Dodaj do ulubionych

projekt architektoniczny

24.05.06, 15:21
bez branz, bez wykonawczego
co obejmuje, w jakiej skali rysujecie? z jaka dokladnoscia? czy wchodzicie np
w detal typu zwienczenie komina..szczyty dachow..
czy rysujecie /właśnie taki projekt-bo to ważne-ze nie wykonawczy/, w skali
1:100 dla gminy, 1:50 na budowe?
Obserwuj wątek
    • Gość: monika Re: projekt architektoniczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 17:17
      Nawet setka nadaje sie na budowę, pod waruunkiem, że ten co stawia wie co robi.
      A obejmuje tyle co rozporządzenie - kominy, szczegóły daruję sobie, bo i tak
      inwestor zdazy to zmienic kilka razy, bo akurat zobaczyl u sasiada. Oczywiście
      przekrój pasuje do rzutów, a elewacjom zdarza się także. Nie zawsze i w
      każdym , jakis czas temu w typówce rozsyłanej po Polsce był taki bałagan, że
      ech.. Ja mam mniej roboty, wnętrzarz więcej mozliwości. A niezmiernie rzadko
      zdarza sie inwestor, z którym spokojnie można dopracować detale. I co
      najważniejsze doprowadzić realizację wg projektu.
    • Gość: ert Re: projekt architektoniczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.06, 17:19
      Budowlany (do pozwolenia) raczej 1:100 chyba, ze jest mały a ja chcę więcej
      pokazać. Projekt zawiera wszystkie wymiary, koty, przewody spalinowe,
      wentylacyjne, oznaczenia drzwi i okien, warstwy, wielkości pomieszczeń z
      opisaniem wykończenia podłogi, umywalki, zlewy, sedesy,wanny, kuchenki gazowe i
      inne rzeczy wymagające podłączenia. Na dachu rynny, rury spustowe, spadki, okna
      połaciowe ewentualnie stopnie kominiarskie, bez gąsiorów i innych takich
      ozdobników. Wszędzie jak najwięcej opisów, zwłaszcza elementów konstrukcji, i
      takich rzeczy, które nie są typowe, lub czytelne z rysunku na pierwszy rzut oka.
    • jonka77 Re: projekt architektoniczny 24.05.06, 17:37
      Dziekuje!

a na przykład sprawa parapetów zewnętrznych-detal mocowania, materiał..? sparwa
      obróbek blacharskich np przy kominach? jak załawiacie problem tarasów? Nie
      wiadomo czy klient będzie chciał je wykończyć drewnem czy gresem..(na moje
      pytanie -odpowiada-zobaczy się)czy robic je na płycie czy jako lekka
      konstrukcja? temat np antresoli..czy piszecie i rysujecie, że jest antresola
      (jako osobna konstrukcja w wysokim salonie) czy rozrysowujecie (raz jescze
      podkreslam -w projekcie do pozwolenia na budowę, nie wykonawczym) całą
      konstrukcję? bo mam takie aspiracje, ale coś czuję, że klient i tak zrobi po
      swojemu :[[ i chyba szkoda mojego czasu..
      ..............................................................
      pierwszy raz sama..
      • Gość: archie Re: projekt architektoniczny IP: *.tvsat364.lodz.pl 24.05.06, 23:45
        nie no, w budowlanym raczej odpuść sobie detale mocowania czegokolwiek - od tego
        jest wykonawczy. tak samo pergola - raczej ogólny rysunek, bez detali węzłów. a
        co do wykończenia posadzki - sprawę załatwią chorągiewki na przekrojach.
      • Gość: penar Re: projekt architektoniczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 23:55
        Dziwi mnie takie pytanie, zwłaszcza, że zadawane przez architekta.
        Projekt architektoniczno-budowlany służy jedynie do uzyskania decyzji
        administracyjnej ( świstka papieru ), czyli pozwolenia na budowę. Do niczego
        więcej.
        Jest to bardzo ogólny projekt, z elementarnymi i podstawowymi danymi, które
        umożliwiają urzędowi podjecie takiej, czy innej decyzji. I tyle.
        Bez żadnych szczegółów, detali, ... i Bóg wie jeszcze czego. A im jest bardziej
        ogólny tym lepiej.

Ważne jest tylko, aby została wydana taka a nie inna decyzja
        administracyjna ... i już.

Co powinien on zawierać określa Rozp.Min.Infrastr. z 3 lipca 2003 r. w sprawie
        szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego (D.U. 2003.120.1133).
        ( "Powinien" zawierać, ale wcale "nie musi" (...))
        Dopiero po uzyskaniu decyzji o pozwoleniu na budowę powinno się sporządzać
        projekt wykonawczy - ten, który trafia na budowę ... ale jeżeli inwestor go nie
        chce i nie potrzebuje - to jego sprawa.
        • Gość: archie Re: projekt architektoniczny IP: *.tvsat364.lodz.pl 25.05.06, 00:17
          może dodam tylko, że z budowlanego też się da wybudować np. dom. pytanie tylko
          co potrzebuje wykonawca, żeby inwestor był szczęśliwy. imho bawienie się z
          detalami obróbek blacharskich mija się z celem, bo często gęsto pan
          czesiu-dekarz wie lepiej jak je zrobić (chodzi mi o kształt i mocowanie). dużo
          bardziej konstruktywne są bezpośrednie rozmowy z wykonawcami.
          • Gość: penar Re: projekt architektoniczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 01:09
            Gość portalu: archie napisał(a):
            > może dodam tylko, że z budowlanego też się da wybudować ...

Bez projektu też się da wybudowć ...
            • Gość: archie Re: projekt architektoniczny IP: *.tvsat364.lodz.pl 25.05.06, 01:41
              traktuję to jako żart a nie złośliwość;-)

a poza tym tendencja na rynku jest taka, że to generalny wykonawca zleca
              zrobienie wykonawczego na swoje potrzeby.
              • Gość: q Re: projekt architektoniczny IP: *.acn.waw.pl 25.05.06, 07:22
                "> a poza tym tendencja na rynku jest taka, że to generalny wykonawca zleca
                > zrobienie wykonawczego na swoje potrzeby."

sądzę, że nie dotyczy to domku 200m2..tam wystarczyłby szkic
                i projekt budowlany w setce załatwia wszystko.
                więc 4 egzemplarze w skali 1:100 idą do urzędu, zatwierdzone wracają do
                inwestora i wędrują na budowę.nadzór -5-6 wizyt załatwia wszystko;oczywiście
                jeśli inwestor nie zapłacił za więcej
                • Gość: archie Re: projekt architektoniczny IP: 212.160.252.* 25.05.06, 08:25
                  dokładnie;-) znowu włączył mi się filozof. a żeby było śmieszniej jeszcze nie
                  zdarzyło mi się zrobić budowlanego domku:P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka