Dodaj do ulubionych

mam dzialke i projekt, co dalej ?

13.03.05, 22:18
mam dzialke {siedliskowa) i projekt
oraz chec budowy domu
co powinnam teraz zrobic ?
chodzi mi o pozwolenia i wszelkie kwestie formalne (podciagniecie wody, pradu
itp).
ponoc powinien geodeta najpier obejrzec dzialke i zrobic jakas mapke (czy tez
architekt)?
nie wiem tez w ktorym miejscu chce postawic dom bo dzialka nie jest rowna.
lepiej nawiezc ziemi czy podkopac ? kto o tym decyduje ?

od czego zaczac i w jakiej kolejnosci to zalatwiac oraz gdzie co ?

pozdrawiam
kasia
Obserwuj wątek
    • Gość: ahoj Re: mam dzialke i projekt, co dalej ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.05, 00:38
      To jest szanowna Kasium12 forum profesjonalistów , rozważamy tutaj nierzadko
      poważne tematy dotyczące architektury , próbujemy oceniać poszczególne obiekty
      i wogóle tak sobie dyskutujemy co umozliwia takie forum jak te. W moim
      mniemaniu spotykają się tu projektanci różnych specjalności w tym celu jak i
      również w celach reklamowych , czasem się nawet posprzeczamy ! Ale mam wrażenie
      (a może nadzieję) ,że większość z Nas próbuje swych sił w usługach autorskich.
      Wnioskując z twojego pytania z takich to usług nie skorzystałaś bo jeżeli byś
      skorzystała to takich problemów byś nie miała. I NA TYM WŁAŚNIE POLEGA RÓŻNICA
      MIĘDZY KUPOWANIEM PROJEKTÓW GOTOWYCH ,A PROJEKTOWANIEM ! Nie życzę Ci źle , a
      wręcz przeciwnie lecz z doświadczenia mogę Cię uprzedzić , że to dopiero
      początek drogi przez mękę ! Ciekawe czy projekt będzie pasował do działki , no
      ajeśli się tam zmieści to czy pomieszczenia będą z tej strony co trzeba ....
      itd,itp . Niestety w ramach oszczędności stworzyłaś sobie ŻABĘ i będziesz
      musiała ją zjeść.
      No i na ostatek - pomyśl - jaki interes mamy my , zajmujący się
      projektowaniem , żeby udzielać Ci informacji ,za które między innymi
      zapłaciłabyś przy okazji PROFESJONALNEGO PROJEKTU ?????
      Zaoszczędziłaś to masz !!! Takie życie ;(

serdecznie pozdrawiam
    • Gość: tapi Re: mam dzialke i projekt, co dalej ? IP: *.acn.waw.pl 14.03.05, 12:08
      wszystko co wyzej to prawda! ale konkretnie-musisz znalezc frajera, ktory ci
      wrysuje ten budynek w dzialke, zrobi plan zagospodarowania, na dostaczonym
      przez ciebie wyrysie /geodeta sie klania/ i zalatwi cala mase innych rzeczy..

dlaczego frajer? bo w mysl obecnych przepisow, ten kto robi plan
      zagospodarowania dzialki, czyli adaptuje ten projekt /jak kolega sie domyslil/
      gotowy-bierze na siebie odpowiedzialnosc za calosc-czyli innymi slowy-jesli dom
      sie zawali, a zawinil konstruktor, odpowiada "frajer"!!

.....................................
      absurdy sa czescia mojego jestestwa..
      • Gość: I.G. Re: mam dzialke i projekt, co dalej ? IP: 217.96.20.* 14.03.05, 15:57
        MATKO JEDYNA! Co za frustraci! Zgorzkniali zarozumialcy. Dziewczyna w swej
        naiwności, że zwraca się do NORMALNYCH, życzliwych ludzi, nomen - omen
        PROFESJONALISTÓW - prosi o RADĘ a nie o wykonanie usługi!
        Każcie sobie jeszcze płacić za udzielani odpowiedzi na FORUM! Kretynizm wtórny!
        To miejsce służy nie tylko wylewaniu waszej goryczy, że brak Wam zleceń, bo
        ktoś, gdzieś kupił gotowy projekt (nota bene u Waszego kolegi architekta – do
        niego miejcie żal, że sprzedaje bubel psując dobrą opinię Waszej profesji) ale
        także zadawaniu pytań, rozwiewaniu wątpliwości, radzeniu się. Jeśli taka forma
        Wam nie odpowiada to zrzeszcie się w jakieś Kółko Wzajemnej Adoracji czy
        Rozpaczy nad Utraconym Klientem i tam sączcie swoje mONdre rady! Za sowitą
        opłatą rzecz jasna!
        Wydaje Wam się, że jak pozadzieracie nosa, postękacie naburmuszeni, że do Was
        nie przyszła, tylko kupiła gotowy projekt to zyskacie sobie sympatię innych
        inwestorów? Nic bardziej mylnego.
        Gdzie Wasza, zwykła ludzka życzliwość? Ile jeden z drugim - kosztować Cię
        będzie, jeśli odpowiesz na zadane pytanie? Ile stracisz? Jeśliś nie łaskaw
        udzielić odpowiedzi na zadane pytanie - to nie otwieraj buzi i nie psuj humoru
        sobie i innym.
        Broń nas Panie Boże od takich architektów!
        • Gość: ahoj DO I.G. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.05, 19:30
          Mam taką propozycje :

Proszę spróbować pójść np: ( nie mówię PRAWNIKA ! ) ale MECHANIKA SAMOCHODOWEGO
          ( ale nie znajomego ! ) i poprosić go o wytłumaczenie JAK WYKONAĆ REMONT
          SILNIKA albo cóś w tym stylu !!!? Może to być dowolnie inna wybrana prfesja !

Ciekawy jestem czy pomoże ?

Czy Prawnicy mają takie forum na którym udzielają darmowych rad ?

swoją drogą ciekawe jaką profesję "uprawiasz" I.G. ?

No ale Ty pewnie jesteś takim człowiekiem ,który udziela rad w swojej
          dziedzinie za " dziękuję " .

I bardzo bym prosił ,żebyś I.G. nie snuł domysłów co komu się wydaje . A poza
          wszystkim forum umożliwia wyrażanie swoich opinii i myślę ,że nie zrozumiałeś
          sensu mojej wypowiedzi - tak mi przykro ! To jest forum dla inteligentnych
          ludzi.

Boże chroń Nas przed I.G.

PS Cieszę się , że Ci popsułem humor i z prawdziwą przyjemnością uczynię to po
          raz kolejny.

buziaczki
          • Gość: kasiam12 do ahoj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.05, 21:10
            wydaje mi sie aHOJ ze troche przesadzasz.
            czy ja napisalam:
            "kto mi zrobi projekt za friko" ????????

Grzecznie pytam, jak zalatwiac formalnosci zwiazane z projektem i prosze o
            porade, proponuje burze mozgow ... jak ustawic sciany zeby bylo przyjemniej,
            jasniej, cieplej itp
            a nie chce zebys siadl z olowkiem i zaczal mi przeliczac roznego rodzaju
            wspolcyznniki a juz tym bardziej nie zmuszam cie do odpowiedzi.

chce pojsc do architekta juz z jakas koncepcja, ogolna wizja tego domu.

Dom buduje pierwszy raz i jeszcze nie mialam stycznosci z architektami ale mam
            nadzieje ze takich jak ty czesto sie nie spotyka.
            Swoimi wypowiedziami przypominasz "lekarza", ktory nie chce przyjac na oddzial
            starca z zawalem bo juz sie limit z FNZ wyczerpal i odsyla go do innego
            szpitala.

A tak pozatym
            Dzisiaj wlasnie dzwonilam do kilku notariuszy z pytaniem, powtarzam, jedynie
            pytaniem i to do tego telefonicznym jak przepisac dzialke na brata zeby
            zminimalizowac koszty i wyobraz sobie ku TWOJEMU (bo mojemu nie) zaskoczeniu
            kazdy mi doradzal i tlumaczyl jak to zrobic, oczywiscie zachecajac zeby przyjsc
            do niego to ustalimy szczegoly, ale kazdy podpowiedzial i poinstruowal.

pozdrawiam
            i mam nadzieje ze na ciebie na trafie !
            • Gość: mif Re: do ahoj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.05, 23:09
              Gość portalu: ahoj napisał(a):
              "To jest szanowna Kasium12 forum profesjonalistów..."
              i dalej
              "...To jest forum dla inteligentnych
              ludzi..."
              To co robisz na tym forum, ahoj?
              • Gość: ahoj Do mif IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.05, 20:01
                ubawiłeś mnie setnie !

nie masz wrażenia ,że nie wiesz o czym piszesz?

ciekawe jakie jest Twoje kryterium profesjonalizmu i inteligencji ?

niecierpliwie czekam na odpowiedź !

:)

• Gość: mif Re: mif do ahoj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.05, 20:35
                  Gość portalu: ahoj napisał(a):
                  "...nie masz wrażenia ,że nie wiesz o czym piszesz? ..."
                  Byłem pod wrażeniem, nie o czym, ale jak piszesz. I to jest moje "kryterium
                  profesjonalizmu i inteligencji"
                  Daj nieznajomej dziewczynie do przeczytania poniższy tekst,

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=21630207&a=21634284
                  i zobacz, czy w jej spojrzeniu kryje się zachwyt Twoim profesjonalizmem, o
                  inteligencji nie wspominając.
            • Gość: ahoj Re: do ahoj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.05, 19:54
              kasiu m 12 !

Napisałaś , że masz projekt i działkę , po czym napisałaś , że cyt. :

"chodzi mi o pozwolenia i wszelkie kwestie formalne (podciagniecie wody, pradu
              itp).
              ponoc powinien geodeta najpier obejrzec dzialke i zrobic jakas mapke (czy tez
              architekt)?
              nie wiem tez w ktorym miejscu chce postawic dom bo dzialka nie jest rowna.
              lepiej nawiezc ziemi czy podkopac ? kto o tym decyduje ?

od czego zaczac i w jakiej kolejnosci to zalatwiac oraz gdzie co ?"
              koniec cyt

to znaczy , że nie masz projektu , bo jeżeli miałabyś profesjonalny projekt to
              nie miałabyś tych dylematów. I tylko to chciałem Ci uświadomić.
              Gdybyś napisała ,że planujesz budowę i chciałabyś się dowiedzieć co powinnaś w
              jakiej kolejności zrobić sam chętnie napisałbym Ci wszystko ( co wiem ).
              Chwała Ci za to ,że chcesz iść do architekta , ale o tym też nie napisałaś.
              To proszę , nie dziw się trochę ostremu tonowi mojej wypowiedzi. Próbuję
              walczyć z projektowaniem gotowców , których jedyną "zaletą" jest cena , bo
              jakość ich wykonania , poziom rozwiązań technicznych i funkcjonalnych
              abstrachując od jakości architektury ( ale to już kwestia gustu...) jest w
              przeważającej części mierna , a niejednokrotnie powinno się odbierać dyplomy za
              takie projekty. niestety takich projektów jest dużo , a potem klient orientuje
              się , że musi wszystko zrobić sam , a najlepiej zaprojektować też. To nie jest
              dobra reklama i wpływa na opinie o wszystkich.
              poza tym zastanów się (spokojnie!) nad taką sprawą a może nad pytaniem - jak
              myślisz co jest w projekcie najwartościowsze? jak będziesz miała ochotę to
              czekam na odpowiedź.

Sytuacja z notariuszem jest adekwatna do TEJ sytuacji. Notariusz opisał Ci co
              powinnaś zrobić i zaprosił do siebie w celu sfinalizowania sprawy. ( ale to są
              formalności a nie twórcze działanie ! )

pozdrawiam

PS.Myślę ,że Twoje porównanie nie jest adekwatne do mojej wypowiedzi.
    • Gość: tapi Re: mam dzialke i projekt, co dalej ? IP: *.acn.waw.pl 14.03.05, 17:57
      wiesz, to nie do konca tak jest
      ja mam bardzo duzo klientow /odpukac/
      ja po prostu od jakiegos czasulubie zajrzec na forum,lubie pomoc ludziom..ale
      nie lubie byc wykorzystywana
      przecietny klient nie ceni pracy architekta, poniewaz przynajmniej na poczatku,
      efekt jego pracy, za kilkaset czy kilka tysiecy zlotych jest bardzo mizerny..
      wszak to tylko kilka kartek!!!
      a ile dupogodzin musi architekt nad tym spedzic, ale nocy nieprzespanych, to
      tylko on i jemu podobni wiedza...:)))

ale moze faktycznie jest to sygnal, aby dac sobie spokoj z forum...
    • kasiam12 Re: mam dzialke i projekt, co dalej ? 14.03.05, 17:57
      Piszac ze mam projekt chodzilo mi o to ze mam wybrany projekt domu ktory mi sie
      podoba a nie ze mam juz w reku papiery.
      Projekt domu jest niestety w wersji drewnianej (z bali).
      Potrzebny mi architekt ktory by przerobil ten projekt na murowany i wprowadzil
      poprawki, czyli praktycznie zrobil projekt od nowa.
      Jesli to forum specjalistow, napiszcie mi prosze co sadzicie o takim projekcie:
      www.misoni.com.pl/html/misoni3/misoni3.htm
      jakie sa zalety a jakie wady takiego rozmieszczenia pomieszczen.
      i ile mnie bedzie kosztowal taki projekt (juz indywidualny) w wersji murowanej.
      Jesli chodzi o zmiany to chicielibysmy dodac jeszcze jedna lukarne oraz dorobic
      balkon i zadaszone wejscie.

pozdrawiamy
      • Gość: tapi Re: mam dzialke i projekt, co dalej ? IP: *.acn.waw.pl 14.03.05, 18:51
        wiec:
        gora jest w miare ok, troche ciemne pokoje, ale to da sie poprawic:))
        dol-nie za bardzo:kuchnia-beznadziejna, ale to zawsze mozna poprawic,
        architekci czesto tak rysuja..no i troche za duza
        hol jakis taki zimny i ten widok na wc z salonu..:(((
        salon niedoswietlony

cena:sadze, ze jesli zalozymy, ze bedzie to dom w tym stylu, ale jednak robiony
        od nowa cena 10-12 tys z konstruktorem, czyli w zakresie wymaganym do
        pozwolenia na budowe

co z garazem?
        pozdr
        • kasiam12 Re: mam dzialke i projekt, co dalej ? 14.03.05, 19:10
          gora:
          jezeli w 2 pokojach beda lukarny z wiekszymi oknami zamiast okien dachowych
          a w trzecim doloze balkon i w zwiazku z tym duze okno balkonowe
          to tez bedzie ciemno ?
          dol:
          dlaczego beznadziejna kuchnia ?
          16m razem z jadalnia to za duzo ?
          kuchenke chcialabym obok zlewu a nie jak na rysunku po drugiej stronie, ale
          ponoc mozna zrobic dziure w sciane na kuchenka i tam zamontowac wyciag.(mozna?)
          w salonie chcialabym 3 skrzydlowy szeroki balkon zamiast tego 2 skrzydlowego
          wiec bedzie wiecej swiatla.
          jesli chodzi o widok na kibelek to rzeczywiscie wczesniej tego nie widzialam
          (wielkie dzieki) teraz bede myslec jak to zmienic
          moze jakies sugestie ?
          hol zmny ?
          dlaczego ?
          za duzy ?

juz wiem (chyba) jesli chodzi o widok na WC
          jakby zmienic ksztalt kotlowni tak zeby kibelek byl miedzy kotlownia a
          gabinetem?
          • Gość: tapi raz jeszcze Re: mam dzialke i projekt, co dalej ? IP: *.acn.waw.pl 14.03.05, 19:22
            idzie pani w dobrym kierunku

w kuchni najwiekszym problemem jest oczywiscie ta kuchenka kilometr od zlewu,
            antomiast slusznie wnioskujac po przeniesieniu jej w ciag kolo zlewu bedzie ok,
            a okap zawsze da sie jakos podlaczyc do kanalu went.

reszta to kosmetyka wnetrzarska..
            • Gość: spacedreamer Re: mam dzialke i projekt, co dalej ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.05, 19:48
              Reszta to porządny projekt wnętrz, a kosmetyki zostawmy w łazience.
              • Gość: tapi Re: mam dzialke i projekt, co dalej ? IP: *.acn.waw.pl 14.03.05, 20:07
                no wlasnie!!
          • Gość: tapi Re: mam dzialke i projekt, co dalej ? IP: *.acn.waw.pl 14.03.05, 19:26
            aha, a wc nie bardzo mozna przesunac do gabinetu, poniewaz katlownia potzrebuje
            komina :((
            • Gość: spacedreamer Re: mam dzialke i projekt, co dalej ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.05, 20:12
              Z tym kibelkiem możnaby sobie poradzić w łagodniejszy sposób:
              - ładne drzwi
              - ładny, zadbany i czysty kibelek to żaden wstyd
              - przynajmniej kilka sposobów na odwrócenie uwagi od "tego" ;-) miejsca też
              jest.
              • Gość: tapi Re: mam dzialke i projekt, co dalej ? IP: *.acn.waw.pl 14.03.05, 20:43
                tak, ale ja bedac na imprezie w takim domu, nie poszlabym do tego wc..:))
                jakos tak mam...
                • Gość: spacedreamer Re: mam dzialke i projekt, co dalej ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.05, 20:50
                  ja wychodzę z założenia, że domy są do mieszaknia i to jest ich podstawowa
                  funkcja. Nie można projektować domów dla gości, pod imprezy itd.
                  No chyba, że inwestor jest zawodowym imprezowiczem.
          • Gość: tapi Re: mam dzialke i projekt, co dalej ? IP: *.acn.waw.pl 15.03.05, 07:55
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=21674452
            jest jeszcze ten problem..ze jednak ten MUSI byc inny..:))
        • Gość: mif Re: mam dzialke i projekt, co dalej ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.05, 23:23
          Za swój projekt domu z zagospodarowaniem terenu, na miarę, zapłaciłem 2200 zł +
          od 300 do 400 zł za każdy podłącz energetyka, wod-kan, gaz. Projekt instalacji
          elektrycznej, rozprowadzenia wody, co i gazu otrzymałem od wykonawców (w cenie
          usługi).
    • Gość: arch_it [tm] Re: mam dzialke i projekt, co dalej ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.05, 12:19
      typowa kolejnosc czynnosci:
      - wystapienie o WZIZT - warunki zabudowy i zagospodarowania terenu o ile nie
      istnieja uchwalone plany zagospodarowania dla gminy [najprawdopodobniej ich nie
      ma, 99 proc gmin niestety nie ma]
      - do WZIZT konieczne jest wstepne okreslenie warunkow przylaczenia [uzyskanie
      wstepnych WP od dostawcow mediow]
      - w wypadku juz istniejacego projektu gotowego konieczne moze byc dostosowanie
      projektu budowlano-wykonawczego do warunkow okreslonych w WZIZT
      - po jego dostosowaniu nalezy uzyskac Pozwolenie na Budowe [czyli zlozyc
      poprawiony projekt budowlany [PB] wraz z wymaganymi zalacznikami i
      zagospodarowaniem dzialki]
      - do niezbednych zalacznikow naleza m.in. Warunki Przylaczenia od dostawcow
      mediow
      - do wniosku o WZIZT i PB konieczne jest uzyskanie mapy do celow opiniodawczych
      i mapy do celow projektowych [w wypadku domku jednorodzinnego mapa do celow
      projektowych moze byc pominieta najczesciej]
      - calosc procedury urzedowej moze trwac obecnie nawet 4 m-ce [zalezy od gminy]

powyzsze uwagi nie wyczerpuja bynajmniej kwestii :) to tylko podstawowe
      informacje. zachecam jednoczesnie do wynajecia do prowadzenia budowy osoby z
      odpowiednimi uprawnieniami [inspektora nadzoru] - tylko on gwarantuje [mniej
      wiecej:)] fachowosc wykonania robot...

pozdrowienia

piotr zybura

arch_it [tm]
      www.archit.pl

• Gość: tapi Re: mam dzialke i projekt, co dalej ? IP: *.acn.waw.pl 15.03.05, 14:21
        arch-it:
        w czym rysujesz? archicad czy cos innego?
        • Gość: arch_it [tm] Re: mam dzialke i projekt, co dalej ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.05, 03:35
          autocad mainly
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka