Gość: Olcia IP: *.acn.waw.pl 22.05.05, 00:16 Witam, mam pytanko: czy 5300 zl to ciut nie wygórowana cena jak za projekt wnętrza mieszkanka 37,12m2? Podana cena zostala zaproponowana przez osobe, ktora nie ma mgr arch... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: KrArch Re: Cena projektu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.05, 01:53 Oszczędna (zeby nie powiedzieć "droga") Olciu ! Mam pytanko. Czy jak idziesz do lekarza, to pytasz: Czy 100 zł, to zbyt wygórowana cena, jak na porady takiego konowała, do którego poszłam? A co do tytułów, to moja świętej pamięci Ciotka na rodzinnych spotkaniach cytowała takie moje pytanie zadane w latach 60 - tych ubiegłego wieku na plaży w Świnoujściu: " Jana, a ten magister to jest ten w tych gaciach?" Z poważaniem. K. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olcia Re: Cena projektu IP: *.acn.waw.pl 22.05.05, 02:51 Wiec, nie jestem *droga* ale oszczedna tez nie moge powiedziec... Generalnie pierwszy raz w zyciu mam doczynienia z tego typu rzeczami i zanim kogos wybiore to chcialabym sie dowiedziec czy ma to sens czy tez nie. Wiec Twoje zupelnie nie na temat wywody sa niepotrzebne. Nie masz wiecej nic do powiedzenia /napisania/? Ale tym razem moze bardziej w temacie. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: architekt22 Re: Cena projektu IP: *.acn.waw.pl 22.05.05, 08:06 jesli to architekt, to chyba ciut za duzo.. u mnie cena za takie mieszkanko to okolo 3-3,5 tys.. a..22 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olcia Re: Cena projektu IP: *.acn.waw.pl 22.05.05, 08:32 Dzieki, wiec nie jest to niestety architekt tylko projektant wnetrz. Po kursie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spacedreamer Re: Cena projektu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 11:50 Przegoń go jak najszybciej i kopnij w zadek od nas. Odpowiedz Link Zgłoś
wami41 Re: Cena projektu 23.05.05, 20:28 Gość portalu: Olcia napisał(a): > Wiec, nie jestem *droga* ale oszczedna tez nie moge powiedziec... Generalnie > pierwszy raz w zyciu mam doczynienia z tego typu rzeczami i zanim kogos wybiore > to chcialabym sie dowiedziec czy ma to sens czy tez nie. Wiec Twoje zupelnie > nie na temat wywody sa niepotrzebne. Nie masz wiecej nic do powiedzenia > /napisania/? Ale tym razem moze bardziej w temacie. > Pozdr. ----------------------------- Ciesze sie, ze jestes osczedniutka, ale wywod przedmowcy jest jak najbardziej w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spacedreamer Re: Cena projektu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 08:32 Z projektowaniem jest trochę jak z Coca-Colą. Im mniejsza butelka tym droższy pojedynczy łyk. Ponad 140zł/m2 to "ciut wygórowana cena". Odpowiedz Link Zgłoś
zb5u Re: Cena projektu 22.05.05, 12:28 Szanowni forumowicze, Jak gładko przychodzi wam dyskutować o cenie projektu wnętrz bez jakiegokolwiek rozeznania na temat zakresu opracowania! To paranoja w najczystszej formie. Szanowna Olciu 5300 to równie dobrze może być zdzierstwo jak i groszowe honorarium. Wszystko zależy od tego jaki jest zakres projektu. Nieszczęsne wskaźniki typu 100 - 200 zł/m2 to zwłaszcza w przypadku małych mieszkań idiotyzm utrwalany w takich dyskusjach. Bo czy na przykład za projekt łazienki 3,2m2 mamy liczyć 320 zł? Kochani próbujcie chociaż uprzytomnić naszym potencjalnym klientom prostą zależność między ceną projektu a jego zakresem. A propos: "nie ma mgr arch..." Po raz nie wiadomo który na tym forum wyłazi problem klienta który chce oszczędzać na cenie projektu kierując się do studenta. Olciu! chcesz wydać 30-40 tys na wnętrza a walczysz o 1-2 tys oszczedności na projekcie, dając go w ręce osobie wobec której nie masz jakichkolwiek szans na egzekwowanie odpowiedzialności. Ludzie, wnętrza to przecież nie jakieś tam malowanki! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olcia Re: Cena projektu IP: *.acn.waw.pl 22.05.05, 20:23 Zb5u,bardzo chetnie rozwine ten temat i moge dokladnie przedstawic zakres itp. Wiesz generalnie nie chodzi mi o oszczednosci na projekcie tylko poprostu pewnosc, ze zostal on wykonany przez fachowcow. A btw tak jak pisalam nie jest to NAWET student. Co do kosztow calego przedsiewziecia to niestety w gre wchodza troszke wieksze sumy. Wiesz, gdybym widziala zaangazowanie ze strony wykonawcy nie byloby tematu. PS. Bardzo chetnie podejme rozmowe na priv, gdyz zalezy mi na poznaniu pewnych faktow oraz rozeznaniu sie w ogolnej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obly Re: Cena projektu IP: *.nfosigw.gov.pl / *.nfosigw.gov.pl 23.05.05, 10:12 OLCIU UCIIEKAJ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olcia Re: Cena projektu IP: *.pl 23.05.05, 11:18 Hm...ale mam uciekac z forum czy od projektanta? A co jesli juz powstaly miedzy nami pewne zobowiazania.... :/ Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asik Re: Cena projektu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 11:35 popieram , uciekaj od projektanta. Cena którą zaproponował jest wg mnie wygórowana jeśli jest to osoba po kursie gdzie uczą się o kolorkach. A jak u tej Osoby z wiedzą o budownictwie, instalacjach itd.Jak się wycofać? Szanuj SWOJE!!!! pieniądze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olcia Re: Cena projektu IP: *.pl 23.05.05, 11:44 Generalnie z rozmowy z projektantem wynikac by moglo, ze wszystko ladnie pieknie jesli chodzi o estetyke, poczucie *piekna* itp itd, jesli chodzi o wiedze z zakresu budownictwa to trudno mi powiedziec, gdyz ja poprostu jej nie posiadam. Aczkolwiek na kazde pytanie z mojej strony odpowiedz byla wymijajaca, tzn *sprawdzimy*, * w tej chwili to nie jest az tak bardzo istotne najpierw "podzial funkcjonalny"* itp. A dla mnie generalnie bardzo waznymi informacjami bedzie polozenie kaloryfera, ilosc szafek w kuchni, ilosc miejsca /przy zalozeniu danego podzialu/. Moj blad jest chyba taki, ze podpisalam umowe, bo na pierwszy rzut projektant byl suuuuuper, duzo rozmowy, pomyslow. Natomiast potem problem - brak czasu z jego strony a z mojej poczucie, ze ktos mnie chyba olewa i nie traktuje powaznie ani mnie ani moich pieniazkow!! Halo cos jest nie tak. Czy moze ktos mi podpowie czy moge jakos wycofac sie z umowy bez konsekwencji? /i wziazc architekta:)/ Zaliczka zostala juz dana :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: architekt22 Re: Cena projektu IP: *.acn.waw.pl 23.05.05, 11:55 oj chyba bedzie ciezko paragrafu na to sie nie znajdzie, natomiast moze powazna i pelna zarzutow rozmowa.. jesli ma honor-odda, rozumiem, ze jeszcze niewiele zrobil.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olcik Re: Cena projektu IP: *.pl 23.05.05, 11:58 Ok dziekuje bardzo za wszystkie odpowiedzi :) Teraz czeka mnie powazne zadanie. A czy np. architekci robia cos w stylu *konsultacji*? Odpowiedz Link Zgłoś
zb5u Re: Cena projektu 23.05.05, 12:03 Czy o swoich wątpliwościach nie możesz Olciu pogadać z projektantem. A może ten ktoś pokaże klasę i jeśli się miedzy Wami nie klei, to bedzie umiał sie ładnie zachować i np. odda zaliczkę. Takie rzeczy się zdarzają na tym świecie i to częściej niż sądzisz. Nie wiem co sadzą inni ale w tym zawodzie reputacja to podstawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olcia Re: Cena projektu IP: *.pl 23.05.05, 12:28 Reputacja to podstawa - ja tez tak uwazalam ale jesli projektant w taki sam sposob podchodzil do poprzednich klientow jak do mnie to nie wydaje mi sie zeby jego reoputacja interesowala. Wystarczy, ze jego firma jest zamieszczona lub zarejestrowana na kazdej stronie/serwisie www, ktory ma zwiazek z architektura wnetrz. Ja bardzo chetnie chcialabym porozmawiac....gdyby nie fakt braku czasu /i to nie z mojej strony!!/ oraz te ciagle telefony komorkowe dzwoniace co 3 minuty podczas rozmowy.... Odpowiedz Link Zgłoś
zb5u Re: Cena projektu 23.05.05, 13:00 Bingo! A zatem w końcu okazuje sie że problemem jest brak: -właściwego podejścia do klienta -szacunku dla jego czasu -poświęcenia własnego czasu wyczerpującej z nim rozmowie -elementarnej kultury (telefony) a nie wyłącznie honorarium. Olciu uciekaj, ale nie z powodu honorarium. Ale najpierw rozmowa - tej nikt za Ciebie nie odbędzie. Odwagi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olcia Re: Cena projektu IP: *.pl 23.05.05, 13:02 :) Odwagi mi nie brakuje tylko argumentow! Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
zb5u Re: Cena projektu 23.05.05, 13:11 Przecież wymieniłem i to w punktach. No ok o kulturze możesz nie wspominać! Naprawdę nie ma co dyskutować z tym kimś o wysokości honorarium bo to slepa uliczka. Masz mocniejsze argumenty, brak właściwego zaangażowania w rozmowę z klientem to dla projektanta duży dyshonor. A jeśli on uważa inaczej to powinien uznać,że Wam nie po drodze i zwrócić zaliczkę o ile nie uznacie razem że za to co już zrobił coś się należy. Pozdawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pishor Architekt wnętrz odpowiada 23.05.05, 22:53 Cena totalnie przegięta.Chyba ,że... no właśnie. Pytanie jaki zakres obejmował projekt? Powierzchnia to jeszcze nie wszystko.Tak samo jak nie tytuł robi dobrego projektanta (to a propos tego magistra)tak - nie powierzchnia robi zakres robót.Niejednokrotnie zdarzało mi się bardziej "orobić" na małych powierzchniach ,na których inwestorzy chcieli zmieścić zbyt wiele funkcji. Jednak tak czy owak cena wydaje się zbyt wygórowana. Ale cóż - mamy wolny rynek... Odpowiedz Link Zgłoś