Dodaj do ulubionych

egzamin na uprawnienia

27.10.04, 00:00
Czy ktoś może powiedzieć coś o egzaminie na uprawnienia może pamiętacie
jakieś przykłady pytań.
Obserwuj wątek
    • Gość: rs Re: egzamin na uprawnienia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 10:02
      ustne:
      - skutki prawne uchwalenia planu miejscowego
      - zasady projektowania boisk sportowych
      - zasady projektowania pomieszczeń higieniczno-sanitarnych
      - zasady projektowania ogrodzen

pisemne - krótkie pytania w testach
      na zasadzie: ile dni masz na odwolanie od decyzji...
      jaka jest min. wys. jakichs pomieszczen itp...
      • ewa_mmm Re: egzamin na uprawnienia 27.10.04, 15:48
        dziękuje za wskazówki przynajmniej wiem teraz pod jakim kątem wkuwać przepisy
        chociaż jestem zaskoczona że oczekują żeby uczyć się na pamięc ile coś ma mieć
        wysokości czy szerokości w końcu po to są przepisy żeby do nich zaglądać
        • Gość: qmaan Re: egzamin na uprawnienia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.04, 00:06
          jesli jestes z wawy lub okolic
          to polecam kurs na podwalu za 1100zł,
          nie mialem czasu na nauke a taki kurs zmusza do systematycznosci
          wiele informacji zostaje na dluzej i pomaga w projektowaniu
          qmaan@gazeta.pl
          • ewa_mmm Re: egzamin na uprawnienia 31.10.04, 10:30
            niestety jestem z Wrocławia a tutaj kursy nie są organizowane.
            • Gość: majki pytanie ? IP: *.logik.slask.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.04, 18:53
              Czy ukonczenie studiow na kierunku Architektura, na poziomie inzynierskim,
              dajacym tytul inzyniera architekta umowzliwia zdobycie uprawnien budowlanych ???
              • ewa_mmm Re: pytanie ? 02.11.04, 20:12
                z tego co wiem to tak ale najlepiej zapytać w izbie bo to kwestia interpretacji
                • Gość: majki dzieki IP: *.logik.slask.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.04, 21:26
                  dzieki za odpowiedz, tak zrobie choc do tytulu inz arch jeszcze w moim
                  przypadku dluga droga. Na razie mam mgr inz bud. ale chyba nie odpuszcze sobie
                  tego architekta :)
              • pk21 Re: pytanie ? 06.11.04, 14:09
                Niestety nie można robić uprawnień nawet nie można założyć zeszytu
                praktyk Musisz być na studiach magisterskich lub uzupełniających magisterskich
                Wiem bo mam ten sam problem. Byłem w Izbie i miła pani mnie uświadomiła
                (Opolska Izba w Katowicach tak samo także to nie jest kwestia interpretacji)
                • ewa_mmm Re: pytanie ? 06.11.04, 14:58
                  odpowiedź zamieszczona w publikacji profinfo dotyczacej prawodawstwa związanego
                  z budownictwem:
                  Pytanie

Czy w świetle obowiązujących przepisów, wykształcenie wyższe o kierunku
                  architektura i urbanistyka z uzyskanym tytułem inżyniera (bez tytułu magistra)
                  jest wystarczającym (oprócz praktyki zawodowej) do uzyskania uprawnień
                  budowlanych, bez ograniczeń do projektowania architektonicznego i późniejszej
                  przynależności do izby architektów?

Odpowiedź

Jerzy Siegień

odpowiedzi udzielono 18 listopada 2003 r.

stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

Ustawa z dnia 7 lipca 1997 r. Prawo budowlane (Dz. U. z 2000 r. Nr 106, poz.
                  1126, z późn. zm.) stanowiąc w art. 14 ust. 3 o wymogu posiadania wykształcenia
                  wyższego jako warunku uzyskania uprawnień budowlanych nie zastrzega, że
                  konieczne jest w takim przypadku posiadanie wykształcenia wyższego
                  magisterskiego. Stosownie do § 2 zarządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia
                  9 kwietnia 1992 r. w sprawie określenia rodzajów dyplomów i tytułów zawodowych
                  oraz wzorów dyplomów wydawanych przez uczelnie (Mon. Pol. Nr 12, poz. 85, z
                  późn. zm.), tytuł zawodowy inżyniera jest nadawany absolwentom wyższych
                  zawodowych studiów technicznych. Osoba posiadająca taki tytuł jest więc osobą z
                  wyższym wykształceniem, w rozumieniu art. 14 ust. 3 Prawa budowlanego.
                  • habitus Re: pytanie ? 10.11.04, 20:51
                    Osoba po zawodowych (licencjackich) studiach na kierunku Architektura i
                    Urbanistyka nie jest architektem tylko "osobą z wykształceniem
                    architektonicznym".
                    Może uzyskać uprawnienia budowlane nadawane przez Izbę Inżynierów i Techników
                    Budowlanych.
                    • Gość: majki Re: pytanie ? IP: *.logik.slask.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.04, 21:13
                      Osoba z tytulem inzynier architekt jest architektem. Nie moze jednak uzyskac
                      zadnych uprawnien, ani w Izbie Arch. ani tez w Izbie Bud. Przesledzilem akty
                      prawne i doszedlem do wniosku ze tytul inz. arch. jest uznawany jako
                      wyksztalcenie wyzsze. Jedynie Izba Arch. rzucila klode pod nogi osobom z takim
                      wyksztalceniem i wymyslila sobie ze bedzie uznawac jedynie tytul mgr inz. arch.
                      Sam mam tytul mgr inz. bud. i chcialem podjac drugie studia w celu uzyskania
                      tytulu inz. arch. ale jak widac na dzien dzisiejszy nie daloby mi to zupelnie
                      nic.
                • Gość: bogdan Re: pytanie ? IP: *.pomorzany.v.pl 06.11.04, 23:13
                  jeżeli chodzi o izbe jest to ich wewnętrzny nakaz- mam propozycję - dlaczego
                  mgry mają mieć uprawnienia lepiej by były gdyby takowe zdobywać mogli no np.
                  doktrory :)
                  • Gość: majki Re: pytanie ? IP: *.logik.slask.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.04, 22:20
                    Wlasnie doszukalem sie tych informacji. Przeciez to chore! Prawo wymaga jedynie
                    posiadania wyksztalcenia wyzszego (bez okreslenia czy dotyczy to tytulu mgr czy
                    jedynie inz) a izby wymyslily sobie ze uznaja tylko osoby z mgr'em. Nawet
                    ustawa okreslajaca wzajemne uznawanie dyplomow w Unii Europejskiej okresla jako
                    wyksztalcenie wyzsze studia 4 letnie (a wiec nasze inzynierskie). Moze wiec
                    bedzie mozna wykonywac zawod za granica a u nas nie :|
        • Gość: rs Re: egzamin na uprawnienia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 21:28
          ewa, jeszcze jedno,
          na testach jest z pamieci a ustne wygladają tak, ze masz jakis czas i akty
          prawne do przegladniecia i wypisania - ale i tak lepiej nie czytac pozniej z kartki,
          powodzenia
    • Gość: michal Re: egzamin na uprawnienia IP: 217.153.134.* 05.11.04, 22:54
      Zdawalem w 2003, pamietam tyle:
      1. Rodzaje konstrukcji dachowych
      2. Wymagania dot. szatni
      3. Wspolpraca architekta z konstruktorem
      4. Pytanie wyjasniajace do projektu z ksiazki praktyk
      Piatego niestety juz nie pamietam. Pozdr
      • Gość: Ewa Re: egzamin na uprawnienia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.04, 16:55
        bardzo mi pomogły podane przez was przykłady pytań ale jednego nie moge się
        nigdzie doszukać - gdzie są jakieś przepisy o boiskach sportowych bo w
        warunkach technicznych doszukałam się tylko odległości do stanowisk dla
        samochodów a to chyba nie wszystko
        • Gość: rs Re: egzamin na uprawnienia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 17:05
          hehe, dobre pytanie, poczatkowo sam zglupialem...

no coz... trzeba bylo improwizowac tak jakbys dostala zlecenie...
          i po kolei jakie boisko - do czego, moze oswietlenie, jakies urzadzenia, drenaz,
          moze trybuny itd,
          a jak trybuny no to przepisy masz do widowni :))) wiec opowiadasz... i tak jakos
          wybrnąłem, ponoc bardzo dobrze
          powodzenia
          • olagolab Re: egzamin na uprawnienia 29.11.04, 00:01
            witam, poszukuje dla meza zestawu przykladowych pytan z testu na upr do projektowania. nie wiecie czy cos takiego w ogole istnieje? znalazlam tylko jakies 6 przykl. pytan z testu i 6 zestawow z ustnego, czy to wszystko?? wiem ze dla innych branz istnieja cale zestawy
    • architekt2004 Re: egzamin na uprawnienia 04.12.04, 22:21
      Pójdź do Izby Architektów (lub inzynierów jeżeli jesteś branżystą) i weź /
      skopiuj zakres egzaminu.
      To będzie spis praw (ustaw, rozporządzeń i norm)wraz z podaniem wymaganego
      stopnie opanowania treści danego tekstu.
      Ustawy, rozporządzenia i zarządzenia znajdziesz na stronie www.isip.sejm.gov.pl
      (to oficjalna strona Sejmu RP z aktami prawnymi) Normy niestety trzeba kupować
      gdyż teksty objęte są prawem autorskim i słono kosztują. Norm szukaj w NOT lub
      w bibliotece na politechnice. To zależy od miasta, gdzie będzie oficjalny
      przedstawiciel PKN.
      I czytaj, wkuwaj i staraj się zrozumieć intencję danego prawa...

Powodzenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka