Dodaj do ulubionych

Projektowanie mieszkań

IP: *.toya.net.pl 05.01.06, 10:31
Czy ktoś z szanownych architektów mógłby mi polecic jakis dokument/ustawe
norme/opisująca oznaczenia mieszkań tj np M3-to 3pokoje i kuchniado - 45m2 a
M2 to .....itp.
Czy cos takiego w ogóle jest?
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Architekt Re: Projektowanie mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 11:30
      Nie ma żadnej na to normy. To deweloperzy lub projektanci sami ustalają dane oznaczenia (typy mieszkań).
      • Gość: abc Re: Projektowanie mieszkań IP: *.toya.net.pl 05.01.06, 11:48
        to np nie ma powiedzianego ze M2 to pokój z kuchnią
        albo ze M2 to 2 pokoje z kuchnia??????????
        • Gość: Architekt Re: Projektowanie mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 13:14
          ... gdzie powiedzianego?
          Projektant może opisać w dowolny sposób dany lokal na potrzeby marketingowe dewelopera. I tak w materiałach do sprzedaży pojawia się odpowiedni opis np. 2-pokojowe z aneksem...
          Zasady o jakich piszesz są "umowne" - przyjęło się że 2M to mieszkanie dwupokojowe - przyjęło się że kuchnia to "kuchnia" a nie pokój jak sama nazwa wskazuje. Określenie M nawiązuje do ilość pomieszczeń mieszkalnych a nie pomocniczych jakimi są kuchnia i łazienka.
          • Gość: Łysy Re: Projektowanie mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 18:45
            byly kiedys takie normatywy, ale juz nie obowiazuje od ponad 15 lat.
            • Gość: abc Re: Projektowanie mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 19:02
              no i o to mi chodzio M2 to 2 pokoje i kuchnia
              a nie np pokój z kuchnią.
              Chodziło mi o potwierdzenie mojej opinii
              • Gość: abc Re: Projektowanie mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 19:04
                a o te normatywy pytam dlategoze np ktos moze zaprojektowac mieszkanie np 70
                m2 z oknami wychodzacymi na jedna strone. Moim zdaniem to jest niezbyt wygodne
                i praktyczne. I dlatego pytam czy może ktos się natknął na przepisy , które np
                mówia,że mieszkanie na jedną strone może być do 30m2?
                • Gość: Architekt Re: Projektowanie mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 10:19
                  Kawalerka może mieć i 70m2... nikt nie zabroni - kwestia chętnych!
                  Nie ma przepisów regulujących min. pow. mieszkania. W "Warunkach technicznych jakim powinny odpowiadać budynki" znajdziesz tylko wymagania co do oświetlenia i wentylacji pomieszczeń. Dodatkowy punkt o powierzchni jest taki: "(...) Jeden z pokoi w mieszkaniu musi mieć min. 16m2 (...)".
    • kania.katarzyna Re: Projektowanie mieszkań 16.11.14, 12:51
      Ja o ustawach nie wiem nic. Ale jeśli szukasz kogoś, kto ci dobrze odpicuje mieszkanie lub dom w dobrej cenie, to tutaj znajdziesz profesjonalne projektowanie wnętrz. Ja skorzystałam i mogę polecić :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka