Dodaj do ulubionych

kobiety-architekt

IP: *.acn.waw.pl 10.07.05, 19:56
czy byly jakies swietne i slynne???
Obserwuj wątek
    • zb5u Re: kobiety-architekt 10.07.05, 20:17
      Są ...

Na początek ; www.zaha-hadid.com/

Pozdro Krzysztof i.... nie brnij w ten wątek please!
      • Gość: krzysztof Re: kobiety-architekt IP: *.acn.waw.pl 10.07.05, 21:37
        o niej wiedzialem

ale tylko o niej...

i dlaczego mam nie brnac?
        wlasnie probuje córce wyperswadowac pomysł startowania na architekture-w koncu
        zostanie ekspedientka/projektantem w salonie kuchennym..
        • zb5u Re: kobiety-architekt 10.07.05, 22:10
          Czy jeśli Twoja córka, której życzę najlepiej, nie zostanie architektem pod
          wpływem tak morderczej argumentacji, to będzie wielką i słynną Panią: adwokat,
          menedżer, chirurg? Jeśli dziewczyna ma wielkość w sobie to nic jej nie
          zatrzyma. A jeśli nie ma to co? Ekspedientka-projektant w salonie kuchennym to
          jakiś obciach ? - wyjaśnij bo nie kumam.
          Poza wszystkim studia na WA to doskonały początek dla wielu kierunków po...
          Krzysztofie daj jej wybrać.
          Pozdrawiam
          • awlasnie nie ilośc ale jakość 10.07.05, 23:41
            mądre słowa.

Za Zaha Hadid żaden architekt- mężczyzna nie mógł nadążyć.
            A Kazuyo Sejima? Też wspaniała genialna architektka. Jak kobieta się wybije w
            tej branży to już naprawdę na wysoki pułap.

www.archinform.net/arch/1240.htm?ID=59a340d1ce64271ea2bec1439f58ab0b
      • Gość: Doradzacz Re: kobiety-architekt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 02:29
        ChciaBem tylko pogratulowa ciekawego wtku. Pozdrawiam.
        • Gość: Spacedreamer Re: kobiety-architekt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 08:28
          Udana imprezka!? ;-)
    • Gość: a Re: kobiety-architekt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 09:47
      haririandhariri.com
      • Gość: krzysztof wlasnie, same azjatki.. IP: *.acn.waw.pl 11.07.05, 12:47
        www.hecarfoundation.org/womeninarchitecture.html
        • awlasnie azja tuhajbejowicz 11.07.05, 14:26
          bzdury pleciesz :)
          znalazłeś po prostu stronę architektek azjatek
          • Gość: krzysztof ?? IP: *.acn.waw.pl 11.07.05, 18:39
            a napisz w googlach women in architecture..
            • awlasnie :-? 11.07.05, 19:48
              tak zapytana wyszukiwarka pokaże Ci organizacje- zrzeszenia- kluby kobiet
              architektów, które być może są tylko w azji, nie wiem. Tak naprawdę to mało
              która architektka w swoim biogramie czy tytule strony internetowej podaje np.
              Kunegunda Zamojska architekt-kobieta ;)byłoby to równie śmieszne jak np.
              Hipolit Paprociński architekt-mężczyzna.
    • pk21 Re: kobiety-architekt 12.07.05, 11:18
      Ogółnie kobiety w polskich realiach nie nadają sie do tego zawodu Jeśli już
      istnieją to u boku swojego nie mniej słynnego męża Kuryłowicze, Konieczni itp
      W polsce kobieta może być co najwyżej asystentka w biurze tak to już natura
      kobiet które od urodzenia sa szkolone na szare myszki Według moich obserwacji
      na 10 mężczyzn przypada 1 kobieta architekt ale plus jest taki (zależy dla
      kogo) ,że jeśli kobieta działa samodzielnie jest niezwykle efektywną
      bizneswoman i radzi sobie o wiele lepiej od wielu facetów. moim zdaniem jak
      mówie problem leży w naturze kobiet U mnie na studiach w grupie było 30 osób z
      tego 11 chłopa co się dzieje z dziewczynami.. ciąża, bezrobocie,kartofle w
      angli..................
      • awlasnie tylko trochę racji 12.07.05, 13:45
        Jest w tym tochę racji, ale tylko trochę.
        Jak wygląda pierwsze spotkanie z potencjalnym inwestorem?
        Taksuje cię, jaką masz pracownię (duża, bogata - dobrze)
        Ocenia cię jakim przyjeżdzasz samochodem (mercedes metalic full wypas- dobrze)
        i wreszcie...
        " o, to pani? :( myślałem że będę mieć do czynienia z mężczyzną"
        W Polsce, ale i nie tylko,uważa się, że kobieta w tym zawodzie może jedynie
        upinać firanki. Ciężej jest kobiecie otrzymać poważniejsze zlecenie. Areopag w
        architekurze składa się z mężczyzn, a ci ciągną do góry kolegów. Kobiecie jest
        trudniej. Decyduje nie brak zdolności, brak wiedzy fachowej czy umiejętność
        tworzenia wartościowych projektów, ale stereotypy społeczne. Przyczyna
        mniejszej obecności w zawodzie tkwi nie tylko samych kobietach. Wiem coś o tym.
        Skończyłam studia architektoniczne z wyróżnieniem, mercedesa nie mam i chyba
        mieć nie będę;)) I jeszce jedna uwaga :). Nie wylewam tu swoich żali. Tylko
        uzupełniam opis sytuacji.
        Na marginesie polecam ciekawy artykuł
        serwisy.gazeta.pl/nauka/1,34148,2814968.html
    • ollin1 Re: kobiety-architekt 12.07.05, 20:40
      Stefa Kuryłłowicz naprzykład.
      ---
      "bo Cimoszewicz to kmiot , sztywniak i burak. ja głosuje na przedstawiciela
      naszej kochanej prawdziwej lewicy Andriu Lepiera." - Alfred Comandoo
      • Gość: eri Re: kobiety-architekt IP: *.acn.waw.pl 13.07.05, 23:08
        albo od dzisja Fallą zwana...
        • Gość: larysa Re: kobiety-architekt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 19:08
          A te z czasów komuny: Syrkusowa póżniej Skibniewska, Adamczewska-Wejchert,
          przynajmniej miały szansę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka