Dodaj do ulubionych

Architekci !!! Nie udzielajcie tu żadnych porad !!

IP: *.gdynia.mm.pl 11.04.04, 01:14
Nie udzielajcie proszę tu żadnych porad, bo zabieracie możliwość zarobku
innym architektom i w pewnym sensie samym sobie! Nie przyzwyczajajcie
społeczeństwa do tego, że architekt pracuje (udziela porad) za darmo.
Przecież praca architekta nie polega tylko na wykonywaniu projektów, ale
także właśnie udzielania porad. Prawnicy za godzinę konsultacji biorą minimum
200zł, nawet kancelarie internetowe za odpowiedź na jedno pytanie chcą 200zł.
Nie chodzi mi o to, żeby być nieprzyjemnym zdziercą, ale w obecnym czasie
architekci są traktowani obrzydliwie. Inwestorzy nie chcą czasami zapłacić
nawet 1% kosztów inwestycji. Potrafią wyrzucić pieniądze na rozmaite
duperelki zupełnie niepotrzebne dla budynku lub zbyt dużo płacić różnym
wykonawcom, ale architektowi zapłacą grosze i jeszcze wyzywają od najgorszych.
W dzisiejszej dżungli przepisów prawnych architekci też są prawnikami. Zanim
zaczną rysować zwykle muszą rozwikłać różne trudne sytuacje prawne.

Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji: "Czy architekci mają prawo pobierać
honoraria za porady?"
Obserwuj wątek
    • Gość: axx Re: Architekci !!! Nie udzielajcie tu żadnych por IP: 207.191.236.* 11.04.04, 20:00
      Maja nie tylko prawo ale i obowiazek pobierac oplaty za wszystko co robia a w szczegolnosci za projekty,nadzory,konsultacje, opinie,
      pomoc w wyborze wykonawcy,pomoc w wyborze materialow iwiele innych nie wymienionych tutaj czynnosci.
      Rzeczywiscie po zastanowieniu sie calkowicie zgadzam sie z tym ze nie nalezy udzielac porad na tym forum.
      Klient jezeli chce sie dowiedziec to musi zaplacic. Informacja jest takim samym towarem jak kazdy inny material.
      I tak przeciez placi kupujac np. Muratora. pozostaje jeden problem. Jak wyegzekwowac pieniadze od inwestorow? Bogaci ludzie
      maja juz to genetycznie zakodowane ze beda starali sie zaoszczedzic zlotowke a wydac tysiace. Zlotowke oczywiscie na architekcie.
      Jak rozwiazuja ten problem architekci w USA. Umowa na sporzadzenie i nadzor jest z reguly przestrzegana. W przypadku gdy nie
      sprawa idzie do sadu. Rozczenie jest znacznie wieksze i nie ogranicza sie tylko do projeltu ale moze obejmowac i z reguly obejmuje utrate
      np.plynnosci,zmniejszenie produkcji itp. Nie dotyczy to powaznych inwestorow. Ci placa zawsze i za wszystko. problem jest z malymi.
      W takich przypadkach "projekt nigdy sie nie konczy" to znaczy sa wprowadzane bledy ktore znajduje wykonawca. Wykonawca nigdy ich nie
      ujawnia wczesniej i bez porozumienia z architektem bo i on jest rowniez zainteresowany zaplata. Zachodzi koniecznosc ich natychmiastowej
      naprawy na placu budowy. Moze to tylko zrobic autor projektu. Zrobi jak ma wszystko zaplacone do tego dnia. Wykonawca zawsze
      bedzie po stronie architekta. Moze przerwac nawet budowe. Tak wiec architekt jest potrzebny caly czas i trzeba mu placic za wszystko.
      Jezeli bedzie jakis kaprys inwestora po zatwierdzeniu projektu to taka zmiana (drobna ) kosztuje sporo. Nic od reki. Z reguly inwestorzy
      zmieniaja po oddaniu bo to znacznie mniej kosztuje. Nie musze dodawac ze architekt jest panem. Reprezentuje on nie tylko siebie
      ale rowniez Urzad. Zatem musi dbac o przestrzeganie prawa i nie moze akceptowac od reki fanaberii inwestora. Inwestor musi za wszystko placic
      rowniez za zmiany. Pojecie samowoli budowlanej nie istnieje. Nic nie mozna zrobic bez zgody sasiadow. Wszystkie remonty i zmiany
      musza byc odnotowane i wladze miejskie z miejsca naliczaja zwiekszony podatek od wartosci. Dlatego pozycja architekta
      jest bardzo wysoka. Zarabiaja super i wszyscy (niechetnie) musza im placic. Nieplacenie zas powoduje wymierne straty dla inwestora
      a architekt zawsze bedzie wspierany przez wykonawce i urzad podatkowy. Czego wszystkim zycze.
      • Gość: Dosia Re: Architekci !!! Nie udzielajcie tu żadnych por IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.04, 23:06
        Nie rozumiem Waszych postow. Przeciez na forum zdrowie rad udzielaja lekarze,
        na forum dom m.in. doradcy podatkowi, budowlancy; komputerowcy doradzaja na
        forum o komputerach. Czy chodzi Wam o to, ze nikt kto zna sie na temacie nie
        powinien sie ze swoja wiedza dzielic i wypowiadac na forum? To na czym ma ono
        polegac? Na wymianie bezwartosciowych i zlych rad? Podawaniu nieprawdziwych
        informacji przez osoby, ktore nie maja bladego pojecia o czym mowia?? Przeciez
        to jakis absurd!

• Gość: RPO Re: Architekci !!! Nie udzielajcie tu żadnych por IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.04.04, 11:03
          Dosiu porada na forum bez oglądania obiektu nie ma żadnej wartości.
      • soltanteresa Re: Architekci !!! Nie udzielajcie tu żadnych por 12.04.04, 11:21
        KAŻDEGO KLIENTA MOŻNA ODESŁAĆ DO ODPOWIEDNICH PRZEPISÓW, JEŚLI MA PROBLEMY Z
        ICH INTERPRETACJĄ SZUKA FACHOWEJ PORADY, WTEDY ANI ŻADEN PRAWNIK, ANI LEKARZ
        NIE UDZIELI MU JEJ ZA DARMO. PORTALE MEDYCZNE WSPÓŁPRACUJĄ Z PEWNĄ GRUPĄ
        LEKARZY UDZIELAJĄCYCH PORADY TYLKO DO PEWNEGO PUŁAPU /NIE WIEM JAKIE OTRZYMUJĄ
        ZA TO HONORARIUM/.PRACUJĘ W ZAWODZIE PROJEKTANTA WNĘTRZ OD DŁUŻSZEGO CZASU I
        MAM SWOJE SPOSTRZEŻENIA. KLIENTA MOŻNA POZNAĆ BARDZO SZYBKO I WIEDZIEĆ, CZEGO
        SIĘ PO NIM SPODZIEWAĆ. W PRZYPADKU ZŁYCH ODCZUĆ NAJLEPIEJ OD RAZU ZREZYGNOWAĆ
        ZE WSPÓŁPRACY I POCZEKAĆ NA TAKIEGO, KTÓRY WIE CZEGO CHCE, MA ŚWIADOMOŚĆ, JAKIE
        KORZYŚCI OSIĄGNIE Z FACHOWEJ POMOCY I ŻE NIE TYLKO ZŁOTE KLAMKI KOSZTUJĄ. W 90%
        UDAJE MI SIĘ SPOTYKAĆ TAKICH WŁAŚNIE KLIENTÓW, ALE NACIĄGACZE SĄ WSZĘDZIE I TO
        NIE TYLKO NAJBIEDNIEJSI, MAM CZARNA LISTĘ KLIENTÓW, KTORYCH STAĆ NAWET NA KUPNO
        SAMOLOTU A SĄ MI WINNI KASĘ ZA ZROBIONE DLA NICH I ZREALIZOWANE PROJEKTY
        UDZIELANIE PORAD NA TYM FORUM OCZYWIŚCIE JEST BZDURĄ, NIE WYOBRAŻAM SOBIE
        WYKONANIA MAILEM CZY PRZEZ TELEFON JAKIGOKOLWIEK POPRAWNEGO I ZGODNEGO ZE
        SZTUKĄ PROJEKTU.
        • melaska Re: Architekci !!! Nie udzielajcie tu żadnych por 12.04.04, 18:54
          soltanteresa napisała:

> NIE WYOBRAŻAM SOBIE WYKONANIA MAILEM CZY PRZEZ TELEFON JAKIGOKOLWIEK
          >POPRAWNEGO I ZGODNEGO ZE SZTUKĄ PROJEKTU.

Proszę spróbować, to się da zrobić:-)
          • Gość: Marek Re: Architekci !!! Nie udzielajcie tu żadnych por IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.04, 23:27
            Szanowni Panstwo,
            tutaj ludzie potrzebuja jakiejs sugestii,czy nakierowania na dobry tor a jak
            dostrzega ze ta sugestia im odpowwiada to mysle,skontaktuja sie z danym
            architektem.Nie kazdy jest naciagaczem (a moze czasem naciagaczami sa sami
            architekci???)))))Wzajemna nieufnosc do niczego dobrego nie prowadzi.....
            • Gość: Robert ... IP: *.gdynia.mm.pl 13.04.04, 01:12
              ...a ja myślę, że Ci którzy szukają, gdzie się tylko da damowych porad nigdy
              nie zgłoszą się do architekta. Jezeli chodzi Kolego o naciąganie, to
              zdecydowanie architekci są ciągle naciągani przez inwestorów, samorządy
              zawodowe (składki) i zakłady ubezpieczeń (wysoka składka OC).
              • Gość: qmaan Re: ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.04, 15:00
                zgadzam sie
          • Gość: archi Re: Architekci !!! Nie udzielajcie tu żadnych por IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.04, 11:10
            mozna zrobic pewne drobne korekty- wspołczuje Waszym klientom- ale to pewnie
            pytacze gawędziarze- to róbcie dla nich za darmo jak nie macie co robić z
            wolnym czasem
      • Gość: qmaan Re: Architekci !!! Nie udzielajcie tu żadnych por IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.04, 14:54
        teraz juz wiem dlaczego myslalem
        ze Usa to najpiekniejszy kraj na swiecie
      • Gość: archi Re: Architekci !!! Nie udzielajcie tu żadnych por IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.04, 11:03
        gratuluje wypowiedzi- jestem za - w polsce wszystkim wydaje sie , ze sie na
        wszystkim znaja i uwazaja, ze architekci powinni rozdawac swoja wiedze za darmo.
        Robilam projekt malej architektury (dla bliskiej krewnej) wraz z projektem
        ogrodka, Zza płotu odezwala sie sasiadka:
        - rób, rób - ja sobie zrobie lustrzane odbicie, Na moją spokojną odpowiedź, ze
        to kosztuje - bezczelnie odpowiedziała "to ci postawie połowe kawy.."(drugą
        połowe w domyśle krewna).
        Niestety takie chamstwo spotyka się coraz cżściej.
    • Gość: och Re: Architekci !!! Nie udzielajcie tu żadnych por IP: *.acn.waw.pl 13.04.04, 16:18
      Co za bzdura! czytam to forum i mam wrażenie że w żadnym zawodzie nie ma tylu
      nadętych bubków co wśrod architektów ! na forum zdrowie kilku lekarzy
      bezinteresownie udziela porad pytającym, podchodzą do tego całkowicie
      hobbystycznie, podobnie jest na forum językowym; ludzie zawodowo zajmujący sie
      tłumaczeniem chętnie pomagają w przekładach. A tutaj żenada, coż, chyba poziom
      frustracji wśród architektów jest po prostu większy.
      Jest tu też błąd w myśleniu, sama niedawno poszukiwałam architekta i
      przeglądając to forum miałam wielką ochotę zlecić projekt osobie która , jak mi
      się wydawało, udzielała rozsądnych porad na forum. Po pierwsze wydała mi się
      sympatyczna i kontaktowa, po drugie, co ważne: kompetentna i doświadczona!
      Krzykaczy typu pan Robert omijam z daleka.
      • Gość: Robert ...miałam ochotę na chwileczkę zapomnienia. IP: *.gdynia.mm.pl 13.04.04, 17:40
        ...architekci też omijają takich, co to mają ochotę, wyciągają rozmaite porady,
        rozwiązania i koncepcje, a potem : " żegnaj Misiu" i idą do innego architekta
        mówiąc: "samo się zrobiło, tylko trzeba podpisać", a wynagrodzenie za
        podpisanie to słodki baton w polewie czekoladowej za 1,50zł. Architekt niestety
        z ubezpieczeniem rocznie płaci za przynależność do Izby prawie 900zł. Batonów i
        innych słodyczy nie przyjmują.
        P.S. Już widzę jak tłumacz tłumaczy za darmo list od cioci z Bangladeszu.

Od jutra będę hobbistycznie udzielał porad z dziedziny medycyny, mam w domu
        poradnik małego lekarza

Pozdrawiam.
        Nadęty krzykacz i bubek - architekt Robert
        • Gość: och Re: ...miałam ochotę na chwileczkę zapomnienia. IP: *.acn.waw.pl 13.04.04, 18:55
          Nie do wiary? Zajrzyj na wyżej wymienione fora, a sam się przekonasz. Z resztą
          nie każdy musi byc życzliwy, ale namawiać innych żeby nie pomagali bo ty nie
          masz klientów to juz przegięcie, chytrusku. zamiast obrażac się na cały świat
          zastanów się jak tu zachęcić klientów,mała autopromocja to żadna ujma, w końcu
          to nie my jesteśmy dla ciebie tylko ty dla nas!
          • Gość: Marek Re: ...miałam ochotę na chwileczkę zapomnienia. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.04, 20:51
            Jak czytam te ostatnie wypowiedzi to nasuwa mi sie pewna zartobliwa korelacja
            do znanego chyba wszystkim serialu "fachowcy" i sam sie pytam kto kogo
            naciaga::)))) nie chcecie pomagac radzic czy w inny sposob ludziom jakos
            wspomagac w ich problemach nie robcie tego,tylko trzeba tez wiedziec,ze
            wiekszosc tutaj tzw.oczekujacych porady nie sa chyba az tak zamozni jak sie
            wydaje tym co maja radzic.Zamozny inwestor raczej nie siedzi w internecie...
            • Gość: qmaan Re: ...miałam ochotę na chwileczkę zapomnienia. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.04, 16:01
              bieda nie zwalnia od placenia , o czym w Polsce zapomina sie nie tylko w
              kontekscie tej dyskusji...
              a od bogatych którzy szukają darmowych porad pewnie sie tu roi...bo zawsze
              najbardziej kutwią ( i dlatego są bogaci zresztą )
              ja osobiscie nie leczyłbym sie u lekarza poprzez jego porady na forum, zdrowie
              ma sie tylko jedno, odp nie szukalbym na forum porad architekta w kwestiach
              fundamentalnych...skąd wiadomo że to lekarz i jaki lekarz , co tyczy się i
              architekta
              zresztą poziom naszego forum jest marny niestety
              pewnie i za moją przyczyną ....
          • Gość: Robert ...słodkie batony IP: *.gdynia.mm.pl 13.04.04, 21:27
            ...ciekawy jestem jakich Ty Księżniczko udzielasz porad na forum; chyba
            takich: " wszyscy fachowcy, którzy nie chcą pracować za darmo to chytrusy,
            bubki i krzykacze, więc nie szanujcie ich, nie zamawiajcie u nich projektów,
            nich ich dzieci głodują"
            ...jaki jest Twój zawód Księżniczko?

P.S. Mam do końca tego roku komplet zamówień...i wcale nie za cukierki, czy
            lody, tylko jak Pan Bóg przykazał za godne wynagrodzenie.

Pozdrawiam Cię Księżniczko!
            • Gość: Marek Re: ...słodkie batony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.04, 22:40
              Do Roberta,
              Szanowny Panie,napisalem tutaj sam prosbe o porade architekta a to dlatego,ze
              pan architekt,ktory byl u mnie w listopadzie 2003 roku do dzis mi nie zrobil
              projektu(ciagle mamy czas),to kawal szmondaka,ktory lekcewazy klienta,w koncu
              sam zaczalem nad tym projektem myslec i cos tam juz mam,ale brakuje mi tego
              tzw.oka/szlifu,zeby mnie opieprzyl co zle a co mozna by zmienic,wiec nie mow mi
              ze to tylko klienci naciagaja bo ja mam w nosie takich szmondakow w kazdym
              zawodzie,i nigdy nie uzylem slowa za "darmo" to tyle..........
              • Gość: Robert Drogi Marku! IP: *.gdynia.mm.pl 14.04.04, 00:30
                Marku, nie rozumiem Twojego problemu. Jeżeli architekt, którego wybrałeś nie
                obsłużył Cię nienależycie pomimo, że byłeś wobec niego uczciwy, to po prostu
                zmień architekta.
                Teraz wielu architektów czeka na pracę i można wybrać takiego, z którym
                ustalisz sposób pracy, finansowania i terminy.
                Nie polecam szukania rozmaitych porad z rozmaitych żródeł i robienia w ten
                sposób projektu na własną rękę. Szkoda czasu i pieniędzy, które potem wydasz na
                wykonawstwo.
                Pozdrawiam
                • Gość: rooti Wrecz niewiarygodne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.04, 01:36
                  Panowie Drodzy Mili (A w szczegolnosci...)
                  Czy naprawde wszystko sprowadzacie do nedznej mamony i to tak dalece, ze
                  odmawiacie innym przyjemnosci (tak tak: to rzecz nie do pojecia pewnie:
                  przyjemnosci) bezinteresownej pomocy innym. Na forum, znajomym, sasiadom:
                  sluzenia swoja wiedza. SLUZENIA. Pan Panie Robercie zachowal sie dokladnie tak
                  samo, jakby Pan wszedl do Caritasu i zwyzywal wolontariuszki za to, ze nie
                  biora po 1200zl od kazdego, kim sie zajmuja. Brutalne ? Przerysowane ? Ale
                  chyba wyrazne. Swiat bez bezinteresownosci bedzie jak plastikowy pomidor: z
                  pozoru idealny ale bez smaku i zupelnie niejadalny.
                  Pozdrawiam, mimo wszystko zyczac wysokich przychodow :) Bo przeciez ja
                  udzielajac darmowej porady zostawiam pieniadz na rynku: on musi do kogos
                  trafic :)
                  • Gość: RPO Re: Wrecz niewiarygodne IP: *.zgora.dialog.net.pl 14.04.04, 09:02
                    Rooti "Murator" udziela porad i publikuje projekty, dzięki temu projekt domu
                    kosztuje 1 tys zł. Nie wiem jak Ty ale ja nie potrafię zrobić projektu za
                    1tys.zł.Taka cena jest mozliwa tylko wtedy kiedy ma się zyski ze sprzedaży
                    czasopisma. Niestety ale architekci, którzy prezenują tam swoje projekty i
                    udzielają porad działają na szkodę środowiska. Pisma o architekturze działają
                    na szkodę architektów, tylko dlatego,że jakiś pracownik "naukawy" dostaje tam
                    pare groszy i robi hałas wokół swojego nazwiska. Niestety my Polacy nie
                    potrafimy myśleć o wspólnym interesie, dlatego polska izba architektów, to twór
                    utrzymywany ze składek polskich architektów, który rozwiązuje problemny
                    bezrobocia w Unii Europejskiej. Polak przez 7 lat nie będzie nógł pracować w
                    Niemczech. Ze swoich uprawnień będzie mógł skorzytać wtedy gdy będzie miał
                    zameldowanie w Niemczech. Natomiast Niemiec dzięki izbie nawet nie będzie
                    musiał tłumaczyć swojego dyplomu. To jest kraj dobrodusznych baranów. W głowie
                    się nie mieści,że architekci sami sobie coś takiego ustanowili, z własnej woli
                    pojechali na zjazd i utworzyli izbę dla bezrobotnych niemieckich architektów. W
                    Niemczech jest zarejestrowanych więcej bezrobotnych architektów niż wszystkich
                    polskich w naszej izbie.
                    • Gość: rooti Re: Wrecz niewiarygodne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.04, 12:40
                      Kwestia Izby byla juz omawiana i z pomoca na Forum ma akurat niewiele
                      wspolnego.Pomimo tego: wypada wyrazic podziekowania za troske o moje dochody i
                      prace:)

Pozdrawiam
                      • Gość: RPO Re: Wrecz niewiarygodne IP: *.zgora.dialog.net.pl 14.04.04, 14:09
                        Panie Rooti po to studiujemy, zakładamy firmy aby zarabiać pieniądze. To jest
                        główny cel zdobywania zawodu. Bywa,że praca jest równocześnie pasją. Robimy
                        wtedy to co lubimy a nagrodą są pieniądze. Niech Pan nie wymaga od architektów
                        aby byli wolontariuszami. Akurat tak się składa,że budują się ci, którzy mają
                        pieniądze, zazwyczaj nie są to ludzi chorzy, cierpiący czy umierający, są to
                        zazwyczaj ludzie biznesu. Wyłudzanie usług za darmo przez takich jest żenujące,
                        tak jak sprzedawanie się za grosze w Muratorze.
                        • Gość: och Re: Wrecz niewiarygodne IP: *.acn.waw.pl 14.04.04, 14:46
                          człowieku ale o czym ty mówisz !! czy ktoś prosił cię o zrobienie projektu domu
                          za darmo i online?
                          Zazwyczaj chodzi o pierdoły, dwa zdania człowieka który ma wiedzę w tym
                          kierunku często mogą komuś wiele pomóc,ta sama osoba moze ci słuzyć pomoca na
                          innym forum.
                          Nie zbiedniejesz od tego, a może przy okazji zainteresujesz kogoś swoją osobą
                          od strony profesjonalnej oczywiście.

• Gość: Dosia Re: Wrecz niewiarygodne IP: 195.217.253.* 14.04.04, 15:16
                            ja tez nie wiem o co chodzi Robertowi. Przeciez forum Architektura to FORUM, a
                            nie firma swiadczaca uslugi architektoniczne - prosze poczytac regulamin forum -
                            prowadzenie "biznesu" na forum, czy nawet reklamowanie swych uslug jest
                            niezgodne z regulaminem.

Robercie. Chcesz byc architektem, projektowac i dostawac kase za swoje uslugi
                            to rob to W MIEJSCU SWOJEJ PRACY, a na publicznym forum pozwol sie ludziom
                            wypowiadac do woli. Umiesc swoja reklame w jakims poczytnym magazynie, a nie
                            żeruj na darmowym forum - to nie jest zdzierstwo, ze szkoda Ci kasy na reklame
                            i probujesz sie zalapac tutaj?

Czasem czlowiekowi wystarczy jedno zdanie w formie rady i po to aby dowiedziec
                            sie jaki rodzaj dachu zastosowac niekoniecznie trzeba leciec do najlepszego w
                            miescie architekta - tym bardziej, ze architektowi nie bedzie sie chcialo zajac
                            taka "drobnica". Podobnie jak chce sobie wyleczyc katarek to pytam na forum
                            zdrowie jaki lek mam kupic i nikt sie nie obraza, ze sie musial podzielic swoja
                            wieeeeeelka wiedza zawodowa za darmo!

NIe podejrzewam rowniez, zeby ktorykolwiek architekt na tym forum projektowal
                            od a do z komus dom za darmo. Raczej chodzi o drobne rady, a nie uslugi pelna
                            geba. Zreszta nikt zdrowy na umysle do projektu domu nie zatrudni architekta na
                            odleglosc, ktorego na oczy nie widzial!

Przeciez NIKT Ci nie kaze na tym forum bywac! Swiadcz swoje uslugi gdzie
                            indziej i bierz za nie kase. Nie chcesz udzielac darmowych porad na forum, to
                            nie! Forum to wymiana zdan, pogladow i rad. A nie pracownia architektoniczna.
                            Mam Ci placic za porade typu czy lepszy pustak, czy plyta gipsowo-kartonowa?
                            Nie badz smieszny!

Ja tez korzystalam niedawno z porady architekta. Jego pomysly nawet mnie
                            laikowi wydaly sie do bani. I jeszcze pytal co mi nie pasuje! A nie pasowalo
                            nic. Projekt zrobil mi znajomy za darmo.
                            • Gość: Robert Pozwól się wypowiadac do woli!! (do Dosi) IP: *.gdynia.mm.pl 14.04.04, 17:52
                              Szanowna Dosia napisała : "...a na publicznym forum pozwol sie ludziom
                              wypowiadac do woli ".
                              Ja tez się wypowiedziałem i z jej strony padły pod moim adresem niemiłe słowa.
                              Czy to jest przyzwolenie nawypowiadanie się do woli?

Architekt nie posiada stałego stanowiska pracy, tak jak kasjerka w
                              hipermarkecie, czy pracownik w fabryce przy taśmie. Architekt ma prawo i
                              obowiązek reagowac na wszystkie przejawy krzywienia tego zawodu, a co za tym
                              idzie pogarszania przestrzeni w której my wszyscy żyjemy.

Wszystkich tych, którzy budują sobie domy, sklepy, budynki biurowe, obiekty
                              rekeacyjne stać z pewnością na polskiego architekta. Myślę, że wszyscy się ze
                              mną zgodzą. Biedni ludzie nie potrzebują porady architekta.
                              Mnie nie stać na to, żeby sobie cokolwiek wybudować.
                              Przestańmy się bawić w te wolontariaty, tylko dawajmy sobie pracę nawzajem.
                              Dotyczy to wszyskich zawodów. Kupujmy polskie produkty i zamawiajmy usługi u
                              polskich fachowców.

Pozdrawiam
                              • Gość: Dosia Re: Pozwól się wypowiadac do woli!! (do Dosi) IP: 195.217.253.* 15.04.04, 11:37
                                Robercie. Ale ja wlasnie o tym mowie. Musimy sie wspierac itp., ale naprawde,
                                co innego budowanie domu i robienie prawdziwego projektu architektonicznego, a
                                co innego uzyskanie porady typu co lepsze pustak, czy plyta karton-gips. Tylko
                                i wylacznie o to mi chodzi. Oczywiscie, ze uwazam, ze ludzie powinni dostawac
                                za swoja prace pieniadze, ale porada na forum ma charakter niezobowiazujacej
                                rady, a nie ekspertyzy.

Naprawde. Spojrz na inne fora. Ludzie dziela sie swoimi radami po to, zeby
                                komus pomoc zwyczajnie.
                            • Gość: qmaan Re: Wrecz niewiarygodne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.04, 16:12
                              "Projekt zrobil mi znajomy za darmo", .
                              A ty Dosiu co mu zrobiłas za darmo ?
                              Projekt to mnóstwo pracy, z której trzeba żyć, praca architekta polega na
                              robieniu projektów głównie znajomym...
                              mam stara dobrą zasade by nikomu nie robic projektów za darmo
                              bo mogą byc one koncem znajomości...i nie z mojej przyczyny
                              zasada sie sprawdza bo czesto projekty sa początkiem dobrych znajomości...
                              • Gość: Dosia Re: Wrecz niewiarygodne IP: 195.217.253.* 16.04.04, 11:51
                                > "Projekt zrobil mi znajomy za darmo", .
                                > A ty Dosiu co mu zrobiłas za darmo ?

Byla to moja przyjaciolka, ktorej WIELOKROTNIE robilam tlumaczenia - ZA DARMO
                                (o la Boga! Odbieram chleb od ust tlumaczom!) Przepisalam jej swojego czasu
                                cala prace magisterska (na drugim kierunku z resocjalizacji), wraz ze
                                sporzadzeniem wykresow i analizy statystycznej (bo ich na studiach nie nauczyli
                                jak to porzadnie zrobic, analize znaczy). O rany. Odbieram prace typistom i
                                statystykom!

Swojej siostrze dentystce tez pomagam sporzadzac modele statystyczne, potrzebne
                                jej do badan. Siostra prowadzi projekty z innymi stazystami, wiec mozna
                                powiedziec ZE ZA DARMO odwalam robote dla Akademii Medycznej (nie napisze
                                gdzie)! Nie no to juz jest KRYMINAL!

PS. Akurat ten projekt zrobiony przez kolezanke to byla jakas pierdola, a nie
                                projekt domu. Za normalny projekt domu, wymagajacy duzo pracy NA PEWNO BYM JEJ
                                ZAPLACILA! A normalny architekt nigdy nie przyjalby takiego zlecenia.
                                Nienormalny przyjal i nawet sie nie wysilil.
          • Gość: qmaan Re: ...miałam ochotę na chwileczkę zapomnienia. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.04, 15:06
            popieram
    • Gość: gość Re: Architekci !!! Nie udzielajcie tu żadnych por IP: 62.233.167.* 14.04.04, 18:32
      potrzebujących porady zapraszam tutaj
      www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?=6739&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight
      • Gość: gość Re: Architekci !!! Nie udzielajcie tu żadnych por IP: 62.233.167.* 14.04.04, 18:39
        chyba jest problem z wejściem na ten link.Trzeba wejść na stronę główną potem
        na wnętrza i tam szukać wątku Problem z aranżacją wnętrz.Porady są udzielane za
        darmo :)
        • Gość: KrArch Re: Architekci !!! Nie udzielajcie tu żadnych por IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.04, 11:43
          Pytanie: Skąd wiedza, że porady udzielane w necie przez różnych "ekspertów" są:
          1) wiarygodne
          2) skuteczne
          3) bezłpatne (dla udzielającego)?
          Czy nie jest czasem tak, że za poradę temu, który jej udziela płaci Murator,
          Poradnik Młodego Lekarza, Działkowca lub inne tego typu pisemko?
          Przykład: Przetarg na projekt dużej sali gimnastycznej wraz z wykonawstwem.
          Wygrywa projekt (owszem nie najgorszy) za śmieszne pieniądze. Poza kadrem - 3/4
          faktycznej ceny za projekt zapłacił wykonawca robót. Opłciło mu się bo wciągnął
          to do kosztorysu.
          Szanowni Koledzy wypowiadający się na tym forum: Przychodzi baba do lekarza...
          i płaci tyle samo niezaleznie od tego, do którego poszła. A my niestety sami
          sobie nogi podkładamy stosując "sufitowe" ceny ( nie mylić z "księżycowymi").
          Mnie też wkurza, że ta baba płaci za 5 min. wizytę, a jak przyjdzie do mnie i
          siedzi godzinę to nawet się nie zapyta "ile płacę?", jak pójdzie do notariusza
          to płaci ustawowe x,xx% a nam się odmawia ustalenia procentowej stawki
          minimalnej, bo to niekonstytucyjne i nierynkowe.
          C'est la vie...i Koleżanki i Koledzy - róbmy swoje...najlepiej jak potrafimy,
          może wtedy mniej psów bedzie na nas wisieć.
          • Gość: Robert Do KaArch , Bulba i Dosi ! IP: *.gdynia.mm.pl 15.04.04, 17:03
            Witam Was Kochani!
            Dobrze napisaliście KaArch i Bulba.
            Porady udzielane na łamach np. pism są darmowe dla czytelników, ale Ci którzy
            to piszą biorą niezłe pieniążki za porady, nie uszukujmy się.

Za wejście do dentysty i sprawdzenie jamy ustnej trzeba zostawić 20zł. Zajumuje
            to zwykle ok. 5 min. Potem zapisuje na termin, ale pieniązki za poradę bierze.
            Do architekta przyjdzie klient, wypytuje się 2 godziny, wyszarpie jakiś szkic i
            powie: jesteśmy w kontakcie. Nie zapyta skurczybyk ile się należy.

Wiadomo, że bez uprawnień do projektowania nie da się zrobić projektu
            budowlanego, ...ale.... klient jeżdzi po biurach wyciąga rozmaite informacje,
            koncepcje, przepisy i potem sam coś kleci. Z tym "projetem" idzie do architekta
            i płaci mu tylko za "pieczątkę". Pieczątka ta zwykle należy do jakiegoś
            technika który o architekturze wie niewiele.
            Pozdrawiam
            • misiek385 Re: Do KaArch , Bulba i Dosi ! 03.05.04, 12:44
              Popieram Roberta, no może nie w 100%, ale jednak.
              Oto moje spostrzezenia:
              Zdarzyło mi się pracowac w firmie sprzedajacej projekty katalogowe domow w
              dziale zmian w gotowych projektach.
              Z przyczyn oczywistych ceny projektów katalogowych kalkulowane sa inaczej niż
              indywidualnych. Najprosciej rzecz ujmujac – w zalozeniu maja one się sprzedac
              wiele razy.
              Dzwonili klienci, kupujacy projekt katalogowy za ok. 1500,00 zl, chcacy
              przerobic czasem pol takiego gotowego projektu i na moja wycene takich zmian,
              rowna cenie katalogowej lub kilkakrotnie ja przekraczajaca zdarzalo mi się
              slyszec: "Jak to? Przeciez to tylko dwie kreski i chce pan tyle co za caly
              projekt?"
              Niestety niewielu ma swiadomosc, ze wykonanie projektu architektoniczno-
              budowlanego wymaga szerokiej wiedzy teoretycznej i praktycznej z wielu dzidzin,
              studiow, posiadania uprawnien, przynaleznosci do "Izby" i ubezpieczenia, a te
              ostatnie tez kosztuja. Architekt skladajac podpis pod projektem bierze na
              siebie tez duza odpowiedzialnosc. Dlaczego to wszystko ma nie kosztowac?
              Niestety z doswiadczenia wiem, ze architekta w Polsce ma się w glebokim
              powazaniu. Czesto traktuje się go jako zlo konieczne, bo urzednik domaga się
              jakiegos projektu. Trzeba takiemu architektowi zaplacic za pare papierow, które
              sa potrzebne do urzedu, bo przeciez wiekszosc Polakow sama wie najlepiej jak
              wybudowac dom. Oczywiście ironizuje sobie.
              Efekt tego jest taki, ze architekt w Polsce musi się nauganiac za robota i
              nasleczec nad nia, żeby mogl jakos zyc, podczas gdy np. w Stanach za trzy
              projekty na rok i zyje mu sie dobrze.
              To jest moja praca, biore za nia adpowiedzialnosc i z niej zyje, wiec dlaczego
              tak sporo osob mysli, ze zaplata za nia nie jest konieczna?
              Pozdrawiam
    • Gość: bulba Re: Architekci !!! Nie udzielajcie tu żadnych por IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.04.04, 13:41
      Popieram !!!
      Prawnicy za porady prawne, konstruktorzy za ekspertyzy, budowlańcy za nadzory -
      wszyscy sobie liczą za swoje usługi. A architekci? Wystarczy zajrzeć do
      pierwszego kiosku. Mnóstwo pism-katalogów z projektami domków jednorodzinnych,
      pisma-poradniki, na łamach których koledzy architekci za friko udzielają porad,
      a nieraz wykonują projekty drobnych przebudów domków lub adaptacji mieszkań.
      Dlatego nie dziwcie się drodzy koledzy architekci kiedy usłyszycie od
      inwestora: "za koncepcję nie płacę". Ja niestety się z czymś takim spotkałem.
      • Gość: och Re: Architekci !!! Nie udzielajcie tu żadnych por IP: *.acn.waw.pl 15.04.04, 14:26
        Oczywiście, wszyscy pobieramy opłaty za swoje usługi i wszyscy płacimy podatki,
        ale nie na forum, a o tym tutaj przecież rozmawiamy!!!
      • Gość: dosia Re: Architekci !!! Nie udzielajcie tu żadnych por IP: 195.217.253.* 15.04.04, 14:44
        Bulbo. Ale jest tez pelno poradnikow prawnych, o zdrowiu, o slubie - o
        WSZYSTKIM! Zajrzyj do kiosku.

W "Pani Domu" tez za friko udziela porad psycholog, gastrolog i innych
        specjalizacji lekarze. Porady udziela prawnik, na lamach pisma. Porady udziela
        tez i architekt. Kazdy dodatek prawny np. do Rzepy zawiera mnostwo rzetelnych
        porad prawnych - artykuly pisza specjalisci i robia to za wierszowke. Czy
        rowniez chcesz im tego zabronic? Bo przeciez gdyby te tysiace ludzi co tylko
        czytaja Rzepe przyszlo do prawnika to... itp. itd.

Przeciez trudno oczekiwac od ludzi, zeby w kazdej blahej sprawie kontaktowali
        sie ze specjalistami. To moze zakazac nauki w szkole bo nie daj Boze ktos na
        lekcji matematyki nauczy sie jak dobrze liczyc, a przeciez to powinien za niego
        zrobic specjalista matematyk - za pieniadze. Przeciez to chyba oczywiste, ze
        jezeli mam jakis problem to najpierw szperam po magazynach, gazetach,
        bibliotekach. Dopiero jak nie uda mi sie znalezc odpowiedzi ide do specjalisty.
        Ale nikt przeciez nie zakazuje publikowania ksiazek, czy gazet, artykulow w
        czasopismach mniej czy bardziej fachowych - przeciez one od tego sa, zeby
        ludzie zobaczyli, zeby sie sami nauczyli, poznali cos. I nie tworzmy mitu, ze
        to tylko Architekci dziela sie z innymi swoja tajemna wiedza. A czymze sie
        rozni taki czy inny architekt od innego specjalisty, czy nawet czlowieka.
        Architektura to w duzej czesci fach, w ktorym liczy sie kreatywnosc - jednym
        sie rezulataty pracy architekta podobaja innym nie. Ale chyba nie chcesz
        zabronic publikowania jakichkolwiek zdjec domow w obawie, ze nie daj Boze ktos
        sciagnie projekt...

A jak przychodzi co do czego to i tak projekt domu musze zrobic u architekta.
        To, ze ja podpatrze cos tam w gazecie wnetrzarskiej, nie oznacza, ze komus
        odbieram chleb od ust. Bo na takiej zasadzie to powinno sie zabronic
        jakichkolwiek zdjec (bo przeciez moga byc inspiracja), pisania o czymkolwiek.
        Nie popadajmy w przesade.
    • Gość: a10 Re: Architekci !!! Nie udzielajcie tu żadnych por IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.04, 19:16
      Bez przesady, Panowie i Panie, tu są porady typu co zrobic z wąską kuchnią lub
      jak oddzielic kuchnie od łazienki /patrz parę postów niżej/. Trzeba mieć trochę
      życzliwości dla ludzi. Po to zresztą jest m. in. to forum, żeby sobie pomagać.
      Nikt na podstawie tych porad nie wybuduje domu. Nie sądzę by wypowiedzi na
      forum odbierały nam chleb, przyczyny złej sytuacji środowiska leżą gdzie
      indziej...
      • Gość: Robert ...gdzie leżą przyczyny złej sytuacji? IP: *.gdynia.mm.pl 16.04.04, 19:41
        ...gdzie leżą przyczyny złej sytuacji srodowiska architektów?
        • Gość: a10 Re: ...gdzie leżą przyczyny złej sytuacji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.04, 22:37
          Myślę, że przede wszystkim w fatalnej sytuacji prawnej wynikłej z braku planów
          miejscowych i zlej ustawy o planowaniu przestrzennym. Wynikiem tego stanu
          rzeczy jest brak nowych inwestycji a w konsekwencji brak pracy m. in. dla nas.
          Zawsze mnie to zastanawiało ze tak podstawowe dla gospodarki przepisy jak
          ustawy i rozporządzenia związane z budownictwem robią wrażenie jakby je pisali
          ludzie całkowicie oderwani od rzeczywistości i praktyki projektowej. Na pewno
          są i inne przyczyny, ale uważam że gdyby procedura uzyskiwania pozwoleń na
          budowę była łatwiejsza i czytelniejsza to mielibysmy więcej inwestycji a
          inwestorzy zlecaliby projekty bo nielegalne czy póllegalne budownictwo byłoby
          nieopłacalne.
          • Gość: RPO Re: ...gdzie leżą przyczyny złej sytuacji? IP: *.zgora.dialog.net.pl 16.04.04, 22:46
            Za ten stan odpowiada Kazimierz Ferenc. Architekt były wicek w ministerstwie
            infrastruktury. To jego urzędnicy przygotowali te ustawy, już jako
            przewodniczacy izby architektów zadbał o "poparcie społeczne" dla tych ustaw a
            teraz urzędnicy i izbeki zbierają żniwa za szkolenia i wydawnictwa. To nieje
            ministerstwo infrastruktury ale ministerstwo przedsiębiorczości. Urzędnicy z
            Ferencem na czele zasłużyli sobie na nagrodę |" Teraz Polska".
    • Gość: arch1 Re: Architekci !!! Nie udzielajcie tu żadnych por IP: *.visp.energis.pl 23.04.04, 07:34
      dzielcie się czym możecie
      • Gość: a_rch Re: Architekci !!! Nie udzielajcie tu żadnych por IP: *.bigserwis.zabrze.pl / 195.94.214.* 23.04.04, 10:56
        Niestety sugestie i drobne porady jakich się udziela na forum odbirają pracę
        architektom. Dobrze jeżeli architekt może zajmować sie projektowaniem domów -
        obiektów kubaturowych ale gro z nich żyje z projektowanie wnętrz (albo
        przynajmniej w ten sposób dorabia) Za porady typu kolor ściany, układ kuchni,
        jak doświetlic ciemny przedpokój też się płaci - mniej lub więcej ale się płaci.
        Nawet jeśli znajdą sie inwestorzy, którzy zgłoszą się do architekta o projekt
        wnętrza po usłyszeniu pierwszych sugestii już się nie pokazują...a pomysł
        często jest wykorzystany. I za to POMYSŁ SIĘ PŁACI.
    • Gość: modulor Re: Architekci !!! Nie udzielajcie tu żadnych por IP: 195.205.8.* 23.04.04, 22:43
      JA BĘDĘ UDZIELAŁ ZA FRIKO
      NAWET DOPŁACĘ ZA WYSŁUCHANIE
      BO TAKI MAM KAPRYS
      :)
      • Gość: Robert Ja też mam kaprys Modulor IP: *.gdynia.mm.pl 23.04.04, 23:35
        Myślę, że zasrany z Ciebie architekt Modulor, jeżeli wogóle jesteś architektem -
        oto mój kaprys.
        Pozdrawiam
        • Gość: uny Re: Ja też mam kaprys Modulor IP: *.pl 04.05.04, 23:44
          a o czym była mowa? teraz zeszliście panoFie na defekację.
    • prorok5 Re: Architekci !!! Nie udzielajcie tu żadnych por 11.05.04, 20:14
      Szanowni Architekci! większość Waszych kientów to złodzieje i hochsztaplerzy
      niby z jakich powodów mielibybyć uczciwi wobec Was ?
    • Gość: ali Re: Architekci !!! Nie udzielajcie tu żadnych por IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.04, 13:26
      POPIERAM!!!!!!!!!!!
    • Gość: Troll Re: Architekci !!! Nie udzielajcie tu żadnych por IP: *.ipartners.pl 23.05.04, 22:32
      Architekcie,

jeżeli task Ci się zamarzył kapitalizm to zamknij się w swojej skorupce i
      wychodz tylko na polowanie na kase. Jeżeli szkoda Ci tego że inni mają trochę
      ludzkiego podejścia do świata to nie zniechęcaj ich swoimi poglądami.
      Na szczęście na tym padole wciąż żyje trochę życzliwych ludzi dla któych ważne
      jest dobre samopoczucie i zadowolenie z pomocy... bezinteresownej.
    • Gość: dota Re: Architekci !!! Nie udzielajcie tu żadnych por IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.04, 11:29
      Panie Robercie - popieram,
      Niestety architektów i ich pracy się nie szanuje, bo się sami nie szanują.
      Jeśli ktoś chce bardzo drobna poradę to niech sobie kupi Muratora lub inną
      gazetkę (ciekawe czy zapłaci za gazetę?). Też jestem architektem, ale po tych
      wszystkich przeczytanych postach to sobie tak myślę, że moze zacznę udzielać
      porad na forum lekarskim: jak cię boli gowa...nasmaruj sobie nogi oliwą i
      przejdzie jak od ręki - i co nadaję się. Tak więc gratuluję wszystkim
      szukającym porad...
    • Gość: Piotrek Re: Architekci !!! Nie udzielajcie tu żadnych por IP: *.tvn.pl 28.05.04, 11:39
      Normalnie, gdybyś był kobietą obessałbym ci z radości wszystkie miękkie części
      ciała. To co napisałeś, jest prawdą. Ja się podpisuję
      Pozdrawiam
    • Gość: jack Re: Architekci !!! Nie udzielajcie tu żadnych por IP: *.biz.rr.com 22.07.04, 16:00
      Przeczytalem prawie wszystkie powyzsze wypowiedzi i nie moge sie zgodzic z tym,
      zeby nie udzielac darmowych rad na forum.

To jest banalnie proste. Jezeli ktos ma taka potrzebe i nie ma innych zajec jak
      siedzenie na forum to dlaczego nie? Nie zabierze mi to pracy. Z doswiadczenia
      wiem, ze udzielanie rad przyciaga klientow i robie to za darmo, poniewaz w 80%
      dostaje zlecenie. Troche nie rozumiem problemu Pana Roberta, przeciez chyba
      nikt tutaj nie wykonuje projektow on-line???

Moze w ogole nie powinienem sie wypowiadac, poniewaz zagladnalem tutaj pierwszy
      raz???

Z wielu powodow opisywanych w tym watku wyjechalem z Polski 2 lata temu do USA
      i musze powiedziec, ze jestem zadowolony z decyzji. Praca tutaj ma inny wymiar.
      Chcialem sprobowac i sie udalo.

Pozdrawiam Wszystkich!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka