maly_dziobek 02.03.07, 12:50 proszę o opinie dotyczące projektu grupy archipelag "henryk". bardzo nam się podoba i chcemy wiedzieć jak najwięcej o tym projekcie przed podjeciem decyzji o jego zakupie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: penar Re: proszę o opinie: henryk, grupa archipelag IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 13:18 maly_dziobek napisała: i chcemy wiedzieć jak najwięcej o tym projekcie przed podjeciem > decyzji o jego zakupie. Najwięcej dowiesz się o tym pseudoprojekcie po wybudowaniu domu. Oczy /i usta/ otwierać będziesz stopniowo: - po zakupie pseudoprojektu / gdy pomijając już inne sprawy, błędy, itd. okaże się, że nie ma on projektu wykonawczego :o / - gdy udasz się z nim do miejscowego architekta, a on powie Ci: Nie, dziękuję, nie zajmuję się to rodzaju bublami i nie podpisuję się pod takowymi. - gdy Twój kierownik budowy go zobaczy i powie Ci: To jest projekt ? Acha...o: (...) - gdy zaczniesz go zmieniać w trakcie budowy i wtedy okaże się, że nie jest to taka prosta sprawa - gdy bez zmian w projekcie sama zaczniesz /może ewent.z kier.bud.,ale w to raczej wątpię/ go zmieniać, budować inaczej i dostaniesz decyzję o rozbiórce lub doprowadzeniu do stanu zgodnego z projektem - gdy koszty budowy /już w jej trakcie/ okażą się 2- 3- krotnie wyższe od kosztów podanych w pseudokosztorysie załączonym do pseudoprojektu - gdy po miesiącach bezsennych nocy dostaniesz newicy - ... itd. Jest takie stare, dobre, polskie przysłowie, ( a nawet trzy ): 1. Pierwszy dom buduje się dla ..., drugi dla ...,a trzeci dla... 2. Jeżeli chcesz komuś źle życzyć, to powiedz mu : Obyś ... 3. Mądry Pol... Są też inne, np : Wolność Tomku w swoim domku Powodzenia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly_dziobek Re: proszę o opinie: henryk, grupa archipelag IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 14:06 martwię się coraz bardziej. wiedziałam ze dom, który nie jest "klockiem" będzie problemem, ale nie sądziłam, że aż takim. z kolei w klocku mieszkałam do tej pory i za nic w świecie nie powtórze tego. zastanawiam się skąd biorą się refleksje penara? to osobiste doświadczenia z tym projektem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: penar Re: proszę o opinie: henryk, grupa archipelag IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 14:41 Gość portalu: maly_dziobek napisał(a): > martwię się coraz bardziej 1. To dobrze. To dobry znak. Lepiej jest się martwić przed, niż w trakcie lub po ... Jest to zupełnie co innego. ( Banały opowiadam :)) 2. Budowa to nie zabawa w klocki, a projekt to nie kolorowe obrazki. Wystarczy mieć tylko tego świadomość i tylko w ten sposób To ( = budowę) odpowiednio traktować. Nic więcej. ( Znowu banały ) Proszę przeczytać np. to: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=57206979&a=57360684 Są tam kapitalne ( i niby oczywiste ) 3 stwierdzenia : 1. Chcąc budować dom, trzeba kupić architekta, jego pracę, jego doświadczenie, jego profesjonalizm. 2. Realia budowy są brutalne i nieoczekiwane 3. I jako przykład może nie najbardziej szczęśliwy, jakie buty chcesz nosić, takie z wyprzedaży czy robione na miarę, i tutaj właśnie jest meritum sprawy, buty są na całe życie, odpowiedz sobie sama. + np. to: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25&w=39271506&a=39380417 i np. to : forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=36420420&a=36604594 aby dojść do niby prostych i oczywistych ( = banalnych ) wniosków typu : forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=53597413&a=53601733 Można oczywiście postępować inaczej, ale trzeba ( = powinno się ) mieć pełną świadomość tego, co się robi ... i(a) później ponosić tylko konskwencje swoich wcześniejszych decyzji. Nic więcej. Same banały popisałem. :) Odpowiedz Link Zgłoś
rispetto Re: proszę o opinie: henryk, grupa archipelag 06.03.07, 12:41 typowe bleblanie architekta bez zleceń. Jakbym jakąś mantrę słyszał. Archipelag to pewnie zatrudnia kierowców wózków widłowych zamiast architektów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: proszę o opinie: henryk, grupa archipelag IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.07, 12:49 >Archipelag to pewnie zatrudnia kierowców wózków widłowych zamiast architektów. To widać :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: penar Re: proszę o opinie: henryk, grupa archipelag IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.07, 13:36 rispetto napisał: > typowe bleblanie architekta bez zleceń. Jakbym jakąś mantrę słyszał. Archipelag > to pewnie zatrudnia kierowców wózków widłowych zamiast architektów. Owszem, a nawet chyba gorzej, "znawco":( Po pierwsze, coś w sam raz tam wiem, kto założył tę firmę i co sobą reprezentuje (ą), ale mniejsza z tym. po drugie, gdybyś miał podstawowe pojecie o sprawach elementarnych i podstawowych, to wiedziałbyś na przykład, że : Nie da się zbudować takiego dachu, jak zostało to "zaprojektowane" przez pożal się boże "architektów" z pożal się boże "firmy archipelag". Gdyby chociaż raz w życiu taki zakichany "projektant" był kierownikiem budowy własnego"projektu", to nigdy więcej w życiu nie "zaprojektowałby" takiego gniota! Tylko i wyłącznie przy tym mi o dach mi chodzi ! Inne sprawy pomijam ! Przeczytaj sobie "znawco", co zostało napisane w "opisie projektu" (cytat): "Dach o konstrukcji drewnianej pokryto dachówką cementową lub ceramiczną." Po pierwsze do tego "projektu" potrzebne są krokwie gięte - życzę powodzenia inwestorowi w ich uzyskaniu, ale to pół biedy, to można zrobić, tyle że będzie to odpowiednio kosztowało :) Natomiast nie da się tego pokryć - wbrew temu , co napisano w opisie - "dachówką cementową lub ceramiczną". Dachówki cementowe i wszyskie ceramiczne z jednym wyjątkiem (karpiówka) są dachówkami profilowanymi, zakładkowymi i nie można w jednym ich rzędzie położyć X a w następnym Y (= mniej lub więcej). O tak elementarych sprawach powinieneś wiedzieć "znawco":( O tak elementarnych sprawach powinni o tym też wiedzieć "pożal się boże projektanci z archipelagu", ale oni nie mają podstawowego pojęcia nie tylko o tym :(. Jedyną możliwością w tym wypadku, na takim dachu - wbrew temu co piszą "projektanci" jest położenie karpiówki. Pomijam już to, że jest to najdroższa dachówka, jedna z najcięższych, itd. Tylko ona moze być ewentualnie kładzona na wolich oczach i temu podobnych falistych kształtach dachu. Problem jednak w tym przypadku jest taki, że pochylenie dachu jest za małe dla karpiówki. Nie może ona być kładzona na zbyt małym pochyleniu, bo wówczas dach po prostu przecieka :( Co oznaczają takie dachy możesz sobie poczytać w wypowiedziach szwedki111, a wtedy może coś zrozumiesz, chociaż wątpię :( Jedynym rozsądnym rozwiązaniem w takim wypadku jest krycie blachą, ewent.czymś innym. Wyobraż sobie teraz ten dach, ale tak jak może on zostać zrobiony, a nie tak, jak pisząc bzdury, "zażyczyli sobie tego pożal się boże projektanci - w swoich fantazjach - z archipelagu". Za takie projekty i tego rodzaju bzdurne rozwiązania sprawa powinna mieć swój finał w sądzie. P.S. 1. Falistych rynien,... i co najmniej 100 innych kretyńskich rozwiązań w tym projekcie wogóle nie tykam ! Wolość tomku w swoim domku 2. "O mnie się nie martw, o mnie się nie martw".. - słowa dość starej piosenki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly_dziobek Re: proszę o opinie: henryk, grupa archipelag IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 18:19 Wywiązała się dysusja, która poszła nie wtym kierunku, na którym mi zależało. Podzielam w sumie zdanie rispetto: "> typowe bleblanie architekta bez zleceń. Jakbym jakąś mantrę słyszał." Na to mi właśnie to wszystko wygląda. Przykro :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: € Re: proszę o opinie: henryk, grupa archipelag IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 20:49 Najwidoczniej nic nie rozumiesz > Rzeczywiście przykro :( Kup sobie 10 takich gotowców a ciekawe jak w tym jednym wypadku zrobisz na przykład dach najwidoczniej zupełnie nic nie rozumiesz a zwłaszcza dobre rady ale to tylko i wyłącznie twoja sprawa Jak już ktoś wcześniej napisał : " Wolność Tomku w swoim domku " należałoby tylko dodać " popapranym domku " Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: proszę o opinie: henryk, grupa archipelag IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 13:21 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=27303053&a=27303053 Jest też tam o henryku Polecam wyszukiwarkę na forach pokrewnych i linki dokształcająco refleksyjne: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=57819814&a=57860982 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=57206979&a=57360684 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25&w=53194535&a=53233390 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly_dziobek Re: proszę o opinie: henryk, grupa archipelag IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 14:09 na stronie forum podanego przez mif są głównie opinie dotyczące wartości estetycznej projektu, szokujące zresztą trochę. biorę to za plus, gdyż zawsze miałam gust odmienny od "społeczeństwa" i popłacało :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: proszę o opinie: henryk, grupa archipelag IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 23:43 > miałam gust odmienny od "społeczeństwa" i popłacało :) Żeby aż tak kochać walące się domy? :) www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3091300&ProjID=362 Kłopoty z wykonawstwem dachu, orynnowania. Schody "na zbity pysk" Kominek zewnętrzny - bez sensu Pow. kondygnacji = 170,1 m2 Powierzchnia użytkowa poddasza = 48,3 Różnica = 121.8 m2 "bezużyrecznego" stropu Koszt budowy ok. 1 mln. Cena projektu: 5 100,00 zł Promocja: kupując pakiet oszczędzasz 100,00 zł Cena pakietu: 5 000,00 zł I to są stracone pieniądze :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mc2 Re: proszę o opinie: henryk, grupa archipelag IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.07, 00:23 Gość portalu: mif napisał(a): > Koszt budowy ok. 1 mln. Pow. netto: 340.2 m2 Pow. zabudowy: 276.5 m2 Kubatura netto: 818.5 m3 Eeee.. mif chyba trochę przesadziłeś :) Przy takich powierzchniach, dachach, stropach, fundamentach, kominach, schodach,...i wielu innych "frykasach", itd. liczysz cenę jak dla m2 w bloku w przeciętnym standarcie (?). Ja bym jeszcze "tak na oko":) dał współczynnik co najmniej x 1,5 ( w tym roku, bo za rok ...(?)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: proszę o opinie: henryk, grupa archipelag IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.07, 07:38 > Gość portalu: mif napisał(a): > > Koszt budowy ok. 1 mln. > Ja bym jeszcze "tak na oko":) dał współczynnik co najmniej x 1,5 Problem, czy uwierzy w milion. 1,5mln będzie dla niego nierealne i odrzuci. A zresztą, co za różnica ile pieniędzy jest straconych. Po rządach naszych wybrańców, człowiek się przyzwyczaja :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly_dziobek Re: proszę o opinie: henryk, grupa archipelag IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.07, 18:02 1,5 miliona za 221m powierzchni domku? to chyba nierealne, chyba że byłby ze złota :)ha ha :) siostra niedawno zakończyła budowę domu, różnił się w zasadzie tym, że miał dach bez "fal" i koszt był nawet niższy od kosztorysu pracowni.wydaje mi się że przesadzacie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly_dziobek Re: proszę o opinie: henryk, grupa archipelag IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.07, 18:09 nie bardzo rozumiem na czym polegają "walące się schody"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: proszę o opinie: henryk, grupa archipelag IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.07, 19:03 > nie bardzo rozumiem na czym polegają "walące się schody"? Znajdź podobne schody (z trójkątnymi stopniami) w realu i pochodź sobie, z rodziną. Zrozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly_dziobek Re: proszę o opinie: henryk, grupa archipelag IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.07, 19:08 mam takie w domu, od 25 lat tam mieszkam. jedna blizna po upadku w wieku dwóch lat i się nauczyłam po nich chodzić. można się przyzwyczaić, to nic trudnego. dzięki za wyjaśnienie, bo obawiałam się czegoś naprawdę ekstremalnego :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: proszę o opinie: henryk, grupa archipelag IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.07, 19:01 mc2 Pisałem, że nie uwierzy :) ................................ > 1,5 miliona za 221m powierzchni domku? Pow. kondygnacji = 170,1 m2 Powierzchnia użytkowa poddasza = 48,3 Różnica = 121.8 m2 "bezużyrecznego" stropu ........................................ Pow. netto: 340.2 m2 Pow. zabudowy: 276.5 m2 Kubatura netto: 818.5 m3 Stąd Ładujesz pieniądze w bezużyteczny strop, wsparty na ścianach, które wymagają fundamentów. Do tego wylewki, izolacje, tynki itp. Garaż w bryle domu kosztuje tyle co salon. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=33290777&a=33310742 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=57819814&a=57860982 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=53597413&a=53601733 Odpowiedz Link Zgłoś
maly_dziobek Re: proszę o opinie: henryk, grupa archipelag 03.03.07, 19:24 > Ładujesz pieniądze w bezużyteczny strop strop nie jest bezużyteczny: dźwiga dach, który przecież ładny jest :) a tak poważnie: co z projektami budynków parterowych? do czego tam służy strop? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mc2 Re: proszę o opinie: henryk, grupa archipelag IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 11:51 Gość portalu: maly_dziobek napisał(a): > 1,5 miliona za 221m powierzchni domku? to chyba nierealne Nierealne ? :) Skoro tak uważasz :)) Nawet poczytać Ci się nie chce ?: Pow. netto: 340.2 m2 Pow. zabudowy: 276.5 m2 Kubatura netto: 818.5 m3 inna sprawa czy to prawda co popisali ? Raczej wątpię :( bierz, kupuj, zoboczysz w promocji "projekt" 100 zł taniej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly_dziobek Re: proszę o opinie: henryk, grupa archipelag IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.07, 18:13 nadal nie wiem skąd biorą się u Was takie opinie o tym projekcie? czy ktoś z Was już budował "henryka"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: proszę o opinie: henryk, grupa archipelag IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.07, 19:05 Dla nas wystarczy popatrzeć. Ty niestety musisz doświadczyć :( forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=48935402&a=48999224 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=57206979&a=57360684 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly_dziobek Re: proszę o opinie: henryk, grupa archipelag IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.07, 19:19 a ja mam wyobraźnię :) i widziałam setki fatalnych projektów, nawet ja po jednym spojrzeniu mogłam zdiagnozować idiotyczne pomysły architektów. nie chcę nikogo obrażać, ale zepsuć "klocka"? ludzie jednak mają rozliczne talenty. moim zdaniem "henryk" jest całkiem nieźle rozwiązany w środku, mimo, że ewidentnie architektowi zależało raczej na wyglądzie zewnętrznym.robiłam wizualizację w programie do projektowania wnętrz i było całkiem fajnie :) nie chce jednak rozmawiać o kwestiach estetycznych, a zależy mi raczej na opiniach osób, które zetknęły się osobiście z projektem (inwestorów). chodzi mi o ukryte błędy i takie tam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: proszę o opinie: henryk, grupa archipelag IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.07, 19:48 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=57819814&a=57860982 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=53597413&a=53601733 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=33290777&a=33310742 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibi Re: proszę o opinie: henryk, grupa archipelag IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.07, 15:32 mam podobny dylemat, chcę kupić "HENRYKA" mam doświadczenie w "budowaniu" projekt misię podoba, lecz mam pewne wątpliwości. Myślę, że twoi rozmówcy mogą mieć trochę racji, lecz wszystko zależy od tego ile chcemy przeznaczyć na budowę swojego domu. Jestem przygotowany żeby wydać "bańkę" na dom, martwią mnie tylko problemy związane z budową. Jeśli masz jakieś nowy sensowne opinie to proszę odpisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly_dziobek Re: proszę o opinie: henryk, grupa archipelag IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.07, 14:20 Oczywiście. Zapraszam na stronę forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=74809 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibi1 Re: proszę o opinie: henryk, grupa archipelag IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.07, 10:35 A Ja kupiłem po prostu projekt Henia i będę się teraz martwił. Bardzo proszę o opinie ewentualnie fotki Henryka, jeśli ktoś go wybudował. Zastanawiam się nad podniesieniem dachu, żeby wykorzystać powierzchnię nad częścią sypialną proszę o wskazówki. Odpowiedz Link Zgłoś
maly_dziobek Re: proszę o opinie: henryk, grupa archipelag 17.05.07, 08:48 Gość portalu: zibi1 napisał(a): > A Ja kupiłem po prostu projekt Henia i będę się teraz martwił. > Bardzo proszę o opinie ewentualnie fotki Henryka, jeśli ktoś go wybudował. > Zastanawiam się nad podniesieniem dachu, żeby wykorzystać powierzchnię nad > częścią sypialną proszę o wskazówki. Witaj Zibi! :) Zapraszam na forum Muratora, jest tam osoba, która wniosła takie poprawki. Jest też trochę fotek z budowy, ale może będzie więcej. ;) forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1817150#1817150 Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miki Re: proszę o opinie: henryk, grupa archipelag IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.07, 10:04 ja przerabieam ten projekt w taki sam sposob , aby wykorzystac przestrzen na calym dachu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: proszę o opinie: henryk, grupa archipelag IP: 149.148.228.* 04.04.07, 22:48 drogi dziubku, ten dom jest brzydki. nie mieszkam w Polsce i od czasu do czasu serwuje sobie kontakt z polska estetyka budowlano-architektoniczna zagladajac na to forum. Czasami smieszy, czasami rozczula. Ale wybacz ten projekt jest po prostu estetycznym dnem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: literka_m Re: proszę o opinie: henryk, grupa archipelag IP: 81.15.180.* 05.04.07, 15:55 a tak z ciekawosci, co powiecie o www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3990500&ProjID=326# interesuje mnie bardziej o konstrukcji/niedogodnosciach niz wrazeniach estetycznych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc firma Archipelag IP: *.adsl.forthnet.gr 06.04.07, 11:44 mi wustarcy tylko fakt ze firma ta spredaje projekty za "1000" i jak widac klientow musi jej brakowac bo nawet swoim pracownikom nie placa.. robilam pare ladnych miesiety temu dla nich wizualizacje i do teraz nie moge odzyskac pieniedzy... to mi wystarczy zeby wyrobic sobie zdanie o nich i projektu od nich nie kupilabym... zreszta "typowego" projektu nie kupilabym od rzadnej firmu.. ludzie leca na cene bo mysla ze zaoszcedza a nie zdaja sobie po prostu sprawy z tego jakie koszty zwiazane z tym tani projektem ich czekaja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pyton Re: firma Archipelag IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.07, 13:37 To może napisz nam kilka szczegółów na temat tej firmy. To może być bardzo ciekawe, jak od kuchni wygląda ich..:) Z tego co wiem nazywają ich szczawikami ze zgorzelca. Czekamy z niecierpliwością :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: firma Archipelag IP: *.centertel.pl 08.04.07, 21:25 Mnie interesuje czy ktoś już udował ten dom??? jest cudny!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly_dziobek Re: firma Archipelag IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.07, 14:23 :)) forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=74809 tam jest więcej fanów heniutka :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: firma Archipelag IP: 149.148.228.* 10.04.07, 16:34 Fascynujace te przejawy milosci do heniutka. O gustach sie nie dyskutuje. Skoro cie to tak fascynuje to buduj dziubku to badziewie. Jak wynika z cytowanych przez ciebie wypowiedzi, znajdziesz sporo czubkow, o sorry dziubkow, ktorym sie to tez podoba. Przejda obok mowiac "oooo, cuuudoo". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly_dziobek Re: firma Archipelag IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.07, 20:39 oooo :) agresywny ;) ha ha "dziubku" to bardzo błędna forma :) mam nadzieję, że nie zdenerwowałam Cię? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: firma Archipelag IP: 149.148.228.* 11.04.07, 13:38 nie nie zdenerwowalas. nic mnie juz nie zadziwi w tej dziedzinie. wiec milego budowania i mieszkania. a komentarze nie byly agresywne, tylko szczere Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszek Re: firma Archipelag IP: *.acn.waw.pl 12.04.07, 18:33 Prawdopodobnie henryk jest bardzo wymagajacym domem, a nawet napewno. Nie jest to typowy klocek ze spadzistym dachem jak 99% budowanych w polsce domów. jest bardzo ogrginalny, robiłam wizualizację i jesli chodzi o rozmieszczenie pomieszczn to powiem tak jest bardzo funkcjonalny i idealnie przystosowany do zaieszkania przez tradycyja rodzine z wygodami. mam zamiar zacząć budowę za 2 max 3 lata, ale zanim to nastapi chciała bym spotkac się z kimś kto wybudował ten dom a nawet obejrzec go juz gotowego. takze nie pakuje się w ciemno i tysiąc poprawek które są nie stety przy kazdym projekcie z kazdej firmy , nie tylko z Archipelagu. Henryk jest przepiekny i bardzo orginalny, to zwieczenie mojego wyobrazenia o własnym domu własnie takim jak "H" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly_dziobek Re: firma Archipelag IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.07, 20:43 Witaj Agnieszko :) Dzięki za dobre słowo. W jednym z wcześniejszych wpisów podałam link do strony forum "Muratora". Tam jest większy ruch jeśli chodzi o budujących lub poważnie zainteresowanych. Może nawet kiedyś będą jakieś fotki :) Odpowiedz Link Zgłoś
tiyagaris Re: firma Archipelag 12.04.07, 22:11 Przeleciałem pobieżnie (niech erotomanom gawędziarzom z niczym fikuśnym to się nie kojarzy) wypowiedzi i ręce mi opadły. Tak się składa, że jestem jednym z tych czubków (jak zechciała/zechciał zauważyć mi), którzy porwali się z motyką na słońce i są całkiem zaawansowani realizując swe mrzonki. Niby mój zacny interlokutor wie, że o gustach się nie dyskutuje jednak daje upust swym frustracjom (czyżby życie go aż tak zawiodło) w mało wyszukany sposób. Nie podoba się pięknie, ale epitety pod adresem zwolenników innego poglądu to już zwykłe pszennoburaczane prostactwo. Chylę, więc czoła przed fleksją i składnią, bo nic innego mi nie pozostaje (dysputa bowiem, na co najmniej średnim poziomie pewnie pyskówką by się zakończyła). Inny szlachetny forumowicz penarem zwany (podobno zmarginalizoany architekt, nie mnie to osądzać) w nieco bardziej fachowe słowa zechciał ubrać swą niewybredną krytykę. Jednak gdyby przeprowadził konsultacje społeczne w terenie jego wywody odrobinę wiarygodności by nabrały. Rynny faliste a jakże działają i to całkiem sprawnie (Choszczówka koło Warszawy, Białołęka-Warszawa projekt Jurand) i do tego nietuzinkowo wyglądają (ewentualny komentarz wskazany tylko od koleżeństwa, które na własne oczy zbadało zagadnienie). Tak jest tylko karpiówka w grę przy dachu wchodzi. Inne dachówki pieją w niebogłosy :-). Osobiście nie spotkałem się jeszcze wizjonerem inny rodzaj preferującym. Jeżeli taki się znajdzie cześć mu i chwała. Oby wszystko udał się tak jak w wizji wyśnił. Blacha OK, pokrycia bitumiczne, czemu nie. Jeżeli przyszły lokator ma być szczęśliwy i mi serce się raduje (niech, co więksi malkontenci zauważą, iż nie wypowiadam się w kwestii ewentualnych walorów estetycznych takiego czy innego rozwiązania) Dobra teraz garść uwag praktycznych, bo chyba o to chodziło twórczyni tematu. Projekt ma masę niedoróbek. Polecam tylko doświadczonym zapaleńcom lub mocno umocowanym w światku budowlanym realistom. Kosz, jaki powinien zaspokoić potrzeby tego przedsięwzięcia i to na całkiem przyzwoitym poziomie to 1 milion PLN (niestety) w wersji mniej bogatej spokojne 700 tyś. PLN wystarczyć powinno. Jeżeli ktoś jest zainteresowany bardziej szczegółowymi wywodami zapraszam do wątku muratora przez maly_dziobek wskazanego. Pozdrawiam wszystkich tak samo serdecznie (tych prostych jak i tych bardzie skomplikowanych). T. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki jeden Re: firma Archipelag IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.07, 00:00 tiyagaris ( na forum muratora ) napisał: buduję metodą gospodarczą a góra pieniędzy to około 300 tyś. PLN bez liczenia nadzoru i adaptacji, bo te za free mam (oj nawet samo napisanie tej kwoty już boli). Oczywiście tyle kosztowało cacko do tego momentu. Ogólnie domek jest prawie w stanie surowym. Bez okien i drzwi za to wszystkie ścianki, mury, sklepienia itp. Dach w 2/3 wykonany (wybrałem wariant z pełnym kryciem papą i na to dachówka) w tych łatwiejszych 2/3. Reszta prowizorycznie przykryta, aby do środka się nie lalo. Swoją drogą jak ktoś zna dobrego dekarza biorę w ciemno (prawie hihihi). Obecnie modlę się o kolejną górę kasy. ... zwykłe pszennoburaczane prostactwo. Fajny jesteś choptasiu :) Taki typowy z ciebie polski zuch-budowlaniec :))) Tysiące takich na pęczki wokoło ;( Stan surowy nie skończony, pozostały jeszcze rarytasy -te najcenniejsze :), ceny 2006, poszło już 300 kawałków i chcesz zmieścić się w bańce ? W 700 kawałeczkach ? Dobre :))) Każdy tak sobie marzy, każdemu wolno. Nadzieja matką ...:) Mi też wolno powiedzieć : że w półtorej banieczki się jednak nie zmieścisz 'kochanie' :))) mimo szczerych chęci, a szkoda będzie, szkoda :))) Coś o motyce i słońcu też wspomniałeś ;) Wolość Tomku .. Jeszcze wiele przygód cię czeka :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tiyagaris Re: firma Archipelag IP: 208.101.59.* 13.04.07, 10:20 Fajny jestem a jakże :-) bo ktoś fajnym być musi. Mój zacny adwersarz jawi się zaś jako doskonały przykład (i tu o typowości mówić możemy) teoretyka malkontenta. Koś go strasznie oszukał wmawiając, że zjadł wszystkie rozumy i teraz opowiada jak to wśród pęczków wszelakich (w jednym i ma skromna osoba się znajduje) jego szlachetny byt się wyróżnia patrząc trzeźwym jedynie słusznym okiem na otaczającą go rzeczywistość. Nie wiesz, nie widziałeś a uzurpujesz sobie prawo do Bóg wie czego. Pewnie ‘koteczku’ wszystko mówić możesz tylko waż słowa ponieważ zdarzyć się może, iż nikt słuchał Cię nie będzie. Niedopuszczalnym byłoby przecież aby wszechświat odwrócił się od tak wybitnego oratora, miotającego argumentami nie do odparcia. Faktycznie oj szkoda będzie a w zasadzie już jest, że taki jeden ani motyki w ręku nie miał (no może zapoznał się z jej budowa teoretyczną, którą zresztą zapewne potępił), ani słońca nie widział bo przecież i tak jego własny blask jest najjaśniejszy. Nadzieja matką … święte słowa tylko, co z tymi dla których nadziei już nie ma (i bynajmniej nie mam tu na myśli siebie dla ułatwienia dodam, bo różnie rozwiązania do głowy przychodzić mogą komuś kto zapewne za najdoskonalszą formę uważa prostopadłościenny grobowiec)? Biję czołem w pozdrowieniu (tak jak na polskiego zucha-budowlańca przystało) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki jeden Re: firma Archipelag IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.07, 10:41 Gość portalu: Tiyagaris napisał(a): ( dużo słów - mało treści ( poprzednio też )) Nazywa się to: "Przerostem formy nad treścią" ;). To tak odnośnie teorii. A tak właściwie to co chciałeś powiedzieć ? Że jesteś ponad tym ( cyt.): " ... zwykłym pszennoburaczanym prostactwem "? Hmmm... Te fakty, które sam przytoczyłeś raczej nie potwierdzają tego. Ale masz prawo tak sądzić. Nie jesteś ani pierwszy, ani ostatni. Zuch-budowlaniec ! Tak trzymać ! :) Wiele ( samych ) radości z henrykiem życzę :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tiyagaris Re: firma Archipelag IP: 208.101.59.* 13.04.07, 11:28 Lepsze to niż mało słów i mało treści (nazywa się to upośledzeniem formy i treści). Już wyjaśniam bo jak widzę problemy z percepcją nastąpiły. Jak coś się komuś nie podoba niech mówi o tym, ale używanie epitetów (czubek bodajże) w stosunku do wyznawców innego poglądu jest właśnie typowym zwykłym pszennoburaczanym prostactwem . Teoretyzować każdy może zanim jednak wcieli się w rolę wszechwiedzącego guru powinien odrobinę praktyki liznąć. Obejrzeć parę funkcjonujących realizacji (chociażby projektowo zbliżonych), porozmawiać z ich użytkownikami. Mam nadzieję, że teraz wszystko jasne. Zuch maruda! Tak trzymać :-)przecież świat byłby pusty bez kontrastów Radości wszelakich życzę, chciaż zdaję się, że masz jej wystarczająco dużo w obcowaniu z samym sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki jeden Re: firma Archipelag IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.07, 11:55 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=58321458&a=60679138 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tiyagaris Re: firma Archipelag IP: 208.101.59.* 13.04.07, 13:10 Wymydliła się wena :-), bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly_dziobek Re: firma Archipelag IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.07, 15:03 Witam ponownie wszystkich (malkontentów, tych, którzy nic nie rozumieją, znawców estetyki, fanów projektu, pokrzywdzonych przez firmę Grupa Archipelag, dziubków :) ha ha, czubków, agresywnych, zazdrosnych, sfrustrowanych, pszennoburaczanych :), prostych i bardziej skomplikowanych, realistów i wizjonerów, fajnych i tych mniej, najjaśniejszych i maluczkich, zuchów- budowlańców, upośledzonych w różny sposób i wszystkich, którzy się w powyższym wyszczególnieniu nie odnaleźli) i serdecznie pozdrawiam. :) "Ojojoj, ale buba!", jakby powiedział mój idol uczeń Czesław. :) Myślę, że to, co się dzieje na tym forum wymaga podsumowania osoby najbardziej zainteresowanej, czyli mojego (............................................................................... ....................................................tu wpisać epitety). Oto kilka (ha ha) uwag, które mam po ponownym przeczytaniu wszystkich wypowiedzi w/w forumowiczów: 1. Penar napisał: "Oczy /i usta/ otwierać będziesz stopniowo: (...) - gdy koszty budowy /już w jej trakcie/ okażą się 2- 3- krotnie wyższe od kosztów podanych w pseudokosztorysie załączonym do pseudoprojektu". I co? Nie krytykujecie? Koszt wg kosztorysu pracowni to ok 200 tys., 2-3 - krotnie to maksymalnie 600 tys., dlaczego więc wcześniej nie było uwag typu: "Fajny jesteś choptasiu :) Taki typowy z ciebie polski zuch-budowlaniec :))) Tysiące takich na pęczki wokoło ;( Stan surowy nie skończony, pozostały jeszcze rarytasy -te najcenniejsze :), ceny 2006, poszło już 300 kawałków i chcesz zmieścić się w bańce ? W 700 kawałeczkach ? Dobre :))) Każdy tak sobie marzy, każdemu wolno. Nadzieja matką ...:) Mi też wolno powiedzieć : że w półtorej banieczki się jednak nie zmieścisz 'kochanie' :))) mimo szczerych chęci, a szkoda będzie, szkoda :))) Coś o motyce i słońcu też wspomniałeś ;) Wolość Tomku .. Jeszcze wiele przygód cię czeka :)" ??? 2. Madrości ludowych i tych innego pochodzenia możecie sobie oszczędzić, gdyż potęguje to wrażenie, że patrzycie na innych (maluczkich) z góry. A to nie jest miłe. " Pierwszy dom buduje się dla ..., drugi dla ...,a trzeci dla... Jeżeli chcesz komuś źle życzyć, to powiedz mu : Obyś ... Mądry Pol... " itd. 3. Penar napisał: " Chcąc budować dom, trzeba kupić architekta, jego pracę, jego doświadczenie, jego profesjonalizm." Proszę mi znaleźć równie oryginalny, ciekawy i wyróżniający się projekt. "Henryk" kosztuje 5 tys., ale jest tego wart. Płaci się za pracę twórczą. Klocka lub (o zgrozo!) "dworek" mogę narysować sama w każdej chwili. Niestety w wielu pracowniach tak to właśnie wygląda: zrobić coś prostego, co się wszystkim podoba (więc się sprzeda), a następnie powielać do bólu zmieniając detale, dodając jedno lub dwa pomieszczenia, powiększając lub pomniejszając i tak dalej. Szczytem ekstrawagancji jest dodanie kręconych schodów. Jak jest w projekcie jedno wole oko, malkontenci od razu biją na alarm, straszą wydatkami, a jak ktoś się nie zniechęca- obrażają się. 4. Rispetto: "Archipelag to pewnie zatrudnia kierowców wózków widłowych zamiast architektów." Trochę wyrozumiałości dla kolegów z innych pracowni. Nasz guru Mif odpisał: "To widać :)" Macie inny gust, projektujecie w innym stylu. W prządku. Nie jest to jednak powód do tak bezwzględnej krytyki konkurencji. Trochę klasy i tolerancji. "Po pierwsze, coś w sam raz tam wiem, kto założył tę firmę i co sobą reprezentuje(ą), ale mniejsza z tym." Bez komentarza. 5. I guru Penar: " (...) gdybyś miał podstawowe pojecie o sprawach elementarnych i podstawowych, to wiedziałbyś na przykład, że : Nie da się zbudować takiego dachu, jak zostało to "zaprojektowane" przez pożal się boże "architektów" z pożal się boże "firmy archipelag". Gdyby chociaż raz w życiu taki zakichany "projektant" był kierownikiem budowy własnego"projektu", to nigdy więcej w życiu nie "zaprojektowałby" takiego gniota!" Ach! :) I dalej: "Natomiast nie da się tego pokryć - wbrew temu , co napisano w opisie - "dachówką cementową lub ceramiczną". (...)Jedyną możliwością w tym wypadku, na takim dachu - wbrew temu co piszą "projektanci" jest położenie karpiówki. Pomijam już to, że jest to najdroższa dachówka, jedna z najcięższych, itd. Tylko ona moze być ewentualnie kładzona na wolich oczach i temu podobnych falistych kształtach dachu." A karpiówka nie może być ceramiczna? ;) Myślę, że jest taka możliwość. Ale co ja tam wiem (............................................................................... miejsce na epitety)., albo Tiyagaris: "Tak jest tylko karpiówka w grę przy dachu wchodzi. Inne dachówki pieją w niebogłosy :-). Osobiście nie spotkałem się jeszcze wizjonerem inny rodzaj preferującym. Jeżeli taki się znajdzie cześć mu i chwała. Oby wszystko udał się tak jak w wizji wyśnił. Blacha OK, pokrycia bitumiczne, czemu nie." On też nie wie, w końcu tylko "Henryka" buduje. :) Ale jakoś nie zmieniam zdania- na wypowiedziach budujących (lub chociaż chcących wesprzeć dobrym słowem) najbardziej mi zależy. Zwłaszcza, że są różnice w postrzeganiu pewnych rzeczy przez "praktyków" i "teoretyków". 6. Penar: "Za takie projekty i tego rodzaju bzdurne rozwiązania sprawa powinna mieć swój finał w sądzie." Wielkie słowa :)) Mam nadzeję, że już bardziej się nie zdenerwujesz. Dbaj o zdrowie. :) 7. "(...) najwidoczniej zupełnie nic nie rozumiesz a zwłaszcza dobre rady." Żeby "dobre rady" były wiarygodne, muszą być przekazane w odpowiedniej formie. 8. Linki dokształcająco refleksyjne Mifa. ;) Wysyła je wszystkim. Niczego odkrywczego w nich nie ma. 9. Mif napisał: "Kominek zewnętrzny - bez sensu." Może szanowny Mif nie ma przyjaciół i znajomych, których może zapraszać. Kominek zewnętrzny służy rekreacji. Ja go potrzebuję. Podobnie jak stropu w domu, i dachu. :)) Pewnie to też jest dziwne. :) 10. Mc2: "Nawet poczytać Ci się nie chce ?: Pow. netto: 340.2 m2 Pow. zabudowy: 276.5 m2 Kubatura netto: 818.5 m3 " Wyobraż sobie, że czytałam. Ty byś nie przeczytał wybierając projekt? Jeśli wyczytałeś panie mądraliński o wiedzy elementarnej, że podano powierzchnię netto, pow. zabudowy oraz kubaturę netto, to trzeba było jeszcze przeczytać, że jest coś takiego jak powierzchnia użytkowa i wynosi właśnie 221 metrów kwadratowych (lub 2- jak kto woli) ha ha :) . 11. Guru Mif: "Dla nas wystarczy popatrzeć. Ty niestety musisz doświadczyć :(" O tak Najwyższy! :) 12. Myślę, żę forum nie może mieć więcej jak jednego guru. :( Szkoda. :( Proponuję więc konkurs. Zgłaszam trzech kandydatów: Nominowani są: --- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly_dziobek Re: firma Archipelag IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.07, 15:09 c.d. poprzedniego postu: "(...)ten projekt jest po prostu estetycznym dnem. " Nie żebym chciała dogmat podważać, ale w takim razie czym są te projekty: raider55.blox.pl/html 13. Punkt pod tytułem "Osobiste wycieczki i ploteczki". Gość: "mi wustarcy tylko fakt ze firma ta spredaje projekty za "1000" i jak widac klientow musi jej brakowac bo nawet swoim pracownikom nie placa.. robilam pare ladnych miesiety temu dla nich wizualizacje i do teraz nie moge odzyskac pieniedzy... to mi wystarczy zeby wyrobic sobie zdanie o nich (...)", oraz Pyton: "To może napisz nam kilka szczegółów na temat tej firmy. To może być bardzo ciekawe, jak od kuchni wygląda ich..:) Z tego co wiem nazywają ich szczawikami ze zgorzelca. Czekamy z niecierpliwością :)" Ja też czekam, fascynujące muszą to być wieści :)) 14. Mi: "Fascynujace te przejawy milosci do heniutka. O gustach sie nie dyskutuje. Skoro cie to tak fascynuje to buduj dziubku to badziewie. Jak wynika z cytowanych przez ciebie wypowiedzi, znajdziesz sporo czubkow, o sorry dziubkow, ktorym sie to tez podoba. Przejda obok mowiac "oooo, cuuudoo"." Tiyagaris na to już Ci odpowiedział, ja też. Cieżko coś dodać, nie warto, bo efektu nie będzie. Poza tym- zdanie demiurga najważniejsze. :) 15. Coś pozytywnego: Agnieszek napisała: "jest bardzo ogrginalny, robiłam wizualizację i jesli chodzi o rozmieszczenie pomieszczn to powiem tak jest bardzo funkcjonalny i idealnie przystosowany do zaieszkania przez tradycyja rodzine z wygodami." Gdybyście zadali sobie trochę trudu i zrbili wizualizację, to też byście to wiedzieli. A jak się nie chciało, to było nie tracić też czasu na wypowiedzi. Brawo Agnieszko za pracowitość! :) "tysiąc poprawek które są nie stety przy kazdym projekcie z kazdej firmy , nie tylko z Archipelagu." A Wy o tym nie słyszeliście? "Henryk" jest jedynym projektem na rynku wymagającym poprawek? 16. Taki jeden, a właściwie już drugi- agresywny: "Fajny jesteś choptasiu :) Taki typowy z ciebie polski zuch-budowlaniec :))) Tysiące takich na pęczki wokoło ;( Stan surowy nie skończony, pozostały jeszcze rarytasy -te najcenniejsze :), ceny 2006, poszło już 300 kawałków i chcesz zmieścić się w bańce ? W 700 kawałeczkach ? Dobre :))) Każdy tak sobie marzy, każdemu wolno. Nadzieja matką ...:) Mi też wolno powiedzieć : że w półtorej banieczki się jednak nie zmieścisz 'kochanie' :))) mimo szczerych chęci, a szkoda będzie, szkoda :))) Coś o motyce i słońcu też wspomniałeś ;) Wolość Tomku .. Jeszcze wiele przygód cię czeka :) Podpisuję się pod poglądami Tiyagarisa: "Jak coś się komuś nie podoba niech mówi o tym, ale używanie epitetów (czubek bodajże) w stosunku do wyznawców innego poglądu jest właśnie typowym zwykłym pszennoburaczanym prostactwem . Teoretyzować każdy może zanim jednak wcieli się w rolę wszechwiedzącego guru powinien odrobinę praktyki liznąć. Obejrzeć parę funkcjonujących realizacji (chociażby projektowo zbliżonych), porozmawiać z ich użytkownikami." Wiem, że wydaje Wam się, żę forum to takie miejsce, gdzie można napisać wszystko, odreagować frustracje, dokopać komuś. Weżcie jednak pod uwagę, że to, co piszecie tylko o Was świadczy. Nikt Was za to nie pochwali, a co najwyżej może " ... zwykłym pszennoburaczanym prostactwem " nazwać. Apeluję jeszcze raz o dystans i tolerancję. Świat byłby nudny gdybyśmy wszyscy byli tacy sami. Szanujmy to, że mamy różne poglądy. Nie bójcie się, jak mój domek Wam się nie podoba, nie będę zapraszać na siłę. :)) Za wszystkie wypowiedzi forumowiczów, którzy chcieli pomóc dziękuję i czekam na więcej. Proszę o niepisanie osób, które mają ochotę użyć sformułowań: - pseudoprojekt; - bubel; - pseudokosztorys (oraz innych z przedrostkiem -pseudo); - "pożal się boże" firma; - "pożal się boże" architekt; - zakichany "projektant"; - gniot; - "popaprany domek"; - walące się domy. Czekam też na głosy w sprawie wyboru GURU FORUM (w tym miejscu pokłon). Pozdrawiam wszystkich, M D (............................................................................... .............wiecie po co kropki) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: penar Re: firma Archipelag IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.07, 15:44 Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi ? Dostałaś wyjątkowo dużo opinii ... i masz jeszcze jakieś żale, pretensje, itp. Chcesz, kup sobie 10 heniutków ( skończ studia ) i buduj. W czym problem ? No problem (?). No, może tylko taki, że człowiek uczy się całe życie, lepiej jest się uczyć na cudzych niż na własnych błędach, a Ty ( Wy ) zaczniecie zapewne swoją naukę ( budowania ) po raz pierwszy (...) Wolość Tomku w swoim domku. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek33 Re: firma Archipelag 14.04.07, 08:14 Gość portalu: maly_dziobek napisał(a): > c.d. poprzedniego postu: > > > "(...)ten projekt jest po prostu estetycznym dnem. " > Nie żebym chciała dogmat podważać, ale w takim razie czym są te projekty: > raider55.blox.pl/html Wybuduj go, szczególnie z poprawkami jakie naniósł drugi jego budowniczy (to już chyba wszyscy?) a będzie miał ogromne szanse zaistnieć na tej stronie. > 15. Coś pozytywnego: > Agnieszek napisała: > "jest bardzo ogrginalny, robiłam wizualizację i jesli chodzi o rozmieszczenie > pomieszczn to powiem tak jest bardzo funkcjonalny i idealnie przystosowany do > zaieszkania przez tradycyja rodzine z wygodami." No to jedyny sposób, żeby był wygodny - razem z tradycyjną rodziną muszą wprowadzić się też te wspomniane wygody. > Gdybyście zadali sobie trochę trudu i zrbili wizualizację, to też byście to > wiedzieli. Uhum, schody były na tej wizualizacji? A ten dach zwiększył wygodę? PS Słyszeliście o kimś, poza Wami dwojgiem (i chyba jeszcze jednej osobie na "Muratorze"), kto poważnie potraktował ten "projekt"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly_dziobek Re: firma Archipelag IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.07, 09:40 Witaj Wojtku :) Wszystko, co miałam do powiedzenia, napisałam już wcześniej. Musisz się lepiej wczytać w poprzednie posty, znajdziesz wtedy odpowiedzi na swoje pytania. Cieszy mnie to niezwykle, że projekt tak szokuje (nie tylko Ciebie). :) A ponieważ jesteś kolejnym znawcą estetyki, wiesz na pewno dlaczego. Ale o tym też już pisałam. Pozdrawiam. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: firma Archipelag IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.07, 23:39 > Macie inny gust, projektujecie w innym stylu forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=25480571&a=25607124 > Może szanowny Mif nie ma przyjaciół i znajomych, których może zapraszać. Właśnie u przyjaciół widziałem, co zewnętrzny kominek potrafi :( > 11. Guru Mif: > "Dla nas wystarczy popatrzeć. Ty niestety musisz doświadczyć :(" > O tak Najwyższy! :) Ten się śmieje, kto śmieje się ostatni. Jednak musisz doświadczyć :( > 12. Myślę, żę forum nie może mieć więcej jak jednego guru. :( > Szkoda. :( Ostatnia ekipa rządząca uczy, że może być więcej guru, niż jeden :) > 11. Guru Mif: > --- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly_dziobek Re: proszę o opinie: henryk, grupa archipelag IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.07, 18:14 Żeby nie było, że bronię Grupy Archipelag jak niepodległości, poniżej podaję linki na dowód, że w każdej pracowni powstają "cudeńka": www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3090200&ProjID=2 www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3090200&ProjID=142 www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3090200&ProjID=364 www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3090200&ProjID=563 www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3090200&ProjID=564 www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3090200&ProjID=598 www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3090200&ProjID=21 www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3090200&ProjID=255 www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3090200&ProjID=530 www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3090200&ProjID=108 www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3090200&ProjID=223 www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3090200&ProjID=512 Może to Wam poprawi humory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: proszę o opinie: henryk, grupa archipelag IP: 149.148.228.* 14.04.07, 11:05 Drogi Dziobku, znawczyni fleksji i skladni oraz Tatarkiewicza! Chyle czolo przed twymi wywodami (i piekna budowa zdan). ja biedny polak na obczyznie zlakniony polskiego, jezyka przodkow czytam twe wywody z radoscia wewnetrzna, ze oto los daje mi szanse ogromna kontaktu z inna polszczyzna niz biblii Wujka. twoj niepowtarzalny styl uswiadamia mi nijakosc MEGO jezyka! ach, brak slow i... lzy kapiace na tastature. a ta krytyka mojego gustu wypaczonego stylem nie-polskim i nie dworkowatym. az bije sie w piersi tak zlym (nie polskim) powietrzem wypelnione. z wdziecznoscia za ten bezmiar inspiracji z twojej strony pozdrawiam mi p.s moj pojednawczy mail dot. tzw. szczerej krytyki zignorowalas (takze gramatyczne niuanse tej wypowiedzi, a szkoda, moze bylaby to moja kolejna szansa do nauczenia sie czegokolwiek:-) P.s te na tzw zachodzie ukonczone studia to nie byla filozofia (niestety) i polonistykia tez nie (co jak wynika z Twojej krytyki pewnie by mi sie przydalo, dzieki za sugestie, moze kiedys :-) Odpowiedz Link Zgłoś
dr_grey Re: proszę o opinie: henryk, grupa archipelag 14.04.07, 21:44 Witaj! Obejrzałam wszystkie te "cudeńka" i przyznam szczerze, że pierwszą moją myślą (wybaczcie nieliteracką polszczyznę) było "O Dżizas!" O gustach się rzecz jasna nie dyskutuje, na x tutejszych forumowiczów zapewne jest nie mniej niż x upodobań. To moje osobiste zdanie, ale te domy są jakieś niespójne stylistycznie, "przeładowane", w niektótych ma się wrażenie że autor posklejał jakieś rozmaite wizje. Nie jestem niestety architektem więc trudno mi się w tej materii precyzyjne wyrazić. Wiele z nich jest zwyczajnie niefunkcjonalnych. Pozdrawiam Gość portalu: maly_dziobek napisał(a): > Żeby nie było, że bronię Grupy Archipelag jak niepodległości, poniżej podaję > linki na dowód, że w każdej pracowni powstają "cudeńka": > www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3090200&ProjID=2 > www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3090200&ProjID=142 > www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3090200&ProjID=364 > www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3090200&ProjID=563 > www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3090200&ProjID=564 > www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3090200&ProjID=598 > www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3090200&ProjID=21 > www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3090200&ProjID=255 > www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3090200&ProjID=530 > www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3090200&ProjID=108 > www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3090200&ProjID=223 > www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3090200&ProjID=512 > Może to Wam poprawi humory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malma Re: proszę o opinie: henryk, grupa archipelag IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.07, 11:55 Witam, nie będę się wypowiadać na temat estetyki Henryka, bo o gustach się (podobno) nie dyskutuje. Tak się jednak składa, że miałam okazję zobaczyć ten dom na żywo, i to już na etapie wykończeniowym. I mam parę uwag: 1. Najpierw pozytywne - fajne, duże pomieszczenia gospodarcze w rozsądnych miejscach - sypialnia na parterze z własną łazienką i garderobą oraz widokiem na ogród robi naprawdę dobre wrażenie (w domu który widziałam była tam jeszcze sauna :-) ...i to niestety chyba wszystko 2. Teraz negatywne: - kuchnia stanowiąca praktycznie część holu jest strasznie na widoku - gażdy gosć moze zaglądac w garnki - salon to totalne akwarium - pewnie jest to fajne, kiedy ma się duuużą działkę i ładny widok na ogród, ale zimą i jesienią musi być nieco uciążliwe (pomijam kwestię kosztów ogrzewania) - schody na piętro choć bardzo ładne i efektowne (gięte drewno) są koszmarnie niewygodne i wąskie (nie mam pojęcia jak wnieśc po nich meble...) - i na koniec najgorsze: piętro to koszmar- jest strasznie małe i ciasne, skosy w pokojach przytłaczają, bo zaczynają się naprawdę bardzo nisko i ze względu na geometrię dachu atakują ze wszystkich stron, pokoje są wybitnie nieustawne i po prostu niefajne - jak dla mnie nadają się na sypialnie gościnne, dziecka już bym tam nie umiesciła. Moim zdaniem to bardzo drogi i raczej niweygodny dom (no chyba, że uzywa się głownie parteru - dla dwóch osób może być...). Jestem osobą z branży, czyli jednym z powszechnie tu atakowanych architektów - ale nie robię projektów domków jednorodzinnych (raczej dużo większe inwestycje) i nie mam żadnegi interesu w atakowaniu projektów gotowych, o co zapewne zostanę posadzona... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly_dziobek Re: proszę o opinie: henryk, grupa archipelag IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.07, 17:55 Witaj Malma. :) Nie zostaniesz posądzona. Czekałam na posty takie jak Twój. Po pierwsze dziękuję, że nie wypowiedziałaś się na temat estetyki. Miło, że do kogoś dotarły moje prośby. Wreszcie osoba, która widziała dom na własne oczy. Twoje uwagi są szczególnie cenne, gdyż są to rzeczy nowe. Wcześniej nikt nie pisał o tym, chociaż z "ekspertami" miałam tu do czynienia. Nie bardzo rozumiem na czym polega problem: "> i ładny widok na ogród, ale zimą i jesienią musi być nieco uciążliwe (pomijam > kwestię kosztów ogrzewania)" ? Byłabym wdzięczna za wyjaśnienie. :) Jeszcze raz serdecznie dziękuję za wyrażenie opinii i pozdrawiam. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malma Re: proszę o opinie: henryk, grupa archipelag IP: *.daminet.pl 22.04.07, 20:55 Po prostu jesienią i zimą, kiedy za oknem widać raczej tylko ziemię i trochę bezlistnych badylków będących krzewami i drzewami (bo na śnieg można liczyć coraz rzadziej), i kiedy zieleń ogrodowa nie zasłania widoku na sąsiadów taka ilość przeszkleń może być niemiła w odbiorze a pokój raczej nieprzytulny. Jeśli chodzi o ogrzewanie to im większa powierzchnia okien - tym drożej. Poza tym, jeśli nie wybierze się ogrzewania podłogowego może trochę zabraknąć miejsca na kaloryfery (zdaje mi się, że wiekszość okien jest do samej ziemi, a kaloryfer na ścianie nie pod oknem stanowi zwykle pewien problem aranżacyjny) "Henryk" został zrealizowany w Jaworze pod Legnicą (dolnośląskie) -niestety nie umiem podać dokładniejszych danych, byłam tam raz jeden i to w dodatku jako osoba towarzysząca. Cieszę się, że mogłam się na coś przydać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly_dziobek Re: proszę o opinie: henryk, grupa archipelag IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.07, 11:22 Cześć Malma. :) Ja będę miała zapierający dech w piersiach widok. Dom będzie stał wysoko, na górce, a widok to pradolina Bugu (pola i lasy). Jest pięknie także zimą, a nawet wczesną wiosną. Sąsiadów od strony dużych okien brak. Mój Mężczyzna upiera się przy ogrzewaniu podłogowym, ale są jeszcze przecież grzejniki kanałowe. Dzięki za informacje. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tiyagaris Re: proszę o opinie: henryk, grupa archipelag IP: *.chello.pl 21.04.07, 21:45 Witam, czy mogę wiedzieć gdzie Henryk zrealizowany został. Pozdrawiam T. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tmt Re: proszę o opinie: henryk, grupa archipelag IP: *.ists.pl 22.04.07, 13:47 Moja opinia jest taka, że henryk jest projektem dla osób odważnych lubiących ryzyko i ekstremalne doznania. Ludzie jeśli już szkoda wam pieniędzy na projekt to wybierajcie gotowce możliwie najprostsze, najbardziej banalne z dwuspadowym dachem itp. Realzacja tego projektu (jeśli sie w ogóle uda) będzie bardzo droga. Odpowiedz Link Zgłoś
bombeza Re: proszę o opinie: henryk, grupa archipelag 18.07.07, 15:51 Witam, Kilka lat temu wraz z mezem skorzystalismy z projektu grupy archipelag. Projekt rowniez nalezal do tych odwaznych (Franek). Faktycznie jedynym problemem bylo wykonanie dachu, na prawde musielismy sie wysilic zeby znalezc fachowca ktory nam dobrze zrobi zaokraglony dach. Jednak sie udalo. Musielismy tylko troche udoskonalic "system" rynnowy. Mieszkamy juz w tym domu prawie 4 lata, dom robi na prawde fajne wrazenie i raczej nie mamy z nim zadnych problemow :-) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś