gość: ?? Re: Architektura pamięci IP: *.adsl.inetia.pl 05.02.10, 09:42
      "Moze projekt jest dobry, a ludzie są ułomni?"
      no tak to mozna wszystko wytlumaczyc
    • mrnk Re: Architektura pamięci 05.02.10, 19:29
      Czym się różni architektura pamięci od upamiętnianej zbrodni (oprócz faktu samych ofiar)? W zasadzie niczym, jest podobnie potworna.
    • gsb Re: Architektura pamięci 06.02.10, 19:13
      pamiętacie zdjęcia nastolatki, która położyła się w piecu krematoryjnym w Oświęcimiu na szkolnej wycieczce ? To są mechanizmy "szkolnej wycieczki" a nie wina muzeum, czy pomnika. Sam pamiętam żarciki ze swoich "szkolnych wycieczek" do Auschwitz i dziś wydaje mi się, że to jednak forma samoobrony - te miejsca są absurdalnie okrutne. Śmiech jest jedyną obroną przed NIEPOJĘTYM ZŁEM i nie ma co winić ludzi za śmiech.
      Pomnik w Berlinie - największą jego siłą jest to, że zdjęcia go nie oddają, bo kreuje sytuację a nie obrazek czy symbol. Z zewnątrz wygląda jak cmentarz. Kiedy w niego wchodzisz teren zaczyna falować i małe bloczki rosną dookoła ciebie. Kiedy jesteś w środku jesteś zagubiony, bo każdy kierunek wygląda dokładnie tak samo: aleje równo ustawionych bloków. Oczywiście jak jesteś tam na wycieczce ze znajomymi to się chichracie, bo co innego robić ? Ale uczucie zagubienia, osaczenia i strachu zostaje.
    • Gość: nat_isl Re: Architektura pamięci IP: *.icpnet.pl 10.02.10, 15:15
      a mi podoba się Oklahoma City National Memorial - pomnik ofiar zamachu terrorystycznego w Oklahomie w 1995 r. Pole pustych krzeseł i dwie "bramy czasu" symbolizujące życie przed i po ataku.
    • Gość: u33 Re: Architektura pamięci IP: *.dip.t-dialin.net 16.03.10, 19:34
      pomnik w berlinie jest bardzo dobry.czesto tam jestem i nie przeszkadzaja mi turysci, ktorzy opalaja sie w sloneczne dni na kamiennych blokach.pomnik jest piekny, tajemniczy i wszyscy wiedza czego dotyczy. oczywiscie niektorzy twierdza, ze za duzy, ze "za badrdzo w centrum" itp argumenty-boli ich jednak "temat", ale w niemczech to wstyd tak otwarcie byc antysemita.architektura prostych lini,betonu i zerowej tolerancji dla ozdobnikow jest genialna.
    • p777011 Re: Architektura pamięci 17.03.10, 00:20
      Najlepszy pomnik, jaki widziałem powstał zupełnie przypadkiem. Ktoś wpadł na pomysł ogrodzenia terenu rozbiórki kamienicy w Warszawie, przy ulicy Siennej na rogu z Żelazną, drzwiami do mieszkań. Na ogół drzwi są granicą czyjegoś małego świata, za którą kipi życie, za każdymi inne. Miały więc swój indywidualny charakter, tak jak mieszkańcy, których strzegły. Różniły się kolorem, kształtem klamek, okuć, wizjerów, rozrzeźbieniem obramowań. Na każdym z nich były numery mieszkań i tabliczki z nazwiskami. Mieszkańcy takich kamienic często znają się od pokoleń i stanowią bardzo zgrane środowiska. Teraz pozostały po nich tylko wizytówki na drzwiach, stojących obok siebie w szeregu czekając na egzekucję. Było to, przynajmniej w moim odbiorze, niemym wołaniem - "tu byliśmy, pamiętajcie o nas".
      P.S Wszystkich mieszkańców naszego domu na Siennej 87 serdecznie pozdrawiam,
      P.
    • Gość: o. Filipowicz Re: Architektura pamięci IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.04.10, 22:22
      Czy wiecie, co zdarzyło się w Jasenovacu? O tym się nie mówi. Cenzura. Taki drugi Katyń. Zgadnijcie, dlaczego.
    • jezorek83 Re: Architektura pamięci 11.04.10, 15:08
      Jak już mówimy o pamięci to może zmieńcie szatę graficzną bryły na czas żałoby.........zresztą róbcie co chcecie.
    • Gość: kogel Re: Architektura pamięci IP: 81.219.70.* 12.04.10, 17:05
      niestety bloki w Berlinie, w mojej opinii, nie spisują się najlepiej. Nie są w większości traktowane jako miejsce pamięci, tylko wielki labirynt i miejsce do żartów i zabaw. Lubię ten nasz, żołnierski: bit.ly/9vRCGL
    • Gość: kittin Re: Architektura pamięci IP: *.home.aster.pl 13.04.10, 18:33
      Moim zdaniem pomnik w Berlinie świetnie się sprawdza. Nie jest to polski monument typu głaz, granitowa tablica i krzyż, które wszyscy omijają w ciągu roku i przypominają sobie o nich w trakcie świąt.

Berliński projekt wtopił się w miasto, jest to żywa przestrzeń. Zupełnie nie przeszkadza mi, że ludzie np. opalają się w tym miejscu, pokazuje to moim zdaniem pewna prawidłowość historii: po tragedii trzeba żyć dalej, z przeszłości należy wyciągnąć wnioski, ale nie można żyć tylko historią. Dzieci biegające wśród bloków pomnika, w którymś tam momencie poczują zagubienie i bezradność i będzie to dla nich bardziej wymowne niż tablica z nazwiskami.

Warszawski Grób Nieznanego Żołnierza, to niestety trup w środku miasta. Po placu, który mógłby być reprezentacyjnym centrum stolicy hula wiatr. Miejsce to odżywa tylko podczas ważnych wydarzeń. W ciągu roku jest to martwa przestrzeń.
    • Gość: info [...] IP: 94.230.21.* 15.04.10, 13:59
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka