krzynia.c Re: Pochwała prostoty 19.11.10, 05:52 Normalna obora tylko deko przeszklona,nie ma się czym zachwycać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Benny16 Re: Pochwała prostoty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.10, 06:00 @silling No właśnie miałem interweniować, bo też drażni mnie to nieuctwo.... Wrocław, Sulistrowice to Śląsk kochani. A góra Slęża nie leży pod Katowicami :) BTW - czekam na urzędowy zakaz szpecenia Sudetów tatrzańcami... Odpowiedz Link Zgłoś
francmayer Re: Pochwała prostoty 19.11.10, 07:36 Na pierwszym zdjęciu widać jak woda z okna dachowego, nie jest ujęta w rynnę i zlewa się po elewacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MW Re: Pochwała prostoty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.10, 07:41 Po opadach śniegu zwały będą leżeć bezpośrednio na oknach tarasowych na parterze. Okapy to nie jest wymyślona rzecz przez głupich cieśli w naszym klimacie, tylko mają swój sens, którego tu nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ślązak Re: Pochwała prostoty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.10, 07:53 Brawo Panowie! Trzeba uświadamiać Polaków o co chodzi z tym Śląskiem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śląski gość Re: Pochwała prostoty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.10, 07:55 Na Śląsku i w cywilizowanej Europie (Niemcy,Holandia...) to dosyć typowa architektura... (ciekawostką jest jedynie materiał elewacji i dachu - ale wiemy dlaczego). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Pochwała prostoty IP: *.adsl.inetia.pl 19.11.10, 07:56 Każdy ma swój gust, więc nie ma co krytykować ani chwalić. Ten dom nie jest piękny jak niektóre z katalogów, ale też zachwyca swoją prostotą. Jest poprostu inny, brawo dla wykonawców projektu. Najważniejsze żeby był funkcjonalny i żeby zadowoleni byli nabywcy nowego projektu :) Widziałam ładniejsze domy, ale mi też się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Pochwała prostoty IP: 193.23.63.* 19.11.10, 07:59 A gdzie kolumienki, okrągłe okienka, czerwona blachodachówka i kanarkowa elewacja?!! Gdzie kostka bauma i płot z fikuśnymi przęsłami? Zabiliście polską architekturę domów jednorodzinnych!!!! AAAA!!! :):):):):). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wasyl Re: Pochwała prostoty IP: *.um.krakow.pl 19.11.10, 08:02 Bardzo fajny domek. Układ prosty i czytelny!! Ale może możnaby jeszcze coś poprawić?! Do wątpliwości na temat styku dachu i ściany, naszego klimatu i ganku, dodałbym stratę miejsca nad drugim piętrem -k ształt dachu wskazuje że zmieściłyby się tam spokojnie ze 2 pokoje jeszcze... Odpowiedz Link Zgłoś
rosa_de_vratislavia Re: Pochwała prostoty 19.11.10, 08:03 A gdzie okapy? Woda się będzie lać po ścianach! Moi rodzice mają domw okolicy (stary, zwykły, o podobnej bryle) i dach mocno wystaje poza obrys budynku. Pos Ślężą wieją mocne wiatry i deszcze zacinają mocniej niż np.w niedalekim Wrocławiu. Tradycyjne dolnośląskie domki mają rzeczywiscie podobną bryłę,ale rozsądniej zprojektowanr dachy. Na zdjęciu zresztą już widać zacieki na ścianach :( Trudno gratulować architektowi, który robi takie podstawowe błędy. Odpowiedz Link Zgłoś
bling.bling Re: Pochwała prostoty 19.11.10, 08:25 Bez okapów metrowej szerokości? Bez kolumn? Bez balkonów i tarasów? phi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zlatko Re: Pochwała prostoty IP: *.prudential.com 19.11.10, 08:28 Fajny domek, prosty ale przeszklony dach dodaje uroku :) _____________ www.CiekaweNoclegi.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katka Re: Pochwała prostoty IP: 80.72.34.* 19.11.10, 08:42 Domek całkiem całkiem, dla mnie mógłby mieć trochę większe okna - bo jest lekko bunkrowaty i funkcjonalnie okapów mi trochę brakuje, poza tym bardzo mi się podoba. Szkoda tylko, że architekci kompletnie nie poradzili sobie z terenem, skarpy to koszmar już na zdjęciach widać, że się rozpływają, nawierzchnia ze spadkiem do wewnątrz i nierównym uskokiem przed wejściem - marzenie ortopedów, cementowe gluty przy krawężnikach podjazdu i murek, dramat do kwadratu... jak to roślinami zaaranżować? cóż mam nadzieje, że bezpośrednie otoczenie domu to następny etap wykonania, który nie zostanie pominięty. Teren musi się z domem łączyć a nie go "wypluwać" z siebie. Nawet najlepsza architektura, zgodna z kulturowym krajobrazem okolicy, wygląda jak gniot gdy teren się z nią nie zgrywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzik Re: Pochwała prostoty IP: *.ip.netia.com.pl 19.11.10, 08:43 strasznie smutny :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PW Re: Pochwała prostoty IP: *.polskieradio.pl 19.11.10, 08:50 Ładny? Ten bunkier? Nie jestem fanem domów z tarasami, balkonami i metrowymi okapami, ale to jeszcze nie znaczy, że każdy prosty, szary kloc uznam za ładny. Ten jest właśnie brzydkim, szarym klocem, ma mało przeszkleń na piętrze i nieciekawe te na parterze... Dodać mu okapy i będzie wyglądał jak przerobiony przez polskiego chłopa kiedyś ładny dom, a teraz brzydal pozbawiony symetrii i ładu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mario Re: Pochwała prostoty IP: *.adsl.inetia.pl 19.11.10, 08:58 Widzę, że na forum króluje I rok architektury. Trochę pokory proponuję. Brawo za realizację! Oby jak najwięcej takich! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
formio Re: Pochwała prostoty 19.11.10, 09:09 Projektuję ogrody i czekam na zlecenia przy takiej architekturze! Nasz polski standard to obowiązkowe kolumienki (nadają projektowi elegancji i nawiązują do tradycji ;), żółta vel. kremowa elewacja (bo wszyscy taką mają, więc po co się wyróżniać), przeróżne wnęki, daszki, balkoniki (bo trzeba to jakoś urozmaicić...), a na deser tuje pod płotem i podjazd z betonowej kostki. Za jakiś czas drewno zszarzeje, co tylko doda mu uroku. Malkontenci zrozumiejcie, że drewno patynuje i nie sprawia to wcale ponurego wrażenia. Na zachodzie ten proces się specjalnie przyspiesza! To samo dzieje się z tarasami i w tym cały urok drewna. Wielki ukłon za umiejętność wpisania architektury w piękny krajobraz. Często jeżdżę w okolicach Ślęży i większość domów ten krajobraz szpeci. Prostota tego domu jest tak naprawdę jego główną zaletą. Skąd pomysł, że proste rzeczy projektuje się łatwo i architekt się nie napracował? Gratulacje dla Architektów i Inwestora... za odwagę :) U nas taka architektura się wyróżnia. www.formio.pl Odpowiedz Link Zgłoś
trifazz Re: Pochwała prostoty 19.11.10, 09:09 Brawo za odwagę. Kolejny nietuzinkowy budynek mieszkalny, różniący się wyglądem od większości szablonowo-katalogowych konstrukcji. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tony_maki Re: Pochwała prostoty IP: *.swps.edu.pl 19.11.10, 09:29 Co wy z tymi okapami? To któryś dom z rzędu bez tych okapów i znowu całe larum o to, że ich brak, jakby te pół metra wystającego dachu faktyczine chroniło ściany przed całym pogodowym złem? IMHO właśnie one zupełnie zniszczyły by bryłę budynku. Jeżeli elewacja jest dobrze zabezpieczona (z tego co widzę gontami) to nic się ścianom nie stanie. W holandii, belgii, danii i na południu szwecji pełno jest podobnie rozwiązanych domów, buduje się tak 'od wieków', a trzeba wiedzieć, że deszcze są tam zdecydowanie bardziej dokuczliwe niż na śląsku... i jakoś domy się nie walą pod naporem wody ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pan Tofel Re: Pochwała prostoty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.10, 09:41 Domek spoko. Po ilości drewna wkoło szopy wnioskuję, że właściciel jednak nie taki nowoczesny jakby się wydawało i w salonie, polskim zwyczajem urządził sobie kominkową kotłownię. Pozdrawiam wszystkich salonowych palaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: architekt Re: Pochwała prostoty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.10, 09:43 szczególnie dach jest zajebiście prosty i energooszczędny Odpowiedz Link Zgłoś
kociewiak2 Re: Pochwała prostoty 19.11.10, 09:45 ..duzo brakuje do powiedzenia Ladny,raczej bez usmiechu.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DOM Re: Pochwała prostoty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.10, 09:54 typowa POlska stodółka oklejona styropianem!!! no po prostu cud architektoniczny ogrzewany drewnem. Cóz za nowoczesniść w domu i zagrodzie..... Odpowiedz Link Zgłoś