Dodaj do ulubionych

Modernizm w Poznaniu

IP: *.icpnet.pl 08.12.10, 16:25
Okrąglak jest piękny ale alfa czyli te kilka wieżowców obok siebie to najbrzydsza budowla w Poznaniu
Obserwuj wątek
    • Gość: wert Re: Modernizm w Poznaniu IP: 79.110.197.* 08.12.10, 17:20
      Arena i Okrąglak dają radę ale Alfa i Arsenał to pomyłka...dużo fajnego modernizmu jest na terenie MTP
    • Gość: Junkier Re: Modernizm w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.10, 23:40
      Okrąglak czy budynek AWF-u to klasa sama w sobie. Arena mimo, aż nazbyt podobna do rzymskiego Pałacu Sportu też jest genialna.Szczególną sympatią darzę też Alfę oraz Coll. Novum. A co do Arsenału to także przeciwstawię się ogółowi i powiem, że jest to bardzo dobry budynek tylko - jak to w Polsce z powojennym modernizmem - strasznie zaniedbany. Wystarczy choćby zaznaczyć, że jak na rok zaprojektowania i budowy wpisywał się w światowe trendy i był na prawdę nowoczesnym budynkiem. Poza tym nie dominuje na Rynku, jest lekki, elegancki no i prawa część, czyli muzeum zawiera wewnątrz genialne schody kręcone których stopnie wręcz lewitują w powietrzu. A do tych, którzy ten budynek krytykują (czyli większości) powiem tylko, że kamienice które stały na miejscu Arsenału przed wojną wcale nie były niczym wartym uwagi, ot typowe kamienice tak więc nic nie straciliśmy. Więcej atrakcyjnej architektury straciliśmy dzięki odbudowie-przebudowie pierzei przyrynkowych. Fasady większości kamienic to wesoła twórczość architektów z lat 50tych nijak mająca się do stanu sprzed wojny.
    • Gość: mmmm Re: Modernizm w Poznaniu IP: *.icpnet.pl 09.12.10, 08:37
      ^^^ Mylisz sie bo arsenał jest okropny pod tym względem że kompletnie nie pasuje do otoczenia co tyczy sie również alfy która już kompletnie szpeci miasto .
    • Gość: James Re: Modernizm w Poznaniu IP: 192.168.0.* 09.12.10, 14:51
      Alfy są nowoczesne tylko zapuszczone strasznie. Każda zapuszczona architektura bedzie "kompletnie szpecic miasto". Kamienice które stały zamiast Arsenału były przerośnięte i nie pasowały do skali zabudowy rynku.
    • Gość: mmmmmm Re: Modernizm w Poznaniu IP: *.icpnet.pl 09.12.10, 20:43
      Alfa jest wstrętna i okropna i nie wiem co w niej może sie pdoboać ;) a nawet jeśli znajdzie sie takie osoby czego ja nie zrozumiem :p to każdy musi przyznać że ona kompletnie tam nie pasuje i zaburza całe otoczenie ..... Dziwią mnie też słowa że piękne kamieniczki która były super wkomponowane w otoczenie nazywasz gorszymi od arsenału ;) bo to tak jak byś powiedził że lepiej byłoby gdyby po wojnie zamiast odbudować stare miasto postawić pseudo architekturę jakimi są te bloki .
    • Gość: jol Re: Modernizm w Poznaniu IP: *.icpnet.pl 09.12.10, 20:53
      pl.wikipedia.org/wiki/Gmach_I_Oddzia%C5%82u_ZUS_w_Poznaniu
      niech o tym bryła napisze
    • Gość: poznaniak Re: Modernizm w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.10, 13:20
      Budynki Alfy powinny zostać zburzone i zaorane.
      Ograglak i arena są wspaniałe
    • Gość: Junkier Re: Modernizm w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.10, 19:28
      Piękne kamieniczki? Piękne kamienice to na rynku stały do II WŚ. Te, co dzisiaj tam stoją w znacznej większości są co najwyżej przyjemne dla oka. Niestety autentyki były dla ówczesnych władz zbyt burżuazyjne. Alfa w żadnym wypadku nie powinna być burzona. Tak trudno zrozumieć wam, że tak się na świecie wtedy budowało?! Niech jeszcze ktoś napisze, że Alfa, Arsenał czy biurowce na Piekarach to komusza architektura to łeb ukręcę.
    • Gość: jol Re: Modernizm w Poznaniu IP: *.icpnet.pl 10.12.10, 22:39
      Przeraża mnie twoje myślenie jeśli wolisz jakieś kloce niz kamieniczki i wiesz co ? Mam gdzieś że to kopie i że może nie są one takie same jak przed wojną bo liczy sie to że są one piękne i nawiązują do przeszłości a gdybyśmy mieli takie podejście co ty to człowieku rozumiem że chciałbyś być tylko otoczony blokowiskami z wielkiej płyty ? Arsenał i Alfe to należy zburzyć od taka prawda.
    • Gość: jol Re: Modernizm w Poznaniu IP: *.icpnet.pl 10.12.10, 22:42
      No i jeszcze jedno owszem tak sie kiedyś budowało (mówie o alfie ) ale co z tego ? Przecież ta architektura poza pewnymi wyjątkami jak np okrąglak to było dno więc nie należy przechodzić do porządku dzienego i akceptowac tego typu budownictwa
    • Gość: a Re: Modernizm w Poznaniu IP: *.dip.t-dialin.net 11.12.10, 02:14
      a ja dzisiaj pojde do lekarza bo boli mnie gardlo i chyba lapie mnie grypa i powiem mu co ma mi zapisac zebym wyzdrowial
    • Gość: Auteuil Re: Modernizm w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.10, 14:30
      Wasz poznański modernizm (nawet Alfa) podoba mi sie tylko dlatego, że jest go niewiele i rozbdyczył się dzięki Bogu w tym pięknym mieście. Tylko dlatego jest strawny a Poznań dla mnie jest miastem w miarę, w miarę jak na polskie warunki urbanistycznie nie rozpieprzonym.
    • Gość: Auteuil Re: Modernizm w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.10, 14:31
      Miało być nie rozbdyczył się.
    • Gość: Poznaniak Re: Modernizm w Poznaniu IP: *.icpnet.pl 11.12.10, 15:35
      Rozbdyczył ? A co znaczy to słowo :p
    • Gość: dorota Re: Modernizm w Poznaniu IP: *.173.12.226.tesatnet.pl 14.12.10, 18:00
      Poznański modernizm jest bardzo dobry. Szkoda że nie ma zdjęcia klatki schodowej z okraglaka - trzy-biegowej1 Na prawdę robi wrażenie! Mam nadzieję na udana rewitalizację tej przestrzeni. Arsenał musi odczekać swoje... to go w końcu ludzie zaczna psotrzegac jako dobra architekture. Ten budynek ma dobre proporcje i podziały - z resztą co ciekawe stzrzeje się o wiele lepiej niz te "kamieniczki" które ttrzreba malować co 5 lat...
      Pisząc o poznańskim moderniźmie wypadałoby wspomnieć załaożenia urbanistyczne rataj - piastowskie czy osiedla lecha/czecha/rusa. Tam przestrzeń jest świetna. Dbre proporcje bloków/ przesprzeni zielonych / przestrzeni handlowych... teraz trochę się tego nie docenia.
    • Gość: WW Re: Modernizm w Poznaniu IP: *.dynamic.chello.pl 14.12.10, 20:13
      Bez przyszłości - przeminie zaraz.
    • Gość: dodk Re: Modernizm w Poznaniu IP: *.icpnet.pl 14.12.10, 22:28
      Trzeba być człowiekiem pozbawionym gustu i smaku by komuś podobały sie obleśne klockowate bloki .
    • gsb Re: Modernizm w Poznaniu 15.12.10, 16:13
      Siatka aresenału świetna (gdzie tu klocki ?... poza użyciem 'gustu i smaku' czasem jeszce popatrz na coś co krytykujesz dodk :)Te shodki w powietrzu na AWF też mnie wzruszyły = magia.
    • Gość: haa Re: Modernizm w Poznaniu IP: *.icpnet.pl 16.12.10, 21:27
      Tylko można sie śmiać a więc hahah schody magia buhaha
    • Gość: gość Re: Modernizm w Poznaniu IP: *.icpnet.pl 19.12.10, 11:18
      Trochę na siłę te poszukiwania modernizmu...
    • hrabia_piotr Re: Modernizm w Poznaniu 11.01.11, 23:53
      "otwarty w 1955 roku Dom Towarowy Okrąglak cztery lata temu został uznany za najpiękniejszy poznański budynek ostatniego półwiecza (plebiscyt zorganizowała Gazeta Wyborcza)."

Krótkie obliczenia:
      2010-4=2006

2006-50=1956

Jeśli plebiscyt na budynki z lat 1956-2006 wygrał budynek otwarty w 1955, to musiało to być bardzo kiepskie półwiecze dla poznańskiej architektury modernistycznej i jakiejkolwiek.

Albo pani Szewczuk nie umie liczyć i coś pokręciła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka