Dodaj do ulubionych

Antykatalogowiec

• Gość: meha Re: Antykatalogowiec IP: *.adsl.inetia.pl 15.06.10, 22:17
      skrzyżowanie barokowego pałacu ze stodołą, w budyniowym kolorze oczywiście... dobre dobre... coraz częściej jednak udaje się młodym architektom przekonać wielbicieli "swojskiego"stylu do czegoś ciekawego. pracujcie drodzy architekci nad inwestorami, pracujcie bo warto, na pohybel budyniowym cudakom!
    • Gość: Architekciuch Re: Antykatalogowiec IP: *.opgk.krakow.pl 25.06.10, 09:45
      Uwaga nadchodzi nowe pokolenie 30 latków - chcą nowoczesne ale dworkowate, trochę by chcieli zaszaleć, więc bonia zestawić im ze szkleniem systemowym... Kurcze dlaczego idąc tym torem myślenia, nie wożą się Chryslerem PT Cruiser :D tylko mercem GL.
      *Zbieżność wieku i modeli samochodów jest czysto przypadkowa ;D
    • Gość: watcher Re: Antykatalogowiec IP: *.man.poznan.pl 25.06.10, 12:58
      cos w tym jest architekciuchu. Jednakze wszystko mozna logicznie uzasadnic Aarchitektura jest ta forma ''sztuki'' z ktora czlowiek sie zrzywa najbardziej i jest rzeczywistoscia w ktorej przebywa-pewne wzorce sa dla naszej psychiki dobrze dobrane i tak dlugo pozostanie. samochody yez zmieniaja sie powoli;). A tak swoja droga chyba wezme w tym udzial,bo idea jest sluszna...i wystapie z jakims projekktem ewolucyjnym bo rewolucjja nie ma szans -jurorzy to tez ludzie chyba kolo 30stki;p
    • Gość: wódka Re: Antykatalogowiec IP: *.187.237.196.ip.abpl.pl 25.06.10, 16:58
      To będą wciąż domki katalogowe, tylko katalog może być inny. Chodzi o to, aby zachęcić ludzi do przychodzenia do architektów, którzy będą projektowali w ramach poznania kontekstu, oczekiwań klienta itd. Tym sposobem , takim konkursem nic się nie uzyska.
    • Gość: aa Re: Antykatalogowiec IP: *.147.243.226.nat.umts.dynamic.eranet.pl 25.06.10, 17:59
      a może wykorzystać takie okna?
      www.panoramah.pl
      wtedy można zaszaleć!
    • Gość: aa Re: Antykatalogowiec IP: *.147.243.226.nat.umts.dynamic.eranet.pl 25.06.10, 18:12
      www.panoramah.pl/index.php?option=com_portfolio&view=category&Itemid=5
    • Gość: Kot Re: Antykatalogowiec IP: 94.254.237.* 25.06.10, 18:25
      Pomysł fajny, ciekawe tylko czy przyniesie jakieś efekty - wziąć udział każdy może, ale czy weźmie udział ktoś kto zrobi dobry projekt? Oby.
      _ _
      www.sky4fly.net/
    • Gość: cyber Re: Antykatalogowiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.10, 22:47
      Akcja w zupełności nie trafiona! Większość polaków z trudem buduje domek katalogowy z tradycyjnych materiałów. Ponieważ utrudnia im to sytuacja finansowa. A ja do cholery pytam jak taki człowiek miałby postawić dom z zastosowaniem; szkła czy drogiego kamienia? Taki nowoczesny dom musi ktoś jeszcze zaprojektować a to wydatek rzędu dziesiątek tysięcy złotych. Aha, i nie każdy chciałby mieszkać w takim dziwadle jak zaprojektował pan Libeskind.
    • Gość: chce Re: Antykatalogowiec IP: *.acn.waw.pl 26.06.10, 14:02
      super ! brawo ! popieramy zachęcamy ...chcemywiecej.com - napisz, czego chcesz ;)
    • Gość: michal Re: Antykatalogowiec IP: *.internetia.net.pl 26.06.10, 15:09
      :)
    • Gość: mnm Re: Antykatalogowiec IP: *.ists.pl 26.06.10, 23:40
      Wszystko ładnie pięknie ale wystarczy przeczytać pierwszy lepszy plan miejscowy podmiejskiej miejscowości. 35 - 45 stopni dach co najmniej pół metra okap, dachówka w kolorze czerwonym lub zielonym itd.
      Ja do pozwolenia na budowę właśnie rysuje takie coś a potem mam zamiar wybudować ciut inaczej.
    • Gość: alfa Re: Antykatalogowiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.10, 20:31
      tnij.org/pallatino
    • aarvedui Re: Antykatalogowiec 27.06.10, 22:02
      zaprojektujcie nam dom typowy, tyle, że nie w formie "dworku", wygracie....wycieczkę do Niemiec.

haha...szukacie frajerów czy co?

to gorsze nawet od tych agencyjnych konkursów "wymyśl nam hasło reklamowe a może wygrasz garnek".

spadówa cwane kutwy
    • Gość: TOMASZ WOLSKI Re: Antykatalogowiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.10, 15:51
      ten konkurs to BŁĄD - |Ten konkurs ma w założeniu wyłonić projekt domu typowego. Niczym więc nie różni się od założenia domów z katalogu. STRATA CZASU!!! Co z tego że ktozaprojektuje super zgrabny kawałek domu dla nieistniejącej działki i potem potencjalnie taki projekt będzie można kupiś i postawić na swojej działce. Ale już sam ten akt spowoduje zadziałanie tak samo jak działa każdy klitn projektów z katalogu. To przeciętny Kowalski wybierając sobie taki czy inny domek z katalogu projektuje tym wyborem naszą przestrzeń publiczną. I tu leży problem. PRoblem kontekstu, doboru stron świata i jakości samej realziacji niedoplinowanej przez żadnego architekta. I mamy efekt wokół nas dobrze nam znany. Swoją drogą w katalogach domów typowych zdarzają się i projektowe rodzynki - domy całkiem umiarowe i zgrabne - tylko NA LITOŚĆ BOSKĄ nie oto tu chodzi.
      pODSTAWY TEGO KONKURSU SA JUŻ ZAŁOŻENIA BEZSENSOWNE Z PUNKTU WIDZENIA WALKI Z PROJEKTAMI KATALOGOWYMI. A NIE MOŻNA WALCZYĆ Z CZYMŚ NIE ROZUMIEJĄC TEGO Z CZYM SIĘ WALCZY. PO PROSTU TEN KONKURS STRZELA W PŁOT - ZUPEŁNIE OBOK CELU.
    • Gość: unders Re: Antykatalogowiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.10, 16:33
      O właśnie: Pan Julek i Pan TOmasz Wolski - napisali to co powiedzieć trzeba o tej inicjatywie. BRYŁA to fajny portal ale tym konkursem się po prostu OŚMIESZA - wykazując kompletne niezrozumienie problemu. I tyle.
    • tetratec Re: Antykatalogowiec 30.06.10, 00:43
      Takie niekatalogowe domy są ciekawe i miło by było je widzieć przy naszych ulicach, ale jednostkowo. Jakby zbudowali 10 takich libeskindów obok siebie to byłby koszmar gorszy niż osiedle z wielkiej płyty, porównywalny z 10 dworkami zbudowanymi obok siebie, z przestrzenią między nimi wypełnioną różową i szarą kosteczką
    • Gość: gaga Re: Antykatalogowiec IP: *.glw-bng-011.adsl.virginmedia.net 03.07.10, 19:13
      ktos slyszal kiedys o "critical regionalism"?
    • Gość: taki jeden Re: Antykatalogowiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.10, 14:28
      Ten konkurs ma podstawowe słabości naszej architektury, która miota sie od przaśnizmu do snobizmu. Snoby swoje a lud swoje.
      Wyjściem jest stworzenie modeli architektury tradycyjnej ale gustownej, która isnieje w każdym europejskim dojrzałym kraju. Tam tez nie stawiają całych osiedli "domów atrialnych". Średnia wernakularna-tego brak.
    • Gość: łopole Re: Antykatalogowiec IP: 87.204.111.* 05.07.10, 01:33
      tak najlepiej narzekac oglaszac ze konkurs jest beznadziejny, gadac o planach zagospodarowania i ich wymaganiach i marzyc o kostkach na polskich ulicach.
      panowie zrobcie cos co sie spodoba pospolitemu heniowi i wyprze tamdete z polski. szklanych domow nie bedzie ale jest szansa na poprawe i to jest wazne.
    • Gość: M.M Re: Antykatalogowiec IP: *.chello.pl 18.07.10, 18:22
      Idea domu powtarzalnego jest moim zdaniem jak najbardziej słuszna. Jednak tylko w momencie, kiedy powtarzalność tyczy się danego osiedla lub założenia urbanistycznego. Wyobrażam sobie moemnt kiedy developer sprzedaje klientowi działkę i ten ma do wyboru 3-4 projekty, w dodatku każy w kilku wersjach wykończenia i wszystkie te projekty zgrywają się ze sobą. To nawet nic nowego, bo generalnie kilka razy się z czyms podobnym zetknałem.

De facto w większości projekty indywidualne są wariacjami na temat innych projektów indywidualnych, stając się przy okazji czymś powtarzalnym. Często też inwestorzy mają zwyczajnie typowe wymagania.
      Dlatego nie wykluczałbym projektów typowych jako takich, ale uświadamiałbym ludziom, że dom typowy w stylu pałacowym to zwyczajny kicz, a sam projekt nie zawsze odpowie ich potrzebom.

Po przegranym konkursie na coś większego, podjąłem dzisiaj decyzję, że zrobie megawypasiony projekt antykatalogowca, tak dla odreagowania.
    • Gość: K.D Re: Antykatalogowiec IP: 77.79.192.* 20.07.10, 08:50
      Najpierw powinno się zmienić prawo budowlane ,żeby katalogowe koszmarki nie powstawały ....zapisy typu kąt dachu 35-45% gdy jest mozliwość np w danym miejscu kąt inny lub płaski...To My Architekci projektując domki katalogowe SRAMY do własnego gniazda ,zaniżamy ceny i projektujemy koszmarki.....wiec PO CO ten konkurs???
      • Gość: ble Re: Antykatalogowiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.10, 11:35
        w końcu mądry wpis...

Ja zatrudniłam architekta do wykonania indywidualnego projektu i co otrzymałam?
        Taką samą kupę (kał), jakich tysiące oglądałam w katalogach i na stronach
        architektów. Gdy wyszukałam coś bardzo nietypowego, prawie odważnego (bo
        odważnych architektów w naszym kraju chyba nie ma), to architekt się
        przestraszył, bo nie umie! Gdy ściągnęłam projekt z zagranicznego biura, to
        szczęka opadła. Tyle, że ja nadal nie mam projektu, bo nie ma w naszym kraju
        architektów. Wymarli w XIX wieku.

Tak, sami sracie do tego wielkiego gniazda. Na dodatek tkwicie w tym, bo się
        zapętliliście w tym wszystkim.
    • arch.aniol1 Re: Antykatalogowiec 21.07.10, 15:04
      "ble"
      to zmien architekta
      i tyle
    • Gość: KONSUMENT Re: Antykatalogowiec IP: *.chello.pl 22.07.10, 15:58
      Alternatywą dla domów z katalogów, jest świadomy KONSUMENT
    • Gość: placek Re: Antykatalogowiec IP: *.chello.pl 23.07.10, 11:49
      gó... prawda - swiadomy konsument - moze jeszcze powinnismy zaczac narzekac na inwestorow, ze to przez nich takie projekty robimy. czlowieku opamietaj sie, to w twojej gestii lezy zeby naprowadzic klienta na najlepsze rozwiazania

lepiej zrobi ten konkurs i powiedz nam ktory projekt jest twój to wszyscy podyskutujemy, jesli ujawnisz swoj to ja tez tak zrobie i podyskutujemy kto jest dupa a kto architekt

kazdy nawet najgorszy gust da sie skorygowac, wiem z doswiadczenia...
    • Gość: FADFADF Re: Antykatalogowiec IP: *.onlinesc.net 06.08.10, 18:57
      Zgadzam się z konsumentem :P Brakuje edukacji architektonicznej w szkole tak naprawde więc ludzie nie świadomi nawet żadnej alternatywy dla domów katalogowych kupują je. Przekonałem się o tym w robocie(nie pracowałem jako arch), gdy inwestor domku katalogowego strwierdził, że gdyby wziąl architekta to pewnie zaprojektował by to samo co właśnie buduje. Inna kwestia jest taka, że mamy bardzo mało dobrych architektów w Polsce, a wielu z chęcią projektuje domki z kolumienkami i innymi badziewiami. Flustrujące to troche ale co zrobić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka