Dodaj do ulubionych

Problem z projektem:(

IP: *.chello.pl 21.09.06, 09:32
Witam - kupiłam jakiś czas temu gotowy dom projekt otrzymałam niedawno bo
gdzieś się developerowi zapodział. Wynikł problem bo projekt ma sie nijak do
realizacji.
Dom ma powierzchnie 244m2 parter+ poddasze, a projekt to dom jednorodzinny o
programie 4 pokoje z kuchnią + garaż.
Zaczynam wykańczanie domu i chcę zamontować wentylację, gaz, prąd, woda i
teraz powstał kłopot.
Co trzeba zrobić? wykonawca twierdzi , ze dokonał zmian jedynie w układzie
domu, ale nie uwzględnił poddasza.
Obserwuj wątek
    • Gość: m-i-a Re: Problem z projektem:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 11:40
      Nie wiem czy dobrze zrozumiałem , ale jeśli jest znacząca rozbieżność między
      projektem a stanem istniejącym to trzeba by zrobić projekt zamienny, który
      będzie odzwierciedlał stan faktyczny. Inaczej marne szanse na odbiór budynku.
      Jeśli dobrze zrozumiałem to wykonawca budował bez projektu. Czy tak?
      Proszę o więcej szczegółów.
      • Gość: pola Re: Problem z projektem:( IP: *.chello.pl 21.09.06, 12:21
        to dość skomplikowane również dla mnie.
        Budynek wyglada całkowicie inaczej niz projekt czyli został wykonany nie na
        podstawie otrzymanego przezemnie projektu.
        Podobno parter ma te same wymiary co w projekcie ale całkowita zmiana ukłądy
        pomieszczeń np: tam gdzie na planie jest pokój znajduje sie łazienka.Nie ma w
        planach poddasza, a jest.
        Nie znam sie na tym, ale obawiam sie jak to bedzie gdy zaczne cos robic a plany
        są niezgodne ze stanem faktycznym i jak to bedzie z odbiorem budynku.

• Gość: m-i-a Re: Problem z projektem:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 13:39
          Wniskuję z powyższego, że konieczne będzie zrobienie projektu zamiennego.
          Niestety rozbieżność jest zbyt duża żeby załatwić ja wpisami do dziennika
          budowy. Trzeba będzie zrobić inwentaryzacje stanu istniejącego i doprojektować
          resztę tak aby całość odpowiadała efektowi końcowemu budowy. Jeśli budynek ma
          miec poddasze a nie było tego w pierotnym projekcie to trzeba będzie to
          uwzględnić. Jeśli obrys budynku nie uległ zmianie to uda się ominąć uzgodnienia
          w ZUDP.
          Jako architekt dokonywałem już takiej operacji.
          • Gość: pola Re: Problem z projektem:( IP: *.chello.pl 21.09.06, 13:43
            Dziękuje za informacje
            • Gość: m-i-a Re: Problem z projektem:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 14:07
              Nie wiem kto zawinił, ale wykonawca nie powinien rozpoczynac prac nie mając
              proj.budowlanego zatwierdzonego w urzędzie. Może można go obciązyć kosztami
              proj. zamiennego.
              • Gość: pola Re: Problem z projektem:( IP: *.chello.pl 21.09.06, 14:25
                Będę dociekac kogo to wina, jak narazie powstał problem bo nie majac dokładnego
                planu nie jestem w stanIe rozpocząć pewnych rzeczy.Ktoś bedzie ponosił tego
                konsekwencje
                • ramonka27 Re: Problem z projektem:( 21.09.06, 20:09
                  No ja mam troszkęinne spostrzeżenie. Mianowicie ktoś musiał dokonywać wpisy w
                  dzienniku budowy - czy to był szewc czy piekarz???
                  To kierownik budowy nie widział zmian w projekcie??? Czy poprostu jego zadaniem
                  było tylko wziąść kasę w zamian za podpisy???
                  Moim zdaniem powinien beknąć kierownik budowy no i oczywiście inwestor, który
                  dopuscił się zmian w projekcie. Sama ekipa przecież wykonywała polecenia
                  inwestora.
                  • Gość: chwilowo Re: Problem z projektem:( IP: *.cable.tmark.pl 21.09.06, 20:37
                    witam i tutaj
                    Pola kupiła dom ...
                    Pytanie zasadnicze: jak można podpisać umowę kupna domu/mieszkania nie widząc
                    nawet projektu??
                    Brak słow, by opisać zdziwienie ...
                    Ale pozdrowienia nieustające :)
                    • Gość: pola Re: Problem z projektem:( IP: *.chello.pl 25.09.06, 11:22
                      Pola kupiła dom, a projekt miał być dostarczony gdyż jest to dom bliźniak i
                      projekt trafił w między czasie do drugiego własciciela.
                      Teraz niestety nie ma co gdybać, ale chcę rozwiązać problem.
                      Dom zakupiony i poprosiłąm o radę co zrobić , a nie jak można być np:tak
                      lekkomyślnym i nie wgladnąć w papiery.
                      Pierwszy raz kupuję dom i niestety teraz nauczyłam sie na co nalezy zwracać
                      uwagę jak to się mówi mądry Polak po szkodzie.
                      Już wiem, ze muszę zrobić projekt zamienny i wszelkie zmiany i koszta spadną na
                      inspektora busowy - to juz inwestor i inspektor będą sie głowić kto zawinił.
                  • Gość: pola Re: Problem z projektem:( IP: *.chello.pl 25.09.06, 11:25
                    Inspektor tweirdzi , ze projekt był ok, ale dostałąm zupełnie inne papiery.
                    W tym tygodniu sprawa się rozwiąze, gdyż juz poruszyłam nadzór budowlany i
                    architekt zajoł sie wszystkim.Wiem co trzeba zrobić tylko najgorszy w tym
                    wszystkim jest mój cenny czas:(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka