ewa_mmm 27.10.04, 00:00 Czy ktoś może powiedzieć coś o egzaminie na uprawnienia może pamiętacie jakieś przykłady pytań. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: rs Re: egzamin na uprawnienia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 10:02 ustne: - skutki prawne uchwalenia planu miejscowego - zasady projektowania boisk sportowych - zasady projektowania pomieszczeń higieniczno-sanitarnych - zasady projektowania ogrodzen pisemne - krótkie pytania w testach na zasadzie: ile dni masz na odwolanie od decyzji... jaka jest min. wys. jakichs pomieszczen itp... Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mmm Re: egzamin na uprawnienia 27.10.04, 15:48 dziękuje za wskazówki przynajmniej wiem teraz pod jakim kątem wkuwać przepisy chociaż jestem zaskoczona że oczekują żeby uczyć się na pamięc ile coś ma mieć wysokości czy szerokości w końcu po to są przepisy żeby do nich zaglądać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qmaan Re: egzamin na uprawnienia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.04, 00:06 jesli jestes z wawy lub okolic to polecam kurs na podwalu za 1100zł, nie mialem czasu na nauke a taki kurs zmusza do systematycznosci wiele informacji zostaje na dluzej i pomaga w projektowaniu qmaan@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mmm Re: egzamin na uprawnienia 31.10.04, 10:30 niestety jestem z Wrocławia a tutaj kursy nie są organizowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majki pytanie ? IP: *.logik.slask.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.04, 18:53 Czy ukonczenie studiow na kierunku Architektura, na poziomie inzynierskim, dajacym tytul inzyniera architekta umowzliwia zdobycie uprawnien budowlanych ??? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mmm Re: pytanie ? 02.11.04, 20:12 z tego co wiem to tak ale najlepiej zapytać w izbie bo to kwestia interpretacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majki dzieki IP: *.logik.slask.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.04, 21:26 dzieki za odpowiedz, tak zrobie choc do tytulu inz arch jeszcze w moim przypadku dluga droga. Na razie mam mgr inz bud. ale chyba nie odpuszcze sobie tego architekta :) Odpowiedz Link Zgłoś
pk21 Re: pytanie ? 06.11.04, 14:09 Niestety nie można robić uprawnień nawet nie można założyć zeszytu praktyk Musisz być na studiach magisterskich lub uzupełniających magisterskich Wiem bo mam ten sam problem. Byłem w Izbie i miła pani mnie uświadomiła (Opolska Izba w Katowicach tak samo także to nie jest kwestia interpretacji) Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mmm Re: pytanie ? 06.11.04, 14:58 odpowiedź zamieszczona w publikacji profinfo dotyczacej prawodawstwa związanego z budownictwem: Pytanie Czy w świetle obowiązujących przepisów, wykształcenie wyższe o kierunku architektura i urbanistyka z uzyskanym tytułem inżyniera (bez tytułu magistra) jest wystarczającym (oprócz praktyki zawodowej) do uzyskania uprawnień budowlanych, bez ograniczeń do projektowania architektonicznego i późniejszej przynależności do izby architektów? Odpowiedź Jerzy Siegień odpowiedzi udzielono 18 listopada 2003 r. stan prawny dotychczas nie uległ zmianie Ustawa z dnia 7 lipca 1997 r. Prawo budowlane (Dz. U. z 2000 r. Nr 106, poz. 1126, z późn. zm.) stanowiąc w art. 14 ust. 3 o wymogu posiadania wykształcenia wyższego jako warunku uzyskania uprawnień budowlanych nie zastrzega, że konieczne jest w takim przypadku posiadanie wykształcenia wyższego magisterskiego. Stosownie do § 2 zarządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 9 kwietnia 1992 r. w sprawie określenia rodzajów dyplomów i tytułów zawodowych oraz wzorów dyplomów wydawanych przez uczelnie (Mon. Pol. Nr 12, poz. 85, z późn. zm.), tytuł zawodowy inżyniera jest nadawany absolwentom wyższych zawodowych studiów technicznych. Osoba posiadająca taki tytuł jest więc osobą z wyższym wykształceniem, w rozumieniu art. 14 ust. 3 Prawa budowlanego. Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: pytanie ? 10.11.04, 20:51 Osoba po zawodowych (licencjackich) studiach na kierunku Architektura i Urbanistyka nie jest architektem tylko "osobą z wykształceniem architektonicznym". Może uzyskać uprawnienia budowlane nadawane przez Izbę Inżynierów i Techników Budowlanych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majki Re: pytanie ? IP: *.logik.slask.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.04, 21:13 Osoba z tytulem inzynier architekt jest architektem. Nie moze jednak uzyskac zadnych uprawnien, ani w Izbie Arch. ani tez w Izbie Bud. Przesledzilem akty prawne i doszedlem do wniosku ze tytul inz. arch. jest uznawany jako wyksztalcenie wyzsze. Jedynie Izba Arch. rzucila klode pod nogi osobom z takim wyksztalceniem i wymyslila sobie ze bedzie uznawac jedynie tytul mgr inz. arch. Sam mam tytul mgr inz. bud. i chcialem podjac drugie studia w celu uzyskania tytulu inz. arch. ale jak widac na dzien dzisiejszy nie daloby mi to zupelnie nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bogdan Re: pytanie ? IP: *.pomorzany.v.pl 06.11.04, 23:13 jeżeli chodzi o izbe jest to ich wewnętrzny nakaz- mam propozycję - dlaczego mgry mają mieć uprawnienia lepiej by były gdyby takowe zdobywać mogli no np. doktrory :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majki Re: pytanie ? IP: *.logik.slask.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.04, 22:20 Wlasnie doszukalem sie tych informacji. Przeciez to chore! Prawo wymaga jedynie posiadania wyksztalcenia wyzszego (bez okreslenia czy dotyczy to tytulu mgr czy jedynie inz) a izby wymyslily sobie ze uznaja tylko osoby z mgr'em. Nawet ustawa okreslajaca wzajemne uznawanie dyplomow w Unii Europejskiej okresla jako wyksztalcenie wyzsze studia 4 letnie (a wiec nasze inzynierskie). Moze wiec bedzie mozna wykonywac zawod za granica a u nas nie :| Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rs Re: egzamin na uprawnienia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 21:28 ewa, jeszcze jedno, na testach jest z pamieci a ustne wygladają tak, ze masz jakis czas i akty prawne do przegladniecia i wypisania - ale i tak lepiej nie czytac pozniej z kartki, powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: egzamin na uprawnienia IP: 217.153.134.* 05.11.04, 22:54 Zdawalem w 2003, pamietam tyle: 1. Rodzaje konstrukcji dachowych 2. Wymagania dot. szatni 3. Wspolpraca architekta z konstruktorem 4. Pytanie wyjasniajace do projektu z ksiazki praktyk Piatego niestety juz nie pamietam. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: egzamin na uprawnienia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.04, 16:55 bardzo mi pomogły podane przez was przykłady pytań ale jednego nie moge się nigdzie doszukać - gdzie są jakieś przepisy o boiskach sportowych bo w warunkach technicznych doszukałam się tylko odległości do stanowisk dla samochodów a to chyba nie wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rs Re: egzamin na uprawnienia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 17:05 hehe, dobre pytanie, poczatkowo sam zglupialem... no coz... trzeba bylo improwizowac tak jakbys dostala zlecenie... i po kolei jakie boisko - do czego, moze oswietlenie, jakies urzadzenia, drenaz, moze trybuny itd, a jak trybuny no to przepisy masz do widowni :))) wiec opowiadasz... i tak jakos wybrnąłem, ponoc bardzo dobrze powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
olagolab Re: egzamin na uprawnienia 29.11.04, 00:01 witam, poszukuje dla meza zestawu przykladowych pytan z testu na upr do projektowania. nie wiecie czy cos takiego w ogole istnieje? znalazlam tylko jakies 6 przykl. pytan z testu i 6 zestawow z ustnego, czy to wszystko?? wiem ze dla innych branz istnieja cale zestawy Odpowiedz Link Zgłoś
architekt2004 Re: egzamin na uprawnienia 04.12.04, 22:21 Pójdź do Izby Architektów (lub inzynierów jeżeli jesteś branżystą) i weź / skopiuj zakres egzaminu. To będzie spis praw (ustaw, rozporządzeń i norm)wraz z podaniem wymaganego stopnie opanowania treści danego tekstu. Ustawy, rozporządzenia i zarządzenia znajdziesz na stronie www.isip.sejm.gov.pl (to oficjalna strona Sejmu RP z aktami prawnymi) Normy niestety trzeba kupować gdyż teksty objęte są prawem autorskim i słono kosztują. Norm szukaj w NOT lub w bibliotece na politechnice. To zależy od miasta, gdzie będzie oficjalny przedstawiciel PKN. I czytaj, wkuwaj i staraj się zrozumieć intencję danego prawa... Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś