Dodaj do ulubionych

Rozbudowa starego czy budowa nowego domu?

02.02.07, 10:08
Mam straszny dylemat i nie mam osoby, która mogłaby pomóc podjąć mi decyzję.
Mam możliwość rozbudowy domu. Dom postawiony jest 30 lat temu tzw. "kostka".
W tym domu wymienione są okna, system ogrzewania (nowy piec i kaloryfery), w
piwnicy ocieplone są sufity.
Dom znajduje się na działce 900 m2. z tym, że na tej działce jest jeszcze
jeden mniejszy dom (tzw. gospodarczy) co moim zdaniem ogranicza też pole do
rozbudowy domu "kostki". Domku gospodarczego nie można zburzyć.
Zastanawiam się więc, czy nie jest lepiej postawić nowy dom na działce już
zakupionej czy rozbudować stary. Faktem jest, że przywiązałam się już do
miejsca (bardzo dobra lokalizacja, wszędzie jest blisko), gdzie znajduje się
ten stary dom.
Prosze o jakieś podpowiedzi.
Interesuje mnie odpowiedź na pytanie co bardziej mi się opłaca.
Może ktoś stanął już kiedyś przed takim wyborem.
Będę bardzo wdzięczna za każdą podpowiedź.
Obserwuj wątek
    • Gość: proarchitektura Re: Rozbudowa starego czy budowa nowego domu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 10:53
      "opłacalność " jest tu pojęciem względnym, jeśli bardzo dobra lokalizacja (oraz
      inne zalety) to nawet budynek gospodarczy może nie przeszkadzać, to raczej
      Wasze potrzeby, wyobrażenia oraz , a może przede wszystkim pomoc architekta (na
      podstawie WZ) zadecyduje czy na koniec będziecie zadowoleni, za pieniądze ze
      sprzedaży tego domu raczej nie wybudujecie nowego, na 900 m2 mozna wygodnie
      mieszkać chociaż z sąsiadami "kontakt wzrokowy" będzie zawsze (mój ostatni
      klient utyskiwał, ze dostał od rodziców 1500 m2- bał się, ze sąsiad zobaczy jak
      grilluje :)))))
    • ciekawewnetrza Re: Rozbudowa starego czy budowa nowego domu? 02.02.07, 11:34
      podstawowa sprawa to stan techniczny tej kostki, jeśli nie jest zagrzybiona i
      nadaje się do rozbudowy - potrzebna opinia techniczna konstruktora z
      uprawnieniami - to ''może'' okazać się taniej niż stawiać od podstaw.
      Mój klient kupił działkę z domkiem parterowym i chciał go wyposażyć w użytkowe
      poddasze, ale przy kupnie nie sprawdził fundamentów, czy będzie mógł to zrobić,
      okazało się że ten dom nie ma fundamentów, reasumójąć zapłacił za dom z działką,
      wyburzenie domu, postawienie domu od podstaw. Chyba dobrze na tym nie wyszedł -
      chociaż z drugiej strony teraz wie że ma porządne fundamenty.

Poz
    • Gość: proarchitektura Re: Rozbudowa starego czy budowa nowego domu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 12:20
      dom podpiwniczony to raczej fundamenty ma....na pewno są wg poprzednio
      obowiązującej normy, jeśli tam mieszkacie, to chyba bez grzyba???, no i nie
      chodzi chyba o rozudowę wzwyż ? opinia techniczna jak najbardziej, bez wstępnej
      koncepcji nic nie wiadomo, ale tego na forum nie robimy, so sorry :)))))
      • agal38 Odpowiedź 02.02.07, 14:15
        Dziękuję za podpowiedzi. Z tego co się dowiedziałam musze najpierw wezwać
        inspektora budowlanego, który powie mi czy można rozbudować ten dom po względem
        technicznym. Ile to kosztuje w przybliżeniu?
        A może ktoś miałaby ochotę pomóc mi trochę i wgłębić się w temat dalej?
        Chętnie prześlę zdjęcia.
        Tak naprawdę to nie mam także jeszcze koncepcji jak ten dom rozbudować, bo
        poprostu nie mam do tego głowy. Może ktoś po obejrzeniu zdjęć mógły mi coś
        podpowiedzieć.
        Sprawa jest dość pilna bo w szybkim czasie musze podjąć decyzję.
        Nie wiem, który wariant będzie dla mnie bardziej korzystny.
        Mogę podać swój numer telefonu. Dom jest pod Warszawą.
    • Gość: ??????? Re: Rozbudowa starego czy budowa nowego domu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 15:06
      architekci, zanim wyrwiecie do tych porad ze zdjęć, wizji lokalnych i
      telefonów, uświadomcie sobie, że w ten oto miły i nizobowiązujący sposób macie
      po prostu popracować za friko, bo pani nie ma czasu i sie spieszy, pozdrawiam
      • agal38 Odpowiedź 02.02.07, 15:48
        A kto powiedział, że za friko!!!!!!!!!!!! szukam dobrego architekta, który się
        tym zajmie. A czy ja powiedziałm, że za friko? Nie wszyscy może są
        MATERIALISTAMI tak jak Pan/Pani.
        O dziwo Powiem Ci drogi Pani/Pani, że niestety są jeszcze na świecie osoby,
        które nie myślą tylko o zarabianiu pieniędzy tylko o pomocy innym tak po prostu
        bo sprawia im to przyjemnośc i pasjonuje ich to co robią i lubią tą.
        Bądź pewien, że z twoich usłuch napewno nie skorzystam.
    • Gość: propozycja punkt wyjścia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 15:46
      niech pani/pan poda ten telefon i lokalizację - bywa, że dla kogoś Siedlce też
      są pod Warszawą, ktos zadzwoni i poda cenę za doradztwo, (w weekendy drożej- to
      chyba nic dziwnego), posrednik w/s nieruchomości do pani/pana nie przyjeżdża ot
      tak sobie, ani lekarz a juz na pewno nie prawnik, prosze nie liczyć na wstępne
      szkice i wyceny tez nie można podać,na podstawie rozmowy,takie sa realia
      • agal38 Odpowiedź 02.02.07, 15:52
        Dowiadywałam się u kilku architektów i tak powiedziano mi, że obejrzenie
        projektów i ocena czy da się wogóle coś z tym zrobić nic nie kosztuje. CZY JA
        NAPISAŁAM, ŻE CHCĘ WSTĘPNE PROJEKTY. To jest forum, na którym ludzie piszą i
        prosza o porady. Czy się mylę?
        • ciekawewnetrza Re: Odpowiedź 02.02.07, 16:15
          Nie nie myli się Pani to jest forum i ktoś może rzeczowo odpowiedzieć i prawie
          zawsze znajdzie się ktoś na tym forum komu coś się nie spodoba
    • Gość: ??????? Re: Rozbudowa starego czy budowa nowego domu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 16:17
      no i co poradzili owi architekci ???? przyjadą na tę działkę, w sobotę czy
      niedzielę ???? prosze wybaczyć, jeśli pan/pani umówi się w czyims biurze, to
      pewnie ktos godzine poświęci i cos powie....
      a jak pan/pani te zdjęcia prześle nie będzie pan/pani chciała wiedzieć jak i co
      mozna zrobić ???? a tu juz więcej czasu trzeba poswięcić...
      ja to piszę, zeby uswiadomić pani/panu ze architekt pracuje swoim umysłem i nie
      musi cegieł nosić, zeby sie zmęczyć
    • Gość: ??????? podoba/ nie podoba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 16:22
      nie o to chodzi, mogą koledzy działać filantropijnie nawet, raz jeszcze
      powtarzam, jeśli pani/pan pokaze zdjęcia na forum - pewnie pare osób rzuci
      jakies uwagi, natomiast za czas i uwage poświęconą "extra i specjalnie "
      powinna sie pani/pan liczyć z kosztami
    • Gość: noki15 Re: Rozbudowa starego czy budowa nowego domu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.07, 20:57
      Witam

Słusznie zauważyłaś, to jest Forum, uważam, że należy przedstawić zdjęcia i
      swoją ocenę techniczną domu. Do zdjęć dołączył bym swoje wizje przebudowanego
      domu nawet takie szkicowe oraz chociażby słownie opisał bym jak ma
      wyglądać "mój" przyszły dom, zdecydowanie rozbudowa gdy stan tech. na to
      pozwala, także subiektywny. Nie przejmuj się niechęcią przedmówców, takie to
      czasy, każdy post nawet ten najbardziej krytyczny ma w sobie jakiąś wartość.
      Myślę, że w Twoim przypadku warto pokusić się o koncepcję architektoniczną,
      która jest zdecydowanie tańsza a zawiera wszelakie rozwiązania
      architektoniczne, a czasami również konstrukcyjne, etc.
      Powodzenie, pozdrowienia.
      • agal38 Dzięki NOKI15 05.02.07, 10:16
        Dziekuję za powyższą wypowiedź. Też uważam, że to forum jest po to, żeby można
        było poradzić się w różnych sprawach tym bardziej, jeśli ktoś nie ma o czymś
        pojęcia. Jeszcze, jak widać na Pana/Pani przykłdzie, są życzliwi ludzie na
        świecie nie myślący tylko w kategoriach materialnych. I tak jak mi Pan/Pani
        poradził/a zamieszczę zdjęcia na forum, żeby takie osoby jak Pan czy osoba o
        nicku ciekawewnetrza (także dziękuję) mogły mi coś doradzić.
        • Gość: proarchitektura właśnie tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.07, 11:00
          właśnie tak proszę zrobić, oczywiście wielu forumowiczów liczy na granty w
          postaci koncepcji robionych przez architektów dla samej chęci pokazania się czy
          sprawdzenia, ale nie tak powinno być, swoje prace powinno pokazywać się na www
          czy podczas spotkania, karykaturą są posty głoszące "chętnych z portfolio, ceną
          i terminem oraz propozycją rozwiązania....."
          • agal38 do proarchitektura 05.02.07, 11:56
            W jaki sposób można skontaktować się z Panem/Panią?
            Takich właśnie rzeczowych osób na forum potrzeba.
        • Gość: noki15 Re: Dzięki NOKI15 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 21:37
          Witaj

Czekam na zdjątka domu, czy tez szkice.
          Sam mieszkam w takim domu i zachodzę w głowę jak go zmienić.
          Nie ukrywam, że największym problemem są pieniądze, ile?
          Szacuję, że przebudowa domu czy też rozbudowa (podniesienie dachu o 1m)
          wiąże się z wydatkiem około 50 000 zł. (konieczny projekt i architekt).
          Zyskuję około 60 m2 użytkowych co jest najtańszym jednym m2, myślę jednak, że
          suma 70-80 000zł. będzie bardziej wiarygodna i adekwatna.
          Cóż, wymagania rosną, dom trzeba unowocześnić, instalacje, wymiana glazury,
          łazienki, ocieplenie domu, skóra cierpnie od kosztów.
          Samą przebudowę jeżeli się w tym budynku mieszka trzeba wykonać w trybie
          przyspieszonym, maksimum 2 miesiące, toż to jest wyzwanie.
          Więc bierzmy byka za rogi. Pozdrowienia.noki15
    • proarchitektura Re: Rozbudowa starego czy budowa nowego domu? 05.02.07, 16:35
      dzięki za miłe słowo ....czasem coś skrobnę w ten komputer
    • agal38 Zdjęcia 09.02.07, 08:54
      Tak jak postanowiłam wklejam linki do zdjęć.
      Prosze o uwagi na temat rozudowy. Czy da się jeszcze coś sensownego z tego
      zrobić. Będę wdzięczna za wszystkie podpowiedzi.
      voila.pl/9q6g5/?1
      voila.pl/9q6g5/index.php?1
      voila.pl/l51wz/index.php?1
      voila.pl/fuo93/index.php?1
      voila.pl/il89a/index.php?1
      • Gość: noki15 Re: Zdjęcia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.07, 11:28
        Witam!

A Twoja wizja?,
        - przydałby się jeszcze rzut parteru, jeszcze lepiej z wymiarami!
        Pozdrowienia. noki
        • agal38 Do noki15 13.02.07, 10:53
          Wysłalam Panu emila
          • Gość: noki15 Re: Do noki15 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.07, 16:34
            Witam

Otrzymałem i dziękuję, postaram się kilka słów napisać w obronie rozbudowy domu.
            Z uwagi na rodzinną nutkę w mail-u na moją pocztę nie będę tutaj na Forum
            rozwodził się nad zasadnościa rozbudowy domu czy też budowy nowego domu.
            Postaram się przedstwić swoją opinię w poście na Pani prywatną pocztę.
            Jeżeli mamy dyskutować nad rozbudową domu, to oczywistym jest przedstawienie
            parteru w rzucie.
            Sam temat rozbudowy jest szalenie ważny, ponieważ zdecydowanie obniżamy koszty
            zamieszkania zgodnie ze swoimi upodobieniami i zdecydowanym poczuciem większego
            komfortu.
            Z drugiej strony świadomi ogromu kosztów (a w Pani przypadku innych jeszcze
            okoliczności)trzeba sobie odpowiedzieć, na jaki zakres przebudowy mamy się
            zdecydować.
            Czy przebudować tylko parter wg. potrzeb, czy zrobić użytkowe poddasza, czy też
            pociągnąć piętro i dodatkowo użytkowe poddasze.
            Z niezamieszczonych tutaj na Forum projektów domów a przesłanych na moją
            pocztę, wyłania się wizja przebudowy domu z użytkowym poddaszem i wydaje mi się
            jest ona najsłuszniejsza.
            Tę wizję należy odnieść do Pani domu w rzucie, którego Pani nie przedstawia, a
            więc, proszę narysować w jakimś programie (akcesoria/paint)rzut (rozkład)
            parteru, skopiować i wkleić do postu Forum, który Pani piszę (prawy klawisz
            myszy), proszę nanieść wymiary oraz drzwi i okna.
            Antytalent grafiki ma bardziej prostą metodę sfotografować nawet komórką plany
            (rzuty) domu, jeżeli takowe posiada i jako mms przesłać na komórkę, można
            zrobić zdjęcia poszczególnych pomieszczeń z planów, koniecznie z wymiarami.
            Ot, rozpisałem się, pozdrowienia i optymizmu. noki15
    • Gość: Kocia Kostka Re: Rozbudowa starego czy budowa nowego domu? IP: *.pl 16.10.13, 15:59
      Remontuj, jak my!
      kociakostka.blogspot.com/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka