Gość: AIA IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 14.07.06, 15:53 Czsec czy ktos moze wie jak szczepic nowe lawy fundamentowe ze starymi ? Moj klient planuje dobudowke do istniejacej konstrukcji i nie moge znalesc tego detalu. Dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: architekt Re: pytanie o fundamenty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.06, 23:20 A kolega/koleżanka nie miała mechaniki konstrukcji na studiach? Nie przypomina się może coś co nazywa się "dylatacja"? "Osiadanie budunku" - też wziąłbym pod uwagę takie hasło... A po drugie - kto dał Ci uprawnienia?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alek Re: pytanie o fundamenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 23:30 Kolega/koleżanka pytał/pytała o "sczepianie", to dlaczego sugerujesz dylatowanie? Odpowiedz Link Zgłoś
axx61 Re: pytanie o fundamenty 14.07.06, 23:57 Istnieje pewny sposob na wykonywanie polaczen law. Najpierw wierci sie dziury min. 6 inch glebokie i co 12 inch w rozstawie. Zwykle stosuje sie zbrojenie #4 czyli 12 mm Zbrojenie mocuje sie w dziurze uzywajac patentowej mieszaniny epoxy powiedzmy firmy SIKA Corp. jeden z komponentow "Sikadur" ( 1 inch 2.54 cm)Moze byc stosowana rowniez inna mieszanina epoxydowa dopuszczona do stosowania i posiadajaca atest. SIKA Corp.jest w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomocnik murarza Re: pytanie o fundamenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.06, 00:57 Co z tego, że wkleisz zbrojenie – nowy fundament i tak nie będzie pracować razem z istniejącym. Nie wierzę, że spoina otaczająca pręty w otworach i same druty nie poddadzą się działaniu tnących przy osiadaniu. Nawet drobne odkształcenia spowodują, że dylatacja może wytworzyć się sama (przez pęknięcia podczas innej pracy fundamentów oraz tego co na nich postawią). Żeby uniknąć takich przypadków trzeba by chyba łączyć całą konstrukcję (przemurować ściany, przelać wieńce itd.) ale to przysłowiowa „skórka za wyprawkę”. Ogólnie mówiąc jest prawie pewne, że dylatacja i tak tam będzie –nieważne czy zrobiona celowo, czy powstała naturalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alek Re: pytanie o fundamenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.06, 01:10 Na tak dużej powierzchni połączenia żadna dylatacja się nie pojawi sama. Dobrze przygotowane połączenie dwóch elementów betonowych takiego typu jak ławy wystarczy, aby pracowało jak monolit. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AIA Re: pytanie o fundamenty IP: *.hsd1.il.comcast.net 15.07.06, 02:49 Dzieki, pracuje w stanach wiec znam inch'e :), dobudowka ma 12'X 24' czy sugerujesz przewiercanie istniejacych fundamentow i laczenie ich za pomoca eoxy ? Czy znasz moze nazwe epoxy { musze ja podac w specyfikacji } Wielkie dzieki !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AIA Re: pytanie o fundamenty IP: *.hsd1.il.comcast.net 15.07.06, 02:51 Sorki jestem chyba juz slepy, { SIKA Corp } dzieki jeszcze raz. Odpowiedz Link Zgłoś
axx61 Re: pytanie o fundamenty 15.07.06, 17:29 Po prostu wiercisz dziury minimum 6 inch glebokie. Nie potrzeba przewiercac bo epoxyd ma wieksza wytrzymalosc niz beton. Pret stalowy bedzie utwierdzony bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: pytanie o fundamenty IP: *.trustnet.pl 16.07.06, 01:07 nie "szzczepić" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie wazne Re: pytanie o amerkanskie fundamenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.06, 16:52 Dylatacja to w tradycyjnym budownictwie. W usa nie ma co dylatować, bo dom jest z lekkich, ekologicznych materiałów i jest przewidziany na 20 lat. Potem przychodzi tornado albo spychacz i po sprawie. W ameryce fundamentem jest konstytucja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex_katedra Re: pytanie o fundamenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 15:59 _obawiam się, że z takim traktowaniem tematu narobisz kłopotu swojemu klientowi i sobie, nawet drewniane słupki i ściany stoją na ścianach lub stopach fundamentowych, ale przypomina mi się pewien "dzielny forumowy inwestor z USA", co chciał aby mu projektować internetowo , co byłoby mozliwe, gdyby tylko potraktował sprawy poważnie, _po wyłożeniu nam, niedorosłym, (jego zdaniem), do demokracji, swoich racji i przekonań, mniemam, nie odezwał sie więcej do nikogo z naiwnych a pewnie choć odrobinę poważnie traktujących zapytanie (zapytowywałem kiedyś na forum o dalsze losy potencjalnej współpracy - nie było odzewu) _może człowieku dla tegoż człeka pracujesz ? czy aby ci zapłaci ? a nie podda w wątpliwość, że za wiedzę z forum kasa się należy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AIA Re: pytanie o fundamenty IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 20.07.06, 18:17 Hehe na szczescie nie mam prawie w ogole nic do czynienia z polakami, moj klient to autochton, dzieki za obawy ale juz znalazlem potrzebny mi detal. Tego typu dobudowki sa norma w usa a ja poprostu jeszcze nigdy nie projektowalem rozbudowy domu, wiec ten problem byl dla mnie nowy. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś