Gość: jk Re: Dom z opału IP: *.echostar.pl 25.03.10, 11:35 po prostu ;) ladny , a co do naszego fatalnego gustu narodowego nei bede sie wypowiadal, i jak zwykel 3/4 ludzi pieprzy o reazlizaji a tu mamy projekt studenta, lub bardzo mlodego architekta, ciekawi mnie co wy wspaniali inzynierowie, ludzie z doswiadczeniem, doktoratem ze stolark i okiennej robiliscie w tym wieku.. pewnie glucha cisza a złoty karnisz wisi nad oknem ( bo to przeciez zbuduje mi cieplo ogniska domowego, najlepiej jeszcze porozrzucac gacie i skarpety, pieluche dzieciaka i zarzygany dywan i bedzie juz dobrze ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieignorant Re: Dom z opału IP: *.centertel.pl 25.03.10, 12:05 Czepiacie się krzeseł a to są słynne >>DUPORETY<< BARTOSZA MUCHY!! Polski design na światowym poziomie, widać ze się nie znacie! dobrze ze architekci inspirują się Polskimi wzornictwem nie jakimś tandetnym drogim szajsem z zachodu. DOMEK SUPER czekam na realizacje / i niech żyje poor design! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: suflet malinowy Re: Dom z opału IP: *.adsl.inetia.pl 25.03.10, 13:50 Gościu przypadkowy. Ja też lubię oglądać, a z rzadka i coś napisać. Architektura bywa sztukę, ale służy przede wszystkim funkcji. Większość osób się nie zastanawiam nad tym, czy coś jest estetyczne, nad tym, że będzie w tym czymś żyło. Ponadto więcej uwagi przywiązujemy do dodatków, zmieniana firanek w oknach i takie tam. Fajnie, że powoli może ktoś (niestety głównie ten, kto ma kasę) pozwala sobie na dom od podstaw. Ten taki jest i chwała mu za to. Jak również fajnie, że ktoś coś (z autorów) chce podeprzeć, aby dom wynikał z czegoś. Mnie to nie przekonuje, bo do idei nic nie mam, ale efekt jest wg mnie średnio estetyczny. Założenia są pozytywne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antek podpalacz Re: Dom z opału IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.10, 15:24 Ciekawe ile by się palił? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahhaha Re: Dom z opału IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.10, 15:51 ciekawe jak w plycie osb obrobia krawedzie ?syff Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fu Re: Dom z opału IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.10, 15:53 architektura konczyaca sie na poziomie wizualizacji...a wnetrza straszne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość przypadkowy Re: Dom z opału IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.10, 20:36 Antek -specu od ognia a ile by się palił dom w elewacją z egzotycznych paneli po 400 pln za metr kwadratowy? Suflet - rozwiń watek chasou i bazowania na jednej idei. sam planuję budować dom w przyszlym roku i chialbym wiedzić co znaczy chaos w projekcie na bazie tego projektu, ja tam nic nie znalazłem co by się kłociło ze wskazowkami dot funkcjonalności jakie publikują pisma dla "klientów" ;-) czy raczej o brak spójności stylistyki wnetrz Ci chodzi. ps. Nigdy nie mieszkałem w domu wieć będą sobie raczej musiał wyobrażać co jest a co nie jest funkcjonalne niż czerpać z doświadczeń Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: suflet malinowy Re: Dom z opału IP: *.187.237.196.ip.abpl.pl 25.03.10, 22:22 gość przypadkowy - Jak wracam do domu rodziców na święta itd. to dopiero mam chaos, więc pewnie trochę przesadzam;) Chodzi mi o estetyczny nieład, dobór mebli itd. W zasadzie ostatnio często na wizualizacjach wnętrz widzimy katalogowe meble - stół, krzesła, lampę, jakieś dodatki. Takie wyposażenie wnętrz, ale mało pomysłu na same wnętrza. W przypadku takiego bardzo ideowego założenia na dom z konkretnego materiału fajnie byłoby widzieć konsekwencję we wnętrzu. Owszem, może jest w jakiś sposób minimalistycznie, ale też brak mi czegoś równie mocnego w pomyśle na wnętrze, jak w 'okładzinie' elewacji. Ta obita płytami wiórowymi kuchnia jeszcze jest 'czymś', ale też to powtarzający się pomysł,wcześniej pojawiający się u innych architektów. Co do samych rzutów, to pewnie wynikają z rozmów z klientem. Natomiast rzut taki udziwniony, przy atucie okładziny wolałbym oczywistszą prostą bryłę. Wówczas i wnętrza miałyby normalniejsze kąty. Ostatnio lubię np. projekty Suppose design architecture. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Dom z opału IP: 189.216.148.* 27.03.10, 03:52 osb i ta zasłona w kuchni kyrie eleison! a duporety..to że coś się pojawiło w sieci i stało się rozpoznawalne, nie znaczy, że jest dobre i trzeba bezwolnie nad tym piać i się zachwycać. mnie już osobiście irytuje to że polski design musi oznaczać "projekt za 5zł" i to zamiłowanie do osb .. 2 lata temu na łódź design też były tego typu wytwory wystawione... najlepsze jest to , że z tym powoli zaczyna kojarzyć się Polska właśnie... że wszystko to jak polski film, szare, smutne,ubogie i mało się dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
kjm_79 Re: Dom z opału 27.03.10, 10:26 hm..jeśli rzeczywiście wypowiadają się na tym forum architekci to naprawdę zaczynam się wstydzić tego, że jestem architektem :-) Proponuję trochę mniej agresji i więcej konstruktywnych uwag.Takie wylewanie pomyj na samych siebie do niczego nie prowadzi i wygląda żenująco. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jack Re: Dom z opału IP: *.adsl.inetia.pl 28.03.10, 12:17 @kjm Nie wstydź się! Działaj, twórz (byle dobrze), walcz o lepsze. To nie są architekci, to strona adresowana do szerokiej publicznmości. Ja czasem też sie wstydzę i zżymam za niektórych głupawych "pseudoekologów" przez których ogół ludności uważa że tylko tacy istnieją. Ale chyba margines musi być, boć przecież nie wszyscy są jednacy, nieprawdaż?.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Dom z opału IP: 89.229.109.* 28.03.10, 22:09 ...zima jak ta ostatnia = radosc z lopata na dachu .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahahahah Re: Dom z opału IP: *.centertel.pl 29.03.10, 09:55 jak przy wszystkich płaskich dachach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monic_76 Re: Dom z opału IP: 109.243.53.* 29.03.10, 21:47 Jestem zachwycona, oby więcej takich projektów.Bardzo sympatyczna elewacja - naprawdę dobry pomysł i projekt. Zazdroszczę osobie która w nim zamieszka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mim Re: Dom z opału IP: *.251.221.87.dynamic.jazztel.es 05.04.10, 12:04 Gosciu przypadkowy - Suflet sie wycofuje bo brak mu argumentow i tak naprawde niewiele wie i rozumie z tego projektu. Mieszkam i projektuje w Hiszpanii i jestem zalamana poziomem powyzszych krytyk. Projekt jest zjechany od gory do dolu bo komus sie nie podobaja meble w kuchni? Jaki chaos - bo nie ma prostych katow wszedzie? Bryla cudownie wtapia sie w otoczenie - zapraszajac je do srodka. Kwadraty sa idealne ale to nie znaczy ze wszysto musi byc kwadratowe - zwlaszcza w naturalnym srodowisku. Swietnie rozwiazana funkcja, bardzo mi sie podoba klatka schodowa, mniej wnetrza ale to nie o to chodzi. Projekt wg mnie ustawny i bardzo przyjemny, ja bym zamieszkala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aloś Re: Dom z opału IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.10, 22:04 ...i znów jakieś wypociny pseudo geniusza. Rozwiązania dla "Czereśniaka", który może pochwalić się kasą nie mając pojęcia o estetyce. Brak konsekwencji w projekcie już w samej bryle... Bogu dzięki mamy wspaniałych architektów, którzy potrafią stworzyć arcydzieła architektury współczesnej w budownictwie jednorodzinnym. Szkoda, że ich się tutaj nie prezentuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czereśniak Re: Dom z opału IP: 212.160.172.* 07.04.10, 17:13 Aloś - to rozwiązanie jest właśnie dla mnie bo to ja tam mam zamiar zamieszkać. I zdziwisz się , mam nadzieję mocno, bo wcale nie mam zamiaru wydać na ten dom wiecej niz gdybym budował dom katalogowy, (i możemy za rok wrócic do tego tematu jak skończę).Zastanawiam się skad ta łatwość osądów co do intencji inwerora. Czyżbyś wnioskował po swojej postawie życiowej i zakładał że inne nie istnieją ? a co do estetyki to skoro jesteś osobą wrażliwą na piękno ( zakładam po odwołaniach ) to jak to się dzieje że nie dostrzegłeś jeszcze faktu że definicja "estetyczne" nie mieści się w kategorii w której próbujesz ją umieścić. Nie filozofuj, nie udawaj kogoś kim nie jesteś. Bądź sobą i napisz najprościej jak potrafisz co Ci się podoba a co nie podoba, z przyjemnośćią poczytam jakie dom w którym mam zamieszkać budzi refleksje. O ile Cie na to stać oczywiście a jak nie to znajdź sobie może inne miejsce dla terapii własnych kompleksów i niskiej samooceny Odpowiedz Link Zgłoś
m3ziolek Re: Dom z opału 18.04.10, 18:42 Nowatorstwo, lekkość bryły, świeżość pomysłu, to nasza wolność. Mamy pełne prawo do bycia indywidualnym, jak również nasze domy. Nowa technologia nam daje takie możliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
m3ziolek Re: Dom z opału 18.04.10, 18:45 Zobacz więcej nowatorskich rozwiązań, które już są wykonane. <a href="HTTP://www.m3ziolek.pl"target="_blank">zobacz więcej okładzin elewacyjnych </a> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: necia Re: Dom z opału IP: *.subscribers.sferia.net 26.04.10, 21:04 Projekt bardzo studencki i jako taki ciekawy, bo budzący kontrowersje. Formalnie odnosząc się do projektu mogę wytknąć braku spójności elewacji z samym kształtem bryły (drzewa nie kojarzą się przecież z formą tak kanciastą, z prostopadłościanem). We wnętrzu surowość: beton i płyta wiórowa. I beton i drzewo potraktowane surowo, ale zbyt sztucznie, zbyt dosłownie, bez poezji. Pomysł bardziej do galerii niż na prawdziwy dom. Wydaje się, że architekci nigdy w domu nie mieszkali, nie sprzątali kuchni, nie konserwowali elewacji, nie troszczyli się o bezpieczeństwo dzieci własnych i dzieci - gości. Sama tak miałam. Życzę powodzenia i rozwoju! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola ole Re: Dom z opału IP: 151.68.26.* 12.06.10, 12:49 Przepraszam bardzo, projekt jest beznadziejny min. dlatego, że jest z łatwopalnego materiału- a czy trdycyjne domy drewaniane nie są tak samo łatwoaplne? Wszystkim krytykom radzę spojrzeć na własne projekty i ich niedociągnięcia. Odpowiedz Link Zgłoś